• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Bezzera BZ10

#1
Stiu in mare principui de functionare la HX-uri dar as avea nevoie de cateva informatii despre acest espressor. Din cate stiu, acest model are un singur boiler. Cum se rezolva trecerea de la "ready for a shot" la "ready for steaming" avand in vedere ca undeva trebuie sa existe o urcare a temperaturii/presiunii? De asemenea, daca exista timp de asteptare intre cele 2 etape, cam cat ar fi de la pregatit pentru extractie la pregatit pentru frotare si invers? De la pornirea espressorului in cat timp e pregatit pentru prima extractie? 
Avand in vedere ca nu are PID, probabil ca fluctuatiile de temperatura sunt mai mari decat la un espressor cu PID dar cu siguranta mult mai mici decat la un Clasic fara PID. Intre ce valori sunt aceste fluctuatii? Boilerul e de 1.5L si pe parcursul unei extractii nu apar scaderi mari de temperatura ca la un Clasic care are boilerul de 100ml dar ma intereseaza cum se obtine stabilitatea de temperatura in BZ10. Va multumesc!
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#2
(18-11-2012, 01:28)zuluafonu Wrote: Stiu in mare principui de functionare la HX-uri dar as avea nevoie de cateva informatii despre acest espressor. Din cate stiu, acest model are un singur boiler. Cum se rezolva trecerea de la "ready for a shot" la "ready for steaming" avand in vedere ca undeva trebuie sa existe o urcare a temperaturii/presiunii? De asemenea, daca exista timp de asteptare intre cele 2 etape, cam cat ar fi de la pregatit pentru extractie la pregatit pentru frotare si invers? De la pornirea espressorului in cat timp e pregatit pentru prima extractie? 
Avand in vedere ca nu are PID, probabil ca fluctuatiile de temperatura sunt mai mari decat la un espressor cu PID dar cu siguranta mult mai mici decat la un Clasic fara PID. Intre ce valori sunt aceste fluctuatii? Boilerul e de 1.5L si pe parcursul unei extractii nu apar scaderi mari de temperatura ca la un Clasic care are boilerul de 100ml dar ma intereseaza cum se obtine stabilitatea de temperatura in BZ10. Va multumesc!

Din observatiile mele:
1. Atata timp cat nu faci mai mult de 3-4 cafele poti frota fara probleme in acelasi timp in care extragi shotul de espresso (evident iti trebuie dexteritate sa faci asta, dar cu timpul nu e problema). Apa care iti curge in ceasca e trasa direct din rezervor (nu din boiler) si e doar incalzita intrand in contact cu caldura boilerului. Aburul cu care frotezi laptele vine direct din boiler si dupa observatiile mele nu destabilizeaza deloc temperatura de extractie. Eu beau de obicei doppio fara zahar si nu sesizez nici o diferenta in rau sau in bine daca e extras in timp ce frotez sau nu. Daca ai ingrijorari legate de temperatura de extractie atunci iti pregatesti laptele in pitcher si cand ai incheiat extractia incepi frotarea fara sa astepti (aburul il ai absolut tot timpul la dispozitie) Masina insa se destabilizeaza puternic atunci cand scoti apa din boiler pentru ceai.

2. Tot din observatii personale, dupa 5-10 min boilerul este deja la presiunea necesara si dupa inca 10 minute pe grup nu mai poti tine mana. Bezzera are o rezistenta pe grup si banuiesc ca din aceasta cauza se incalzeste repede. Asadar cam in 20min poti face o extractie. Pentru siguranta poti considera 30min.

3. Vorbind de temperatua de extractie aici lucrurile sunt total neclare si trebuie sa te bazezi pe cei care au construit espressorul si pe gustul tau. Cum ziceam, apa din rezervor trece printr-o teava care sta in contact cu boilerul. Aflat in "stand by", apa din teava este extrem de fierbinte asa ca inainte de extractie este necesar un flush. In functie de cat de lung este flush-ul "reglezi" temperatura de extractie,dar niciodata nu o sa stii care e temperatura exacta. Daca esti o persoana care se bazeaza pe gust nu e nici o problema, poti face teste cu aceeasi cafea facand flush mai lung sau mai scurt si poti trage concluzii si poti bea o cafea perfecta. Daca esti o persoana tehnica si nu poti bea cafea daca nu stii ca s-a extras la exact 91.7 grade atunci ai o problema cu Bezzera.Smile Despre constanta temperaturii pe perioada extractiei nu ai nici o informatie, dar eu cred ca grupul cu incalzitor propriu isi face treaba.

