Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

(10-03-2024, 13:44)Darsidius Wrote: Intr-un video mai recent, Sumo- Daniel Horbat a comparat diferite baze pt orea v4 pe o cafea procesata, si a ajung la concluzia ca orea cu baza restrictionata (cum e booster) a adus fructe mai coapte si mai dulci, iar baza deschisa a adus aciditate mai mare.

Un link spre acest video, se poate?  Cu Orea V4 Narrow eu am experimentat numai cu Apex incercand sa potrivesc filtrele conice V60 clasice. Nu prea se potrivesc (de altfel ei recomanda versiunea wide pentru filtre V60). Totusi utilizand o anumita pliere se otine ceva ca in imaginile urmatoare. Configuratia e potrivita pentru experimente cu cantitati mici de cafea, in jur de 8g, fiind oarecum asemanatoare cu Cafec Deep 27. Foarte bine ies etiopiile.

[Image: KoqzroNl.jpeg]

Reply
Trebuie sa ma crezi pe cuvant. A fost in una din story-urile lor insa nu raman salvate. Sau daca vrei intreaba, ca e roman si raspunde.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
(12-03-2024, 13:10)Darsidius Wrote: Trebuie sa ma crezi pe cuvant. A fost in una din story-urile lor insa nu raman salvate. Sau daca vrei intreaba, ca e roman si raspunde.

Te cred, nici nu mi-a trecut prin cap ca nu ar fi asa. Doar ca am cautat video-ul si nu l-am gasit, nu stiam despre aceste story-uri.

Reply
O cafea slabă în cofeina dupamasa pe la 6. Daterra Brazilia aramosa naturala. Cafeaua obligatorie de la Nordic roasting competition. 
16g/256g la 94C
3 turnari din Kettle și doua cu melodrip. Filtre abaca roșii v60-02 impaturate și filtru metalic sub.

Detalii despre cafea aici: https://www.nordiccoffeefest.com/best-roaster-reveal
 LOT INFORMATION:
Farm: Boa Vista, Daterra Coffee
Varietal: Guarany
Processing protocol: Cerrado Natural (dried on tree) + pulped before final drying and resting
Drying: Patio, then moved to mechanical dryer
Harvest: June 2023, then rested and dry-milled September 2023

[Image: v1o20DI.jpeg][Image: WKNS6Ld.jpeg][Image: PSCaly2.jpeg]

Reply
(14-03-2024, 22:27)Darsidius Wrote:  Filtre abaca roșii v60-02 impaturate și filtru metalic sub.
Seamana cu filtre conice puse intr-un dripper April Undecided ?

Reply
Pentru Orea am vazut ca se indoaie si baza filtrului conic, dar mai trebuie ceva asemanator cu negociatorul.

Reply
Da, se numeste apa de robinet turnata in centru, face minuni.

Reply
Am testat azi si dripperul April + filtru V60 + booster. Parca a fost chiar mai buna cafeaua decat dimineata pe V60. Irelevant insa pentru ca testele au fost facute cu o cafea, Etiopia Keramo Washed, care nu stiu cum poate fi preparata astdel incat sa nu fie cel putin excelenta Rolleyes

[Image: AVUGbi8l.jpeg]

Reply
Superbitate old-school de la Yume Heart Cool ... Din categoria inca mai exista speranta ca 3rd wave nu s-a scelerat complet sub pretextul 'inovatiei'.
[Image: EAKV6df.jpeg]
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
Deocamdata, aceasta este cafeaua care este pe locul 1 in preferintele mele, la mica distanta de alta Etiopia pe care am prezentat-o anterior (postarea #8.434), urmate de Ecuador Sidra. Multumesc pentru pontul citit pe acest topic. Prima data am stat cu paharul in mana mai bine de un sfert de ora si am tot savurat aroma de flori de primavara, nu-mi venea deloc sa incep sa o beau Rolleyes.  Este o cafea echilibrata care oricum am preparat-o a fost excelenta, in general extractii in zona 18-19%. Mie cel mai mult mi-a placut reteta cu Samo bloom. capsunii si ceaiul negru le-am detectat si eu, mai putin menta, mai degraba o usoara tenta de cardamon.
Ce bine ca cineva s-a desteptat la un moment dat si a propus cafelele din valul trei in locul vechilor amareli Wink

[Image: n5FNCQ9l.jpeg]

Reply
Cafeaua de dupamasa, aceeasi, dar acum dripper Origami+filtru wave+booster (ce bine e, sa gasesti prin casa omului si un espressor care accepta site de 51mm :idea: ). Multumesc  pentru explicatiile prezentate aici despre booster. Pentru filtrele de hartie wave, dripperul Origami mi se pare a fi cel in care se potrivesc cel mai bine.
Desi reteta a fost aceeasi, extractiile asemanatoare, dimineata pe V60 si acum pe Origami + Wave, parca au fost doua cafele diferite.  Acum aroma de flori de soc si musetel dupa ploaie, pe langa capsunii mai estompati dominante fiind prunele foarte coapte, o combinatie de dulce cu inceput de alcoolizare, plus ceaiul negru.

