⛵ Espressomanˍierat
Cluj
Salutare!
M-am jucat cu bravo tools. Încă sunt in faza de experimentare și reglare a tamperului. Am mai schimbat și cafeaua, deci multe variabile in ultima vreme.
Intrebare:
Nivelatorul bravo are doua funcții. In sens al acelor de ceas “amesteca” macinatura. Cel puțin așa reiese din ceva filmulețe. In sens invers nivelează.
De când am descoperit a doua funcție, adică prima descrisă, cea de amestecare a macinaturii, pucul iese secționat pe orizontala. E ca și cum ai avea doua pucuri suprapuse. Descrierea e un pic exagerata, dar se vede ca prima rupere când iese din portfiltru e cumva pe orizontala.
E drept ca ma joc cu puterea de tampare și alte variabile (deocamdată), dar tind sa cred ca la amestecare se Creează o discrepanta pe doua nivele între ceea ce se amesteca și partea de puc de rămâne mai jos.
Astfel ca la extracție fisureaza exact acolo și se Creează “doua pucuri suprapuse.”
Poate cineva sa infirme sau sa confirme teoria?
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47 ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche ► 2019.09 Dalla Corte S + u ⋑ ı o, Niche
Espressoman infocat
Lyon
Cred ca e mult spus amesteca... Eu nu cred ca face mai mult decat ca pregateste pucul pentru tampare, ca sa zic asa, sau ofera placerea de a roti de ceva metalic cu masa ridicate.
Atunci cand il pui peste cafea, o comprima prima data, apoi niveleaza stratul superior, cu inaltime egala cu fantele din nivelator.
Incearca cu tamperul vechi si distributiro si vezi daca e aceeasi situatie. Apoi incearca fara distribuitor si cu tamperul bravo si vezi daca e aceeasi situatie.
Ceva WDT faci?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Pai nu e normal sa ai cel puțin două secțiuni in puc din moment ce un strat e "amestecat" și celelalte nu?
Espressoman infocat
Lyon
Daca era normal, s-ar fi intamplat asta la toti cei care folosesc distribuitor, si am fi auzit mai devreme astfel de anectode.
Nu prea vad cum putem numi "amestecare", cand procesul are loc pe orizontala, plimband distributia macinaturii la dreapta, dar distributia ramane aceeasi in zona asa zis macinata.
Espressoman infocat
Piatra Neamt
În procesul de nivelare, se sparg bulgărașii din partea care se nivelează. Deci e normal sa existe o separare între straturi.
Rezultatele depinde și de setupul folosit, de cafea și de modul de utilizare al accesoriilor. De asta e posibil ca unii utilizatori să nu fi observat.
Espressoman infocat
Lyon
(30-10-2019, 08:58)dev Wrote: n procesul de nivelare, se sparg bulgărașii din partea care se nivelează. Deci e normal sa existe o separare între straturi.
Asta presupune generalizarea ca toate rasnitele fac bulgarasi.
De asta am intrebat daca face WDT, caci Niche are nevoie de asa ceva. De fapt as zice ca e absolut necesar WDT la Niche.
⛵ Espressomanˍierat
Cluj
Incerc să acopăr discuţiile stârnite:
Nu folosesc WDT. Nivelator şi Tamper. Am simţit nevoia la unele cafele, da. La altele nu. E drept ca acum nu mai am pf naked.
Sunt de acord ca învârtirea în sens orar amestecă la suprafaţă. În descrierea on line în ceva filmuleţ e descris ca şi cum ar amesteca. am dubii în ceea ce priveşte efectul.
Nivelarea se întâmplă prin învârtire invers acelor de ceas.
Azi dimineaţa, acelaşi proces ca la cafeaua de aseara, cu excepţia că nu am mai "amestecat".
Doar am nivelat şi tampat. Puc perfect.
Astept sa a mcandva ocazia sa fac 2 extracţii una dupa alta, cu şi fără amestecat.
Quote:"Daca era normal, s-ar fi intamplat asta la toti cei care folosesc distribuitor, si am fi auzit mai devreme astfel de anectode."
De acord. Dar probabil nici altii nu invart in sens orar, ci doar niveleaza.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47 ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche ► 2019.09 Dalla Corte S + u ⋑ ı o, Niche
Espressoman infocat
Bucuresti
Salut @
N3cks,
Și mie îmi apare fenomenul de secționare a pucului, dar am l-am observat după ce am început să folosesc Kribli - Grabli pentru WDT.
Expobar Brewtus IV+pulsor, Niche Zero, VST 18/20g, Bravo Tamper & Distribution Tool, Felicita Arc Scale
Gaggia Baby Millennium+PID, Kinu M47, site IMS, nivelator Motta 58.5, Espro Calibrated Tamper 58.35
Espressoman infocat
tulcea
-Bune da scumpe.
-Scumpe da fac. :)
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.
Espressoman infocat
Iasi
30-10-2019, 10:56
(Edited 30-10-2019, 11:17 by Ciprian75.)