Sper ca te-am luminat cat de cat. Daca nu, o va face Liviu si ma va corecta si pe mine.

Numai bine!
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#3
Salut!
Mersi, sunt foarte utile informatiile tale!
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#4
A explicat foarte bine G. Serban. La HX-uri nu trebuie sa iti inchipui decat o teava care trece prin mijlocul boilerului si ajunge in grup. Abur ai permanent caci el vine din boiler, iar teava aceea (schimbatorul de caldura) va fi in permanenta incalzita de boiler. Cu cat lasi mai multa apa rece sa treaca prin ea, cu atat vei raci putintel boilerul si acul manometrului de presiune in boiler va scadea.

De aici rezulta ca un HX fara manometru de presiune in boiler este extrem de anevoios de manevrat si nu iti recomand sa cumperi asa ceva. Si sunt astfel de modele in piata, inclusiv de la Bezzera (BZ07 si BZ10 aveau versiuni cu un manometru si cu doua manometre). Tot de aici rezulta ca un PID pe un HX nu va face mare lucru, el controland temperatura boilerului nu a tevii HX. Deci scazand din PID temperatura in boiler, teava HX va fi mai "rece" iar tu vei fi nevoit sa lasi mai putina apa sa treaca prin grup ("flush"). Insa tot nu vei sti temperatura exacta a apei, fiind o determinare indirecta. Cu alte cuvinte, PID-ul pe HX (adica vreo 300E in plus) nu prea se merita.

Despre fluctuatiile de temperatura e greu sa vorbim fara un dispozitiv SCACE . Insa nu am vazut voci radicale impotriva acestui tip de grup Bezzera, incalzit electric. Doar ca nu este asa "eco", aducand un consum de 50W in plus. Stabilitatea termica in astfel de masinarii oricum este la un standard destul de ridicat. Daca insa vrei exactitate draconica, un DB cu PID va fi exact ce iti trebuie.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Picuratorul se poate deșuruba de pe portafiltrul Bezzera pentru modelele BZ si inlocui cu unul simplu, dublu, triplu?
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#6
Am probat acum si merge sa infiletez un picurator simplu mai vechi. Au cam acelasi filet toate marcile. Poate cele cu portafiltru de 53 sa-l aiba diferit.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Se gasesc picuratoare de cumparat separat ?
Expobar Brewtus IV + Mahlkönig Vario
 
Reply
#8
La orice magazin de piese. Eu am luat de la echipamentehoreca.ro dar au si la mag-pro si in mai multe locuri.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
1. BZ10 se poate decalcifia cu apa si sare de lamaie?
2. Foloseste cineva filtrele de dedurizare de la importator recomandate pentru BZ10?
3. La cati bari vine setat din fabrica?
4. Se poate regla presiunea in caz ca nu e la 9 bari?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri, maine poate dau comanda daca va fi la un pret bun Smile
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#10
1. Da insa foarte greu.

2. Ca sa fie eficiente trebuie ca apa rezultata sa fie duse la analize de laborator sau sa ai un TDS metru electronic si sa vezi valoarea obtinuta dupa filtrare. Restul e marketing

3 si 4. Pe presiuena din boiler al meu a fost 1.25 Cristi pe Magica are 1.1. Presiunea de extractie cam 11. Se regleaza foarte usor la 9.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
2.
folosesc "Bezzera water softener filter kit, for open tank models"
e 8 EUR, iar filtrul consumabil e vreo 4; solutia e comoda si cred in eficienta ei;

duritatea apei pentru espressor, in grade germane, ar trebui sa fie sub 4, ori apa plata Bucovina are 3,8 deci e foarte buna, tehnic, dar si la gust Smile nu mi-a lasat absolut nici o depunere dupa 6 luni de utilizare pe un Krups, dar pe un HX, pentru mine e mult prea costisitoare;

3.
Magica mi-a venit cu OPV de 12 bar; a fost usor sa reduc presiunea la 9.5 bar prin invartirea cu mana a corpului OPV pentru destinderea arcului interior, dar - cel putin in cazul acestui model - intervine un fenomen de rezonanta a supapei, cu un zgomot nelinistitor Smile ansamblul e proiectat pentru functionare in jur de 12 bar si solutia Bezzera este achizitionarea unui kit OPV pentru 9 bar, ceea ce am si facut;
asa arata OPV ('supression valve') pentru 12 bar:
   
si asa arata cea din kit, pentru 9 bar:
   
