Espressoman incepator
Timisoara
23-07-2026, 10:33
(Edited 23-07-2026, 10:37 by alin1970.)
Sa nu exageram cu studiile. Imi cere cineva diplome daca vreau sa imi deschid o prajitorie ? Cred ca se poate si pe fonduri nerambursabile, doar sa dovedesti ca ai destui clienti. Sta cineva sa intrebe prajitorul de la care cumpara cafeaua ce studii are si cat a priceput din cursurile on-line ? Gustul este cel care primeaza. Eu sunt multumit cu gustul cafelei prajite de mine.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant
Aero...
Bucuresti
Nu cred ca-ti cere nimeni nimic ca sa-ti deschizi o prajitorie, poate doar daca vrei cu ceva fonduri mai speciale. Dar pe banii tai sau pe imprumuturi garantate cu ceva…
Mie mi se pare doar ca minimizati munca unor oameni fara absolut nicio dovada masurabila ca sunteti mai buni.
Am mers si eu cu masina mea pe un circuit, e foarte usor, nu stiu de ce pilotii zic ca este foarte greu. Bine, nici nu m-am cronometrat, dar cred ca am mers foarte repede dupa cum simteam vantul prin plete.

Cam asa fac unii home roasteri.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman incepator
Timisoara
Nu am vrut sa minimizez munca si priceperea nimanui. Imi cer scuze daca asta s-a inteles.
Eu doar spun ca pentru mine este ok sa prajesc acasa. Poate incerca oricine. Daca nu va place rezultatul, riscul financiar nu este foarte mare. Dar din cei care au incercat nu stiu sa fi renuntat cineva.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant
Espressoman infocat
Constanța
(23-07-2026, 09:16)Mihai L Wrote: Alt aspect: sa dai macar 3-5000 euro pe scule de preparare (espressor, rasnita, etc) si sa te bucuri ca prajesti “bine” cafea de 5-10 euro/kg (despre care stii din start ca este slaba calitativ)…
Eu zic că asta ar trebui să-ți ridice un mare semn de întrebare. Sunt colegi foarte vechi pe forum care prăjesc acasă și prepară unii dintre ei pe scule de zeci de mii de €.
Bine acum doar cei foarte îndoctrinați sau cu alte interese nu vad/nu vor să vadă realitatea.
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.
Aero...
Bucuresti
Stiu ca prajesc, dar ma tem ca nu sunt printre cei care iau cafeaua si se bucura ca o scot la 10 euro/kg prajita.
Unii chiar mai au relatii si iau cafea verde de la prajitori. Cauta calitate, nu pret mic.
Si tot printre ei, stiu ca mai masoara si solubilitatea.
Si iarasi, nu cred ca zice vreunul dintre ei ca prajitorii nu stiu decat sa ne traga țepe cu cafea ieftina si prajita prost.
Nu am nimic impotriva prajirii acasa, poti sa o faci in sange sau carbune. E pe gustul tau, tu o bei, e treaba ta.
Incerc doar sa facem o distinctie intre home roaster si prajitor de adevaratelea.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Constanța
(23-07-2026, 19:44)Mihai L Wrote: Stiu ca prajesc, dar ma tem ca nu sunt printre cei care iau cafeaua si se bucura ca o scot la 10 euro/kg prajita.
Unii chiar mai au relatii si iau cafea verde de la prajitori. Cauta calitate, nu pret mic.
Si tot printre ei, stiu ca mai masoara si solubilitatea.
Si iarasi, nu cred ca zice vreunul dintre ei ca prajitorii nu stiu decat sa ne traga țepe cu cafea ieftina si prajita prost.
Nu trage nimeni țeapă. O prăjitorie mai are de plată taxe, impozite, salarii, energie consumată, etc
Dar după cum ți-am tot spus eu îmi adaptez prăjirea la ce-mi place mie nu la ce-mi spune un aparat sau un influencer.
(23-07-2026, 19:44)Mihai L Wrote: Nu am nimic impotriva prajirii acasa, poti sa o faci in sange sau carbune. E pe gustul tau, tu o bei, e treaba ta.
Incerc doar sa facem o distinctie intre home roaster si prajitor de adevaratelea.
De avut, ai tu ceva împotriva home roasterilor și/sau a prăjitoarelor casnice. Se observă din toate intervențiile tale pe aceasta arie deși nu te-ai implicat deloc în home roasting.
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
A aparut o versiune custom de Artisan, care... conform autorilor...
Quote:... designed for home and small-batch roasters who want Artisan’s depth without having to interpret every signal alone, every time.
...
TilauScope is a modified version of Artisan Roaster Scope, copyright Marko Luther and the Artisan contributors.
It is not affiliated with, nor endorsed by, the Artisan project.
https://tilauscope.org/
Nu l-am descarcat, nici nu voi avea timp in viitorul apropiat, daca il studiaza cineva poate face o prezentare.
Imi este si dificil sa inteleg in unele locuri, nu imi e clar ce jargon de engleza este asta...
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra
Craiova
03-09-2026, 11:37
(Edited 03-09-2026, 11:41 by renatoa.)
La fel se prajesc covrigii la Luca... la banda...
Pot incerca sa ii rog sa ma lase sa presar si eu o mana de verde, sa vedem ce iese...
Cand Sievetz a ales ca motto "Keep beans moving" pentru masina lui fluid bed, a uitat sa precizeze... pe toate partile. Nu doar plimbata fara nici o alta miscare.
Adica... "Let me roll it"... nu va ganditi la un joint
Craiova
10-09-2026, 15:18
(Edited 10-09-2026, 15:32 by renatoa.)
Individul a avut tupeul sa il puna pe KS...
https://www.kickstarter.com/projects/roa...experience
... si deja sunt doi ... creduli...
La KS-ul asta e stupid ca nu poti comenta nimic despre un proiect cat timp este in derulare... de abia la sfarsit, si doar daca ai cotizat, ca spectator nici atunci.
Nu ma mira, avand in vedere ca fondatorii sunt activisti woke... si la ei tot ce e contra e hate speak...
Espressoman infocat
SV
nu cred ca are a face cu politica ci pur si simplu dauneaza afacerii. cam ca si la emag, daca-i comentariu pozitiv se aproba fara prea multe probleme, daca-i negativ au un set mare de reguli cu care-l iau la puricat. am patit sa-mi refuze cu “incalcat regulament” si sa-mi puna cu copy/paste tot regulamentul, gen “alegeti tu de aici ce ai incalcat”.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
MarSv
Suceava
(10-09-2026, 15:18)renatoa Wrote: Individul a avut tupeul sa il puna pe KS...
https://www.kickstarter.com/projects/roa...experience
:)))))
Împinge Tava Roaster
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu.
Craiova
Si a mai inventat inca un tip de transfer caldura... "reflectiva"... ca si cum radiatia IR, daca se reflecta intr-un inox nu ramane tot radianta...