Welcome Back Log In Create Account

Cafea in stil italian vs 3rd wave coffee

Scoala ruseasca de prajire...?  Tongue
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Da, cafea prajita pe pat de vodca :) . Toarna vodca pe cafea, dau foc si gata ... ;)
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

(11-11-2018, 20:42)Zwanger Wrote: O intrebare, poti sa bei o cafea doar pentru gust? si sa ignori total restul chestiilor? (companie, povestit, cofeina, tabieturi?) probabil ca nu poti.

... In fiecare dimineatza , beau cafeaua singur - singurel ascult muzica si fac planul pentru ziua respectiva  ( sotia bea ceai si se uita la TV ) .

(11-11-2018, 20:46)Mihai L Wrote: Hai sa o luam si altfel: cati dintre cei de la acel eveniment propus de tine o vor bea fara zahar...??? :D

Mai are rost sa spun , ca si eu pun un vf. de linguritza ( de espresso ) de miere de rapitza din obisnuintza ... ? Cool ... de unde a mai aparut si aceasta cutuma ...? Cool ... ( zaharul poate fi pus in orice cantitate - el niciodata nu va anula efectul acrelii ... aciditatea se anuleaza doar cu o baza , nu tot cu un acid ... )

In fine ... principial sunt de acord cu voi si in general cu ideea novatoare de " never stop exploring "  ... insa eu altceva am dorit sa spun aici  ... si anume ca :   - nu te poti prezenta in fatza societatii  ( atat in RO cat si in strainatate )  cu preferintzele proprii ... normele etice comportamentale , obliga gazda sa vina in intampinarea musafirilor / invitatilor / C.O. -ului / afaceri / pleasure ... etc cu o cafea generica ( dar si placuta  / ambientala ) ... si zic asta pentru ca tocmai ce am primit vizita unui prieten , un doctorel , ... care dorea sa bea o cafea buna ... l-am prevenit cu privire la o geisha si ... din pacate nu prea i-a placut ... cumva se astepta la altceva  - adica ar fi fost de acord cu amarul , dar nu si cu acrul  ... Cool ...
      ( ... dar , ar dori in continuare sa-si cumpere un espressor si o rasnita si sa-si faca singur cafeua - fara cialde si fara chimicale ) .
       Mi-a parut rau pe urma , ca nu l-am servit cu o miscela ... sunt convins ca i-ar fi placut mai mult , pentru ca dorea o cafea mica si strong ... Cool ... ( mea culpa )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

E total irelevanta data prajirii ambalarii la ce "metode" de prajire/conservare se folosesc. 

Mai am si acum 1kg de lavaza in dulap care sunt sigur ca si acum, la multe luni bune de la prajire si deschiderea pungii, va da o extractie "de manual". Sunt alte cafele de supermarket care la mai mult de o luna de la prajire/ambalare nu pot fi extrase. 

Eu sunt sigur ca brandurile italiene au niste metode mai aparte dar n-as baga mana in foc ca nu implica si alte substante.

(11-11-2018, 21:23)Levo Wrote:         Mai are rost sa spun , ca si eu pun un vf. de linguritza ( de espresso ) de miere de rapitza din obisnuintza ... ? Cool ... de unde a mai aparut si aceasta cutuma ...? Cool ... ( zaharul poate fi pus in orice cantitate - el niciodata nu va anula efectul acrelii ... aciditatea se anuleaza doar cu o baza , nu tot cu un acid ... )
Ai dreptate. Insa tu ALEGI sa pui miere, colegii mei NU POT bea cafeaua fara zahar si lapte eventual.

(11-11-2018, 21:17)Cip Wrote: Da, cafea prajita pe pat de vodca :) . Toarna vodca pe cafea, dau foc si gata ... ;)
Am vazut ca e La...zza, dupa adresa... :D

Nah, pana la urma fiecare cu gustul lui. Eu unul nu mai suport mirosul/gustul de cafea comerciala. Prefer sa stau fara si nu am probleme.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Nu servesc prieteni cu cafea, nu detin teava de abur, nu frotez lapte niciodata (nevastamea nu consuma deloc lapte, este intoleranta, de nici un fel, nici substituent). 

A venit o prietena din Italia, practicanta dupa ce a terminat medicina, bineinteles ca mi-a cerut cafea, i-am dat cea mai cruda cafea in espresso, a strambat din nas ca e acra si nu a baut-o. De atunci stie ca la mine nu bea cafea cum vrea ea. Exista in oras o sumedenie de locuri unde ofera ce vrea ea. Pot sa-i ofer un ceai, un vin, altceva. Cafea nu.

