Welcome Back Log In Create Account

Chanelling - distribuire și tampare

Am exagerat cu 0.1, scad cantitatea de cafea cu foarte putin din aproape in aproape.

Acum scot cu 16.80 grame in sita de 14 grame, pe la 17.10 imi face chaneling foarte putin spre final.

Reply
Buna ziua
Constat ca sint destul de des intilnite probleme referitoare la aspectul pucului dupa extractie, de asemenea efectul de chanelling.
Am doua intrebari:
- Poate sa fie o cauza cantitatea de cafea din sita?
- Aceste neajunsuri pot sa fie cauzate de calitatea cafelei utilizate?
Deci are rost sa incerc  remedierea acestor probleme daca nu am inca cintar sa masor cantitatea de cafea sau daca inca nu am incercat cafeaua proaspat prajita? Probabil ca prima data trebuie sa indeplinesc aceste doua conditii. Eu sint la inceput de drum deci abordez problemele pas cu pas.
Va multumesc
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Spune-ne mai intai ce cafea ai folosit si cand a fost prajita?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Ce cafea am folosit? Cafea boabe Jacobs din comert. Cind a fost prajita? Cine stie?
Deci, cum am intrebat calitatea cafelei sa fie cauza acestor probleme? De la inceput mi-a parut ciudat cum a trebuit sa reglej risnita - Kinu M47 - pentru viteza de curgere normala la trei ture si doua diviziuni. Initial avind ca reper ce am citit pe forum am reglat-o la o tura si opt diviziuni si nici poveste sa curga ceva.
Ca lucru pozitiv pot sa spun ca spre deosebire de ce cafele am baut in oras si la care nu se simte decit amareala asta are un gust de ciocolata neagra si nu are nici gust acru.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Păi despre asta-i vorba. Atunci când vorbim de probleme în preparare primul lucru care trebuie îmbunătățit este cafeaua. Nu te mai chinui cu nicio alta cafea comercială si fii sigur ca acum 6-7 ani chiar si cei mai experimentat useri au trecut prin aceeași etapă. Trebuie doar sa o depasesti, impunandu-ti sa nu mai folosești NICIODATĂ cafea comercială / industrială, doar proaspăt prăjită.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Multumesc pentru raspunsuri. Prima data sa cumpar un cintar si dupa aceea incerc si cu cafea proaspat prajita. Ma bucur ca am mai invatat ceva.

Reply
nu stiu cum in Romania, dar la noi, peste Prut, cafeaua comerciala iese cel puțin la acelasi pret (deseori chiar mai scumpă) decat cea proaspăt prăjită.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
3.2 folosesc si eu la M47. Cutitele se ating la 0.6.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Incepe cu cafeaua si nu neaparat cu cântarul. Se poate face si dozare volumetrica(pui putin mai multa cafea decat intra in portafiltru si razi excesul) precum au facut câțiva de pe forum. La kinu eu am cam 1.3-1.5 rotații fata de 0 unde se ating cutitele asta pe la pavoni.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Nici eu nu am scapat de channeling, am experimentat cu 16g in sita, 17, 18. Am incercat cu rasnire putin mai fina, tampat mai usor, dar si putin mai grosiera si tampat mai puternic. Folosesc cafea prajita de 2, maxim 3 saptamani. Sa fie de vina oare si vremea, cu umezeala din aer?

Cu ocazia asta mi-am facut si o scula pentru WDT, cu ce am gasit prin garaj. Works like a charm Smile

[Image: WYDkSt8.jpg][Image: YcJvKsI.jpg]
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
de ce zici ca functioneaza daca nu ai scapat de channeling?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Pentru ca se sparg bulgarasii formati mai rapid si mai usor decat cu un betigas chinezesc sau un tel mic.
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
flipu2k Wrote:... mi-am facut si o scula pentru WDT, cu ce am gasit prin garaj. Works like a charm ...

da, e genul de scula pe care o consider ideala pentru WDT!
si eu am ceva asemanator;

dar cand faci omogenizarea macinaturii, foloseste numai miscari circulare ample, ca sa realizezi ceea ce WDT-ul face in principal: un fel de normalizare a macinaturii, (si aici) acolo unde aceasta e proasta, din varia motive (rasnita, tampare etc.)

