11-11-2018, 21:15
Scoala ruseasca de prajire...?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
|
Cafea in stil italian vs 3rd wave coffee
|
(11-11-2018, 20:42)Zwanger Wrote: O intrebare, poti sa bei o cafea doar pentru gust? si sa ignori total restul chestiilor? (companie, povestit, cofeina, tabieturi?) probabil ca nu poti.
(11-11-2018, 20:46)Mihai L Wrote: Hai sa o luam si altfel: cati dintre cei de la acel eveniment propus de tine o vor bea fara zahar...??? :D
... de unde a mai aparut si aceasta cutuma ...?
... ( zaharul poate fi pus in orice cantitate - el niciodata nu va anula efectul acrelii ... aciditatea se anuleaza doar cu o baza , nu tot cu un acid ... )
...
... ( mea culpa )
(11-11-2018, 21:23)Levo Wrote: Mai are rost sa spun , ca si eu pun un vf. de linguritza ( de espresso ) de miere de rapitza din obisnuintza ... ?Ai dreptate. Insa tu ALEGI sa pui miere, colegii mei NU POT bea cafeaua fara zahar si lapte eventual.... de unde a mai aparut si aceasta cutuma ...?
... ( zaharul poate fi pus in orice cantitate - el niciodata nu va anula efectul acrelii ... aciditatea se anuleaza doar cu o baza , nu tot cu un acid ... )
(11-11-2018, 21:17)Cip Wrote: Da, cafea prajita pe pat de vodca :) . Toarna vodca pe cafea, dau foc si gata ... ;)Am vazut ca e La...zza, dupa adresa... :D

(11-11-2018, 21:31)Zwanger Wrote: Nu servesc prieteni cu cafea, nu detin teava de abur, nu frotez lapte niciodata (nevastamea nu consuma deloc lapte, este intoleranta, de nici un fel, nici substituent).
A venit o prietena din Italia, practicanta dupa ce a terminat medicina, bineinteles ca mi-a cerut cafea, i-am dat cea mai cruda cafea in espresso, a strambat din nas ca e acra si nu a baut-o. De atunci stie ca la mine nu bea cafea cum vrea ea. Exista in oras o sumedenie de locuri unde ofera ce vrea ea. Pot sa-i ofer un ceai, un vin, altceva. Cafea nu.
(13-11-2018, 12:55)renatoa Wrote: cate prajitorii stiti sigur ca au aparut pe startup nation, nu cumva e ca drobul ?
Ce afacere mai poate fi o prajitorie facuta pe SN, cand esti fortat sa angajezi doi oameni pe 3 ani ?
Cate sute de kg trebuie sa vinzi saptamanal numai pentru salariile lor...
(13-11-2018, 13:05)Lyvyoo Wrote: 35-50
(13-11-2018, 02:21)Lyvyoo Wrote: datorita procesului de prajire invechit, la gramada, nestudiat in detaliu, chiar daca automatizat, rezultatul nu ar diferi la gust prea mult de o cafea industriala banala de triaj.
... doar o consum ) si eu la randu-mi am fost " aburit " de ex. cand ... aflat intr-o vizita la prestigioasa prajitorie Hedone , am intrebat staff -ul C.E.O . despre varietalurile folosite la alcatuirea miscelei / blendului Tiger Skin Gold care mi-a placut in mod deosebit ... raspunsul a fost cat se poate de lipsit de " secrete " ... daca ghicesti , iti confirmam :D ... ( ... am ghicit doar 4 dintre varietaluri , restul au ramas " secrete " - la fel k si prajirea blendului in ansamblu ) ... ceea ce mi se pare corect (... pentru ca , oamenii au muncit la dezvoltarea / analiza gustului / cupping ... etc , mai bine de 2 ani ... si veneam eu , sa iau papa gata retzeta si sa o aplic la mine acasa ... :D ... - s-ar fi numit , furt de inteligentza ) .
... - la fel k si cafeaua ) .(13-11-2018, 13:32)Levo Wrote:(13-11-2018, 02:21)Lyvyoo Wrote: datorita procesului de prajire invechit, la gramada, nestudiat in detaliu, chiar daca automatizat, rezultatul nu ar diferi la gust prea mult de o cafea industriala banala de triaj.
Nici o prajitorie / prajitor casnic sau profesionist , nu va divulga vreodata compozitiile blendurilor sau modul in care ajunge la rezultatele optime ... deci este un " secret " / tabu .