Pana la urma am ales titlul de cafea industriala, inspirat de cateva lucruri:
- la un moment dat, cand marimea prajitorului de cafea ajunge la niste cifre babane, iar cantitatea prelucrata este industriala, procesele de prajire ies cu siguranta din zona clasica atent monitorizata, ca in cazul unui prajitor de 5 - 20kg, schimbandu-se de multe ori si abordarea prajirii, cu timpi si proceduri total diferite fata de ce stim de la prajitorii "nostri" si "ai lor"
Ma refer la scule de acest gen: http://www.probat.com/en/products/indust.../roasters/

- consecinta este ca cine alege sa lucreze industrial nu va folosi cafea de specialitate, decat poate asa un 10% ca sa mai alunge din demoni. Asta pt ca nu isi permit ei sa bage in uzinele alea cafele verzi de 7-20E / kg, boabe care au nevoie de procese de prajire mult mai atent monitorizate (artizanla deci) nu de carbonizari sau ridicari de uleiuri la suprafata bobului. Plus ca scopul corporatiilor este sa vanda in retail la 10E-15E / kg, deci nisi vorba de speclialitate. Pentru mine clar, nu exista cafea de specialitate industriala, iar daca ar exista, datorita procesului de prajire invechit, la gramada, nestudiat in detaliu, chiar daca automatizat, rezultatul nu ar diferi la gust prea mult de o cafea industriala banala de triaj.

- pentru ca se cumpara cantitati mari si se cauta preturi infime, intotdeauna vor exista recolte vechi de cafea si boabele vor fi amestecate.  In prajirile mai puternice asta nu prea se cunoaste, e drept. Nu mai vorbesc de cafeaua gata macinata unde se pun cele mai urate boabe, sparturi, vechituri , naut si ce o mai fi maturat portarul la final de program. Exagerez putin si fac haz de necaz, desigur, dar uitati-va ce catastrofe de boabe se invartesc in acest prajitor si duceti-va in oricare prajitorie care se respecta sa le identificati in sacii cu boabe verzi ce ajung la vanzare cu 80-100 lei / kg, nu mai vorbesc de cele mia scumpe.

- in domeniul berii, de asemenea se face distinctia industrial / artizanal, exact aceasta fiind terminologia.  Evident ca cei mari nu se vor autodenumi "industriali" caci suna cam aiurea dpdv al marketing-ului propriu, mai ales cand producatori precum Silva se declara "craft quality" :))) Dar faptul ca o bere sta una, doua, trei zile la fermentat in loc de 3 saptamani e tot craft quality. Un fel de prajit in doua minute ca ne grabim, in loc de 10... 

Si exact ca la bere, a nu se intelege ca ceva artizanal e mereu mai bun decat ceva industrial. Exista si de o parte si de alta artizani care nu fac cinste breslei lor si care produc bere naspa ori cafea proaspata, prajita salbatic de prost. 

Faptul ca uneori exista o diferenta de pret considerabila de la o cafea industriala la una proaspat prajita, poate fi o bariera pentru multi in a plati acesti bani. E normal la inceput, asa eram si eu acum 10 ani si altii de pe Softpedia, cand inca nu era Espressoman. Cautam pe la Bristot sa luam pe sub mana cafea de horeca si faceam achizitii de grup :)) Eram tare bucurosi ca am luat miscella de 12 origini (!) la 70-80 lei / kg. In timp gustul s-a educat natural spre cafele artizanale. La fel se intampla si in bere si in whisky, rom, coniac etc.  Cele mai bune whisky-uri nu apartin corporatiilor mondiale si nu vin de la Johny Walker ori Jack ci de la (relativ) mici fabricanti. Insa e alta lume, cred ca domeniul cafelei se compara cel mai bine cu cel al berii doar.

Daca pasionatii de cafea italiana se simt lezati si nu sunt de acord ca ceea ce beau este cafea industriala, pe langa scuzele mele au si topicul dedicat prajirii italiene, acolo unde se poate intra in amanunte pe orice problema ce tine de stilul italian de prajire ori cafele de acolo ce pot fi considerate craft si se doreste a fi delimitate de corporatia X cu sediul si fabrica in Germania ce vinde cafea italiana de traditie.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Și cu prajitoriile locale care prăjesc 80+ dar care lucrează cu Horeca și lanțuri de magazine, ce facem? Ii băgăm la artizanat sau la industrie ușoară?

Eu îmi mențin părerea că prajitoriile de specialitate, nu doar cu numele, sunt extrem de puține, undeva la 5% din total.

Asa e si la bere, vezi Sikaru spre exemplu, tot industrie usoara :)

Intr-adevar, inmultirea "necontrolata" a prajitoriilor (start up nation) va aduce tot felul de situatii noi in piata care vor face  de ras artizanatul si cred ca o delimitare va trebui facuta pt a separa graul de neghina. De catre cine si cum...asta ramane de vazut.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Eu cred ca cine vrea cafea de calitate stie catre cine sa se orienteze.

