Deraiatu Wrote:... Citisem ca e nevoie de o perioada de degazare intre 4 si maxim 10 zile.
asa si e, partea cu 4 zile... IMO!
ca mai toate in lumea asta a cafelei exista mereu si pentru fiece
un 'hospot', undeva intre prea mult si prea putin!
atata timp cat sunt proaspete, boabele pierd cantitati sesizabile de gaze, asa ca, e bine sa bei cafea din boabe care mai au gaze in ele!
cand boabele sunt 'degazate' complet, sunt deja vechi!
sigur, depinzand de gradul de prajire si de soiul cafelei, dar cam la 12-24 de ore dupa prajire, boabele si-au atins un maxim de miros si mai apoi, la veo 3-4 zile dupa prajire, si de gust (CO2-ul trece in fundal, mai precis, in... crema!) in cafelele arabica, prajite mediu, eu incep sa simt o 'boare' de invechire pe la 5 zile, care devine clara la 7 zile si manifesta pentru toti din casa, pe la 10 zile!
prajesc cafea de multi ani si sigur, o prajesc in felul meu, asa ca, nu incercati generalizari cu cele de mai sus!
curent, beau cafeaua prajita cu o zi inainte, dar mi se pare sesizbila imbunatatirea de gust, nu de arome, cam in a 3-a zi de la prajire; si o cam termin (cafeaua boabe) in a 10-a zi;
tin cafeaua prajita proaspat in borcane ermetice, suficient de mici - 250g - la temperatura camerei;
traiesc cu impresia ca acel gaz, CO2, are un rol pozitiv in conservare!
cum am tot spus, lucrez cu Sette si macin single dose, cca. 110g in total per sesiune (6 duble);
cand folosesc Macap-ul, macin odata toata 'doza' per sesiune; si apoi clampanesc fiecare doza;
am incercat cam toate metodele uzuale de conservare, pentru cafelele prajite ce le-am cumparat;
dar cand scot de la congelator o doza (pentru 2-3 zile) de cafea miscela mai dark prajita, o folosesc imediat;
da, apare ceva condens pe boabe, dar asta inseamna RDT, absolut necesar la prajirile dark (acelasi efect, prin includerea intr-o miscela ad-hoc a unor boabe prajite mediu spre usor)! in plus, boabele foarte reci, dau rezultate bune in general, dar mai ales pe masini cu tendinta de supraincalzire (cum e si Strega);
acum chiar, beau o cafea Rose, de 2 luni prajita, dar mi se pare prea proasta sa mai continui cu ea!
am peste 7 Kg varietati verzi!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)