• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Bezzera STREGA

#1
folosesc Strega de cateva zile, deci n-am opinii consolidate si oricum, nu intentionez sa mai fac si eu un review tarziu, cand de vreo 3 ani incoace sunt atatea discutii, prezentari si review-uri despre aceasta masina, in mai toate forumurile de specialitate;

cu precadere pe home-barista unde a avut un suport deosebit;
asta nu-nseamna ca totul e clar cu aceasta masina - din contra, multe din problemele ridicate au avut parte de raspunsuri contradictorii, in legatura cu care, n-am prea intalnit teste elaborate si concludente;
 
niste cuvinte deci, in speranta ca odata va fi nevoie de un subforum cu 'levers'
 
asa cum imi pare mie, Bezzera respecta si in cazul Strega, un principiu minimalist ce-l aplica in conceptia si fabricarea masinilor de casa: operare usoara, accesibila dintru-nceput;
pentru un espresso in maniera traditionala a anilor '50, de spring-lever, unde nu se pune problema sa ai temperatura sau presiune constanta; poti cel mult, sa pleci de la mai cald sau mai rece;
daca se trece peste inconvenientul cu manevrarea levierului, Strega se poate considera destinata celor carora le place mai mult sa bea espresso, decat sa prepare espresso!
 
paradoxal pentru popularitatea ce si-a castigat-o, Strega nu indeplineste conditiile teoretice de succes de piata: a fost facuta ca o masina usor de operat si cu levier; ori cine vrea o masina usor de operat nu-si ia levier, iar cine-si ia levier, vrea o masina traditionala, nu una hibrida, cu pompa de preinfuzie si incalzire electrica in grup...
probabil, popularitatea Strega este una in randul amatorilor avizati si e in legatura cu remarcabila sa versatilitate in manevrarea presiunilor si timpilor in extractie, dar si a unor regimuri de preinfuzie, greu de obtinut la masinile cu levier traditionale;
 
mai toate masinile prosumer sunt usor de operat; mult mai usor decat masinile entry-level;
dar Strega are avantajul unei tolerante deosebite; cu o cafea proaspata, cu o macinatura ceva mai fina decat cea uzuala espresso si cu o doza putin mai mare, adica 16-18g (mai mare, pentru mine care am lucrat in ultimele luni, pe Magica, in zona 14-15g), macinate pe - cel putin - un Macap Smile , e practic imposibil sa gresesti shot-ul!
ajuta la asta preinfuzia completa si la presiune mare (pompa), dar si profillele de presiune si temperatura, descrescatoare in extractie, specifice masinilor cu levier;
 
nici HX-ul nu mai e insetat de flush-uri: grupul fiind incalzit, nu mai e nevoie de flush de incalzire, iar comportamentul grupului este oricum de dragon infierbantat; doar ca apa supraincalzita are la dispozitie volum suficient de destindere si racorire in camera cilindrului;
multi, printre care si eu, nu fac flush in cazul shot-urilor 'legate', la 1,5-2 min interval intre, sau pentru extractii pe care le doresti mai calde, iar pentru extractii mai reci, se poate lucra cu (1) flush dupa stationare prelungita, sau (2) cu presiune mai scazuta in boiler;  dar astea sunt toate preferinte personale; in regim de shot-uri intermitente, cu perioade lungi de asteptare intre ele, se poate face flush imediat inainte de armarea portafiltrului; flush-ul in sine nu e o problema, e vorba de 1-3 sec de apa si abur - atentia mare trebuie sa fie in manevrarea levierului, care trebuie retinut in cursa sa de revenire sub forta arcurilor si fara rezistenta hidraulica a pucului;

remarcabil este ca - pentru cei cu experienta in operarea masinii - se poate interveni oriunde in procesul de extractie:  ciclul initial de preinfuzie cu pompa poate fi oprit mai repede, cu umplere partiala cilindru si cu presiune mai mica, se poate mentine preinfuzia cat se doreste dupa oprirea pompei (la presiunea din cilindru), iar pe urma, in timpul extractiei sub actiunea arcurilor, se poate controla fie presiunea, fie debitul, intervenind in cursa levierului;
 
levierul e usor de manevrat, daca masina e asezata potrivit cu inaltimea operatorului;
sigur, nu e niciodata destul de insistat pe atentia necesara in manevrarea levierului, in special cand acesta revine sub forta arcurilor dupa un flush, cand nu exista rezistenta hidraulica a pucului: levierul trebuie strunit pe toata cursa sa de revenire, pentru a nu se transforma in catapulta!
interesant ca manualul, care in - sa-i zic eufemistic - austeritatea sa, nu poate fi folosit ca material de referinta, interzice armarea levierului fara a avea portafiltru cu puc! dar ne linistim repede daca ne uitam in youtube la flush-uri pe Strega Smile
 
portafiltrele sunt mai adanci si mai grele; cel bottomless, ascunde spectacolul sitei in adancimile sale, oricum, am nevoie de o iluminare ad-hoc;
 
nu exista backflush si nici sita oarba printre accesorii; dupa scoaterea portafiltrului, pucul e compact, 'uscat', fara urme de apa;
 