La mine shortlist-ul e format din Yume, Bob si Origo.

cate prajitorii stiti sigur ca au aparut pe startup nation, nu cumva e ca drobul ?  Huh

Ce afacere mai poate fi o prajitorie facuta pe SN, cand esti fortat sa angajezi doi oameni pe 3 ani ?
Cate sute de kg trebuie sa vinzi saptamanal numai pentru salariile lor...

35-50

(11-11-2018, 21:31)Zwanger Wrote: Nu servesc prieteni cu cafea, nu detin teava de abur, nu frotez lapte niciodata (nevastamea nu consuma deloc lapte, este intoleranta, de nici un fel, nici substituent). 

A venit o prietena din Italia, practicanta dupa ce a terminat medicina, bineinteles ca mi-a cerut cafea, i-am dat cea mai cruda cafea in espresso, a strambat din nas ca e acra si nu a baut-o. De atunci stie ca la mine nu bea cafea cum vrea ea. Exista in oras o sumedenie de locuri unde ofera ce vrea ea. Pot sa-i ofer un ceai, un vin, altceva. Cafea nu.

' i-am dat cea mai cruda cafea in espresso, a strambat din nas ca e acra si nu a baut-o.' ..mi se pare si normal.... acid de baterie .... nu avea fum!

(13-11-2018, 12:55)renatoa Wrote: cate prajitorii stiti sigur ca au aparut pe startup nation, nu cumva e ca drobul ?  Huh

Ce afacere mai poate fi o prajitorie facuta pe SN, cand esti fortat sa angajezi doi oameni pe 3 ani ?
Cate sute de kg trebuie sa vinzi saptamanal numai pentru salariile lor...

Nu vinzi doar cafea...

(13-11-2018, 13:05)Lyvyoo Wrote: 35-50

decent! :)
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

Oricum ai da o, e bine! Ai de unde alege, concurenta e stimulatoare si benefica pe orice piata, inclusiv asta. Prajitoriile cu renume vor fi la fel sau chiar mai exigente cu calitatea, cele noi vor cauta, inclusiv prin calitate, atragerea consumatorului. Cu cat e piata mai mare, cu atat mai bine. E treaba clientului sa aleaga si sa se informeze corect. Piata asta de nisa apartine unui gen de consumator avizat, eu nu mi fac nicio grija.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

(13-11-2018, 02:21)Lyvyoo Wrote: datorita procesului de prajire invechit, la gramada, nestudiat in detaliu, chiar daca automatizat, rezultatul nu ar diferi la gust prea mult de o cafea industriala banala de triaj.

... Departe de mine ideea de a face apologia cafelei industriale iar, k sa nu tai din avantul exploratorilor frugivori , care identifica in cafea ... fructe , nu voi intra in detalii .
     Am fost vizat ca " aburesc " colegii privitor la " secretele " cafelei ... ( desi , eu nu am nici un interes / nu vand cafea ... Cool ... doar o consum )  si eu la randu-mi am fost " aburit " de ex. cand ... aflat intr-o vizita la prestigioasa prajitorie Hedone , am intrebat staff -ul C.E.O . despre varietalurile folosite la alcatuirea miscelei / blendului  Tiger Skin Gold  care mi-a placut in mod deosebit ... raspunsul a fost cat se poate de lipsit de " secrete "  ... daca ghicesti , iti confirmam :D ... ( ... am ghicit doar 4 dintre varietaluri , restul au ramas " secrete "  - la fel k si prajirea blendului in ansamblu ) ... ceea ce mi se pare corect (...  pentru ca , oamenii au muncit la dezvoltarea / analiza gustului / cupping ... etc  , mai bine de 2 ani ... si veneam eu , sa iau papa gata retzeta si sa o aplic la mine acasa ... :D ... - s-ar fi numit , furt de inteligentza ) .
         Nici o prajitorie / prajitor casnic sau profesionist , nu va divulga vreodata compozitiile blendurilor sau modul in care ajunge la rezultatele optime ... deci este un " secret "  / tabu .
         Speculatiile ... cum ca se foloseste numai cafea proasta / inferioara ( ... inclusiv sparta , veche si cu defecte ) poate fi reala intr-o tzara de mana a 3 treia , unde se ambaleaza aceeasi cafea vrac , sub diferite denumiri si consumatorii nu au pretentii si nici nu deceleaza gusturi - neavand la ce se raporta .
          In acelasi timp si prajitoriile mari ( ... industriale ) se lupta pentru suprematia in vanzari ... ( printr-o concurentza stransa )  dar , fara a prejudicia gustul , pentru ca victoria este decisa de cumparatori ... care pot fi needucati d.p.d.v al gustului , dar nu sunt nici orbi si nici prosti ( cel putin o parte din ei ... ).
          La fel si procesele de automatizare - sunt scumpe , energofage , cer resurse suplimentare de personal calificat / specializat  , pe care chiar nu si le permit  firmele mici sau prajitoriile industriale de mana a doua / treia - ( ... a se citi  EU de Est , si lumea a treia ... )

