Hello There, Guest! Login Register


Bezzera STREGA

(12-01-2017, 16:35)Liviu.Mihu Wrote: ...  rezervor->pompa->regulator cu manometru->robinet restrictor.
Am studiat si ce scoate si cum suna si cat indica manometru.

si pana la urma ce-ai reglat?! ai vreo inregistrare, concluzie etc. pe care o poti impartasi?
pentru ca pompa vibratoare EP5/EX5 nu o reglezi/regulezi cu un regulator de debit sau ce-o fi, in aval! 
 
Quote:...  Ce debit ai cu ea dimmed prin dimmer setat pt a obtine 3 Bari, pana cand se  fac cei 3 Bari, adica pe perioada de 0 Bari?

nu, nu vrei sa intelegi ce-am tot spus; si nici nu sunt convins ca ai inteles cum se manifesta practic o caracteristica debit-presiune la pompele astea vibratoare!

fac efortul de a ma face inteles in postarile astea, si nu pretind sa fiu inteles sau citit macar, dar daca cineva interpreteaza altfel cele spuse de mine, incerc sa repet inca odata, de mai multe ori; apoi nu mai am nici eu resurse si singurul indemn ce-l mai pot da este sa se revada cele scrise de mine, sau/si sa fiu lasat in pace;
mereu vor fi cativa suficient de deschisi in receptare pentru care merita sa mai spui cate ceva si care desigur nu pleaca de la viziuni tip patul lui Procust in care incearca sa aseze/forteze sa incapa, totul ce-l afla...

ca sa termin (ref "dimmer setat pt a obtine 3 Bari"): 
nu folosesc dimmerul pe pompa pentru a obtine, a seta, o anume presiune de terminare rampa!
ce s-a inteles din cele 28 de postari ale mele, excesiv de lungi, din acest thread?
cum spuneam imediat mai sus: 
nu, nu-mi pun problema sa comand automat o secventa de lucru in masina!
reglez inainte regimul termic pentru shot (PID grup), comand manual panta rampei de presiune (dimmer pompa), comand manual timpii in secventa de preinfuzie (manometru, dimmer, cronometru),  si pe viitor sper sa modific masina ca sa sar peste preinfuzia lenta de inceput, in cazul anumitor boabe (pompa volumetrica si presostat);

nu cred ca am lasat vreun detaliu neamintit in modificarile facute de mine si in felul in care lucrez cu masina; dar sigur, informatia e dispersata si contez pe faptul ca, daca cineva e interesat in mod special de detalii punctuale, se exprima in ideea lamuririi acestora; aici, sau pm;
a aduce modificari in hidraulica, mecanica, termica sau electronica unei masini espresso de casa, poate fi bataie de cap pentru aproape oricine, dar si a te apuca sa faci asa ceva sta in indemanarea si puterea celor mai multi;
cu o esentiala conditie: sa te apuci de lucru numai dupa ce ai inteles bine cum functioneaza masina!
a, si daca-i facut modificarea aia complicata, poti ramane in extaz in fata tabletei prin care dai comenzi;
i-ai fentat pe toti aia, cum le zice: producator, investitor, integrator, importator, vanzator ...bautor [Image: smile.gif]
cum zicea cineva: Why bother drinking coffee if you can measure it instead?


stie cineva cum/ de unde, se poate cumpara o Strega nefolosita, cu 800 euro?
ce-mi scapa mie?
never mind!

daca un model de masina espresso se ofera de fabricant in varianta cu si fara PID (iau exemplul Bezzera, ca-i mai aproape de thread... Magica pe care-am avut-o, sau trecand la Quick Mill, sau Izzo, etc) diferenta de pret intre ele este de cca. 200 euro...
si daca e asa si se vinde asa, atunci despre asta e vorba!
nu despre ce poate face un mesterica/("minitehnicus") descurcaret care ia de pe ebay, sau direct din China, un PID cu 5 euro, sau despre faptul ca eu l-am luat din tara cu 16 euro;

discutam despre cei ce fabrica Strega si de faptul ca produsul final, cu PID-ul de grup - care ar fi complicat mult ideea de foolproof in care sunt dezvoltate mai toate masinile Bezzera - mai costa si mult mai scump decat termostatul inclus;
pidul 'se vede', trebuie sa apesi pe butoane, asta-ti pune mintea la contributie, pe unii ajunge sa-i doara [Image: smile.gif]
de termostat daca n-ai habar e foarte bine!

cum spuneam mai sus (iarasi...): am ajuns sa privesc mai detasat putin problema asta a inconsistentei datorate ciclului termostat ... de fapt cred ca in termeni mai realisti, efectul asupra apei din camera cilindrului e neglijabil pe durata extractiei! si asta e gandirea practica a inginerilor de la Bezzera...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
(13-01-2017, 02:30)radudani Wrote: stie cineva cum/ de unde, se poate cumpara o Strega nefolosita, cu 800 euro?
ce-mi scapa mie?
never mind!

M-am referit la faptul ca Liviu.Mihu spunea ca de multe ori, in vaste domenii, e o diferenta mare intre pretul pe care il platesti efectiv si care poate te face sa crezi altceva despre un produs (se cheama pozitionare) in raport cu valoarea de cost de implementare sau de livrare la usa dealer-ului european. Acolo Strega e 800 si ceva de euro, restul fiind pozitionarea de care vorbeam. Daca eram proprietarul Stoll Espresso sau baresta.com, pt timpul petrecut aici pe forum, tie si altor useri v-as fi oferit-o la 800 [Image: smile.gif] Dar fara sa stie producatorul ca ma taxa [Image: smile.gif]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
(13-01-2017, 11:59)Lyvyoo Wrote: ...e o diferenta intre pretul pe care il platesti efectiv si care poate te face sa crezi altceva despre un produs (se cheama pozitionare) in raport cu valoarea de cost de implementare sau de livrare la usa dealer-ului european. Acolo Strega e 800 si ceva de euro...

ok, dar cu parere de rau, astea toate pot avea o importanta teoretica la nivelul meu si - probabil - a multor altora din masa mare a cumparatorilor de toate felurile; mai ales ca nu-mi place economia ca stiinta...