daca levierul nu e neaparat un dezavantaj chiar si pentru cei comozi - pana la urma asta inseamna sa 'tragi un shot' - singurul draw-back real fata de E61 & co, este faptul ca extractia odata pornita cu intreaga cantitate de apa din cilindru, se termina numai dupa epuizarea cantitatii respective, cand pistonul ajunge in pozitia de jos si arcurile sunt destinse;
iar cantitatea de apa initiala in cilindru, depinde de durata si presiunea de preinfuzie; intr-o extractie normala, se epuizeaza, pe langa o parte din apa cu care s-a "inmuiat" pucul, pana la 55 ml din cilindru (volumul dislocat de piston e 55,33 cm3, dar intervin si gazele comprimate etc.);
sigur, ceasca se scoate dupa atingerea ratei de extractie dorite (sau a volumului dorit, sau la aparitia blondirii etc.);
 
una peste alta – lucrul cu masina mi se pare relaxant;
dar sigur, cand atat de mult depinde de tine, in reusita bauturii, e usor sa te pierzi in cauze si efecte;
 
cum spuneam, Strega poate fi folosita foarte bine ca masina spring-lever traditionala; e oricum, cea mai ieftina dintre masinile de acest gen pentru casa si nu exista motive sa nu se obtina rezultate asemanatoare cu a celorlalte masini; exista modele Strega cu conectare la retea, cu sau fara rezervor (si pompa) - configuratii traditionale, cu HX, care fac preinfuzia la presiunea retelei si care sunt foarte potrivite cerintelor de functionare ale unei masini cu levier, in utilizare casnica;
 
cei curiosi, sau... entuziasti, pot modifica usor Strega - sunt deja multi care au facut asta, desi cei drept, n-am gasit  descrieri ale unor rezultate spectaculoase pe care le-ar fi obtinut;
in primul rand un dimmer pe pompa si - dece nu - un PID pe rezistentele grupului, cu un senzor in locul actualului termostat;
cu atat mai remarcabila contributia lui Jim Schulman si a altora, la explorarea capabilitatilor masinii fara a recurge la varia bricolaje...in special rezerva lui in a se interveni in regimul termic al grupului, asa cum a fost gandit de inginerii Bezzera;
 
de altfel si intentia mea, ca si in cazul Magica, este de a ma limita la masuratori, atata cat e posibil; ca exemple:
- profilele de temperatura in grup si in HX pot ajuta mult la gasirea momentului optim de declansare shot pentru un anume regim de temperatura al extractiei; asta, pentru a compensa una din principalele limitari de proiectare a masinii: lipsa de sincronizare intre regimul termic HX si cel al grupului: in asteptare, grupul are un control stabilizat al temperaturii, cu un deadband de 3,5C pe un termostat buton de 95C si un ciclu de cca. 3 min; dar apa pompata prin HX poate avea la inceput mult peste 100C, apoi se raceste sub 80C; asta poate sa determine o anume inconsistenta, cand shot-urile sunt la intervale intamplatoare, spune Jim Schulman; eu speculez ca interactiunea dintre cele 2 duce la un compromis functional ok: cand apa e fierbinte, opreste incalzirea, cand apa e mai rece, incalzirea ajuta si ea, la atingerea unei temperaturi medii, care poate pleca, in cazul cand se lucreaza fara flush-uri, de la un 97C; dar toate astea urmeaza a fi verificate;
- profilul de presiune pe parcursul intregii extractii, in exploatare, este practic inabordabil;
masurari cu caracter informativ general, se pot face cu portafiltre cu manometru si robinet cu ac;
sau profesional, cu un dispozitiv Scace;
e posibil de asemenea sa se instaleze un manometru in circuitul pompei, cu indicatii relevante numai in preinfuzie;
dar masuratori in timpul extractiei sunt posibile numai la baza pistonului; unii au facut gauri de acces senzor, de-alungul tijei pistonului (!); n-am mai gasit publicate rezultatele ;(
 
a, si shot-urile pe Strega sunt mai conturate, mai echilibrate decat pe Magica, de fapt, diferenta e bine sesizabila; dar abia asa imi dau seama ca ajunsesem sa fac shot-uri foarte bune pe Magica!
si probabil tot asa, n-o sa-mi dau seama cand am ajuns sa fac shot-uri foarte bune pe Strega...
 
la cele de mai sus, fiecare din cei interesati trebuie sa adauge sare si piper Smile

disclaimer: o asemenea masina nu se ia decat in cunostinta de cauza, ca urmare a unei decizii personale!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#2
Felicitari pentru achizitie, poate "gustam" si noi din priviri cateva shot-uri. 
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
@radudani
Multumim pentru primele impresii!
Daca ai timp as fi interesat de ceva mai multe detalii legat de diferentele de nuanta intre extractiile Magica vs Strega. Mai precis ma intereseaza daca shoturile produse de Strega scot mai multe detalii/nuante din cafea sau scot o cafea mai rotunjita dar cu nuanta mai putin pronuntate. In general folosesti cafea prajita mai tare sau mai light?
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#4
Felicitari !!! 

putem deci deschide un subforum pentru spring lever  Big Grin

C.
Londinium I , HG One, IMS competizione 17 &7 gr, tampere hand made 58.4 & 41 mm, Hario VST-200, Motta 35 &50 cl, Espro Toroid 35 cl, Hario Coffee Syphon, Fiftyeight Cups.
 