Rezumand ... si k sa nu mai bat apa -n piua , pozitia mea nu constituie o riposta / o defensiva a cafelei industriale , ci este doar o pledoarie si o invitatie la origini ... la geneza espresso -ului preparat corect ...
          Iar asta , nu presupune ca nu voi mai bea in continuare si cafea de specialitate , sau preparata si in alte feluri / moduri  ... insa , este doar o chestiune de gust (...  in loc de o floare , sa preferi un buchet ) si indiferent de origini , specialitati sau miscele ... sa prefer o cafea mai bine prajita , pe considerente , atat medicale - personal imi produce aciditate / foame si senzatie de lesin ... cat si de ordin gustativ ( ... nu ma impac cu ideea fructelor in cafea ... le prefer separat ... Cool ... - la fel k si cafeaua ) .
           Nedorind nici o diputa , pentru afirmarea unui gust / preferintza ... sau a altuia , cosider ca trebiue sa fie respectati toti cei ce au optiuni asemanatore / sau diferite , intrucat ... o fac pe banii lor si alegerea lor este in cunostintza de cauza ... si nu vad unde ar fi ceva de impartzit ... ( bucurati-va cat mai puteti  - in strainatate  ... a se citi - lumea civilizata ... sunt la mare cautare cialdele , capsulele ... si aparatura care functioneaza cu acestea , iar restul ... reminiscentze din evul mediu tarziu )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

(13-11-2018, 13:32)Levo Wrote:
(13-11-2018, 02:21)Lyvyoo Wrote: datorita procesului de prajire invechit, la gramada, nestudiat in detaliu, chiar daca automatizat, rezultatul nu ar diferi la gust prea mult de o cafea industriala banala de triaj.

Nici o prajitorie / prajitor casnic sau profesionist , nu va divulga vreodata compozitiile blendurilor sau modul in care ajunge la rezultatele optime ... deci este un " secret "  / tabu .
         Speculatiile ... cum ca se foloseste numai cafea proasta / inferioara ( ... inclusiv sparta , veche si cu defecte ) poate fi reala intr-o tzara de mana a 3 treia , unde se ambaleaza aceeasi cafea vrac , sub diferite denumiri si consumatorii nu au pretentii si nici nu deceleaza gusturi - neavand la ce se raporta .

Cu alte cuvinte, in-crede-te si nu cerceta. 

E dovada de ipocrizie sa ceri transparenta maxima prajitoriilor artizanale si in acelasi timp sa treci cu vederea lipsa de transparenta din cele industriale.

Cratima aia ce rol are? Mai e cineva in afara de micrenda care nu e vorbitor nativ de romana?
Pe.De.Dienes 109 N, v60

(13-11-2018, 13:45)dev Wrote: Cu alte cuvinte, in-crede-te si nu cerceta. 

E dovada de ipocrizie sa ceri transparenta maxima prajitoriilor artizanale si in acelasi timp sa treci cu vederea lipsa de transparenta din cele industriale. 
Cine cere transparență maximă? Nu cere nimeni, nimanui! Prăjitoriile artizanale folosesc transparența și trasabilitatea cu dublu scop; 1 pentru a arăta/dovedi calitatea cafelei, ca doar vorbim de cafea de specialitate ce trebuie să fi obținut un punctaj de peste 80. și 2 ca mișcare de marketing, folosindu-se de originea cafelei (cum e DOC la vinuri), astfel justificând prețul produsului vândut. Cu toate acestea, sunt mulți prăjitori artizanali care vând blenduri 100% Arabica, fără a arăta foarte specific compoziția amestecului, tocmai din considerentele arătate mai sus de Levo.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

(13-11-2018, 13:51)nechezol Wrote: Cratima aia ce rol are? Mai e cineva in afara de micrenda care nu e vorbitor nativ de romana?

Eu.

Cafeaua de specialitate reprezinta un procent prea mic la nivel global ca sa faca mare valva. Mergeti intr-o cafenea in Romania, ori intr-o alta tara, o sa vedeti ca 80-90% beau cafea cu lapte, unde nu mai conteaza daca acea cafea are 85 sau 90 puncte. Apoi, sunt in stransa legatura cu multi detinatori de prajitorii ori de cafenele in Europa. Ma cunosc, imi stiu gusturile, si le-am zis ca ii inteleg si eu pe ei ca vand cafea ciocolata, nuci, cu lapte decat cafele de 88-90 puncte. Lumea doreste o cafea, sa povesteasca la ea, sa o duca la munca, sa o bea pentru cofeina.

