Hello There, Guest! Login Register


Ce tipuri de cafea NU va plac

Si eu am aruncat cafea, prajita si in tara si afara, si nu am fost nici sunat si nici nu am sunat sa cer explicatii, in schimb am ales sa nu mai cumpar de acolo. 

N-am inteles din postarea lui Cosmin, care a fost finalitatea conversatiei cu yume....
 
Reply
Am sters cateva postari scrie doar ca sa apara la norma sau neinteligibile sau formate din cateva cuvinte aruncate in graba. Am mutat discutia despre prajire in sarje mici pe topicul dedicat.
Va rog ca atunci cand  aveti de intrebat un lucru ce nu are legatura cu subiectul sa postati in locul potrivit si eventual sa reveniti cu un link.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Eu cred că este o poluare a topicului toată această dezbatere legată de autorizarea pe care vor unii sa ne-o acorde pentru a simți gustul pe care îl percepem dar dacă tot vorbim pe lângă subiect pot spune că am băut în ultimul timp numai cafele excelente de la cafenele mai mult sau mai puțin cunoscute, la Brașov, Sibiu sau București și am avut aproape de fiecare dată senzația că ceea ce beau este aproape de perfecțiune, poate unele shot-uri ușor prea acide pentru gustul meu dar care lăsau o dulceață prelungită câteva zeci de secunde după care abia așteptai următorul ,,sip". Faptul că după o lungă serie perfectă intri în mod ,,error" acolo unde te așteptai mai puțin să ai surprize neplăcute nu tine de păreri subiective sau de gusturi. Au fost trei persoane care au încercat cafeaua despre care făceam vorbire mai sus. Toți am căutat prin buzunare o gumă sau o bomboană după.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
(15-03-2021, 10:44)Eugen16 Wrote: Dev, Cosmin spune ca nici Razvan nu a fost multumit de prajire, caz in care nu mai poate fi vorba de gusturile clientului, ci de o cafea cu defecte care nu trebuia scoasa la vanzare in aceleasi conditii cu o cafea buna. Asta inseamna exigenta maxima. Ce tie nu-ti place...
Acea cafea putea fi vanduta la reducere pe forum, cu explicatiile de rigoare, sau creat un blend care sa acopere defectul evident si sa il vanda tot pe forum si tot cu explicatii. Astfel s-ar fi evitat pierderi financiare ale firmei,dezamagiri ale clientilor si discutii neplacute. 
Oricum, si postarea lui Cosmin va aduce ceva bun tuturor, si lui Yume si noua,in nici un caz nu va aduce o pierdere de imagine. Urmatoarea cafea Yume va fi perfecta, sunt convins de asta.
Pe scurt povestea este asta: au existat cateva cereri pentru prăjire extrem de ușoară, puține ce-i drept pentru a fi viabil din punct de vedere comercial, dar am zis hai să oferim din nou acest tip de prăjire și să ne mai asumăm eventualele pierderi, pentru cei câțiva clienți, care vor fi mulțumiți. Cosmin a fost ultimul dintre cei care a au cerut acest tip de prăjire.
Cafelele trimise au fost în parametri, dar mi-am dorit ceva mai light, prin urmare i-am trimis încă două pungi din partea noastră pentru a se bucura de profilurile finale.
Nu a fost vorba nicio clipă de faptul că am fi trimis cafele neconforme cu standardele noastre de calitate.
În prăjirea cafelei, la specificații finale, avem plaje.
Nu există prăjitorie în lumea asta care să poată livra exact același specificații finale pentru o cafea, la fiecare șarjă de prăjire: culoare, densitate și umiditate. Majoritatea nici măcar nu au așa ceva... Iar cei care au implementat un asemenea control al calității înțeleg foarte bine ce vreau să spun.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
(15-03-2021, 11:54)dev Wrote: Si eu am aruncat cafea, prajita si in tara si afara, si nu am fost nici sunat si nici nu am sunat sa cer explicatii, in schimb am ales sa nu mai cumpar de acolo. 

