Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

(03-06-2017, 11:23)bogdan_geor Wrote: extractie ca la manualul de espresso italienesc pt dublu. extractie facuta pe naked, prima picatura la sec 8.
din gresala mi-a iesit in felul asta: 20g in, 60g out in 30 de sec, din pacate nu e baubil asa ceva, cel putin eu nu pot.
....

De ce?
Probleme cu gustul?
Cum ai fi dorit sa iasa si cum ai modifica reteta pentru asta?
Ce cafea ai folosit? Prajita cum, cat?
Eu tocmai am baut un shot extras in conditii asemanatoare (55 de g la 2 cesti) la 91 gc, din Panama Geisha city+ si a iesit excelenta la gust.
[Image: sbKJXoJ.jpg]
Cappucinno am facut di Costa Rica+ Guatemala.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(03-06-2017, 12:10)baloozzy Wrote: Nu ai curaj sa ne arati produsul final, ne bagi o shaorma cu de toate? [Image: tongue.gif]

- Lasa-l ca si asa cred ca e amarat...daca e in Sicilia...e tragic !...la noi e lux...( Tocmai s-a intors o matusa de-a mea din Sicilia ...s-a dus sa vada vulcanul Etna si a venit cu 1500 de poze...si dupa ce le-am vazut de cateva ori , am tras concluzia ca n-am pierdut nimic... [Image: biggrin.gif] ...)
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
[emoji1] [emoji1] [emoji1]
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
[Image: EVXzjTI.jpg][Image: cc7cV9l.jpg]
Eclectic Premium Blend, de la Yume;
Data prajirii: 18.05.
Cantitate: 20 g boabe macinate iar in ceasca 40 g lichid
Timp extractie: 30 sec.
Temperatura plecare extractie: 93 grade C
Este o cafea buna dar putin cam tare prajita pentru mine; oricum, cu lapte, e superbuna!
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60

Reply
Cred ca Andrea Camilleri a fost cel care i-a spus doamnei Ojog-Brasoveanu sa nu iroseasca cardul de memorie cu acea gaura fumeganda ... Ori citesti epopea lui Dante Aligheri ori mergi pe urma cainelui de teracota ...

Sunt convins ca domnisoarei Melania Lupu i-ar placea mult mai mult compania lui Salvo Montalbano eventual pe terasa vilei acestuia de pe plaja din Viegata gemand cu fiecare masticatie datorita spaghetelor din faina de grau dur amestecate cu stafide inmuiate in Marsala si gatite cu sardine pescuite in ziua acea, totul garnisit cu fistic si coaja de lamaie proaspat rasa, cu grija preparate de Adelina.

Draga Levo, cateodata masatul lamelor de otel de pietrele mai fine sau mai grunjoase nu poate tine loc superbului act de penetrare al unei rosii de Pachino chiar si cu un cutit al carui tais este bont ... si as mai putea sa iti gasesc inca 1500 de motive pentru care nu toate esentele tari trebuie tinute in sticlute mici.

Reply
@eugenm

- Ha...ma bucur ca mai citesti si trasnaile scrise de mine cateodata , ma bucur ca esti bine si romantismul tau e molipsitor, insa nu - l pot impartasi  , cel putin deocamdata ... decat prin august ...cand vin si eu pe acolo , dar in NV Italiei...Milano  , Torino apoi incerc sa cobor la Florenta sa vad fabrica La Marzocco , de unde sper sa nu plec cu mana goala... [Image: biggrin.gif] , teoretic ar fi trebuit sa vad si casa batraneasca a bunicilor mei ( raposati ) din Bolzano / prov. Veneto , de acolo ma trag eu si de casa au grija niste veri din Belluno care au un mic hotel - restaurant de familie , dar sunt mai increzuti asa... [Image: cool.gif] ...insa ma duc la cumnata si nepoti pentru vreo 12 zile , in Torino unde sper sa am niste sedinte prelungite de spirtiism cu tov. Amaretto si Ruffino...si gasesc eu ceva de mancare pe acolo ( la restaurantul meu preferat Porto di Savona , pe malul raului... [Image: biggrin.gif] ...)...deja nu mai am chef de munca... [Image: biggrin.gif] ...( cinic mai esti si tu cateodata...banuiesc ca esti la cina nu-i asa ??? )...Sedere placuta si va veniti sanatosi...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
[Image: e288291a54c31c82c36eaea515a92533.jpg]
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
[/quote]