Reply
#5
Vin si eu la discutii cu o Bezzera Strega. Maine o iau.

@Peev Cristian
Asteptam ceva impresii despre Londinium. Esti multumit de el? Citeam ca sunt ceva probleme cu termosifonul. Cum merge la simple? Cum merge la duble? Sunt suficienti cei 55ml din cilindru pentru o dubla?
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#6
(05-06-2015, 11:46)Pascalau Wrote: Vin si eu la discutii cu o Bezzera Strega. Maine o iau.

@Peev Cristian
Asteptam ceva impresii despre Londinium. Esti multumit de el? Citeam ca sunt ceva probleme cu termosifonul. Cum merge la simple? Cum merge la duble? Sunt suficienti cei 55ml din cilindru pentru o dubla?

Daca ar trebui sa decid din nou tot pe Londinium as merge. eu scot cestile cu cate 15-17 ml in fiecare 

C.
Londinium I , HG One, IMS competizione 17 &7 gr, tampere hand made 58.4 & 41 mm, Hario VST-200, Motta 35 &50 cl, Espro Toroid 35 cl, Hario Coffee Syphon, Fiftyeight Cups.
 
Reply
#7
@radudani
@Pascalau
Felicitări , așteptam impresii și păreri , fotografii .
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#8
Gata, vrajitoarea (aia buna sper eu) a aterizat. Deocamdata ma farmeca din priviri. De maine vedem ce vraji stie sa faca.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#9
(05-06-2015, 23:01)Pascalau Wrote: De maine vedem ce vraji stie sa faca.

Ce se aude cu vrajile? Smile
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#10
Am inceput direct cu single-uri si cu portafiltru bottomless. Mare greseala. A trebuit sa rasnesc mult mai fin decat la Lelit. Dupa 8 shot-uri, un car de nervi si o bucatarie pictata cu cafea,  am reusit ceva baubil dar nimic deosebit. Pana la urma am renuntat la simple si am  trecut pe  duble. Intr-un sfarsit am ajuns unde vroiam, adica la acea curgere linistita si  cremoasa pe care o vedeam prin diverse clipuri.

Nu m-am jucat prea mult cu preinfuzia dar se pare ca este cheia pentru obtinere unui espresso deosebit. De aceea nu inteleg de ce nu au pus un manometru pentru presiunea de extractie sau macar pentru presiunea de preinfuzie. Manometrul pentru abur ar fi putut sa-l puna mai sus pentru ca se stropeste  de fiecare data cand se  scoate  apa de pe teava de abur. 
Dupa 6 cafele, simple sau duble nu are importanta, cu flush-arile de rigoare, tavita de scurgere s-a umplut. Deci am consumat un litru (cam atat are tavita) de apa pentru 6 single-uri. Cred ca o solutie de racordare la reteaua de apa se impune de la sine. 
Nu reusesc sa frotez laptele pentru un singur capucino. Cei circa 100ml de lapte clocotesc in 2-3 secunde si nu-mi iese crema deloc. Probabil ca ar trebui sa blochez 3 din cele 4 gauri ale varfului sa pot folosi aburul.
O mica problema ar fi si faptul ca atunci cand fac flush, stropeste si pe langa tavita de scurgere.
Despre gustul cafelei pot sa zic doar ca este diferit de ce scoate Lelitul. Echilibrat dar putin mai amarui decat la Lelit. Am incercat sa racesc grupul cu flush-uri mai lungi dar nu am reusit. Cred ca trebuie sa umblu la termostat sa scad presiunea in boiler. Oricum abur am mai mult decat i-mi trebuie. Sau poate un PID pe grup.
Una peste alta, m-a vrajit...
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#11
Din cate am citit multi posesori de Strega recomanda supradozarea, 17-18 g de cafea pt. un shot. Daca macini un pic mai mare si supradozezi poate mai scade din gustul amarui.
Legat de abur, si eu zic ca trebuie sa astupi 3 din 4 gauri, altfel nici o sansa sa frotezi 100ml.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#12
(09-06-2015, 11:48)Pascalau Wrote: Nu reusesc sa frotez laptele pentru un singur capucino. Cei circa 100ml de lapte clocotesc in 2-3 secunde si nu-mi iese crema deloc. Probabil ca ar trebui sa blochez 3 din cele 4 gauri ale varfului sa pot folosi aburul.

Incearca alt varf de teava, gen 4 gauri de 1mm. 
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly
 
Reply
#13
Acum am varf cu 4 gauri de 1mm. Sa vad daca gasesc ceva cu o gaura sau doua. Ar fi mai usor de folosit asa decat sa blochez 3 gauri.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#14
(09-06-2015, 13:53)Pascalau Wrote: Acum am varf cu 4 gauri de 1mm.