am toata convingerea ca nu exista bogatie dobandita, asa, out of the blue... totul se bazeaza pe o forma sau alta de nedreptate; sa ne gandim ca 'a fi smecher, descurcaret' e in viziunea comuna un ideal admirat, in comparatie cu 'a fi bun, generos', care, cel putin in lumea afacerilor, frizeaza prostia! restul e falsitatea conventiei si disimulare...
daca eu am, este pentru ca altul n-are, si daca sunt cinic, vad asta ca fiind privilegiul meu de a fi mai putin prost decat ala...ala e amarasteanul, iobagul etc.

da, dealerul european are (1) un pret de factura de la fabricant, (2) un pret de lista recomandat si (3) un pret de eticheta/sticker care ma intereseaza pe mine; singurul, de fapt!
restul le stiu... si la ce-mi foloseste?
ca se fura, ca exista calare peste toate si o structura mafiota, ca stiinta asta a economiei in mediul internet, a evoluat mult in spatele puterii de intelegere a consumatorului naucit de reclame... toate astea sunt comprese pe picior de lemn pentru puterea si restrictiile mele de actiune!
sunt doar un consumator; de cafea; nu voi fi niciodata si nici nu vreau, un profesionist in lumea asta a cafelei; e loc destul pentru altii [Image: smile.gif]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
(13-01-2017, 16:45)radudani Wrote:
(13-01-2017, 11:59)Lyvyoo Wrote: ...e o diferenta intre pretul pe care il platesti efectiv si care poate te face sa crezi altceva despre un produs (se cheama pozitionare) in raport cu valoarea de cost de implementare sau de livrare la usa dealer-ului european. Acolo Strega e 800 si ceva de euro...

si la ce-mi foloseste?

Iti foloseste in contextul celor spuse de Liviu.Mihu ca nu era mare cost si mare afectare a pretului ca sa implementeze un PID din fabrica, evitand nevoia de a bricola (si pierde garantia) dupa ce cumperi aparatul. Dar am retinut si argumentele tale cu probabilitatea durerilor cauzate de cifre ce iti stau in ochi Smile , ma rog asta-i doar partea amuzanta,  pertinente de altfel.

Iti mai foloseste intr-o viitoare negociere, cine stie spre ce ne mai poarta piticii upgrade-lui.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
ma uitam la Lelit, 41E este 1550lei si 41TEM este 2043lei, TEM-ul are PID si manometru si un T-eu in plus, diferenta este de 500lei intre ele. Un PID cu SSR in fabrica nu cred ca este mai mult de 100lei iar manometrul 50lei. Deci costurile de productie sunt enorme, ca facem noi cu piese de pe olx si iesim mai ieftin.....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
nu costurile de productie sunt enorme ci adaosurile pt briz-briz-uri
la unele echipamente costa 100 eur in plus sa fie culoarea rosie in loc de albastra...
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
trecand peste filozifia drepatii sociale si efectele ei asupra temperaturii cafelei Smile... asa cum spunem ca trebuie sa fim critici cu prajitorii nostri, asa putem accepta si ca putem fi critici cu producatorii aparatelor noastre, indiferent ca ii cheama lelit, bezzera sau la marzoco. Asta nu insemna ca nu ne plac masinile sau credem ca nu sunt bune(ca altfel nu le cumpararam). Si daca am discuta in termeni de "uite domle', daca mai bagau 100 de Euro in lelitul asta il faceau GS3", atunci am sfida economia, bunul simt... si mai ales logica. Dar un pid in locul termostatului de pe strega (chiar daca deschideai carcasa sa il muti de pe 95C - in definitiv ca si la presostat unde nu umbli zilnic) mi se parea alegerea mai fericita, si cu impact pe cost minim. Ma opresc cu subiectul ca e deja off de mult.
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
@Liviu.Mihu

Nu exista dreptate sociala , asta este o idee utopica la fel cum e si ideea de perfectiune sau ideal , care foloseste doar ca punct de raportare pentru toate celelalte. In alta ordine de idei , eu tot n-am inteles , tie iti place sa te chinui singur cu PID - ul pe Strega si dimmer...etc ( mai bine luai de la inceput un Profitec Pro 800 , care avea montat din fabrica )....apoi , daca cei de la Bezzera ( ingineri de profesie , au considerat ca nu e nevoie de PID ( masina facand treba buna si fara grija asta ) , decat pentru probe de laborator...tu doresti sa prepari cafea sau sa studiezi modul in care se produce prepararea cu masina asta )...Spun asta , pentru ca am vecini pe aici  care , dupa ce isi cumpara masini de teren noi ( capabile si puternice dealtfel ) , se duc si monteaza cate un chit de suspensie off-road de amorul artei , pentru ca nu i-am vazut pe munte cu ele , doar ca sa arate masina mai feroce , in realitate nu mai are stabilitate pe viraje in viteza , nu mai are nici viteza , consuma mai mult - cu priza de aer la nivelul plafonului...etc , iar la revanzare nu mai culeg jumatate din pretul de achizitie... Inca sunt de principiul , ca nu este bine sa umbli , la ceea ce deja merge bine - pentru ca s-ar putea sa nu mai mearga in final  ,...tot la fel de bine ( motoare , electronice , soft , etc...) Cea mai eficienta forma de acumulare de experienta , este cea pe care a facut-o altcineva -  indreptatit sa o faca si dispus sa o impartaseasca , orice alta metoda se plateste ( mai mult sau mai putin )  ,iar uneori prea scump...din nefericire... [Image: biggrin.gif] Aici nu e vorba de bani , ci de efortul nervos in sine ,... cand sunt atatea lucruri de facut...( o parere personala enuntata nu pentru a frana , dezamagi sau contrazice , ci doar pentru a face viata mai usoara...daca se poate ) . Intotdeauna solutiile complexe au fost apreciate , dar cele complexe si ulterior simplificate la maximum / reduse , au fost cele aplicate si folosite ).
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
@Levo: Cu toata simpatia si fara suparare: Strega cu PID si/sau dimmer nu se transforma in Pro800. Principala asemanare dintre cele 2 masini e "bata" de care tragi - exagerez desigur, sper ca o privesti ca si gluma

