Welcome Back Log In Create Account

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

Mulțumesc mult"
In altă ordine de idei, știu că tine de alt topic, ești mulțumit de Bezzera? Îmi trebuie un espressor bun, sunt începător în arta espresso dar nu am chef să-l schimb peste 2-3 ani. De obicei îmi place să-mi iau aparate performante, chiar dacă aștept mai mult pana îmi permit sa le iau.
Mulțumesc încă o data.

Reply
Poti pune intrebarea pe un topic dedicat, ca sa nu amestecam lucrurile, sau poti crea un topic nou pe aria de Sfarturi la achizitie, cu o propunere de comparatii intre cateva aparate care te inspira.

Si neaparat sa treci si pe la Misu! O sa-ti placa, desi rasnita aia de zahar s-ar putea sa te sperie :))
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(21-01-2015, 09:17)diabloviciu Wrote: are acelasi  gust pe care-l simti cand revii de la dentist. Cred ca am devenit eu mai mofturos

Aici is doua variante: ori nu mai stii asa de bine cum ii gustul cand revii de la dentist (sau poate e dentista ?!) si tre' sa te mai duci. Asta-i varianta probabila...  :P
Iar ca ai devenit mai mofturos... apai aici intra toti espessomanii nebanuiti (ca sa eliminam exceptiile nefericite provenite din osmoza) ce au pasit pragul acestui forum. Daca n-or fost mofturosi inainte, ei bine acum IS!
Sau se chiama a fi (sau deveni) CUNOSCATORI!

PS Buna-i si cate o pauza din asta: apreciezi si mai mult cafeaua de zi cu zi... Exclamation 
Mai ales eu cu laringita mea far de cafea. :@  
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
(22-01-2015, 01:08)amarok Wrote: PS Buna-i si cate o pauza din asta: apreciezi si mai mult cafeaua de zi cu zi... Exclamation 
Mai ales eu cu laringita mea far de cafea. :@  

Am facut o pauza de cafea vre-o 2 saptamani, timp in care am baut o ordinarie din comert tocmai pentru a-mi da un reset. M-am ales si cu vre-o 4 zile de dureri de matze pe care le-am tratat cu o caldare de ceai .
In ce priveste laringita, ma apuca de pe la o juma' de august dintr-o bere rece, vorbesc vre-o 3 luni ca gansacul si-mi mai revin prin februarie. Pe la martisor, asa, chiar pot sa si cant.
Alaltaieri am prajit Papua Noua Guinee.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe

Reply
Ii laringita ca nu prea stia doctorita ce sa scrie... Huh
Acum e o smiorcaiala stranutotusitiva cu o stare blegoasafardechef.
Dupa ce gat salvadorul de sub trompa tasnesc la lucru si poate ma ajunge si chefudelucru cumva.
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
espresso si expreso...

inghesui stirea asta intr-un thread existent, nu merita unul nou, dar merita ceva atentie:
e-adevarat, americanilor le place sa bea cafea proasta...
tradus in romaneste si inlocuit american cu roman, merge si la noi;
cu mentiunea ca bautul cafelei proaste costa mai mult la noi :)

fara a incerca sa descurajez entuziastii nostrii, dar cred ca prepararea espresso acasa din cafea proaspat prajita, va ramane for ever o pasiune de nisa, privita ca excentrica din afara;
in comparatie cu convenienta cafelei comerciale la toate colturile...

