Welcome Back Log In Create Account

Cafenea prajire

Elev Mihai, ia socoteste dumneata in cat timp se amortizeaza un prajitor de 2000 lei, daca consum un kg de cafea pe luna, si o cumpar verde cu 77 lei kg, in loc sa cumpar prajita cu... 250.
La prajire se pierde 14% din greutate. Alte cheltuieli sunt neglijabile.

Reply
(19-07-2026, 12:52)Mihai L Wrote: OK, dam crezare si papilelor. Cati home rosteri au un curs de Sensory?
Sa nu uitam ca totul a plecat de la comparatia cu prajitorii comerciali. Adica la restaurant carnea nu a fost suficient de medium rare, dar acasa o ardem si e talpa, insa noua ne place si zicem ca e mai buna decat la restaurant.  Biggrin
Tot în tipare o dai
Daca tu te duci la un restaurat cu stele Michelin și friptura de acolo nu îți place ție cum a fost preparată față de cea pe care ți-ai făcut-o tu acasă, tura viitoare unde te duci sa mănânci? Sau faci un curs de sensory?

(19-07-2026, 12:56)renatoa Wrote: Elev Mihai, ia socoteste dumneata in cat timp se amortizeaza un prajitor de 2000 lei, daca consum un kg de cafea pe luna, si o cumpar verde cu 77 lei kg, in loc sa cumpar prajita cu... 250.
La prajire se pierde 14% din greutate. Alte cheltuieli sunt neglijabile.
Lasă-l că iar socotește și motorașul care se strica și e doar 60 lei, lampa la 200kg prăjite, etc. Nu mai zic manoperă, fumul pe care îl înghițim.....
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Ma indoiesc ca aia de 77 verde e aceeasi cu cea de 250. In fine, problema mea e alta: cat timp iti ia sa prajesti 1-2 sarje? Banuiesc ca nu prajesti mai multe odata. Dar cap-coada, cu pregatire, incalzire, racire, curatare… Cat timp se aduna la 1 kg cafea verde?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
2 șarje una după alta cu tot cu 1 preîncălzire și 1 răcire (ca să poți opri prăjitorul) îți ia ~1 oră. Eu prăjesc 333g/șarjă. (în cazul meu 666g/ora).
Doar prăjirea propriu-zisă 10-12 min. 
Dar ora aia e pentru mine cea mai mare plăcere, nu știu dacă și pentru alții

In ora aia se include și curățatul/aspiratul de după.

Reply
Eu prajesc o sarja de 330 grame pe saptamana. Timp total, aprox 30 minute.
Nu stiu sa fi aruncat vreo sarja. Cumpar de obicei 5kg. de cafea o data. Pentru mine este mai ok asa. Dar de obicei am pana la 3 saci de cafea verde in casa. Depinde de ce apare la Kestar. Nu imi place variatia. Nu cumpar cafea scumpa, maxim 400 lei / 5kg. Prepar cafeaua pe un espressor ECP de 50 euro si sunt multumit de gustul obtinut. Cred ca am amortizat deja pretul prajitorului.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Cel mai sigur pentru Mihai
Uite aici datele din Hibean din Decembrie de când m-am apucat de prăjit și până acum
[Image: pzvaJQb.jpeg]

Dar cam aia e ~1 ora maxim și cuprinde tot (de la mutat prăjitorul pe aragaz sub hota până la mutatul înapoi la locul lui).

Reply
Recunosc ca am cam avut dilemele prezentate de @Mihai L, inainte de a ma apuca de prajit, cand eram si eu ignorant in domeniul prajirii cafelei. De acord cu ce a spus @cyrusct82, unii dintre cei care vand cafea prajita induc cumva ideea ca iti trebuie doctorat in domeniu ca sa te apuci de prajit cafea.  Cool

Pana acum nu am reusit sa arunc nici o sarja din ce am prajit, nici chiar cele cateva de la inceput pe program automat al prajitorului. Chiar si acelea au fost pentru mine peste 90% din ce am cumparat de la prajitoriile locale din Romania. Initial ma gandeam ca in paralel voi praji si voi cumpara de la prajitorii. Nu am mai cumparat absolut nici o punga de cafea de la prajitorie. Wink

