Welcome Back Log In Create Account

Ce tipuri de cafea NU va plac

De gust nu ma leg asa mult, dar de boabele tari ca pietrele si de faptul ca dau comanda la 10, hotspot o preia, prajeste cafeaua, o ambaleaza si la 1 e gata de livrare... sa fim seriosi
Am mail-urile daca e nevoie de dovezi.
Am incercat sa vb cu vanzatorul, v-am spus mai sus. N-am scris nici pe forum pana acum cand am vazut ca mai sunt si altii cu probleme.
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Dupa cateva incercari in lumea espresso-ului de calitate, ce as putea spune e ca espressomanii sunt oameni cu standarde ridicate si din aceasta pricina dificil de multumit.
Prajitorii dau dovada de intelegere si probabil depun multa munca sa isi satisfaca clientii pretentiosi. E normal sa fie si frustrari de o parte sau de alta, si probabil imposibil de multumit toata lumea, insa consider ca trebuie urmar sfatul lui Tecsi78, luat legatura cu prajitorul si atras atentia asupra nemultumirii, mai ales daca e vorba de un client constant si care a sesizat diferente neplacute fata de comenzile anterioare. De asemeni ar fi de dorit o atitudine deschisa a prajitorului intr-o astfel de situatia, o propunere de reconciliere si nu de trantit usa in nas.
O reputatie se castiga cu greu si se poate pierde usor, asa ca trebuie sa fim foarte atenti la ce cuvinte se arunca pe forum, dar nici nu trebuie inghitit in sec.
Cand exista civilizatie de ambele parti nu ar trebui sa fie probleme fara rezolvare!
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
Acest topic nu trebuie sa vizeze  problemele de curierat / transport / plati. Fiecare prajitor are topicul sau ori exista comunicarea telefonica mai directa. Putem discuta despre parerea noastra despre o anumita cafea, dar avand in vedere acest lucru, chiar nu e nevoie sa incarcam acest topic cu ore de asteptare livrare etc. pentru ca nu e relevant (apropo vladdooo, la ora 18 fara ceva trimiti mail? :)  Trebuia tinut legatura telefonic )  

Pt viitor insotiti ceea ce scrieti de poze, filmulete etc. , caci nu este exclus sa apara useri fantoma care sa profite de astfel de topicuri. Daca e de urmarit ceva cu acest gen de critica, este sa imbunatatim pe viitor experienta noastra cu o cafea prajita sau verde. Altfel, sunt convins ca orice furnizor de orice, care lucreaza cu persoane fizice, are sau a avut la un moment dat, situatii delicate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Pe mail raspundea pana atunci. Nu aveam nr de tel al persoanei. Plus ca era pe drum, ajunge in 15 min
Hai Liviu nu mai tine cu ei: de prajirea si livrarea unei cafele in 3 ore de ce nu zici nimic?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle

Reply
Priveste si tu mai relaxat ce am spus. Eu nu stau sa investighez astfel de situatii, nu ma privesc. Am zis ca suntem pe sectiunea cafea, intr-un topic despre ce tipuri de cafea nu ne plac personal, deci nu are rost sa poluam cu probleme de livrare, mail, telefoane...  Pentru asta exista topic separat pt fiecare prajitorie. Si da, in acelasi oras cu prajitoria, tehnic e foarte simplu sa prajesti si sa livrezi in cateva ore (facea asta Sarkis, plecand personal la livrari in B imediat cum prajea). Dar repet, aici ne intereseaza cafeaua, adica a doua jumatate a postarii tale initiale.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Si un om cu inima mare se agita acum in subteran sa creeze "Dulce Maria" de romanika...
Vai si amar de pielea lui... se lasa repede daca o sa inceapa sa i se reclame ca au fost boabe crapate pe stanga, in loc de cum eram noi obisnuiti, pe dreapta...