departe de a incerca sa-mi descopar adepti, e doar o opinie personala, cu ceva confirmari si prin alte forumuri...
adica, e vorba de realizarea unei distributii cat mai omogene radial, a particulelor de macinatura de diverse dimensiuni;
daca exista in medie o anume distributie procentuala a dimensiunilor de particule, aceasta trebuie sa se regaseasca in fiecare mm cub dintr-un acelasi strat orizontal al pucului; astfel, pucul ofera o rezistenta hidraulica omogena in intreaga sa sectiune si apa nu mai gaseste zone de minima rezistenta;
de mentionat ca aici poate interveni pozitiv forma unei site de calitate;

e ceva ce se obtine cel mai bine cu rasnite capabile, dar poate fi suficient ameliorat si cu miscarile circulare WDT;
nu vad nici o legatura cu aglomerarile electrostatice, acei bulgarasi care sigur, ar fi bine sa nu existe (favorizeaza pungile de aer), dar care nu sunt principala problema in neuniformitatea curgerii prin puc;

ma refer la extractia obisnuita, care de regula sufera din cauza neuniformitatii distributiei macinaturii!
fara fenomene zgomotoase, doar subextractie/supraextractie etc. in ansamblu, lipsa de consistenta, mersul la 'nimereala'...
nu ma refer la fenomene catastrofice cum e clivajul intre straturi, lipsa de aderenta de peretii sitei, prezenta unor pungi de aer etc., care toate dau channeling!
in marea majoritate a cazurilor, channelingul semnaleaza tot o distributie neuniforma, dar si fenomene brutale, anormale in abordarea pucului; diversele clipuri cu portafiltre si site transparente, pe care le gasim pe net, spun multe despre asta;

as ierarhiza cauzele channeling-ului, incepand cu (1) rasnita, apoi cu (2) felul in care apa abordeaza pucul, deci masina - preinfuzie, dispersie in camera de extractie, profil presiune, debit, apoi (3) marimea dozei (dozele mari favorizeaza channeling-ul) si (4) finetea macinaturii (macinaturile mai fine favorizeaza si ele channeling-ul, mai ales cand masina intra in regim de 'sufocare')
sigur, la toate astea se adauga (5) varia manevre de 'ciocaneala si 'batut' portafiltrul, dar aici, fiecare cu drumul lui (!); la fel si (6) rolul sitei (basket) care poate ajuta/ameliora, sau din contra, accentua! fie cu debitul sau, fie cu spatiul liber pana la dus... uneori scapam de channeling, schimband sita!

cum spuneam, evit orice 'agresiune' mecanica asupra pucului cu movila praspata de macinatura, pentru a nu strica o normalizare nativa pe care mi-o da rasnita; dar asta-i OCD-ul meu Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(19-07-2017, 11:12)flipu2k Wrote: Sa fie de vina oare si vremea, cu umezeala din aer?

Am spus ce cafea am folosit si am inteles ca poate sa fie cauza problemelor. Dar cind am pregatiti cafea imediat dupa ce am deschis punga si o zi sau doua dupa aceea pucul de cafea nu arata atit de rau ca acum. Cu toate ca nu am experienta m-am gindit si eu ca poate a atras cafeaua umezeala din aer.

Reply
(19-07-2017, 11:12)flipu2k Wrote: Cu ocazia asta mi-am facut si o scula pentru WDT, cu ce am gasit prin garaj. Works like a charm Smile

Si eu am avut mari probleme cu channeling-ul, dar de cand folosesc Kinu M47 si acord o atentie mai mare pregatirii pucului, nu se mai intampla decat foarte rar. In mare, folosesc inelul de la Tidaka pentru a turna cu grija cafeaua in sita, fac WDT (cateva miscari ample, circulare, asa cum explica radudani), nivelez cu distribuitorul de la kamasi si tampez usor. In tot acest interval am grija sa nu lovesc portafiltrul de masa sau de altceva. 