Nu imi trebuie curs de sensory ca sa apreciez ce cafele imi plac mie. In perioada in care am cumparat cafea prajita de la diverse prajitorii, in timp mi-am format anumite criterii de apreciere personale. Acum prajesc manual, in functie de mai multe criterii (tip procesare cafea verde, umiditate cafea verde conform indicatiilor de pe punga, greutate initiala sarja cafea, tip prajire). Consider ca ce obtin acum imi place asa cum imi placeau cafelele de la DAK sau Coffea Circulor, de multe ori chiar mai mult. 

Inainte nici eu nu cumparam de doua ori aceeasi cafea la 250grame (asa era pe atunci, acum vad ca incep sa se impuna pungile de 200grame sau chiar 150!). Acum cumpar cafea verde la 1kg (pana acum niciodata aceeasi cafea) si practic o pot imparti in mai multe sarje de prajire diferite si atunci am deja 4-5 cafele diferite. Mai este si avantajul ca pot sa vad cum este cafeaua in orice interval intre 10 minute si 10luni dupa prajire.  Tongue
In prezent, la Kestar sunt mai multe cafele decat as avea eu nevoie pentru un an, asa ca presupusa limitare a diversitatii cafelelor este inexistenta.

Nu m-am gandit la economii, amortizari, etc. cand am inceput prajirea acasa, dar acum constat cu placere ca la un pret semnificativ mai mic beau cafea personalizata pentru gusturile mele, mai buna  decat inainte.  Blush

Reply
Ok, timpul alocat pentru una-doua sarje e decent daca poti praji 300 - 600+ grame odata.

@edri (si nu numai): considerati ca sunteti acum suficient de pregatiti si va puteti lansa intr-un business de prajit cafea, sa vindeti? Presupunand ca ati avea banii de inceput.

Cand cumperi odata 1-3-5 kg de cafea verde clar te limitezi la variante. Iar ca sa faci diferit 4-5 sarje inseamna sa-ti asumi ca 3-4 vor iesi mai slab decat celelalte 1-2.
In principiu eu vad zona asta foarte OK pentru cineva care nu urmareste neaparat diversitatea, ci constanta. Din cateva prajiri ajungi la o varianta dorita, dupa care nu mai ai stres.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Ce legatura are intrebarea ?
Nu prajesc sa vand cuiva. Prajesc doar ptr mine si nu sint suficient de pregatit sa vand. Vorbim aici de prajirea acasa , in bucatarie , nu de prajit industrial. Incerci sa induci ideea ca marii prajitori prajesc mai bine decat noi cei mici ? Si daca ar fi asa ( dar nu este ) pe cine deranjeaza ? Nu pricepi ca ne place ce obtinem ? In plus nou bem cea mai prospat prajita cafea.
ps. sa nu uitam ca prajim pe un aparat chinezesc grozav, care costa cat 5 kg de cafea prajita de maestri. Deci riscuri minime pentru regrete .
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Pai de fapt vorbim de comparatia dintre un arhitect si Gigel care isi ridica o casa fara sa aiba habar de calcule de rezistenta. Doar cum a vazut ca a facut vecinul si inca nu i-a cazut in cap…  Smile

Pe la toate prajitoriile pe la care am mai fost, toti invatasera serios despre cafea si prajire. Asa si cu arhitectul care iti spune ca trebuie sa inveti ceva pana sa poti face corect planurile unei case.
Asta doar ca sa stim unde ne situam in spatiu.

Sunt destui care inca prajesc la tigaie/ceaun si sunt foarte multumiti asa, dar am un feeling ca nu sunteti interesati de solutia asta…  Biggrin

Reply
Ce nu înțelege Mihai e că și în cazul marilor prăjitori, cafeaua prăjită în șarje mai mici iese mai bine decât în șarje mari, asta o recunosc chiar ei (nu toți).

