Welcome Back Log In Create Account

Bezzera STREGA

(22-10-2016, 06:47)vladdooo Wrote: Intrebare de amator: Bezzera face doar HX nu si DB? Am cautat pe net, dar n-am gasit ceva clar

Numai HX . Inclusiv cele profesionale. Numai profesionale cu levier sunt dipper.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)

Reply
(22-10-2016, 11:04)Vladislav Wrote:
(22-10-2016, 06:47)vladdooo Wrote: Intrebare de amator: Bezzera face doar HX nu si DB? Am cautat pe net, dar n-am gasit ceva clar
Numai HX . ...

unul din motivele pentru care am tot respectul fata de ei... inca sunt italieni prin nume (de familie) si respectul fata de traditie!
au segmentul lor de inovatie si particularitati de brand si probabil prea putina agresivitate in promovarea pe piata...
printre particularitatile tehnice s-a vorbit aici de schimbatorul de caldura tip recipient de amestec, in imersie, ca opus tipului teava, omniprezent (ceva inovator cu acest tip, la Profitec, de ex.), de grupul incalzit electric, atat la masini cu pompa (BZ), cat si la Strega, de grupul cu levier, individualizat pe CMA, atat la Strega, cat si la masinile comerciale cu levier;
de remarcat ca Bezzera a pastrat traditia HX-urilor si pe masinile cu levier comerciale (B2013L de ex.), care au grupul incalzit cu termosifon si extractia prin HX de tip conventional (teava care traverseaza boilerul - abur si apa)

perspectiva mea este ca un DB nu e o treapta in sus, ci doar un pas lateral, spre masina automata a viitorului... espressomanilor de casa;
sigur, pentru cei cu bani si o anume doza de snobism, varia masini semimanuale, cu tot felul de fluiere si fundulite, vor mentine profitul la niscaiva multinationale (Hemro AG?)...

am ramas cu ideea fixa ca espresso e o bautura intentionata a fi populara, fara prea multe complicatii pentru cei ce-l beau; iar daca ne pasionaza a ni-l prepara acasa, atunci primul lucru de avut in vedere este cafeaua (...cea mai buna, cea mai proaspata, dintre cele accesibile totusi) si apoi utilizarea unor masini traditionale, macar in conceptie, pentru care am respect;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Poate (!) ca am sa reusesc sa economisesc, prin aceasta interventie tardiva, banii doritorilor de site dus IMS...

Influentat de un simptom pucologic ( o adancitura la suprafata pucului extras, mereu in acelasi loc, la extractie de manual) si de un perfectionism aproape patologic, mi-am zis ca nu strica sa incerc si o sita IMS. Pot spune ca am aruncat banii pe geam: simptomul nu a disparut si nici nu am sesizat vreo diferenta de calitate in extractie, nici organoleptic, nici pe naked. Sitele dus Strega si E61 sunt compatibile, dar intutil a fi inlocuite, IMO. Poate ca un IMS pe un E61 ajuta, dar raman la parerea ca este un beneficiu marginal, avand o oarecare contributie pana la, fortat spus, amorsarea head-space-ului ( suprafata puc - sita dus ). Ori asta are o pondere mica in ecuatia preinfuziei la E61. Mult mai productiva mi se pare atentia spre asigurarea unui clearence/head-space suficient, particular fiecarui grup in parte, pentru a permite expansiunea nestanjenita a pucului.

Strega are o versatilitate debordanta, deseori peste capacitatea mea de integrare a informatiilor. Manevrele descrise pot deveni sabii cu doua taisuri, tot adaugand variabile si variabile ajungi sa te pierzi in detalii, riscand sa ratezi the big picture. Exemplificand, dupa ce am trecut prin aproape 500 grame de Guatemala La Cascada - Bluebean, incercand fel si fel de tehnici de extractie (standard/de manual, PI scurta, dual stage PI, coroborate cu trecere rapida/lenta pe arcuri, etc.), nimic ce sa ma satisfaca , abia la capatul boabelor am realizat ca abordam problema in mod gresit. O modificare a ratei de extractie a adus o contributie semnificativ mai mare la o bautura mai buna - diferenta intre baubil si foarte baubil. Sau poate ca fost doar rezultatul maturarii boabelor...

E foarte bine ca Strega nu limiteaza, permitand astfel abordarea oricarui stil de extractie/cafea, dar trebuie delimitat un cadru de lucru, pentru inceput cel putin. Este chiar usor sa te pierzi in manevre...Personal, la abordarea cafelelor noi (teren virgin), merg pe extractie standard, de manual, pana ajung sa inteleg ceva. Daca nu-mi place, ajustez din rata de extractie sau doza, si, dupa caz, fac un fine-tune din manevre Strega. Daca nici asa nu e bine, atunci e o problema cu materia prima sau cu gusturile...La cum vad lucrurile , fiecare cafea are o zona de sweet-spot senzorial (subiectiv), zona ce trebuie atinsa cat mai repede, fara introducere de variabile in cascada. O data ajuns in zona buna se poate cladi, variind tehnica, nuantand bautura dupa plac...
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ

Reply
@adi84_g : " ( o adancitura la suprafata pucului extras, mereu in acelasi loc, la extractie de manual) "
 - Cu toate ca am schimbat talpita normala a tamperului  , cu varianta convexa , am pus sita tripla si cafea numai pana la inelul interior , deci spatiu mult lasat pana la centrul dusului , tot n-am scapat de acea urma mica rotunda centrala a pucului  , insa nu ma deranjaza atat timp cat nu atinge sita dusului in nici un fel...deci ignore... [Image: cool.gif]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(07-11-2016, 16:26)adi84_g Wrote: Poate (!) ca am sa reusesc sa economisesc, prin aceasta interventie tardiva, banii doritorilor de site dus IMS...
... mi-am zis ca nu strica sa incerc si o sita IMS. Pot spune ca am aruncat banii pe geam

chiar nu inteleg?I
am mai scris si aici de mai multe ori, si pe home-barista: sitele IMS - B70 2T H26 (daca de ele vorbesti) sunt identice in aspect cu sitele stock, doar mai lucioase, poate alt material, desi ma indoiesc si de asta; nu stiu cine le face, dar cred - pana cineva mai documentat ma contrazice - ca sunt facute de Nuova Ricambi si 'customizate' la cerere;

cat priveste urma circulara a dusului in puc, n-am verificat cu banul, dar concret, la mine, merg pana la 20-20,1g cu diverse blenduri si SO si nu am urma in puc; incepand de pe la 20,2g apare si la mine urma respectiva; dar mai am cosul triplu in care incap pe putin 22g fara urma de dus, daca vreau sa cresc doza;
ce-i drept, cosul triplu Bezzera, facut de NR, nu-mi da rezultate bune!
si asta e valabil pentru toate cosurile VST: sunt facute cu arie de trecere mai mare, deci pentru granulatie mai fina si Strega, cu punch-ul ei nu are nevoie de asa ceva; din contra, sitele cu arie de trecere mai mica dau rezultatele cele mai bune - exemplu: EP HQ de 14g (Espresso Parts) ridgless

uzual merg cu 19-20g dupa caz;

urma centrala a sitei apare pe puc dupa dilatarea pucului si poate, dupa ce pucul e saltat putin de aspiratia pistonului la coborarea levierului;
de unde si recomandarea de a face o coborare lenta a levierului, chiar cu putina pauza pe orizontala, cand se aude usor, efectele admisiei de apa in flash-boil in camera cilindrului;
toate astea, in special cand se merge fara flush, asa cum lucrez eu;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Creca trebuie sa stabilim niste termeni ca sa nu apara incurcaturi: sita = sita de dus/shower screen, filtru= cos de cafea/filter basket
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.

