Lyvyoo Wrote:...Se poate reveni aici pentru postari despre masina din topic
am extras cateva fragmente din postarile mele mutate, in ideea ca ele se refera strict la functionarea Strega;
...in fond, Strega nu e decat un spring-lever hibrid, derutant de versatila, deci frustranta destul, care are ca principala calitate faptul ca e ieftina la noi, in comparatie cu alte surate din categorie!
un
flush obisnuit la Strega, inseamna in secventa:
- sunt necesare mai mult de 3:30 min de revenire masina in repaus, sau dupa cele 2 ore de 'incalzire' initiala; pstat min la 1 bar;
- inceput flush cu levierul coborat manual jos pana in pozitia de repaus cand se inchide microswitch-ul si porneste pompa;
- debit de cca. 10,2-10,4 ml/sec al pompei, la 0 bar;
- primele cca. 4 sec (!) sunt de flash-boil: iesire apa supraincalzita din HX, care la presiunea atmosferica fierbe violent;
- in continuare cca. 3 -4 sec de 'vapor lock', de blocaj de vapori formati in incinta HX, adusa la presiune zero;
- pe la sec 8, apa debitata ajunge din nou sa curga prin dus, astfel ca pe la sec. 10 suntem in plin debit!
- daca se inchide curgerea prin dus ridicand pana sus levierul, pistonul coboara si impinge violent cu debit marit sub forta arcurilor si fara rezistenta pucului, intregul volum din incinta cilindrului - 50-60 ml;
aceasta e portiunea cea mai 'periculoasa' a flush-ului! sigur, nu cand il facem cu toata grija, ferindu-ne capul etc.
nu, dar in rutina zilnica a macar 1-2 flushuri, cu gandul aiurea si poate, mainile ude, exista un pericol potential ca levierul sa scape in sus si desigur, sa 'mature' totul in cale ;(
(volumul dizlocat de piston este: 51 mm diam x 27,5 mm deplasare -> 57 ml; dar sigur, volumul total al incintei in cazul extractiei include si volumul 'cosului'/sitei, depasind 70 ml)
si daca e sa continuam pe partea mai detaliata, o
extractie obisnuita la Strega inseamna in secventa:
- mai mult de 3:30 min de revenire masina in repaus, sau dupa cele 2 ore de 'incalzire' initiala;
- levier coborat manual jos si pornire pompa,
- debit de cca. 10,2-10,4 ml/sec timp de vreo 5,5 sec la presiune 0 bar, cu inundarea incintei cilindrului;
- inceput presurizare incinta; in circa 3-4 sec se ajunge la vreo 6 bar, apoi urca in continuare la cca 10 bar, sau la cat e reglat OPV-ul sa limiteze presiunea;
undeva pe aceasta rampa de presiune, functie de macinatura si rasnita, are loc 'strapungerea' pucului; daca pompa e lasata sa debiteze apa in incinta, cresterea de presiune e insotita de o scadere a debitului: de la cca. 630 ml/min (10,5 ml/sec) la 0 bar, la cca. 220 ml/min (3,6 ml/sec) la 10 bar;
asta in teorie, pe caracteristica presiune/debit a fabricantului CEME;
ceea ce nu se poate compara cu inconsistenta ce apare in cazul ridicarii manuale a levierului la inceputul extractiei;
in realitate, fenomenele sunt dinamice si discontinuitatea e marcata de aparitia debitului de strapungere puc; pana la aparitia broboanelor si rapid pe urma, a picurilor de curgere (extractie), relatia debit presiune e apropiata de cea teoretica; debitul in circuitul de extractie e consumat in preinfuzia fortata, cea obisnuita de fapt;
odata strapuns pucul, apare un debit de curgere, care e functie de rezistenta hidraulica - parametru dinamic - a pucului ud;
daca macinatura si doza dau strapungerea pucului in apropiere de atingerea presiunii maxime a pompei, suntem in cazul unei extracti 'de manual Strega'; am avut 3 feluri de preinfuzii: o preinfuzie lenta, inmuiere, la 0 bar (soft PI), urmata de o preinfuzie in rampa de presiune, terminata cu o preinfuzie la presiune mare (hard PI);
'deschiderea' pucului e urmata imediat de o manevra de 'trecere pe arcuri': levierul e ridicat, eliberand forta arcurilor care apasa pistonul peste o 'perna' de gaze, deasupra apei din incinta cilindrului;
daca cele de mai sus, referitoare la 'jocul' presiunii in incinta cilindrului la Strega, par greoi de urmarit, propun complicarea descrierii in continuare
pana la strapungerea pucului, portiunea superioara, uda, a pucului coboara treptat in adancime, lasand stratul inferior, uscat, tot mai subtire, ca zona de cadere presiune: deasupra acestui strat uscat, presiunea e crescatoare, la baza, presiunea 0 relativa, deci presiunea atmosferica;
scaderea debitului pompat in portiunea umeda este un fapt pozitiv, pentru ca reduce riscul de gaurire/rupere a straturilor uscate;
bottom line: o extractie 'de manual Strega', cum ii zicem, cea in care strapungerea pucului are loc numai in finalul rampei de presiune, cand se trece rapid pe arcuri la presiunea maxima de 10 bar (si pompa limitata acolo, si arcurile, dau aceeasi presiune), da la anumite cafele si prajiri, rezultate neasteptat de bune!