Ce filet? Uite un set.
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly
 
Reply
#15
Multumesc. O sa fac iar o vizita la Ionut (@chetiv).
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#16
(09-06-2015, 14:12)Pascalau Wrote: Multumesc. O sa fac iar o vizita la Ionut (@chetiv).
Daca iti iei sa ne povestesti si noua, ca la event am probat fara lapte Tongue.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#17
(09-06-2015, 14:12)Pascalau Wrote: Multumesc. O sa fac iar o vizita la Ionut (@chetiv).

Eu m-am "imprietenit" cu varful cu 4 gauri de 1mm, doar cu latierele mici 25 si 33 cl. 
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly
 
Reply
#18
(09-06-2015, 11:48)Pascalau Wrote: ...nu inteleg de ce nu au pus un manometru pentru presiunea de extractie sau macar pentru presiunea de preinfuzie. 

poate n-ai citit cele scrise de mine la inceputul topicului, sau poate am fost iarasi greoi in explicatii ;(

presiunea de extractie nu poate fi masurata usor la spring-levers! daca scoti sita dusului si garnitura de etansare portafiltru (operatie de rutina saptamanala, zic eu) vezi talpa pistonului; se intelege ca nu ai cum sa pui gaura capilarului unui manometru, undeva in peretele cilindrului! pistonul il obtureaza si nu ai cum sa masori presiunea!
se practica determinari experimentale cu dispozitive Scace, adica termofiltru care simuleaza o curgere de shot si masoara/inregistreaza temperatura si presiunea;

in ce priveste presiunea de preinfuzie, da asta se poate adapta foarte usor daca faci rost de fittingurile necesare; este exact ceea ce are, de ex., Bezzera Magica; mai mult, se pastreaza si la Strega derivatia cruce conectata la iesirea pompei pentru capilarul manometrului de pompa; doar ca orificiul respectiv are un capa;
presiunea de preinfuzie, la modelul stock este fixata de OPV si se poate regla pe o plaja restransa, cu un portafiltru cu manometru; in utilizare normala, conform manualului, nu vad nici o utilitate pentru un manometru de preinfuzie!

daca faci modificarea de presiune variabila a pompei (cu un dimmer, eu am facut-o), atunci da, un manometru de preinfuzie are utilitatea sa limitata; mult mai practic, mai simplu deci, mi se pare sa faci determinari de valori presiune - cu un portafiltru cu manometru si, eventual robinet ac - la diverse pozitii ale potentiometrului de reglaj, si sa le marchezi pentru utilizare in exploatare;

Quote:...cu flush-arile de rigoare, tavita de scurgere s-a umplut.

presupun ca sunt foarte putini cei ce au vazut, sau chiar au lucrat cu o Strega;
de aceea, cred ca detaliile nu se subinteleg, si ca omiterea lor indeasa ceata;(

ce procedura cu flush folosesti la Strega? (intervale, durata, flash-boill etc.) unde ai citit/aflat/discutat despre ea, pentru ca in manual, flush-ul cu portafiltrul gol, sau fara portafiltru, e prohibit; stiu desigur ca aici e vorba de riscuri neasumate; Kees van der Westen nu facea Idrocompresso cu un singur grup, tocmai ca sa evite eventualele complicatii de accidentare, cu clientii sai (bogati) din categoria amatori; de fapt, acum nu mai face nici un model cu levier...

despre flush, am scris si eu mai sus: nu e necesar, decat poate, peste cca. 9-10 min de pauza, cand masina a parcurs un ciclu complet de revenire in idle; shot-urile la 2-3 min interval, se pot face linistit fara flush;
ca sa nu complic lucrurile, am sa postez mai tarziu, ceva profil de temperatura pe grup, din care rezulta consistenta shot-urilor succesve fara flush;

cred ca merita sa intelegem asta, pentru ca Strega, ca masina cu levier, este complet diferita functional, de masinile cu pompa si grup E61;
sa ne imaginam apa de extractie supraincalzita (fara flush), pompata prin canalele inguste din grupul E61 si transferul de caldura rezultat, in comparatie cu apa de extractie supraincalzita din HX, impinsa de presiunea pompei, sau a retelei, sau a aburului din boiler (Londinium), direct in volumul destul de mare, al cilindrului masinii cu levier: cilindrul, apa, plus aerul existent, aburul ce se degaja, toate astea ajung intr-un echilibru dinamic inainte de inceperea extractiei;
grupul e deja incalzit, e mereu incalzit separat; flush-ul si cu incalzirea grupului, sunt forte antagoniste;
sa ne imaginam un flush de dragon suflat prin cilindru: primele secunde de flash-boil deconecteaza prin termostat, incalzirea grupului; urmeaza apa rece din HX, grupul oricum e in curs de racire, si temperatura in extractie va scadea prea mult! foarte probabil ca dupa flush, sa avem o extractie mai rece; ok la cafele bine prajite...
etc.

nu sustin ca flush-ul nu e necesar! dar rutina de flush e ceva ce trebuie experimentat, sau preluat, cu destul discernamant; spuneam in precedentul post, ca parerile sunt divergente;