Pro800 are PID pe boiler vs presostat la strega. Iar noi vorbim de PID pe incalzirea din grup, pe care Pro800 nu o are electrica, deci nu e nimic de "PID-uit" acolo

faptul ca cei de la Bezzera sunt ingineri, nu vad de ce m-ar afecta. Mai rau era sa fie pictori, sau ceva de genul.. E bine ca sunt ingineri, consider ca au facut o treaba buna, imi place masina asa cum e.... dar asta nu inseamna ca nu putem discuta imbunatatiri [Image: smile.gif] 
Si da, nici mie nu imi plac spoilerele adaugate din piata, blanita pe volan, xenoanele cu becuri vopsite albastru, etc [Image: smile.gif] 
Dar ca si comparatie: nu poti de fapt compara industria auto cu cea de consumer electronics. Sunt la ani lumina ca si "inginerie" [Image: smile.gif] Cu atat mai mult, tunatul de piata e de neam p%$^t [Image: smile.gif]
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
@Liviu.Mihu

Am toata admiratia pentru cei ce pot si au capacitatea sa adauge o chestie inovatoare la un lucru pe care al folosesc toti si la care nu s-a gandit nimeni , insa ... sunt rezervat in a ma pronunta la aceasta specie numita Strega , nu o consider perfecta ...dar suficienta ( cel putin pentru mine )... [Image: smile.gif] . Stii...initial am fost tentat de alta masinarie , prietenii mi-au propus alte variante , unele exotice...insa Strega asta m-a atras tocmai prin simplitate si robustete , apoi prin calitate...Continui sa cred ca , la nivelul meu de acum , este suficienta...mereu beau cate o cafea buna...si de cele mai multe ori , nu o merit...insa , am refuzat "sa trec mai departe" , printr-un up-grade care se practica , tocmai din acest motiv. Oricum , daca crezi ca este util acest PID pe incalzirea din grup...voi urmari in continuare topicul , curios si deschis la noutati constructive , insa eu , sincer... sunt multumit de rezultatele din ceasca ( asa cum este nativ Strega ) de care am parte zilnic. Cand ma voi satura de bine...pentru ca se va intampla si treaba asta la un moment dat...si ( eventual voi lua altceva ) , voi mai pastra Strega un timp , nu de alta , dar pentru a nu fi regretele eterne... [Image: biggrin.gif] ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
Da Levo, sunt in total acord cu postul tau de mai sus. Este f ok si sunt încântat si eu. Adăugirile de care vorbim sunt cumva similare cu a machia un pic si a urca pe tocuri o femeie care e foarte frumoasa oricum si dimineața, nemachiata si desculta Smile

(13-01-2017, 02:30)radudani Wrote:
(12-01-2017, 16:35)Liviu.Mihu Wrote: ...  rezervor->pompa->regulator cu manometru->robinet restrictor.
Am studiat si ce scoate si cum suna si cat indica manometru.

si pana la urma ce-ai reglat?! ai vreo inregistrare, concluzie etc. pe care o poti impartasi?
pentru ca pompa vibratoare EP5/EX5 nu o reglezi/regulezi cu un regulator de debit sau ce-o fi, in aval! 
 
Quote:...  Ce debit ai cu ea dimmed prin dimmer setat pt a obtine 3 Bari, pana cand se  fac cei 3 Bari, adica pe perioada de 0 Bari?

nu, nu vrei sa intelegi ce-am tot spus; si nici nu sunt convins ca ai inteles cum se manifesta practic o caracteristica debit-presiune la pompele astea vibratoare!
Sub efectul unui shot exceptional de Geisha de la Sapid, shot care m-a facut sa imi reamintesc de ce suntem aici, incerc sa scriu cu detasare si fara nici o urma de incrancenare. Smile
 Hai sa “dezbatem” un pic, din nou, problema pompei vibratoare.Experimentul pe care l-am descris nu l-am filmat, imi pare rau. Nici nu am masurat/notat/cantarit. Nu a fost scopul meu. Vroiam doar sa imi clarific mie unele aspecte si sa le inteleg,  inclusiv vizual. O parte din componente le-am lasat la SB, regulatorul din link e la mine, deci o sa pot reface “setupul” doar mai incolo. Dar revenind la constatari:Rezervor->Pompa EP5->regulatorul honeywell- cu manometru masurand iesirea->robinetRobinetul are rol de restrictie, simuland pucul de cafea sau orice alta restrictie. Cata vreme robinetul sta deschis suficient, rolul regulatorului e practic nul, presiunea pe manometru sta pe zero, practic el (regulatorul) se comporta ca si cand nu ar exista, iar curgerea se desfasoara normal. In momentul cand se inchide partial robinetul, suficient cat sa existe restrictie, presiunea dupa regulator devine presiunea setata. Practic regulatorul ajusteaza flowul prin el in asa fel incat presiunea dupa el sa se mentina la cea setata. La o aceeasi setare a robinetului semi-inchis, debitul va fi mai mic sau mai mare in functie de setarea regulatorului. Intorcandu-ne un pic la caracteristica presiune/debit a pompei vibratoare, pun din nou graficul la care cred ca te referi si care a mai fost postat de multe ori:http://files.cemegroup.com/elettropompe/...9453307960  - pagina 2Evident, stim cu totii ca debitul si presiunea nu sunt 2 variabile independente. Ei, eu privesc/inteleg lucrurile in felul urmator: in functie de debitul de la iesirea ei, pompa asta poate sa realizeze o presiune mai mica sau mai mare. Daca o lasam la debitul ei maxim, fara restrictie, etc, ea va presta la 0 bari si cam atat. Daca insa, reglam debitul catre un minimm cat sa existe curgere, ea va realiza cei 12-13 bari. Daca o obstructionam complet va presuriza circuitul de dupa ea la 15 bari (aprox) si atat, mai mult de atata nu urca. Pt ca nu mai are “putere”,”capacitate”, etc sa mai impinga apa atunci cand la iesire are presiunea asta. Atata poate acel solenoid sa “traga” de pistonas, corect?Spui ca pompa asta nu se regleaza dupa ea. Dar, daca ne uitam la functionarea opv-ului cu care se imperecheaza de fapt aceasta pompa, constatam ca: acesta este practic un orificiu care se deschide atunci cand presiunea in circuit depaseste o anumita valoare setata. Si deschizandu-se practic derestrictioneaza circuitul (obstructionat prea tare de cafea), creand o cale suplimentara de deversare a debitului  (rezervor sau tavita) care, practic duce la cresterea debitului total. Si aceasta crestere de debit produce ca si consecinta scaderea presiunii in circuit, conform cu graficul atasat. In momentul in care pucul s-ar permeabiliza excesiv, astfel incat doar debitul prin el sa genereze o valoare sub cea setata de opv, presiunea ar scadea prea mult generand inchiderea opv-ului, sau practic nemaiputand sustine deschiderea lui. Si ar continua sa scada atata timp cat si pucul se “derestrictioneaza”.De fapt, vestita caracteristica constructiva de preinfuzie a vibratoarei nu este alceva decat faptul ca asta este capacitatea ei. Chiar si la 0 Bari are un debit maxim destul de mic, deci practic pana cand umple incinta de dupa ea pentru a putea intra pe rampa de presiune, dureaza cateva secunde - in f de cat este de mare incinta de umplut (vezi si cele 5 secunde).De aceea propunerea mea de modificare era rezervor->pompa->regulator->neadle valve->puc. Presiunea tinta se regleaza din regulator, iar aspectul rampei din neadle valve. Neadle valve-ul NU ar avea ca rol reglarea presiunii ci doar a vitezei cu care ajungi acolo…. Evident, de cele 5 secunde nu poti scapa, nu cu pompa asta, dar nici nu am incercat sa adresez aceasta potentiala problema. Singurul mod in care vad ca s-ar putea reduce acele 5 secunde este schimbarea pompei cu una de capacitate mai mare (ex o rotativa) sau, eventual, prin pornirea ei mai devreme ca sa mai castigi ceva din timpul dintre depresurizarea si reumplerea hx-ului. Daca rationamentul meu e defect, accept cu mare placere argumente si sunt bucuros sa inteleg mai bine.
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
Pentru posesorii de Strega - tocmai am intrat in posesia garniturii rosii din silicon de la Cafelat de 8 mm si confirm faptul ca se potriveste perfect pe grupul pseudo - Bosco de pe Strega...daca aveti ocazia nu ratati... [Image: smile.gif] ...[Image: RLPQaMz.jpg]

