Welcome Back Log In Create Account

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

(17-09-2020, 11:39)dragos.stoian Wrote:
(16-09-2020, 19:11)dragos.stoian Wrote:
(16-09-2020, 18:51)d2florin Wrote: Hai ca am gasit-o pana la urma la Mega la 250g cu data de producție din primavara, e super buna

O poza cu punga se poate? Sa stim ce sa cautam... Merci!
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01

Reply
Salutare

[Image: 13386c7ca02e6a74218efdb25a3868e1.jpg]
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Asta e cea de la mega, se numeste 100%arabica, nu antica bottega, dar dupa culori se pare ca e aceeași

https://www.mega-image.ro/Cafea-cereale-...0g/p/58031
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Acu sunt confuz.. Am aruncat punga dar sunt sigur ca era antcabitega...
Știu sigur ca era 100 arabica, probabil sa o fi rebranduit..

Reply
(17-09-2020, 18:37)d2florin Wrote: Acu sunt confuz.. Am aruncat punga dar sunt sigur ca era antcabitega...
Știu sigur ca era 100 arabica, probabil sa o fi rebranduit..

Cea mare de 1kg e mereu Antica Bottega,asta mica poate o fi de curând 100Arabica,cred că e la fel conținutul
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)

Reply
Eu am avut de 250..

Acum am ajuns din mega sperând ca iau un vergnano dar nu aveau deloc.. În schimb m am întors cu un morning ninja de la ds prăjită in data de 8.08.2020 sunt curios cum este:)

Reply
(17-09-2020, 20:07)d2florin Wrote: Eu am avut de 250..

Acum am ajuns din mega sperând ca iau un vergnano dar nu aveau deloc.. În schimb m am întors cu un morning ninja de la ds prăjită in data de 8.08.2020 sunt curios cum este:)

E buna și după o luna Morning Ninja,așa am luat-o și eu :) Nu vei găsi vergnano boabe la orice mega,doar la cele mai mari și de obicei e pusă separat de celelalte cafele, lângă niste delicatese,eu am luat din Buc de la cel din Dorobanți

Reply
(17-09-2020, 21:40)dragos.stoian Wrote:
(17-09-2020, 20:07)d2florin Wrote: Eu am avut de 250..

E buna și după o luna Morning Ninja,așa am luat-o și eu :) Nu vei găsi vergnano boabe la orice mega,doar la cele mai mari și de obicei e pusă separat,pe lângă niste delicatese,eu am luat din Buc de la cel din Dorobanți
Am fost la ala mare :D credeam ca e la Sep de cafea.. Dar ma ma uit next time :) ms, nu prea fac shopping din mega, mai ales din ala mare

Reply
Si eu sunt curios de Morning Ninja, din ce am baut de la ei imi place doar Milky Way, insa am gasit Trucillo 100% arabica care este foarte asemanatoare la gust si cu mult mai putin aciditate (am luat si Intenso insa gustul lasa de dorit), am mai baut Beduin blend si Dark Sin si mi s-au parut foarte amare si fara prea multa aroma

Reply
Salutare,
Morning ninja de 1 luna prăjită este super.
De când folosesc doza de 16g cafea și raport de 1.2, shot ul este mult mai dulce.
Spor.

Reply
Borbone Oro, o napoletana excelenta, cu doar 5% robusta,dar aproape la fel de cremoasa că cea cu 30. Ciocolata lichida, dulce,ceva mai lejera că Borbone Blu, dar cu aceeași aroma de whiskey și praline. Pt cei care au încercat Blu și au zis că le place dar e un pic cam prea prăjită, asta e fix ce trebuie. Din napoletane asta mi-a plăcut cel mai mult și am încercat destule.

Mi-am dat seama ca îmi plac napoletanele mai lejere, fara ulei pe boabe,de exemplu Salimbene chiar daca mi s_a părut ok la inceput,nu am putut sa o termin (@Levo dacă vrei să vezi cum e mai am jumate de cutie,ți-o trimit prin posta).

[Image: 0OoajAf.jpg][Image: htOjdP1.jpg][Image: PNehHc1.jpg][Image: QKy1glB.jpg]

Reply
(18-09-2020, 15:57)dragos.stoian Wrote: (@Levo dacă vrei să vezi cum e mai am jumate de cutie,ți-o trimit prin posta).

