(25-02-2016, 20:24)Gozmin Wrote: Multumesc. Ma simt foarte bine dupa aprecierile voastre. Nu credeam ca pe lângă senzatiile gustului, cafeaua mai poate însemna si o comunitate plina de oameni caldurosi si senzatii de bine dpdv psihic. Si totul de la o cafea ...
Foarte frumos, aceeasi senzatie si la mine, locuiesc intr-un oras de multi ani, si nu credeam ca mai exista oameni minunati, sa-ti dea "camasa" daca ai nevoie, sa-ti dea un sfat din experienta lor in care au investit bani si multa munca! Si totul de la o cafea.....
Si daca ne intrebi sotiile, ele nu ne cred nebuni desi inloc sa bem bere cu baietii, noi bem cafea cu baietii, nu ne tunam masinile dar dam bani pe site, duze, OPV-uri si PID-uri. Ori sunt ele dragute si ne inteleg, ori nu suntem noi nebuni. Oricum, sotia mea este o intelegatoare
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
18g de Sarkis Amore, curgere în 45 de secunde. Cantitatea de lichid din cană a fost de 27g.
Interesant este că shotul nu avea deloc gust de supraextras. Avea corp, aciditate, cremă. Prima picătură a fost la 12s (din care am considerat 6 la timpul curgerii). E ceva un pic diferit de când am mărit cantitatea de cafea, întrucât e al doilea shot "supraextras" care are gust foarte bun. Poate pentru că nu am decât 27-30g la final.
Legat de lapte, încep să mă descurc mai bine cu duza de pe La Pavoni. Am luat de pe internet o duză cu o singură gaură care se zvonește că ar face minuni. Amuzant ar fi să-mi iasă cum trebuie frotarea până să ajungă duza.
(26-02-2016, 14:16)rdumitrescu Wrote: Primul cappuccino în 2 săptămâni
18g de Sarkis Amore, curgere în 45 de secunde. Cantitatea de lichid din cană a fost de 27g.
Interesant este că shotul nu avea deloc gust de supraextras. Avea corp, aciditate, cremă. Prima picătură a fost la 12s (din care am considerat 6 la timpul curgerii). E ceva un pic diferit de când am mărit cantitatea de cafea, întrucât e al doilea shot "supraextras" care are gust foarte bun. Poate pentru că nu am decât 27-30g la final.
Legat de lapte, încep să mă descurc mai bine cu duza de pe La Pavoni. Am luat de pe internet o duză cu o singură gaură care se zvonește că ar face minuni. Amuzant ar fi să-mi iasă cum trebuie frotarea până să ajungă duza.
Mie nu imi prea iese... fac intr-un vas de inox obisnuit cilindric, diametrul cam cat inaltimea, de 500g, in care pun 150g de lapte rece de la frigider.
Bag asa cum am vazut pe net, doar nasul, si dau gaz doua cam ture.
Suiera, bolboroseste, invarte... dar in final ajunge sa dea in clocot si spuma prea putina
26-02-2016, 16:22 (This post was last modified: 26-02-2016, 16:23 by rdumitrescu.)
Din ce am găsit pe internet, duza asta cu 3 găuri cu care vin La Pavoniurile este foarte dificil de folosit. Deci de putut se poate, doar că nu-i ușor. În nici un caz nu e ușor ca pe un espressor zdravăn. Mai toți care fac latte art pe La Pavoni au duză cu 1 gaură. Nu sunt nicidecum expert, dar cred că 150g de lapte în vas de 500g e puțin.
Dacă dă în clocot este mult prea târziu. Temperatura finală a laptelui ar trebui să fie pe la 60 de grade din ce știu. Contează mult și unghiul în care pui duza în latieră. Eu înclin destul de mult latiera, aî țeava de abur e aproape în linie cu ea. Scufund doar capul duzei și o țin la maxim 1cm de marginea latierei.
Prima parte a frotării (stretchingul) durează cam 10 secunde pe espressorul meu, și volumul laptelui crește cu cam 30% (1cm în latiera mea). Când ajung pe la 30 de grade scufund un pic mai mult duza și dau aburul la maxim, încercând să produc vârtej cât mai puternic. Modific un pic și unghiul cănii față de țeavă. Cred că ajunge chiar paralel cu axa latierei, tot la cam 1cm de margine.
Încep să închid robinetul pe la 45 de grade și temperatura finală e cam 60.
Acum, s-ar putea să fi irosit timpul amândurora, căci nu am obținut până acum microfoam cum trebuie
La espressoarele noastre nu poți mișca în mai nici o direcție țeava de abur. Ar fi fost mai plăcut un unghi mai spre 90 de grade, dar aia e. Or ști ei de ce l-au făcut așa.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
27-02-2016, 10:24 (This post was last modified: 27-02-2016, 10:30 by RaduCarutasu.)
Bun tare lotul acesta de Ethiopia de la HotSpot .!