[Image: YCDkgVS.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
Mulțumim , oare sita de duș (mie mi s-a desprins cercul metalic de pe margine) este identică cu cele pentru E61 pe 58 mm ?
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
(06-03-2017, 18:34)Vladislav Wrote: Mulțumim , oare sita de duș (mie mi s-a desprins cercul metalic de pe margine) este identică cu cele pentru E61 pe 58 mm ?

 - Ar trebui sa se potriveasca , insa nu stiu nici eu care este diferenta. Eu am prezentat garnitura pe o sita originala de rezerva de Bezzera, insa , am vrut si eu sa schimb cu sita de dus cu una IMS - asa de amorul artei , pentru ca oricum nu influenteaza cu nimic extractia si am gasit doua modele ce par identice , diferenta fiind doar marimea gaurilor ( cred ) si nu am mai luat , pentru ca ma gandesc sa nu mai fie si alte deosebiri pe care sa nu le cunosc , e vorba de IMS E61 / 35 WM vs. IMS E61 / 200 IM . Am vrut sa intreb si eu pe colegul @radudani  si daca a scris ca nu l-a interesat pentru ca nu face nimic in plus si nu stie...n-am mai insistat nici eu...iar pe Home- Barista am vazut montate pe Strega ambele modele , nu stiu ce sa zic , sunt in ceata...trebuie sa ma mai documentez.
Daca ti s-a rupt sita , mai bine mergi la sigur asa : http://www.perfectespresso.ro/ro/produs/sita-de-dus-bezzera-pentru-grupurile-cu-parghie--1018/ nu e un capat de tara...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
Multumesc mult, o sa iau una de acolo, oricum vreau si un set de cești espresso
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
apropo de vanzarile de strega pe forum...
e bine cand ne dorim mai mult decat strega!

cu mentiunea ca, dupa mine, strega - cu o rasnita pe masura - e o masina care face atata cat poti!

dupa ce-a balacarit-o destul, Reiss Gunson a facut ceva bazat in esenta pe geniul strega (asta se cheama sa fii avantat pana peste tupeu [Image: smile.gif]
mai greoi ca versatilitate - zic eu, dar mult mai bun, mai echilibrat; si mai scump (peste 2700 euro): Londinium R
(in 21.04.2017 inca nu se putea livra nimic din primul batch)
... nu stiu cam va fi in exploatare, dar cred ca ar putea fi considerata o masina de high end!
daca dupa strega ai putea ajunge la asa ceva, cred ca s-ar putea numi upgrade...

altfel, tot cafeaua e cea care conteaza Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Nu stiu daca Londiniun R e neaparat un upgrade pt strega.. singura diferenta consta in pompa iar aici parerile sunt impartite.. unii considera preinfuzia mai lenta apoi in ramapa cu pompa vibratorie ca fiind superioara .. e un alt thread cu cel mai bun espressor pana in 2000 euro.. nu am scris ca nu sunt amator de genu ala de threaduri dar opinia mea este ca pana in 2000 euro nu exista espressor superior strega. Eu unu nu caut sa imi cumpar ceva superior ca si calitate in ceasca (ar insemna sa ma duc spre zona gs3 sau invers sa renunt la un aparat profi si sa ma intorc spre un caravel) ci ceva care imi comfere alt feeling.. imi doresc un lever mai tradition (gen fostu londinium, izzo, quick mill , profitec 800 sau chiar un faema lambro de reconditiont) dintr-un moft al meu de a avea un lever pur nu pt ca cred ca ar fi superioare ca si gust stregai (chiar dimpotriva sunt constient ca renunt la unele avantaje)
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
(22-04-2017, 17:25)Neuromancer Wrote: Nu stiu daca Londiniun R e neaparat un upgrade pt strega.. singura diferenta consta in pompa iar aici parerile sunt impartite.. unii considera preinfuzia mai lenta apoi in ramapa cu pompa vibratorie ca fiind superioara ..

te-am vazut pe thread-uri in topic si pe home-barista, intervin deci mai mult pentru cei ce mai trec pe aici interesati de Strega...

ei, upgrade, adica (nevoia de) "la mai mare", ar putea foarte bine sa fie inlocuit in multe situatii, cu update, adica (nevoia de) schimbare, improspatare, aducere la zi potrivit asteptarilor mele curente etc.

cred ca o schimbare in configuratia de lucru facuta in dorinta de mai mult sau/si mai bine, poate fi acceptata ca upgrade! cu conditia sa o facem cu discernamantul necesar pentru a deslusi o obiectiva crestere in rang...

