Hello There, Guest! Login Register


Bezzera STREGA

(22-09-2017, 11:18)radudani Wrote: imi permit atunci sa reformulez intrebarea ta: e posibil ca, pe o alta masina, fie ea un manual lever, sa se poata reproduce la un nivel acceptabil de aproximatie, regimul fizic - termic si hidraulic - si chimic, din timpul unui shot pe strega?

Multumesc pentru reformulare. Exact cum ai scris, nu ma refeream la aprecierea gustului, ci la o anumita similitudine/asemanare grosiera de conditii de extractie, dpdv al temperaturii, debitului si al presiunii.

Quote:- HX-ul de la strega e parte esentiala din regimul termic in extractie; cum realizezi acelasi regim in cilindrul la pavoni?!

Multumesc, imi dau seama ca apa la in jur de 1.2 bar din HX care e pompata in cilindrul de la Strega nu e acelasi lucru cu apa de in jur de 0.7 bar care e impinsa printr-o teava de presiunea boiler-ului. Diferenta cred ca poate fi mare, adica o apa mai fierbinte la Strega, racita de un grup mai masiv decat la Pavoni. Sigur, ambele grupuri au rolul de a raci apa, insa imi dau seama ca diferentele sunt mari.

Pentru mine, diferentele de care ai scris ma gandeam ca sunt subtile, desi imi dau seama acum ca sunt semnificative.

Cea mai mare diferenta, din punctul meu de vedere, e cantitatea de apa din cilindru, care limiteaza cantitatea de apa care poate sa "spele cafeaua" si, in mod direct, doza folosita. Uneori se poate intampla asta cu Pavoni, pentru macinaturi mai fine, unde rezultatul situatiei e o subextractie (inteleg eu prin subextractie un brew ratio sub 1:2, cat si un gust astringent, fara sa vorbim de aciditate). Adica nici nu ajungi la un brew ratio de 1:2, ca ti se si termina cursa levierului. Sunt solutii si o sa le caut (probabil o sita de single pt Pavoni similara cu cea de la Marzocco de 7g) care sa asigure un raport mai bun intre apa din cilindru si cantitatea de cafea. Scuze pentru offtopic-ul de Pavoni in thread-ul de Strega...

In fine, multumesc, inteleg, zic eu, acum, mai bine diferentele dintre masini.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
Sau pe scurt: nu se poate replica pe pavoni un shot de strega dar invers se poate
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
... pentru posesorii de Strega , am masurat sitele de dus IMS pentru E61 200IM atat varianta standard , cat si varianta teflonata ( ...seriflon by IMS ) , diametrele sunt identice  , inaltimile la fel , mai am sa fac proba direct pe grup ...insa astept si sita IMS E61 35 WM pentru o concluzie / comparatie clara... ( nu are o mare importanta , doar un rol mai mult estetic... Cool ... si eventual pentru ...a iesi din " idei ")


[Image: I1GjOGk.jpg]

[Image: ag59sdJ.jpg]

[Image: rcY0GCN.jpg]

[Image: lJdrA0v.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
Salut!
Doresc sa achizitionez o Strega, varianta cu pompa vibratoare si alimentare din rezervor.
Am tot citit si inca ma documentez despre aparat.
Se pot obtine extractii memorabile cu acest aparat in varianta stoc?
Nu as dori sa-i fac nicio modificare gen Super Strega pentru a ma bucura deplin de aparat.
De asemenea as vrea sa stiu de unde ati achizionat sitele EP HQ de 14g si 21g grame.
Bezzera Strega, La Cimbali Conik, Obel Mito Atr
 
Reply
@MihaiV

   Da , se pot obtine shoturi memorabile ( ...destul de des , depinde de operator ... Cool  )  fara nici o modificare adusa espressorului , iar daca parcurgi acest topic in intregime ... si al intelegi , atunci probabilitatea de a obtine shoturi memorabile creste exponential. ( Idea ... acest topic contine de fapt o carte deschisa /  manual de utilizare , precum si masuratori , concluzii explicate de catre unul dintre cei mai buni prof. / doctor in materie de Strega , herr @radudani si raspandita prin intreg topicul ... ) , ... mult spor ...
             Sitele de care vorbesti au fost achizitionate cu ocazia unei cumparaturi in grup de aici ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
MihaiV Wrote:...Doresc sa achizitionez o Strega, varianta cu pompa vibratoare si alimentare din rezervor.
... Nu as dori sa-i fac nicio modificare gen Super Strega pentru a ma bucura deplin de aparat.
De asemenea as vrea sa stiu de unde ati achizionat sitele EP HQ de 14g si 21g grame.
Levo Wrote:Da , se pot obtine shoturi memorabile ... fara nici o modificare adusa espressorului

@MihaiV: daca esti de 5 ani pe forum, inseamna ca ai suficienta experienta si faptul ca ai o rasnita conica e de ajutor...
presupun deci ca ai ales Strega stiind despre ce e vorba...
intrebarea pe care mi-o pun in situatii de-astea e: dece Strega si nu alt spring-lever?
si mai sunt si altele, nu neaparat cerand un raspuns public: cum intentionezi sa o folosesti, cate shoturi pe zi, preferintele pentru gradul de prajire etc.


oricum, ce-am scris eu pe aici e destul de imprastiat si de aceea prefer sa ignor neplacerea ce as cauza-o repetand unele:

- strega in varianta stock are aceleasi valori fixe de temperatura in idle, adica in starea in care e recuperata termic complet, asa cum ar fi la inceputul unei sesiuni de extractii, sau dupa o pauza de peste 12 min; mereu, in conditii similare externe si interne, echilibrul termic al masinii va fi la aceleasi valori;
asa cum se stie, Strega, ca masina spring-lever nu are un profil termic liniar-orizontal in timpul shotului, ci unul variabil, cu un salt initial la o valoare maxima, apoi descrestere (cca. 3,5C pe o durata de curgere de 30 sec, la un debit de 1,3 ml/sec in ceasca - temperaturi masurate in pt. 1 - vezi mai jos);
dar profilul respectiv e consistent si depinde in principal de (1) temperatura in regim stationar in HX (presiunea in boiler) si (2) de temperatura grupului (distribuita dupa un acelasi gradient in masa grupului, din sursa de incalzire electrica, controlata de un termostat la 95C);

- in ce priveste grupul, exista diferente majore fata de masinile traditionale spring-lever:
incalzirea e electrica si deci, in starea de echilibru termic (idle) grupul este independent termic fata de boiler!
in plus, grupul e modificat, pare-se in sensul reducerii masei termice, atat pentru a putea fi controlat mai usor de niste rezistente mici (100W in total pe grup - nu se pune problema unui control de temperatura in timp real in extractie!), cat si pentru a se stabiliza termic prin evitarea supraincalzirii: cilindrul are un singur perete, lipseste acea camasa interioara tipica grupului CMA din care provine, iar injectia de apa fierbinte se face mai lent, printr-o singura gaura si fara posibilitati de reglaj printr-un needle valve; grupul are 2 arcuri, cu arcul interior mai slab, dar tensionat usor si in pozitia de repaus (levier sus);

- masina e un HX, ceea ce introduce in procesul de extractie un parametru termic controlabil; de fapt, imi pare a aduce numai avantaje: apa proaspata pentru bautura, apa rece la un moment dat, pentru control si racire usoara in grup etc.

pe parcursul intervalului intre 2 shoturi, temperatura in HX creste neliniar, mai repede la inceput, iar temperatura in grup, scade - ambele se modifica pana la valori care permit initierea unui nou shot (recuperare pentru shot); cand aceste valori sunt aduse in interiorul unei zone de sweet spot a masinii (care difera functie de temperatura de regim idle a grupului - undeva intre 3 si 6 min la masina stock), apare un fenomen de compensare neliniara pentru temperatura de extractie rezultanta, astfel ca un shot facut mai tarziu dupa precedentul, va avea o temperatura mai ridicata a apei ce e pompata din HX, cu o temperatura mai scazuta a grupului, rezultand in aproximativ acelasi regim termic de extractie, ca si cel in care shot-ul a fost facut mai devreme dupa precedentul, cand temperatura in HX era mai scazuta, dar cea a grupului era mai ridicata!
la toate astea se mai adauga (take it, or leave it), un efect usor 'de piston': pistonul, mentinut in timpul preinfuziei sus in cilindru, preia prin transfer termic din energia termica degajata de elementele de incalzire in apropiere, pe care o cedeaza apoi apei, in timpul extractiei (!) ...
ceva asemanator se intampla in grupul E61 (patent 1961, cand nu erau decat HX-uri) si printre altele, pe asa ceva ma bazam cand scriam ca E61 stie sa faca singur shot-ul, nu-i trebuie PID! chestia asta nu se intampla asa la DB-uri cu E61!