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#12
Wink 
Azi am dat comanda la BZ10 Big Grin O alta optiune extrem de atractiva era Unica dar consider ca e un avantaj sa stiu ca mai sunt cel putin doua persoane pe acest forum cu BZ10 de la care am ce invata si bineinteles, e HX Smile
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#13
Liviu, tu ti-ai coborat presiunea pe la 9.5 bari, asa-i? A aparut si la tine zgomotul nelinistitor de care zicea radudani? Daca nu, inseamna ca apare doar la unele modele Bezzera.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#14
Parca putin...Dar mie imi place si Mazda 3 a mea, care cu un motor de 1.6 benzina maraie frumos Smile De aia sloganul lor e "zum zum" Smile) Deci il putem aplica si la Bezzera 9bar Smile) Si RaduCarutasu spunea ca o pompa rotativa silentioasa nu are niciun farmec...nu simti vibratia...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
da, pompa vibreaza, insa vibratia se transmite pe coloana de apa la supapa OPV, unde ansamblul arc(mai destins)/suport/pastila, cu constanta elastica modificata, intra in rezonanta si scoate tiuitul respectiv; ceea ce in timp poate face rau;
asta, la Magica sau Mitica unde in denumirea acelui calibrated spring se specifica si 12 bar; la BZ10 nu, desi in exterior si in p/n par identice;

in cazul meu, pentru a cobori presiunea la 9 bar a trebuit sa desfac atat de mult cilindrul incat a inceput sa picure apa; am urcat atunci la 10 bar, unde nu mai era nici atat de multa scartaiala;

oricum, in final am preferat sa iau kit-ul de 9 bar si cu curiozitatea de a vedea daca si cat se imbunatateste gustul cafelei extrase;
nu ma pot pronunta daca gustul e mai bun; cert insa, scaderea presiunii de extractie reduce riscul de channeling la pucurile mai prost distribuite/tampate, in plus, pentru caracteristici identice ale pucului, la 9 bar extractia e cu flux mai mic, deci mai completa si mai scade si probabilitatea de a gasi reziduuri de cafea in ceasca la grinduri cu multe componente fine;
IMO, bottom line: 9 bar este preferabil, dar nu obligatoriu si nici urgent la Bezzera;
alta e situatia la masinile cu racord la retea, unde 9 bar este presiunea de lucru;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#16
Specialist dom'le Smile Foarte frumos explicat.

Dar eu nu am parte de niciun tiuit. Sa zicem ca e un pic mai "diesel"...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
A mai avut cineva nevoie de o perioada de "rodaj" la Bezzera cu grup BZ pana cand ati simtit ca portafiltrul se strange lin in grup si nu brusc? Eu daca nu strang ca un animal portafiltrul in grup, la backflush imi iese apa intre portafiltru si grup. Persoana de contact de la importator mi-a spus ca problema va disparea dupa 2-4 saptamani.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#18
Eu am observat ca dupa ce se infierbanta bine devine mai moale garnitura si e mai usor de infiletat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Asa e, la inceput se strange foarte foarte greu. O sa-si dea drumul dar asa dupa doua luni (asa a fost la mine). Acum sta perpendicular fara sa trag fortez. Eventual lasa-l noaptea montat strans si o sa cedeze. Nu e o problema.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#20
N-am avut problema asta (E61, Magica), dar obisnuiesc sa scot mai des sita grupului cu garnitura, iar ultima data am uns garnitura pe partea sa de sus, inspre grup (cu vaselina siliconica alimentara) si de atunci inchid si mai usor portafiltrul;
oricum, mi se pare anormala scurgerea de apa pe langa portafiltru: chiar daca garnitura e mai rigida, etansarea ar trebui sa fie perfecta la presiunea uzuala de brewing;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#21
Fericiti cei ce si-au luat Bezzera pana acum, in special de Black Coffee Friday. Din surse sigure va spun, fabrica a hotarat ca pana la sfarsitul lunii ianuarie toate preturile magazinelor din Europa (si nu numai) sa creasca cu inca 5 %. Deci in Romania, un BZ10 de exemplu va costa 1070E. Ori vand vrea bine italienii, ori a crescut prea tare pretul materiei prime. Tind sa cred prima varianta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
Question 
@radudani-Merita sa iau kit-ul OPV 9 bar pentru BZ10? Pot fi probleme la schimbat?
BZ10S PM//VH*Mahlkönig//15&18 Ridgeless*VST//PF naked//T.d.Concept-Art//man at work
 