N-am inteles din postarea lui Cosmin, care a fost finalitatea conversatiei cu yume....

Scuze ca am fost neclar, am scris mesajul in graba.
Eu am sunat la ei fiindca nu înțelegeam de ce am primit mesaj ca primesc încă un pachet de la ei.
Așa am aflat ca de primul lot nu fusese mulțumit Razvan și a hotărât sa imi trimită 2 pungi gratuite.
In final am consumat toate 4 pungile, ca mi se părea de rahat sa arunc jumătate de kg de cafea, chiar daca cafeaua din primul lot nu era așa de aromata ca cea din lotul 2.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
(15-03-2021, 13:25)Lyvyoo Wrote: Am sters cateva postari scrie doar ca sa apara la norma sau neinteligibile sau formate din cateva cuvinte aruncate in graba.

... Bine ca le-ai sters , multzumesc frumos ... numai ca , te rog frumos sa nu cumva sa stergi ceva din ceea ce a scris @dev pentru ca se strica efectiv structura forumului ... Cool ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
@Cosminchir
Faptul ca ai prezentat povestea cu Yume trunchiat si ca din ea ai selectat doar partea negativa, nu-ti face deloc cinste. Ai creat inutil o discutie jenanta. Acum inteleg si interventia lui dev, care avand mai multa experienta atat pe forum cat si cu prajitorii, a "mirosit" ca ceva nu e in regula cu postarea ta si te-a taxat ca atare. 

@Razvan.yume
Si mie mi s-a parut putin ciudat ca o prajitorie din Top10 poate gresi si nu as fi intervenit daca Cosmin nu ar fi spus ca a luat legatura cu voi si ca tu stiai de "problema", fiind si tu nemultumit. 
O exprimare neclara sau nechibzuita a lui Cosmin, a dus la discutii jenante pentru care mie imi pare sincer rau si imi cer scuze.
 
Reply
Eugen nu știu cum ai înțeles tu ca am prezentat trunchiat. Poate ca nu am reușit sa ma fac înțeles cum am mai spus. O sa încerc pe viitor sa fiu mai clar si sa spun de exemplu ca cei de la Yume sunt un exemplu de bune practici, oferind cafea gratuită fără sa aibă feedback negativ pe un lot.
Cum am zis și mai sus, ambele loturi au fost bune, dar in lotul 2 parca s-au simțit mai bine aromele, probabil datorită profilului msi light
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
Eu chiar am înțeles din prima ce a spus Cosminchir, nu știu ce nu a fost clar. Practic îi dădea exemplu pozitiv pe yume!!!
​​​​​​In completare pot spune ca in mai bine de 3 ani de când consum speciality coffe am testat aproape toate prajitoriiile din țară dar tot yume a rămas "prima dragoste"!!! Smile
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
Exact.... De asta am și zis altădată, mai bine tăcem decât sa zicem unele chestii.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
stallone Wrote: dulce de pitalito 
*Admin edit: atenție la limbaj

Mesajul tau reprezinta o denigrare voita, din necunoastere sau rea vointa si va fi editat sau sters. E absolut in regula sa ne exprimam dezaprobarea fata de o cafea daca nu ne place, sa spunem cum o percepem, dar fiind pe cea mai mare comunitate de cafea din Romania e cazul sa ne controlam si cuvintele, mai ales cand sunt aduse in discutie procedee chimice, eventual cu potential toxic. Daca era vorba de un prajitor ce vinde cafea vopsita la piata cu gust de irish sau cioco mai ziceam, dar PJ chiar nu se ocupa cu asa ceva, fiind din garda veche a celor care chiar stiu ce fac la butoane. Te invit sa fii barbat ca Stallone cel adevarat si sa pui mana pe telefon sau email si sa ii trimiti fix acest feedback in privat respectivului prajitor pentru a discuta direct, nu e cazul sa transformam Espressoman in loc de aruncat calomnii, in sensul juridic al cuvantului.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
stallone Wrote: Dulce de pitalito
*Admin edit: atenție la limbaj

Ciudat, pentru mine a fost una din cele mai bune cafele baute in ultimul timp, care la kompresso a iesit muult peste ce am putut sa scot cu MaraX.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
stallone Wrote: dulce de pitalito
*admin edit: atenție la limbaj

In opinia mea, cred ca te-ai grabit cu concluziile, mai ales ca ne spui “inca invat” !