toate astea, sunt consideratii pentru regimul fara flush la Strega!
la o masina stock, un flush are efecte aleatorii, functie de momentul cand are loc, in raport cu oscilatiile de temperatura in masa grupului (exista amplitudini de: 1C in pt. 1 jos fata cil, 9C in pt. 2, jos spate cil, 13C in pt. 3 in puntea de fixare in sasiu agrupului, unde sunt si elementele de incalzire - dar atentie, astea sunt temperaturi in alama grupului, nu ale apei, care e mult mai inerta termic!)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
... Confirm ca sita de dus , pentru grupul E61 se potriveste "manusa " si pe Strega ( ... deci implicit si cea coated - teflon / seriflon by IMS )  , drept pentru care , am ales-o pe cea care mi-a sunat mie mai bine estetic ... Big Grin .. oricum aveam doua la fel ... ( precizez ca garnitura veche , dupa ce am clatit-o putin , nu are urme de folosire inclusiv garnitura de grup prezinta doar urma sitei din PF, in rest este neatinsa - dupa un an de utilizare Smile  , iar interventia am facut-o doar pur estetic si atat ... - ma cam pregatesc sa predau espressorul ... Sad . )

    - In alta ordine de idei , pentru a lamuri unele solicitari , primite in regim privat -  cu privire la vanzarea Strega , anunt public , ca Strega nu o vand deocamdata , ... urmand ca ea sa mearga la sotie , in scop de scolarizare si integrare in lumea espresso , without me ... ( dar , bineinteles , cu sprijin si transmitere de experienta , din partea mea  ... Cool  ... )

     -  Pntru a lamuri si problema cum este conectata masina acum si ce sistem / solutie de filtrare a apei  folosesc in prezent ... fac urmatoarele precizari  -  m-am mutat de pe dulap ... Big Grin ...( in sfarsit era si cazul ... Cool  ... ) , deci am schimbat si traseele de alimentare / evacuare apa , iar intamplarea a facut , sa fiu exact pe peretele care desparte camera centralei de bucatarie ... deci mi-a fost extrem de usor sa-mi trag tevile ... nu folosesc BWT si nici n-am folosit ( deci nu stiu nimic in plus Sad ) , iar pentru a nu mai fi nevoit sa explic in privat , atasez aici cateva imagini , in sperantza ca vor folosi  celor interesati ...


[Image: KHtTzS1.jpg]

[Image: J8inWQ9.jpg]

[Image: PpZURGV.jpg]

[Image: rNQWvSr.jpg]

[Image: Zdz6zfP.jpg]

... Mai fac precizarea ca , filtrele folosite sunt numai ale espressorului  , independente de cele aferente casei  , centralei  , bucatarie ... etc

[Image: iZAox0h.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
@Levo, multumesc pentru recomandare.  Cu toate ca am citit tot ce s-a postat in acest thread imediat dupa postare, o recapitulare sigur nu strica.

@radudani,
Sunt mai multe motive pentru care am ales acest aparat.
Cele mai importante ar fi: grupul, deoarece doresc sa pot extrage 2 cafele odata; fiabilitatea aparatelor Bezzera, pretul, in comparatie cu alte spring-levers care au cilindrul la fel de mare; posibilitatile de a incerca diferite tipuri de preinfuzie.
Aproape zilnic consumul este de 5 espresso si unul sau doua cappuccino. In weekend consumul cred ca este putin mai mare.
Doresc sa incerc cat mai multe cafele si cat mai multe stiluri de prajire. De aceea nu pot sa spun ca am un stil de prajire pe care-l prefer. 
Bucuria pentru mine in lumea cafelei este atunci cand descopar ceva nou, mai bun in fiecare espresso preparat. Precum ouale Kinder pentru copii, stii gustul ciocolatei, dar speri sa descoperi o jucarie noua, mai faina, decat cele pe care le ai deja.
Bezzera Strega, La Cimbali Conik, Obel Mito Atr
 
Reply
@MihaiV

  -  Felicitari pentru alegerea facuta ... 36.... , sigur nu vei fi dezamagit ... ( inteleapta decizie ! ... Cool  ... ).
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
Dupa 10 luni mi-a crăpat pompa la Strega. Pornea cu intârziere, deși se auzea ca are comanda. Pana ieri cand n-a mai pornit deloc. M-am gândit sa il trimit la garanție, dar gândul ambalării, trimiterii la bucuresti  si gândul statului fara cafea o săptămana, m-a făcut sa-mi treacă repede. Asa ca am pus mana si am desfăcut pompa si, cum era de așteptat, unul din arcuri era forfecat. 
https://imgur.com/gallery/V4iLn
Am avut o tentativa nereușita de a contacta vânzătorul si a cere doar pompa ca sa o montez eu, in ideea ca ne scutim unul altuia o grămada de timp. Dar, pe drept cuvânt, am fost refuzat. Mi s-a oferit in schimb o pompa noua (aceeași amărâta de ex5) la incredibilul pret de 29 de EURO! M-am resemnat cumpărând una loco cu 50 de lei si asta seara am cafea din nou. 
Morala este mai mult legată de vestita sintagma "plătești ceva mai mult dar ai garantie". Asta e adevărat daca locuiești lângă vânzător. Altfel,... cel mai mic pret de pe net(Ro sau nu), ca nu merita nici un euro in plus.
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
(06-12-2017, 22:03)Liviu.Mihu Wrote: Morala este mai mult legată de vestita sintagma "plătești ceva mai mult dar ai garantie". Asta e adevărat daca locuiești lângă vânzător. Altfel,... cel mai mic pret de pe net(Ro sau nu), ca nu merita nici un euro in plus.

Din pacate, in 90% din situatii, garantia in Ro este doar praf in ochi...
Eu am cumparat un cantar Acaia Pearl din Olanda, la aproape jumatate din pretul pe care il cerea importatorul din Romania. L-am stricat, pe jumatate din vina mea, reusind sa bag apa in el, bagandu-l sub jet de apa cu fundul in sus. Cealalta jumatate a fost vina lor, pt ca scria in instructiuni ca ar trebui sa isi revina dupa ce se usuca. Dupa ce mi-au cerut un scurt filmulet pt a se asigura ca nu mai merge displayul, mi-au trimis altul nou si refund (fara sa cer eu) la suma platita pentru transportul celui stricat catre ei.
Alta data, cand am cumparat un espressor Lelit direct de la fabrica din Italia, dupa ce ca mi l-au trimis free shipping, mi-au dat mail sa ma atentioneze ca daca se strica vreo piesa in garantie si consider ca o pot schimba singur, imi vor trimite piesa + asistenta in vederea schimbarii, pentru evitarea shippingului Ro-It-Ro.
Morala.... nu mai are sens sa o comentez.

PS
Scuze de off topic!
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
(06-12-2017, 22:03)Liviu.Mihu Wrote: Dupa 10 luni mi-a crăpat pompa la Strega. Pornea cu intârziere, deși se auzea ca are comanda. Pana ieri cand n-a mai pornit deloc. M-am gândit sa il trimit la garanție, dar gândul ambalării, trimiterii la bucuresti  si gândul statului fara cafea o săptămana, m-a făcut sa-mi treacă repede. Asa ca am pus mana si am desfăcut pompa si, cum era de așteptat, unul din arcuri era forfecat. 
https://imgur.com/gallery/V4iLn
Am avut o tentativa nereușita de a contacta vânzătorul si a cere doar pompa ca sa o montez eu, in ideea ca ne scutim unul altuia o grămada de timp. Dar, pe drept cuvânt, am fost refuzat. Mi s-a oferit in schimb o pompa noua (aceeași amărâta de ex5) la incredibilul pret de 29 de EURO! M-am resemnat cumpărând una loco cu 50 de lei si asta seara am cafea din nou. 
Morala este mai mult legată de vestita sintagma "plătești ceva mai mult dar ai garantie". Asta e adevărat daca locuiești lângă vânzător. Altfel,... cel mai mic pret de pe net(Ro sau nu), ca nu merita nici un euro in plus.