(19-07-2026, 19:05)Mihai L Wrote: Pai de fapt vorbim de comparatia dintre un arhitect si Gigel care isi ridica o casa fara sa aiba habar de calcule de rezistenta. Doar cum a vazut ca a facut vecinul si inca nu i-a cazut in cap…  Smile
Bine.....acum unora le trebuie doctoratul să-și facă o porție de cartofi prăjiți.......că altfel dau foc la casă

Reply
Avem graficele de prajire., masuram greutatea inainte si dupa prajire, unii folosesc si colorimetrul, Cred ca este suficient ptr a sti ce prajim. Nu suntem chiar Gigei . In cazul nostru este chiar mai usor sa obtinem o cafea prajita corect pentru ca folosim sarje mici.
Tu vrei acum sa ne testezi daca stim sa ne prajim singuri cafeaua pe care noi o bem zilnic ? Sau incerci sa ne convingi ca nu stim sa prajim si ca sr fi mai bine ( pentru cine ? ) sa cumparam de la cei cu doctorate in cafea ?
Mai e putin si ne ceri diplomelw la verificat sa vezi tu daca noi prajim bine.
Oare pe cei de unde cumperi tu cafraua i-ai verificat daca leviese cafeaua cum spune manualul ?

Reply
Mihai, mai repet odata ce am scris mai sus: nu majoritatea, dar destul de multi se apuca de prajit pentru ca nu le place oferta de la doi campioni mondiali. Ce vrei mai mult de atat? E asa greu de priceput ?
Prajitorii comerciali au ales sa multumeasca o alta piata, care reprezinta probabil cei 80% din regula 80-20.
Tu ai pretentia ca esti in 20%... dar incep sa ma indoiesc... dupa cum le tii partea celorlalti.
Macar de ai avea curiozitatea sa faci un tur al home roasterilor din Bucuresti, ca sa vorbesti in cunostiinta de cauza.
Dar cred ca nu suporti sa aflii adevarul... vorba din filmul ala...

Reply
N-am luat niciodata cafea pe ideea ca e prajita de un campion mondial… si gata, e best of.
Eu am cumparat cafeaua, nu marca. Asta ca idee. Pe langa faptul ca fiecare prajitor decide pe ce piata merge, ce tinta are ca public.
Iar daca vorbeai cu mai multi, ar fi fost simplu de vazut ca te ajuta si educatia de profil.
Acum vorba ceea, se stiu probele de la campionate. Cati dintre home roasterii de acum din RO ar ajunge in primii 10 din lume?
Eu raman la parerea ca aici majoritatea se descurca sa-si faca macar decent (dupa opinia lor) cafeaua zilnica, dar cam aici se opresc cunostintele lor in materie de prajire.
Ganditi-va ca un prajitor aduna zeci pana la sute de sample-uri de cafea verde pana se decide in ce investeste banii lui. Cati ati comanda in cunostinta de cauza cateva sute de kg in verde cu experienta de pana acum?

(19-07-2026, 20:06)alin1970 Wrote: Avem graficele de prajire., masuram greutatea inainte si dupa prajire, unii folosesc si colorimetrul, Cred ca este suficient ptr a sti ce prajim. Nu suntem chiar Gigei . In cazul nostru este chiar mai usor sa obtinem o cafea prajita corect pentru ca folosim sarje mici.
Tu vrei acum sa ne testezi daca stim sa ne prajim singuri cafeaua pe care noi o bem zilnic ? Sau incerci sa ne convingi ca nu stim sa prajim si ca sr fi mai bine ( pentru cine ? ) sa cumparam de la cei cu doctorate in cafea ?
Adica prajesti cafeaua, dar nu stii cat de solubila este la final. Cand faci paine te uiti daca e coaja rumena, chiar daca inauntru e necoapta?
Daca vorbim de sarje mici, erau si aparatele de popcorn. Erau perfecte prin prisma cantitatii…
Nu vreau sa conving pe nimeni de nimic. Insa daca ai 200 de ore de stat langa prajitor si apasat pe un buton dedicat nu prea inseamna ca ai prajit cafea… Cam diferenta dintre un operator de calculator care introduce date si un programator…