Pentru WDT folosesc unealta de mai jos. Am incercat si cu furculita de la Tidaka, dar mi se pare prea groasa, imi deranjeaza prea mult cafeaua in sita. 

[Image: 1liQgQX.jpg]
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami

Reply
cum spuneam odinioara

1. tool diy
[Image: 22105_4334_photo.jpg]

2. faci miscarile cam asa
[Image: EspressoStir.gif]

3. profit!
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Super informative ultimele postari, merci!

Tocmai am facut un espresso, 16 gr in, 37 out, cu singura diferenta miscarile acului, anume ample si rotunde. Inainte agitam in zig-zag haotic pana arata frumos distributia, dar din ce a explicat radudani mai mult rau faceam.

Rezultatele sunt mult mai bune, si la curgere, si in ceasca. Inca nu perfect, dar mai exersez :)

Reply
se tot vorbeste de 'muscle memory', in special cu referire la tampare, dar aici ar fi vorba de un fel de 'inner vision', o reprezentare in imaginatie, a ceea ce ar fi o distributie omogena a macinaturii in puc, adica peste tot in volum, cam aceeasi participare procentuala a particulelor de dimensiuni diferite...
si tot ce faci mai departe, dupa ce ai umplut sita cu macinatura, este sa nu distrugi aceasta distributie omogena ('normalizata'), sau daca ai probleme cu rasnita, sa incerci sa o imbunatatesti;
si aici intervine genul de WDT in care miscarea e circulara pe intreaga circumferinta a sitei, in ideea ca distribui mai omogen macinatura intr-o simetrie radiala...

cele ce spun eu nu sunt... sfinte, sunt doar o posibila abordare Smile
trebuie in primul rand sa ti se para credibila, fezabila ideea; fara multe argumente rationale!

a vazut cineva filmul acela vechi cu Louis de Funes la un concurs de pescuit; tipul batea cu piciorul in pamant si apoi scotea pestele Smile
in scurt timp, toti concurentii au ajuns sa faca la fel; fara rezultate, desgur;
cam asa e si cu ce spun eu Smile

foarte mult din chinuiala actuala cu preparatul espresso provine din lucrul cu doze mari, neuniform distribuite ca densitate in sectiune transversala in puc; principalul vinovat: rasnita si felul cum o intelegem...

de aici, nu numai debite diferite, dar - la masinile de casa, cu masa termica minima - si temperaturi diferite!
iar dozele mari provin de la valul al treilea si cafeaua de specialitate, cu boala ristretto-ului subextras...
peste toate mai vine si preinfuzia care la doze mari, reduce mult din efectul de migrare fines;
si totusi, o sita (basket) bine aleasa, mai poate 'salva' multe!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Desi pare o greseala evidenta, tind sa impartasesc un pic din experienta mea cu WDT..
De cand am rasnita din semnatura am fost nevoit sa folosesc WDT si cum nu aveam la dispozitie o palnie, am decupat dintr-un iaurt mic.

Doua greseli:
1) inaltimea decupajului din iaurt era prea mare si imi lasa sant intre sita si cafea. Credeam ca il rezolvam cu cateva batai in masa dupa indepartarea "dispozitivului". Rezultat - channeling pe margine unde rezistenta era considerabil mai mica.
2) folosirea OCD-ului pentru distribuire -- in urma amestecarii cu ac/furca/etc se creaza goluri in pucul netampat. Forma si rezultatul OCD-ului vine si distribuie cativa milimetrii de la suprafata si creaza deja un "scut" semi-tampat, golurile de sub cel mai probabil raman acolo si ies mult mai greu sau deloc atunci cand se tampeaza.

Distributorul  dTamP (Costas of Sweden) vine sa rezolve aceasta problema, filmulete pe instagram-ul lui cu o demonstratie pe un recipient transparent. Spre deosebire de OCD, acest distributor nu lasa suprafata plata, ci are ca scop eliminarea golurilor de aer din volumul pucului. 