Nu m-am putut abtine si de dimineata am extras
un shot single
imediat dupa unul dublu
iar la final am facut si un cappuccino
toate delicioase !
Nu am mai pus grame secunde , picatura , temperatura deoarece toare sunt dupa retetele scrise in celelalte postari .
27-02-2016, 11:15 (This post was last modified: 27-02-2016, 11:18 by RaduCarutasu.)
(27-02-2016, 10:41)bogdan_geor Wrote: Radu, ce brand e prima ceasca de single? pare foarte buna cu peretii aia grosi. merci
Prima , a doua si a treia sunt acelasi model de la Inker .
Le-am cumparat de la Origins din Bucuresti si au costat cam 45 de lei bucata ( si farfurie in pret ) :
Iar goala arata asa :
Volum 40 de ml ( plina )
27-02-2016, 12:25 (This post was last modified: 27-02-2016, 12:28 by Bcc.)
Mor ca INCA nu pot face floricelele lui Radu si nu numai ale lui , dar ... ... va veni si acea vreme !!!!!!
Oricum este primul capuccino cu Vibiemme
Costa Rica Tarazzu San Rafael Caturra,Catuai cam veche (prajita pe 11.02) prajita intre light si city , DEV 2'25'' exit la 17'25'' / 200 grd
Extrasa in 27 sec la 90grd (93 Eric) lapte Dorna 3,5 frotat ''meserias'' .Insa pe duza dupa frotare a ramas lipit lapte (aspect care nu se intampla la Lelit) inainte de a o curata trebuie sa umezesc putin laveta in rest LA MAI MARE si O ZI FRUMOASA VA DORESC !!!
(27-02-2016, 10:41)bogdan_geor Wrote: Radu, ce brand e prima ceasca de single? pare foarte buna cu peretii aia grosi. merci
Prima , a doua si a treia sunt acelasi model de la Inker .
Le-am cumparat de la Origins din Bucuresti si au costat cam 45 de lei bucata ( si farfurie in pret ) :
Iar goala arata asa :
Volum 40 de ml ( plina )
merci, vazute de sus nu pareau asa mici. nu s ar potrivi la mine pt ca eu extrag 40-50ml, deci ar fii pline ochi sau mai rau pe dinafara
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
Eram sigur ca Bcc va pune Eric-ul pe Vibiemme : Cred ca esti primul espressoman care purn eric pe un DB. Sa revii pe un topic separat legat de constatarile tale in acest sens. Chiar sunt curios ce citeste un termometru Eric pe un DB..
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
(27-02-2016, 15:31)Lyvyoo Wrote: Eram sigur ca Bcc va pune Eric-ul pe Vibiemme : Cred ca esti primul espressoman care purn eric pe un DB. Sa revii pe un topic separat legat de constatarile tale in acest sens. Chiar sunt curios ce citeste un termometru Eric pe un DB..
mie mi se pare foarte bine ca l-a pus.
ma mir ca nu au fost altii inainte, sincer.
(27-02-2016, 15:31)Lyvyoo Wrote: Eram sigur ca Bcc va pune Eric-ul pe Vibiemme : Cred ca esti primul espressoman care purn eric pe un DB. Sa revii pe un topic separat legat de constatarile tale in acest sens. Chiar sunt curios ce citeste un termometru Eric pe un DB..
sa vezi acu scandal la fabrica vibiemme ca nu arata eric ca pid-ul din dotare... demiteri in masa, greve...
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
(27-02-2016, 15:31)Lyvyoo Wrote: Eram sigur ca Bcc va pune Eric-ul pe Vibiemme : Cred ca esti primul espressoman care purn eric pe un DB. Sa revii pe un topic separat legat de constatarile tale in acest sens. Chiar sunt curios ce citeste un termometru Eric pe un DB..
sa vezi acu scandal la fabrica vibiemme ca nu arata eric ca pid-ul din dotare... demiteri in masa, greve...
Sa inteleg ca vrei sa faci misto ?
PID arata ce vrei tu sa arate asta pentru cultura ta de espressoman (vezi f.04 din settings) si in al doilea rand daca vrei sa cante manele face si asta , insa pentru asta chiar intra multi in greva !!!
27-02-2016, 19:27 (This post was last modified: 27-02-2016, 19:43 by Gozmin.)
Salut. Cafeaua de seara. Brazilia Mogiana - Clarocafe, 15,2 gr, 25 sec., crema lapte din ce in ce mai reusita. Din păcate încă nu am cesti. Am pus putina cacao pentru a amplifica gustul de ciocolata amaruie. [Image: 1ef9ca43e1deaf6fd0624540bdb7d3c7.jpg][Image: bc92ea81847cd4eac054c3eeef05d4c6.jpg]
Nu stiu cum sunt altii, dar mie îmi place din ce in ce mai mult ceea ce este in ceasca. O sa-mi fac timp sa le fac sa arate si bine.