De cât timp ai Strega ?
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
Din Ianuarie anul asta. Masina e ok, pompa asta e in mai toate espressoarele casnice. Probabil am fost eu ghinionist.
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
... Desi mi-e mai greu sa comentez la ora asta , ( ... multa ceatza de Sf Nicolae ! ) , fraternizez cu Liviu M. intru suferinta , pantru ca putem fi in aceeasi situatie , oricand si oricare dintre noi , la un moment dat ... si da , s-a inlocuit pompa pana la urma si gata ... totul e bine cand e termina cu bine , dar ... acum inca ne reparam espressoarele cu o surubelnita in cruce , singuri ... chiar daca e frustrant , pana la urma o rezolvam , insa ce se va intampla in viitor , cand va pali / ceda un afisaj , sau un microproc  si va trebui sa inlocuim un modul -  pe comanda ... pentru ca , nu vom putea masura , ce anume a picat de pe placa si ... cu banii in mana , vom astepta 1- 2 saptamani , pana ne va sosi un alt modul de schimb ... ( in tot acest rastimp - brew alternativ ... Cool ) , viitorul suna bine - doar pentru cine schimba espressoarele ca pe lenjerie , in rest "calcio vecchio " sau lacrimi si sfinti ... Morala : - intr-un viitor maxim tehnologizat si intr-o tara in cadere libera ... garantia unui aparat , va avea tot atata valoare cat penele , de la palariea unei doamne , intr-o zi de vara ... Sad ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
(07-12-2017, 00:04)Levo Wrote: ... Desi mi-e mai greu sa comentez la ora asta , ( ... multa ceatza de Sf Nicolae ! ) , fraternizez cu Liviu M. intru suferinta , pantru ca putem fi in aceeasi situatie , oricand si oricare dintre noi , la un moment dat ... si da , s-a inlocuit pompa pana la urma si gata ... totul e bine cand e termina cu bine , dar ... acum inca ne reparam espressoarele cu o surubelnita in cruce , singuri ... chiar daca e frustrant , pana la urma o rezolvam , insa ce se va intampla in viitor , cand va pali / ceda un afisaj , sau un microproc  si va trebui sa inlocuim un modul -  pe comanda ... pentru ca , nu vom putea masura , ce anume a picat de pe placa si ... cu banii in mana , vom astepta 1- 2 saptamani , pana ne va sosi un alt modul de schimb ... ( in tot acest rastimp - brew alternativ ... Cool ) , viitorul suna bine - doar pentru cine schimba espressoarele ca pe lenjerie , in rest "calcio vecchio " sau lacrimi si sfinti ... Morala : - intr-un viitor maxim tehnologizat si intr-o tara in cadere libera ... garantia unui aparat , va avea tot atata valoare cat penele , de la palariea unei doamne , intr-o zi de vara ... Sad ...


Noroc că la modelele noastre nu avem nici afișaje nici microprocesoare . Eu am fost norocos, e buna si pompa ...încă
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
(25-02-2018, 01:30)radudani Wrote: tot ce e masina si metoda de facut espresso a fost destinata cafelelor mediocre, prajite tare!
cafeaua prajita usor, zisa si 'de specialitate' a stilului nordic, nu are in tehnologia si metodologia italiana clasica un suport adecvat!

Stiu ca ai mai scris ceva despre asta, mentionand Strega (varianta modificata) ca fiind una din masinile adecvate Third Wave, am ramas si atunci mirat de idee si acum imi fac curaj sa intreb: Care ar fi caracteristicile care ar face o masina sa fie adecvata pentru extractia unei cafele prajite light, mai putin solubile? Posibilitatea de control al preinfuziei, posibilitatea de control al debitului pe finalul extractiei? Sau un control cat mai exact al temperaturii?

Ipoteza mea e din ce am citit este ca raspunsul ar fi legat de posibilitatea de a rasni cat mai fin, la care s-ar adauga drept conditii posibilitatea de a controla debitul pe sfarsitul extractiei, insa si o temperatura ceva mai scazuta, pentru a evita supraextractia.

Posibil la acest lucru se referea Schulman intr-unul din video-urile promo la Strega, cum ca acea Gheisa pe care o extragea in acel moment nu ar fi putut fi extrasa pe o alta masina.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
cradun Wrote:... ai mai scris ceva despre asta, mentionand Strega (varianta modificata) ca fiind una din masinile adecvate Third Wave, am ramas si atunci mirat de idee si acum imi fac curaj sa intreb: Care ar fi caracteristicile care ar face o masina sa fie adecvata pentru extractia unei cafele prajite light, mai putin solubile? Posibilitatea de control al preinfuziei, posibilitatea de control al debitului pe finalul extractiei? Sau un control cat mai exact al temperaturii?
Ipoteza mea e din ce am citit este ca raspunsul ar fi legat de posibilitatea de a rasni cat mai fin, la care s-ar adauga drept conditii posibilitatea de a controla debitul pe sfarsitul extractiei, insa si o temperatura ceva mai scazuta, pentru a evita supraextractia.
Posibil la acest lucru se referea Schulman intr-unul din video-urile promo la Strega, cum ca acea Gheisa pe care o extragea in acel moment nu ar fi putut fi extrasa pe o alta masina.

Schulman: "the combination of a lever and nine bar pump gives a wide range of pressure profiling capabilities. This permits making brilliant espresso from coffees, including the Esmeralda Geisha, that cannot be used on pump machines."

simpla speculatie: Geisha Esmeralda aceea, prajita light e mai putin solubila; cere o macinatura foarte fina (cum spuneai) si o temperatura de extractie mai mare, valori carora Strega le poate face fata...
pentru macinatura foarte fina, masina are un punch deosebit, adica o capacitate de a mentine un debit mare la presiune mare in faza de debut shot; fata de pompele uzuale in lumea cafelei de casa;
si masina e un dragon, foarte 'nervoasa' termic, pleaca standard de la cca. 97C in extractie etc.

de remarcat ca in general cafelele abordate la temperaturi mai mari sunt si mai usor 'penetrabile': am constatat pe Strega (careia ii pot modifica usor temperatura de extractie) ca, la temperaturi diferite, toate celelalte conditii pastrate identice, debitul e mai mare la temperatura mai mare! adica debitul depinde si de temperatura, nu numai de rezistenta hidraulica a pucului, sau de pompa;
(asta ca dependenta distincta si fara legatura directa cu o alta dependenta, cea a temperaturii de debit datorata transferului termic intre apa si metal cand sunt la temperaturi diferite)

vorbind de extractii, ne gandim la solubilitate si o masina adecvata pentru extractia unei cafele de solubilitate mai scazuta decat a unei cafele traditionale este o masina capabila sa actioneze in timp real, sub controlul operatorului sau al unui program, asupra parametrilor principali ce influenteaza solubilitatea: preinfuzia, ca durata si profil de presiune, si temperatura si debitul, tot ca profile in timp;
ceea ce inseamna ca cele mai potrivite sunt masinile capabile de profilare a parametrilor de extractie;

si Strega e o masina care are nativ preinfuzie 'soft' si profile descrescatoare de debit si temperatura;
si careia i se pot aplica proceduri de profilare mai complicate chiar si la masina stock; fata de masina stock, masina modificata permite o anume consistenta prin monitorizarea unor valori cantitative (presiune in preinfuzie, in special - manometru), permite controlul debitului pompei (dimmer) in preinfuzia ''soft' si in rampa si permite stabilizarea temperaturii grupului in idle la orice valoare din plaja rezonabila espresso (PID);
debitul controlat la sfarsit de extractie, precum si temperatura mai scazuta pot da, posibil, rezultate calitativ mai bune in ceasca; dar extractia propriu zisa din cafele dificile precum Geisha face din Strega stock o masina capabila, in primul rand pentru ca are acel punch (2 arcuri pe piston, in loc de pompa) si un bun management termic (flush-ul nu e necesar etc.);

disclaimer: n-am preparat nicodata pe Strega mea ceva gen Esmeralda Geisha autentica Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Am mutat discutiile comparative pe un topic nou. 
Pentru ca era prea complicat sa stam sa disecam ce parti din postari ar trebui mutate si care nu, cu scuzele de rigoare fata de ekivoc pt ca el a initiat aici discutia comparativa, am mutat intreaga discutie dincolo. Asta pt ca tema era de interes ca si intreg. Se poate reveni aici pentru postari despre masina din topic si ramanem in noul thread pentru excursii mai ample in universul cunoasterii comparative Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Lyvyoo Wrote:...Se poate reveni aici pentru postari despre masina din topic

am extras cateva fragmente din postarile mele mutate, in ideea ca ele se refera strict la functionarea Strega;

