Welcome Back Log In Create Account

Cafenea prajire

Se poate face repetabilitate la virgula, dar vine cu un pret. Chiar si pe o masina cu masa mare care inmagazineaza multa caldura, insa e nevoie de timp.

5 prajiri consecutive, aceasi culoare interna, ±0.2% pierdere de greutate intre ele  (0.33grame) si 0.1C diferenta de temperatura la boabe la drop intre ele. Se poate, dar cu niste costuri, ori cu mult timp si invatat aparatul-daca implica manualitate si chiar si atunci e loc de eroare.

La mine e totul pe automat, adica bagi boabele si le scuipa singur. Profilele sunt pe inlet, adica masoara aerul cald inainte sa intre in tambur asa ca influenta boabelor ori a voltajului la priza nu sunt factori care sa influenteze rezutatul.

Ba mai mult, in blind cupping ori brew nu e nici o diferenta intre ele.
[Image: 1WPPR1T.jpeg][Image: AVRnZco.jpeg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Cam liniste pe aici:

ek43spresso sunt eu pe IG, n-am nimic de castigat, nu vand cafea, iar reclama platita nu este.

[Image: wKNJFMt.jpeg]

Reply
felicitari!
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Kudos! cu mai mult de douăzeci de caractere
Roaster

Reply
A venit si video, punga transparenta e cafeaua mea:

https://www.youtube.com/watch?v=aoiXNMrTNgw

Reply
felicitari! (inca niste caractere pentru limita :D)
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Felicitari.

Util acest video atat pentru V60 cat si pentru estimarea gradului de prajire  vizual, combinat cu forta necesara pentru rasnire (cine nu are rasnita manuala ... ghinion :D ).

Reply
Q2 are feedrate mare de boabe- adica iti incap multe boabe intre cutite =rasneste rapid

De ex la comandante si la kinu cu pob nu intra multe boabe odata de asta rasnirea dureaza 35-50 sec pt o doza dar merge mult mai lejer.

La Lance pe q2 sau ce rasnita are el acolo, pe langa faptul ca asa e rasnita, adica inghite mult, nici cafeaua nu ajuta. E un typica mejorado (ethiopia la baza) crescuta la 2100m adica foarte densa, cu bob foarte mic= intra multe boabe odata intre cutite si fac rasnita sa mearga greu.

cu alte cuvinte, eu pe kinu nu ma chinui deloc in halul ala sa rasnesc. In schimb pe kingrinder da (care e copie 1zpresso).

Reply
De vina e prajitorul... cum altfel... :@ sta cu biciul pe bietii fermierii, ca sa aiba el ce ... pocni... :D
O analiza a costurilor care compun pretul cafelei.
Nu aia de o bem noi, ci aia care ajunge cu 40 lei kg (8 Euro) la raft.
La speciality de regula prajirea tripleaza costul fata de verde, asa ca ce se vede in imaginea aia nu e prea relevant.

https://www.idhsustainabletrade.com/uplo...dustry.pdf

Reply
Event:

https://mystery.coffee/blog/july-special...reveal-woc

Reply
Asfalt tango...

https://www.youtube.com/watch?v=kruj3vUcgTQ

Reply
imi place ca spre final pune si unt "din ala bun" :)
oricat de dubios e procesul, as fi gustat nenorocirea aia
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
Se poate si cu margarina... cah... la 6:16

https://youtu.be/0MHAp8dflaA?t=376

Reply
A innebunit lupu'... astia chiar cred ca pot sa ne vanda orice gogosi Confused

Quote:An array of sensors ... measure ... altitude ...

Ce senzor e ala care poate ghici sau deduce... ca de masurat ca pe o proprietate fizica mi se pare SF... altitudinea de la care provin boabele ?!!!
E vorba de verde, daca nu a fost destul de clar.

Reply
Acum vreo 3 ani ne oripilam de erezia creata de Nestle numita Roastelier, care reamintesc pe scurt consta in divizarea procesului de prajire in doua etape, una de uscare si semi-prajire, la prajitorie, si alta de finalizare prajire, la cafenea. eventual in fata clientului.
Un fel de ciorba incalzita la microunde.

Intre timp, marturisesc spasit ca am practicat-o si eu in cateva momente in care aveam numai prajiri sub medium in casa, care nu ieseau bine pe espresso.
Practic, cantaream cele 1x grame, le aruncam in masina de popcorn, si in aproximativ un minut auzeam SC, si le evacuam rapid in sita de racire.
Stiu, e o tortura departe de abordarea computerizata a lui Nestle, dar ce iese, iese mai bine decat daca incercam sa fac espresso din boabele initiale.
Iar cu lapte deja nu mai poti deosebi de o prajire dark ca la carte Tongue

Mai nou, metoda incepe sa fie de interes... "stiintific"... si pentru prajitorii profesionisti, ca o solutie pentru stocuri extra sau alte categorii de surplusuri prajite light, de care se doreste sa se scape intr-un fel sau altul... pe o piata insa care cere in mod majoritar prajiri dark...
https://hoos.coffee/blog/double-roasting

Lectura lejera, de weekend [emoji12]

Reply
Mi-a intrat si mie in fluxul de stiri, cu titlul "Turn Light Roasts into Beautiful Dark Roasts".