Reply
Deci... Dupa o săptămana cu vrăjitoarea, nu pot sa spun decât wow. Ma asteptam sa fie o masina buna, dar mi-a întrecut toate asteptarile.
Gândindu-ma sa trec direct la modificări, mi-am luat si un manometru pentru preinfuzie. Si ma gandeam ca trebuie sa fac rost urgent de un pid pentru grup. Ceea ce m-a surprins in mod plăcut este ca de fapt masina asa standard cu e ea se poate folosi fara probleme si chiar cu rezultate f bune. Am încercat si extracții din iddle, fara flush deloc, pentru a vedea worst caseul. Si rezultatul a fost chiar ok, lucru important pt soție care, daca își face un shot pe zi cand nu sunt acasa, il poate face intr-un mod safe :) Nu îmi dau seama exact care e explicația - pentru ca este evident ca prima apa vine super fierbinte in asemenea situații - dar este excelent ca merge. Poate contează si ca nu folosesc cafele prăjite in SC...
Desigur, nu am renunțat la ideea de pid si manometru, pentru repetabilitate si confort psihic.
Cafeaua de la SAPID a ieșit excelent, prajita city+ :). La restul cafelelor încercate, s-a "clarificat" parca gustul. Dar cel mai important, nu am mai avut componenta amara deranjanta in nici o extracție. Ma chiar gândesc daca o asemenea masina nu ma "handicapeaza". In sensul ca oricum iese baubil/ok. Si ma face sa nu mai fiu asa strict cu pregătirea extracției. Dupa ce am mutat rasnita pe mai fin, nu am mai umblat la ea cu toate ca am folosit 4 cafele diferite - e o idee prea grosier, rețin levierul; e o idee prea fin, preinfuzez mai lung. Dar ca principiu deocamdată o folosesc cam cum spune manualul si sunt încântat :))
Ahhh... Chiar si sita single cu 10g in ea scoate ceva decent.
Pe lângă pid si manometru ma gândesc sa o mai ridic vreo 10-15 cm peste nivelul blatului si sa prelungesc levierul cu vreo 7 cm. La momentul prelungirii ii voi "asigura" picioarele din spate pt a compensa riscul de rasturnare :)
Singurele lucruri negative pana acum sunt:
- tăviță scurta, cam stropește in fata ei la flush
- flexul panoului frontal la tragerea de levier
dar se poate trai cu ele :)
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
Felicitari si sa o stapanesti sanatos , ...pentru ca extractii reusite iti va oferi ea... [Image: biggrin.gif]
Banuiesc ca ai citit ce s-a scris pe aici , ce pot sa-ti spun legat de inconvenientele descrise de tine , este ca flush-ul e bine sa-l faci la sfarsitul sesiunii de preparare ...intr-un castronel de salata mic ( eu am unul de arcopal fumuriu ditr-un serviciu de masa comun ) , iar faptul ca " flexeza panoul frontal" ma duce cu gandul ca tragi prea repede de levier...si poti deplasa masina , poti fractura pucul si chiar te poti accidenta ( scapa levierul ) ...parerea mea , e sa tragi de el lent si constant pana la armarea pompei...apoi mai vezi ...mult spor... [Image: smile.gif]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Merci Levo. Sigur ca am citit - si aici si in alte locuri :)
Am folosit o cana cu gura larga la flush, dar cred ca un bol e mai potrivit. Flexare se observa mai ales la flush, la extracție cobor lent levierul, ceea ce intr-adevăr o face mai "invizibila", dar asta nu inseamna ca nu exista. Oricum, câta vreme nu afectează cu nimic funcțional e ok. M-am uitat si la alte mașini mai scumpe gen pro800 si Alex leva - toate flexează mai mult sau mai puțin. Repet,e doar o constatare.

Reply
da, ai semnalat un lucru f important, este f permisibila, poti sa faci extractii super si cu sitele single, ceea ce la majoritatea espressoarelor nu se poate datorita spargerii pucului de cafea, de aceea se extrag numai double si se arunca una.....
Oricum te asteapta un drum lung de experimentari, sau poti sta linistit ca nimic nu arunci....Strega impreuna cu Ceado ESP.....buna imperechere.
Vine vrajitoarea si la mine, sa vedeti voi atunci schimburi de profile [Image: smile.gif] Bineinteles impreuna cu taticul lor, Radu...
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Reply
Da, curg ok si extracțiile single. Prefer totuși gustul cu dubla daca e sa aleg. Dar diferențele sunt mici.
E5p e la Sibiu, deci nu a apucat sa se împerecheze cu vrăjitoarea. Honne e perechea, si e o pereche f buna :)
Urmează experimentele, imediat ce ma "plictisesc" de standard.

Reply
Quote:Am încercat si extracții din iddle, fara flush deloc, pentru a vedea worst caseul. Si rezultatul a fost chiar ok... Nu îmi dau seama exact care e explicația - pentru ca este evident ca prima apa vine super fierbinte in asemenea situații
... oricum iese baubil/ok. Si ma face sa nu mai fiu asa strict cu pregătirea extracției.
... ma gândesc sa o mai ridic vreo 10-15 cm peste nivelul blatului si sa prelungesc levierul cu vreo 7 cm.
...
- tăviță scurta, cam stropește in fata ei la flush
- flexul panoului frontal la tragerea de levier

da, 'prima apa' vine din HX cu temperatura brusc crescatoare; la iesirea din HX, apa are si peste 115C (la 1,2 bar Pmax setat in boiler), dar la un debit de peste 10 ml/sec al pompei vibratoare, continutul HX se amesteca repede cu apa rece pompata si in scurt timp (7-8 sec) apa ce curge in camera cilindrului are temperatura sub cea de fierbere:
[attachment=5059]

apa supraincalzita intra in camera cilindrului dupa ce pistonul urca si elibereaza deschiderea orificiului de intrare (in momentul in care levierul coboara mai jos de pozitia orizontala) si aici, intr-un volum al incintei de peste 75 ml, cu vaporii in proces rapid de condens pe peretii interiori mult mai reci ai cilindrului, are loc formarea unui amestec final lichid (apa de extractie) care umple treptat incinta si a amestecului de gaze in partea superioara (vapori in condensare, aer rezidual);
stratul superior al pucului este imediat acoperit de apa, care se va infiltra lent in straturile inferioare (inmuiere si umflare particule de macinatura bimodala), formand un strat practic etans, care va permite de la un moment incolo (dupa cca. 5,5-6 sec de la debutul pompei) inceperea rampei de presiune; cresterea de presiune va determina - functie de macinatura si doza - saturarea pucului, deci strapungerea sa de catre apa si aparitia picurilor la baza sitei (vizibil cu PF-ul bottomless);
ca mentiune: se poate alege momentul pe rampa cand va avea loc strapungerea pucului, deci terminarea preinfuziei prin dial-in-ul rasnitei si doza;
eu il aleg, functie de presiunea la care vreau sa urc pe rampa cu ajutorul pompei, astfel ca in momentul in care am atins presiunea tinta, sa inceapa picurarea pucului;
daca la inceputul picurarii pucului, nu se trece imediat pe arcuri (ridicare levier), picurarea odata inceputa va determina descresterea de presiune pe o panta care nu implica inca actiunea arcurilor; de ex., se poate urca pana la 10 bar pe pompa, apoi intrerupe pompa si lasa presiunea sa scada pana la 4 bar, dupa care se urca pe arcuri; sigur, presiunea de la care incep arcurile nu va mai fi de 10 bar, ci mai jos, probabil cca. 6 bar; manometrul suplimentar instalat nu permite decat monitorizarea presiunii pana la astuparea de catre piston a orificiului de intrare in incinta cilindru;

apropo de ridicarea masinii la un nivel ergonomic: folosesc o masuta (Mobexpert) de 60x80 cm (nu e un spatiu prea generos), dar inalta de 100 cm; foarte robusta altfel;
sunt inalt, deci inca levierul imi flutura in dreptul maxilarelor si ochilor; dar cred ca e o inaltime foarte buna pentru aceste masini; nu inteleg dece nu se practica mai des in setup-urile posesorilor de spring-levers; importanta insa e si baza de contact a picioarelor cu masa (niste pahare - suporti tronconici de cauciuc tare) etc.

cu tavita, folosesc niste boluri de inox satinat pentru flush-uri, cand le fac; nu am avut probleme de stropit/murdarire, decat - inevitabil - din alte cauze....