Quote:...Cred ca o solutie de racordare la reteaua de apa se impune de la sine. 

mi se pare mult mai economic sa adopti o procedura fara flush! in plus, masinile strega cu racord la retea, S AL, nu au pompa ci folosesc o presiune de preinfuzie constanta, cea a retelei (2-4 bar); iar modelul TOP, poate lucra fie cu pompa, din rezervor, la presiunea pompei, fie cu presiunea retelei, fixa adica;

Quote:...Am incercat sa racesc grupul cu flush-uri mai lungi dar nu am reusit. Cred ca trebuie sa umblu la termostat sa scad presiunea in boiler. 

daca ai masina noua, cu reglaje de fabrica, iti propun sa incerci la inceput sa faci extractii "de manual" care sa te satisfaca, dupa care, orice mod/experiment e un drum posibil;
eu am presostatul, reglat de fabrica intre 1,07-1,15 bar (0,08 bar deadband);
mi se pare o formula buna de compromis intre abur si comportamentul de dragon al grupului;

apropo de flush-uri de racire, trebuie inteles ca in momentul in care racesti grupul cu apa din HX, declansezi incalzirea; adica printr-un flush prelungit de racire, ai obtinut incalzirea grupului ! in idle, grupul are o excursie de cca. 2-2,5C in jurul valorii de 95C a termostatului;

Quote:...Sau poate un PID pe grup.

nu cred ca o stabilizare mai buna a temperaturii in grup in idle, are vreun rol mai bun functional;
cum spunea Jim Schulman, grupul e proiectat foarte bine - sunt niste ingineri cu experienta si conceptii bine structurate in scoala de decenii a fabricii Bezzera! in general, grupul functioneaza mai rece dar realizeaza in cilindru mixtura de temperatura corecta;
dar sigur, un control electronic de temperatura in grup e usor de instalat si daca ajuta celui ce l-a instalat, e chiar OK...
intr-un viitor, intentionez sa-mi instalez si eu unul; dar numai dupa ce din multe zeci, sau sute de profile de temperatura in sesiune, o sa-mi fie mai clar care sunt conditiile functionale in masina; si oricum, investitia ar trebui sa fie dubla, pentru ca mai important chiar, mi se pare PID-ul pe boiler; 

Quote:...Una peste alta, m-a vrajit...

inainte, sau dupa ce-ai achizitionat-o? Smile


apropo: masina mea, fabricata in 2015, a venit cu varf de abur cu 2 gauri, identic cu cel ce l-am avut la Magica;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#19
(09-06-2015, 12:58)coffeesnob Wrote: ...multi posesori de Strega recomanda supradozarea, 17-18 g de cafea pt. un shot. Daca macini un pic mai mare si supradozezi poate mai scade din gustul amarui. ...

da, si eu am trecut de la 14,5-15g cu sita de 12g pe Magica, la 16,8-17,5g cu sita stock de 16g (sau cu o sita NR de 20g); tot, conform sfaturilor altora...
dar atentie, nu e nevoie sa macini mai grosier; pur si simplu, maresti doza si micsorezi putin granulatia!
de fapt, tocmai asta contribuie la acel 'alt gust' specific: o extractie mai completa, datorata unei preinfuzii foarte complete (in general la spring-levers) si la presiune mai mare (la Strega);

o extractie amara pe Strega, cu o cafea boabe buna in plecare, as pune-o in primul rand pe o extractie oprita prea tarziu, sau deloc; si poate espresso-ul rezultat nu e atat amar, cat... copt;

sigur pot fi si alte cauze printre care extractia prea calda cu un grup supraincalzit in flush-uri gresit sincronizate cu incalzirea electrica a grupului;

in procedura de lucru standard pentru Strega, cu macinatura mai fina si doza mai mare, toate corect aplicate, nu prea rezulta extractii amare; 
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#20
Ma bucur ca rasare si aceasta raza, "leverii" fiind mai putin prezenti in forum. Pana la subforum mai avem putin. Inainte de Brewtus, cautand un upgrade de la BZ10, am avut si eu o pornire de doua zile de search-uri consistente pe home barista pe tema levers-urilor. Dar am concluzionat ca nu sunt atat de tehnic incat sa o stapanesc asa cum se cuvine si am mizat pe grupul E61. Citind ce scria radudani in primul post, pot spune ca ultima fraza e un fel de reproducere a gandurilor mele dupa acel research:

(04-06-2015, 22:45)radudani Wrote: disclaimer: o asemenea masina nu se ia decat in cunostinta de cauza, ca urmare a unei decizii personale!

Cand s-o ieftini vreodata paddle-ul, as lua in calcul sa trec in barca lor Smile Apropo, tot la dr. radudani apelez (si nu numai), din punct de vedere al influentei presiunii de extractie si profilarii manuale a acesteia, care este diferenta cheie intre paddle si lever?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
(09-06-2015, 22:31)Lyvyoo Wrote: Ma bucur ca rasare si aceasta raza, "leverii" fiind mai putin prezenti in forum. Pana la subforum mai avem putin. Inainte de Brewtus, cautand un upgrade de la BZ10, am avut si eu o pornire de doua zile de search-uri consistente pe home barista pe tema levers-urilor. Dar am concluzionat ca nu sunt atat de tehnic incat sa o stapanesc asa cum se cuvine si am mizat pe grupul E61.  Citind ce scria radudani in primul post, pot spune ca ultima fraza e un fel de reproducere a gandurilor mele dupa acel research:  


(04-06-2015, 22:45)radudani Wrote: disclaimer: o asemenea masina nu se ia decat in cunostinta de cauza, ca urmare a unei decizii personale!