Reply
#23
Eu am BZ10 si am coborat presiunea la 9 bar fara sa am parte de zgomote senzationale asa cum se mai spune. Sau poate m-am obisnuit eu. Dar nu mi se pare ca espressorul meu ar fi prea zgomotos.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
@sebas: primul pas - poate l-ai facut - este demontarea carcasei; te ajuta exploded view-urile din catalogul de piese;
fara carcasa, accesul la reglaj e simplu, cilindrul acela al supapei se roteste cu mana; poti vedea concret ce se intampla daca ajungi la 9,5-10 bar;
abia pe urma, daca ai neplaceri cu tiuitul acela de intrat in rezonanta, merita sa-ti pui problema inlocuirii cu kit-ul de 9 bar; inlocuirea in sine e foarte usoara, doar reglajul se face mai greu cu mana, trebuie o cheie;
atat BZ10, cat si Magica, par sa aiba acelasi OPV si aceeasi pompa Ulka, dar forma circuitelor difera si poate de aici diferenta in comportament; oricum, reglajul trebuie adus confortabil fara tiuit, pentru ca supapa de mai aseaza dupa aceea si parametrii reglati se pot schimba putin;
nu cred ca diferenta de presiune de extractie, cand vorbim de plaja 9-11 bar, face in sine o diferenta de calitate; daca aceasta exista, si exista, e pentru ca pucul e 'izbit' mai... fin la o presiune mai mica (risc mai mic de channeling, deci conditii mai 'iertatoare') si asta conteaza la BZ10 unde nu exista decat preinfuzarea data de pompa, nu si cea a grupului E61;

cand am pus link-ul la kit-ul, care, minune, si-a pastrat pretul de 30EUR (131lei), am vazut cu oarece... groaza, ca pretul la Magica a ajuns de la 1100EUR, cat am dat eu, la 1464EUR si asta in oferta speciala ;(
asta e zona de pret in care se pot aduce de afara bezzere superbe, ca Giulia, sau chiar Strega!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#25
Aaaa, acum inteleg despre ce sunet e vorba. La mine nu a aparut asa ceva. Deci sebas, urmeaza pasii lui radudani si vezi daca la 10bar cu sita oarba (9bar in extractie) aparatul scoate acel tiuit. Daca nu, mai bine iti iei un dedurizator de banii aia...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
Rainbow 
Primul pas nu l-am facut, teoretic pierd garantia. Am nelamurire la ce am urmarit in clipul de reglaj al supapei: in timpul operatiei se foloseste filtru blind? Si daca da, fiind noob, cat timp poti "pierde"(sa folosesti) pentru reglaj?
La mine, in timpul extractiei, manometrul arata 12 bar. Multumesc pentru explicatii..., cu atat mai mult vreau reglajul de 9 bar!
BZ10S PM//VH*Mahlkönig//15&18 Ridgeless*VST//PF naked//T.d.Concept-Art//man at work
 
Reply
#27
Daca in timpul extractiei ai 12bar, verifica si cat ai pe manometru daca lasi 5 secunde doar filtrul blind. Cel mai probabil vei avea 13. Mergand pe aceeasi logica, la o setare de 10bar cu filtrul blind, vei avea 9 in extractie. Dar lucrurile astea trebuie verificate de tine.

Daca stii ca te vei misca foarte repede poti face reglajul cu filtrul blind. Dar daca 5-10 secunde nu iti sunt suficiente, ca sa nu fortezi pompa, poti desuruba putin valva apoi verifici cu filtrlu blind si tot asa...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
(01-02-2013, 16:59)Lyvyoo Wrote: Dar daca 5-10 secunde nu iti sunt suficiente, ca sa nu fortezi pompa, poti desuruba putin valva apoi verifici cu filtrlu blind si tot asa...

mi se pare cea mai buna metoda, mai ales ca, dupa ce-ai terminat de invartit, ansamblul supapei se mai 'aseaza' si reglajul final il vezi pe urma, cand testezi cu filtrul blind;

e vreun sigiliu pe masina? la a mea n-am gasit asa ceva desi era 'virgina', cu folia aceea de protectie peste tabla de inox;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#29
Duminica studiez problema in amanunt. Angel
BZ10S PM//VH*Mahlkönig//15&18 Ridgeless*VST//PF naked//T.d.Concept-Art//man at work
 
Reply
#30
Eu am avut sigiliu sub masinarie, unind carcasa cu scheletul. Oricum o luasem din Germania deci nu mai conta... PLus ca nu am putut misca valva cu mana ci a trebuit sa folosesc un cleste.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)