ne indreptam spre 150 de postari in topicul acesta, si raman la aceeasi parere ca la-nceput, ca Strega e o masina conceputa minimalist, usor de operat (daca se trece peste partea cu 'trasul' pe bune al shoturilor, ca inconvenient - de fapt, partea cea mai spectaculoasa [Image: smile.gif], destinata - paradoxal - pentru cei care vor sa-si bea cafeaua, fara sa piguleasca prea mult in partea de preparare! versatilitatea sa vine la pachet si poate sau nu sa fie folosita in mod creativ de utilizatorul avizat!
dar in orice caz, aceasta versatilitate nu a alunecat accidental in pachet; chiar daca manualul este destinat utilizarii la "primul nivel de semnificatie", orice inginer cu experienta in masini espresso stia ce inseamna sa lasi o rampa de presiune lenta, literalmente "in mana" utilizatorului [Image: smile.gif]

ce vreau sa spun insa e ca Strega, asa cum a iesit din conceptie, a iesit ca o masina contrazicand traditionalul, dar de categorie usoara si grupul in primul rand o califica asa (problema la levers e racirea, nu incalzirea!), la fel si levierul mai scurt (contribuind la prevenirea rasturnarii);

cu pret (mult) mai mic, Strega e asezata undeva intr-un raft separat de multimea masinilor spring-lever, care toate au boiler mai mare, grup mai greu (termosifon la unele) si care respecta cele 2 metode traditionale de preinfuzie si acces apa in camera cilindrului practicate de-a lungul celor peste 60 de ani de existenta: dipper - deci la presiune mai joasa, cea a boilerului, sau plumbed-in HX, de obicei cu grup pe termosifon, la presiunea retelei, undeva la cca. 3 bar;
si Londinium e acolo, cu grupul sau mare tip Astoria/CMA, chiar daca modelul I avea un termosifon si un HX ciudat deschis in boiler, iar modelul R are o micro pompa volumetrica speciala pentru masinile espresso, care realizeaza in conditii de alimentare din rezervor propriu, preinfuzie la presiuni reglabile (nu 'din mers', dar reglabile intr-o pauza...ha!)
ce vreau sa spun: daca doresc sa trec de la Strega, la una din masinile acestea traditionale cu levier si arc, platesc o diferenta de 1000-2000 euro si se cheama ca am ajuns intr-un loc nou, mai mare...

si-asa am senzatia ca am inceput sa tai firul in patru... nu mai insist, fiecare sa inteleaga ce vrea si ce poate, nu e tare important...
cineva afirma ca de la sine inteles, ca trecerea de la HX la DB e un upgrade!


cei cu parerile impartite, intre rampa progresiva de presiune si regresiva de debit a lui Strega si preinfuzia tip traditional dar la valori diferite de presiune a lui Londinium R, sper sa fi facut si ceva masuratori comparative pe ambele masini; e tare greu sa faci masuratori:
- statistic obiective de gust si
- tehnic obiective, de presiune si temperatura; nu cu Scace-uri, simuland shoturi, ci in conditii reale, in zonele cheie ale masinilor spring-lever, unde amplasarea unor probe ridica probleme tehnice si mecanice deosebite!

las la o parte partea cu gustul in ceasca - prea e mereu un criteriu 'deux ex machina', in care piere orice alta argumentatie; in fapt, "gustul in ceasca" la nivel informational, e dat de felul cafelei si de yield-ul de extractie, nu neaparat de impresia noastra ca o cafea in ceasca e mai buna sau mai proasta!
si pe urma, daca in lipsa a ceva obiectiv, recurgem la impresiile din ceasca, pentru a da cat de cat o valoare de informare, ar trebui sa o facem cu oameni cu deosebit de multa experienta si renume in domeniu, urcati pe piedestale de guru; ceea ce-mi suna urat!

dar e buna partea cu feeling-ul; e bine sa-l asociem cu o gandire independenta...

revenind la Londinium R:
nu, diferenta nu e in tipul de pompa folosit, ci pentru ce se foloseste pompa de catre fiecare;
si sigur, diferenta nu e numai in pompa, nici pe departe; grupurile cu levier folosite sunt si ele diferite!

si Strega si Londinium folosesc - atatea masini alaturi! - solutia de alimentare din rezervor de apa (cu alternativa de conectare la retea, ok) pentru ca e vorba de masini destinate mediului casnic, si ambele au un grup cu levier si arc;
dar mai departe drumurile s-au despartit: Reiss n-a reusit niciodata sa egaleze pret/performanta lui Strega si a ramas sa pedaleze pe ceea ce oricum alesesera si cei de la Fracino, Birmingham, unde aranjase sa-si faca masina: robustete si calitate, pe un lever clasic tras putin pe la colturi... grup superb, termosifon cu oarece mofturi si necesitatea unui mic postflush de re-amorsare etc.
cum spuneam, a atacat fioros, prostesc as spune, Strega, ca pe urma sa-si insuseasca elementele pe care le-a criticat, dar e adevarat - nu le-a folosit ca la Strega, ci ca la o masina cu arc si levier clasica, cu HX, incalzita in termosifon, dar pentru care a aranjat o alimentare cu apa rece, la presiune reglabila (2-6 bar parca...) si rezultatele sunt interesante pentru ca ele sunt mai robuste in ceea ce priveste comportamentul termic!

pompa vibratoare da unicitate Stregai printre masinile cu levier (la fel, grupul incalzit electric): e posibil sa faci o preinfuzie in presiune progresiva si debit regresiv, pana la presiunea nominala data de arcuri, dar e posibil sa faci practic nelimitat de multe variatii de profile de presiune in preinfuzie, sau de extractii la presiune mai scazuta, eventual cu adaugarea unor instrumente de masura pentru a avea o orientare cantitativa in manevrele ce le faci;
si totusi, cu toata versatilitatea asta, data de pompa vibratoare in principal, Strega stock are o limitare pe care nu o poti depasi nicicum: faza de preinfuzie la 0 bar, de 5-6 sec, la inceputul shotului!
asa cum spuneam in mai multe randuri, aceasta faza e benefica si nu face rau nici unui fel de prajire; doar ca ea exista si ca ar fi fost de dorit, intr-un pachet abundent de versatilitate, sa fie optionala!
sigur, fiecare masina respectabila are particularitati tehnice, care determina o amprenta proprie in bautura preparata...