Cand s-o ieftini vreodata paddle-ul, as lua in calcul sa trec in barca lor  Smile Apropo, tot la dr. radudani apelez (si nu numai), din punct de vedere al influentei presiunii de extractie si profilarii manuale a acesteia, care este diferenta cheie intre paddle si lever?
In opinia mea , spring lever'ul are un profil al caderii de presiune predefinit de calibrarea de catre producator a arcurilor. Paddle are un profil de presiune reglabil de catre utilizator.

repetabilitate =>spring lever

liber la joaca si creativity => paddle

C.
Londinium I , HG One, IMS competizione 17 &7 gr, tampere hand made 58.4 & 41 mm, Hario VST-200, Motta 35 &50 cl, Espro Toroid 35 cl, Hario Coffee Syphon, Fiftyeight Cups.
 
Reply
#22
(09-06-2015, 22:31)Lyvyoo Wrote: ...din punct de vedere al influentei presiunii de extractie si profilarii manuale a acesteia, care este diferenta cheie intre paddle si lever?

Peev Cristian a lamurit problema;

dar jucandu-ne cu cuvintele, diferenta cheie este in timp...aproape 60 de ani care le desparte!

la spring-levers profilul de presiune in extractie este fix, in timp ce la un LM Strada EP/MP sau GS/3 MP, cu manual paddle, profilul poate fi modificat manual in timpul extractiei;

ceea ce se poate modifica la un spring-lever in ce priveste profilul de extractie, este doar durata preinfuziei;
presiunea in preinfuzie este fixa  - cea a retelei, sau cea din boiler;
la un MP  - manual paddle - se poate comanda din paddle in orice moment al extractiei, orice valoare de presiune de extractie, intre 0 si 9 bar; dar,

- cu manual paddle e totusi dificil - practic imposibil - de reprodus consistent, un profil complex!
cum spunea Peev Cristian, cu paddle-ul te joci; oarecum la fel cum faci cu un manual lever, minus efortul;
Strada EP - electronic paddle, permite memorarea unui profil realizat manual si reproducerea identica sau editarea acestuia;

- niciodata nu se va putea reproduce identic, cu un manual sau electronic paddle, profilul spring-lever, si invers; la spring-levers intervine si variatia de temperatura in timpul extractiei!
discutand despre spring-levers traditionale, adevarata valoare si consistenta a acestora este in zona... de aer rarefiat a masinilor multigrup; sau macar a single-group-urilor cu boilere mari, peste 4,5l de ex.

- profilarea presiunii are efecte pozitive in special in realizarea unei preinfuzii complete si, prin presiuni joase in finalul extractiei, reducerea procentului de greu solubile nedorite;
sigur, puterea sugestiei, sau rafinamentul extrem al unor espressomani, duce la practicarea a varia alte profile; dar rezultate concrete, in beneficiul unei majoritati de bautori espresso, mai ales la nivel "popular", nu exista!

- cand facem delimitarea pressure profiling machines vs. spring-levers, trebuie sa mergem mai departe - despre asta incercam sa discutam aici - si sa delimitam si Strega, fata de spring-lever-ele traditionale;
de unde si denumirea de hibrida, sau... strutocamila, pentru Strega;
cum spuneam, cei de pe home-barista, in special Jim Schulman, au folosit Strega altfel decat au gandit - probabil - cei ce-au realizat-o:

conform manualului, Strega face preinfuzia la presiune mult mai mare decat levers-urile traditionale;
dar "jocul" incepe daca se merge pe "incarcarea" cilindrului cu apa de extractie, oprind pompa la diverse presiuni, pana la cea nominala de 9-10 bar (limitata prin OPV; in asemenea cazuri, un manometru la iesirea pompei ar fi util pentru controlul manual al presiunii de preinfuzie);
apoi, mai exista posibilitatea retinerii levierului cu pistonul incarcat (levier jos), dar fara actionarea pompei - preinfuzia continua la presiunea mai scazuta a gazelor din cilindru;
insfarsit, levierul poate fi "condus" pe toata cursa sa, ajustand presiunea pentru un profil dorit, diferit de cel ce rezulta din destinderea arcurilor; sau, pentru a mentine o curgere constanta;
rezulta o versatilitate debordanta de profilare presiune la Strega; pentru cei mai multi, inutila...
pentru ca e normal sa doresti a obtine consistent o extractie buna, pe care sa o bei...
si Strega poate face asa ceva, fara manevre suplimentare;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#23
(10-06-2015, 13:39)radudan Wrote: la spring-levers profilul de presiune in extractie este fix, in timp ce la un LM Strada EP/MP sau GS/3 MP, cu manual paddle, profilul poate fi modificat manual in timpul extractiei;