[Image: cUXGSbBl.jpeg]

Reply
O cafea Kawa destul de slabuta, insa totusi marginal peste pragul minim de a vrea sa termin punga

[Image: jrKptt8.jpg]
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Buna buna, a meritat asteptarea.

Culoare 126: gust de piersica alba, lămâie și soc.

[Image: UovLNdl.jpeg][Image: OFDm9kR.jpeg][Image: vAoQYXZ.jpeg][Image: 7htziCj.jpeg]

Reply
a5a pe azi? am pierdut numarul.

Turbaciune neagra. daterra brazil natural aramosa-low caf prajaita de Prolog.

https://youtube.com/shorts/lMqvkEJyRPI?feature=share[Image: bXfuepK.jpeg]

Reply
In ultima vreme am experimentat si eu cu filtre V60 pliate astfel incat sa se potriveasca (uneori foarte bine, altfel mai putin bine) in diverse drippere care normal se utilizeaza cu filtre wave. Nu pot sa spun daca e mai buna sau sau nu cafeaua, in mod cert e diferita decat in cazul utilizarii conventionale a filtrelor de hartie. Ca sa fiu carcotas, dezavantajul ar fi ca baza de hartie nu are are aceeasi grosime pe toata suprafata, din cauza triunghiului de pliere. Cool
Keramo continua Rolleyes

[Image: zv3mflfl.jpeg]

Reply
Pe locul unu, dar la polul opus fata de cafeaua prezentata anterior. Dupa ce am deschis punga (depozitata in congelator de anul trecut), prima impresie a fost dorinta ca punga sa se termine cat mai repede. Pna acum nu am mai avut "norocul" sa am o cafea cu boabe avand un spectru asa larg de nuante. Ce prezinta colegii de forum in topicul de prajit acasa arata mult mai bine decat aceasta prajire comerciala. Totusi la gust, preparare espresso, am obtinut o cafea decenta nu departe de ceea ce se gaseste uzual la cefenele. Filtre de hartie V60, wave nu avea rost sa stric pe aceasta cafea. Partea buna a fost ca  mi-am permis sa fac si experimente care altfel nu le-as fi facut Wink Asa am (re)descoperit metoda de preparare de pe vremea lui Pazvante, cafeaua la ibric, am scos de la naftalina si prima mea rasnita, Porlex. A fost o surpriza placuta, a iesit foarte bine la ibric, la un moment dat am obtinut chiar si o surprinzatoare aroma de coriandru.

[Image: P4auuoml.jpeg]

Reply
Se poarta sa fii "inclusiv" , nu-i asa ? [emoji12]
Nici o boaba nu e lasata pe dinafara...

Reply
Alta cafea.
[Image: 1kRAYlYl.jpeg]

Reply
Start cold brew!

https://imgur.com/a/kiLS3zD
Espresso:ProfitecDrive|MahlkonigE65Gbw
Filtru:LagomCasa|V60|Orea
Deplasare:Kinu|Picopresso|Pipamoka
Foste:Bellona|BezzeraUnica|BentwoodV63|Niche|Sculptor64|Atom75|Df64&83|Libra&Oro|Ode

Reply
O cafea de la care nu aveam pretentii. Am cumparat-o anul trecut la pachet cu alte doua cafele de top din curiozitate. Buna spre foarte buna preparata pour-over, se simte la gust vinul alb, mierea, kiwi, mai putin vanilia. Lipseste insa aroma buchetului de flori, tipic etiopiilor. Revelatia a fost insa pentru modul de preparare espresso. Nu stiu cum sa descriu, dar mi-a iesit cel mai bun espresso pe care l-am baut pana acum. Un complex de gusturi si arome intr-un volum parca mult mai mare decat micul pahar de espresso. Mai ca-mi venea sa ma las de pour-over. Wink De asemenea si la moka pot foarte buna spre excelenta, amareala mai mult spre ciocolata cu lapte. Daca stiam cum e as fi cumparat mai mult de o punga.

[Image: eVNEQj3l.jpeg][Image: v1cxZPdl.jpeg]

Reply
Honduras anaerobic washed 96h Finca Don Andres. Un deliciu de cafea, depinde pe care rasnite o bagi dar are kick, portocale, mere rosii, florala.

