flipu2k Wrote:... mi-am facut si o scula pentru WDT, cu ce am gasit prin garaj. Works like a charm ...
da, e genul de scula pe care o consider ideala pentru WDT!
si eu am
ceva asemanator;
dar cand faci omogenizarea macinaturii, foloseste numai miscari circulare ample, ca sa realizezi ceea ce WDT-ul face in principal: un fel de
normalizare a macinaturii, (
si aici) acolo unde aceasta e proasta, din varia motive (rasnita, tampare etc.)
departe de a incerca sa-mi descopar adepti, e doar o opinie personala, cu ceva confirmari si prin alte forumuri...
adica, e vorba de realizarea unei
distributii cat mai omogene radial, a particulelor de macinatura de diverse dimensiuni;
daca exista in medie o anume distributie procentuala a dimensiunilor de particule, aceasta trebuie sa se regaseasca in fiecare mm cub dintr-un acelasi strat orizontal al pucului; astfel, pucul ofera o rezistenta hidraulica omogena in intreaga sa sectiune si apa nu mai gaseste zone de minima rezistenta;
de mentionat ca aici poate interveni pozitiv forma unei site de calitate;
e ceva ce se obtine cel mai bine cu
rasnite capabile, dar poate fi suficient ameliorat si cu miscarile circulare
WDT;
nu vad nici o legatura cu aglomerarile electrostatice, acei bulgarasi care sigur, ar fi bine sa nu existe (favorizeaza pungile de aer), dar care nu sunt principala problema in neuniformitatea curgerii prin puc;
ma refer la extractia obisnuita, care de regula sufera din cauza neuniformitatii distributiei macinaturii!
fara fenomene zgomotoase, doar subextractie/supraextractie etc. in ansamblu, lipsa de consistenta, mersul la 'nimereala'...
nu ma refer la fenomene catastrofice cum e clivajul intre straturi, lipsa de aderenta de peretii sitei, prezenta unor pungi de aer etc., care toate dau
channeling!
in marea majoritate a cazurilor, channelingul semnaleaza tot o distributie neuniforma, dar si fenomene brutale, anormale in abordarea pucului; diversele clipuri cu portafiltre si site transparente, pe care le gasim pe net, spun multe despre asta;
as ierarhiza cauzele channeling-ului, incepand cu (1) rasnita, apoi cu (2) felul in care apa abordeaza pucul, deci masina - preinfuzie, dispersie in camera de extractie, profil presiune, debit, apoi (3) marimea dozei (dozele mari favorizeaza channeling-ul) si (4) finetea macinaturii (macinaturile mai fine favorizeaza si ele channeling-ul, mai ales cand masina intra in regim de 'sufocare')
sigur, la toate astea se adauga (5) varia manevre de 'ciocaneala si 'batut' portafiltrul, dar aici, fiecare cu drumul lui (!); la fel si (6) rolul sitei (
basket) care poate ajuta/ameliora, sau din contra, accentua! fie cu debitul sau, fie cu spatiul liber pana la dus... uneori scapam de
channeling, schimband sita!
cum spuneam, evit orice 'agresiune' mecanica asupra pucului cu movila praspata de macinatura, pentru a nu strica o normalizare nativa pe care mi-o da rasnita; dar asta-i OCD-ul meu
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)