Reply
(18-01-2017, 12:03)Lyvyoo Wrote: Pt viitor insotiti ceea ce scrieti de poze, filmulete etc. , caci nu este exclus sa apara useri fantoma care sa profite de astfel de topicuri.
Fără, nu prea mi se pare corect. Dacă pozele ne arată boabe frumoase, nu maltratate termic, ciuruite de gângănii, etc, se poate considera problemă de gust. Eu de exemplu, nu am găsit Brazilia să-mi placă. Ce ar fi să strâmb din nas la orice blend cu Brazilia, sau SO. Să nu uităm, prăjitorii au mai greșit, dar au și recunoscut. Mă tem ca acest topic să nu devină o altă zonă fierbinte, care mai mult să ne dezbine, decât să ne învețe lucruri noi despre cafea.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
eu nu fac politie, doar nu mai cumpar: mi-ai luat 100 lei, dar nu-mi mai iei nici 1 leu pe urma
am intervenit doar pt ca se tragea mult in partea cealalta

Reply
Ca sa ramanem ontopic cat de cat, am mutat discutiile despre ore de prajire - livrare, pe topicul respectivei prajitorii.

Reply
Totusi domnul adiszep nu a mai dat nici un semn..... va expedia cafeua pentru a fi testata????
Hotspot este foarte nerebdator pentru a elucida misterul diferentelor dintre 2 pungi prajite in aceeasi sarja.

Reply
Pai am vazut ca nu s-a oferit nimeni cu gusturi opuse aciditatii, sa faca un test. Asa ca i-am dat PM lui Adi sa mi-o trimita mie si nu stiu ce o sa fac mai departe. Adica eu nu pot spune daca e buna sau nu pt ca nu prea imi place in general nici macar Brazilia dulce, apai un sortiment (oricare ar fi) prajit mai tare sau cu bitter si corp intense. Voi putea spune daca are vreun gust suspect din afara ariei cafelei sau daca miroase a ceva straniu. Dar ca e buna la gust sau nu, e o discutie absolut imposibil de facut.

Mai lasati-mi ragaz sa imi raspunda un espressoman, care din ce a mai scris pe forum,  are gustul format spre nuante asociate bitter-ului.

Apropo, as fi curios de o parere a lui Levo, cum decurg discutiile pe forumul de parfumuri unde stiu ca activeaza, apropo de arome care nu ne plac, si la ce rezolutii se  ajunge intre fani de arome diferite? Dulce vs fresh : )

Reply
@Lyvyoo : " Apropo, as fi curios de o parere a lui Levo, cum decurg discutiile pe forumul de parfumuri unde stiu ca activeaza, apropo de arome care nu ne plac, si la ce rezolutii se  ajunge intre fani de arome diferite? Dulce vs fresh..."

Ohhh...sit-ul e german si concluziile sunt directe , transante si uneori jignitoare ( prin termeni un pic mai vulgari ) insa ce pot spune este ca dulcele nu prea e agreat nici macar iarna , ( fiind preferate derivate de ambra , musk-ul si styrax)  , atat de femei cat mai ales de barbati care nu suporta dulcele la parf. ( ex.gen Teint de neige - Lorenzo Villoresi  care , este pentru iarna-toamna , vanilat - powdery dar sweet..si asta ucide...Fresh-ul fiind apanajul primavara - vara ( vetiver , citrus , mandarina dulce etc ) este deseori preferat si iarna mai ales de catre barbati ( gen Creed - Aventus , Portugal etc in general cele bazate pe neroli , iris si cubeba...) N-o mai lungesc sa nu...pic dincolo...dar intre dulce si fresh e preferat fresh-ul clar , chiar si pe frig... [Image: smile.gif]

Dar ...am identificat cam 400 de parfumuri cu tema de cafea , din cele 6500 de brand-uri si  aproape 80.000 de tipuri de parfum pe terra...o parte se gasesc si pe la noi prin RO ...[Image: biggrin.gif] ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
mama, ce bautor de tchibo prajit de 3 ori mai tare ma simt acuma :)
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
Da , dar nu se mai cauta...cafeaua trebuie sa fie proaspat prajita , berea trebuie sa fie artizanala , parfumul de lab. de nisa , etc....cu thchibo de 3x3 ori prajita mai tare , sare prea tare  levierul la Strega si exista riscul unei accidentari... [Image: biggrin.gif] ...eu nu recomand... [Image: biggrin.gif]