Quote:... tragi prea repede de levier...si poti deplasa masina , poti fractura pucul si chiar te poti accidenta ( scapa levierul ) ...parerea mea , e sa tragi de el lent si constant pana la armarea pompei...

da, cand se lucreaza mai neatent, cu gandul la destule altele, sau cand te angajezi in efort dintr-o pozitie stramba, cel mai adesea folosind o singura mana, poate si cu ceva stropi pe manerul levierului, aceasta alunecare suplimentara, neasteptata, a intregii hardughii poate avea consecinte tare urate!
sigur, e vorba de flush, pentru ca atunci cand exista un puc, levierul nu sare pana sus...
nu intamplator probabil, manualul Strega interzice flush-ul! si recomanda intotdeauna lucrul cu un puck (din cafeaua veche ramasa in rasnita etc.), eventual - zic eu celor mai precauti - un termofiltru cu needle valve, cu care sa simulezi un prim 'dummy' shot...
stim unii ca si Kees van der Westen a renuntat la ezotericul spring-lever pe care-l manufacturau (Mirage Idrocompresso) pentru a evita complicatiile juridice ale accidentelor cu masinile cu levier si arc;

trasul mai lent, poate mai bine spus, mai atent, e o solutie discutabila de evitare a scaparii levierului;
insa cand ma gandesc la miscare lenta levier in jos, vad alte 2 consecinte disputabil benefice:
- evit efectul de absobtie al pucului in sus si deci compromiterea omogenitatii sale;
- (mai ales) daca in miscarea mai lenta in jos a levierului, fac o oprire de cateva secunde in pozitia sa orizontala, destinderea flash-boil-ului va fi intr-un volum mai mic si shot-ul ar putea fi o idee mai cald;
dupa cum, o coborare brusca a levierului, macar in a doua jumatate a cursei, poate fi benefica pentru ca ofera pentru detenta flash-boil-ului intregul volum al camerei interioare si deci o omogenizare a temperaturii in grup cu consecinte in consistenta shoturilor urmatoare; shot-ul ar putea fi mai rece;

o, dar cate nu se mai pot specula aici: ridicarea brusca a levierului da uneori in practica rezultate bune pentru ca va determina un debit mai mic in extractie,
ridicarea lenta a levierului poate da rezultate bune, pentru ca reprezinta o panta (manuala) de 3-5 sec, crescatoare de presiune, parte a unui profil de preinfuzie, aplicat cu rezultate pozitive in anumite situatii: macinatura mai fina, temperatura mai joasa, prajire mai usoara etc.

facem diferenta intre rampa manuala de presiune - ridicarea levierului (fara aport de apa in incinta) si rampa de presiune prin pompa, care aduce un volum suplimentar (debitul pompei scade treptat in rampa), dar nu mare, in incinta;

Reply
@radudani

- Stiam eu de ce nu continui cu explicatii inutile si nu m-am indoit nici o clipa ca vei interveni in clarificarea lucrurilor , pentru ca la modelul Strega  cel putin , nici fabrica sau chiar Luca nu cred sa mai poata spune ceva in plus...poate invers [Image: biggrin.gif]... dar eu tot nu ma satur sa citesc , recitesc ...instructiunile de folosire , poate.... poate ,mai descopar ceva ce n-am incercat... [Image: smile.gif]

Reply
@radudani, merci de grafic si explicatii.
Partea cu condensarea pe peretii grupului explica bine racirea rapida a apei si a aburului, ca urmare minimizand efectele adverse ale supratemperaturii. Presupunand ca masori temperaturile pe exteriorul tevii de cupru de la iesirea din hx, respectiv exteriorul grupului in fata jos, banuiesc ca valorile reale ale apei sunt un pic defazate in timp, respectiv mai ridicate cu cateva grade daca ne referim la temperatura efectiva a apei in hx, respectiv in grup - datorita intarzierii transmisiei de caldura prin teava de cupru si peretele grupului. 
Adica temperatura de dinainte de extractie (aprox 102C) e reala, deoarece sistemul e in echilibru si apa nu circula. Dar la coborarea levierului, probabil ca se produce o crestere un pic mai rapida si de amplitudine mai mare. De fapt ca si timp, varful graficului ar corespunde chiar cu inceputul extractiei/preinfuziei. Acelasi delay se observa (aprox) si pe temperatura grupului. Oricum, daca e proiectare sau try and error, e de bine oricum.
Ceea ce nu imi e foarte clar este cand spui ca faci dial-in la rasnita sincronizand strapungerea pucului cu valoarea tinta de la sfarsitul preinfuziei. Asta ar insemna ca daca mergi cu preinfuzia pana la 1 bar, treabuie sa rasnesti mai grosier pt a se strapunge pucul decat daca preinfuzezi la 10 Bari, considerand timpii de preinfuzie ca fiind egali. Ca urmare, se va extrage mai putin din cafea, cei 2 factori cumulandu-se (si presiune mai mica si rasnire mai grosiera). Asta mi se pare usor contraintuitiv, sau nu am inteles bine ideea - deocamdata merg pe standard, tintesc inceputul curgerii cand se "linisteste pompa".
Legat de inaltime: manualul parca recomanda ca tavita de cesti sa fie la 1,50m, minim. Asta presupune nivelul mesei cam la 1,10m. Am simulat aceasta inaltime, mie imi e ok, dar sotiei ii e f sus. probabil ca voi merge si eu pe compromis 1,10-1,15m. Am pozitionat masina in asa fel incat sa nu se poate trage complet frontal, levierul trece peste umar, nu pe mijlocul fetei, sper sa ajute :)

Reply
Eu, ca sa evit o posibila fracturare a pucului la extractie, cobor levierul la maxim si imediat dupa flash-boil cand apare o mica pauza in curgerea apei, cuplez portafiltrul in grup (cu levierul coborat la maxim), merg in continuare pe pompa pana apar primele picaturi apoi trec pe arcuri.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic

Reply
@Pascalau

- Interesanta si asta , dar nu pierzi din totalul de apa ?...Pentru ca si flash-boil-ul are cred cca. 15-20 ml...Am sa incerc si chestia asta ...chiar sunt curios...( La mine pauza e zdravana de cca. 5-6 sec bune , pana vine apa din nou , timp in care pompa baga din greu ). Eu foloseam apa asta din flash-boil , tocmai pentru a umezi / dilata puk-ul si chiar faceam o pauza cu levierul la orizontala de cca. 7-8 sec , apoi continuam...dar ma rog , sunt atatea combinatii incat n-am reusit sa ma plictisesc de masina asta....
Tocmai asta m-a oprit sa comand un La Marzocco / GS3...valentele nebune a la Strega...si nici acum nu sunt convins ca s-ar justifica trecerea. Mai stau pana la Pasti sa ma lamuresc bine , insa pe zi ce trece o apreciez mai mult...in combinatie cu diferite rasnite...Spre ex. - de dimineata am rasnit cu ECM cam 3/4 ( pana la ring ) dint-o sita de 16gr IMS extrem de fin , era sa intepenesc masina [Image: biggrin.gif] ...dar am obtinut un gust in ceasca , ce mi-au umezit ochii  amintindu-mi de bunici si anii copilariei...