Imi scapa mie ceva? Daca te referi la modificarea manuala a profilului de presiune, ar trebui sa fie relativ usor de facut la un spring lever prin retinerea/ajutarea manetei in timpul extractiei. Asta cel putin in teorie, nu am avut ocazia sa ma joc cu un lever. Nu e ceva neaparat usor de reprodus ulterior dar ma gandesc ca aceasi situatie apare si la manual paddle.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#24
La spring lever poti retine maneta dar nu poti s-o ajuti.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#25
(10-06-2015, 13:39)radudani Wrote:  la un LM Strada EP/MP sau GS/3 MP, cu manual paddle, profilul poate fi modificat manual in timpul extractiei;

Eu sint de parere ca numai la LM EP (Electronic Paddle) se poate regla profilul, asa cum ne inchipuim noi, adica analog.
LM MP au, in ciuda faptului ca acel paddle da impresia unui paddle analog, exact trei pozitii: 1- Off; 2 (middle) - Pre-Infusion ON; 3- Extractie.
Pe net sint tot felul de threaduri in care userii de MP povestesc cum contoleaza profilul, dar asta este foarte departe de un control "controlat" ci este mai mult aleator: misti (cu doua miini) levierul trei microni mai la stinga, si presiunea creste unde vrea ea.
La EP e alta mincare de peste, acolo electronica controleaza un Gear Pump, si profilul de presiune de extractie este in totalitate controlat.  
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#26
(10-06-2015, 16:26)Pascalau Wrote: La spring lever poti retine maneta dar nu poti s-o ajuti.

iarta indrazneala ...dar ai incercat sa o ajuti??

C.
Londinium I , HG One, IMS competizione 17 &7 gr, tampere hand made 58.4 & 41 mm, Hario VST-200, Motta 35 &50 cl, Espro Toroid 35 cl, Hario Coffee Syphon, Fiftyeight Cups.
 
Reply
#27
In cazul paddle-ului, e foarte utila modificarea facuta de importatorul roman de la Iasi pentru Cosmin Mihailov 
[Image: 11182284_900136793361504_403913886472713...ptcfyi.jpg] 
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
(10-06-2015, 15:03)coffeesnob Wrote: Imi scapa mie ceva? Daca te referi la modificarea manuala a profilului de presiune, ar trebui sa fie relativ usor de facut la un spring lever prin retinerea/ajutarea manetei in timpul extractiei. Asta cel putin in teorie, nu am avut ocazia sa ma joc cu un lever. Nu e ceva neaparat usor de reprodus ulterior dar ma gandesc ca aceasi situatie apare si la manual paddle.

probabil iti scapa; si ne cam scapa in ultimele postari si tema thread-ului Smile
discutam de Strega, eventual o comparam cu alte masini;

M_Paddle-ul este prezentat de La Marzocco, pe Strada de ex., ca fiind un dispozitiv de control cu care barista poate sa faca o profilare de presiune, adica sa modifice presiunea in timpul extractiei, sau al preinfuziei; masina a fost conceputa pentru aceasta facilitate si are un dispozitiv de control explicit pentru aceasta:
   
masinile cu levier nu au fost concepute sa lucreze cu presiunea de extractie controlata de barista si nici nu au vreun dispozitiv special care sa permita asta; si la vremea cand au aparut - anii 1947-50 - nu se discuta de profilare de presiune si nici de efectele benefice ale folosirii arcului si pistonului ca dispozitiv de extractie espresso;

comparam masinile la nivel de facilitati oferite de fabricant;

ca o masina cu grup E61 si pompa vibratoare poate fi modificata cu un dimmer pe pompa, sa "profilezi" presiunea,
ca pot la o aceeasi masina sa cobor levierul in timpul extractiei si sa opresc pompa, deci sa modific presiunea de extractie,
ca pot pune un PID, sau un bec colorat,
toate acestea nu au fost prevazute de fabricant si nu ne ajuta sa comparam o anume functionalitate implementata pe diverse masini;
in mod special, toate aceste modificari sau manevre nu dau rezultate consistente pe masinile de casa; sau nu dau rezultate deloc...

o masina La Marzocco cu pressure profiling poate costa de 5-10 ori mai mult decat o Strega si asta e inca un motiv sa nu facem asemenea comparatii;

ca sa termin totusi: jocul cu levierul facut "dupa ureche" nu ajuta pe nimeni, in primul rand pe vizitatorii dornici de informare ai acestui thread; si la multe masini spring-lever, nu ajuta nici la modificarea presiunii, pentru ca e vorba de masini fara cuplaj intre levier si piston; cursa pistonului poate fi franata, dar nu si accelerata!  etc.
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#29
(27-07-2015, 18:08)zuluafonu Wrote: Multumesc! Incerc din greu dar inca nu am reusit sa o intrec pe "Magica". Big Grin
Felicitari intarziate !
Sa inteleg ca acest gen de expresor (Lever) este mai greu de " imblanzit " ?
Care sunt motivele care te-au determinat sa faci afirmatia de mai sus .
Ai experienta in lucrul cu diferite modele de expresoare de casa .
Aiputea face o comparatie si sa subliniezi, din punctul tau de vedere,
aspecte pro dar si contra( daca exista) in legatura cu achizitia unui astfel de 
model ?
Ar fi foarte interesant de aflat !