In cei peste 10 ani de cand prepar espresso acasa, am cumparat de foarte multe ori cafea (pentru acasa dar si la birou) si de la PJ fara sa ajung, vreodata, la un verdict atat de dur si de categoric, ca cel din postarea ta. 
Cand am avut insatisfactii cu referire la calitatea extractiilor mele am postat pe forum si am primit sfaturi, am impartasit experiente cu alti useri, cu prajitorii si am gasit modalitati de a-mi imbunatati calitatea extractiilor si a cafelelor pe care le consum cu multa placere si azi, alaturi de cei dragi.
Am evoluat mult tocmai dupa ce am avut asemenea experiente, pe care le-am depasit invatand cate ceva de fiecare data.

La prepararea unui espresso reusit nu este suficient sa ajustezi rasnita si gata, asta e tot si succesul este garantat. 
Alaturi de espressor si de priceperea celui care prepara shotul, conteaza mult si ce capabilitati are rasnita de a livra o macinatura care sa raspunda profilului aromatic pe care il urmaresti la cafeaua extrasa.

Cafeaua poate fi super iar prajirea sa genereze, in lichidul extras, gusturi si arome tip “curcubeu pe cerul gurii”.
Tot acest potential poate fi anulat de indemanarea operatorului, de echipamentele folosite sau de reteta de preparare.
Priceperea celui care regleaza temperatura de extractie, alege doza si marimea macinaturii, pregateste pucul, stabileste ratia si timpul de extractie sunt de maxima importanta.
In extractii cafeaua prajita este foarte versatila, are multe fațete, solubilele se pot dizolva diferit in apa fierbinte, gusturile, consistentele, intensitatile pot fi foarte diverse.  Mici corectii pot aduce mari surprize.

De multe ori o manopera corecta ajuta la o preparare corecta si atat. Nu este insa suficient daca espressorul nu are un profil termic stabil pe durata extractiei si rasnita nu livreaza tipul de macinatura care sa genereze extractii cu gustul asteptat.

Cafeaua despre care vorbesti are aprecieri majoritar favorabile pe forum si ar trebui sa te ajute sa tragi niste concluzii cu referire la reteta pe care o folosesti si la echipamentul cu care prepari. 
Concluziile ar fi de preferat sa raspunda la astfel de intrebari:
1- reglajele pe care le-ai facut si retetele pe care le-ai testat conduc spre shoturi corecte, cu gusturi si arome apropiate de cele pe care urmaresti?
1- daca nu, echipamentele cu care prepari sunt suficient de performante astfel incat calitatea extractiilor sa maximizeze potentialul cafelelor ca sa raspunda asteptarilor si exigentelor tale?
3- ai acumulat suficiente cunostinte despre cafele, soiuri, procesari, retetele de preparare, echipamente… incat sa poti sa tragi concluzia ca ai facut totul corect si responsabila pentru rezultatele nesatisfacatoare din ceasca sunt doar boabele de cafea si prajitorul acestora? 

Daca ai posibilitatea, mai poti sa mergi si la o cunostinta care are echipamente dedicate pentru preparare tip espresso si sa faci cateva extractii din boabele care te nemultumesc.
Analizeaza rezultatele de acasa cu cele din deplasare si trage concluzii. 
Exista cafele care nu se lasa usor descoperite si care nu dau rezultate bune pe orice echipamente de preparare.

Personal am trecut prin asa ceva cu rasnita.
Dupa experientele din timpul cursului de home barista, am vazut ca oricat ma straduiam cu rasnita mea nu reuseam sa ma apropii de gustul cafelelor pe care le preparam cu espressorul meu, dar cu macinatura de la rasnita lor.  
Am inteles atunci care sunt limitarile unor echipamente si care sunt influentele pe care le au in consistenta si calitatea extractiilor, in modelarea si maximizarea profilul aromatic al lichidului din ceasca.