Astazi mi-a ajuns coletul care continea palnia/funnel-ul de la Orphan Espresso si punctul 1 s-a rezolvat. Distanta mica care intra in sita pentru a avea un contact cat mai mic cu pucul de cafea e un must pt WDT.

Na.. sper ca nu v-am plictisit citind, dar poate va ajuta pe cineva cu probleme similare.
Cateva poze mai jos.

[Image: czAjcvk.jpg][Image: TvymGQq.jpg]
ECM Synchronika | DF83v | Comandante

Reply
Recipientul de la Hochland Cottage Cheese se așează bine pe buza portafiltrului de 58mm, fără să coboare la baza sitei.
Am umblat candva cu sita de portafiltru prin supermarketuri si am încercat diverse recipiente. Poate au apărut si alte recipiente potrivite.

Reply
cosmin_mac Wrote:1) inaltimea decupajului din iaurt era prea mare si imi lasa sant intre sita si cafea. Credeam ca il rezolvam cu cateva batai in masa dupa indepartarea "dispozitivului". Rezultat - channeling pe margine unde rezistenta era considerabil mai mica.  ...

sigur, decupajul acela din pahar de iaurt era din alt peisaj, avand in vedere repectabila ta dotare :)
dar, pe vremea cand lucram cu WDT, am folosit cu succes si timp indelungat (multe luni, cu 5-8 duble pe sesiune), tot niste decupaje din pahar de polistiren (nu PE) transparent; nu asa inalt, pentru ca nu-mi incapea sub doser, care mai are si el o 'fustita' din folie de cupru...

dupa cantarire/calibrare macinatura (de-aia foloseam WDT-ul: dupa 'calibrare' doza cu o lingurita metalica, ramaneau gropite), indepartam 'palnia' si tampam;
se vedea o mica fanta circulara, intre macinatura si peretele cosului, dar nu mi-am facut niciodata probleme: tamparea trebuie sa rezolve asemenea 'rosturi' prin impingerea, simetric radial, a particulelor, care oricum aluneca una peste alta!

cu masini asa capabile, cred ca veriga slaba ramane tamparea (?);
eu foloseam (si folosesc si acum, dar fara WDT) tamper de 58,4 mm;
desigur, nu dinamometric...
ar mai fi si inaltimea cosului, dar asta se poate verifica mai usor, schimband temporar cu altul, mai scund sau mai inalt...

a, si tot in ce priveste procedura mea de lucru: evit pe cat posibil tapping-ul cosului - bataile in cos, mai ales cele insistente, schimba distributia particulelor in volumul macinaturii (!) si asta vine in contradictie cu teoria macinaturii normalizate, pe care eu o iau in serios...

Reply
Da, recuonsc ca acel decupaj a fost cumva prima strigare si cum m-am bucurat de efectele pozitive ale wdt-ului, n-am mai stat sa imbunatatesc acel "dispozitiv".
Nu cred ca e o problema la tampare - cel dinamometric e de 58.5, o sa renunt in viitor la el in favoarea unuia normal de 58.4 (din alte motive tehnice) 
Ai foarte mare dreptate cu bataile/zdruncinaturile in cos si cu inaltimea disponibila intre suprafata pucului si a sitei de dus. Cam pe astea doua ma axez acum , sa vad diferente pe diverse site, gramaj si macinaturi.

Doua filmulete destul de relevante:
www.instagram.com/p/BY9ZjPWj0XB/
www.instagram.com/p/BZEdCstDHD5/

Mi-ar placea sa gasesc si eu un astfel de recipient de 58  Smile

[Image: sSvhE4f.jpg]

Reply
Există și de la Kamasi: Accesoriu distributie cafea la imprimanta 3D

Arată așa: [Image: ivkdr5T.jpg]

Față de distribuitoare acesta nu reține cafea (dacă este reglat corect).
Niche Zero (fost Kinu M47), Lelit Elisabeth-PL92T (fost Victoria-PL91T)

Reply
Am nevoie de ajutor.

Unde gasesc o unealta WDT care sa faca aproximativ ce fac eu aici, dar mai eficient?