Reply
(19-07-2026, 13:03)cyrusct82 Wrote: Daca tu te duci la un restaurat cu stele Michelin și friptura de acolo nu îți place ție cum a fost preparată față de cea pe care ți-ai făcut-o tu acasă, tura viitoare unde te duci sa mănânci? Sau faci un curs de sensory?
Mihai
Tot nu mi-ai răspuns la întrebarea asta

Pe cafele nu ne înțelegem
Poate pe fripturi

Reply
Daca ma duc la un restaurant Michelin si nu-mi place mancarea, e clar ca nu sunt eu pregatit pentru o asemenea experienta.
Oamenii de acolo nu au intrat ieri in bucatarie si apasa pe butonul 1 de preparare.  Smile

L.E. Oricum, la nivelul ala este exclusa greseala de preparare. Ca iti place sau nu, e alta poveste.

Reply
Am înțeles.....
Deci alegi cursul de sensory.....
Părerea mea e că ar trebui altceva

Reply
Incerc sa fiu nepartinitor. Nu am avantaje din nicio parte.
E jenant ca dupa 30-50 prajiri sa crezi ca esti mai sus decat un prajitor cu pregatire in domeniu si cu tone de cafea prajita. Si care doar asta face zilnic.
Ca tie iti place cum iti iese prajirea, e OK, n-am o problema.
Majoritatea celor de pe forum nu agreeaza stilul italian de prajire. Dar si ei au clientii lor, asta li se cere.

Reply
Pai nu am spus că mă duc la concursuri internaționale sau că mă compar cu prăjitori cu experiență în domeniu sau că vreau sa fac afaceri din treaba asta.
Am spus că pentru gusturile mele mie îmi place ce îmi iese mie față de prăjitoriile încercate de mine in ~10 ani. Și chiar îmi pare rău ca nu am avut curajul sa fac asta mai devreme.
Iar tu nu poți să-ți dai cu părerea decât teoretic pentru că practic nu ai incercat să-ți prăjești cafeaua niciodată.

Reply
Eu tot nu pricep ce treaba are colegul Mihai cu ce facem noi in bucatarie.
Sa bage oare doar batul prin gard pentru a indeparta potentialii nehotarati de tentatia prajirii acasa ?
Noi prajim acasa si ne place cafeaua proaspat prajita si gustul din ceasca. Nu vom castiga campionate de prajire ? Probabil ca nu dar nu asta ne este scopul. Fiecare alege calea care i se potriveste.

Reply
Cand prajesti la un campionat mondial, o faci sa castigi proba.

Cand prajesti pentru clienti, prajesti pentru a face profit cat mai mare.

E o diferenta. 

Faptul ca esti f priceput la prajit cafea nu garanteaza ca vei pune exact aceeasi expertiza in ceea ce vinzi. Cand vinzi, vrei sa faci profit.

Si hai sa terminam cu comparatiile cu alte domenii, de multe ori nu se aplica si iesim cu logica pe aratura.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU.  Aeropress+Timemore C3

Reply
Azi mi-a servit un amic "din sistem" o perla... prea valoroasa ca sa o tin doar pentru mine...
Apropo de superioritatea cafelelor la care cica ar avea acces profesionistii, si noi nu...
E exact invers !
La ce buzunare largi avem Tongue daca ne rabda sufletul, putem lua cafea de orice pret, in sus...
In jos insa in schimb... ca home roasteri, nu avem acces exact la ce reprezinta grosul din cafelele comerciale... aia de 3-4$ kilogramul... pe baza careia se formeaza pretul la bursa.
Sa fie ei sanatosi, dar tare as fi curios pe ce canale si-o ascund ca sa aiba numai ei acces la ea... ca pe bursele care sunt accesibile online nu gasesti decat "specialty", de la 10$ in sus... vreau si eu un sac din cafea din asta "ieftina si proasta" ! Tongue

Reply
(21-07-2026, 09:27)anyidulike Wrote: Cand prajesti la un campionat mondial, o faci sa castigi proba.

