forumul e un loc de
exprimat ideile in legatura cu un anumit subiect si, spre deosebire de mai multi din forum, eu nu cred ca
dezbaterea unor idei trebuie sa sublinieze consensul, uniformitatea, luciul neted al incuviintarii dominate ierarhic etc.!
altfel spus, forumul trebuie sa conțina esențe, nu hartie de impachetat!
si esentele sunt de regula tari; si espresso e o bautura tare, nu?
iar scanteile si flacarile - tinute cu decenta in frau - ajuta la facut lumina...
ca membru al forumului nu ar trebui sa te inrolezi neaparat intr-un carut datator de siguranta, al acceptarii si compromisului de dragul linistii si bunei intelegeri; pentru liniste exista parcuri, cimitire, pilule calmante,
chill-out music etc.
nu, nu militez pentru trollificarea forumului!
nesimtirea si marlania o intalnim peste tot in jur, ele sunt blazonul celor ajunsi la bunastarea actuala, dar in aceasta perspectiva trebuie ca forumul sa fie o oaza de liniste? sau e mai bine sa fie viu si dinamic, dar in spiritul intelegerii si tolerantei, al bunului simt!?
bottom line: sa respectam, chiar sa sustinem
diversitatea in forum, valul al treilea al cafelei nu e un curent extremist! si adeptii sai nu sunt persecutati si n-ar trebui sa-si faca complexe pentru recunoasterea valorii de catre semenii lor
revenind on topic (cafele comerciale): de cateva luni folosesc miscele italiene cu cafea prajita tare;
cand miscela nu e 100% din cafea dark, e rezultatul unui amestec cu cafea prajita de mine, cam in zona medie (city - city plus), cu o dezvoltare de peste 2:30 min;
nu privesc bautul cafelei (sau cu referire la 'tuning'-ul... femeilor asa cum pare a zice micrenda...) ca un continuu experiment, ca o nevrotica schimbare din floare in floare - ok, sau din fruct in fruct
cafeaua pentru mine - un bautor tare tarziu de cafea - are gust de cafea si cu cat acest gust e mai adevarat, mai echilibrat, cu atat cafeaua e mai buna pentru mine! si ar fi ok sa fie aceeasi, dar stim cu totii ca e o samanta si ca totul se schimba in timp...
si e notabil ca in aceste ultime luni de cafea - asa cum e numita in forum - 'comerciala', am re-descoperit in practica mea, ca mai tot ce e masina si metoda de facut espresso a fost destinata cafelelor mediocre, prajite tare!
cafeaua prajita usor, zisa si 'de specialitate' a stilului nordic, nu are in tehnologia si metodologia italiana clasica un suport adecvat!
si asa cum vad o uriasa deosebire de
mijloace si de
scop intre prepararea espresso acasa, fata de prepararea in conditii comerciale, vad si o mare deosebire intre tehnologiile de preparare espreso pentru cafele prajite usor, mediu, respectiv intunecat...
dar toate astea exista si au dreptul sa existe si sa fie respectate si daca e sa ne referim la ceva din alta ograda, trebuie neaparat sa schimbam scara/rezolutia! sa acceptam ca e posibil ca lumea, in imensa majoritate, sa fie multumita, daca nu chiar fericita, cu o cafea proasta, prajita tare, fara sa stie ce-i aia espresso de valul al treilea
micrenda Wrote:... Daca prăjești in stil italian (sau comerciale) este normal ca ai un produs cam standardizat, cu o solubilitate omogenea, perfect pt blend-uri care nu are foarte mare nevoie de tuning. ...
Cu cafele prăjit light, un stil pe care o găsești la prăjitorie din România, este normal ca găsești cafele mai dificile. ...
poate gresesc, dar imi pare ca n-ai prajit niciodata cafea
full city sau mai sus, spre
vienna si
french roast si nici nu ai incercat sa prepari un espresso folosind un blend bine facut din cafele prajite mai tare, si ele bine facute si de calitate...
nu intru mai departe in argumentari, pentru ca ar insemna sa deranjez iarasi o atmosfera calduta, in care, cum spuneai... "vorbele pot sa faca foarte rau" ( problema mai departe ar fi, cui sa faca rau: celor buni, sau celor rai? sau tuturor, deopotriva?)...
dev Wrote:... As zice sa incepi cu cafeaua verde care ajunge in Romania si care, cel mai probabil, nu e de cea mai buna calitate. Dup-aia vorbim de experimente 3rd wave pe banii cumparatorilor.
A cam trecut vremea cu incercatul femeilor si de asta as vrea cafea buna la preturi bune.
(sublinierea mea)
+1 ...
micrenda Wrote:... cu cafele prăjite light este mult mai greu sa ai rezultate constante. Ai riscuri de subdezvoltatare sau sa greșești profilul. ...
Dacă prăjești italian style atunci este mai puțin probabil (dar nu imposibil) sa ai variantă în rezultate. Dar dacă prăjești mazăre, oricât ai prăji, tot mazăre iese.
nu stiu ce-i aia 'italian style' in prajire, dar o perioada am baut cafele prajite la o
torrefazione in
Ponte nelle Alpi (nordul Italiei) si n-am gasit nici o asemanare cu cafelele prajite in zona napolitana -
Izzo, Passalacqua s.a.
da, asa o fi cu
mazarea prajita... oricat, dar daca mananci
fasole prajita
light, cine stie ce 'iese'...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)