Dragi colegi,
Las cateva randuri aici despre experienta mea, ca espressoman, din paradisul cafelei, Panama.
Multi dintre localnicii pe care i-am intalnit, pareau uimiti ca am strabatut atata distanta pentru cafeaua lor, ei stiind cafeaua columbiana drept cea mai buna din lume, consumand in mod uzual niste brand-uri locale, de supermarket. M-am straduit sa le schimb parerea, preparandu-le multe aeropress din cafeaua panameza.
Capitala, Ciudad de Panama, contine o multime de cafenele cochete, unele uriase, in stil colonial, fermecatoare, dar cu predilectie adresate turistilor. Unele apartin direct fermelor de cafea si aveau la oferta cam tot ce imi puteam dori in ceea ce priveste varietalurile, modurile de procesare sau preparare. Geihsa la loc de cinste, servita exclusiv in brew, cu pretul cuprins intre 6 si 9 usd pe ceasca. La espresso am renuntat destul de devreme, neplacandu-mi in mod special nici prajirea nici prepararea din aceasta directie, iar
cateva dintre geishele savurate au fost memorabile. Pachetele pentru acasa au pretul intre 25-60 usd la 100 g de cafea prajita iar cea verde se vinde incepand cu 150usd/kg.
In zona cultivatoare de cafea, Chiriqui, am avut impresia ca am ajuns in rai. Vulcanul Baru, vegheza majestuos intreaga regiune, adevarate jungle impanzesc intreg teritoriul, vai si dealuri, rauri salbatice si paduri virgine alcatuiesc un microclimat incredibil. Ploi dese si abundente alternand cu perioade caniculare ne-au derutat si fascinat cat am vietuit pe acolo. Am vazut cum se nasc norii si unde salasuiesc furtunile.
Vizita la Casa Ruiz a fost parca rupta din poveste, ghidul nostru, Carlos, muncind in domeniu de 22 de ani si trecand prin toate etapele carierei, ne-a aratat fiecare detaliu a productiei de aici, fiecare varietal, ne-a prajit demonstrativ si facut o sesiune de cupping, pentru intelegerea cat mai profunda a acestei arte. A inceput la 14 ani ca si culegator, trecand la partea de procesare, ulterior la prajire si evaluare, acum, ajuns fiind la partea cu plimbat turistii. Un om fascinant de bine informat, entuziast si pasionat, nativ al tribului Ngabe.
Cateva zeci de familii din acest trib locuiesc chiar pe aceasta plantatie vizitata de noi, in mijlocul unei paduri semi salbatice in care tufisurile de cafea, in majoritatea lor catuai, alterneaza cu portocali, arbori de avocado, tufisuri de plante ce ajuta la stabilizarea nutrientilor in sol, altii, otravitori, pentru alungarea insectelor. Un haos aparent, ordonat intr-un echilibru perfect.
Ma opresc aici caci "precum marii calatori, am vazut mai multe decat imi amintesc si-mi amintesc mai multe decat am vazut."
https://imgur.com/a/ginOYl6