Speculatiile ... cum ca se foloseste numai cafea proasta / inferioara ( ... inclusiv sparta , veche si cu defecte ) poate fi reala intr-o tzara de mana a 3 treia , unde se ambaleaza aceeasi cafea vrac , sub diferite denumiri si consumatorii nu au pretentii si nici nu deceleaza gusturi - neavand la ce se raporta .
(13-11-2018, 13:45)dev Wrote: Cu alte cuvinte, in-crede-te si nu cerceta.Cine cere transparență maximă? Nu cere nimeni, nimanui! Prăjitoriile artizanale folosesc transparența și trasabilitatea cu dublu scop; 1 pentru a arăta/dovedi calitatea cafelei, ca doar vorbim de cafea de specialitate ce trebuie să fi obținut un punctaj de peste 80. și 2 ca mișcare de marketing, folosindu-se de originea cafelei (cum e DOC la vinuri), astfel justificând prețul produsului vândut. Cu toate acestea, sunt mulți prăjitori artizanali care vând blenduri 100% Arabica, fără a arăta foarte specific compoziția amestecului, tocmai din considerentele arătate mai sus de Levo.
E dovada de ipocrizie sa ceri transparenta maxima prajitoriilor artizanale si in acelasi timp sa treci cu vederea lipsa de transparenta din cele industriale.
(13-11-2018, 13:51)nechezol Wrote: Cratima aia ce rol are? Mai e cineva in afara de micrenda care nu e vorbitor nativ de romana?
(13-11-2018, 22:34)Cip Wrote:(13-11-2018, 13:45)dev Wrote: Cu alte cuvinte, in-crede-te si nu cerceta.Cine cere transparență maximă? Nu cere nimeni, nimanui! Prăjitoriile artizanale folosesc transparența și trasabilitatea cu dublu scop; 1 pentru a arăta/dovedi calitatea cafelei, ca doar vorbim de cafea de specialitate ce trebuie să fi obținut un punctaj de peste 80. și 2 ca mișcare de marketing, folosindu-se de originea cafelei (cum e DOC la vinuri), astfel justificând prețul produsului vândut. Cu toate acestea, sunt mulți prăjitori artizanali care vând blenduri 100% Arabica, fără a arăta foarte specific compoziția amestecului, tocmai din considerentele arătate mai sus de Levo.
E dovada de ipocrizie sa ceri transparenta maxima prajitoriilor artizanale si in acelasi timp sa treci cu vederea lipsa de transparenta din cele industriale.

)... che-ul cafelei etc...(14-11-2018, 12:10)radudani Wrote: @Lyvyoo: argumentezi in defavoarea industriei prajitorilor (?), cu cantitatile mari si preturile infime (iata un 'gap' definitoriu, pretul!), care duc la recolte vechi si boabe amestecate... eu credeam ca e tocmai invers: astia marii, din care unii prajesc zeci de tone zilnic (sau sute?), au puterea economica sa intretina relatii cu marii producatori si sa cumpere recolte intregi, zeci si sute de vagoane, ultimele recolte si recolte bune de obicei, din care nu mai raman decat ciurucuri pentru cei mici, ce vor sa se aprovizioneze de la sursa!
si atunci, artizanii nostrii raman cu oferta de siloz din exchange-uri, sau cea a unor cooperative la care 'cotizeaza' deseori cateva mii de mici producatori! si toata cafeaua e dintr-o regiune, una singura... 'de origine', ii zicem...
nu e asa?! ok, dar atunci artizanii 'nostrii' aveau datoria sa ma, si chiar sa ne, 'lumineze' pana acum, cum isi obtin ei marfa, chestia aia cu trasabilitatea, pe care toti o inghit, sa nu se vada! ca si cum, daca n-ar fi ei, artizanii, n-am mai fi nici noi, espressomanii; sau invers...
oi fi eu ala vinovatu' ca-mi dau asa cu parerea... la plesneala...
Oricum, nu vad topicul asta ca o lupta ci ca o dezbatere folositoare celor la inceput de drum.Quote:eu credeam ca e tocmai invers: astia marii, din care unii prajesc zeci de tone zilnic (sau sute?), au puterea economica sa intretina relatii cu marii producatori si sa cumpere recolte intregi, zeci si sute de vagoane, ultimele recolte si recolte bune de obicei, din care nu mai raman decat ciurucuri pentru cei mici, ce vor sa se aprovizioneze de la sursa!