Welcome Back Log In Create Account

Ce inseamna CALITATEA in cafea?

Sunt anumite soiuri care nu permit o jonglare foarte ampla in prajire fiindca se pot accentua anumite caracteristici mai putin dorite.

Exista o garantie ca o cafea comandata de mai multe ori e la fel de fiecare data?

Dorinta de a incerca ceva nou te-a adus in comunitatea asta. Altfel puteai sa ramai la alintarome si alte promisuni desarte.

Reply
dev, putem continua fara probleme discutiile despre anumite cafele care ti-au placut sau nu ti-au placut, pe topicurile dedicate. Aici vorbim strict despre calitate. Un grad  de prajire care nu e pe placul nostru sau defecte la prajire sau un gust prea amar / prea acru, nu tin de calitatea cafelei, am mai discutat asta, ci de respectivul prajitor, existand cum ziceam topic-uri separate pentru astfel de probleme.

Atentie la comparatia cu strainatatea, ca sa nu ajungem in situatia Romania vs restul lumii :) Ar fi culmea. Spre exemplu, admitand ca ai cumparat de la 10 prajitorii romanesti, poti cumpara cafea de la 10 prajitorii din Spania si apoi sa revii cu un review Romania vs Spania. Sau de la 10 prajitorii din Franta si iarasi faci o comparatie Ro vs FR. Dar sa comparam RO vs selectia celor mai tari prajitorii din Europa (Barn, Collona, Right Site, Bonanza, HasBean, Gardelli, Five Elephant etc.) ar insemna o caciula prea mare si pentru alte tari nu numai pt noi.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Inseamna ca ai formulat gresit titlul topicului. Trebuia ceva de genul " exista o garantie a calitatii cafelei verzi folosite de prajitorii autohtoni?" sau "cat de corecta e evaluarea cafelei prajite fara sa stim calitatea cafelei verzi"?

Reply
Ce inseamna cafea prajta incorect ?
Cine stabileste aceste norme ?
Pozitia misionarului este cea " corecta " sau cea care iti place ?
Este un exemplu pueril dar necesar pentru a intelege complexitatea cafelei .
Nu exista prajire incorecta ci doar prajire ce nu este pe gustul nostru .
Vorbind de calitatea cafelei din RO incearca sa vezi oferta de la Delicatese Florescu si compara cu cele de afara , astept un link cu oferta de cafele PE CONCEPTUL DE PROASPAT PRAJIT cu cea ce are el .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
Cu tot respectul dar s-ar parea ca subiectul topicului nu e calitatea prajirii ci calitatea materiei prime. Adica pana la pozitia misionarului, sau altele mai complexe, e nevoie de cineva cu care sa ajungi pana acolo.

Daca cineva asteapta de la o africana procesata natural flori, fructe si aciditate complexa dar in schimb primeste cacao si ceai negru se poate discuta despre o prajire incorecta?

Reply
Tocmai cele naturale nu prea sunt de ales daca esti in cautare de flori si fructe. Deseori isi aduc o nota mai aspra, de pamantiu sa-i spun...
De acord ca in acest topic vorbim despre un cumul de factori care fac din materia prima o misionara calitativa :)) Mihai e mai nonconformist de fel... :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Intamplarea face ca am acasa doua Columbii, una naturala de afara si un spalata de la noi. Cea naturala e foarte placuta, acida fix cat trebuie si cu un aftertaste delicat in timp ce "spalata" e mai amara cu un aftertaste de fan uscat. Ambele prajite in zona city, city+ fara defecte.

Reply
Stii de ce edte frumoasa cafeaua ? Pentru ca , in functie de prajire si de modul de pregatire iti arata altceva , daca o prajesti light simti aciditate si buchet de note florale , cu cat o prajesti mai mult acestea se estompeaza ajungand ca sa dispara atunci cand o faci gen " italian roast " DAR in schimb dezvolta alte arome , ce pot sa-ti placa sau nu asta DOAR papilele tale hotarasc , de aceea am spus ca tine doar de gust .
Ai o Ethiopia ( exemplu ) ai prajito city+ dezvolta o bogatie de note florale , multe citrice esti entuziasmat dar daca o faci full city ++ acestea dispar insa apare altceva ce poate tie nu iti plac insa pentru altul este " curcubeu pe cerul gurii " .
Vis-a-vis de calitatea cafelei din RO , garantez ca prajitorii DIN ACEST FORUM au cafea de calitate ( stiu despre ce este vorba ) ca se potriveste sau nu gusturilor tale este alta poveste
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
(28-02-2018, 16:29)dev Wrote: Daca cineva asteapta de la o africana procesata natural flori, fructe si aciditate complexa dar in schimb primeste cacao si ceai negru se poate discuta despre o prajire incorecta?

Ar fi interesat de aflat cum ai determinat treaba asta.

Mi se pare că poate fi la fel de bine o problemă de extracție. "flori, fructe și aciditate complexă" nu sună neapărat ușor de extras. Cu siguranță poți ajunge la un "cacao și ceai negru" cu aceeași cafea.

Sunt și eu de părere că e mai bine să spui efectiv ce ai de spus, fără ocolișuri. "am luat cafeaua ț de la prăjitorul x și a fost proastă / a avut boabe cu defecte etc".

Poate este și prăjitorul aici și primești un răspuns. Răzvan a lăsat un mesaj foarte pertinent. Sunt convins că dacă de la el ar fi / ar fi fost problema despre care vorbești, ți-ar da detalii și despre cafeaua verde.

