intalnind atatea cazuri de tulburari comportamentale in jurul nostru, nu cred ca trebuie sa ne punem intrebarea cum de e posibil ca un participant purtator de atata rau si greseala in comportamentul lui in forum (...
dev), fie si numai cu un singur alt ajuns pe-aicea, cum sunt eu, sa fie tolerat in vecii vacilor - cu atat mai mult cu cat mai nou e si comerciant in ale cafelei - adica 'in cautarea expreso-ului perfect', si deopotriva in cautarea vitelului/vacii de aur...
ilustrez spre amintire, din spusele acestui... comercial, gazduit cu prea multa toleranta (atentie, nu e o sentinta, e doar parerea mea!):
"... un exemplu de om care trăiește în bula lui, aia în care prăjește, mănâncă, doarme etc, incapabil să accepte că există o lume în afara bulei.
Pentru ceilalți, cafeaua de specialitate proaspăt prăjită, e mai bună în espresso, după cel puțin o săptămână"
ideea ar fi fost ca fiecare traieste in... bula lui si aici, in forum, si-o mai deschide celorlalti, cu speranta - cazul meu - ca miroasele pestilentiale ale cafelelor verzi de 'calitate indoielnica' (?!) nu supara prea mult!
si, cum as indrazni sa ma refer la cafeaua de specialitate, apanajul 'prajitorilor nostrii' si de aiurea (aia de la care aduce
renatoa, pe sest sau legal - prea putin imi pasa! chestia aia cu ANAF-ul si taxele e oricum prea... offtopic)
acelasi
dev, nou devenitul comercial:
"Daca te incadrezi in nisa celor care prajesc acasa, cu aer cald, cafea verde de calitate indoielnica, ar trebui sa te regasesti in ceea ce povesteste colegul. ..."
"...sa-ti faci temele despre colegul caruia ii aperi atat de dezinvolt onorea, inainte sa-ti dai cu parerea."
ce are de facut membrul forumului caruia i se porunceste sa-si faca temele, sa se informeze ca lumea despre mine (!)(?)
deci e nevoie de un fel de birou/grupare de CADRE (cum era pe vremuri in toate institutiile) care sa dea referintele necesare despre membrii acestei comunitati?! e nevoie si de 'origine sanatoasa'?
chiar e serioasa treaba?! ca eu n-am 'origine sanatoasa!'
iata un exemplu - si asta nu e o opinie personala, e ceva ce mi se pare evident pentru orice judecata obiectiva! - de infatuare, aroganta, rea vointa: adica un comerciant de cafele vorbeste cu evident dispret despre materia prima - cafeaua verde - la care ajung amaratii de amarasteni espressomani de-acasa!
intr-un forum, nu al prajitorilor profesionisti, ci al unor entuziasti ai prepararii espresso, vreo 6000 de 'entuziasti' - membrii, in orice caz - din care o 'nisa' minuscula sunt amaratii care prajesc acasa in, sau in afara sticlelor de lampa (cum zicea alt comerciant de cafea mai demult...)!
@
Lyvyoo, daca acest forum nu este destinat in primul rand
amatorilor entuziasti de preparare a espresso-ului acasa, ci
comerciantilor intr-ale cafelei, atunci ar trebui schimbate motto-urile ce ne populeaza forumul! si sigur, incep sa chiar cred ca e o pierdere mareata de timp poposirea pe forum, asa cum e cu toleranta in diferita masura - pentru amatori si pentru comercianti!
(da, recunosc, dai mai sus usor cu nuielutza in
dev, dar cred ca merita dat cu... matura!)
dev, ceva ce-mi aminteste de
denis, sau altii, aparitii CBLF primare, strident intolerante, lipsite de orice bruma de bun simt comuntar, egoiste, barbar disonante in peisajul framantat al forumului - nu este ceva ce ar putea cere din partea mea un raspuns, nu este in orice caz un coleg!
daca am scris cele de mai sus, sau mai insir cate ceva in continuare, o fac in semn de respect pentru cei care - intr-un fel sau altul,
soft in orice caz - au dat semn ca au inteles ce am dorit sa comunic aici!
din...
renatoa: "Nu ai simturi, sa experimentezi, ce e bine pentru tine, pe limba ta, "in bula ta"...
... sa ne impuna altii "intelepciunea" lor, extrasa din concluzii obtinute pe echipamente care nu au nimic in comun cu dotarea personala ..."
abscons si temator in exprimare ca o fata mare!
daca suntem cat de cat
grown up adults, incearca sa explici despre ce e vorba!
ai obligatia in acest forum, in care ai postat cam in aceeasi maniera de vreo 6816 ori!
poti sa fii atat de... necolegial, ca sa o zic eufemistic, ca sa zici despre cineva ca n-are simturi?! adica e nesimtit, sau ce?!
de ce-l certi ca nu experimenteaza!? multi din cei de pe forum nu experimenteaza, ci beau, pur si simplu
beau espresso! ca asa-i zice parca forumului... ca-i despre espresso! nu despre cum se experimenteaza... cu datu-n cafea (ca n-am sa zic, in obiecte zburatoare

)!
si chestia aia cu concluziile 'furate' de la altii, cui i le zici, dece nu esti mai clar, mai punctual?! ce imi amintesc e ca in majoritatea zicerilor tale, mai ales din anii trecuti, nu indicai niciodata sursa; pe urma ai inceput s-o dai cu linkuri! ca nu era totul de la tine din bulamie...
apoi, de luat totusi in considerare:
"... in cazurile de acest gen vorbim de preferințe, subliniate a fi personale."
"Este o opinie... La care are dreptul fiecare.
Pana la urma asta e topicul, nu exista ceva definit clar si batut in cuie."
"Si de ce ne-ar deranja pe noi asta?"
"...pana mai ieri, alaltaieri, luai cafea verde din aceleasi surse ca si noi. Nu cred ca la barshaker se aduce cafea de la nordic approach.
Se cam vede ca ai ceva de impartit cu radudani, dar, din pacate, dezinformezi de dragul da a-ti sustine punctul de vedere in contradictoriu."
"Din nefericire, de multe ori și mai ales în cazul cafelelor foarte aromate, am cam ajuns empiric la aceeași concluzie ca și Radudani. ..."
"... Nu apar onoarea numanui, si-o apara fiecare in dreptul lui.
Dezinformezi cu privire la calitatea indoielnica a cafelei verzi la care avem acces."
sau, mai in trecutul acestui thread:
"Cafeaua este vie cat este verde , de cand se scoate din cuptor incepe sa moara asa ca timpul , oxigenul isi pune amprenta irevocabil asupra ei . ...
Eu unul acord un termen pentru proaspat prajit de 2 saptamani daca este boabe , dupa aceasta perioada este buna cafeaua dar nu mai este proaspata . ..."
"... Nu pot spune ca mi-a placut in mod deosebit, dar am un raspuns acum: intre cafeaua de o ora si cea de 2-3 saptamani, o prefer pe prima.
Am simtit arome, care devin dupa o zi mult mai clare, mai cristalizate. Dupa ziua 2-3, aromele exista, poate chiar la un nivel maxim ... Dupa ziua 4-5 curgerea devine perfecta, crema consistenta, cafeaua se echilibreaza ...Parca urmeaza un mic "palier", de 1-2 zile, dar dupa aceea totul se estompeaza, cafeaua pierzand constant notele subtile, aromele in general, diversele soiuri... diluandu-si cumva identitatea. La aproximativ 2 saptamani, pentru mine, cafeaua este la limita..."
"... multi au remarcat si au scris pe forum , ca obtin un maxim de arome dupa o perioada de degazare de 1-3 zile si intr-un interval de consum de 7-10 zile de la data prajirii .
Dupa aceasta perioada unele arome se estompează sau dispar .
Nu inseamna ca o cafea este veche dupa acest interval . ... Nici eu nu cred ca este veche ci doar ca , poate , se apropie de limita perioadei de maxim de potential .
... Dupa prajire incepe procesul de degazare a boabelor , adica eliminarea bioxidului de carbon.
Uleiurile volatile se evapora si cu fiecare zi boabele devin din ce in ce mai sărace in compușii volatili care vor trece in lichidul extras in ceasca .
Interesul nostru este acela ca , prin extractie , sa transferam din boabe in cafea cat mai multe dintre aceste uleiuri si sa avem in acest mod , in ceasca , o paleta cat mai completa de gusturi .
Daca pe masura ce o cafea se degazeaza si concentratia de uleiuri scade , iar gustul se modifica de la foarte bun la bun , spre mai putin bun si in final spre rau , de ce nu am privi gradul de prospețime sau de vechime al unei cafele si din aceasta perspectiva ? "
s.a.m.d., haideti cu totii la... degazare
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)