Hello There, Guest! Login Register


Cafelat Robot

#1
Destul de surprinzatoare absenta unui topic despre Cafelat Robot.

Cateva link-uri pentru cei nefamiliarizati cu aparatul:

https://www.kickstarter.com/projects/caf...ffee-maker

https://www.home-barista.com/reviews/caf...54483.html

http://www.cafelat.com/uploads/1/5/3/6/1...manual.pdf

https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=qxO7rK3Om5E
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#2
Pentru ca seamana prea mult a Rok, si lumea face asocieri ?  Confused Huh
Acum, daca i-am ratat campania... ce sa mai vorbim, de ceva ce nu exista ?

Parca de Flair a suflat cineva ceva... chiar si dupa ce s-a terminat KS.
Si a fost la juma de pret fata de asta ... si mai mic, si mai sexy... la ala m-as fi bagat daca prindeam de veste la timp...
 
Reply
#3
Seamana in sensul ca nu au boiler fiindca altfel sunt diferente.

E posibil sa apara direct pe site-ul cafelat.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#4
Seamana... in sensul ca aparentele conteaza, ambele au aceasi alura, cu coarne care se ridica si se apasa, multi nu se uita mai departe de asta, sa vada ca robotul are un portfiltru/sita/grup un pic mai adevarat, si nu din plastic...

Poate sa apara unde vor, daca apare la 3-400 nu va nici un avantaj fata de Flair. Nici macar la pret egal...
 
Reply
#5
(05-10-2018, 12:30)renatoa Wrote: Seamana... in sensul ca aparentele conteaza, ambele au aceasi alura, cu coarne care se ridica si se apasa, multi nu se uita mai departe de asta, sa vada ca robotul are un portfiltru/sita/grup un pic mai adevarat, si nu din plastic...

Poate sa apara unde vor, daca apare la 3-400 nu va nici un avantaj fata de Flair. Nici macar la pret egal...

Față de ROK, pe care-l folosesc de ceva vreme, uneori cu draci, alteori cu zîne, sînt diferențe mari.
Material (aluminiu peste tot), sită de aluminiu etc. Cred că e ceva mai durabil în timp.
„Portafiltrul” e mult mai înalt, nu trebuie să te mai coțopenești cu-n tub/funnel pe lîngă el, să nu dai cafeaua pe jos cînd o afînezi cu acul ăla.
Cu temperaturile nu știu însă cum stă. E posibil să piardă mai repede gradele, căci tot deschis e deasupra, pînă pui portafiltrul în piston. Are ceasul ăla drăgălaș pe-un braț, să-ți arate că apeși uniform... 
Dar e o bijuterie, are patină. Cam snobisch, dar dacă merge Flair, cred că merge și Cafelat.
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#6
Pai autorul a devenit renumit ca restaurator de espresoare vintage... a avut de unde sa adune patina Smile
 
Reply
#7
(05-10-2018, 14:12)Radu Liviu Wrote:
(05-10-2018, 12:30)renatoa Wrote: Seamana... in sensul ca aparentele conteaza, ambele au aceasi alura, cu coarne care se ridica si se apasa, multi nu se uita mai departe de asta, sa vada ca robotul are un portfiltru/sita/grup un pic mai adevarat, si nu din plastic...

Poate sa apara unde vor, daca apare la 3-400 nu va nici un avantaj fata de Flair. Nici macar la pret egal...

Față de ROK, pe care-l folosesc de ceva vreme, uneori cu draci, alteori cu zîne, sînt diferențe mari.
Material (aluminiu peste tot), sită de aluminiu etc. Cred că e ceva mai durabil în timp.
„Portafiltrul” e mult mai înalt, nu trebuie să te mai coțopenești cu-n tub/funnel pe lîngă el, să nu dai cafeaua pe jos cînd o afînezi cu acul ăla.
Cu temperaturile nu știu însă cum stă. E posibil să piardă mai repede gradele, căci tot deschis e deasupra, pînă pui portafiltrul în piston. Are ceasul ăla drăgălaș pe-un braț, să-ți arate că apeși uniform... 
Dar e o bijuterie, are patină. Cam snobisch, dar dacă merge Flair, cred că merge și Cafelat. 

Inainte a ne da cu parerea, era bine sa parcurgem informatia din link-uri.

Corpul exterior si baza sunt din aluminiu in rest tot ce vine in contact cu apa e inox si evident garnituri de silicon.