Deci si in opinia mea, cand rezultatele din ceasca nu sunt cele asteptate nu doar cafeaua este de vina.
Cu un espressor si o rasnita peste medie, alaturi de cunostinte suficiente despre retete de preparare, se pot obtine shoturi bune si din cafele care, la primele incercari,  nu par a fi total pe gustul celui care le prepara si le consuma.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Blendul domnului Florescu - Allez-y! Espresso este reprezentativ ca nivel prajire si pentru cafelele sale mai scumpe? Confused
Lelit Anna, William
 
Reply
Picatura care m-a determinat sa ma apuc de prajit au fost trei pungi din acelasi sortiment de Allez-y!, in care am gasit 3 cafele vizibil diferite...
Nu a fost Espresso, care pare ca e singura acum... pe vremea aia erau 4-5 etichete in sectiunea Allez-y!, aveai de unde alege.
Ulterior am capatat si o explicatie la asta, dar nu o sa o expun aici, neavand dovezi ca e adevarata, mai ales dupa povestea cu PJ de mai sus.
Fiind din Bucuresti, m-as duce singur la prajitorie sa ma conving, pe vazute si gustate... Wink
 
Reply
Am citit comentariul tau venind din google chiar inainte sa comand, dar am zis ca poate na, o fi discutabila situatia. Raul a fost deja produs, am cumparat 500g de blend si azi cand l-am facut a iesit carbune complet, stilul clasic horeca de iti amareste si sufletul Angry

Am mai luat 250g de Costa Rica mai de soi, am desfacut-o azi, la ochi ar parea ceva mai light ca ce e in blend, dar voi vedea maine dimineata despre ce e vorba la un espresso sau aeropress dupa caz.
Lelit Anna, William
 
Reply
Ok, Costa Rica Perla Negra e si ea prajita cam prea mult, nu e 100% amareala dar un 75% tot e, si-a dat seama si sotia care bea 3in1 de obicei dupa lapte si 20ml de sirop ca e totusi mai amara ca orice i-am servit vreodata Big Grin

Pacat, ce sa zic, alta data nu voi mai cumpara.
Lelit Anna, William
 
Reply
O eticheta ca "Perla Neagra" mi-ar fi sunat clopotzelul ca e prajita peste mediu...  Confused

La cele care au Forte adaugat in denumire, trebuie citit ca Robusta Wink

Iar Schwartz-ul este cu ulei pe boabe Big Grin
 
Reply
A avut si Guido Perla Negra, tot Costa Rica.
Si a fost foarte OK.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Perla Negra este cea mai atentă procesare naturală a micro stației Las Lajas, care aparține lui Oscar Chacon. Ei au fost printre pionierii care au încercat diferite abordări în procesările Honey și Naturale, dar au dat o atenție sporită și sortării. Calitatea variază de la an la an, iar în anii buni, Perla Negra este excepțională.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
Credeam ca e o eticheta de marketing, gen Carabelian, proprie Florescu, nu a producatorului cafelei.
 
Reply
Cafeaua sigur are potential, acest aspect nu il pot nega pentru ca si in ceea ce am primit de la domnul Florescu, desi mi se pare ca este mult mai prajita fata de cat trebuie, mirosul boabelor este foarte placut, exact cum este trecut si in descriere - miros bun de pepene copt, boabele in sine arata bine, se vede procesarea naturala. 

Azi ce am facut espresso nu a iesit bun, dupa espresso am facut si un aeropress cu apa la 90 de grade si a iesit ceva sa zicem acceptabil fara prea multa amareala si gust de ars, dar inca departe de ce cafea am mai baut de la prajitorii locali in gama de pret 65 lei 250g.

Mai incerc si maine un espresso dar poate cu temperatura ceva mai jos
Lelit Anna, William
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)