si aici, poate putin mai radical, dar fac o separare intre barista de casa, in stradania lui/ei de a cunoaste si a se bucura de oarecare calitate si restul lumii barista, dar nu cea dintr-o infima minoritate de baruri care promoveaza calitatea in detrimentul profitului, ci din mare majoritate a barurilor care vand cafea comerciala, si unde, uneori o cafea e mai scumpa, ca de, e facuta la o masina expreso, dar mai proasta decat o cafea servita la un lant comercial gen starbucks ;(

sursa: America runs on bad coffee
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Foarte bun topicul discutiei .
Hai sa vedem cam care ar fi structura costului cafelelor ambalate incadrate ca FMCG . Pierderea din prajire e aceeasi , de cca 20% , acciza pe cafeaua prajita se situeaza undeva la 1064 RON/tona , adica 1,064 lei/kg . Daca ar fi sa luam in considerare niste rate ale profitului de maxim bun simt , respectiv de 30% atat pentru procesator cat si pentru vanzator , am putea sa facem cateva calcule . Vom ignora in mod voit cativa factori , pentru a oferi un avantaj de pret acestor producatori , respectiv costuri de transport ,alti intermediari (reprezentante locale , importatori sau dealeri , care au si ei un adaos comercial) , amortismente , costuri de productie altele decat materia prima ( manopera , gaz sau /si electricitate , mentenanta, samd) , costuri de promovare ( din unele surse pe care nu le pot cita din simplul motiv ca nu le-am mai gasit si nu am rabdarea sa le caut iarasi ) , costuri care la nivelul pietei noastre se situau intre 5 si 20% din vanzarile companiilor prezente in studiu . Ce vom lua in calcul va fi ambalajul pe care il folosesc , la un pret simbolic de doar 11 eurocenti la producator . E o estimare pur estimativa , pentru un ambalaj ieftin pentru producator, in genul Jacobs . Sunt cafele care au ambalaje care pot ajunge la costuri cu ambalajul mult mai mari , dar ne oprim la aceasta suma . Cursul de schimb luat in calcul va fi de 4.45 lei/euro.
Incepand cu ambalajul , pentru ca acesta vinde si luand in considerare adaosurile mentionate , un ambalaj de 11 centi devine 11c x 4,45 + 30%(adaos procesator) + 24% (TVA) + 30% (adaos comerciant) =1.02 lei /buc.
O unitate de pret a unui kilogram de cafea verzi la origine sufera urmatoarea transformare - 1 + 25% ( pierderea de 20% din prajire se cuantifica intr-o crestere de pret de 25%) + 30% +24%+30% = 2.62 .
La aceasta se adauga acciza , adica 1064 + 24%+30% = 2644 lei/tona , adica 2.64 lei/kg .
Facand o medie aritmetica a cotatiilor cafelelor arabica din dec. 2014 conform ICO avem o cotatie medie de 188.06 centi / livra pentru piata europeana , pentru cafea trading grade , adica 415,14 centi (USD) /kg . Transpunand in euro rezulta 365.23centi (EUR)/kg , adica 16.16 lei/kg .
Aplicand coeficientul de corectie de 2.62 rezulta un pret de 42.34 lei/kg , la care adaugam acciza si obtinem 44.98 lei/kg . La o punga de 250 g ar fi 11.25 lei + 1.02 ambalajul , adica 11.27 lei /buc .
Acest pret ar fi posibil daca nu ar exista comisioane bursiere , adaosuri ale dealerilor si absolut nici un alt element de cost omis voit anterior , plus cote de adaos extrem de decente . Daca aveti putina rabdare si imaginatie incercati sa vedeti unde se ajunge luand in calcul si acestea . S-ar dubla .
Dar aceasta nu e o problema . Mai exista si cafele standard si sub-standard ca si grad de calitate , mai exista si robusta ...
Cat despre cafelele premium grade sau speciality grade , ce sa mai vorbim ...
Lasand deoparte faptul ca imi castig existenta din cafea , ceea ce cumparati de la prajitorii locali reprezinta pretul cel mai bun pentru cafea , elementele de cost suplimentar ( prajire , aprovizionare) fiind intr-adevar ceva mai mari dar sunt compensate de absenta unor intermediari ( cei mai multi cumpara direct de la dealeri mari din strainatate , in speta Germania , Italia sau Olanda) plus ca sunt atat procesatori , cat si vanzatori finali .
Concluzionand , daca totusi doriti sa cumparati cafele din comertul nespecializat , ceea ce este sub 20 lei/250g trebuie evitat .