... Aaaa ... multzumesc frumos ... :D  apreciez mult gestul , insa  ... am de terminat cafelele  aflate pe rol acum si ulterior voi lua si eu sa o incerc - si cu ceva Salimbene de abatzie pe langa - ptr. ca m-ati facut curios ... Cool ... THX.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Nu știu ce sa zic dar m as întoarce la un antibotega :d are acel ceva ce tre sa aibă un espresso pt mine, sper sa găsesc în cel mai mare mega din is [emoji41]

Reply
(16-09-2020, 13:07)d2florin Wrote: Cafe vergnano anticabottega,
Este super faina, nu este Amara deloc, este chiar dulce are o aroma interesanta la final, corp cât cuprinde.
O extrag in raport 1:2, 16g cafea
Pana acum cea mai buna cafea 1st wave pt mine, încă nu am încercat jolly crema.
Aduce mult cu espresso băut în Italia

Am luat o punga de 1kg de pe kfea.ro - productie 09.2019 din ce scrie pe punga. Nu sunt amator de italiene dar am zis sa incerc  Smile . Este mai buna decat ce am mai luat din supermaker-urile de la noi. E cremoasa cu o textura placuta.
Bezzera Magica S MN PID, Eureka Mignon Specialita

Reply
Am incercat si eu "Cafe Vergnano Anticabottega" ca sa-mi aduc aminte de vacantele din Italia.
Surprinzator este o cafea destul de buna, nu foarte amara, cu o aroma interesanta si foarte cremoasa. Am mers pe varianta 17g in/40g out/ 92 grade/Kinu M47/ Lelit 91T.
Am comandata-o de le eMa..., data 07.07.2020.[Image: MKkIJJx.jpg]
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red

Reply
Ma bucur :)
Vândută de emag sau third party?

Reply
eMag, 70 lei + transport
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red

Reply
Am impresia că am văzut la Selgros această cafea sau cel puțin producătorul/brandul respectiv, așa îmi amintesc.  Confused Din păcate nu mă uit cu atenție la ele.

Reply
Da, se găsește și în Selgros.
PL41TEM / PL43MMI / Tamper metalic Motta 57cm / Nivelator Lelit / sita Ascaso 14-20gr
Bialetti Moka 

Reply
O mica mentiune despre noțiunea de '1st wave' care pe acest forum e identificata cu cafeaua italiana.

Cautand pe google gasim ca noțiunea de 3 valuri este raportata doar la realitatea din US, si chiar daca al 3-lea val poate fi generalizat la intreaga lume vorbind de o cafea de calitate, trasabila, prajita mai puțin pt a-si pastra caracteristicile, specialty etc, primele 2 valuri pot fi identificate doar in America si poate alte cateva tari care au copiat modelul.

Astfel, 1st wave e o cafea proasta si ieftina (chiar si pt consumatorul final, in restaurante erau "free refills"), infuzata cu arome, prajita dark/arsa, adesea instant coffee sau in orice caz cumpărată de-a gata macinata chiar si de localuri etc. Deci nu exista nici grija pt boabe, nici pt preparare (majoritatea eraa filtru), nu era trasabila in niciun fel.

2nd wave apare odata cu Starbucks care imita modelul italian venind cu bauturi pe baza de espresso (si dulciuri) si atentie pentru preparare (aparate, barista cat de cat antrenati), dar nu si pt boabe care sunt tot arse, oarecum mai ok ca in primul val in sensul ca sunt ceva mai calitative si se spune ca sunt din Africa sau Brazilia, dar cam atat. Accentul e pe experienta, mai mult ca in Italia unde omul bea cei 30ml in picioare si a plecat, dar oricum la fel ca acolo exista de data asta un standard in preparare, o reteta si un minim de calitate (cu o cafea Folgers sau tinuta pe raft 2 ani poate nu iesea nici crema, deci erau obligați sa fie macar un pic mai calitativa).

Deci aici zic eu ca s-ar incadra cafeaua italiana, la 2nd wave, chiar dacă nu au existat valurile acestea in Italia (au avut si ei momentele lor normal), totusi cafeaua de la prajitorii italieni care se respecta este clar peste notiunea din US de 1st wave, adica cea mai ieftina si ordinara cafea (poate chiar aromata artificial sau nes) pe care oricum toata lumea o bea la filtru clasic cu o tona de zahar si lapte.
La 1st wave dupa definitiile gasite in linkurile de mai jos am putea incadra Jacobs, Fortuna, Dallymar etc, care oricum le-ai face sunt cam la fel: cafele pt master largi si vending, arse si cam la fel (de oribile) la gust.