Pierderile de temperatura sunt normale si oarecum binevenite:

https://www.youtube.com/watch?v=DujS0Wz17aM
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#8
Un detaliu important, un avantaj față de ROK și Flair:
Se desfac și se pot curăța mai ușor toate piesele.
La ROK îți ia ceva obișnuință să scoți sita din silicon (și să vezi ce mișto e la întreținerea săptămînală, să-i desțelenești șuruburile scîrțîinde). La Flair, m-am căznit ceva să-i scot pistonul, mai ales cînd e fierbinte (lucru pe care nu l-am văzut nicăieri pe net și care-i a big no-no).
E mișto scula (asta nu-nseamnă că ROK nu-i mișto; cu Flair am mari îndoieli, pe măsură ce scriu mă umplu de draci și-mi vin idei dă famelist tradițional și sudalme tradiționale și...ah).

(05-10-2018, 15:09)dev Wrote:
(05-10-2018, 14:12)Radu Liviu Wrote:
(05-10-2018, 12:30)renatoa Wrote: Seamana... in sensul ca aparentele conteaza, ambele au aceasi alura, cu coarne care se ridica si se apasa, multi nu se uita mai departe de asta, sa vada ca robotul are un portfiltru/sita/grup un pic mai adevarat, si nu din plastic...

Poate sa apara unde vor, daca apare la 3-400 nu va nici un avantaj fata de Flair. Nici macar la pret egal...

Față de ROK, pe care-l folosesc de ceva vreme, uneori cu draci, alteori cu zîne, sînt diferențe mari.
Material (aluminiu peste tot), sită de aluminiu etc. Cred că e ceva mai durabil în timp.
„Portafiltrul” e mult mai înalt, nu trebuie să te mai coțopenești cu-n tub/funnel pe lîngă el, să nu dai cafeaua pe jos cînd o afînezi cu acul ăla.
Cu temperaturile nu știu însă cum stă. E posibil să piardă mai repede gradele, căci tot deschis e deasupra, pînă pui portafiltrul în piston. Are ceasul ăla drăgălaș pe-un braț, să-ți arate că apeși uniform... 
Dar e o bijuterie, are patină. Cam snobisch, dar dacă merge Flair, cred că merge și Cafelat.    

Inainte a ne da cu parerea, era bine sa parcurgem informatia din link-uri.  

Mea maxima culpa: m-am exprimat aproximativ: nu aluminiu, ci metal am vrut să zic. 
Nu mi-am „dat cu părerea”, ci m-am exprimat în cunoștință de cauză. Mă pasionează scula, o cunosc de ceva vreme, umblu cu espressor manual.
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#9
un pic offtop: ce nu e in regula cu Flair? ma uitam azi la el, asa..
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
#10
Asta ar putea sa-ti spuna cine foloseste Flair, pe topicul despre Flair. Smile
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#11
pai @Radu Liviu si are Flair, parca. il invit la o discutie acolo prin acel mesaj Big Grin
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
#12
Nu, nu am zis că am. Am testat, am pus mîna pe unul, l-am întors pe toate fețele (apăsat, tras, împins, scos, băgat), dar nu mi-a plăcut.
Am vrut foarte mult să-mi iau, dar pînă la urmă am ales ROK-ul.
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#13
De la J. Hoffmann citire:
https://www.youtube.com/watch?v=11ZSXVZbQbA
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► Hario V60 ■
 
Reply
#14
(25-10-2019, 23:15)lracu Wrote: De la J. Hoffmann citire:
https://www.youtube.com/watch?v=11ZSXVZbQbA
Foarte fain video-ul, multumim!
 
Reply
#15
In dimineata aceasta am avut putin timp sa testez Cafelat Robot-ul pentru 2 shot-uri, cu Sette ca rasnita.

In primul rand, nu are nici o treaba cu Flair-ul si cred ca nici cu ROK-ul. Sigur, nu le-am testat in acelasi timp si nici cu aceeasi rasnita, insa, cel putin fata de Flair, gustul e mult mai echilibrat si am regasit mai mult corp. La Flair, existau multe componente mici care trebuiau manipulate, aici e mai simplu, toate piesele sunt mai usor manevrabile, mi se pare potrivit si sa faci mai multe shot-uri consecutive.

Cu o cafea prajita ceva mai dark, Honduras Cauful Cooperation, rezultatele au fost foarte bune. Cu o cafea prajita spre mediu, de la Roastopus, am putut sa simt nevoia de preincalzire.