Extractii reusite !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#30
(27-07-2015, 19:04)RaduCarutasu Wrote:
(27-07-2015, 18:08)zuluafonu Wrote: Multumesc! Incerc din greu dar inca nu am reusit sa o intrec pe "Magica". Big Grin

... Sa inteleg ca acest gen de expresor este mai greu de " imblanzit " ?
Care sunt motivele care te-au determinat sa faci afirmatia de mai sus .
Ai experienta in lucrul cu diferite modele de expresoare de casa .
Aiputea face o comparatie si sa subliniezi, din punctul tau de vedere,
aspecte pro dar si contra( daca exista) in legatura cu achizitia unui astfel de 
model ?
Ar fi foarte interesant de aflat !

intrebarile lui RaduCarutasu mi se par pe deplin motivate!
sunt deja mai multi posesori de Strega, dar n-am citit prea multe pareri coerente, care sa se ridice deasupra unei foarte justificate confuzii initiale... 

Strega nu se opereaza ca un HX/DB sau alte feluri de masini cu pompa!
desi are pompa in circuitul de extractie, desi are interiorul in mare parte identic celui de la Magica etc.
greu de rezumat aici, dar Strega nu pune problema  temperaturii sau presiunii exacte, ci doar a granulatiei, dozei si timing-ului;

la o masina semiauto cu pompa, foarte multi din parametrii de lucru sunt setati inainte si in general se respecta niste canoane suficient de rigide; nu pentru ca practicam un soi de religie, ci pentru ca iesirea din parametrii inseamna ratarea shot-ului;

la Strega, exista un control ce poate fi exercitat continuu pe durata shot-ului:
- in preinfuzie, cand exista un maxim de control asupra parametrilor: durata, presiune, temperatura de plecare;
oprirea la diverse valori pe rampa de presiune influenteaza si viitoarea presiune de extractie, dar mai ales volumul total al shot-ului, cand e lasat pana la sfarsit;
- in extractie, cand se poate controla direct profilul de debit si indirect, de presiune si temperatura;

masinile cu levier si arc in general si Strega in special, sunt mai tolerante si mai placute in utilizare, data fiind si interactivitatea pe parcursul shot-ului; controlezi pe parcurs temperatura, presiunea, debitul;
marginea de eroare e mai mare, nu numai datorita efectului preinfuziei lente cu presiune crescatoare, ci si pentru ca in timpul extractiei se poate controla presiunea si prin aceasta, debitul; asta permite o variatie mai mare a gradului de macinare si a duratei shot-ului, fara a influenta in rau, calitatea shot-ului;

Strega nu necesita flush inainte de shot-urile cu cafele prajite usor, iar durata unui shot poate ajunge in anumite conditii si 1 min!

cred ca abordarea unei Strega dupa o Magica, sau alta Bezzera HX E61, este un fel de privilegiu;
cu conditia ca "etapa" Magica sa fi fost suficient de incarcata - macar un an - si sa fi permis atingerea unui anume nivel de satisfactie in consistenta rezultatelor; si nu cred ca asa ceva e posibil fara sa fi ajuns sa intelegi bine functionarea masinii HX;
pentru ca si Strega, pentru a putea fi controlata intru rezultate frumoase, trebuie neaparat inteleasa ca design si ca functionare!
nu sunt multe reguli, canoane, restrictii! doar un anume... bun simt aplicat Smile

nu suna suficient de atractiv? nu ne place asa pentru ca trebuie sa intelegi ce faci? nu ne place ca avem mai mult de asteptat intre shot-uri? nu ne place ca Strega este simpla in functionare si componente, dar tocmai de aceea, cere posesorului sa se ocumpe de intretinere si reparare?
nu ne place ca lucram "orb", "dupa ureche", fara afisaj de temperatura sau manometru de extractie?
foarte probabil, avem in Strega o masina nepotrivita noua!

oricum, sunt si eu posesor de Strega, probabil cel mai vechi, n-am scris inca nimic nici eu, ca impresii mai sedimentate in utilizare; am s-o fac sper, cat mai repede, pe topicul dedicat;

am plecat de la inceput pe calea modificarilor, dar nu pentru a incerca disperat o formula mai buna, mai putin amara Smile
doar pentru a intelege mai bine dece au facut cei de la Bezzera, Strega;
am pus manometru si senzor termic in portafiltre, impreuna cu un robinet cu ac, am ridicat grafice, am filmat, masor temperatura pe grup si langa HX; am toate piesele pentru PID pe grup si manometru pe pompa in preinfuzie; dimmer-ul pe pompa (gresit, trebuie un PWM controller!) l-am instalat inainte de primul shot etc.;

nu sfatuiesc pe nimeni sa faca astea pentru ca nici o modificare nu e un ajutor real in a obtine un espresso mai bun decat cel extras pe masina de stoc;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)