Reply
@edri, ti-a aparut masinutza minune de prajit sarje mici... [emoji12]

https://roastino.com

Reply
Smile Pretul e bun, dar am niste nelamuriri. Cum se separa pleava si cum se conecteaza la Artisan ?

Totusi cred ca este conceput pentru cei care deja au prajitor acasa asta fiind prajitorul de luat in concediu.

Reply
La naiba cu artisanu... cand o sa iesi din paradigma asta poate iti spun cum.

Vad ca apare pe harta bulina la Oradea... deci il va vinde si BS

Reply
(23-10-2024, 18:35)renatoa Wrote: La naiba cu artisanu... cand o sa iesi din paradigma asta poate iti spun cum.

......

Bine, am iesit Confused Dar cu pleava cum ramane? Prajitoru asta nu-i ca tigaile dedicate, la care le sufli in coada si ai scapat de pleava.

Reply
Quote:“We ran some tests with digital measurement and a DC motor. However, these developments are currently on hold,” said Laczkó.
“We understand there’s a demand for automation, but the analog experience is a key part of what makes Roastino special.”

Exact, asa ceva as lua ca sa transform prajitul cafelei in ceva zen, nu sa ma uit la grafice. Smile
Si daca as avea grafice, credeti ca exista un control relevant asupra unui asemenea prajitor, doar din reglajul flacarii unui primus? Ar transforma o experienta senzoriala unica intr-un cosmar...

Cand autorul este cunoscut pentru kit-ul de profilare care ii poarta numele... ar fi o bagatela ca in loc de termometru analogic sa pui acolo o sonda cu BT, care sa se lege la orice, exista si in clipa asta solutia implementata pentru alte prajitoare. Mie mi se pare clar ca nu vrea asta, din citatul de mai sus.

Cu pleava, ma asteptam sa zboare afara, fiind usoara, si avand permanent curent convectiv din interior, care sa o transport afara. Din video nu prea se vede mare lucru.
https://vimeo.com/878390222
Daca se arde in interior asta chiar nu e bine... dar, din experienta cu altele, pleava are tendinta de evadare, daca i se ofera cel mai mic curent de aer, nu prea are stare in spatii inchise.

Reply
O fi zen, daca prajesti contempland orizontul pe malul marii sau pe o creasta de munte, dar daca norul ala de pleava incepe sa se plimbe prin bucatarie cand intra nevasta sa vezi atunci experienta senzoriala. Shy

Din filmuletul de pe vimeo se pare ca aproape toata pleava ramane in interior, apoi in tava aceea de racire cu care probabil se iese afara si se sufla cumva.

Reply
Acum 100 ani... fara calculator, fara ...
Doar omul si cafeaua

https://www.youtube.com/watch?v=ctkli6NzUi8

Reply
Metoda rapida de facut carbuni… [emoji1787]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Uite ca sunt niste nebuni in Portland care prajesc pe asa ceva... nu doar unu, ci chiar pe trei astfel de prajitoare!

Reply
Cu Roastino, varianta actualizata pentru omul si cafeaua de specialitate, se poate praji conform unor profile  predefinite:
  • Preheat the drum to 90°C (194°F) while continuously rotating it, then load 100g of green beans and start a timer.
  • Rotate the drum throughout the roast with approx. 60 rpm and adjust your heat source so that your roast profile (i.e. temp vs. time readings) roughly falls on the following data points: 150°C (302°F) @ 3:00 min, 190°C (374°F) @ 5:00 min, 210°C (410°F) @ 7:00 min.
  • The event of the first crack (1C) should happen sometime after 7:00 and the roast level could be determined by the time between 1C and the DROP (i.e. ejecting the beans from the drum for cooling). A rough guide for roast levels is: 1C+0:45-1:00 min - light (filter) roast, 1C+1:30-1:45 min - medium (espresso) roast.
  • In the event of DROP eject the beans to a thick metal tray or colander and try to cool it as fast as possible with agitation and airflow.
  • After cooling, you may remove the leftover chaff by gently blowing it off.

Reply
Cu astfel de profile, cu siguranta vei fi surprins la fiecare prajire... toate vor fi memorabile Tongue

Quote:...chaff...by gently blowing it off.
O lamuriram si pe asta Smile

Reply
(24-10-2024, 10:45)renatoa Wrote: Cu pleava, ma asteptam sa zboare afara, fiind usoara, si avand permanent curent convectiv din interior, care sa o transport afara. Din video nu prea se vede mare lucru.
https://vimeo.com/878390222
Daca se arde in interior asta chiar nu e bine... dar, din experienta cu altele, pleava are tendinta de evadare, daca i se ofera cel mai mic curent de aer, nu prea are stare in spatii inchise.

"The chaff will remain in the drum during roasting and should be blown out in the free after dumping the roasted beans on a tray for cooling."

Este chiar asa de rau pentru 80-100g cafea? Confused

Reply
Este proportional, nici rau nici bine...
Este la fel ca la 200 sau 500 sau... cate boabe, atata pleava, care daca se bronzeaza in exces... tot atat fum...
Personal as vrea-o afara... Confused

Reply
Roastino e frumusel dar costa cat jumatate de Skywalker. Merita ?
Aduce ceva avantaje fata de un popcorn cu reglaj de putere ?
Eu cu popcornul prajeam intr-o cutie mare de carton si asa am rezolvat problema cu pleava.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)