(10-01-2017, 11:30)Levo Wrote: ... eu tot nu ma satur sa citesc , recitesc ...instructiunile de folosire ...
(10-01-2017, 12:18)Liviu.Mihu Wrote: ... banuiesc ca valorile reale ale apei sunt un pic defazate in timp, respectiv mai ridicate cu cateva grade daca ne referim la temperatura efectiva a apei in hx, respectiv in grup - datorita intarzierii transmisiei de caldura prin teava de cupru si peretele grupului.
... la coborarea levierului, probabil ca se produce o crestere un pic mai rapida si de amplitudine mai mare. De fapt ca si timp, varful graficului ar corespunde chiar cu inceputul extractiei/preinfuziei. Acelasi delay se observa (aprox) si pe temperatura grupului. ...
Ceea ce nu imi e foarte clar este cand spui ca faci dial-in la rasnita sincronizand strapungerea pucului cu valoarea tinta de la sfarsitul preinfuziei. Asta ar insemna ca daca mergi cu preinfuzia pana la 1 bar, treabuie sa rasnesti mai grosier pt a se strapunge pucul decat daca preinfuzezi la 10 Bari, considerand timpii de preinfuzie ca fiind egali. Ca urmare, se va extrage mai putin din cafea, cei 2 factori cumulandu-se (si presiune mai mica si rasnire mai grosiera). Asta mi se pare usor contraintuitiv, sau nu am inteles bine ideea ...
Legat de inaltime: manualul parca recomanda ca tavita de cesti sa fie la 1,50m, minim. ...
am ramas la parerea de inceput a lui Jim S, ca proiectarea Strega a stiut cele mai multe din 'bombele' surpriza incorporate in masina (
God forbid... nu ma gandesc la boiler
[Image: smile.gif] )
aici permis sa-mi fie sa-mi amintesc o povestioara SF: se anticipeaza ca o ploaie de meteoriti va 'deschide' resurse ascunse in inteligenta umana; un profesor isi pregateste clasa si enunta problema aceea nesolutionata cu hartile in 3 culori, pune creta cu grija langa tabla, cheama elevul cel mai dotat la tabla si se duce in ultima banca, plin de curiozitate; probabil asa au facut si cei de la Bezzera;
ma mir doar, ca nu au aparut inca, cu un model adus la zi;
in fond Reiss Gunson de la Londinium merge inainte pe succese comerciale bazate pe (de necontestat) calitate dar si pe abordari fara prejudecati ale unor principii pe care tot el le-a criticat fara cap, mai pe vremuri la Strega (Londinium-R, cu pompa Procon si - oribil... - HX cu port rece!)
Londinium R, use "a heat exchanger with a cold water feed", which in Reiss terms was "an abject failure" and "is an outright disaster in a lever machine"...he also said the Strega was "a pump machine with a lever bolted on as festive decoration"
daca acea pompa compacta de la modelul R nu e prea scumpa, m-ar interesa intr-un viitor sa o folosesc: la inceput inlocuind vibratoarea din modelul stock, apoi montand-o ca o alternativa (Strega TOP - Levo...) care sa simuleze conectarea la reteaua de apa;
revenind la manualul de folosire Strega: sunt frecvente situatiile in care cel mai bun shot -
in my opinion - il obtin recurgand la preinfuzia completa cuprinsa in utilizarea standard a masinii: 5s 0 bar PI + 4-5s de rampa presiune la 10 bar in debit descrescator - saturare puc - trecere pe arcuri si extractie in panta de presiune si debit relativ constant de la 10 la 5 bar;
apropo de saturare puc, foarte adevarat ca
dial-in-ul acordat cu momentul 'deschiderii' pucului pe rampa de presiune duce la granulatii sau/si doze (poate si site) diferite, dar nu vad o problema in asta; difera cafeaua, iar eu lucrez cu 'prioritate de doza', mentinand o rasnire care am impresia ca imi da o extractie mai gustoasa;
efectele opririi pe rampa pot fi experimentate, e vorba de preferinte: dar, in opinia mea si nu numai, o oprire la 1 bar si apoi (cu sau fara palier PI) salt (rapid sau lent) cu levierul pe arcuri da un shot mai dulce-caramel, decat unul cu care am mers pana la capat (ca saturare puc la 1, respectiv la 10 bar)l normal, pentru ca o extractie are cu aproximatie, 3 faze: debut acru, mijloc de zaharuri si caramel, sfarsit amar si apoi, tot mai amar; dar si astea, la presiune constanta; la levers, componentele urate, post amare si greu solubile, nu prea mai apuca sa se extraga;
Jim S vorbeste de extractii cu macinatura foarte fina cu care ajunge la maxim presiune pe rampa si sta acolo cu pompa oprita (sau nu, e de incercat...), inca vreo 10 sec. de preinfuzie
hard, pana incepe sa lacrimeze pucul, abia dupa, trece pe arcuri... parca era vorba de prajirile acelea decolorate rau...