Reply
Bun calculul, bravo! Acum sa vedem o adaptare doar pentru proaspat prajita aici - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-P...in-Romania
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(26-02-2015, 23:20)iri Wrote: ...   Concluzionand , daca totusi doriti sa cumparati cafele din comertul nespecializat , ceea ce este sub 20 lei/250g trebuie evitat .

problema mea e ca nu am sitiut ca FMCG inseamna Fast Moving Consumer Goods;
(in acceptia mea, cand cineva foloseste intr-un mediu public termeni pe care nu ii explica, se adreseaza in mod explicit unei audiente restranse, aceea care stie macar ce inseamna termenul folosit)
in rest, ce sa spun: daca prin comert specializat se inteleg prajitorii/furnizorii de cafea proaspata, atunci probabil intregul comert nespecializat trebuie evitat! cu sau fara ambalaj :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Astazi am primit la redactie pe email (nu stiu cum de m-au pus si  pe mine la cc)  un comunicat important pentru tara, cu ocazia intrunirii CSAT. Redam inaltatoarele cuvinte in integralitate, cu o strangere de inima caci micii prajitori de cafea nu sunt premiati de nimeni  :)  :

"Institutul German pentru Calitate DLG a premiat cu aur cafeaua instant Doncafé ELITA și Doncafé SELECTED. Este pentru prima dată cand o cafea instant din România obține prestigiosul premiu și al treilea an consecutiv când marca Doncafé este premiată de Institutul DLG.  
Institutul german pentru Calitate DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft) evaluează cafeaua strict în funcție de aspect, miros şi aromă, gust şi echilibru.  
Pe lângă premiile pentru cafeaua instant, Doncafé a câștigat, anul acesta, aurul pentru calitate și pentru alte 4 sortimente de cafea: Doncafé 4 în 1, Doncafé Capuccino Classic, Doncafé Espresso Professional și Doncafé decaffeinated.
Campania de media și advertising Doncafé aduce premiul în atenția consumatorilor printr-un nou spot TV. Intră pe Doncafé.ro pentru a descoperi mai multe detalii despre cum a fost testată cafeaua Doncafé de către experții germani.

Ce este DLG?
Centrul de testare a alimentelor DLG este o renumită instituție germană, lider în evaluarea calității produselor care se pot vinde în Germania. DLG evaluează anual 27.000 de produse alimentare și băuturi din întreaga lume. În cadrul evaluării internaționale a calității, cafeaua Doncafé a concurat cu zeci de specialități de cafea, evaluate de experți în domeniul cafelei conform unor parametri științifici complecși."

Reply
Asta se numeste (frumos spus) reclama sau spam (mai aproape de realitate).
Cea ce nu se sublineaza e faptul ca acest sortiment a "concurat" la sectiunea cafelei instant care alte cerinte fata de cafeaua forumistica

Reply
Se pare ca au inceput sa mai apara alternative in supermarketuri... ma rog, atat cat putem spera, nu va ganditi la cafea prajita in fata noastra...

Mai exact, Kaufland, Julius Meinl Präsident - Bohne 500g (rosie), avand data prajirii in decembrie 2014, 53 lei kg
Boabele sunt un blend America de Sud-Centrala, si au cea mai light prajire disponibila la Julius Meinl, o boaba din 3.
Stiu, 2 luni e mult, dar cand ati vazut in supermarket asa ceva pana acum ? Adica sa gasiti pe pachet cam toata informatia, prajita sub 6 luni cum se gaseste de regula, si ieftina pe deasupra !
Este baubila, comparabila cu boabele de la Florescu la aceasi clasa de pret.