la Londinium R, pompa volumetrica nu face rampa de presiune pentru preinfuzie! pompa face presiunea stationara de preinfuzie (in palier), ca si in cazul masinilor HX legate la reteaua de apa; si in afara de faptul ca are un debit mult mai mare decat pompa vibratoare, este ajutata in a ajunge rapid la presiunea de regim in preinfuzie si de admisia apei in camera cilindrului prin 4 gauri, nu printr-una singura, ca la Strega!

cred ca toate aceste detalii comparative ajuta pe cei interesati in a intelege despre ce e vorba la Strega, o adevarata strutocamila, cum ii spuneam pe vremea cand imi doream un spring-lever traditional;
ingramadesc mai jos, in incheiere, niste desene luate de pe net si adnotate, in incercarea de a-i ajuta pe cei ce si-au pus problema deosebirii intre grupul Strega si cele traditionale Astoria/CMA; de amintit ca mai exista si alta categorie de grupuri cu arc si piston, cele La San Marco (cu portafiltru mai adanc si de diam mai mic, 55 mm) pentru care personal am un respect deosebit: Izzo Group, My Way Izzo ramane un superlativ pentru mine - nu tehnic, nu-l cunosc, ci ca design - alaturi de VBM Replica (acesta tehnic, are HX...) din zona grupului Bosco...

deci in paralel grupul Strega si cel traditional Astoria/CMA;
se vede la acesta din urma camera (circulara) de incalzire grup prin termosifon si camasa interioara, care lipsesc la Strega:
[attachment=5541]
acesta ar fi partea de grup din desenele ansamblurilor de grupuri pentru Bezzera Strega si o masina cu levier comerciala, B2013:
[attachment=5542]
si acesta, grupul CMA/Astoria, cu camasa interioara:
[attachment=5543]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Salutare,

Ma bate gandul sa fac un upgrade la Strega, tot ce citesc despre el pe forumuri ma incurajeaza, dar nu am avut ocazia sa "trag" de unul. Asa mi-e cam frica sa fac "saltul" Smile

E cineva care are din Cluj sau Brasov (am o delegatie acolo in curand), si e dispus sa faca un mic demo? Cafeaua o aduc eu Smile
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
si eu cochetam cu Strega, mai ales ca e si unul pe bursa
dar din considerente de spatiu (pe inaltime) si de manevrabilitate (sotia) am cam lasat-o balta
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
La mine sotia nu bea cafea, iar locul de espressor nu are dulap deasupra, deci aia nu e problema Smile
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
la mine sotia isi face singura cafea cu strega fara probleme (nu poate rasni cu kinu, ca sa eliminam dubiile despre eventualele supracapacitati pe care le-ar putea avea). E adevarat ca i-am lungit "bota" cu aprox 7 cm (nu, nu se rastoarna)  dar o folosea fara probleme si inainte Smile
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
(21-09-2017, 15:28)flipu2k Wrote: ... Ma bate gandul sa fac un upgrade la Strega, tot ce citesc despre el pe forumuri ma incurajeaza, dar nu am avut ocazia sa "trag" de unul....
E cineva care are din Cluj sau Brasov (am o delegatie acolo in curand), si e dispus sa faca un mic demo? ...

ca recomandari:
(1)
sunt vreo 2 (daca nu mai multi) colegi din forum, care au renuntat la strega;
ar fi important sa intelegi motivele!
pentru ca, dupa mine, strega nu e o masina la care sa renunti!
dar nici una la care sa apelezi simplu, pentru ca ai nevoie de un upgrade!
ideal ar fi - daca tot o ai - sa o pastrezi alaturi de un alt model de masina sau de altele, care da, vin si pleaca...

in plus, din discutii cu alti posesori din forum, rezulta ca masina iti da ceva bataie de cap pana ajungi sa te-ntelegi cu ea; totul e sa nu te saturi mai devreme; sau sa ajungi totusi odata...

(2)
incearca sa ajungi sa lucrezi (demo, ok) si cu alte modele de spring-levers!
sunt caracteristici si procedee comune, tare diferite de cele la masiniile cu pompa;
singurul distribuitor pe care-l stiu accesibil in tara si cu o diversitate respectabila in oferta, e perfectespresso.ro, cu subsetul springlever.ro;
dar nu stiu ce au disponibil in show room-ul lor de undeva din Baneasa (... delegatie la Buc?)


in ce priveste strega mea (brasov) e modificata si dintre toate cele atipice, pid-ul incurca cel mai mult ca sa-ti faci o idee despre masina stock; adica nu exista posibilitatea unei comparatii cu masina nemodata!
dar altfel, anunta-ma pm cand ai drumul la bv si daca vrei, nu e o problema sa vezi pe viu despre ce e vorba!

cand mi-am luat Strega, stiam bine ce face (i-am zis cum i-au zis si altii, struto-camila) si cum e cu spring-levers-urile si imi doream un Bosco, sau un Izzo, sau un Quick Mill (Veloce ma interesa);
imi pare usor rau si acum ca n-am luat un Bezzera B2013AL 1 gr, care mi s-a oferit la un pret accesibil cu putin efort; e totusi o masina comerciala, care stie sa faca espresso; in felul ei, desigur (foarte potrivita pentru coffee-to-go)
iar acum de exemplu, mi-as dori un Londinium R...(nu I, nici intr-un caz)

Strega ramane un compromis extrem de versatil, derutant de versatil in cazul cand e si modificata, dar nu se califica in categoria greilor comerciali, chiar daca acestia, cu ochelari de cal, vad intr-o sigura directie Smile

cred ca una din primele prejudecati la care ar trebui sa renunte un potential doritor de upgrade la Strega, este acea stabilitate termica in confuzie cu un profil liniar de temperatura! apoi la durata in timp, calibrata pentru un 'shot bun'... se lucreaza bine cu rata de extractie (cantare sub cos si sub ceasca), sau jucandu-te cu cantitatea de apa necesara shot-ului si lasand-ul sa curga in intregime, sau intrand undeva in blondire si intrerupand shotul dupa gust;

o idee (speculatie, n-am mijloacele sa intru in masina) importanta mi se pare aceea ca Bezzera incearca sa faca masini traditionale espresso pentru acasa, cu sclipiri de idei ingineresti moderne (ceea ce-i demonstreaza viabilitatea in context actual), dar toate in ideea ca operarea masinii sa se faca simplu, nu fool-proof, ci monkey-accesible Smile