Daca o prajitorie/cafenea oricare ar fi aia s-ar orienta doar spre cafea de specialitate de 87+ si sa serveasca doar espresso, ar da faliment, indiferent unde ar fi amplasata pe mapamond.

(13-11-2018, 22:34)Cip Wrote:
(13-11-2018, 13:45)dev Wrote: Cu alte cuvinte, in-crede-te si nu cerceta. 

Cine cere transparență maximă? Nu cere nimeni, nimanui! Prăjitoriile artizanale folosesc transparența și trasabilitatea cu dublu scop; 1 pentru a arăta/dovedi calitatea cafelei, ca doar vorbim de cafea de specialitate ce trebuie să fi obținut un punctaj de peste 80. și 2 ca mișcare de marketing, folosindu-se de originea cafelei (cum e DOC la vinuri), astfel justificând prețul produsului vândut. Cu toate acestea, sunt mulți prăjitori artizanali care vând blenduri 100% Arabica, fără a arăta foarte specific compoziția amestecului, tocmai din considerentele arătate mai sus de Levo. 

Se vede ca esti mai "verde" pe forum si nici nu ai avut curiozitatea sa parcurgi topicuri mai vechi. Iti sugerez, pentru inceput, ca termeni de cautare "papa jaques" + "radudani". 

Sunt prajitorii artizanale care nu dau niciun detaliu dincolo de tara de provenienta. Cele care descriu in amanunt originea, cooperativa/fermierul, note de gust, punctajul sau chiar retete de preparare, sunt foarte putine. Iar cele care vand si blenduri o fac la un pret sensibil mai mic decat cafeaua single origin, asa cum e si normal. Si sunt convins ca la cerere iti ofera detalii despre componenta blendului.

dev, mai citește o data postul meu, în el nu contrazic cu nimic afirmațiile tale  ... și chiar dacă sunt verde, pe forum, crede-ma ca sunt destul de curios din fire Wink Cool

cafea industriala vs. artizanala, e o separare pe care daca o impingem la origini, dam de producatori si avem si acolo marii producatori, capabili de investitii si de calitate in productia lor, vs. miriada micilor si tare micilor producatori, traind din ajutoare, de obicei stransi in 'colective' de-ale lor, unde se cam neantizeaza ideea de single origin! si a caror productie e salvata de sortare, de chimicale, de fairtrade etc.
si noi le cantam romanta... la umbra mahonului batran Smile

ce vreau sa spun: intr-o lume atat de subiectiva a cafelei, in care unii chiar cred ca nu exista calitate obiectiva (!), sau in care unii ajung sa pluteasca in propriul delir pretinzand ca espresso e orice experiment definit de ei, ce rost are sa definim si sa clasificam!?

nu-i suficient ca exista cafea buna si cafea proasta si fiecare are o experienta de povestit in legatura cu asta!?
si povestile respective s-ar strange intr-un material instructiv, never ending!
asa, ce aflu de aici: cat de devilish e cafeaua industriala cu gigantii ei gen Nestle, Starbucks si cat de sfinti si curati sunt patriarhii artizani ai micii prajitorii cu cafele alese! subiect de ocupare pitoreasca media...

o majoritate de tineri, cei mai multi angrenati in tot felul de bussines-uri in jurul unor industrii, nu pot fi toti un grup de domnisoare batrane la o sedinta de tocat frunze Smile
industria inseamna bani si putere de a face ceva mai bun uneori, doar din asta traim si ne dm mari! inseamna research & development, inseamna materie prima mai buna, inseamna monopol pe produse dar si pe materie prima etc.
si daca un actual artizan e bun, ii merg afacerile, atunci el va deveni foarte probabil industrie, fie sub numele lui, fie inghitit de altii!

daca ai o afacere in dezvoltare investesti si in R&D, mai cumperi ceva knowledge - transfer de competenta, poti analiza si perfectiona mult mai usor! e o ideea atinsa in mai multe postari pe-aici... chestia cu progresul, cu tehnologia, cu artizanul (sau entuziastul...) batran si ramas incremenit in practicile sale vechi (si in incheieturile ce nu mai au destul lubrifiant) in comparatie cu tanarul ambitios, angajat in aventura, intr-un business infloritor, cu toata tehnologia de varf - chimie si electronica plus celelalte - de partea-i!