...in fond, Strega nu e decat un spring-lever hibrid, derutant de versatila, deci frustranta destul, care are ca principala calitate faptul ca e ieftina la noi, in comparatie cu alte surate din categorie!


un flush obisnuit la Strega, inseamna in secventa:
 - sunt necesare mai mult de 3:30 min de revenire masina in repaus, sau dupa cele 2 ore de 'incalzire' initiala; pstat min la 1 bar;
 - inceput flush cu levierul coborat manual jos pana in pozitia de repaus cand se inchide microswitch-ul si porneste pompa;
 - debit de cca. 10,2-10,4 ml/sec al pompei, la 0 bar;
 - primele cca. 4 sec (!) sunt de flash-boil: iesire apa supraincalzita din HX, care la presiunea atmosferica fierbe violent;
 - in continuare cca. 3 -4 sec de 'vapor lock', de blocaj de vapori formati in incinta HX, adusa la presiune zero;
 - pe la sec 8, apa debitata ajunge din nou sa curga prin dus, astfel ca pe la sec. 10 suntem in plin debit!
 - daca se inchide curgerea prin dus ridicand pana sus levierul, pistonul coboara si impinge violent cu debit marit sub forta arcurilor si fara rezistenta pucului, intregul volum din incinta cilindrului - 50-60 ml;
aceasta e portiunea cea mai 'periculoasa' a flush-ului! sigur, nu cand il facem cu toata grija, ferindu-ne capul etc. Smile
nu, dar in rutina zilnica a macar 1-2 flushuri, cu gandul aiurea si poate, mainile ude, exista un pericol potential ca levierul sa scape in sus si desigur, sa 'mature' totul in cale ;(
 (volumul dizlocat de piston este: 51 mm diam x 27,5 mm deplasare -> 57 ml; dar sigur, volumul total al incintei in cazul extractiei include si volumul 'cosului'/sitei, depasind 70 ml)

si daca e sa continuam pe partea mai detaliata, o extractie obisnuita la Strega inseamna in secventa:
 - mai mult de 3:30 min de revenire masina in repaus, sau dupa cele 2 ore de 'incalzire' initiala;
 - levier coborat manual jos si pornire pompa,
 - debit de cca. 10,2-10,4 ml/sec timp de vreo 5,5 sec la presiune 0 bar, cu inundarea incintei cilindrului;
 - inceput presurizare incinta; in circa 3-4 sec se ajunge la vreo 6 bar, apoi urca in continuare la cca 10 bar, sau la cat e reglat OPV-ul sa limiteze presiunea;
undeva pe aceasta rampa de presiune, functie de macinatura si rasnita, are loc 'strapungerea' pucului; daca pompa e lasata sa debiteze apa in incinta, cresterea de presiune e insotita de o scadere a debitului: de la cca. 630 ml/min (10,5 ml/sec) la 0 bar, la cca. 220 ml/min (3,6 ml/sec) la 10 bar;
 asta in teorie, pe caracteristica presiune/debit a fabricantului CEME;
 ceea ce nu se poate compara cu inconsistenta ce apare in cazul ridicarii manuale a levierului la inceputul extractiei;
 in realitate, fenomenele sunt dinamice si discontinuitatea e marcata de aparitia debitului de strapungere puc; pana la aparitia broboanelor si rapid pe urma, a picurilor de curgere (extractie), relatia debit presiune e apropiata de cea teoretica; debitul in circuitul de extractie e consumat in preinfuzia fortata, cea obisnuita de fapt;
odata strapuns pucul, apare un debit de curgere, care e functie de rezistenta hidraulica - parametru dinamic - a pucului ud;
daca macinatura si doza dau strapungerea pucului in apropiere de atingerea presiunii maxime a pompei, suntem in cazul unei extracti 'de manual Strega'; am avut 3 feluri de preinfuzii: o preinfuzie lenta, inmuiere, la 0 bar (soft PI), urmata de o preinfuzie in rampa de presiune, terminata cu o preinfuzie la presiune mare (hard PI);
'deschiderea' pucului e urmata imediat de o manevra de 'trecere pe arcuri': levierul e ridicat, eliberand forta arcurilor care apasa pistonul peste o 'perna' de gaze, deasupra apei din incinta cilindrului;

daca cele de mai sus, referitoare la 'jocul' presiunii in incinta cilindrului la Strega, par greoi de urmarit, propun complicarea descrierii in continuare Smile
 pana la strapungerea pucului, portiunea superioara, uda, a pucului coboara treptat in adancime, lasand stratul inferior, uscat, tot mai subtire, ca zona de cadere presiune: deasupra acestui strat uscat, presiunea e crescatoare, la baza, presiunea 0 relativa, deci presiunea atmosferica;
 scaderea debitului pompat in portiunea umeda este un fapt pozitiv, pentru ca reduce riscul de gaurire/rupere a straturilor uscate;
bottom line: o extractie 'de manual Strega', cum ii zicem, cea in care strapungerea pucului are loc numai in finalul rampei de presiune, cand se trece rapid pe arcuri la presiunea maxima de 10 bar (si pompa limitata acolo, si arcurile, dau aceeasi presiune), da la anumite cafele si prajiri, rezultate neasteptat de bune!
 cand zic 'anumite' ma gandesc la cafelele mai greu solubile; iar rezultatul in ceasca e mult mai punchy, mai viu, mai bogat, decat cel la care opresc pompa jos, la 1 bar de ex., continui preinfuzia pe palier de presiune pana e completa, cu pucul strapuns, apoi urc manual pe arcuri;
 ei, dar aceasta ultima metoda, cu apa mai putina in incinta si PI la 1 bar (oarecum amintind de profilul dippers-urilor) merge si ea foarte bine la cafele mai prajite, mai solubile;
 si nu e neaparat nevoie de un manometru suplimentar - se poate merge pe ascultat pompa, trecerea pe presurizarea incintei, deci terminarea fazei de 0 bar PI, e marcata de schimbarea 'tonului' pompei! la 1 bar pe rampa, se ajunge la cca. 7-8 sec de la pornire;
dar cat e temperatura in incinta si cum ajuta aceasta ca doua shoturi succesive sa semene?!

 revin insa la ideea mea fixa din ultimele luni - preinfuzia lenta:
cele de mai sus se bazeaza toate pe ajungerea in faza de penetrare completa puc - strict necesar (!), dar preinfuzia asta este totusi una superficiala, daca luam in considerare fenomenele la nivelul particulelor de macinatura: are loc rapid, in cca. 10 sec, cu rampa de presiune in final; si apa absorbita e undeva la egalitate cu greutatea pucului uscat;
 preinfuzia care da rezultate deosebite este una de inmuiere completa in regim lent, practic la 0 bar, pana imediat la inceputul presurizarii, deci sub un bar in incinta, moment in care apar picurii si curgerea la baza pucului;
 apa absorbita de puc este mult mai multa, spre dublul greutatii sale si (!) extractia in ceasca va contine 60-80% din aceasta apa de extractie cu solidele dizolvate!
avem de-a face cu un alt tip de extractie decat cel traditional espresso (?);
mai ales daca se merge pe granulatie mai mare si fie (1) se controleaza levierul pentru a avea un debit constant (cat de cat...) pe la 1,3-1,5 g/s, fie (2) se lasa levierul liber si debitul va fi mult mai mare, practic o 'evacuare' fortata a apei de preinfuzie lenta, plus restul de apa pentru 'spalare' macinatura...

 si toate cele de mai sus sunt orientate pe presiune - un parametru de importanta majora in faza de preinfuzie; dar trebuie sa avem in vedere si rolul prioritar, zic eu, al temperaturii! de fapt, este parametrul care face diferenta;

mai adaug de la mine - deci nu ca fragment adus inapoi - ca solubilitatea nu depinde de presiune!
extractia se face in debitul ce strabate pucul si mai depinde, ca solubilitate, si nu numai, de temperatura;
detaliez putin chestia cu temperatura de extractie in puc: considerati ca pucul se erodeaza pe parcursul extractiei, pe masura ce particlulele pierd din solidele solubile (spre 20%...); daca solubilitatea e mai mare cu temperatura, atunci si eropdarea e mai rapida la apa mai fierbinte; debitul mai mare etc.
dar mai e un fenomen, asta e cam fizic, deci exista si in puc, nu numai in capul meu: pucul e un restrictor de debit pe care in mod ideal cade cea mai mare parte din presiunea de extractie, cea de la inceputul circuitului de extractie, dupa pompa vibratoare si OPV, sau pompa rotativa cu retur;
sigur, e un restrictor cu valoare variabila etc., dar fenomenul de scadere debit pe un restrictor cu cresterea temperaturii, datorita cresterii presiunii de vapori e real; si intervine si el in povestea asta;
si mai intervine si caderea de temperatura verticala si radiala in puc;

fericiti sunt cei ce pot privi la un ecran pe care temperatura ramane constanta in timpul extractiei Smile

eu zic de acest 'joc' al temperaturii pentru a intelege de ex., dece Strega, mimand indeaproape profilul unui Slayer, face de regula shoturi mai proaste, sau, dece nu - Levo? - mimand profilul unui dipper, cu palier preinfuzie la 1 bar, nu face acelasi shot ca un Bosco! etc.
ei uite, am inceput sa fac si eu comparatii...