ca exemplu, Strega include standard, deci intr-un proces care poate fi lasat sa se deruleze automat, 2 proceduri de protectie channeling si in final, de extractie buna:
- o inmuiere a suprafetei pucului 5-6 sec la 0 bar, totodata o 'etansare' a acestuia in pregatirea rampei de presiune;
- o rampa de presiune 'calibrata' si in descrestere a efectului, pe masura cresterii presiunii; adica, prin scaderea debitului pe masura ce incinta cilindrului, deasupra pucului, se umple, se ajunge la presiunea de lucru a arcurilor (10 bar la masina stock) printr-un 'racord' fin, care - in mod fericit - ar trebui sa coincida spre final cu saturarea pucului si strapungerea sa, adica inceputul curgerii, extractiei propriu zise!
azi, am aplicat din nou aceasta metoda standard (mereu te poti retrage pe ea) cu o cafea proasta si amara (atata i-o mai ramas, plus celuloza si un iz comun de migdale...), dar la care i-am adaugat (pana fac testele pe origini) o mixtura de 5 sortimente proaspat prajite (de mine) de la Kfea.ro;
rezultatul a fost spectaculos; poate Lyvyoo ar fi vrut sa fie mai acid putin, dar era complet lipsit de amar si era indiscutabil mai bun decat shoturile baute cu o zi inainte la HOF cafe (no pun intended

poate se intelege mai usor cele ce vreau sa spun, daca ne gandim la alternativa (o folosesc mult si eu) de a renunta la pompa si deci, la umplerea in continuare a cilindrului, in momentul cand presiunea incepe sa creasca in cilindru;
mai departe, ridicarea levierului se face manual (repede sau fin, incet), dar (ca si la paddle-ul de pe unele LM-uri, sau... Slayer) fara a putea asigura o miscare consistenta si tot mai inceata, pentru ca in aceasta alternativa, arcurile sunt cele care dau cresterea de presiune si aceasta e destul de brusca la final, cand sunt angajate complet; sigur, si aici se pot obtine rezultate, discutabil mai bune decat in procedura de manual (presiune de plecare mai mica, lichid mai putin, posibil temperatura mai joasa etc.), dar mai greu e cu consistenta lor!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Multumesc radudani de recomandari. La perfectespresso vorbisem deja, au Profitec Pro 800 demo, dar nu si Strega. Quick Mill Veloce iarasi pare o alegera foarte buna, dar putin peste cat sunt dispus sa dau acum pe un aparat. De Bosco nu mai zic, de doua ori si jumatate cat Strega Smile

Sa inteleg ca daca aleg Strega, ma pot astepta la inceput la o doza buna de frustrari, pana ma imprietenesc cu vrajitoarea?
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
Pentru Bezzera (Strega) mai e si Beantec, cu vreo 10% in minus si zice-se ca va mai aparea cineva bun pe service.
Acum sa cautam si pentru Londinium R Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
@flipu2k : ".... Sa inteleg ca daca aleg Strega, ma pot astepta la inceput la o doza buna de frustrari, pana ma imprietenesc cu vrajitoarea? ..."

   -  Cu vrajitoarea te imprietenesti extrem de repede , dar " doza buna de frustrari "  nu este alceva decat , protocolul de prezentare a partilor , restul este doar ...surprize...surprize ...dar din cele placute bineinteles... Big Grin ...( nu prea ai cum sa gresesti daca lucrezi "  normal  " cu ea , abea cand incepi sa treci la perversiuni , incep si surprizele... Big Grin...
    -  Frustrare ...ehhh...frustrare e la mine !...care  de la inceput am vrut si eu un Bosco si nu am avut loc de instalare , am luat Strega si sunt f. incantat de ea in continuare ( asta inseamna ca daca imi fac loc pentru Bosco ...Nu o voi vinde... Cool ) , partea frustranta cu adevarat este asta , sa ai chef ...sa ai banii , sa poata toata lumea...dar sa n-ai loc unde sa o instalezi... Big Grin Big Grin Big Grin ... Cry...asta e frustrare...!!! - dar...timpul trece de data asta ...in favoarea mea.... Banan Aq 25...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
Ca idee strega e usor de folosit.. sotia o foloseste fara probleme.. (cand o sa vand strega o sa iasa cu scantei probabil).. faptul ca pompa umple grupul total ajuta la usurinta ( nu sare levieru pana sa "prinda"). In principiu ca proconsummer e strega: avataju ca e foarte ergonomica si mai compacata (plus warm up de 12 min!!!) dar iti da si oportunitatea de a experimenta cu profilare de presiune fara sa scoti prea mult din buzunar; si cele cu grup bosco (veloce, profitec, londinium, bosco); sau cele cu grup izzo.. aceste espressoare sunt ff usor de folosit dar pierzi din versatilitate .. o alte varianta ar fi sh mai vechi.. pe ebay sau kaffenetz se mai gasesc si alte levere proconsuner la preturi ff acesibile: modelul de bezzera de care amintea radudani,  pavoni el 1 pub sau leveru san marco
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
(21-09-2017, 18:14)Neuromancer Wrote: .. faptul ca pompa umple grupul total ajuta la usurinta
...(plus warm up de 12 min!!!)
da, cand e vorba de frustrare, e mai putina decat la Magica (!), cu conditia sa urmezi zicerile din manual Smile
dupa ce in noaptea precedenta intrarii in folosinta, am 'vizualizat' intreaga procedura standard, primul shot mi-a reusit ca-n povesti, folosind dial-in-ul de grind de la Magica...

deci armezi grupul cu PF-ul, tragi in jos levierul si-l ridici cand apar semnele de saturare puc; cand vrei pe urma - la greutate, sau la culoare - tragi ceasca deoparte...(eventual si cantarul de sub ea Smile
e mai tolerant decat la Magica - unde tot asa ridici si lasi un levier - pentru ca momentul de intrerupere e mai putin critic; am primit recomandari si practic deseori, curgerea pana la epuizarea apei din cilindru (cand isi pierde culoarea); deci chiar nici o bataie de cap!

dar apropo de apa din cilindru, e important de inteles ca umplerea cilindrului nu e niciodata, in nici un fel de conditii, totala! exista in permanenta un volum rezidual de aer si - in faza de inceput si aburi (pana se condenseaza pe peretele interior, mult mai rece ai cilindrului);
asta nu mai e parere sau speculatie a teoriei, este o determinare practica, de cate ori lucrez cu termofiltrul meu DIY!
de altfel, si daca, dupa ce-ai tras ceasca, apleci putin urechea pe langa PF-ul inca strans de presiune in grup, auzi fasaitul gazelor prin puc...