cand zic 'anumite' ma gandesc la cafelele mai greu solubile; iar rezultatul in ceasca e mult mai punchy, mai viu, mai bogat, decat cel la care opresc pompa jos, la 1 bar de ex., continui preinfuzia pe palier de presiune pana e completa, cu pucul strapuns, apoi urc manual pe arcuri;
ei, dar aceasta ultima metoda, cu apa mai putina in incinta si PI la 1 bar (oarecum amintind de profilul
dippers-urilor) merge si ea foarte bine la cafele mai prajite, mai solubile;
si nu e neaparat nevoie de un manometru suplimentar - se poate merge pe ascultat pompa, trecerea pe presurizarea incintei, deci terminarea fazei de 0 bar PI, e marcata de schimbarea 'tonului' pompei! la 1 bar pe rampa, se ajunge la cca. 7-8 sec de la pornire;
dar cat e
temperatura in incinta si cum ajuta aceasta ca doua shoturi succesive sa semene?!
revin insa la ideea mea fixa din ultimele luni -
preinfuzia lenta:
cele de mai sus se bazeaza toate pe ajungerea in faza de penetrare completa puc - strict necesar (!), dar preinfuzia asta este totusi una superficiala, daca luam in considerare fenomenele la nivelul particulelor de macinatura: are loc rapid, in cca. 10 sec, cu rampa de presiune in final; si apa absorbita e undeva la egalitate cu greutatea pucului uscat;
preinfuzia care da rezultate deosebite este una de inmuiere completa in regim lent, practic la 0 bar, pana imediat la inceputul presurizarii, deci sub un bar in incinta, moment in care apar picurii si curgerea la baza pucului;
apa absorbita de puc este mult mai multa, spre dublul greutatii sale si (!)
extractia in ceasca va contine 60-80% din aceasta apa de extractie cu solidele dizolvate!
avem de-a face cu un alt tip de extractie decat cel traditional espresso (?);
mai ales daca se merge pe granulatie mai mare si fie (1) se controleaza levierul pentru a avea un debit constant (cat de cat...) pe la 1,3-1,5 g/s, fie (2) se lasa levierul liber si debitul va fi mult mai mare, practic o 'evacuare' fortata a apei de preinfuzie lenta, plus restul de apa pentru 'spalare' macinatura...
si toate cele de mai sus sunt orientate pe presiune - un parametru de importanta majora in faza de preinfuzie; dar trebuie sa avem in vedere si rolul prioritar, zic eu, al temperaturii! de fapt, este parametrul care face diferenta;
mai adaug de la mine - deci nu ca fragment adus inapoi - ca solubilitatea nu depinde de presiune!
extractia se face in debitul ce strabate pucul si mai depinde, ca solubilitate, si nu numai, de temperatura;
detaliez putin chestia cu temperatura de extractie in puc: considerati ca pucul se erodeaza pe parcursul extractiei, pe masura ce particlulele pierd din solidele solubile (spre 20%...); daca solubilitatea e mai mare cu temperatura, atunci si eropdarea e mai rapida la apa mai fierbinte; debitul mai mare etc.
dar mai e un fenomen, asta e cam fizic, deci exista si in puc, nu numai in capul meu: pucul e un restrictor de debit pe care in mod ideal cade cea mai mare parte din presiunea de extractie, cea de la inceputul circuitului de extractie, dupa pompa vibratoare si OPV, sau pompa rotativa cu retur;
sigur, e un restrictor cu valoare variabila etc., dar fenomenul de scadere debit pe un restrictor cu cresterea temperaturii, datorita cresterii presiunii de vapori e real; si intervine si el in povestea asta;
si mai intervine si caderea de temperatura verticala si radiala in puc;
fericiti sunt cei ce pot privi la un ecran pe care temperatura ramane constanta in timpul extractiei
eu zic de acest 'joc' al temperaturii pentru a intelege de ex., dece Strega, mimand indeaproape profilul unui Slayer, face de regula shoturi mai proaste, sau, dece nu - Levo? - mimand profilul unui dipper, cu palier preinfuzie la 1 bar, nu face acelasi shot ca un Bosco! etc.
ei uite, am inceput sa fac si eu comparatii...
convingerea mea este ca si acest thread 'cu doua, trei contributii', ar ajunge sa bata apa-n piua, daca ar l-am aseza pe un pat al lui Procust de perceptii senzoriale standardizate
e un forum online, exista loc destul pentru alte thread-uri, sau discutii comparative in thread-uri existente;
sunt iarasi convins ca fiecare masina are o 'amprenta' proprie in prepararea espresso si niciodata nu se va putea reproduce identic o extractie facuta pe alta masina!
mai mult, chiar cred ca upgrade-ul e motivat de cautarea unei masini care sa-ti faca
acel espresso care-ti place tie!
si de aceea sfaturile la cumparare au si o fateta negativa - nimeni n-are cum sa-ti recomande o masina care-ti face espresso-ul ce-ti place tie! (decat in postura de cocos catarat pe tine, atotstiutor
m-am ferit sa dau sfaturi si cand am facut-o am recomandat documentarea proprie,
hands-on-ul si alegerea in cunostinta de cauza!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)