Reply
(10-01-2017, 11:30)Levo Wrote: ... eu tot nu ma satur sa citesc , recitesc ...instructiunile de folosire ...
(10-01-2017, 12:18)Liviu.Mihu Wrote: ... banuiesc ca valorile reale ale apei sunt un pic defazate in timp, respectiv mai ridicate cu cateva grade daca ne referim la temperatura efectiva a apei in hx, respectiv in grup - datorita intarzierii transmisiei de caldura prin teava de cupru si peretele grupului.
... la coborarea levierului, probabil ca se produce o crestere un pic mai rapida si de amplitudine mai mare. De fapt ca si timp, varful graficului ar corespunde chiar cu inceputul extractiei/preinfuziei. Acelasi delay se observa (aprox) si pe temperatura grupului. ...
Ceea ce nu imi e foarte clar este cand spui ca faci dial-in la rasnita sincronizand strapungerea pucului cu valoarea tinta de la sfarsitul preinfuziei. Asta ar insemna ca daca mergi cu preinfuzia pana la 1 bar, treabuie sa rasnesti mai grosier pt a se strapunge pucul decat daca preinfuzezi la 10 Bari, considerand timpii de preinfuzie ca fiind egali. Ca urmare, se va extrage mai putin din cafea, cei 2 factori cumulandu-se (si presiune mai mica si rasnire mai grosiera). Asta mi se pare usor contraintuitiv, sau nu am inteles bine ideea ...

Legat de inaltime: manualul parca recomanda ca tavita de cesti sa fie la 1,50m, minim. ...

am ramas la parerea de inceput a lui Jim S, ca proiectarea Strega a stiut cele mai multe din 'bombele' surpriza incorporate in masina (God forbid... nu ma gandesc la boiler [Image: smile.gif] )

aici permis sa-mi fie sa-mi amintesc o povestioara SF: se anticipeaza ca o ploaie de meteoriti va 'deschide' resurse ascunse in inteligenta umana; un profesor isi pregateste clasa si enunta problema aceea nesolutionata cu hartile in 3 culori, pune creta cu grija langa tabla, cheama elevul cel mai dotat la tabla si se duce in ultima banca, plin de curiozitate; probabil asa au facut si cei de la Bezzera;
ma mir doar, ca nu au aparut inca, cu un model adus la zi;
in fond Reiss Gunson de la Londinium merge inainte pe succese comerciale bazate pe (de necontestat) calitate dar si pe abordari fara prejudecati ale unor principii pe care tot el le-a criticat fara cap, mai pe vremuri la Strega (Londinium-R, cu pompa Procon si - oribil... - HX cu port rece!)

Londinium R, use "a heat exchanger with a cold water feed", which in Reiss terms was "an abject failure" and "is an outright disaster in a lever machine"...he also said the Strega was "a pump machine with a lever bolted on as festive decoration"

daca acea pompa compacta de la modelul R nu e prea scumpa, m-ar interesa intr-un viitor sa o folosesc: la inceput inlocuind vibratoarea din modelul stock, apoi montand-o ca o alternativa (Strega TOP - Levo...) care sa simuleze conectarea la reteaua de apa;

revenind la manualul de folosire Strega: sunt frecvente situatiile in care cel mai bun shot - in my opinion - il obtin recurgand la preinfuzia completa cuprinsa in utilizarea standard a masinii: 5s 0 bar PI + 4-5s de rampa presiune la 10 bar in debit descrescator - saturare puc - trecere pe arcuri si extractie in panta de presiune si debit relativ constant de la 10 la 5 bar;

apropo de saturare puc, foarte adevarat ca dial-in-ul acordat cu momentul 'deschiderii' pucului pe rampa de presiune duce la granulatii sau/si doze (poate si site) diferite, dar nu vad o problema in asta; difera cafeaua, iar eu lucrez cu 'prioritate de doza', mentinand o rasnire care am impresia ca imi da o extractie mai gustoasa;
efectele opririi pe rampa pot fi experimentate, e vorba de preferinte: dar, in opinia mea si nu numai, o oprire la 1 bar si apoi (cu sau fara palier PI) salt (rapid sau lent) cu levierul pe arcuri da un shot mai dulce-caramel, decat unul cu care am mers pana la capat (ca saturare puc la 1, respectiv la 10 bar)l normal, pentru ca o extractie are cu aproximatie, 3 faze: debut acru, mijloc de zaharuri si caramel, sfarsit amar si apoi, tot mai amar; dar si astea, la presiune constanta; la levers, componentele urate, post amare si greu solubile, nu prea mai apuca sa se extraga;
Jim S vorbeste de extractii cu macinatura foarte fina cu care ajunge la maxim presiune pe rampa si sta acolo cu pompa oprita (sau nu, e de incercat...), inca vreo 10 sec. de preinfuzie hard, pana incepe sa lacrimeze pucul, abia dupa, trece pe arcuri... parca era vorba de prajirile acelea decolorate rau...
altii vorbesc de trecerea pe arcuri fara sa astepte preinfuzarea completa; adica termina preinfuzia pe socul de presiune arcuri;

am apreciat mereu (si la HX-ul Magica) informatia de temperatura de pe suprafata tevii de cupru imediat la iesirea din HX; asta pentru ca, si in cazul lui Strega, temperatura respectiva indica gradul de recuperare pentru shot a masinii;
in plus, cuprul si peretele relativ subtire reflecta destul de bine schimbarile de temperatura ale apei din interior; chiar si la Strega, unde nu avem debit de termosifon, pentru ca exista totusi curenti de convectie care reflecta starea din HX;
ca intotdeauna in masuratorile astea in montaje de amator, ceea ce conteaza este consistenta profilului in acelasi punct si desigur, timpul de raspuns; valoarea absoluta e greu de obtinut si putin relevanta practic, asta si in conditii profesionale: ma gandesc la temperatura in interiorul apei din boiler, unde se formeaza clusters si curenti de convectie in permanenta; regimul stationar e complex; la fel in tamburul unui prajitor etc.

si da, exista un delay de 1-2 sec intre o modificare sesizata de proba pe teava HX si reflectarea ei in incinta cilindrului la nivelul punctului de masurare #1 (baza cilindru fata); ceea ce face mai dificila urmarirea in sincron a fenomenelor termice asa cum sunt ele reflectate in cele 2 puncte de masura;
dar cum ceea ce ma intereseaza mai mult e profilul si reflectarea situatiei asa cum apare ea 'privitorului', am renuntat la a deplasa profilul grupului, sincron cu cel al HX-ului (adaug o valoare la toate celulele unei coloane...);
real-time-ul e cel punctat de profilul HX; peretii cilindrului preiau inert temperatura din interior; dar - si asta conteaza - o reflecta pana la urma, cu o atenuare si o netezire;
dar putem gandi si mai complicat:  peretii cilindrului reflecta si caldura disipata de elementele de incalzire din partea de 'gat' conectat cu panoul frontal; alama va transmite cel mai rapid aceasta caldura, care pe urma va trece in apa din incinta cilindrului; adica exista - din punct de vedere al masurarii indirecte a temperaturii in incinta grupului - un zgomot perturbator al elementelor de incalzire electrica;
in profilele inregistrate intr-un punct pe metal, o portiune crescatoare indica un aport de caldura spre mediul metalic, iar partea descrescatoare, o cedare de caldura dinspre mediul metalic;