si e bine de stiut: ca sa lucrezi in parametrii nominali, cei ganditi de proiectant, e bine sa lasi Strega peste 60 min la incalzire! in fiecare dimineata vad (1) temperatura sus in grup, aratata de PID, (2) temperatura jos in grup, in zona de lucru si (3) temperatura la iesirea din HX;
cunosc valorile de full idle ale temperaturilor (functie de setari pstat, etc.) si stiu cand masina e gata de lucru;
sigur, monitorizand asemenea temperaturi pot porni un prim shot, mult mai rece (chiar daca fac un flush de incalzire), dupa cca. 20 min, macar;
da, la 12 min ai deja full pressure in boiler, si daca dai drumul la shot pompa impinge apa si intri in rampa de presiune, apoi shot; dar prea rece!

asa arata profilele de temperatura in warm-up la Strega (modelul stock, cu termostat in incalzirea grupului):
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
De curiozitate interesata, stiu ca unii dintre voi aveti sau ati avut si Strega si La Pavoni. Cum ati descrie diferenta dintre ele? Teoretic, se poate extrage pe Pavoni un shot asemanator cu unul pe Strega?

Stiu ca volumul de apa din camera pistonului e mult mai mare la Strega (cam 75 ml vs 45 ml) si ca arcul ajuta la repetabilitate si ca pompa ajuta la preinfuzii cu presiune mai mare.

Insa, credeti ca se poate replica pe Pavoni un shot de pe Strega, cu ceva efort (termometru de grup, preinfuzie la o presiune ceva mai mare decat cea a boilerului, presiune descrescatoare care sa imite presiunea exercitata de arc)?
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
(21-09-2017, 22:26)cradun Wrote: ... Teoretic, se poate extrage pe Pavoni un shot asemanator cu unul pe Strega?
... Insa, credeti ca se poate replica pe Pavoni un shot de pe Strega, cu ceva efort (termometru de grup, preinfuzie la o presiune ceva mai mare decat cea a boilerului, presiune descrescatoare care sa imite presiunea exercitata de arc)?

nu am avut leveier manual, dar pot da un raspuns, care reprezinta convingerea mea!
doar ca, de la inceput ezit in fata unor ambiguitati de formulare: stim ce vrei sa spui, dar totusi, ce inseamna a extrage un shot asemanator, sau a replica un shot de pe strega?
(1) asemanatoare la gust in ceasca,
(2) supuse in prelucrare unui regim asemanator complex fizic si chimic,
(3) si una si alta?!

mai ales ca pui problema daca, macar teoretic, s-ar putea concepe asta;
teoretic, inseamna si  o probabila imposibilitate practica, dar inseamna si... teorie; vreau sa spun, o anume rigoare tehnica;

nu, nu se pot replica pe pavoni si probabil pe nici o alta masina, conditiile tehnice in care are loc procesarea unui shot pe Strega!
gustul extrasului din ceasca? aici intervine capacitatea de rezolutie gusturi a fiecaruia;
probabil ca in practica si in general, se poate replica gustul unei anume cafele bune obtinut cu o anume masina, pe orice alta masina, daca rezolutia de gust a celor ce fac comparatia e sub un anume prag!
asa ca in practica, 1000 de persoane vor zice obiectiv si onest, ca nu e nici o deosebire si doar cateva, de inalta calificare in cupping, sau cu o neobisnuita sensibilitate gustativa si olfactiva vor sesiza o diferenta neta!

deci nu gasesc relevanta o comparatie la nivel de rezultat in ceasca, daca aceasta nu e facuta in conditii laborioase si costisitoare pentru ca rezultatele ei sa fie valide statistic;

imi permit atunci sa reformulez intrebarea ta: e posibil ca, pe o alta masina, fie ea un manual lever, sa se poata reproduce la un nivel acceptabil de aproximatie, regimul fizic - termic si hidraulic - si chimic, din timpul unui shot pe strega?
mie mi se pare deja intuitiv raspunsul; dar, asa cum spuneai, poate e posibil, un superbarista, ajutat de traductori si afisaje, sa poata reproduce cat de cat identic procesul din strega, pe o alta masina de tip manual lever;

da, dar ca sa copiezi, ai nevoie de original: un datalog complet al tuturor fenomenelor ce au loc pe parcursul unui shot pe strega! nu cred ca cineva are asa ceva, tehnic vorbind; in timp si in spatiu, adica in 3d, ca la analiza atmosferica a fenomenelor meteo, cu supercalculatoarele zilei!
toate sunt aproximari de laborator, in limite practice ale proceselor de cercetare ei evaluare;
masinile traditionale se fac inca artizanal, si desi nu lipsesc inginerii si teoria in proces, primeaza traditia si intuitia in conceptia lor!
de-asta-mi si plac: nimic nu e 100% predictibil si reproductibil; si mai intervine si alimentul - cafeaua, care in medie e la fel pe aceeasi rasnita, dar in particular, fiecare puc si fiecare ceasca sunt cu individualitatile lor!

si majoritatea fenomenelor termice si hidraulice nu pot fi reproduse decat pe un echipament identic functional!
aici fiecare e liber sa gandeasca la exemple de nepotrivire; eu ma opresc la 2:
- HX-ul de la strega e parte esentiala din regimul termic in extractie; cum realizezi acelasi regim in cilindrul la pavoni?!
cum realizezi excursia mare de temperatura a apei pe parcursul a cateva secunde, la presiune zero, fara HX si fara o pompa, sau macar o conectare la retea? deci nu poti face asta sub presiunea din boiler!
- pompa vibratoare de pe strega, are contributia sa unica, ne-reproductibila pe o masina manuala: cum realizezi pe un la pavoni efectul complex al unei rampe de presiune simultan cu micsorarea debitului?!?!
despre aceasta caracteristica a stregai scriam in postul precedent! 

nu mai intind pelteaua - cineva canta Oda Bucuriei la acordeon si altii o au pusa ca tema sonora pe telefonul mobil!
sa nu se gandeasca cineva ca ma refer la deosebirea dintre strega si la pavoni! fiecare poate fi briliant in prepararea espresso!
ma refer la un proces periculos, grosolan, de simplificare, de aducere la acelasi numitor comun a doua individualitati care, in mod normal ar trebui respectate fiecare pentru ceea ce au unic, nereproductibil, nerepetabil chiar...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)