Ca sa fiu totusi on - topic , spun ca nu-mi plac cafelele vechi si / sau arse cum se poarta in sudul Italiei , Sicilia - Calabria , Palermo...in rest sunt dispus sa incerc... [Image: smile.gif]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Salutari.
Avand in vedere subiectul acestui topic, precum si nevoia ca cineva cu placeri diabolice pentru partea neagra a cafelei (dark side) sa efectueze un test cu munitia lui adiszep cumparata de la Hotspot, am fost ales aleatoriu dintre cei cu placeri similare (adica dintre mine si nimeni altii de pe forum) sa primesc si sa dezbrac aromele si gusturile cafelei Ethiopia suspecta de probleme in prajire, vechime si rezultate in ce altceva decat in ceasca.
Doresc sa precizez ca eu personal am avut RETINERI in a posta aceste rezultate, nu pentru ca nu sunt sigur pe ceea ce am facut, ci sa nu fiu considerat oarecum ca nu sunt impartial si ca experienta mea nu poate inca sa demonstreze ceva in acest sensibil domeniu. De aceea, rog considerati ceea ce scriu mai jos drept un punct de vedere modest, o parare personala sa zicem subiectiva, dar cu grija si cu atentie pentru atatea variabile care fac ca rezultatul in ceasca sa fie unul peste ceea ce servim in cafenelele romanesti obisnuite, adica fara abateri de la regulile obtinerii uni espresso adevarat sau pe aproape. Fiind cu totii pe acest forum, inseamna ca stim de asemenea cu totii ce inseamna prajire light sau dark, gust acid sau amar, dulce sau acru, mirosuri placute sau intepatoare, etc., deci asa va trebui sa judecam testul de mai jos.
Astfel, voi spune ca rezultatul l-am transmis pe privat atat persoanei in cauza, respectiv colegului nostru adiszep cat si, ulterior, bunului nostru Lyvyoolmighty care m-a indrumat sa impartasesc cu voi acest rezultat.
Asa ca,
Am primit 2 pungi de Ethiopia, una de cca. 100 grame, cealaltă de cca. 75 grame.
Test punga 100 grame:
Miros de cafea prăjită intens, usor intepator.
Aspect normal pentru o cafea prăjită intens.
Dupa aspect si miros, este la prima vedere imposibil sa crezi ca poti obtine note florare si aciditate medie, conform descrierii de pe eticheta.
Testat cu 16 grame. Nu am încercat cu 18 g sau mai mult din cauza ca fiind prăjită intens, este mai afanata si nu îmi încape in sita sau intra dusul in macinatura. Cunosc acest lucru din experienta cu acest tip de cafea mai prăjită.
Astfel, extractie 16 g la 90 grade, rezultat 40 ml in ceasca in 25 secunde. Cremoasa si placuta la aspect. Primul picur la sec. 17 adica dupa 8 secunde.
Gust intens de bitter cu subtile note de ciocolata neagra, cel putin asa îmi pare mie. Miros plăcut pentru acest tip de prajire. Slab, slab acida.
Puc corect complet.
Retrogust intens de bitter dar surprinzător si o senzatie ciudata de amar.