eu folosesc temperatura maxima atinsa in profilul unui shot, pentru a caracteriza temperatura shot-ului si de aici, interventia pe valoarea setata a PID-ului: la Sv=89C, am Tmax=89-90C... la Sv=95C, am Tmax=95-96C
dar asta pentru o aceeasi valoare a presiunii in boiler, uzual pe la 1,22 (...) bar valoarea maxima; si evident, cu respectarea intervalelor de recuperare pentru shot a masinii;

regimul termic al shot-ului este o rezultanta intre regimul termic al HX si cel al grupului; si consistenta e satisfacatoare daca se respecta niste timpi de recovery to shot; asta ar insemna cca. 3:30 min intre debuturile shot-urilor si 2:30 de la un prim flush (de golire/curatare HX, daca se face);
bun, aici detalierile ar merita facute pe parcurs, pe masura ce o discutie ar evolua in baza experientei fiecaruia;
de ex., as aminti ca eu deosebesc un anume piston effect, o cantitate de caldura inmagazinata in piston (care ridicat, e mai aproape de zona de incalzire electrica) adusa si transferata in zona de jos, mai rece a cilindrului, in timpul curgerii (extractiei);
pentru ca, in opinia mea, Strega a fost conceputa in sensul reducerii inertiei termice a grupului, spre un comportament echivalent celui de dragon (Dan Kehn)

mai jos, profilele unei sesiuni, asa cum s-a intamplat ea, natural, adica fara ca sa urmaresc ceva parametrii: afisaje de valori termice, durate intre shot-uri etc. pur si simplu in my own peace...
de mentionat ca un Sv al PID-ului de 92,5C-93C este sweet-spot-ul setting-urilor mele, valoare la care - aproape orice-as face - profilele de temperatura in grup ale shot-urilor sunt foarte asemanatoare, cu acel Tmax =93C...
aici intervine un efect interesant de compensatie: creste durata intre shot-uri, creste temperatura HX (spre valoare de idle, mai mare, nu cea de shot) si scade temperatura in grup (tot spre cea de idle) si invers: scade durata intre shot-uri, temperatura HX ramane mai mica, iar cea a grupului mai mare; rezultanta ar fi cam acelasi regim termic, putin dependent de durata intre shot-uri; sigur, lucrand fara flush si cu o temperatura ceva mai mica in grup;

[attachment=5060]

Reply
Multumesc @radudani....aaa ...cred ca-mi trebuie un " timp de digestie "pentru a si intelege ce sta scris aici , mai ales in cea de-a doua jumatate...( informatie concentrata , ce trebuie bine mestecata... [Image: smile.gif] )...oricum , din nou interesant si pentru a intelege , trebuie sa-mi imaginez ce se intampla si pentru asta trebuie sa citesc cate putin de mai multe ori... [Image: biggrin.gif] ...

Reply
@Levo: sunt constient ca informatia ce mie imi apare clara ca date brute de masuratoare, dar pe care de multe ori speculez in a o interpreta, ajunge destul de strans ambalata la ceilalti, cam in genul in care sunt presate automobilele inainte de a ajunge la turnatorie...[Image: smile.gif]

cel mai bine ar fi, cred, ca pe parcurs sa mai discutam pe probleme punctuale; dar sigur, la nivel de date reale culese; partea de interpretare e oricum discutabila si grosiera;
o motivatie pentru aceste eforturi de modificare masina si de culegere date este in a intelege comportamentul masinii, ca partener apropiat;
as putea de ex. (la Magica faceam ceva similar - si in grup si pe tub HX) sa urmaresc variatia temperaturii in grup (e mai lent in revenire decat HX-ul) si sa pornesc shotul mereu la o aceeasi temperatura si in aceeasi procedura; dar mi se pare mai interesant sa lucrez in ritmul meu, cam improvizational si cam fara graba si abia pe urma sa incerc sa descifrez cum a fost si dece n-a fost...
e ceva din categoria acelor lucruri pentru care te bucuri ca le poti face asa cum vrei... adica nimic de inteles sau reprodus de catre altii; fiecare cu preferintele si individualitatea sa;

eu ma ocup de partea care - in acceptiunea mea - e cea mai usoara; si nu incerc sa fac pe modestul...
e ceva simplu, in limite generale ingineresti (electro);
incomparabil mai greu si de facut si de comunicat, ar fi sa interpretez rezultatele prin prisma unei exigente bine educate a gustului; nu o am si nici nu ma stradui sa o am in termeni profesionali;
afirm si eu ca multi altii: cu 2-4 cesti de espresso in fata, pot cu siguranta sa le ierahizez in punctaj acordat, din punctul meu de vedere; dar nu si sa le comunic, sa le descriu; 
cei mai multi, putem face deosebirea intre un parfum de calitate, cu esente naturale si unul cu esente sintetice; si mai departe, parfumul de calitate poate sa ne placa sau nu; dar ramane de calitate...
si desigur, dintre ele, cele de calitate, putem sa ne pronuntam asupra a ce ne place; sau nu?

Reply
Ceea ce îmi este destul de evident este ca trebuie montat un pid pe grup, din 2 motive.
1. Este ieftin
2. Este mai ușor de evaluat rezultatul diferitelor manevre cand ai repetabilitate mai mare. Hx- ul daca e lăsat in pace destul timp, ajunge in același punct. Dar randomul termostatului datorat deadbandului e mai greu de controlat - chiar daca variația in zona activa a grupului e mica
Evident, masina e f buna si fara, dar ușor fiind, cred ca merita efortul

Reply
(10-01-2017, 21:20)Liviu.Mihu Wrote: Ceea ce îmi este destul de evident este ca trebuie montat un pid pe grup, din 2 motive.
1. Este ieftin
2. Este mai ușor de evaluat rezultatul diferitelor manevre cand ai repetabilitate mai mare. Hx- ul daca e lăsat in pace destul timp, ajunge in același punct. Dar randomul termostatului datorat deadbandului e mai greu de controlat - chiar daca variația in zona activa a grupului e mica
Evident, masina e f buna si fara, dar ușor fiind, cred ca merita efortul

da, merita efortul, cu mentiunea ca multi nu au background-ul si abilitatile necesare;
nu stiu dece, dar nu-mi place solutia cu datul la 'mesteri' s-o modifice;
masina isi pierde din principala sa valoare data de robustete si fiabilitate; ca stock, se bazeaza pe componente putine si verificate si pe principii de functionare clasice;

daca as avea resurse (sa le zicem excedentare...) as aborda un proiect de modificare majora a masinii, as testa amanuntit ceea ce rezulta si as oferi pe urma unei piete minuscule de Strega, kitul de upgrade, sau chiar montajul complet; sunt foarte multe abordari posibile, dar circuitul pompei ar fi primul; Strega e genul de masina barebone, pe care se poate implementa un algoritm oricat de simplu, sau de complex, mergand pana la monitorizarea pe... tableta;
ce-mi place, este ca ai mereu provocarea levierului... daca ti-ai propune inlocuirea lui cu ceva servo, ajungi prin paddle (LM) sau maneta (Dalla Corte Mina) si aici sunt total neinteresat!