Cunosc Duomo WDT dar costa peste 200 euro, iar altceva nu prea stiu. Ar fi util ceva mai eficient, sa nu stai sa rotesti tu cu mana, ci sa apesi si sa se roteasca. Sunt interesat doar de astfel de tool-uri.

Reply
nu cred ca gasesti, si eu caut de ceva vreme
Eram la un pas sa-mi comand Duomo acum ceva luni pana cand am realizat adaosul comercial, mai sunt niste copii nu prea reusite pe aliexpress care inteleg ca nu dau rezultate (ex: voodoo needle)

Daca vrei sa automatizezi ceva poate o idee ar fi sa facem acest twister cu un mic motoras 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&v=ISOmznHinZY

Reply
Poate au Cascara Coffee de la Barista Space.

Reply
Barista Space distribuitor WDT costa 42 $ + 7 $ shipping (2-3 saptamani) sau 17 $ shipping (4-5 zile).
Vodoo Needle  distribuitor WDT costa 123 $ si transportul 30 $
Duomo WDT costa 180 $ si transportul 30 $ (3-5 zile prin curier).

La toate se adauga Vama+ TVA dupa cum iti este norocul. Distribuitorul este mai important decat orice tamper sau OCD, asa ca pe de-o parte as da atat pe un produs WDT care sa functioneze bine.
Ce inseamna sa functioneze bine?
Acele sa ajunga pana pe fundul sitei, sa poti sa rotesti cu usurinta toate cafeaua si sa sparga pe toata suprafata cafeaua, inclusiv pe mijloc (centru) cat si pe margine. Si sa nu ramana cafea multa electrizata de el. Ca dejeaba imi scoate rasnita 0.1 retentie cand mai raman 0.2 pe WDT.

Pe de alta parte cand stiu unde se fabrica (Taiwan, Korea) si ca produsul costa max30$ sa-l fabrice, parca mi se pare exagerat sa platesc 900ron pe un distribuitor, cand un Acaia Pearl e atat, totusi Pearl face multe, pe cand distribuitorul e o bucata de metal si atat.

Reply
(27-12-2018, 12:05)Zwanger Wrote: Barista Space distribuitor WDT costa 42 $ + 7 $ shipping (2-3 saptamani) sau 17 $ shipping (4-5 zile).
Vodoo Needle  distribuitor WDT costa 123 $ si transportul 30 $
Duomo WDT costa 180 $ si transportul 30 $ (3-5 zile prin curier).

La toate se adauga Vama+ TVA dupa cum iti este norocul. Distribuitorul este mai important decat orice tamper sau OCD, asa ca pe de-o parte as da atat pe un produs WDT care sa functioneze bine.
Ce inseamna sa functioneze bine?
Acele sa ajunga pana pe fundul sitei, sa poti sa rotesti cu usurinta toate cafeaua si sa sparga pe toata suprafata cafeaua, inclusiv pe mijloc (centru) cat si pe margine. Si sa nu ramana cafea multa electrizata de el. Ca dejeaba imi scoate rasnita 0.1 retentie cand mai raman 0.2 pe WDT.

Pe de alta parte cand stiu unde se fabrica (Taiwan, Korea) si ca produsul costa max30$ sa-l fabrice, parca mi se pare exagerat sa platesc 900ron pe un distribuitor, cand un Acaia Pearl e atat, totusi Pearl face multe, pe cand distribuitorul e o bucata de metal si atat.

Am avut o idee asemanatoare, si am vrut sa-l producem noi intr-o parte in fabrici din china, si restul in tara insa la 20-30buc vandute/an ar avea un pret destul de ridicat. Mai caut si eu alte produse..
--Only God Can Judge Me--

Reply
Sa se spele pe cap cu ele la asemenea preturi aberante. 200 euro sunt bani de rasnita manuala, nu de o bucata de metal.

Asa, ca mi-am facut altceva.

[Image: IAaexFQ.jpg][Image: jy5twhf.jpg]

Reply
misto, cum e facuta?
ce e suprafata interioara, mai multe detalii, pls
Gaggia Classic Pro PID | Kinu M47 | Sette 270 | Arco

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)