a da... peste ce-am sarit?! peste chestia cu proaspat prajita! si peste cea cu aditivii si peste cea cu microlotul Smile

europa asta, piscata de valul al treilea, careia i se face transfuzie sociala, va merge inainte cu artizanii sau cu industria?
pentru ca, daca ciocanesc tastatura in incercarea de a comunica cu altii, ma intereseaza nu numai ce cafea voi bea eu, ci si ce cafea vor bea ceilalti; aia multii, pe capul carora traieste industria! si tanarul ala ambitios de mai sus, angajat intr-un business infloritor etc.

daca in domeniul masinilor ne putem inca adaposti in dosul conceptului de artizanal - cererea e mica, amatorii de masini high-end de facut cafeaua sunt putini in uriasa masa a consumatorilor de cafea (si eu m-am referit  de mai multe ori la artizanii italieni si la productia de familie specifica Italiei, cu oarece admiratie si regret...),
in ce priveste cafeaua si punerea ei pe piata, artizanatul e ca si in bancul cu musca si elefantul pe pod... "tropaim, tropaim..."
cafeaua e un produs industrial - si s-a amintit deseori ca e a doua dintre marfurile in schimb, dupa petrolul brut!
la o asemenea amploare, e loc desigur si pentru existente de nisa, cum e valul al 3-lea, dar pentru cei cu o educatie  cat de cat in ale afacerilor, conteaza 'the big picture'!

Hacienda Esmeralda din Panama, cu Geisha aceea ras-premiata, florala etc., detinuta da, in principal de o familie, are 4 ferme si peste 20 de loturi, toate facilitatile de prelucrare si vanzare (licitatie)... ce e - industrie sau mic artizanat?!

@Lyvyoo: argumentezi in defavoarea industriei prajitorilor (?), cu cantitatile mari si preturile infime (iata un 'gap' definitoriu, pretul!), care duc la recolte vechi si boabe amestecate... eu credeam ca e tocmai invers: astia marii, din care unii prajesc zeci de tone zilnic (sau sute?), au puterea economica sa intretina relatii cu marii producatori si sa cumpere recolte intregi, zeci si sute de vagoane, ultimele recolte si recolte bune de obicei, din care nu mai raman decat ciurucuri pentru cei mici, ce vor sa se aprovizioneze de la sursa!
si atunci, artizanii nostrii raman cu oferta de siloz din exchange-uri, sau cea a unor cooperative la care 'cotizeaza' deseori cateva mii de mici producatori! si toata cafeaua e dintr-o regiune, una singura... 'de origine', ii zicem...

nu e asa?! ok, dar atunci artizanii 'nostrii' aveau datoria sa ma, si chiar sa ne, 'lumineze' pana acum, cum isi obtin ei marfa, chestia aia cu trasabilitatea, pe care toti o inghit, sa nu se vada! ca si cum, daca n-ar fi ei, artizanii, n-am mai fi nici noi, espressomanii; sau invers...

oi fi eu ala vinovatu' ca-mi dau asa cu parerea... la plesneala...

asociem artizanii cu valul al treilea si ajungem, putin mai infierbantati,  sa numim valul al treilea ca fiind de fapt revolutia, drive-ul, sau drive-in-ul ( Smile )... che-ul cafelei etc...
dar oprindu-ne putin la modelul Statelor Unite, unde exista si Starbucks si valul al treilea:

"High profile private investments in specialty coffee's 'Third Wave' are making headlines, ...but that may overstate their competitive relevance, at least for now."
Last month, Nestle, the world’s largest food company, bought a majority stake in coffee chain and roastery Blue Bottle Coffee at a $700 million valuation. In 2015, Luxembourg-based JAB Holdings, which already owned Peet’s coffee chain, acquired high-end favorites Stumptown Coffee Roasters and Intelligentsia.
While media hype has created a buzz around up-and-coming premium coffee shops, ... Starbucks’ more than 24,000 locations and 8,500 specialty shops in the U.S. secure it a competitive advantage over its artisan rivals, who represent a “very small portion of overall specialty.” ... the Third Wave is comprised of less than 20 high-profile chains with “more than a small handful of units, with a total of under 400 units in operation"

(Read more: Starbucks Is the High-End Leader: Morgan Stanley | Investopedia
https://www.investopedia.com/news/starbu...z5WhQEexim)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

(14-11-2018, 12:10)radudani Wrote:  @Lyvyoo: argumentezi in defavoarea industriei prajitorilor (?), cu cantitatile mari si preturile infime (iata un 'gap' definitoriu, pretul!), care duc la recolte vechi si boabe amestecate... eu credeam ca e tocmai invers: astia marii, din care unii prajesc zeci de tone zilnic (sau sute?), au puterea economica sa intretina relatii cu marii producatori si sa cumpere recolte intregi, zeci si sute de vagoane, ultimele recolte si recolte bune de obicei, din care nu mai raman decat ciurucuri pentru cei mici, ce vor sa se aprovizioneze de la sursa!
si atunci, artizanii nostrii raman cu oferta de siloz din exchange-uri, sau cea a unor cooperative la care 'cotizeaza' deseori cateva mii de mici producatori! si toata cafeaua e dintr-o regiune, una singura... 'de origine', ii zicem...