Test punga de 75 de grame:
Miros de cafea prăjită intens, putin atenuat parca, fata de prima.
Aspect normal pentru o cafea prăjită intens.
De asemenea, la fel ca la prima punga, dupa aspect si miros, este la prima vedere imposibil sa crezi ca poti obtine note florare si aciditate medie, conform descrierii de pe eticheta.
Testat cu 16 grame.
Astfel, extractie 16 g la 90 grade, rezultat 50 ml in ceasca in 25 secunde, deci mai mult la aceiasi macinatura. De asemenea, cremoasa si placuta la aspect. Primul picur la sec. 18 adica dupa 7 secunde.
Gust intens de bitter. Nu am mai simtit subtile note de ciocolata neagra, ca si la prima. Miros plăcut pentru acest tip de prajire. Slab, slab acida.
Puc corect complet, dar mult mai moale.
Retrogust intens de bitter dar nu asa amar ca prima.
Este posibil la a doua punga, din cauza mai multor teste, gustul sa se fi oarecum obisnuit si poate de aceea diferentele.
Dar ce pot spune sigur este ca in mare gustul este identic, regasindu-se in comun aceleasi gusturi predominante de bitter si uneori urme de amareala.
La o astfel de prajire a unei cafele Africane, nu pot sa inteleg cum s-ar putea obtine note florale si aciditate medie. Acestea se obțin printr-o prajire foarte atenta in zona light, probabil stiti voi mai bine ca mine.
Trebuie sa spun ca in orasul meu exista o prăjitorie , pe numele ei " Semiramis" care prajeste similar cu ce am primit de la adiszep, doar ca un strop mai tare, pana da uleiul din ele pe dinafară. Din acest motiv m-am invatat oarecum cu acestea si pot sa cred ca in zona aceasta mai închisă cunosc putin gusturile.
Dupa miros si rezultat in ceasca as spune ca e o cafea mediocra pentru espresso din cauza ca prajirea e intensa si nu are nimic in comun cu zona light unde se regăsesc florile si fructele (nu in sensul ca le simti in gura, ci in general, aciditate crescuta, gust lipsit de bitter, miros diferit si aromat, etc.).
In schimb pentru capuccino rezultatul e bun, dulceata cremei de lapte acoperă cu succes bitterul puternic. Un fel de cacao/ciocolata cu lapte, buna dar nu exceleaza.
Mai mult nu stiu ce sa spun, rămân la dispozitia dvs. pentru alte lămuriri, atât cat ma pricep.
Acum, ce anume ma deranjeaza pe mine, sau sa spun altfel, ma incurca de fapt, este ca in general, si ar trebui sa fie o certitudine, prajitorii mentioneaza pe etichetele produselor lor notele cafelei (fructe, flori, legume...ou kinder, etc), stiti voi ce vreau sa zic, dar produsul finit nu intotdeauna produce aceste note si gusturi din cauza prajirii, cum este si in cazul de fata. Adica daca vreau sa cumpar o cafea cu note florale atunci ce cauta bitterul si amareala in rezultatul obtinut in ceasca ? In produsul finit trebuie sa se regaseasca ceea ce obtii printr-o extractie corecta, adica eticheta sa prezinte notele si gusturile ce se obtin dupa gradul de prajire, altfel ce diferenta este fata de cea din magazine ? Ceea ce cumparam noi nu ar trebui sa fie o loterie ci o certitudine, deoarece si gusturile sunt diferite si asteptarile la fel. Eu daca cumpar o sticla de vin sec nu vreau sa regasesc in continut un vin dulce, e normal sa fie asa.
Hai ca v-am plictisit, dar poate iese si ceva bun din asta.

[Image: Wmu4iZ3.jpg]
[Image: Wtxmr6N.jpg]
[Image: OMOo8cY.jpg]
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
deci una peste alta se confirma ce a spus adiszep, cu toate ca fiecare dintre noi avem o toleranta mai mare sau mai mica la amar (mie de ex nu mi place sub nicio forma sa gasesc urme de amar in cafea).
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Este deci putin rateu, dar posibil baubil. Mie de ex imi plac si parajeli dark, dar un rateu in directie opusa, ultralight, mi se pare direct gunoi, o cafea nefacuta. Am intalnit si d-astea cu acreala persistenta la orice temperatura.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
e putin rateu pt cine bea spre dark si agreeaza notele de amar... dar nici nu stiu cum ar trebui sa fie prajirea lotului respectiv (eu nu sunt client hotspot).
daca au specificat ca prajirea e dark, atunci intradevar, nu vad problema, dar din cate am inteles, n ar fi trebuit sa fie asa.
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Mi s-a atras si mie atentia ca HotSpot prajeste mai intens decat sunt obisnuit, de catre o persoana care imi stie gusturile, asa ca rezolvarea a fost simpla: cumpar din cea prajita pentru filtru, si folosesc peste tot, de la V60 pana la espresso.
In ultimele doua luni n-am avut nici un rateu de amareala in vreunul din cele 4 sortimente cumparate, incluzand impricinata de fata.

