stallone Wrote: dulce de pitalito
*admin edit: atenție la limbaj
In opinia mea, cred ca te-ai grabit cu concluziile, mai ales ca ne spui “inca invat” !
In cei peste 10 ani de cand prepar espresso acasa, am cumparat de foarte multe ori cafea (pentru acasa dar si la birou) si de la PJ fara sa ajung, vreodata, la un verdict atat de dur si de categoric, ca cel din postarea ta.
Cand am avut insatisfactii cu referire la calitatea extractiilor mele am postat pe forum si am primit sfaturi, am impartasit experiente cu alti useri, cu prajitorii si am gasit modalitati de a-mi imbunatati calitatea extractiilor si a cafelelor pe care le consum cu multa placere si azi, alaturi de cei dragi.
Am evoluat mult tocmai dupa ce am avut asemenea experiente, pe care le-am depasit invatand cate ceva de fiecare data.
La prepararea unui espresso reusit nu este suficient sa ajustezi rasnita si gata, asta e tot si succesul este garantat.
Alaturi de espressor si de priceperea celui care prepara shotul, conteaza mult si ce capabilitati are rasnita de a livra o macinatura care sa raspunda profilului aromatic pe care il urmaresti la cafeaua extrasa.
Cafeaua poate fi super iar prajirea sa genereze, in lichidul extras, gusturi si arome tip “curcubeu pe cerul gurii”.
Tot acest potential poate fi anulat de indemanarea operatorului, de echipamentele folosite sau de reteta de preparare.
Priceperea celui care regleaza temperatura de extractie, alege doza si marimea macinaturii, pregateste pucul, stabileste ratia si timpul de extractie sunt de maxima importanta.
In extractii cafeaua prajita este foarte versatila, are multe fațete, solubilele se pot dizolva diferit in apa fierbinte, gusturile, consistentele, intensitatile pot fi foarte diverse. Mici corectii pot aduce mari surprize.
De multe ori o manopera corecta ajuta la o preparare corecta si atat. Nu este insa suficient daca espressorul nu are un profil termic stabil pe durata extractiei si rasnita nu livreaza tipul de macinatura care sa genereze extractii cu gustul asteptat.
Cafeaua despre care vorbesti are aprecieri majoritar favorabile pe forum si ar trebui sa te ajute sa tragi niste concluzii cu referire la reteta pe care o folosesti si la echipamentul cu care prepari.
Concluziile ar fi de preferat sa raspunda la astfel de intrebari:
1- reglajele pe care le-ai facut si retetele pe care le-ai testat conduc spre shoturi corecte, cu gusturi si arome apropiate de cele pe care urmaresti?
1- daca nu, echipamentele cu care prepari sunt suficient de performante astfel incat calitatea extractiilor sa maximizeze potentialul cafelelor ca sa raspunda asteptarilor si exigentelor tale?
3- ai acumulat suficiente cunostinte despre cafele, soiuri, procesari, retetele de preparare, echipamente… incat sa poti sa tragi concluzia ca ai facut totul corect si responsabila pentru rezultatele nesatisfacatoare din ceasca sunt doar boabele de cafea si prajitorul acestora?
Daca ai posibilitatea, mai poti sa mergi si la o cunostinta care are echipamente dedicate pentru preparare tip espresso si sa faci cateva extractii din boabele care te nemultumesc.
Analizeaza rezultatele de acasa cu cele din deplasare si trage concluzii.
Exista cafele care nu se lasa usor descoperite si care nu dau rezultate bune pe orice echipamente de preparare.
Personal am trecut prin asa ceva cu rasnita.
Dupa experientele din timpul cursului de home barista, am vazut ca oricat ma straduiam cu rasnita mea nu reuseam sa ma apropii de gustul cafelelor pe care le preparam cu espressorul meu, dar cu macinatura de la rasnita lor.
Am inteles atunci care sunt limitarile unor echipamente si care sunt influentele pe care le au in consistenta si calitatea extractiilor, in modelarea si maximizarea profilul aromatic al lichidului din ceasca.
Deci si in opinia mea, cand rezultatele din ceasca nu sunt cele asteptate nu doar cafeaua este de vina.
Cu un espressor si o rasnita peste medie, alaturi de cunostinte suficiente despre retete de preparare, se pot obtine shoturi bune si din cafele care, la primele incercari, nu par a fi total pe gustul celui care le prepara si le consuma.