Actionarea bratelor e acceptabila pana pe la 7 bar, daca vrei sa te uiti si la manometru. Insa da, implica ceva efort, dar probabil ca, in timp, o sa gasesc pozitia potrivita.

O sa testez Robot-ul si cu cafea ceva mai usor prajita si revin cu info.

Prima impresie e ca e Robot-ul e o bijuterie, dar care are nevoie, daca e folosit fara preincalzire a sitei, de o cafea prajita ceva mai dark, de o rasnita buna si de ceva forta pentru actionarea bratelor.
Acum: Sette 270, ECM S-Automatika 64, Strega, Cafelat Robot, Lido 3
In trecut: Honne, Quamar Q13, Macap MX, Kinu M47, Comandante, Bezzera Magica, La Pavoni Pro, Lelit PL81T, ROK
 
Reply
#16
(02-12-2019, 10:13)cradun Wrote: In dimineata aceasta am avut putin timp sa testez Cafelat Robot-ul pentru 2 shot-uri, cu Sette ca rasnita.
Hei! Poate reușim un test comparativ cu ROK. Joi cred că aș putea dacă nu se concretizează o plecare din oraș.
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#17
(03-12-2019, 13:00)mihneasusan Wrote:
(02-12-2019, 10:13)cradun Wrote: In dimineata aceasta am avut putin timp sa testez Cafelat Robot-ul pentru 2 shot-uri, cu Sette ca rasnita.
Hei! Poate reușim un test comparativ cu ROK. Joi cred că aș putea dacă nu se concretizează o plecare din oraș.

Let's pm.

Azi am incercat o Brazilia Mogiana de la Claro cu Robot-ul si cu Sette. Am preincalzit portafiltrul lasandu-l in gura kettle-ului cat a fiert apa, deci ceva extrem de simplu. Rezultatele au fost foarte bune, dar nu mai tin minte diferenta fata de Strega, asa ca urmatorul test va fi cu cafeaua pe care o beau acum pe Strega, adica cu o Costa Rica de la Guido.
Acum: Sette 270, ECM S-Automatika 64, Strega, Cafelat Robot, Lido 3
In trecut: Honne, Quamar Q13, Macap MX, Kinu M47, Comandante, Bezzera Magica, La Pavoni Pro, Lelit PL81T, ROK
 
Reply
#18
"urmatorul test va fi cu cafeaua pe care o beau acum pe Strega, adica cu o Costa Rica de la Guido."

Cu Costa Rica Perla Nera gradul de complexitate a gustului, resimtit de mine, e mai mare in espresso-ul obtinut cu Strega (e adevarat ca si cu alta rasnita) decat in cel obtinut cu Robot-ul, chiar daca am preincalzit (poate nu suficient) portafiltrul Robot-ului in kettle-ul in care am fiert apa. Ar mai exista posibilitatea incalzirii pistonului prin imersiunea lui in apa fierbinte, dar acest lucru presupune o bataie de cap in plus si mie personal nu mi se pare usor de facut la utilizarea zilnica. Ceea ce nu pot spune despre preincalzirea portafiltrului, care mi se pare foarte usoara, dc exista un kettle cu gatul suficient de larg incat sa incapa portafiltrul cu sita acolo.

De asemenea, se mai poate umbla la variabilele extractiei - pentru ca am obtinut extractii de 45 de secunde, BR 1:2, 18 in si cam 40 out, in care numai durata preinfuziei la 0 (cat am turnat apa din kettle si pana am fixat portafiltrul) a fost cam de 15 secunde, alte cateva secunde la 2 bar, dupa mers spre 7 bar (mai mult devine putin mai dificil de apasat daca nu stau deasupra si dc vreau sa vad si manometrul, in acelasi timp). Ideea principala e ca apasarea la presiune de 6, 7 bar a durat suficient cat sa pot spune ca gradul de complexitate redus fata de Strega a fost cauzat de scaderea de temperatura si nu de presiunea insuficienta.

Dupa aceste teste, concluzia mea e ca Robot-ul e cel mai bine folosit cu cafea prajita mai dark, dar cat de dark, inca ramane de vazut. Am remarcat inca o data placerea si usurinta in utilizarea Robot-ului, dar si a rasnitei Sette Smile
Acum: Sette 270, ECM S-Automatika 64, Strega, Cafelat Robot, Lido 3
In trecut: Honne, Quamar Q13, Macap MX, Kinu M47, Comandante, Bezzera Magica, La Pavoni Pro, Lelit PL81T, ROK
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)