Reply
Cei de la Kaufland au si cafea varsata (diverse sortimente) care o poti achizitiona si (proaspat) macinata. Nu stiu cum e dar e o alternativa in cazuri de stocuri zero  :)

Reply
nu, nu, alea varsate de supermarket, nu. Sunt niste oribilitati, majoritatea vietnameze, amestecuri drese cu multa robusta inferioara, unele cu arome, statute, ceva infect
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini

Reply
Corect, este o cafea oribila!Pe incercate!
Nu cred ca trebuie sa recomandam pe acest forum asemenea produse, ar fii pacat de munca care s-a depus aici,  pentru a constientiza ce inseamna o cafea buna (proaspat prajita), un espresso adevarat !
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto

Reply
Corect, acest thread trebuie sa aibe limitele sale.

Reply
E chiar culmea sa fie pomeniti( si gratis pe deasupra) intr-un loc ca asta.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Pentru linistirea poporului o sa incerc sa vad daca-s mai oribile decat o cafa impachetata.
Eu doar recomandasem comercialele astea varsate doar in cazuri de urgenta cand decat de loc e posibil sa nu fie chiar asa de nasol sa-ncerci si asa ceva. Mai ales ca poti lua orice cantitate doresti (cele ambalate au totusi un minim de gramaj).

Reply
Eu zic ca da. Macar cea impachetata e pastrata mai bine.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
La kauflandul unde merg eu (Dumbravita) au scos raionul de cafea sau l-or fi mutat si nu stiu eu unde. O fi fo' asa de groaznica de renuntara...

Reply
http://www.nwradu.ro/2015/04/brandul-nes...n-romania/
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Pana la urma este si un sus al josului.Prefer josul susului.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Cafea verde de unde cumpar din tara ?
Nu pentru slabit ... desi am 103 :D vreau sa incep sa experimentez si cu prajitul...

Reply
Aici este topicul - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...se-preturi

Reply
Ma intreb ce poate vinde cineva la 20 lei kg... nu ca as fi tentat, doar ma intreb Huh

http://www.espressocafe.ro/cafea/cafea-boabe.html

Reply
Pot fi mai multe raspunsuri:
Poate fi o cafea rezonabila, dar aproape de termenul de valabilitate si se vinde acum cat se mai poate.
Se gasesc si mai ieftine de atat. Chiar si proaspat macinata nu imprastie mirosul caracteristic al cafelei. O fi pentru slabit...  :D

Reply
Apropo de mirosul caracteristic... de cand m-am apucat de prajit acasa... l-am cam uitat... Huh

Pur si simplu ce prajesc eu nu mai miroase a... cafea prajita, ca atunci cand deschizi punga de la supermarket.
Il regasesc de abia cand o macin.
Sa inteleg ca mirosul de cafea "comerciala" apare dupa mult timp de stat in depozit ?

Reply
Sunt si cafele comerciale cu un miros clar si distinct dupa macinare. Nu stiu si cat costa comparativ cu cele autohtone proaspat prajite pentru ca sunt in general cadouri din Germania.

Reply
Am mai scris de Julius Meinl, revin poate e cineva interesat.
De fiecare data cand trec prin K-land, chiar daca nu intentionez sa cumpar, ma uit sa vad din ce data este prajirea lor, fiind singurii care au decenta sa o inscriptioneze.
Astazi am notat recordul, personal :) 22 aprilie , deci sub doua luni de la prajire, exista consemnata o prajire mai proaspata de atata la o cafea de supermaket ?
Aproape ca am fost tentat sa o incerc... :) dar cand m-am gandit ca alea 500 grame de boabe vor trebui si baute, chiar daca nu imi plac... am lasat-o pe raft :)

Reply
Culmea, si Lavazza pun data prajirii ("production date" poate fi si ambalarea, caci Illy spre exemplu o tine 3 saptamani dupa prajire), dar si Jacobs ::) Am vazut prin Carrefour un stiv mare de alintaaroma la promotie cu 15lei/500g dar nu imi mai aduc aminte bine daca data era pe ambalaj sau pe un bax. Ce data? 10-5-2015!!!  Bini di tat!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)