Aici documentatia:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Third_wa...d%20coffee.

https://www.drivencoffee.com/blog/coffee...explained/

https://essense.coffee/en/waves-of-coffee-explained/

Americanii oricum raportează totul la doar ce se intampla la ei, ca si cum in restul lumii nu se intampla nimic. De ex in al treilea articol scrie ca in anii 70 Starbucks a revoluționat cafeaua, dar italienii o făceau inaintea lor mai bine, de acolo au si copiat de fapt starsucks.

Strabunica mea prajea cafea verde in tigaie speciala cu manivela acum o suta de ani, o macina si o facea la ibric respectând cu sfințenie reteta, era o vreme cand influenta turcilor si armenilor se reflecta in obiceiul de a bea cafea. Nu zic, nu era cine stie ce cafea calitativa sau trasabila, dar unii aveau grija de a praji si macina pe loc apoi făceau la ibrik dupa rețetă in timp ce americanii beau Folgers pus cu lingura la gramada in filtru, macinat in fabrica si se simteau civilizati pt ca luau cafeaua de la supermarket in punga colorata

Reply
... ca vorba' aia , trebuiau sa-si faca si americanii o " traditzie " intr' ale cafelei , ca istorie n-au avut niciodata ... Cool ... interesat este , cum multe prajitorii italene vand direct in USA  si in Emirate , iar americanii vand in EU sub diferite francize ... numai noi avem " ceva mai special " si mereu inventam apa calda si mersul pe jos ... Cool ...

[Image: 5I6SJMy.png]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Câte branduri italiene, oferă informații despre originea cafelei, pe punga de cafea, dincolo de genericele arabica și/sau robusta?

Reply
... Toate ... a devenit obligatoriu ptr. tzarile din UE ... numai ca nu pe punga direct , ci pe site-ul propriu ... si asta e util ptr. cine nu le cunoaste deja ...

Reply
Vezi aici vreo origine?  Huh

https://www.meinlcoffee.com/products/jm-...dent-bean/

Pe punga scrie ceva de un blend sud-americane cu africane, dar fara origini. Pe site eu nu vad nimic... Confused

Reply
... Domnu '  ... da-mi te rog site-ul prajitoriei original din italia , nu pseudo - francizori ...

Reply
(30-10-2020, 22:55)Levo Wrote: ... Toate ... a devenit obligatoriu ptr. tzarile din UE ... numai ca nu pe punga direct , ci pe site-ul propriu ... si asta e util ptr. cine nu le cunoaste deja ...

Chiar si inainte cand nu ofereau, tot nu le puteam numi 1st wave, daca acceptam paralela cu US, in articole se spune clar ca nici 2nd wave nu ofereau originea cafelei, ci doar aminteau ceva general pt poveste, gen 'alegem cea mai buna cafea din Brazilia, India etc, fara prea multe info.

Pe cand 1st wave nici asta nu făcea pt ca probabil era cea mai proasta cafea refuzata si învechită din diverse tari, amestecată si vanduta in cea mai mare parte deja macinata (deci poate și cu adaos de naut, cereale etc),de aceea era si asa ieftina încât isi permiteau sa ofere gratis refill cum se face la Ikea cu sucul artificial acidulat, platesti un pahar și il umpli de câte ori vrei :)) sau de câte ori poti pana nu vomiți.

Dar asta era in America, in Romania interbelica puteai gasi cafea boabe proaspat prajita si probabil ca si in multe alte tari in acea perioada

Reply
Mulțumesc Dragoș, foarte frumoasa recapitulare.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(30-10-2020, 22:55)Levo Wrote: ... Toate ... a devenit obligatoriu ptr. tzarile din UE ... numai ca nu pe punga direct , ci pe site-ul propriu ... si asta e util ptr. cine nu le cunoaste deja ...
S-ar părea că nu e chiar obligatoriu...

https://www.caffevergnano.com/en/antica-bottega#

Nu știu la ce val intra menționarea unor continente....

Reply
... Nici site-urile nu mai semana intre ele ...

Reply
(30-10-2020, 23:24)Levo Wrote: ... Domnu '  ... da-mi te rog site-ul prajitoriei original din italia , nu pseudo - francizori ...

Julius Meinl nu e francizor, e producator prima mana.  Confused
Ai zis EU, nu Italia.. Austria nu face parte din EU ?  Huh
Germania este mai mare in productia de cafea decat Italia. Uite dovada:
https://ec.europa.eu/eurostat/web/produc...20191001-1

Daca nu am la degetul mic link la regulatia EU care sa dovedeasca o afirmatie, eu nu as lansa petarde asa categorice.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)