nu e asa?! ok, dar atunci artizanii 'nostrii' aveau datoria sa ma, si chiar sa ne, 'lumineze' pana acum, cum isi obtin ei marfa, chestia aia cu trasabilitatea, pe care toti o inghit, sa nu se vada! ca si cum, daca n-ar fi ei, artizanii, n-am mai fi nici noi, espressomanii; sau invers...
 oi fi eu ala vinovatu' ca-mi dau asa cu parerea... la plesneala...

Nu-mi dau seama care e sursa originala a demonizarii prajitoriilor locale dar presupunerea ca marile corporatii folosesc recolte recente si bune mi se pare extrem de naiva. E ca si cum as spune ca mamaliga facuta din porumb modificat genetic, produs pe cale corporatista, e mai buna decat cea facuta cu porumb cultivat in spatele case,i din seminte pastrate de la an la an.

Cresterea consumului la nivel mondial, corelata cu schimbarile climatice, diverse super-boli sau super-paraziti care ataca planta de cafea, nu face decat sa puna o presiune mult mai mare pe producatorul industrial obligat sa recurga la metode industriale. Nu vad cum ar putea rezulta o recolta mai buna decat ceea ce rezulta din "colective".

Va las cu un fermier:

https://www.youtube.com/watch?v=NHQ1wwx0-DM

Pai sunteti cam la fel de verzi pe forum, diferenta de cateva luni, doar ca unul posteaza putin iar altul necontenit. Unul foloseste limba romana corect, altul mai arunca cate o duma. 

Trecand peste aspectul acesta minor, nu ti trebuie o limba (romana) fara cusur sa bei cafea, ma intreb unde se va opri aceasta dezbatere sterila  pentru ca nu e de dorit sa continue pana la calendele grecesti. Cunoastem opinia fiecaruia in detaliu, repetata de mai multe ori sub diferite forme, hai sa mai lasam si pe altii sa si spuna parerea daca nu putem aduce aspecte noi in discutie. 

Acest gen de discutie nesfarsita ar trebui sa aiba loc pe un topic generalist cu o denumire de genul "Consideratii personale asupra aspectelor generale si particulare ale cafelei".  Acolo s ar putea muta balastul de off topic din chestiunile specifice sub forma genului asta de discutie "principiala". Pe sectiunea audio a unui forum cunoscut, se afla un topic numit "Consideratii filozofice asupra fenomenului audio", cam la asa ceva asta ma refer, poate e o idee buna.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

Cel putin La CoE treaba e clara... vedem cine a vandut, ce, cu cat, si cine a cumparat... 
Dar cu loturi de 6-15 saci nu cred ca se duce in spate o corporatie... si nici nu cafea de 20$ kg in verde...

https://allianceforcoffeeexcellence.org/...d1cd7-3c49

@nechezol
Nu înțeleg de ce am fost chemat în cauza.

Eu cred ca sunt cel care arunca, din când în când, câte o duma: din păcate limba română l-am învățat la 24 de ani, și, la scris, mai am ceva lipsuri.

Si, într-adevăr, deseori am întrat în mai multe discuții, dar nu as spune ca scriu de "necontenit".

Mai mult, nu cred ca am intervenit în aceast thread, doarece argumentul nu ma interesează: eu sunt fericit cu cafea mea de la Yume si de la Claro, și nu am niciun motiv sa fac experimente cu cafea "industriala".
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Nu baga de seama. Unii incearca sa-si faca intrarea pe un forum de cafea, cu altceva decat cafea. Ce e mai nasol e ca multi nici nu au vreo legatura directa ori indirecta cu espresso, cel mult se incadreaza la metode alternative.

Si apoi e mai deranjant ca din espresso s-a transformat in cafea cu lapte, cateodata si cu biscuiti si cu zahar. Stiu ce inseamna gusturi, si stiu ca nu ai ce sa comentezi, insa mai stiu ca forumul asta se numeste espressoman nu laptecafeman, nici scriscorectman, nici cinearedreptateman.

Totusi e de admirat faptul ca sunt tot mai multi oameni care se intreaba ce e in punga vidata de supermarket, si incearca sa se indrepte spre surse alternative, sau cumpara boabe (e si asta un pas inainte fata de cafea premacinata).

Vin prieteni weekendul acesta la noi. Azi am fost la plimbare si am intrat printr-un Tchibo shop sa cumpar 250 grame de carbune Guatemala 100% Arabica. O sa fiu sigur sa scot 2 degete de crema uleioasa ranceda care sa fie pe placul invitatilor. :20:

@Zwangher nu sunt de acord cu tine.