Reply
Multumim Gozmin pentru efort, iar din intrebarea ta despre notele de pe eticheta voi deschide un topic nou pe aria de cafea, chiar e interesant subiectul.

Reply
(28-01-2017, 00:41)renatoa Wrote: Mi s-a atras si mie atentia ca HotSpot ....

Pai atunci nu e nici un rateu, e prajita espresso classic. Majoritatea aici sunteti "3rd wave". Nu aveti decat sa selectati filtru la comanda.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
(28-01-2017, 06:44)Zaheyu Wrote:
(28-01-2017, 00:41)renatoa Wrote: Mi s-a atras si mie atentia ca HotSpot ....

Pai atunci nu e nici un rateu, e prajita espresso classic. Majoritatea aici sunteti "3rd wave". Nu aveti decat sa selectati filtru la comanda.

Fara absolut nici o intentie de a mai pune paie pe foc legat de subiectul de mai sus, dar dupa cele citite pe aici am ramas f surprins cand am avut curiozitatea si ocazia de-a gusta din blendul HotSpot sa nu regeasesc acea prajirea intensa chiar deloc. Imi aduca aminte ca mai multa lumea vorbea de o prajire mai intensa a lor in general,  la majoritatea cafelelor, iar la blenduri una si mai intensa. Poate percepem diferit pina si gradu de prajire, dar eu la gandul "prajita espresso classic" imi imaginez ceva cum gasesti incepand prin nordul Italiei pana spre Napoli.

Nu e rau blendul, as zice bunicel dar fara sa exceleze, insa prajirea o simt undeva la inceput de first crack spre City maxim, desi nu sunt convins. Dar poate ma insel....

Oricum, o sa incerc curand si Italian Espresso blendul ca sa pot sa am un reper in acest sens.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
Mie mi-a placut Italian Espresso, am scris pe thread atunci

Reply
Am citit cu interes subiectul acesta, pe care l-aş fi început de multă vreme, dar nu am mai apucat...
Din câte înţeleg, problema nu ar fi neapărat stilul de prăjire abordat de fiecare prăjitor/ie în parte, ci, mai curând, rateurile - pe care nicio societate comercială nu şi le poate asuma cu bucurie.