si da, e bine ca spui de HX, care dupa cele - zic eu - 2:30 min de repaus ajunge intr-o aceeasi stare de a livra apa pentru un nou shot; grupului ii mai trebuie ceva timp pentru a se raci si astfel in total - grup si HX - acel recovery for shot implica vreo 3:30 min;
timp de care oricum e nevoie pentru pregatirea shotului urmator;
dar pentru o aceeasi presiune in boiler, la deschiderea pompei (not dimmed) apa e pompata cu ceva mai mult de 10 ml/sec, si timp de cca. 5,5 sec camera cilindrului si spatiul intre puc si dus se umple cu apa, pana cand presiunea incepe sa creasca si se intra in rampa; asa cum e stock Strega, nu poti influenta asta!
deci aportul de caldura al HX-ului revenit pentru shot este acelasi pentru fiecare shot in aceste prime 5-6 sec de preinfuzie slaba cu inmuierea straturilor superioare din puc;
tot in aceste prime 5+ sec temperatura la suprafata grupului jos fata (#1) atinge un maxim; valoarea acestui maxim este dependenta de temperatura grupului la plecarea in shot (PID) si de presiunea in boiler; nu si de varia manevre de preinfuzie sau profilare debit in extractie, care toate se vor petrece oricum pe portiunea de panta descrescatoare de temperatura in cilindru;

si da, desi variatia temperaturii in masa grupului, la baza cilindrului, datorata ciclului termostat (tot cca. 3:30 min) e mica, ea exista: amplitudini de 1,4C in fata jos (#1) sau 9,2C spate jos (#2); dar sigur, ele se reflecta mult mai putin in variatii ale temperaturii apei din cilindru;
acum, am ajuns sa privesc mai detasat putin problema asta a inconsistentei datorate ciclului termostat care nu poate fi abordat decat random; de fapt cred ca in termeni mai realisti, efectul asupra apei din camera cilindrului e neglijabil pe durata extractiei! si asta e gandirea practica a inginerilor de la Bezzera... 
rolul incalzirii independente a grupului este pentru a aduce grupul in regimul dorit pentru idle, si asta injectand intr-un punct al ansamblului grupului, departat de zona activa, un flux termic in medie constant; si constant si practic, in cazul controlului prin PID;

dar sunt de acord: PID-ul e probabil cea mai necesara dintre modificarile practicate pe Strega; e de fapt singurul mod confortabil de a controla consistent temperatura de extractie (ma refer la temp maxima de plecare in extractie - curgere); metodele mai haiducesti, gen montare portafiltru rece, sau flush prelungit etc. lucreaza in orb si nu asigura nici o consistenta; in plus (de fapt, eu pentru asta am montat pid-ul) daca se poate asigura un regim termic mai rece pentru grup, flush-ul de racire tip HX, nu mai e necesar! 

ce am mai facut eu cu PID-ul pe grup:  dupa teste de amplasare senzor PID in diverse puncte pe grup (nu mai detaliez) am inteles - in felul meu,,, - ca optima e tot amplasarea in locul termostatului - o gaura in 'gatul' grupului cu filet M4; am folosit un T/C K care imi pare ca raspunde OK, am si un RTD dar PID-ul meu nu are control decat pentru K; foarte necesar mi se pare si un SSR pentru a elimina clinchetele releului...in plus, in cazul lui C700, cum am eu, asta permite reducerea ciclului la 2 sec, nu 20 cum e cu releu...

[in paranteza] PID-ul e ieftin pe e-bay, dar eu l-am luat din tara si nu mi s-a parut ieftin (peste 100 lei cu SSR si transport);
daca faci o comanda la o sursa pe care o cunosti, m-as bucura sa incluzi inca un set - PID si SSR - si pentru mine; important mi se pare un PID cat mai compact...  [sfarsit paranteza]

Reply
la evaluarea ieftin/usor a pidului ma refeream la faptul ca e ifetin ca si imbunatatire adusa versus cost adaugat raportat la pretul masinii. Si usor in sensul ca este o modificare aproape "non invaziva". Din fabrica i-ar fi costat mai nimic sa o faca direct. Si atunci cand ai bagat elemente de incalzire electrica a grupului, oricum ai renuntat un pic la clasicism, deci poti sa o implementezi pana la capat. Mergand spre o abordare hibrid/inovativa, lipsa PID-ului acolo unde era el mai util pare ca o treaba neterminata. Sau poate si-au lasat loc pentru o eventuala varianta 2.
Legat de pompa, ma gandesc si eu ca atunci cand o ridic, sa las loc intre ea si blat de o rotativa. Dar inca nu sunt convins de utilitate in afara de reducerea zgomotului. Pana la urma vibratoarea asta folosita este o solutie fiabila si simpla, aproape gratis de inlocuit. Ca urmare oscilez intre a implementa o solutie gen dimmer (la care ceva nu imi place, cu toate ca e evident simpla si merge) sau, a intercala o "cutie" de control al preinfuziei exact in circuitul pompei cum spuneai si tu:
- un distribuitor cu 2 sau 3 iesiri in care sa intre iesirea pompei si sa iasa: 1 iesire neregulata, 1 iesire prin regulator de presiune, 1 iesire prin alt regulator de presiune (optional)
- apoi sa la unesc din nou si sa le despart prin neadle valve sau by pass direct
- Pe toate aceste cai, as monta electrovalve comandate de un bloc cu relee
- Separat as face partea de interfata utilizator si control care sa permita practic orice combinatie valida din aceste trasee. S-ar obtine practic 3 nivele de presiune dintre care 2 reglabile de catre utilizator si al 3-lea limitat de OPV, fiecare combinat sau nu cu o restrictie reglabila
Regulatorul de presiune poate fi unul din acesta
http://melindainstal.ro/regulator-pres-f...a-10930001
Interfata cu utilizatorul se poate face din simple switchuri cu 2-3 stari sau mai simplu cu electronica, display, arduino, profile setabile pe timp sau manual....
Toata modificarea necesara la masina cred ca ar fi 2 furtunase de PTFE de 6 care sa iasa/intre din masina pentru a intercala acest montaj in iesirea pompei
Ar mai exista un avantaj, pompa ar functiona in majoritatea timpului in sarcina maxima, practic silent

Aveam in plan sa implementez cutia de mai sus pe lelit, sau pe hx-ul de la brasilia, dar mi-am dat seama ca introducerea acestor variabile pe masinile de mai sus ar introduce automat si un alt profil de temperatura in timp al extractiei, facand lucrurile si mai incontrolabile. Aici cred ca ar castiga major un grup saturat sau un dual boiler stabil si cu grupul lipit de boiler. Dar tinand cont de cele scrise si de tine mai sus, poate ca pe strega e momentul. Am majoritatea pieselor, trebuie doar sa ma hotarasc sa ma apuc...

Legat de PID, ma gandisem la un xmt7100, tot din cauza dimensiunilor (24x48mm intra frumos sub masina) 
http://www.dx.com/p/xmt7100-1-3-screen-p...HaWLlwk_FI
nu am cumparat de la ei, nu ma deranjeaza sa platesc tva la suma asta daca trebuie, dar urasc sa merg la posta de la gara unde vin coletele astea daca sunt "interceptate", asa ca as prefera ceva mai loco (eu, ro)

Pe de alta parte, daca as implementa cutia de mai sus, as integra si PID-ul pe un Arduino in cutia de control a presiunii....  
Ca sa raspund la paranteza, bineanteles ca pot sa comand si pentru tine daca o sa vrei si o sa iti convina tehnic/pret

Partea buna/rea este ca masina este arhisuficient de potenta asa cum e ea, ca sa nu ma convinga sa ma grabesc la modificat...