De ce?
Probleme cu gustul?
Cum ai fi dorit sa iasa si cum ai modifica reteta pentru asta?
Ce cafea ai folosit? Prajita cum, cat?
Eu tocmai am baut un shot extras in conditii asemanatoare (55 de g la 2 cesti) la 91 gc, din Panama Geisha city+ si a iesit excelenta la gust.
[Image: sbKJXoJ.jpg]
Cappucinno am facut di Costa Rica+ Guatemala.
[/quote]

mi se pare foarte apos shot ul cu ratia de 1:3, cel putin pe o prajire foarte light (facuta in 22 mai).
dupa ~40g in ceasca, debitul incepe sa se accelereze foarte tare pt ca nu e destul de solubila cafeaua la o prajire de tipul asta (cu toate ca am extras la 93gc, sau cel putin asa zice pe expobarul meu).
dezvoltarea este de 17%, pe un ror destul de mare, ROR de crack ~9, ROR final ~6.

eu urmaresc tot timpul sa am o ratie de 1:19-1:2, am si masurat EY de cateva ori cu un vst si mi a iesit intre 20.8-21.6% si am constatat ca pe aici ma situez cu gustul, dar acum schimband cafeaua si nemodificand rasnita, mi a curs prea repede si am desis sa las totusi pana la sec 30 sa vad ce gust are shot ul.
gustul greu de spus daca a fost sau nu rau pt un espresso in general, dar a fost fix opusul a ce caut eu la o extractie - foarte apos, retrogust putin amar, fara aciditate, corp aproape deloc si arome nedefinite/neclare.
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
22g/50ml/40s
Ethiopia Guji spalata, prajita pe 28 mai.
[Image: ScYvL8d.jpg]
La Pavoni, Mazzer

Reply
Buna dimineata...am testat un maragogype de Nicaragua nedegazata complet si pot spune ca , asa cum am prajit-o eu , are iz condimentat - piper , usor iute , corpolenta si un pic de retrogust amarui - pamantos aspru , nu exceleaza , insa nu e de nebaut...( doar o alta experienta... [Image: biggrin.gif] )...voi incerca si un mix cu un Campo Hermoso - Columbia , poate o mai imblanzesc putin...[Image: mcs5DYz.jpg]

[Image: mzxDqWM.jpg]

[Image: vOJPkFA.jpg]

[Image: qI6aqkB.jpg]

@eugenm : " ... Draga Levo, cateodata masatul lamelor de otel de pietrele mai fine sau mai grunjoase nu poate tine loc superbului act de penetrare al unei rosii de Pachino chiar si cu un cutit al carui tais este bont ... si as mai putea sa iti gasesc inca 1500 de motive pentru care nu toate esentele tari trebuie tinute in sticlute mici...."
      P.S. - ...pentru complectari scrie in PM , sa nu deranjam forumul... [Image: biggrin.gif] ...

Reply
(03-06-2017, 22:56)bogdan_geor Wrote: .....
mi se pare foarte apos shot ul cu ratia de 1:3, cel putin pe o prajire foarte light (facuta in 22 mai).
.....
gustul greu de spus daca a fost sau nu rau pt un espresso in general, dar a fost fix opusul a ce caut eu la o extractie - foarte apos, retrogust putin amar, fara aciditate, corp aproape deloc si arome nedefinite/neclare.

De asta e minunata cafeaua si, faptul ca nu suntem toti la fel, face ca orice soi de cafea sa fie bun pentru cineva.
Intotdeauna cand prajesc pentru espresso fac cateva extractii de proba, la 93, 90 si la 88 de gc pentru ca sa imi dau seama care este zona de temperaturi care livreaza un rezultat mai apropiat de preferintele mele. Dupa asta mai fac ajustari doar in jurul acelei zone.
In prezent ma delectez cu espresso facut di Panama Geisha, prajita destul de light -city+.
La 92-93 gc iese foarte echilibrata, cu gust de ciocolata, arome florale si aciditate fructata foarte discrete, cu corp mediu dar matasos.
La 88-89 gc insa, desi pierde binisor din ciocolata, iar corpul devine mai putin consistent si matasos, gustul se muta in cu totul alta zona -curcubeu pe cerul gurii- .Se accentuiaza nuanta florala, gustul de struguri Hamburg devine unul foarte usor de identificat iar aciditatea urca intr-o zona placuta, medie. Balansul il da gustul ne alune prajite care inlocuieste ciocolata de la 92-93 gc.
Sotiei ii place doar prima varianta, cea ciocolatie, eu o prefer pe cea de a doua. Asta e!

Stiu, cafeaua nu-i despre poze ci despre gust. Dar si aspectul conteaza si imbie Rolleyes
Aici, Panama Geisha la 88 gc. Una din cele doua cesti a primit putina crema din lapte si am preparat un cacchiato pentru sotie.
[Image: eM2w5Rl.jpg]
[Image: EMDTz9Q.jpg]
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(04-06-2017, 12:13)RaduCarutasu Wrote: De asta e minunata cafeaua si, faptul ca nu suntem toti la fel, face ca orice soi de cafea sa fie bun pentru cineva.