Soția mea bea doar băuturi pe baza de lapte (flat white-uri, fără zahar) si are o sensibilitate la greșelile de pregătire ca eu (care deobicei beau dubluri) nu l-am.

Sa bei băuturi pe baza de lapte, V60, aereopress, etc. nu te face mai puțin espressoman decât băutori de espresso pur.

Esenței acestui forum cred ca este scopul de a răspândi culturei cafelei de calitate (in mod particolar, al espresso-lui). Asta nu înseamnă că cine folosește cafea industriala, sau în stil dark/italian, nu are ce sa caute aici. Important, cred, este so consumi informat, știind limitele ei, alternative disponibile, ce sa te aștepți, etc.

Băuturile cu lapte, dacă sunt făcute cum trebuie (cafea de calitate, fără greșeli de pregătire, etc.) pot fi o experienta memorabila, care nu merita de a fi puse pe un plan inferior.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Frumos spus, bravo!

@radudani - asa cum am mai sustinut pe forum, pasionatii de cafea italiana trebuie respectati si daca mai deraiem si o dam in diverse, ne scuzati (si tu si Levo), dar ne place ping-pong-ul intre colegi... Smile  Oricum, nu vad topicul asta ca o lupta ci ca o dezbatere folositoare celor la inceput de drum.

Eu unul sunt totusi fascinat de paleta ta de gusturi, trecand cu relativa usurinta de la dark-ul napoletan la ce am baut noi de la Bob la Tekafe sau mai demult la Hof, cafele acidute si la care nu m-as fi gandit ca le poti bea. Colegi ca Radu Carutasu au pus banii pe masa si au lasat shot-ul neterminat in ceasca.

Totodata insa nu pot sa nu ma minunez de ceea ce ai spus in postare si nu stiu cum sa zic, dar nu pot sa cred ca ai vorbit serios cand ai scris:
Quote:eu credeam ca e tocmai invers: astia marii, din care unii prajesc zeci de tone zilnic (sau sute?), au puterea economica sa intretina relatii cu marii producatori si sa cumpere recolte intregi, zeci si sute de vagoane, ultimele recolte si recolte bune de obicei, din care nu mai raman decat ciurucuri pentru cei mici, ce vor sa se aprovizioneze de la sursa!

Ai spus ca ti-au placut berile de la Ground Zero vs lager-ul industrial. Ai postat in topicul despre whisky despre cateva single malt-uri ale unor distilerii restranse. Cum ne putem imagina ca Heineken sau Carslberg ar putea scoate o bere mai buna si din ingrediente superioare calitativ comparativ cu fabricuta Ground Zero din Pipera  sau Jack D. ori J. Walker vor impresiona in fata unei case scotiene? Pai corporatiile amintite nu cumva " au puterea economica sa intretina relatii cu marii producatori si sa cumpere recolte intregi, zeci si sute de vagoane, ultimele recolte si recolte bune de obicei, din care nu mai raman decat ciurucuri pentru cei mici, ce vor sa se aprovizioneze de la sursa!" ?!

Sunt colegi de forum care au fost pe plantatii si au vazut cu ochii lor cum cafeaua de mai slaba calitate era data deoparte iar fermierul explica "in the left good coffee, in the right George Clooney coffee" Smile

Corporatiile cauta profitabilitate permanenta la cote mari, caci trebuiesc hranite multe guri. Dev a adus de asemenea cateva argumente valabile.  Iar capitalismul salbatic din jurul nostru din orice domeniu al chestiilor pe care le bagam in gura nu face decat sa confirme regula - cu cat esti mai mare ca si corporatie cu atat te indepartezi mai tare de ce inseamna un produs alimentar artizanal, atat calitativ cat mai ales gustativ, iar adaosurile de substante minune pe parcursul cultivarii sau procesarii devin o necesitate.

Iar in particular la cafea, un produs special prin complexitatea gusturilor ce pot fi dezvoltate, procesul de praijre pune capac oricarei ipotetice calitati a boabelor verzi. Prajitul industrial nu are treaba cu prajitul artizanal, oricat am aprecia un brand sau altul. Nu zic, poate exista o exceptie iar asta m-as bucura sa o testam impreuna cu cei interesati, anume in cazul cafelei prajite dark, unde s-ar putea ca la acel nivel dus peste 2nd crack sa nu mai fie o diferenta asa de mare de la industrial la craft, mai ales ca o degazare mai lunga de luni de zile poate este chiar binevenita. 

Stiu sigur ca sunt oameni pe forum care stiu date tehnice despre prajitul industrial, ca temperatura, procedura si durata dar nu stiu de ce tac in banca lor...

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)