Reply
(11-01-2017, 23:46)Liviu.Mihu Wrote: ... Din fabrica i-ar fi costat mai nimic sa o faca direct. ...lipsa PID-ului acolo unde era el mai util pare ca o treaba neterminata.
...las loc intre ea si blat de o rotativa. Dar inca nu sunt convins de utilitate in afara de reducerea zgomotului. Pana la urma vibratoarea asta folosita este o solutie fiabila si simpla, aproape gratis de inlocuit. Ca urmare oscilez intre a implementa o solutie gen dimmer (la care ceva nu imi place, cu toate ca e evident simpla si merge) sau, a intercala o "cutie" de control al preinfuziei exact in circuitul pompei ...
Partea buna/rea este ca masina este arhisuficient de potenta asa cum e ea, ca sa nu ma convinga sa ma grabesc la modificat...

nu, eu sunt de parere ca inginerii de la Strega au pus termostatul in cunostinta de cauza (o solutie pid de fabrica, urca cu 2-300 euro pretul) pentru ca efectul oscilatiilor e practic nul in apa de extractie din incinta cilindrului!
singura problema e versatilitatea masinii la diversele tipuri de cafele si prajiri, dar aici, profilul termic pronuntat descrescator in extractie (3-4C), ca si cel de presiune (de la 10 la 5 bar) acopera si cazul prajelilor mai dark;

si nu, pe mine ma pierzi cand vorbesti de circuite distribuite cu restrictoare si regulatoare de presiune, comandate electronic; e ceea ce spuneam mai sus, despre LM si Dalla Corte;
nu, nu-mi pun problema sa comand automat o secventa de lucru in masina!
reglez inainte regimul termic pentru shot (PID grup), comand manual panta rampei de presiune (dimmer pompa), comand manual timpii in secventa de preinfuzie (manometru, dimmer, cronometru),  si pe viitor sper sa modific masina ca sa sar peste preinfuzia lenta de inceput, in cazul anumitor boabe (pompa volumetrica si presostat);

Strega e o masina admirabil de simpla; si in esenta ar fi bine sa ramana asa...

si mai e o problema, ref. pompa vibratoare ("Ar mai exista un avantaj, pompa ar functiona in majoritatea timpului in sarcina maxima, practic silent"): daca prin sarcina maxima intelegi presiune maxima, atunci ar trebui sa tii cont de debitul firav la care ajunge pompa in conditia respectiva!
si nu, nu vad dece ai retineri cu intercalarea unui dimmer in circuitul pompei (comutabil)... e prea simplu? pai tocmai asta e esenta in cazul Strega! in viziunea mea, desigur!

revenind la debitul pompei: de fapt, asta e singurul lucru criticabil la Strega, cu fantastica ei versatilitate!
orice-ai face in partea de profilare presiune in preinfuzie (cu manometrul si un timer/ceas) exista acea portiune de slow preinfusion pe care, cu pompa vibratoare, nu o poti elimina/scurcircuita!
incinta cilindru spatiu deasupra pucului trebuie sa se umple cu apa si sa apara o presiune, pentru a aparea saturarea pucului; la debit maxim si presiune 0 (atmosferica) pompa vibratoare are nevoie de 5,5-6 sec pentru a depasi aceasta stare si a ajunge la preinfuzie in rampa sau pe paliere de presiune gen Slayer;
asta trebuie inteles si, fie acceptat, fie depasit cu o pompa de debit mare; dar si in cazul pompei de debit mare, ai doar un orificu de intrare apa in cilindru, in timp ce grupul lui Londinium are 4!

sper sa ma fi facut inteles, pentru ca vorbesc in baza a ce fac zilnic de peste un an si pentru ca versatilitatea preinfuziei este deja implementata in masina stock, nu e nevoie de arduino, restrictoare de debit etc. !

Reiss a pus o mini pompa volumetrica cu debit de 3-4 ori mai mare decat cel al pompei vibratoare de la Strega si a mai pus in circuitul ei si un presostat care conecteaza pompa sub - la setarea initiala - 3 bar; astfel, circuitul iesire pompa-HX e mereu presurizat la 3 bar si in momentul ridicarii pistonului, apa navaleste si umple rapid, probabil in cca. 1 sec incinta cilindrului, si realizeaza o preinfuzie medie in palier la 3 bar; se realizeaza astfel un circuit echivalent tipului de conectare la reteaua de apa;
o schimbare brutala a pompelor ridica problema profilului termic al apei din HX, care HX e in prezent proiectat pentru debitul vibratoarei (zic eu)...e un HX atipic, asa cum sunt toate HX-urile la Bezzera: o camera de amestec in imersie in boilerul de abur, cu un capac in exterior prin care intra injectorul de apa de la pompa si iese tubul spre grup;

daca te uiti la felul in care lucreaza Dritan Alsela cu un VBM Replica pistone (care are HX cu port rece din retea) vezi ca difera de lucrul nostru la Strega: flush imediat inainte, incarcare PF, levier jos 1-2 sec pentru preinfuzie la presiune retea, apoi pe arcuri;

Reply
De ce crezi ca un PID ar ridica pretul cu 200-300Euro?. Ar putea sa fie un pid ascuns in masina, este loc, care sa permita modificarea doar prin desfacerea capacului de ex. Estimarea mea este ca i-ar costa maxim 10 Euro. Si tot estimand ca costul lor e 30-40% din pretul de vanzare, reflectia in pretul de vazare ar fi maxim 25 de Euro... Asta in cazul in care nu s-ar putea absorbi cu totul...
Eu nu vorbesc de automatizarea masinii. Regulatorul ala e pur mecanic. Imaginneaza-ti ca ai 3 mici robineti langa masina (unul e calea directa, unul e prein regulator1 si unul prin regulator2): deschizi unul, umplerea si preinfuzia se fac la 3Bar. Deschizi al 2-lea, se face la 6Bar. Deschizi al 3-lea, merge full ca in varianta standard. 3Bar respectiv 6 Bar sunt valori reglabile offline(nu in extractie) din rozeta regulatoarelor. Nu e strop de electronica sau automatizare aici. Front-endul, din robineti, poate fi inlocuit cu electronica + releu + electrovalva, dar asta e partea a 2-a. Cand ma refer la "sarcina maxima" la pompa, tinand cont ca totul se intampla dupa ea, nu inainte, ma refer la faptul ca  intre iesirea pompei si regulator o sa fie presiunea maxima care poate fi sustinuta de pompa. Dar flowul in sine este influentat de regulator (cand deschide si cat deschide pentru a mentine presiunea setata in circuitul de dupa el. Pana la presurizarea acestui circuit la Pset, pompa ar merge exact ca in varianta standard.. Gandindu-ma un pic acuma, cred ca umplerea cu apa a grupului s-ar face mai repede pana la Pset cu pompa full prin regulator decat cu pompa dimmed si fara regulator. Deci, din nou, se poate face extrem de mecanic si manual daca asta se doreste. Masina stock e gandita sa urce la 10Bari si acolo sa se plafoneze daca nu opresti pompa. Eu propun doar sa ai 3 optiuni (pentru acesti 10 bari ) la indemana in loc de una si sa le poti seta din exterior. Nu vad o afectare a simplitatii masinii. 

Legat de umplerea la un debit mai mare. Nu stiu cat de mult gaura de admisie apa singulara este cea care restrictioneaza lucrurile. Daca fac un flush cu masina in idle si bine incalzita, la trecerea levierului prin pozitia de deschidere, debitul de apa rezultat e considerabil. Doar ca nu pare a putea fi sustinut de viteza de "ramp-up" a pompei, ceea ce e normal pentru acesta pompa. Dar... ce ar insemna sa pornim pompa mai repede si sa mentinem o presiune controlata in circuitul de HX? Ma refer la pornirea mai repede in timpul sau la inceputul coborarii levierului, nu la controlul prin presostat care , daca nu ii faci bypass, te limiteaza la un mod de lucru.