E o diferenta. 

Faptul ca esti f priceput la prajit cafea nu garanteaza ca vei pune exact aceeasi expertiza in ceea ce vinzi. Cand vinzi, vrei sa faci profit.

Si hai sa terminam cu comparatiile cu alte domenii, de multe ori nu se aplica si iesim cu logica pe aratura.

Nivelul de siguranță cu care expui problema asta este incredibil, i-ai cunoscut cumva pe toți?

Set aside, da, dacă toată cariera ta de roaster ai prăjit cafele leftovers, din saci deschiși, cafele de la Cortina @Cluj și cu tot respectul chiar și de la Kestar, care să nu fiu înțeles greșit - are și rolul lui, dar dacă ai impresia că ai aflat cafeaua.. sorry, sunteți departe de adevăr.

Cafele verzi de calitate nu sunt accesibile aproape niciodată pe piața liberă iar importatorii de renume din continent se adresează SRL-urilor.

Ce face Kestar pentru mișcarea de home roasting este admirabil dar pot număra pe degetele da la o mână origini bune găsite la ei, cu scuzele de rigoare - chiar nu vreau să pară că arunc cu noroi.

Câți dintre din cei de aici ați plăti pentru o cafea bună 18-28E per kg, când sacul are 60/70 kg?
Cine ar plăti 45-90E per kg pentru excepționale, când sacul are 35 kg?
• VBM Domobar S • Hedone Bugster • Expobar Brewtus • Iberital Expression 
• Mahlkönig EK43 • Victoria Arduino Mythos 2 • Fiorenzato F83E XGI • Mahlkönig Tanzania • Hedone Honne • Mahlkönig KENIA 

Reply
(21-07-2026, 09:27)anyidulike Wrote: Cand prajesti la un campionat mondial, o faci sa castigi proba.

E o diferenta. 

Fals… Practic zici ca se apuca si prajeste la misto daca e cafeaua ieftina?
Exact asta e smecheria, sa poti scoate cat mai mult din cafea. Sa iei o cafea la pret decent dar cu potential.
Cu siguranta orice prajitor poate strica una de 50€/kg, dar nu oricine reuseste sa puna in valoare totul chiar dintr-o cafea ieftina. Am vazut de cateva ori cafele prajite de prajitorii separate (inclusiv din afara), stiind insa ca folosesc aceeasi cafea verde. Sunt diferente chiar mari uneori, aici se vede mana prajitorului.
Exact ca atunci cand te uiti in frigider ca n-ai ce manca iar un chef iti incropeste niste minunatii din ce ai acolo. Pentru ca are cunostinte si experienta.

Iar partea cu cafeaua de calitate cam asa e. Inclusiv loturi mici, de zeci-sute de kg care se cumpara integral. Astea fiind in general cele sub radarul prajitoriilor care trimit oameni la fata locului sa testeze si sa cumpere din zonele cu cafea buna. Pe astea nu le vezi pe bursa, se iau direct de la producator.

Reply
Care este relevanta pentru discutia noastra ? E clar ca exista in lume cafele foarte bune la preturi foarte mari. Nu ma afecteaza. E clar ca ce cafea cumpar eu de la Kestar cu 80-90 lei/kg nu este cea mai de top cafea verde din lume, dar e de specialitate si sigur e mai ok decat Jakob, Dalm, Nespresso etc. Faptul ca obtin in ceasca un gust care ma satisface ma face sa merg in continuare pe calea asta. Pentru mine cafeaua este doar un rau necesar. Nu traiesc sa beau cafea. Este un viciu pe care incerc sa il fac cat de cat mai acceptabil ptr organism. Prajesc pentru ca vreau sa stiu ce beau.
Fiecare cumpara ce doreste de unde doreste. Doar ca se incerca mai sus a se induce ideea ca noi cei care prajim acasa in bucatarie nu prea stim ce facem , ca nu ne-am luat doctoratul in prajire cafea si ca este mai bine sa cumparam cafea prajita de altii ca stiu ei mai bine cum e cu prajirea cafelei.