convingerea mea este ca si acest thread 'cu doua, trei contributii', ar ajunge sa bata apa-n piua, daca ar l-am aseza pe un pat al lui Procust de perceptii senzoriale standardizate Smile
 e un forum online, exista loc destul pentru alte thread-uri, sau discutii comparative in thread-uri existente;

 sunt iarasi convins ca fiecare masina are o 'amprenta' proprie in prepararea espresso si niciodata nu se va putea reproduce identic o extractie facuta pe alta masina!
 mai mult, chiar cred ca upgrade-ul e motivat de cautarea unei masini care sa-ti faca acel espresso care-ti place tie!
 si de aceea sfaturile la cumparare au si o fateta negativa - nimeni n-are cum sa-ti recomande o masina care-ti face espresso-ul ce-ti place tie! (decat in postura de cocos catarat pe tine, atotstiutor Smile
 m-am ferit sa dau sfaturi si cand am facut-o am recomandat documentarea proprie, hands-on-ul si alegerea in cunostinta de cauza!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Cu scuze pentru deturnarea involuntara a discutiei cu postarile mele anterioare, revin ''on topic''...

Aud un usor scartait in grup, la actionarea levierului in jos. Presupun ca este necesara gresarea garniturilor pistonului.
As dori sa ma consiliati cum sa scot fara manevre inutile pistonul, pentru a putea unge garniturile.
Din cate am inteles, ar trebui sa urmez pasii de mai jos:
1) espressorul este scos din priza si rece
2) scot rezervorul cu apa
3) desfac cele 4 suruburi cu cap imbus de deasupra espressorului
4) desfiletez levierul
5) scot capacul de plastic de deasupra grupului, desfiletand cele doua suruburi laterale
6) desfiletez cele 4 suruburi cu cap imbus care unesc partile componente ale grupului
7) ridic usor pistonul tragand in sus de partea superioara a grupului - aici trebuie sa am grija la cablurile care sunt legate de switch-ul ce actioneaza pompa
[Image: QbhIXYh.jpg]
Inteleg ca trebuie sa trag usor de cabluri, sa le scot putin din carcasa, prin mansonul acela de fier care le protejeaza pe distanta dintre grup si corpul masinii.
In acest fel, pistonul va ramane in permanenta legat cu cabluri de corpul masinii, iar eu il voi putea manevra/aseza doar pe partea superioara a espressorului (capac) pe durata operatiunii de gresare.

Daca mi-a scapat ceva, va rog sa ma indrumati cum ar fi mai indicat sa procedez.
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
(02-05-2018, 12:13)ekivoc Wrote: Aud un usor scartait in grup, la actionarea levierului in jos. Presupun ca este necesara gresarea garniturilor pistonului.
As dori sa ma consiliati cum sa scot fara manevre inutile pistonul, pentru a putea unge garniturile.
...
2) scot rezervorul cu apa
3) desfac cele 4 suruburi cu cap imbus de deasupra espressorului
4) desfiletez levierul
5) scot capacul de plastic de deasupra grupului, desfiletand cele doua suruburi laterale
6) desfiletez cele 4 suruburi cu cap imbus care unesc partile componente ale grupului
7) ridic usor pistonul tragand in sus de partea superioara a grupului - aici trebuie sa am grija la cablurile care sunt legate de switch-ul ce actioneaza pompa

parca Strega ta e destul de nou achizitionata; ar trebui sa ai probleme cu excesul de vaselina (la baza cilindrului...), nu cu lipsa ei;
asta ar putea sa insemne si o lunga perioada de depozitare...

insfarsit, eu am facut o singura data in 2 ani chestia cu scosul pistonului;
mai mult sa vad cum e acolo si sa curat excesul de vaselina invechita si coapta;
si ar urma sa o mai fac doar daca schimb garniturile (am de mult luate altele de la perfectespresso.ro), dar ideea de baza ramane: daca merge, nu te baga!  Smile;

din procedura ce o descrii mai sus vad chiar ok punctele 4-7, dar nu inteleg dece trebuie sa scoti rezervorul de apa (?)
si merita sa consideri renuntarea la cele 4 suruburi de la pct. 3: merge foarte bine si fara ele, mie nu-mi zdrangane nimic cand merge pompa (ce-i drept, o folosesc mai mult dimmed) si am acces facil la prima placa superioara pe care o spal mai des, precum si la rezervor si placa de baza, pe care le scot de obicei cand mai umblu la reglajul pstat;
tot aman de luni de zile sa instalez un PID si pe boiler, ca sa renunt la procedura greoaie de reglaj pstat;
si temperatura/presiunea din boiler e un parametru important in temperatura de extractie, merita sa-l am mai usor sub control...

astea ar fi de la operatia facuta de mine (cred ca le-am mai postat in forum):

[Image: 764Km6z.jpg]

[Image: V2ASu5N.jpg]

[Image: 3Zbd2c9.jpg]

[Image: LaHLRiS.jpg]

ce-ti propun, este sa incerci sa ungi portiunea activa din cilindru (suprafata interioara acoperita de cursa pistonului) fara nici o alta bataie de cap:
doar cu atentie! sorry pentru insistenta, dar cand lucrezi cu masina fara puc si cu levierul stationat jos, ai arcurile comprimate la maxim, deci ai o prastie cam deadly (!) in preajma maxilarelor, orbitelor, God Forbid!
deci da, cu masina rece - de dorit, ca sa nu te arzi accidental;
altfel, cred ca e mai bine cu ea calda - vaselina e mai fluida... Smile
a) scoti dusul si garnitura de grup; eu folosesc niste pene de lemn si ceva rabdare si atentie... n-am avut niciodata vreo problema de deformare mecanica a sitei... e adevarat ca ajuta si ungerea cu vaselina a suprafetelor laterala si de sus a garniturii; e o garnitura clasica Strega, nu una de silicon Cafelat etc.
b) cobori levierul in pozitia de stationare jos; arcurile sunt armate!
c) ai la dispozitie 'cavitatea' cilindrica a partii inferioare grup, pe care o ungi cu vaselina; apoi distribui 'unguentul' prin mai multe miscari de levier, in final stergi excesul de vaselina etc.
am folosit si stick-uri pentru urechi, dar si... degetul mic Smile

gata!

p.s. ok, eu nu prea dau importanta scartaielilor; si eu scartai... sau asa am senzatia Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
@radudani:
Multumesc mult pentru pontul de a nu scoate pistonul, ci doar sita de duș si garnitura aferenta, pentru a unge interiorul pistonului Smile

Imi imaginasem eu ca pistonul nu poate fi detasat complet, ci doar pozitionat pe espressor Smile

Si eu ma mir ca se aude (ce-i drept, usor de tot) acest scartait, dar am zis ca mai bine verific decat sa ma trezesc cu un espressor nefunctional.
Pe cutie scrie data de 19.09.2016, iar pe fisa de control tehnic data de 26.09.2016. S-a odihnit destul inainte sa-l folosesc Smile

In alta ordine de idei: a observat cineva o ''asezare'' a (sau un fel de ''rodaj'' al) espressorului dupa prima perioada de folosire? Simt ca a devenit putin mai iertator si ca pot extrage cu aceeasi setare la rasnita cafele similare (grad de prajire light si altitudine apropiata) cu rezultate foarte bune. Sau poate ca si rasnita s-a rodat intre timp...
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
aduc din alt thread niste intrebari despre lucrul cu Strega in preinfuzie:
(03-05-2018, 18:50)CatalinH Wrote: ...Am mai multe curiozitati legate de extractiile in care stai 15s intre 0-1 bar:
     1.Care este presiunea maxima la care ajungi cand te urci pe arcuri si cat timp o aplici?
     2.Care este durata unui astfel de shot?
     3.Cat de light este cafeaua pe care o folosesti?
In cazul meu daca stau 15s intre 0-3 bari ,6s intre 3-9,10s la 9 bari cu cafele care nu sunt prajite light obtin gust amar si astringent.
Este posibil ca Strega sa fie mai "iertatoare" si sa permita astfel de extractii si cu cafele non 3rd wave?