exact :)
varianta de curgere dupa strangerea rasnitei arata si este foarte diferita de prima, tot la 93 de gc extrasa, dar de data asta mi au curs 40ml in 28 sec, rezultatul fiind pe masura.
[Image: 1033d1f628c5d0c35ab0f7e413b5a008.jpg]
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
*am editat offtopic-ul, devenea chiar deranjant, nu stiu de ce unii useri "mai vroiau" in loc sa faca apel la relaxare in taste. 
@ Levo si eugenm - Un nene barbos pe la anul 400 I.Hr. s-ar fi bucurat sa va aiba la masa, in ale sale Dialoguri de tranzitie, cu accent pe teoria formelor (ascutite). Sa lasam totusi cafeaua sa isi faca loc in acest topic, mai ales ca sunt niste zile libere, pentru unii sfinte, si probabil consumul de cafea va creste, deci si numarul de fotografii din thread. Altfel, PM-ul e functie excelenta pentru off topic  [Image: smile.gif]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Practica
[Image: Z6qKTJT.jpg]
La Pavoni, Mazzer

Reply
Kenya AA - croitoria de cafea Brașov
18 g rasnire
Extracție inceputa la 92C
23 secunde +5 preinfuzie
Gust echilibrat de ciocolata neagră
Aciditate scăzută
Prăjire light [Image: 0bd8f1d4b6ea50e114370a8cf498f1b6.jpg]
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
asa arata prima mea cafea pe ziua de azi (Etiopia, prajita 28.5, 16,6gr IN / 30 gr OUT, 94°C, 6,8bar, 27s)

[Image: Z9Wz3CF.jpg]
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
VladP
.....asa arata prima mea cafea pe ziua de azi (Etiopia, prajita 28.5, 16,6gr IN / 30 gr OUT, 94°C, 6,8bar, 27s)
___________________________________________________________________________________________
Desi pana acum ne-ai zapacit cu shoturi care mai de care mai expresive, vii deodata si ne naucesti din prima cu o turnare foarte frumoasa! [Image: bf.png]
Ce mai, "golden buzz" si direct in finala! [Image: banan.gif]

Reply
(06-06-2017, 11:12)VladP Wrote: asa arata prima mea cafea pe ziua de azi (Etiopia, prajita 28.5, 16,6gr IN / 30 gr OUT, 94°C, 6,8bar, 27s)

[Image: Z9Wz3CF.jpg]

Mda, mi-ai facut pofta, ma duc sa-mi fac si eu inca una, mai putin aratoasa ce-i drept...:)

[Image: GVRcbMO.jpg]
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Bravo @tecsi78 , te apropii mult de reusita , mai trebuie exersata turnarea in ceasca acum...si in viziunea mea , daca ai faceai si un ochi cu coada termometrului in partea superioara dreapta , iesea o " dama cu camelii  " unicat ... [Image: biggrin.gif]... ( ...zici ca e Athena din profil ...) , cat despre @VladP ...era de asteptat , trebuia sa se intample intr-o zi...felicitari si la mai multe... [Image: cool.gif] ...

Reply
[Image: R7FYEqJ.jpg]
Villa Galicia fortificata
Cu influente marca inregistrata :)
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |

Reply
Marca LeVo a nu se intelege altceva

Reply
Da ...da... am remarcat ...excelent , bravos  banuiesc ca a fost tare gustoasa... [Image: biggrin.gif]  ... Asa dom' le , mai rupem monotonia putin... [Image: biggrin.gif]...

Reply
Excelenta.. o combinatie de gusturi care se evidentiaza frumos unul pe celalalt... am sa insist un pic de aceasta reteta.
(a fost apreciata chiar si de fete)

Reply
Hop si eu de printre muritorii de rand, cu o mica reusita. 
Soiul Red Bourbon; Burundi, Mpanga - Yume; 17g IN / 36g OUT, 25s.

[Image: Tk6H5NN.jpg]
Lelit Elizabeth PL92T, Kinu M47

Reply
Buna dimineata,

Cortado si espresso din Tanzania Iyela de la Guido, washed, 1900 m, varietate Kent, prajita pe 22.05.

Extractie din 20 grame, 40 out, 23 sec, fara preinfuzie, la 91 grade C.

[Image: 3dcc05fb15cef567e22612b89c03a985.jpg]
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47

Reply
Flat white El Salvador Pacamara natural
[Image: tfXEblN.jpg]

Reply
Splendid!
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Răducanu loveste din nou!
Facand abstractie pentru un moment de desenul in sine, nu stiu ce masina folosesti, dar remarcabila e perfectiunea frotarii laptelui. Mai rar vezi asa ceva, indiferent de aparat.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
Cred ca am deslusit misterul! [Image: huh.gif]
Raducanu este o Ea, cu o mana delicata, usoara dar precisa si ferma. [Image: rolleyes.gif]

Reply
Sa nu-i faca cineva curte, la ce calitati are  [Image: smile.gif] Totusi, daca era o EA, ar fi aratat asa:

[Image: raducanu_zpsww2sbkjt.png]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply

Forum Jump:

Browsing: 5 Guest(s)