Am tot ezitat să deschid eu subiectul acesta, deoarece nu am văzut o ieşire din situaţie: am cumpărat de la prăjitori de pe forum, promovaţi şi lăudaţi, în special acele sortimente de cafea care se apropiau de gustul meu dintre cele lăudate şi apreciate de colegii espressomani - altfel spus, dorind să merg la sigur. Însă, ce să vezi:
1) prăjitoria 1: două comenzi succesive bune, pe gustul meu, a treia - rateu (deisigur, comparate cu cele anterioare, aceleaşi sortimente, prăjite de acelaşi prăjitor). Telefon la prăjitor, întrebat despre eventuala schimbare a stilului de prăjire, variabile etc. Răspunsul iniţial a fost că eu mai am de lucrat cu râşniţa, cu temperatura de extracţie etc... dar insist şi prezint diferenţele comparativ cu şarjele lor anterioare, aşa că, într-un final, îşi recunosc vina: se stricase o piesă la tambur, care nu mai reuşea să învârtă cafeaua în prăjitor, aşa că a ieşit mai prăjită (nu folosim cuvântul cărbune pe forum). Ca gest de bună credinţă mi se propune "cadou" o pungă de 250 g la următoarea comandă (sic!). Am refuzat politicos şi, de atunci, am întrerupt colaborarea cu prăjitoria respectivă.
2) prăjitoria 2: ofertă de Black Friday, pe forum, de care vreau să profit, dată fiind reducerea de preţ. Ajunge cafeaua: avea deja 14 zile de la prăjire. Gust, arome, curgere sub medie. Nu am mai cumpărat de la ei.
3) prăjitoria 3: cafea păstrată în borcane de sticlă transparentă, data prăjirii fiind înscrisă pe o fiţuică de aproximativ 6 cm X 6 cm ce se afla în borcanul cu cafea. Cer un anumit sortiment de cafea, pentru a-l putea compara cu gustul pe care îl mai stiam de la alti prăjitori. Când întreb data prăjirii (care nu era scrisă pe foiţa din borcan) asist la completarea fiţuicii respective pe tejghea, cu pixul (cu o dată recentă, desigur), după care foaia îşi reia locul în borcan. În ciuda lipsei aromei de cafea proaspăt prăjită, încerc să extrag shot-uri, dar eşuez lamentabil. Undeva, pe parcurs, trebuie să fi fost vina mea, dacă am insistat să cumpăr de acolo în ciuda evidenţelor. Oricum, nu am mai cumpărat de acolo şi nici nu am recomandat.
4) prăjitoria 4: prima comandă, două sortimente de cafea reuşite. A doua comandă, ambele sortimente fiasco. Deja sunt prea multe eşecuri să mai sun. Vreau să renunţ la colaborarea cu ei. Beau cafea în oraş, la o cafenea care foloseşte cafea de la prăjitoria 4. Vorbesc cu barista şi-i spun oful meu cu respectiva prăjitorie. Sunt îndemnat să-i contactez telefonic. O fac, fără prea multă tragere de inimă. Discuţie lungă, pe puncte, cu prăjitorul. Mi se oferă două sortimente de cafea pe care, dacă nu îmi plac, nu trebuie să le plătesc. Primesc pungile de cafea şi, surpriză: sunt foarte-foarte bune! Aşa cum mi le aminteam de prima dată. M-a convins. Comand din nou, dar vorbind telefonic cu prăjitorul, amintindu-i discutia noastră, nemulţumirea mea şi aşteptările mele de la comanda cea nouă. Pentru a nu-i plăti şi pe curieri, comand suficient de mult încât să mă încadrez şi în suma minimă, dar să mă şi încadrez în 14 zile cu cafeaua. Ajunge comanda şi, surpriză: e din alt film. Nu recunosc nimic din gusturile şi aromele descoperite în aceleaşi sortimente comandate anterior. Sun la prăjitor, desigur. Mi se spune că nu s-a schimbat nimic în stilul de prăjire, că tot profilul de prăjire este controlat electronic, fiindcă "nu putem schimba profilele de prăjire pentru gusturi particulare" (parafrazare). Insist că diferenţa faţă de ce comandasem anterior este prea mare. Mi se spune că poate fi vorba de lotul diferit de cafea verde, care tocmai a venit. Problema nu e rezolvată pentru că al doilea sortiment comandat nu făcea parte dintr-un lot nou de cafea verde.

M-am cam lungit cu descrierile şi m-am supărat iar din cauza amintirilor frustrante.
Şi, pentru a reveni la subiectul topic-ului, nu-mi plac următoarele tipuri de cafea:
*cele care sunt neconforme cu standardele prăjitoriei şi, cu toate acestea, sunt vândute la preţ standard
*cele care sunt prăjite din pix, cu o zi înainte de a le cumpăra eu
*cele care sunt vândute la reducere doar pentru că devin neconforme (îşi pierd statutul de "proaspăt prăjite")

