Recunosc ca am cam avut dilemele prezentate de @
Mihai L, inainte de a ma apuca de prajit, cand eram si eu ignorant in domeniul prajirii cafelei. De acord cu ce a spus @
cyrusct82, unii dintre cei care vand cafea prajita induc cumva ideea ca iti trebuie doctorat in domeniu ca sa te apuci de prajit cafea.
Pana acum nu am reusit sa arunc nici o sarja din ce am prajit, nici chiar cele cateva de la inceput pe program automat al prajitorului. Chiar si acelea au fost pentru mine peste 90% din ce am cumparat de la prajitoriile locale din Romania. Initial ma gandeam ca in paralel voi praji si voi cumpara de la prajitorii. Nu am mai cumparat absolut nici o punga de cafea de la prajitorie.
Nu imi trebuie curs de sensory ca sa apreciez ce cafele imi plac mie. In perioada in care am cumparat cafea prajita de la diverse prajitorii, in timp mi-am format anumite criterii de apreciere personale. Acum prajesc manual, in functie de mai multe criterii (tip procesare cafea verde, umiditate cafea verde conform indicatiilor de pe punga, greutate initiala sarja cafea, tip prajire). Consider ca ce obtin acum imi place asa cum imi placeau cafelele de la DAK sau Coffea Circulor, de multe ori chiar mai mult.
Inainte nici eu nu cumparam de doua ori aceeasi cafea la 250grame (asa era pe atunci, acum vad ca incep sa se impuna pungile de 200grame sau chiar 150!). Acum cumpar cafea verde la 1kg (pana acum niciodata aceeasi cafea) si practic o pot imparti in mai multe sarje de prajire diferite si atunci am deja 4-5 cafele diferite. Mai este si avantajul ca pot sa vad cum este cafeaua in orice interval intre 10 minute si 10luni dupa prajire.

In prezent, la Kestar sunt mai multe cafele decat as avea eu nevoie pentru un an, asa ca presupusa limitare a diversitatii cafelelor este inexistenta.
Nu m-am gandit la economii, amortizari, etc. cand am inceput prajirea acasa, dar acum constat cu placere ca la un pret semnificativ mai mic beau cafea personalizata pentru gusturile mele, mai buna decat inainte.