Reply
[Image: hMg7Bwv.jpeg]
330gr in/ 290 gr out

Reply
Din ce am observat eu, mai degraba se induce ideea ca prajirea este o treaba foarte simpla si toti prajitorii nu fac decat sa ne pacaleasca si sa ne fure cu cafea proasta si scumpa.
Luam din Asia un prajitor cu ceva electronica, are cateva profile setate de producator, da-o naibii ca iese ceva baubil cu unul dintre ele pana la urma.
Toata partea de cautare, prajire si evaluare mostre, investitie in boabele verzi… Par egale cu 0, desi este o parte importanta. Si pe care niciunul dintre prajitorii de casa nu o face.
Toata lumea analizeaza cu limba, mai nou asa se fac testele de solubilitate. Alea certificate, evident.   Smile

Alt aspect: sa dai macar 3-5000 euro pe scule de preparare (espressor, rasnita, etc) si sa te bucuri ca prajesti “bine” cafea de 5-10 euro/kg (despre care stii din start ca este slaba calitativ)…
Ii inteleg si pe cei care nu sunt interesati asa de mult de calitate: ba o fac cu lapte, ba vor doar ceva decent, peste cafeaua din magazin dar cu bani mai putini.

Reply
Așa e Mihai ai dreptate. Lasă-ne să ne bem cafeaua ieftina și slab calitativă in pace. Noi așa preferăm, decât să cumpărăm aceeași cafea de la prăjitorii, mult mai scump.

Pentru unii așa e, prăjirea pare că e construcție de nave spațiale, până pui mana și prăjești

PS Daca ești comentator bun asta nu înseamnă că ești jucător bun  Tongue

Și mai gândește-te că mulți dintre prăjitorii de la care îți iei cafeaua au pornit tot de pe acest forum

Reply
Eu prajesc doar manual. Fara programe.Prajirea nu este o treaba simpla, dar cu putina indrumare poate oricine.
,,Toata partea de cautare, prajire si evaluare mostre, investitie in boabele verzi… Par egale cu 0, desi este o parte importanta. Si pe care niciunul dintre prajitorii de casa nu o face,,
Nici nu este nevoie, o face Kestar sau cel de la care cumparam cafeaua, ca doar nu m-oi duce in Kenia ptr 5 kg de cafea. Cumpar cafea de 20 euro /kg nu de 10 euro si nu cred ca este mai slaba decat ce se vinde bine de obicei la prajitorile cu diploma. Intreaba la Kestar cata cafea verde vinde si de care si vei constata ca multa din cafeaua vanduta in oras cu 25 lei ceasca provine de la ei si nu face nimeni reclamatie ca e de proasta calitate.
,,Alt aspect: sa dai macar 3-5000 euro pe scule de preparare (espressor, rasnita, etc) si sa te bucuri ca prajesti “bine” cafea de 5-10 euro/kg (despre care stii din start ca este slaba calitativ,,
Conteaza gustul din ceasca nu pretul componentelor ce intervin in procesul de prajire +preparare.
De ce ne tot contrezi Mihai ? care e scopul ? Nu prajesti, ai scule scumpe, este pacat sa nu cumperi o cafea de calitate maxima. Nu vrem sa te convingem noi de altceva. Doar lasa-ne sa prajim linistit boabele noastre ieftine si necalitative. Nu traim din cafea, nu dorim sa vindem si nu ne comparam cu campionii mondiali.

Reply
Eu zic sa nu facem confuzii…
Teoretic oricine poate ajunge sus ca prajitor, indiferent ca a pornit de pe acest forum sau nu. Insa a studiat si a muncit mult pentru asta. Hai sa nu ducem in derizoriu munca si talentul lor.
Partea de home roasting e un hobby (nu cred ca e cineva in Ro care prajeste de nevoie pentru ca nu gaseste sa comande cafea), iar unii si-au descoperit o pasiune aici si au mers mai departe.
N-am nicio problema cu unii sau cu altii, doar sa stim clar care unde se incadreaza.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)