profit de cele de mai sus pentru a reveni a N-a oara asupra preinfuziei!
mai mult in ideea de a preciza niste termeni si fenomene asa cum le vad eu;
raspunsuri la cele de mai sus sunt imprastiate prin multe din ultimele postari ale mele;

cand se vorbeste de debit pentru espresso, trebuie sa avem in vedere ceea ce e relevant pentru extractie: debitul in si prin puc;

deci ceea ce conteaza pentru utilizatorul produsului final, atat in
(a) faza de pregatire extractie - udare si umflare particule de macinatura, eventual de patrundere a apei in matricea lor, cat si in
(b) faza efectiva de extractie, de curgere a apei fierbinti prin puc,
sunt in principal debitul si temperatura!

cum debitul prin puc in faza de preinfuzie - adica apa ce se infiltreaza in puc in unitatea de timp - e neomogen si nu poate fi masurat in termeni practici, un indicator fidel al procesului este presiunea: presiunea pe care apa de extractie o exercita asupra pucului;
aceasta presiune poate fi masurata suficient de precis in preinfuzie, oriunde in circuitul de extractie, deci si in afara camerei de extractie, cu conditia ca intregul circuit sa nu aiba inseriate restrictii semnificative de debit;
odata pucul complet ud, penetrat de apa, apar picurii pe suprafata de baza a pucului, acest moment marcand sfarsitul preinfuziei si inceputul curgerii;

mai departe, relevant pentru procesul de extractie este debitul prin puc; si desigur, temperatura;
ambii parametrii determinand procesul de dizolvare a solidelor solubile din particulele de macinatura, dar si efectul de antrenare a particulelor mici insolubile, a gazelor eliberate din particule si a uleiurilor...


cele de mai sus nu le-am scris pentru ca sa starnesc iarasi replici pripite si deplasate!
e vorba de adevaruri fizice si daca cineva nu e de acord inseamna (1) ca vina imi apartine - nu am descris destul de clar fenomenele pe care le inteleg, sau (2) persoana e ignoranta si forteaza - de buna, sau de rea credinta - sa-si impuna propria parere gresita!

in continuare, da, e vorba si de opinii proprii si speculatii, inerent subiective, mai ales ca le imping in descrierea unor fenomene a caror desfasurare ne e in parte, inaccesibila evaluarii cu echipamentele obisnuite cu care lucram!

si sigur, totul e asemanator despicarii firului in patru (pusca se compune din...patul pustii, teava pustii, incarcator, inaltator,... cutremurator... Smile )


patrunderea mai lenta (cu un debit mai mic decat in extractie) a apei in puc - aceasta pre-infuzie, pre-extractie etc. - este un proces absolut necesar pentru masinile espresso obisnuite, inclusiv cele comerciale si este caracteristic tuturor masinilor espresso de mainstream in istoria lor!
cei care au rezerve fata de afirmatia de mai sus, sa ia in considerare ca toate masinile comerciale folosesc jet-uri - restrictare de debit si ca pana si, de ex. Bezzera BZ, are un restrictor care reduce debitul mai ales in faza de inceput a shot-ului! la fel ca jetul din mushroomul lui E61;

la masinile cu levier, preinfuzia e inerenta fazei de umplere a incintei de extractie din cilindru si se poate prelungi oricat pe urma, la presiunea de debitare (boiler, retea, pompa etc.);

de regula deci, presiunea de preinfuzie ajunge - mai repede sau mai incet - la o valoare de palier unde obisnuit, apare penetrarea completa a pucului si e urmata de extractie;
corespunzator, penetrarea pucului poate fi
- superficiala - gen umplerea interstitiilor dintre particule si inceputul umflarii acestora; de regula pucul absoarbe apa in greutate egala cu a sa;
- profunda, cu patrunderea apei in matricea particulelor si inceperea procesului de dizolvare solubile inca inainte de curgere; pucul absoarbe apa pana in dublul greutatii sale;

si sigur, mai e si chestia cu patrunderea incompleta cu apa a pucului - straturile de baza ramanand inca uscate, pe parcursul final al rampei de presiune, cand s-a ajuns la presiunea maxima de extractie; undeva in aceasta portiune finala, apare si strapungerea in presiune mare a pucului;
presiunea apei, ajunsa la o valoare maxima, se transfera rapid asupra suprafetei de contact intre partea umeda si cea uscata si sigur, oricat de bine s-ar fi facut prepararea pucului, doar WDT-ul a ajuns in straturile profunde ale macinaturii; presiunea tamperului nu, efectul nivelator al vreunui dispozitiv ad-hoc, prea putin!
stratul subtire uscat de la baza este 'spart' de apa sub presiune si va contribui majoritar la 'partea slaba' din ceasca!

am incercat mai demult cu asemenea preinfuzii soft pe prajeli de-ale mele mai dark, si in ciuda a ceea ce eram inclinat sa cred - povestea aia cu supraextractia - rezultatele au aratat ca pe Strega mod merita folosite!
echilibrare de ansamblu si imbunatatire solubilitate zaharuri; muting-ul de amar...

in lunile astea am mers pe o varianta de preinfuzie lenta care presupune patrunderea profunda a apei in particule, si asta, in acele cca. 18-20 sec de inmuiere la presiune zero (!), cu pompa redusa ca debit la minim;
la sfarsitul acestei faze - sunt cca. 60 ml apa in incinta, deci s-a mers cu un debit de cca. 3 ml/sec - incepe presurizarea incintei, manometrul arata o crestere spre 0,8 bar, pe parcursul careia apar broboanele de cafea la baza sitei si incepe curgerea in picaturi;
nici nu e nevoie sa ridic usor levierul ca sa opresc pompa: la gradul respectiv de 'atenuare', pompa moare la 1 bar... adica ajunge la debit zero;
in continuare se urca manual levierul 'pe arcuri'  (se coboara pistonul pe coloana de apa din cilindru) si asta se poate face lent, retinand levierul, sau rpid, exploziv;
atat la procedura asta, cat si la cele cu pompa full, dar oprire undeva in rampa (la 1 bar, 3, sau 4, de obicei), incinta nu ajunge sa fie umpluta la capacitatea uzuala (spre 75 ml, dependent de headspace), astfel ca arcurile 'prind' mai jos (levierul mai sus) si presiunea maxima de inceput e mai mica de 10 bar;
din determinarile facute cu un dispozitiv DIY gen SCACE, ar rezulta ca presiunea, in cazul unei umpleri la debutul presurizarii, este de cca. 6-7 bar;
nu mai complic aici explicatiile - exista o diferenta de capacitate pompata, intre pompa full/dimmed, rezultata si din marimea 'pungii' de gaze prinse sub piston etc.

durata unui shot cu preinfuzare lenta completa este de (valori maxime practicate): 20 sec preinfuzie la 0 bar + 3 sec rampa presiune pana sub 1 bar + 5-6 sec rampa manuala de presiune pana la o valoare maxima de 6-7 bar + curgerea/extractia propriu zisa, 20-30 sec...55-60 sec...

speculatia aici ar fi (nu e numai ideea mea!) ca in momentul intrarii in debit de curgere, deci extractia propriu zisa, apa stationata in matricea particulelor este antrenata afara, astfel ca cca. 60% cel putin, din ce rezulta in ceasca, este apa de preinfuzie profunda, care a inmuiat pucul;
rolul debitului de extractie in acest caz este mai redus in ce priveste solubilizarea solidelor din particule, si determinant in a 'scoate' afara extrasul deja format;
daca e asa, atunci asta e o forma diferita de extractie cu o masina espresso!
in mod special se recomanda o granulatie mai grosiera; debitul de curgere poate fi controlat cu levierul;

dar in toata povestea de mai sus, un rol prioritar il are un parametru care nu apare in intrebari: temperatura!

lucrez la temperaturi mult mai scazute decat Strega stock si fara oscilatiile specifice ciclului termostat:
86-88C pe pid (no offset), ceea ce corespunde la o temperatura de cca. 77-79C pe peretele cilindrului in zona activa, cu temperatura maxima in debutul curgerii de cca. 88-89C;
la boabe prajite light, temperatura ar putea fi mult mai sus, spre 94-95C, adica cca. 84C pe peretele cilindrului in zona activa si temperatura maxima in debutul extractiei de cca. 95-96C;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
(07-05-2018, 01:44)radudani Wrote: durata unui shot cu preinfuzare lenta completa este de (valori maxime practicate): 20 sec preinfuzie la 0 bar + 3 sec rampa presiune pana sub 1 bar + 5-6 sec rampa manuala de presiune pana la o valoare maxima de 6-7 bar + curgerea/extractia propriu zisa, 20-30 sec...55-60 sec...