Din ce am citit până acum, topicul a alunecat uşor spre generalizări, despre tipuri de prăjire, despre preferinţele individuale ale consumatorilor finali când, de fapt, din punctul meu de vedere, problema o reprezintă lipsa predictibilităţii:
-cumpăr de la prăjitoria X, deoarece prefer profilul lor de prăjire
-cumpăr produsul Y, pentru că îmi plac aromele acelui tip de cafea
-mă aştept ca în toate sesiunile de prăjire produsul Y de la prăjitoria X să aibă aceleaşi caracteristici (sau cel puţin, asemănătoare)
Dacă aceste aşteptări sunt prea exigente (nerealiste), pe considerentul că oricum e vorba e un produs alimentar, tratat termic în mod artizanal, atunci se pare că unii nu şi-au găsit vocaţia fiind prăjitori de cafea. Contraexemple găsim câte vrem la prăjitoriile mari din Europa. Poate de aceea au ajuns mari şi, poate că tot de aceea, mai avem mult până departe.

Eu aş fi dispus să postez şi aici şi pe topicul de cafele preferate, în funcţie de situaţie, ca titlu informativ pentru cei care s-au săturat de eşecuri, doar detaliile esenţiale: prăjitorie, tipul de cafea şi data prăjirii.

Vă doresc mult succes în găsirea de şarje prăjite conform!
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home

Reply
Au fost de ajuns doar o parte din motivele de mai sus ca sa ii faca pe multi sa se apuce de prajit... acum nu mai au cu cine sa se certe... :)

Reply
Wink 
@renatoa:
Cred că acestea sunt motive suficiente pentru a experimenta cu prăjirea acasă. Nu înţeleg, însă, de ce nu s-a deschis discuţia aceasta legată de nemulţumiri mai înainte. O atitudine mioritică exemplară.

on topic:
Pe de altă parte, mi se pare o atitudine sfidătoare din partea prăjitorului să plaseze toată vina de partea cumpărătorului (a gustului său îndoielnic, a echipamentului insuficient, sau a papilelor lui neantrenate), cu argumente de genul lipsei reclamaţiilor pe şarjele respective sau cu faptul că alţi consumatori preferă acel gust. Ce aş avea eu de câştigat din asta? Pierd timp scriind pe forum, deşi sunt convins că e furtună într-un pahar (dar mizez pe logoterapie :P), în loc să mă bucur de o cafea cumpărată la recomandarea atâtor colegi de aici. Pierd şi bani, pentru că am primit un produs care nu-mi place. Mă şi enervez, pentru că nu ştiu ce aş fi putut face diferit pentru a evita (a patra oară) un eşec.

Aminteam într-un PM că nu la prăjitoria A sau B sau N e problema, ci la faptul că la mai multe prăjitorii se observă acelaşi pattern: au rateuri pe care nu şi le asumă. Eu cumpăr de la prăjitoria X pentru că mi-a plăcut şi o recompensez cumpărând iar de acolo. Altfel, de ce aş da banii pentru ceva ce ştiu că nu îmi place? Iar dacă îţi spun că e o diferenţă prea mare între acelaşi produs cumpărat de la tine săptămâna trecută şi acelaşi sortiment cumpărat ieri, de ce crezi că vreau să te păcălesc? Ce anume din comportamentul tău de până acum (negare, pasarea responsabilităţii, exemple de clienţi mulţumiţi) m-ar face pe mine să cred că te pot păcăli azi? Chiar nu vrei să mă crezi că-mi place cafeaua ta bună, aceea de săptămâna trecută? Că doresc să beau şi mâine tot cafea de aceea din care ştiu că poţi să faci? Predictibilitatea comportamentului este una din condiţiile esenţiale ale evoluţiei sociale a speciei umane. De aceea merg pe recomandări, pe review-uri şi pe experienţa acumulată. În plus, îţi spun că ai greşit tocmai pentru că am încredere că poţi ajunge din nou acolo unde ai mai fost - sus.

Piaţa este liberă şi există cerere pentru toate tipurile de produse, inclusiv pentru fake-uri. Dar, între a cumpăra un fake şi a primi unul în locul originalului plătit ca atare, mi se pare o distanţă cam mare.

