Salutari.
Avand in vedere subiectul acestui topic, precum si nevoia ca cineva cu placeri diabolice pentru partea neagra a cafelei (dark side) sa efectueze un test cu munitia lui adiszep cumparata de la Hotspot, am fost ales aleatoriu dintre cei cu placeri similare (adica dintre mine si nimeni altii de pe forum) sa primesc si sa dezbrac aromele si gusturile cafelei Ethiopia suspecta de probleme in prajire, vechime si rezultate in ce altceva decat in ceasca.
Doresc sa precizez ca eu personal am avut RETINERI in a posta aceste rezultate, nu pentru ca nu sunt sigur pe ceea ce am facut, ci sa nu fiu considerat oarecum ca nu sunt impartial si ca experienta mea nu poate inca sa demonstreze ceva in acest sensibil domeniu. De aceea, rog considerati ceea ce scriu mai jos drept un punct de vedere modest, o parare personala sa zicem subiectiva, dar cu grija si cu atentie pentru atatea variabile care fac ca rezultatul in ceasca sa fie unul peste ceea ce servim in cafenelele romanesti obisnuite, adica fara abateri de la regulile obtinerii uni espresso adevarat sau pe aproape. Fiind cu totii pe acest forum, inseamna ca stim de asemenea cu totii ce inseamna prajire light sau dark, gust acid sau amar, dulce sau acru, mirosuri placute sau intepatoare, etc., deci asa va trebui sa judecam testul de mai jos.
Astfel, voi spune ca rezultatul l-am transmis pe privat atat persoanei in cauza, respectiv colegului nostru adiszep cat si, ulterior, bunului nostru Lyvyoolmighty care m-a indrumat sa impartasesc cu voi acest rezultat.
Asa ca,
Am primit 2 pungi de Ethiopia, una de cca. 100 grame, cealaltă de cca. 75 grame.
Test punga 100 grame:
Miros de cafea prăjită intens, usor intepator.
Aspect normal pentru o cafea prăjită intens.
Dupa aspect si miros, este la prima vedere imposibil sa crezi ca poti obtine note florare si aciditate medie, conform descrierii de pe eticheta.
Testat cu 16 grame. Nu am încercat cu 18 g sau mai mult din cauza ca fiind prăjită intens, este mai afanata si nu îmi încape in sita sau intra dusul in macinatura. Cunosc acest lucru din experienta cu acest tip de cafea mai prăjită.
Astfel, extractie 16 g la 90 grade, rezultat 40 ml in ceasca in 25 secunde. Cremoasa si placuta la aspect. Primul picur la sec. 17 adica dupa 8 secunde.
Gust intens de bitter cu subtile note de ciocolata neagra, cel putin asa îmi pare mie. Miros plăcut pentru acest tip de prajire. Slab, slab acida.
Puc corect complet.
Retrogust intens de bitter dar surprinzător si o senzatie ciudata de amar.
Test punga de 75 de grame:
Miros de cafea prăjită intens, putin atenuat parca, fata de prima.
Aspect normal pentru o cafea prăjită intens.
De asemenea, la fel ca la prima punga, dupa aspect si miros, este la prima vedere imposibil sa crezi ca poti obtine note florare si aciditate medie, conform descrierii de pe eticheta.
Testat cu 16 grame.
Astfel, extractie 16 g la 90 grade, rezultat 50 ml in ceasca in 25 secunde, deci mai mult la aceiasi macinatura. De asemenea, cremoasa si placuta la aspect. Primul picur la sec. 18 adica dupa 7 secunde.
Gust intens de bitter. Nu am mai simtit subtile note de ciocolata neagra, ca si la prima. Miros plăcut pentru acest tip de prajire. Slab, slab acida.
Puc corect complet, dar mult mai moale.
Retrogust intens de bitter dar nu asa amar ca prima.
Este posibil la a doua punga, din cauza mai multor teste, gustul sa se fi oarecum obisnuit si poate de aceea diferentele.
Dar ce pot spune sigur este ca in mare gustul este identic, regasindu-se in comun aceleasi gusturi predominante de bitter si uneori urme de amareala.
La o astfel de prajire a unei cafele Africane, nu pot sa inteleg cum s-ar putea obtine note florale si aciditate medie. Acestea se obțin printr-o prajire foarte atenta in zona light, probabil stiti voi mai bine ca mine.
Trebuie sa spun ca in orasul meu exista o prăjitorie , pe numele ei " Semiramis" care prajeste similar cu ce am primit de la adiszep, doar ca un strop mai tare, pana da uleiul din ele pe dinafară. Din acest motiv m-am invatat oarecum cu acestea si pot sa cred ca in zona aceasta mai închisă cunosc putin gusturile.
Dupa miros si rezultat in ceasca as spune ca e o cafea mediocra pentru espresso din cauza ca prajirea e intensa si nu are nimic in comun cu zona light unde se regăsesc florile si fructele (nu in sensul ca le simti in gura, ci in general, aciditate crescuta, gust lipsit de bitter, miros diferit si aromat, etc.).
In schimb pentru capuccino rezultatul e bun, dulceata cremei de lapte acoperă cu succes bitterul puternic. Un fel de cacao/ciocolata cu lapte, buna dar nu exceleaza.
Mai mult nu stiu ce sa spun, rămân la dispozitia dvs. pentru alte lămuriri, atât cat ma pricep.
Acum, ce anume ma deranjeaza pe mine, sau sa spun altfel, ma incurca de fapt, este ca in general, si ar trebui sa fie o certitudine, prajitorii mentioneaza pe etichetele produselor lor notele cafelei (fructe, flori, legume...ou kinder, etc), stiti voi ce vreau sa zic, dar produsul finit nu intotdeauna produce aceste note si gusturi din cauza prajirii, cum este si in cazul de fata. Adica daca vreau sa cumpar o cafea cu note florale atunci ce cauta bitterul si amareala in rezultatul obtinut in ceasca ? In produsul finit trebuie sa se regaseasca ceea ce obtii printr-o extractie corecta, adica eticheta sa prezinte notele si gusturile ce se obtin dupa gradul de prajire, altfel ce diferenta este fata de cea din magazine ? Ceea ce cumparam noi nu ar trebui sa fie o loterie ci o certitudine, deoarece si gusturile sunt diferite si asteptarile la fel. Eu daca cumpar o sticla de vin sec nu vreau sa regasesc in continut un vin dulce, e normal sa fie asa.
Hai ca v-am plictisit, dar poate iese si ceva bun din asta.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI