Welcome Back Log In Create Account

Ce inseamna cafea proaspat prajita si dupa cat timp o consumam?

Cafeaua ta e la curier:Ultimul status al expeditiei: expeditie in livrare in data27.09.2017 11:26
Ai putea sa faci rost de un numar de telefon de curier ca sa iei legatura direct cu el.

Reply
Acelasi status al comenzii era si ieri. In sms-ul primit ieri era si un numar de telefon. Am sunat azi de mai multe ori si nu a răspuns nimeni. Am facut rost de numarul de telefon de la sediu si nici acolo nu răspunde nimeni. Intre timp s-ă facut ora 4 si 38 minute.

Daca tot v-am stresat, sa va spun si deznodamintul. Acum zece minute a venit curierul. Explicatia intirzierii a fost faptul ca este incepator. A fost si o neintelegere cu privire la costul transportului, ca trebuie sa platesc 50 lei, adica cit costa si cafeaua, ca e vorba de tur, se retur, ca nu stiu ce a fost bifat. Pina la urma transportul a fost 13 lei.
Pachetul a fost putin deteriorate, dar punga de cafea este in regula. O punga rosie cu o eticheta simpla pe care este trecut cu pixul tipul cafelei. Singra nedumerire, nu este scris nicaieri data prajirii.
Acum este prea tirziu pentru cafea, miine o incerc.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Va spun eu , cafeaua a fost cumparata de la mine , numai ca nu se CITESC toate informatiile iar cand vorbesc la confirmare intra pe o ureche iese pe alta .
Am specificat clar atat pe site cat si atunci cand am confirmat comanda " PANA INTR-UN KILOGRAM " adica beneficiarul plateste INTEGRAL costurile de transport ce se ridica la aproximativ 30 lei .
Daca crede cineva ca poate cumpara cafea de calitate gratis se inseala amarnic , ieftin si bun nu are legatura cu calitatea
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
Am fost sunat la telefon de Dl. Honciuc si am lamurit niste probleme. Doresc sa precizez ca nici in moment nu am considerat ca este vinovat de incurcatura produsa. Dupa cum am mentionat. mi-am dat seama ca pachetul a fost expediat de domnia sa in aceeasi zi.
In legatura cu pretul care trebuie platit, am fost surprins cind curierul mi-a spus ca pretul transportului este de 50 lei. De asemenea a fost o incurcatura care s-a lamurit si de care nici in moment nu am considerat ca Dl. Honciuc este responsabil.
In legatura cu data prajirii am constatat ca este proaspat prajita. De acest lucru nu mi-am dat seama imediat din cauza lipsei mele de experienta.
CER SCUZE Domnului Honciuc daca postarile mele l-au afectat intr-un fel.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
De principiu, daca stii sigur ca a plecat o cafea de la prajitor, din secunda aceea doar curierul poate face minuni sau traznai. Deci nu ezita sa cauti AWB online sau sa suni.
Ce va recomand este sa evitati sa va fie trimisa cafeaua joi, fara bifara "livrare sambata". Am patit de doua ori, cu doi curieri diferiti, sa imi ajunga luni. Daca aveai musafiri era mai nasol Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Nu am reusit sa citesc tot ce s-a scris pe acest topic (inca). Citeam intr-un articol:
“it was found that the cooling mode after roasting (air cooling vs water spraying/quenching) has an impact on the degassing of whole coffee beans.”
E corect sa ne legam doar de data prajirii, cand vorbim de perioada de degazare?

https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/ac...rc=recsys#
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill

Reply
Nu cred ca exista reguli, la nivelul nostru de cunoastere, al home-userilor obisnuiti. Ce vreau sa spun e ca data optima de consum cred ca variaza in functie de prea multi factori ca sa putem stabili o regula. Cea cu peste zece zile mi se pare destul de simplista. Unii prefera dupa 3 zile maxim, pt a pastra anumite note. Tin minte ca la Guido era o Etiopie naturala, la un moment dat, unde am citit pe punga ca o nota anume (ananas) putea fi simtita pana in zece zile de la prajire. Liviu prefera sa astepte cate cel putin 2 saptamani pt a profila debitul extractiei. Sigur, la un anumit nivel de cunostinte (cred ca foarte putini entuziasti ajung aici), stii sa tii cont de toate variabilele (varietal, procesare, prajire) si ai gustul suficient de format ca sa stii cate zile sa lasi cafeaua la degazat. Pt noi, restul, zic sa nu ne stresam, pt ca e ceva mult prea complicat, propun regula - de la 3 zile incolo.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
"... E corect sa ne legam doar de data prajirii, cand vorbim de perioada de degazare? "

asa cum spune si cradun, exista foarte multe variabile in stabilirea unei perioade de "asezare' a boabelor prajite, si una din cele importante e si gradul de prajire! intervine ca important si varietalul: o cafea de specialitate se degradeaza mult mai repede (daca nu e aditivata cu conservanti) decat una standard, iar cafeaua robusta, de calitate, stabileste recorduri de longevitate... si da, o cafea prajita mai tare are destule componente aromatice stabile; astfel, o miscela cu o robusta buna, poate fi extrem de rezistenta la degradare; 2 luni, nu e un termen realist de expirare pentru o cafea adusa spre full city!
iar folosirea unei miscele cu o robusta de calitate, schimba mult datele problemei: blendul devine placut baubil cam dupa o luna de la prajire!
sigur, conteaza si modul de pastrare, dar daca durata de folosire e sub o luna, eu nu folosesc decat borcane ermetic inchise, tinute la intuneric; si sigur, consumul se face dintr-un borcan in care tin necesarul pentru 4-5 zile;

m-am ferit sa folosesc termenul de 'degazare' pentru perioada de pauza dupa prajire, pentru ca degazarea boabelor continua intr-un ritm tot mai lent, dar continua atata timp cat boabele se pot considera 'proaspat prajite'!
la cafelele obisnuite, prajite mediu, deja in ziua a 5-a simt o usoara nota de obosit, vechi, oricum, ceva schimbat, iar ziua a 10 ofera deja o cafea matura, mult schimbata fata de stralucirea primelor zile; as vorbi de semne de degradare resimtite in miros, abia cam dupa 2 saptamani, cand cafeaua e mult mai saraca in componentele aromatice volatile...

cand prajesc eu cafeaua, o beau de obicei incepand cu ziua urmatoare, urmarind o imbunatatire a mirosului, dar mai ales a gustului, pana prin ziua a 3-a;
cand beau cafea prajita de altii (proaspat) ajung sa mai am rezerve (invariabil amestecate de mine in blenduri!) si la 25-30 de zile; cafeaua inca miroase placut, dar are note dominante de oboseala si stătut!
dar, asa cum s-a spus, nu exista recomandari general valabile; cred ca pentru sensibilitatea fiecaruia la un moment dat, exista praguri ce se pot clar defini!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Multumesc pentru opinii.  Smile
Eu am bagat 2 pungute de cafea la congelator, in ideea de a evita degazarea. Nu stiu daca am procedat bine, voi vedea...
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill

Reply
Degazarea nu trebuie evitata. Bioxidul de carbon din bob, trebuie sa iasa, ca sa avem crema aceea matasoasa, corecta.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
politically corecta... ;)

Reply
(03-09-2019, 11:00)Dianette Wrote: Multumesc pentru opinii.  Smile
Eu am bagat 2 pungute de cafea la congelator, in ideea de a evita degazarea. Nu stiu daca am procedat bine, voi vedea...

Cand fac asa, pun scotch pe supapa. Discul gliseaza pe o portiune de ulei care poate ingheta in pozitie inchis sau deschis. Daca ingheata in pozitie deschis, poate intra umiditate din congelator in boabe si asta probabil ca nu e ok. Sau folosesc borcane cu capac cat de cat ermetic. Am citit despre chestia cu banda de scotch pe un thread de HB cu congelarea cafelei.

Reply
(03-09-2019, 15:48)cradun Wrote:
(03-09-2019, 11:00)Dianette Wrote: Multumesc pentru opinii.  Smile

Cand fac asa, pun scotch pe supapa. Discul gliseaza pe o portiune de ulei care poate ingheta in pozitie inchis sau deschis. Daca ingheata in pozitie deschis, poate intra umiditate din congelator in boabe si asta probabil ca nu e ok. Sau folosesc borcane cu capac cat de cat ermetic. Am citit despre chestia cu banda de scotch pe un thread de HB cu congelarea cafelei.

Bun pont! O sa aplic scotch cand ajung acasa. Multumesc :)

Reply
Eu folosesc pungi cu ziplock pe dimensiunea pachetului de 250g de cafea.
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red

Reply
Și dacă se bagă la congelator nu sunt afectate cu nimic boabele de cafea? Nu se umezesc după ce se decongelează?
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
(03-09-2019, 19:41)coffeemilk Wrote: Și dacă se bagă la congelator nu sunt afectate cu nimic boabele de cafea? Nu se umezesc după ce se decongelează?

... Ba da . logic ca da ... dar pe cine mai intereseaza asta ? ... si mai mult decat atat , nu are nici un alt efect deosebit de cel in care ar fi pastrata normal la intuneric , racoare si inchisa ermetic ... Cool ... ( faceti o proba ! ).
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Discuția din ultimele posturi cred că se încadrează mai bine aici: Pastrare / Conservare arome cafea
Despre congelare un articol bun este aici: https://www.home-barista.com/store-coffe...eezer.html (a fost deja postat în acel topic)

Și eu congelez cafeaua boabe. Fac comenzi mai mari, iar surplusul așteaptă rândul în congelator.  Dodgy În general le las totuși pentru degazare la temperatura camerei câteva zile și apoi ajung la congelator. Folosesc și metoda cu 2-3 benzi de scotch în X / stea puse pe valvă. Le mai împachetez suplimentar în 1-2 pungi.
Nu știu cât este de bună metoda, dar când le scot de la congelator le pun în frigider în general de seara până dimineața. Și nu le folosesc imediat, ci mai stau și la temperatura camerei ore bune sau până ziua următoare.
Nu e ca și cum aș avea cum să măsor gradul de umiditate, dar par în regulă. Altele mai bune n-am. :D

Reply
Eu nu le tin in frigider, parca am citit ca exista riscul sa absoarba ceva mirosuri/umezeala de acolo. Ok, e sigilata si super-sigilata, dar daca nu e util sa tin in frigider, nu vad de ce. Le scot din congelator si le tin o noapte afara.

Nu deschid imediat cutia/punga dupa ce am scos-o din congelator ca sa nu se formeze condens pe suprafata boabelor, stiu ca e evident, dar am scris just in case.

Reply
Nu se umezesc, daca le scoti mai intai din congelator in frigider, sau le lasi ceva timp până le deschizi.

Eu am aplicat metoda de pe HB (borcane mici) cu cafele comerciale si am avut rezultate verificabile: am comparat aceeasi cafea ținută o sapatamna afara cu portia scoasa proaspat din congelator si pe langa diferenta evidentă de miros, pt cea tinuta o saptamana afara a trebuit sa strang rasnita 2 gradatii (Kinu Phoenix)
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Eu m-am pierdut putin la faza cu degazarea 3 saptamani !?
Citisem ca e nevoie de o perioada de degazare intre 4 si maxim 10 zile.
ACS Minima/Mazzer Philos

Reply
Pai eu pana macin cantaresc, tampez, pun cantarul dedesubt, iau cantarul, scot zațul, cronometrul, apoi strâng tot z am și terminat de băut... Parca prea mult.. :D
Acum am reglat răsnita pe baza de timp, nu mai cantaresc, doar cronometrez..
Câteodată parca nu ma savurez espresso...
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(25-01-2020, 12:43)Deraiatu Wrote: Eu m-am pierdut putin la faza cu degazarea 3 saptamani !?

Inca o aberatie cu degazarea asta, si tot tontoroiul este in jurul "calitatii cremei".
Nu are nici o treaba cu aroma, care este maxima in ziua urmatoare prajirii.
Eu imi prajesc acasa, si la mine nici o cafea nu apuca 2 saptamani, iar la 10 zile deja o simt ca se duce.
Toata industria face cupping intre momentul racirii cafelei si 3 ore, oare aia nu sughit de cat CO2 este in boaba ?

Reply
Un pic de marketing, un pic de informatie utila:

http://www.squaremileblog.com/2020/02/21...cHMupcWCqI
Quote:Secondly, we see that our recommendation for using coffee within one month of roasting is maybe too restrictive; if coffee that is 4 weeks off roast can taste as good, or even better, than coffee one week off roast, then perhaps we should be more charitable towards our use-by dates. This may not make a difference to our wholesale customers, who will typically be finishing their stock within two weeks of its delivery, but for home baristas, this is great news; go ahead and brew that bag of coffee you worry could be a bit past its best, and you might be pleasantly surprised by the result.

Interesante concluzii, avand in vedere ca au folosit un blend prajit destul de mediu.

Reply
Mila... in coltzuri ... the Point ! :D

Reply
Deraiatu Wrote:... Citisem ca e nevoie de o perioada de degazare intre 4 si maxim 10 zile.

asa si e, partea cu 4 zile... IMO!

ca mai toate in lumea asta a cafelei exista mereu si pentru fiece un 'hospot', undeva intre prea mult si prea putin!
atata timp cat sunt proaspete, boabele pierd cantitati sesizabile de gaze, asa ca, e bine sa bei cafea din boabe care mai au gaze in ele!
cand boabele sunt 'degazate' complet, sunt deja vechi!

sigur, depinzand de gradul de prajire si de soiul cafelei, dar cam la 12-24 de ore dupa prajire, boabele si-au atins un maxim de miros si mai apoi, la veo 3-4 zile dupa prajire, si de gust (CO2-ul trece in fundal, mai precis, in... crema!) in cafelele arabica, prajite mediu, eu incep sa simt o 'boare' de invechire pe la 5 zile, care devine clara la 7 zile si manifesta pentru toti din casa, pe la 10 zile!
prajesc cafea de multi ani si sigur, o prajesc in felul meu, asa ca, nu incercati generalizari cu cele de mai sus!

curent, beau cafeaua prajita cu o zi inainte, dar mi se pare sesizbila imbunatatirea de gust, nu de arome, cam in a 3-a zi de la prajire; si o cam termin (cafeaua boabe) in a 10-a zi;
tin cafeaua prajita proaspat in borcane ermetice, suficient de mici - 250g -  la temperatura camerei;
traiesc cu impresia ca acel gaz, CO2, are un rol pozitiv in conservare!
cum am tot spus, lucrez cu Sette si macin single dose, cca. 110g in total per sesiune (6 duble);
cand folosesc Macap-ul, macin odata toata 'doza' per sesiune; si apoi clampanesc fiecare doza;

am incercat cam toate metodele uzuale de conservare, pentru cafelele prajite ce le-am cumparat;
dar cand scot de la congelator o doza (pentru 2-3 zile) de cafea miscela mai dark prajita, o folosesc imediat;
da, apare ceva condens pe boabe, dar asta inseamna RDT, absolut necesar la prajirile dark (acelasi efect, prin includerea intr-o miscela ad-hoc a unor boabe prajite mediu spre usor)! in plus, boabele foarte reci, dau rezultate bune in general, dar mai ales pe masini cu tendinta de supraincalzire (cum e si Strega);
acum chiar, beau o cafea Rose, de 2 luni prajita, dar mi se pare prea proasta sa mai continui cu ea!
am peste 7 Kg varietati verzi!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Aveți mai sus un exemplu de om care trăiește în bula lui, aia în care prăjește, mănâncă, doarme etc, incapabil să accepte că există o lume în afara bulei.

Pentru ceilalți, cafeaua de specialitate proaspăt prăjită, e mai bună în espresso, după cel puțin o săptămână

Reply
Daca e prăjită mai mult, mediu și peste, e buna de băut mai repede și devine veche mai repede. Nu toată lumea bea light.

Sent from my Redmi 4A using Tapatalk
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
(25-01-2020, 12:43)Deraiatu Wrote: Eu m-am pierdut putin la faza cu degazarea 3 saptamani !?

De ce trebuie sa te pierzi, si sa citesti ca sa aflii aceste lucruri?
Nu ai simturi, sa experimentezi, ce e bine pentru tine, pe limba ta, "in bula ta"...
Este nevoie de contrari si jigniri ca cele de mai sus, ca sa ne impuna altii "intelepciunea" lor, extrasa din concluzii obtinute pe echipamente care nu au nimic in comun cu dotarea personala ...

Reply
https://youtu.be/9YUFe4eQYnk o abordare similara cu ce spune radudani.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Adica inca o delegare de responsabilitate... pe limba altuia.
Nu care cumva sa testezi singur... ca poate... vorba unui amic "eu nici nu stiu daca beau espresso adevarat..."

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)