Atâta timp cât aceste voturi negative de pe forum nu se transformă în semnale de alarmă pentru prăjitori, încât să se observe schimbări în bine şi cât mai puţine rateuri pe banii consumatorului final, nu cred că îşi va atinge scopul nici topicul acesta. De aceea nu voi da nume decât atunci când vor solicita asta prăjitorii şi vor veni cu soluţii compensatorii pentru şarjele asumate ca fiind sub-standard. Altfel, orice comitet de degustători pasionaţi poate fi contrazis de următorul comitet, ai cărui membri au gusturi/preferinţe diferite. [De aceea nu am amintit în postarea anterioară decât de standardele asumate de fiecare prăjitor/ie în parte. Poate aici s-ar putea face ceva: ai ajuns unde ţi-ai propus? dacă da/nu, conform căror criterii? Cine ar putea judeca asta? E loc pentru multă interpretare... deci, evaluarea e dificilă.]

Până atunci, însă, analizând regulile jocului, înţeleg faptul că a critica public produsul neconform al unui comerciant este un act aproape defăimător, cu potenţiale consecinţe economice imputabile defăimătorului, dar faptul că ţie ţi se vinde un produs neconform nu poate fi considerat sustragere de bunuri, deoarece "neconform" este subiectiv, din moment ce următorul cumpărător consideră "bun", pe gustul lui/conform respectivul produs...
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home

Reply
O observatie valabila numai in cazul matale, fiindca esti din Iasi, vedem imediat de ce :)

Am citit recent pe site-ul lui Ernest articolul unui iesean despre situatia cafelei din Iasi... sincer mi-a lasat o impresie de balcanism... pare ca predominant este first wave, sau care o fi fost valul ala cand cafeaua era preparata turceste sau nu era deloc ! Pacat de cat de multe sunt, si asa lipsite de diversitate... :(

Revenind la nemultumirile dumitale, eu inteleg ca mai mult cumperi local, si mai putin online, daca ai posibilitate (si timp) sa te ciondanesti cu ei in persoana...
Daca am dreptate, nu inteleg de ce nu te duci la prajitorie, degusti si daca iti place iei pe log punga AIA din care ai baut, nu sarje suplimentare... zic asta ca prajitor home, care stiu cat de greu este sa prajesc de 2x la fel, dar nici nu urmaresc asta, rar se intampla sa nu imi placa ce am scos dintr-o cafea...

Daca ai fi prajitor, ai intelege mai bine sentimentul sa nu iti iasa o sarja... nu e usor sa o arunci daca ce este acolo este totusi baubil, si 9 din 10 nu ar sesiza ceva neplacut... ghinionul lor ca ai aparut dumneata al 10-lea :)

Reply
PT ca vezi tu, spre deosebire de tine, el nu-si poate cara echipamentul in geanta pana la prajitorie :)).

Exprimentele cu cafeaua prajita acasa ma fac sa inteleg mai bine nuantele/aspectele legate de defecte de prajire , dupa ce le elimini pe acestea, abia apoi poti sa pui la indoiala daca faci ce trebuie in privinta extractiei. Daca din start iei o cafea prost prajita, poti sa-i faci orice.

Problema este bine evidentiata de catre tine ekivoc, si rezolvarea este simpla, momentan, prajitoriile nu vor si probabil nu-si permit sa arunce kilograme intregi pt ca sunt mai mult sau mai putin pe langa cu profilul de prajire. Lucrez la vreo 3 joburi actual, si mereu functionez dupa un principiu bine stabilit, vrei calitate atunci trebuie sa ai si rebuturi. Cine nu are inseamna ca nu livreaza calitate.

Reply
Rebuturile ar trebui totusi semnalate ca atare, si vandute la pretz de verde, cu adaus ze-ro !
Adica sa nu piarda bani, doar munca/timp, dar si cine o cumpara sa stie ce ia...
Asta evident atat timp cat se incadreaza in limite de "baubil"

Reply
Cei de la thebarn au ceva de genul asta

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)