Ahhh, vazusem clipul respectiv, dar pana la urma... strega e promovata/gandita ca extra versatila, se folosesc tot felul de expresii gen hibrid, 2 maini in una, etc. Acuma, faptul ca nu poate replica in totalitate o masina clasica gandita sa mearga intr-un singur mod standard nu cred ca ar trebui sa fie un motiv de "suparare". Si apropo, meseriasul din clip nu pre prea ingrijorat de vacum si fracturarea pucului la cum abuzeaza levierele :) Este vreo particularitate constructiva la masina lui care il ajuta sa ignore acest aspect?

Reply
(12-01-2017, 13:13)Liviu.Mihu Wrote: De ce crezi ca un PID ar ridica pretul cu 200-300Euro?. Ar putea sa fie un pid ascuns in masina, este loc, care sa permita modificarea doar prin desfacerea capacului de ex. Estimarea mea este ca i-ar costa maxim 10 Euro. Si tot estimand ca costul lor e 30-40% din pretul de vanzare, reflectia in pretul de vazare ar fi maxim 25 de Euro... Asta in cazul in care nu s-ar putea absorbi cu totul...
Eu nu vorbesc de automatizarea masinii.
...Cand ma refer la "sarcina maxima" la pompa, tinand cont ca totul se intampla dupa ea, nu inainte, ma refer la faptul ca  intre iesirea pompei si regulator o sa fie presiunea maxima care poate fi sustinuta de pompa.
... Legat de umplerea la un debit mai mare. Nu stiu cat de mult gaura de admisie apa singulara este cea care restrictioneaza lucrurile. Daca fac un flush cu masina in idle si bine incalzita, la trecerea levierului prin pozitia de deschidere, debitul de apa rezultat e considerabil. Doar ca nu pare a putea fi sustinut de viteza de "ramp-up" a pompei, ceea ce e normal pentru acesta pompa. Dar... ce ar insemna sa pornim pompa mai repede si sa mentinem o presiune controlata in circuitul de HX? Ma refer la pornirea mai repede in timpul sau la inceputul coborarii levierului, nu la controlul prin presostat care , daca nu ii faci bypass, te limiteaza la un mod de lucru.

... meseriasul din clip nu pre prea ingrijorat de vacum si fracturarea pucului la cum abuzeaza levierele [Image: smile.gif] Este vreo particularitate constructiva la masina lui care il ajuta sa ignore acest aspect?

nu, discutia asta, intr-un thread pe care cred ca-l urmaresc cei posesori sau potential posesori ai acestui model, a devenit complet sterila!
despre ce vorbim? cum ar fi daca-ar fi?
ai incercat ceva, minim, experimental? cum ar fi sa injghebi un termofiltru sa-l umpli cu ceva care sa simuleze volumul real al incintei in extractie si sa faci o extractie simulata? sa filmezi evolutia presiunii si sa vezi putin caracteristica rezultata?
intelegi bine, care e particularitea de functionare a unei pompe vibratoare?
despre ce pompa vorbesti mai sus, cu deschiderea ei la 10 bari etc.?

poti accepta o realitate, aceea ca o pompa vibratoare, adusa in sarcina de 10 bari (limitare OPV), are un debit de cca. 4 ml/sec si ca in aceasta situatie, umplerea la cca. 60-70% a incintei ar dura volens-nolens 12-15 sec? de preinfuzie/inmuiere lenta, la 0 bar!
sigur, toate astea ce le spui sunt idei, esti liber sa le experimentezi cum vrei, dar afisarea lor publica cere un minim de baza practica, experimentala, nu? pentru ca exista riscul ca imediat sa apara o submultime de discipoli, gata sa sara in "barca pid-ului"... sau sa-ti ceara tie sa le faci modificarile [Image: smile.gif]

ok, daca ar mai fi de discutat despre asta cred ca - in interesul celor ce citesc - ar fi bine de disputat o singura idee pe rand...

a, meseriasul acela e un barista, il barista; iar despre masina lui, de fapt, masinile lui, numai de bine...

iar cu pidurile, montate industrial, s-o lasam balta, poti sa consulti oferta on line, sau sa te alaturi proiectelor de 'ieftin si bun'

Reply
da, e sterila intr-adevar....

am incercat asa: sa montez o pompa vibratoare (EP5 nu EX5) in urmatoarea configuratie:
- rezervor->pompa->regulator cu manometru->robinet restrictor. Am studiat si ce scoate si cum suna si cat indica manometru. Pana cand nu inchizi robinetul final (aka restrictia) ai 0 bari si debit nominal/normal al pompei, cum era de asteptat. Ce debit ai cu ea dimmed prin dimmer setat pt a obtine 3 Bari, pana cand se  fac cei 3 Bari, adica pe perioada de 0 Bari?

PID-uri montate industrial... adica asta? Ca sa alegem tot o Bezzera?
http://www.1st-line.com/store/pc/Gicar-P...8p6177.htm
Daca tu crezi ca pretul acelei piese de schimb (in state, ca ala a fost primul link) are vreo legatura cu ce plateste "intergratorul" pentru el te inseli. Daca cei de de la service auto iti vand un "ECU" cu 800 de euro, asta nu insemna ca el nu este livrat de catre furnizor OEM-ului cu 40 Euro. Da, de 20 de ori mai ieftin. E doar politica comerciala si o excelenta sursa de bani. Asa ca intr-adevar putem sa o lasam balta. Cata vreme nu depunem nici un efort sa intelegem lucrurile si mersul lor, viata ne va frustra intr-una. Si atunci cadem fie in in extrema "producatorul e un zeu care stie si calculeaza tot, si noi trebuie sa ii dam masinii (fie ea si espressor) cate un polish cu 3 carpe de granulatie diferita zilnic, ca sa respectam genialitatea inclusa in el"  fie in cealalta extrema mentionata de tine, cea de "ieftin si bun"
, unde evaluam un pret dupa cele mai importante si vizibile 3 sub-componente, la preturile de pe ebay, fara a considera nimic altceva (ca ele se proiecteaza, construiesc, transporta, stocheaza, vand si promoveaza singure) , iar apoi ne plangem ca suntem jecmaniti si huooo ce pret mare. 

"Meseriasul" nu l-am folosit peiorativ si intrebarea despre masina era pe bune. Dar na...

Reply
Un PID Gicar pt. Lelit, probabil ceva mai simplu decat cel pt. Bezzera, este doua sute si ceva de lei la service-ul Lelit din Bucuresti. Sigur se gaseste mai ieftin pe undeva. Partea dificila e ca trebuie sa decupezi in carcasa. Cred ca un PID ascuns in interior, comandat wireless, ar fi cea mai facila solutie.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic

Reply
(12-01-2017, 16:35)Liviu.Mihu Wrote: Daca tu crezi ca pretul acelei piese de schimb (in state, ca ala a fost primul link) are vreo legatura cu ce plateste "intergratorul" pentru el te inseli. 

Corect.
Strega in sine ajunge la magazine cu 800E  :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
trage un ochi la proiectul asta https://github.com/brycesub/silvia-pi
e pe raspberry pi, are interfata web, sta ascuns tot in carcasa cu wifi si e ieftin/simplu de construit. 
developerul e foarte cooperativ si discuta deschis si prompt.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
daca se intampla sa inlocuiti pompa stock cu una asemanatoare londinium R ar fi frumos sa documentati procedeul ca as fi si eu interesat.. dar sunt mai slab cu tehnica..  in alta ordine de idei e pacat ca nu o sa se mai fabrice fostul londinium 1 .. desi poate mai putin versatil ca strega mi se parea mai interesant ca alte leviere clasice  (profitec 800 , izzo alex etc)
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)