speculatia aici ar fi (nu e numai ideea mea!) ca in momentul intrarii in debit de curgere, deci extractia propriu zisa, apa stationata in matricea particulelor este antrenata afara, astfel ca cca. 60% cel putin, din ce rezulta in ceasca, este apa de preinfuzie profunda, care a inmuiat pucul;
rolul debitului de extractie in acest caz este mai redus in ce priveste solubilizarea solidelor din particule, si determinant in a 'scoate' afara extrasul deja format;
daca e asa, atunci asta e o forma diferita de extractie cu o masina espresso!
in mod special se recomanda o granulatie mai grosiera; debitul de curgere poate fi controlat cu levierul;

dar in toata povestea de mai sus, un rol prioritar il are un parametru care nu apare in intrebari: temperatura!

lucrez la temperaturi mult mai scazute decat Strega stock si fara oscilatiile specifice ciclului termostat:
86-88C pe pid (no offset), ceea ce corespunde la o temperatura de cca. 77-79C pe peretele cilindrului in zona activa, cu temperatura maxima in debutul curgerii de cca. 88-89C;
la boabe prajite light, temperatura ar putea fi mult mai sus, spre 94-95C, adica cca. 84C pe peretele cilindrului in zona activa si temperatura maxima in debutul extractiei de cca. 95-96C;

Multumesc frumos pentru lamuriri!
Am pus aceste intrebari din care am omis setarea temperaturii pentru ca recent am avut de extras o cafea aficana prajita medium-dark si nu am reusit sa cobor nivelul de amar la un prag acceptabil pentru noi(de obicei suntem obisnuiti cu cafele prajite light si apreciem cafelele cu note fructate si florale) decat scazand temperatura la 85C valoarea pe care am gast-o ridicola.
Cateoata dau dovada de gandire inchistata si cad in capcana de a sta intre niste parametrii ce sunt acceptati ca "buna practica".O sa incerc sa fiu mai deschis spre extractiile "lungi" cu cafele dark macinate grosier cu care sa nu ajung la "traditionala 9 bari".
 
Reply
CatalinH Wrote:...a sta intre niste parametrii ce sunt acceptati ca "buna practica".O sa incerc sa fiu mai deschis spre extractiile "lungi" cu cafele dark macinate grosier cu care sa nu ajung la "traditionala 9 bari". 

da, pare sa fi devenit o alta practica, deja raspandita la cei ce-si prepara espresso-ul din cafele prajite light, mai dure;
dar dece nu, si la cafele prajite tare, dar cafele de calitate, deci suficient de proaspete si bogate in continut de arome, care sa pastreze un anume specific de teritoriu, oricum sa aiba 'personalitatea' lor...
retetele traditionale nu mai satisfac si mi se pare normal...

masini ca Slayer, sau Mina, pana si modesta totusi Strega, au fost concepute pentru, sau si pentru, cerintele celor ce consuma cafea de specialitate;
temperatura (mai ales daca e a unei masini capabile de stabilitate termica), durata (ca rezultat al unor cerinte sopeciale de debit), sunt parametrii care sparg toate tiparele traditionale;

si deasupra tuturor, vin cafelele cu cerintele lor, altele pentru fiecare!
azi, de ex., cu sitele EP HQ 21 (macin in sita, pregatind alternativ cate una, in timp ce cealalta e inca 'prinsa' in grup) dar cu doze mici pentru ele, 19g, am folosit o macinatura fina (cam sub zona espresso) si am mers pe preinfuzia 'profunda' de care vorbeam: 20 sec de umplere incinta la 0 bar, apoi inceput presurizare cu pompa oprita sub 1 bar, penetrare puc si apoi urcare, levier actonat manual, pe arcuri; curgerea, fara retinere levier, apreciez la cca. 1,5 ml/sec; cca. 40 g in cana pana la asezare levier pe stop; scos ceasca, curgere in continuare sub presiunea reziduala din cilindru;
deci nu macinatura coarse, nu doza potrivita sitei, nu durata clasica, plus presiune descrescatoare (8 la 5 bar), plus temperatura descrescatoare (87C la 84C, jos pe cilindru) etc.
rezultat, zic eu, cat se poate de bun pentru cafeaua 'standard' de care dispun; rotund, echilibrat, poate prea 'neted' - potrivit consumului straight;
ceva ajuta la reducerea extractiei 'in debit', deci tempereaza EY-ul mare ce ar trebui sa rezulte din asemenea extractii; ok, temperatura, cu siguranta; dar avem colegi de forum care extrag pe Strega fara control de temperatura in grup,  folosind preinfuzia lenta (pompa dimmed, manometru) si lauda rezultatele...

totusi, problema la duratele mari de extractie e controlul temperaturii;
avantajul unor dual-boilere cu grup saturat, control pe debit si masurare presiune in grup, este ca pot livra un debit (cat-de-cat) stabil termic pe o durata mare! ceea ce nu e cazul la HX-uri la care fluctuatile de temperatura sunt 'tinute in frau' de grup; cel mai bine de un grup cu piston, totusi, in cazul Strega;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
(07-05-2018, 14:15)radudani Wrote: totusi, problema la duratele mari de extractie e controlul temperaturii;
avantajul unor dual-boilere cu grup saturat, control pe debit si masurare presiune in grup, este ca pot livra un debit (cat-de-cat) stabil termic pe o durata mare! ceea ce nu e cazul la HX-uri la care fluctuatile de temperatura sunt 'tinute in frau' de grup; cel mai bine de un grup cu piston, totusi, in cazul Strega;

Cu riscul de a face afirmatii ridicole as zice ca dropul de temperatura pe finalul extractiilor lungi(50-60s) confera un avantaj pentru Strega atunci cand se extrag cafele medium-dark.
Aceasta situatie reprezinta un caz in care stabilitatea termica dusa la extrem a DB cu grupuri saturate poate fi un dezavantaj.

Mai jos atasez un link al unei extractii tip 'Pourover'/'Drip' pe DE1+ Pro in care se programeaza o temperatura in scadere pe masura ce timpul de extractie se lungeste

https://www.youtube.com/watch?v=rGg_RSyRCCg
 
Reply
Tot citind dezbaterile de pe forum, observ un lucru destul de ciudat: în timp ce topicul dedicat espressorului Bezzera Strega pare părăsit, apar postari despre Strega peste tot pe unde nu te aștepți, astfel încât ma simt exact ca personajul de mai jos: e curata vrăjitorie la mijloc! Big Grin
[Image: mK4VEPo.gif]
Cu siguranță, Bezzera Strega nu este un espressor ușor de ignorat pentru cei interesați de lumea espressoarelor cu levier, iar asta se întâmplă și pentru că a fost lăudat suficient la vremea apariției pe site-urile și pe forumurile de specialitate. În plus, puriștii critică modelul Strega oriunde au ocazia, ceea ce reprezintă o formă de publicitate (any publicity is good publicity). La aceste dese menționări se adaugă faptul că este cel mai ieftin espressor cu levier și arcuri de pe piață la care se potrivesc sitele și garniturile standard, de 58. Apoi, unii au reușit să folosească Strega stock pentru a obține diferite profile de preinfuzie și de extracție, care nu pot fi replicate cu espressoarele cu levier tradiționale, iubite de puriști. În fine, sunt și alții care au modificat Strega fără prea multă bătaie de cap și astfel pot obține o mai mare precizie în utilizarea ei. Personal, cred că menționarea modificărilor aduse unui espressor cuiva care este în faza de documentare/tatonare a terenului în vederea unei eventuale achiziții poate fi descurajantă, fiindcă atunci când îmi cumpăr un produs nou doresc să-l folosesc imediat, nu să-l duc întâi în service pentru modificări.