(27-02-2016, 15:31)Lyvyoo Wrote: Eram sigur ca Bcc va pune Eric-ul pe Vibiemme : Cred ca esti primul espressoman care purn eric pe un DB. Sa revii pe un topic separat legat de constatarile tale in acest sens. Chiar sunt curios ce citeste un termometru Eric pe un DB..
sa vezi acu scandal la fabrica vibiemme ca nu arata eric ca pid-ul din dotare... demiteri in masa, greve...
Sa inteleg ca vrei sa faci misto ?
PID arata ce vrei tu sa arate asta pentru cultura ta de espressoman (vezi f.04 din settings) si in al doilea rand daca vrei sa cante manele face si asta , insa pentru asta chiar intra multi in greva !!!
mai radem si noi, ca doar n om sta suparati toata ziua. pt cultura mea de espressoman, stiu ce face pid ul, dar merci pt initiativa de a ma educa
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
(27-02-2016, 15:31)Lyvyoo Wrote: Eram sigur ca Bcc va pune Eric-ul pe Vibiemme : Cred ca esti primul espressoman care purn eric pe un DB. Sa revii pe un topic separat legat de constatarile tale in acest sens. Chiar sunt curios ce citeste un termometru Eric pe un DB..
sa vezi acu scandal la fabrica vibiemme ca nu arata eric ca pid-ul din dotare... demiteri in masa, greve...
Sa inteleg ca vrei sa faci misto ?
PID arata ce vrei tu sa arate asta pentru cultura ta de espressoman (vezi f.04 din settings) si in al doilea rand daca vrei sa cante manele face si asta , insa pentru asta chiar intra multi in greva !!!
mai radem si noi, ca doar n om sta suparati toata ziua. pt cultura mea de espressoman, stiu ce face pid ul, dar merci pt initiativa de a ma educa
Acesta este un forum serios in care se dezbat cunostinte despre preparatul cafelelor si tot ceea ce tine de acest aspect , lumea discuta aici aspecte mai mult sau mai putin tehnice insa in totalitate in sensul intelegerii cum sa facem sa extragem cea mai buna cafea .Sunt convins ca exista si forumuri 'de ras' insa cu certitudine acesta nu e unul dintre ele.Eu acum cateva luni beam otrava cu E uri prin plastic si acum chiar degust arome florale din una sau alta cafea prajita de mine , pentru asta port respect acestui forum si voi ataca pe oricine ne 'persifleaza'.
Consider ca exprimarea mea este doar justa nu si agresiva .
Iar de destins putem si noi dar nu cu poante de genul ca intra Vibiemme in greva ca masoara cineva Eric , chiar nu inteleg si sunt putin basicat >dar deja se pierde prea mult cu discutii in afara forumului !!
O seara frumoasa la toata lumea !
(27-02-2016, 23:35)Bcc Wrote: Acesta este un forum serios in care se dezbat cunostinte despre preparatul cafelelor si tot ceea ce tine de acest aspect , lumea discuta aici aspecte mai mult sau mai putin tehnice insa in totalitate in sensul intelegerii cum sa facem sa extragem cea mai buna cafea .Sunt convins ca exista si forumuri 'de ras' insa cu certitudine acesta nu e unul dintre ele.Eu acum cateva luni beam otrava cu E uri prin plastic si acum chiar degust arome florale din una sau alta cafea prajita de mine , pentru asta port respect acestui forum si voi ataca pe oricine ne 'persifleaza'.
Consider ca exprimarea mea este doar justa nu si agresiva .
Iar de destins putem si noi dar nu cu poante de genul ca intra Vibiemme in greva ca masoara cineva Eric , chiar nu inteleg si sunt putin basicat >dar deja se pierde prea mult cu discutii in afara forumului !!
O seara frumoasa la toata lumea !
@Bcc te rog lasa aerul de superioritate. Aici oamenii mai si glumesc. Faptul ca ai achizitionat anumite echipamente nu inseamna ca ai mai multa experienta. Fii mai relaxat. Aici ne intalnim sa ne simtim bine impreuna.
Spor la extractii!
" Eu acum cateva luni beam otrava cu E uri prin plastic si acum chiar degust arome florale din una sau alta cafea prajita de mine ... "
Si eu acum doua luni beam Babanu" la 2 litri in pet de plastic si acum sunt un ...sommelier ! . Bcc se pare ca simtul umorului nu e punctul tau forte. Eu am intrat de putin timp in "secta" espressomanilor si am ca iconita avatarul lui radudani ( de la care am invatat o gramada de lucruri) dar mai am , in continuare , FOARTE MULTE de aflat. Am citit si citesc in continure mult pe forum si am vazut toate comentariile tale . Parerea me ( care sigur nu conteaza ) e ca esti un ...Don Quijote al espresso- lui . Esti mereu in cautarea cafelei perfecte...care cred ca nu exista. Relaxeaza-te un pic !!!!