altii vorbesc de trecerea pe arcuri fara sa astepte preinfuzarea completa; adica termina preinfuzia pe socul de presiune arcuri;
am apreciat mereu (si la HX-ul Magica) informatia de temperatura de pe suprafata tevii de cupru imediat la iesirea din HX; asta pentru ca, si in cazul lui Strega, temperatura respectiva indica gradul de recuperare pentru shot a masinii;
in plus, cuprul si peretele relativ subtire reflecta destul de bine schimbarile de temperatura ale apei din interior; chiar si la Strega, unde nu avem debit de termosifon, pentru ca exista totusi curenti de convectie care reflecta starea din HX;
ca intotdeauna in masuratorile astea in montaje de amator, ceea ce conteaza este consistenta profilului in acelasi punct si desigur, timpul de raspuns; valoarea absoluta e greu de obtinut si putin relevanta practic, asta si in conditii profesionale: ma gandesc la temperatura in interiorul apei din boiler, unde se formeaza
clusters si curenti de convectie in permanenta; regimul stationar e complex; la fel in tamburul unui prajitor etc.
si da, exista un
delay de 1-2 sec intre o modificare sesizata de proba pe teava HX si reflectarea ei in incinta cilindrului la nivelul
punctului de masurare #1 (baza cilindru fata); ceea ce face mai dificila urmarirea in sincron a fenomenelor termice asa cum sunt ele reflectate in cele 2 puncte de masura;
dar cum ceea ce ma intereseaza mai mult e profilul si reflectarea situatiei asa cum apare ea 'privitorului', am renuntat la a deplasa profilul grupului, sincron cu cel al HX-ului (adaug o valoare la toate celulele unei coloane...);
real-time-ul e cel punctat de profilul HX; peretii cilindrului preiau inert temperatura din interior; dar - si asta conteaza - o reflecta pana la urma, cu o atenuare si o netezire;
dar putem gandi si mai complicat: peretii cilindrului reflecta si caldura disipata de elementele de incalzire din partea de 'gat' conectat cu panoul frontal; alama va transmite cel mai rapid aceasta caldura, care pe urma va trece in apa din incinta cilindrului; adica exista - din punct de vedere al masurarii indirecte a temperaturii in incinta grupului - un zgomot perturbator al elementelor de incalzire electrica;
in profilele inregistrate intr-un punct pe metal, o portiune crescatoare indica un aport de caldura spre mediul metalic, iar partea descrescatoare, o cedare de caldura dinspre mediul metalic;
eu folosesc temperatura maxima atinsa in profilul unui shot, pentru a caracteriza temperatura shot-ului si de aici, interventia pe valoarea setata a PID-ului: la Sv=89C, am Tmax=89-90C... la Sv=95C, am Tmax=95-96C
dar asta pentru o aceeasi valoare a presiunii in boiler, uzual pe la 1,22 (...) bar valoarea maxima; si evident, cu respectarea intervalelor de recuperare pentru shot a masinii;
regimul termic al shot-ului este o rezultanta intre regimul termic al HX si cel al grupului; si consistenta e satisfacatoare daca se respecta niste timpi de
recovery to shot; asta ar insemna cca. 3:30 min intre debuturile
shot-urilor si 2:30 de la un prim
flush (de golire/curatare HX, daca se face);
bun, aici detalierile ar merita facute pe parcurs, pe masura ce o discutie ar evolua in baza experientei fiecaruia;
de ex., as aminti ca eu deosebesc un anume
piston effect, o cantitate de caldura inmagazinata in piston (care ridicat, e mai aproape de zona de incalzire electrica) adusa si transferata in zona de jos, mai rece a cilindrului, in timpul curgerii (extractiei);
pentru ca, in opinia mea, Strega a fost conceputa in sensul reducerii inertiei termice a grupului, spre un comportament echivalent celui de
dragon (Dan Kehn)
mai jos, profilele unei sesiuni, asa cum s-a intamplat ea, natural, adica fara ca sa urmaresc ceva parametrii: afisaje de valori termice, durate intre shot-uri etc. pur si simplu
in my own peace...
de mentionat ca un Sv al PID-ului de 92,5C-93C este
sweet-spot-ul
setting-urilor mele, valoare la care - aproape orice-as face - profilele de temperatura in grup ale shot-urilor sunt foarte asemanatoare, cu acel Tmax =93C...
aici intervine un efect interesant de compensatie: creste durata intre shot-uri, creste temperatura HX (spre valoare de
idle, mai mare, nu cea de
shot) si scade temperatura in grup (tot spre cea de
idle) si invers: scade durata intre
shot-uri, temperatura HX ramane mai mica, iar cea a grupului mai mare; rezultanta ar fi cam acelasi regim termic, putin dependent de durata intre
shot-uri; sigur, lucrand fara
flush si cu o temperatura ceva mai mica in grup;
[attachment=5060]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)