...după această introducere dezechilibrată, vreau să punctez câteva aspecte care mi-au atras atenția în folosirea espressorului Bezzera Strega în varianta stock:
*este un espressor care se utilizează într-o manieră foarte relaxantă: cântăresc doza (acum folosesc 19 grame), rășnesc direct în portafiltru, tampez, fixez portafiltrul în grup, cobor levierul, aștept să apară primele picături de espresso în ceașcă (după 9-13 secunde de la coborârea levierului, în funcție de finețea măcinăturii), ridic ușor levierul, aștept să se umple ceașca cu cantitatea de espresso dorită (de obicei merg pe doze de 1:2), apoi schimb ceașca de sub grup cu alta, în care adun restul de cafea
*soția folosește cu succes espressorul, inclusiv pentru flat white sau latte, atunci când nu sunt acasă (informație pentru cei care sunt interesați de ușurința în folosire)
*mulți dintre oaspeții noștri care sunt dobișnuiți cu cafeaua la filtru/americano preferă cafeaua reziduală, care se extrage după ce scot ceașca cu espresso de sub grup. Merită aici menționat un aspect referitor la acest lichid: am observat că oferă o imagine extrem de fidelă a espresso-ului extras, în sensul că în ea găsesc toate notele din espresso (dacă au existat, desigur!), doar că puțin mai domolite, mai „soft”, lichidul având în general o notă spre dulce; partea bună (și rea în același timp) este că această cafea reziduală scoate în evidență și aspectele negative ale cafelei sau ale extracției (înca mai lucrez la diferențierea celor două), în sensul că într-un espresso pot găsi și „bitternes”/gust amar, pe care aș fi tentat să-l pun pe seama „cremei” de cafea, dar dacă este perceptibil și în cafeaua reziduală, înseamnă că a fost o eroare umană (acel mano din ecuația extracției espresso)
*dacă la început foloseam doze de 18 g de cafea, acum folosesc 19 g (în sita EP HQ 21+) și simt că espresso este mai des bun și foarte bun, adică „mai pe gustul meu” (desigur, încer să cumpăr cafea bună și prăjită corect)
*spre deosebire de espressorul anterior (cu pompă vibratoare și grup E61), la Bezzera Strega nu am observat o deteriorare a gustului odată cu micșorarea granulației la râșnire; dimpotrivă, atunci când schimb cafeaua și folosesc o granulație mai mică decât aș căuta în mod teoretic (adică să am primele picături de espresso in ceașcă pe la secunda 10 după de am coborât levierul, așa „cum scrie în manual”), apar primele picături în ceașcă pe la secunda 13, iar după ce ridic levierul, extracția scoate un firicel foarte subțire de espresso, care are consistența mierii/siropului de arțar. Aceste extracții depășesc lejer 35 de secunde, însă gustul nu este amar, ci devine mai ușor sesizabil corpul bogat al cafelei. Am observat că prefer aceste tipuri de extracții

Sper că vor fi utile aceste impresii „hands-on” despre Bezzera Strega pentru cei care sunt în perioada de documentare și că vor fi citite cu îngăduință de cei care au depășit „faza de manual” în exploatarea acestui espressor.
Extractii reusite tuturor!
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
ekivoc Wrote:.... în timp ce topicul dedicat espressorului Bezzera Strega pare părăsit, apar postari despre Strega peste tot pe unde nu te aștepți...

chestia cu fluieratul in biserica Smile
si mai e ceva: spring-levers-urile fac o anume selectie - sigur sunt destui... momiti, dar ajung repede in postura de 'stregari dezertori'!
cei ce raman stabil pe teritoriul levers-urilor n-au nevoie de propaganda; ar fi o mare gresala sa se bata apa-n piua pentru prozelitism; probabil de aici si linistea de pe threadul cu strega...
ce vreau sa spun: cei ramasi stabil in lumea spring-levers-urilor n-au nevoie de multe sfaturi!
fiecare-si gaseste o cale...
IMO
 
ekivoc Wrote:... cred că menționarea modificărilor aduse unui espressor cuiva care este în faza de documentare/tatonare a terenului în vederea unei eventuale achiziții poate fi descurajantă, fiindcă atunci când îmi cumpăr un produs nou doresc să-l folosesc imediat, nu să-l duc întâi în service pentru modificări.

n-are decat sa nu se uite; asa cum spuneam, n-ar trebui nimeni 'prostit' sa se angajeze in achizitia de Strega, daca nu a inteles/ nu a simtit deja despre ce e vorba!
pe de alta parte, n-ar trebui sa ignori faptul ca Strega e una dintre putinele espresoare de pe piata care are nativ versatilitatea de a fi modificata usor! daca pun un dimmer pe un grup E61 ma incurc mult (sigur, e mai greu de inteles asta fara sa stii cum functioneaza E61 si care e rolul masei termice la o masina cu aburi!), pentru ca in afara de debit, afectez serios si temperatura si caracteristica debit-presiune a pompei etc.;
adica, dau peste cap toata extractia, asa cum a fost gandit E61, care, asa cum am mai spus, stie sa faca asta de unul singur!
sigur, in final tot pot ajunge la ceva bun in ceasca, dar pentru asta nu e nevoie sa-mi iau un espressor cu grup E61...

si atentie! nici intr-un caz nu vad potrivit, sa lucrezi pe o Strega modificata, daca nu esti tu, cel ce a facut asta!
sa apelezi la service pentru modificari?! cah!
mi se pare esential, pentru idee!
altfel, asa cum spuneai, Strega e foarte buna pentru operare, asa cum o cumperi!
nu e nevoie de modificare si dintre putinii utilizatori de Strega de pe forum stiu doar de doi care au modificat-o!
mai mult, undeva spuneam si eu ca asta a fost obiectivul principal, IMO, al celor de la Bezzera: sa faca o masina cu levier, usor de operat, adaptata uzantelor actuale din lumea baristilor de casa...

n-am zis nimic de manual levers, nu pentru ca nu le-as considera tot... levers, ci pentru ca situatia lor e si mai ingrata decat cea cu Strega: sunt mai accesibile ca pret, deci multi, care n-au atractie - sa-i zic - nativa pentru levers si vintage, se angajeaza in a le utiliza!
rezultatele nu sunt totdeauna discutate pe forum (comparativ cel putin, cu postarile din subforumul levers din home-barista...) - sa fie o explicatie si in faptul ca nu exista un subforum dedicat levers-urilor?!

apropo, intentia mea este sa ma retrag pe un manual lever...
 
ekivoc Wrote:... apoi schimb ceașca de sub grup cu alta, în care adun restul de cafea

da, am facut si eu asta, e ceva mai multa bataie de cap, dar e cu folos, mai ales cand faci peste 5 duble intr-o sesiune... totdeauna mi-a placut zeama rezultata!
deseori insa, eu merg pe extractie completa intr-o singura ceasca si 'ajustez' volumul din momentul intreruperii pompei; de ex., intrerupta la 1 bar, o sa pui in ceasca 40-42 g in total...
si intreruperea aceea la 1 bar, sau la 3 bar, o vad pe manometru, dar o pot realiza nu numai ridicand in momentul respectiv putin levierul (ca sa se opreasca pompa) ci coreland preinfuzia cu un anume nivel de dimming al pompei; cand merg pe - sa zicem - 16 sec de preinfuzie lenta (0 bar), incinta intra apoi in presurizare si pompa 'moare' pe la 1-1,2 bar... apoi urc incet sau repede levierul pe arcuri, sau il retin putin, urmarind debitul pe cantar... variatiile sunt cu duiumul!

late edit:  @tecsi78:
Take Care the Road you Choose
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Foarte util mi-e comentariul de mai sus, in sensul ca mi-a readus interesul pentru acest aparat. 

Dupa o perioada in care am tot citit despre acesta informatii mult prea amanuntite pentru ce am eu nevoie, respectiv sa beau o cafea adevarata, 3rd wave sau mai spre cele clasice italiene, privirea mi-a ramas atintita catre un dual boiler clasic cu grup E61...

Pasul urmator ar fi sa beau cateva cafele extrase pe Strega, sa vad ce iese...
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
@ekivoc 
"...spre deosebire de espressorul anterior (cu pompă vibratoare și grup E61), la Bezzera Strega nu am observat o deteriorare a gustului odată cu micșorarea granulației la râșnire....

Toata admiratia pentru cele experimentate si impartasite.
Nu am prea mare experienta cu leverele si nu pot comenta nimic in plus.
Nu inteleg insa exact ce ai vrut sa ne spui odata cu afirmatia citata mai sus. 
De ce, adica, la masini E61 se deterioreaza gustul, odata cu micsorarea macinaturii daca acest aspect vine la pachet cu alta reteta de extractie, sita cu suprafata gaurita diferita, doza modificata, temperatura schimbata, rata de extractie diferita samd....
Gustul se modifica, asta este evident, dar de ce neaparat s-ar deteriora?
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)