Dar acuzațiile de genul "România, țară de c4@at", fără un exemplu concret, nu au nicio productivitate. Dacă ai avut probleme cu unele cafele, atunci scrie aici care sunt, din moment ce tot ai deschis subiectul. Poate au mai cumpărat și alții, poate se observă diferențe între ce au cumpărat ei și ce ai primit tu, poate e prăjitorul pe aici și tot așa.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Razvan a lasat un mesaj foarte politicos si usor ambiguu in nuante de prajitorii romani "au acces la cafea de cea mai buna calitate" sau "pot folosi cafea de calitate". E ca si cum as spune eu despre sistemul educational de masa de la noi ca poate fi peste cel finlandez fiindca avem cateva elite care performeaza la nivel mondial. 

Spalatul rufelor in public, in materie de cafea prajita, se lasa, de obicei, cu lehamite din partea celui care a deschis subiectul. Exista utilizatori mai vechi si cu mai mult experienta care pot lua taurul de coarne cu ceva mai multa convingere.

Reply
(28-02-2018, 15:20)honciucmihai Wrote: ...Vorbind de calitatea cafelei din RO incearca sa vezi oferta de la Delicatese Florescu si compara cu cele de afara , astept un link cu oferta de cafele PE CONCEPTUL DE PROASPAT PRAJIT cu cea ce are el .

Neinspirat exemplu... pe mine calitatea marfii susnumitului m-a facut sa ma ma apuc de prajit...

(28-02-2018, 16:57)Lyvyoo Wrote: Tocmai cele naturale nu prea sunt de ales daca esti in cautare de flori si fructe. Deseori isi aduc o nota mai aspra, de pamantiu sa-i spun...
...

Cea mai buna "limonada" o fac cu naturale, nu corespunde cu experienta mea, desigur limitata...

(28-02-2018, 18:15)honciucmihai Wrote: ...Vis-a-vis de calitatea cafelei din RO , garantez ca prajitorii DIN ACEST FORUM au cafea de calitate ( stiu despre ce este vorba ) ca se potriveste sau nu gusturilor tale este alta poveste

Aveti suflet prea mare, sa nu va apucati vreodata sa pariati pe subiectul asta, ca veti pierde.

Reply
Calitatea cafelei este un subiect care intereseaza pe multi membri ai acestui forum.
Deoarece consum cam 1kg intr-o luna nu cumpar cantitati mari odata.
Dsi cei mai multi prajitori din tara nu vand si cafea verde, eu am gasit intelegere la unii dintre ei si am acces la cafele din loturile din care cumpara si cei mai multi de pe forum.
Sa fi vrut eu sa cumpar ceva mai ieftin , mai vechi decat recolta curenta si nu as fi avut de unde.
La toti de la care am putut sa cumpar nu am gasit decat cafele proaspete, de buna calitate si la preturi corecte.
Am cumparat si de afara si cu sinceritate spun ca si la noi in tara avem acces la calitate.
Nu cunosc ofertele tuturor celor ce vand cafea in tara. 
Am vazut poze cu boabe a caror calitate nu este una prea ridicata (quicknet).
Insa, oricine vede o oferta cu un pret mic care surprinde, ar trebui sa se gandeasca la faptul ca exista o legatura pret-calitate.
Cand se opteaza pentru o achizitie se poate telefona la numarul de pe site-ul
prajitoriei/vanzatorului si se pot cere detalii. Cine cumpara ar trebui sa stie ce are la dispozitie si sa ia decizia asumandu-si-o. Vreau sa spun ca daca alege ofertele trebuie sa vada ce includ acestea.
Refuzul de a oferi aceste informatii, legate de soi, grad, calitate,  procesare, recolta, grad de prajire.....ar putea constitui un motiv serios pentru a deschide un topic care sa dea puncte, calificative, aprecieri comerciantilor.
Vor tot aparea noi prajitorii, avand in vedere ca sunt in derulare o multime de proiecte de finantare cu fonduri europene.
Este in interesul tuturor sa stim cine lucreaza corect, cinstit, in respect fata de consumatori si cine si-a propus sa functioneze trisand si deformand o piata pe care ne-o dorim una cu produse de cat mai buna calitate, diverse si la preturi corecte.

Legat de naturale si de spalate am experiente diverse.
In ultimul timp am prajit mai mult naturale.
Am doua Ethiopii situate la poli diametral opusi.
O Burtucana care livreaza o cafea complexa cu tonuri discrete florale si cu aciditate scazuta si o Yrga, la fel de complexa, dar de la care nu am reusit sa scot nimic floral (ori aceasta aroma este o caracteristica a soiului).
Mi-e dor acum de niste spalate mai vesele!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Primul meu WTF - Contego Cafe
Cam 1x1 cm de piatra/ ciment

Cafeaua e de la Coffee Festival. 100g Cuba si 100g India Peaberry (platita)...

WTF

Attached Files Thumbnail(s)

Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
... Nasol , li s-o fi defectat destonerul , cine stie ... Cool ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(20-05-2018, 14:49)slavic1983 Wrote: Primul meu WTF - Contego Cafe
Cam 1x1 cm de piatra/ ciment

Cafeaua e de la Coffee Festival. 100g Cuba si 100g India Peaberry (platita)...

WTF
Aș zice că sunt blestemele forumului. Păi d-acolo iei tu cafea?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)