In weekend mi-am vopsit rasnita pt ca dupa multe incercari am hotarat sa fie rasnita principala, si am picat pe un setup alb vintage:
rasnita: favorite 2A - circa 1950 rulmenti noi koyo, cutite noi mahlkonig kenia 65mm aliniate
cantar- acaia pearl prima serie- inca duce bine bateria dupaa 8-9 ani- nu exista spatiu intre timp si gramaj
brewed- clasic v60 ceramic- cel mai bun
kettle: brewista model 2- world coffee champ Milano 2021-  600ml

[Image: FnRN2Fj.jpeg][Image: DqPs1t6.jpeg]

Reply
[Image: ZuT1eK2l.jpeg]
This is what love looks like!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Aceasta este cafeaua care imi place cel mai mult dintre toate cafelele care le-am avut pana acum. Partea senzationala a acestei cafele am obtinut-o cumva din greseala, cand turnam am fost deturnat de la migaloasa procedura pour over Wink si mi-a iesit un TDS de 1.84 si extractie spre 24%. Ma gandeam ca va fi o amareala tipica pentru cafelele clasice de pe vremuri si cam atat. Surpriza a fost ca s-au distins cam toate aromele de pe eticheta, fiind predominante fructele coapte, partea de cacao fiind ceva in genul unui tort dobos, totul fiind invaluit intr-o nota de aperol. Majoritatea prepararilor au fost in aceasta zona TDS 1.6-1.8 si extractii 22-24%. Am incercat  si preparare cu valori normale TDS in jur de 1.35, extractii 18-20% sau TDS mai mic si extractii 16-18% (in zona asta obtineam de obicei maximum de savoare pentru cafelele de top), insa a iesit o cafea buna spre foarte buna, dar deloc senzationala.

[Image: VAERiYKl.jpeg]

Reply
(16-04-2024, 20:46)edri Wrote: un TDS de 1.84 si extractie spre 24%.

Multumesc pentru informatia asta, wow 1.84 extractie e foarte mult. Ce fel de turnare ai facut? Eu am obtinut o chestie extrem de faina cu Coco Bongo (nu am putut masura TDS atunci), insa cu rasnire mai fina (sigur nu era de Golden Cup, era mult spre supraextractie dupa parametrii de la Difluid) si fara alta grija la turnare in afara de a avea patul de cafea jos, pe care insa, din pacate, nu am mai putut-o repeta, iar acum, cel putin momentan, nu mai au Coco Bongo la Dak. Nu zic ca imi place neaparat Coco Bongo, am inceput si eu sa ma feresc de procesari experimentale, doar am observat ca extractia asta a fost chiar deosebita si am scris pt ca mi se pare ca experienta mea poate avea ceva in comun cu ceea ce ai scris tu, si anume banuiala mea ca si la extractia mea, TDS-ul era ridicat (deduc asta pentru ca o extractie in zona Golden Cup e la Wilfa cu SSP in jur de gradatia 17, iar atunci am rasnit la gradatia 9).
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
TDS si extractii, numeric de valoare mai mare obtin cu reteta osmotic flow, partea a 2-a in impulsuri undeva intre 30s-1min30s, depinde de cantitatea de cafea si dripper. Aveam in dulap si niste filtre Cafec T92, mai lente, pe care le-am reactivat. In plus, de cand s-a discutat aici despre booster nu am mai preparat cafeaua pour over fara acest accesoriu.

Reply
Sa zica lumea ce vrea, sa fie mega trenduri, dar o kenya sau o ethiopia spalata prajita cum trebuie si facuta la brew cum trebuie sparge orice cafea hyperprocesata/cu adaosuri de prin Columbia sau mai stiu eu unde.

Kenya Kiandu AB sitata verde prin sita 18 (cules si prajit ce a cazut sub 18) boabe mici spre medii. Lasat la odihna asa cum trebuie 3-4 sapt pt o cafea super light. 
Brew: v60+cafec t90 medium 
15g dose/235ml apa 92C
bloom cu 30g astepta 60-90 sec si apoi 3 turnari egale
Rasnita unimodala 65mm cutite kenia mahlkonig

Mar verde si rosu, mure, dulceata de sirop de artar, la rece devine aproape pasta de macris. Foarte foarte suculenta si obscen de acrisoara.  Sunt in rai.

[Image: iGhAvH3.jpeg]
[Image: 2TvEYBT.jpeg]

Reply
Passalacqua Harem!!! The queen is here! :D

[Image: wg4P2i1.jpeg]
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
(16-04-2024, 20:53)cradun Wrote:
(16-04-2024, 20:46)edri Wrote: un TDS de 1.84 si extractie spre 24%.

... 1.84 extractie e foarte mult. ....

Am mai experimentat si cu alte cafele de prin congelator si chiar la extractii cu TDS 1.4-1.5, pentru mine au fost cvasi imposibil de baut, existand o nota amara persistenta. Nu stiu prin ce se deosebeste cafeaua Alchemist astfel ca pentru TDS-uri de valoare mare ofera experiente senzoriale mai placute.

Reply
(22-04-2024, 12:12)coffeemilk Wrote: Passalacqua Harem!!! The queen is here! :D

[Image: wg4P2i1.jpeg]
Trebuia sa pui o poza black passalaqua harem

Reply
Un fel de revenire la normal dupa doua pungi mega fermentate de la Dak :D

[Image: pZvyp7C.jpg]
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)