Si eu fac "amestecare" apoi nivelare, combinat cu folosirea tamperului pe la 17-18 kgf(nci nu cred ca se poate regla mai putin) si cu schimbarea cafelei, obtin o splendoare de channeling la 4 din 5 extractii, deja devine agasant ...(indiferent daca fac sau nu wdt, desi parca e mai pronuntat efectul cand fac)
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Daca nu avem o râșniță de tipul Honne, care face o redistribuire a măcinăturii, e bine sa presupunem că orice râșniță face bulgărași cand se macină suficient de fin. Ceea ce face o formă de WDT obligatorie. Pentru că nivelatorul nu distribuie.
Espressoman infocat
Iasi
E clar ca am o problema de rasnita, dar nu inteleg de ce dupa wdt mai am totusi channeling in conditiile in care fac si preinfuzia programata de 4 sec... Presiunea prea mare poate fi o cauza? Incerc sa o masor, dar se pierde presiune pe la sita, curge apa si nu mai obtin nici cei 8 bar pe care i-am masurat initial. Cand am cafea in puc nu curge apa pe la marginea sitei, doar cand pun sita goala in portafiltrul cu manometru.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Mai pune un clip actualizat, cu portafiltrul fara fund.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Cluj
@
N3cks, sincer, decand folosesc nivelatorul nu am sesizat nici macar o singura data un asemenea fenomen. Dar voi fi mai atent de acum si o sa insepctez bine fiecare puc, de curiozitate. Si mereu am folosit ambele lui functii.
@
Ciprian75, daca inainte sa fac WDT mai aparea channeling la 1-2 extractii din 5, dupa practicarea lui nu prea am mai vazut asa ceva. Foarte rar, la o cafea light, si atunci daca nu mi-am dat f tare silinta sa pregatesc pucul perfect sau sa fiu sigur ca granulatia macinaturii e in zona ideala pt acele boabe...
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |
⛵ Espressomanˍierat
Cluj
30-10-2019, 13:12
(Edited 30-10-2019, 13:14 by N3cks.)
(30-10-2019, 10:40)HoratiuC Wrote: Salut @N3cks,
Și mie îmi apare fenomenul de secționare a pucului, dar am l-am observat după ce am început să folosesc Kribli - Grabli pentru WDT.
Apoi atunci eu nu mai înţeleg nimic :wall:
(30-10-2019, 13:05)Damian The Man Wrote: @N3cks, sincer, decand folosesc nivelatorul nu am sesizat nici macar o singura data un asemenea fenomen. Dar voi fi mai atent de acum si o sa insepctez bine fiecare puc, de curiozitate. Si mereu am folosit ambele lui functii.
Keep me posted. :)
Espressoman infocat
Lyon
Eu inca nu am primit distribuitorul si nu pot sa testez, dar traiesc cu impresia ca strangerea surubului din capac are ca efect limitarea cursei de coborare. Gresesc cumva?
Espressoman infocat
tulcea
Nu influienteaza,il folosesc de doua luni si am constatat ca doar neadecvarea rasnirii la schimbarea tipului de cafea ,poate infliuienta negativ extractia si pe cale de consecinta si felul cum arata pucul.Deci nu excludeti variabila numita cafea.Ori asta nu are legatura cu ceea ce pot si fac respectivele accesorii.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.
Espressoman infocat
Ploiesti
31-10-2019, 14:31
(Edited 31-10-2019, 14:38 by KrisssKros.)
(31-10-2019, 12:55)Laddu Wrote: Eu inca nu am primit distribuitorul si nu pot sa testez, dar traiesc cu impresia ca strangerea surubului din capac are ca efect limitarea cursei de coborare. Gresesc cumva?
Capacul are rol doar estetic, iar surubul cu cap imbus de sub capac are rol de prindere si atat. S-a mai discutat pe prima pagina,
aici. Nu ai ce regla la distribuitor, este full autoreglabil.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
Espressoman infocat
Lyon
(31-10-2019, 14:31)KrisssKros Wrote: (31-10-2019, 12:55)Laddu Wrote: Eu inca nu am primit distribuitorul si nu pot sa testez, dar traiesc cu impresia ca strangerea surubului din capac are ca efect limitarea cursei de coborare. Gresesc cumva?
Capacul are rol doar estetic, iar surubul cu cap imbus de sub capac are rol de prindere si atat. S-a mai discutat pe prima pagina, aici. Nu ai ce regla la distribuitor, este full autoreglabil.
Multumesc pentru explicatie.
Bucuresti
Despre pucuri si probleme de extractie am facut un
topic separat
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Bucuresti
Espressoman infocat
Bucuresti
09-01-2020, 19:22
(Edited 09-01-2020, 19:23 by mishu3113.)
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G
Espressoman infocat
Lyon
Surubul din capac ar trebui in mod normal sa stea la nivel cu manerul, ca sa fie o linie uniforma.
Pe inteorirul lui, ar trebui sa fie un surub mic cu cap inbus, pe care il insurubezi sau desurubezi ca sa stabilesti presiunea pe talpa de deasupra pucului de cafea.
Espressoman infocat
Bucuresti
Așa e, sunt tâmpit! [emoji28] Mersi mult!
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G
Espressoman infocat
Lyon
(09-01-2020, 20:08)Laddu Wrote: inbus
imbus... am tastat pe langa. Rog un moderator sa corecteze
Espressoman infocat
Lyon
Se discuta acum ceva timp despre imposibilitatea limitarii distriuitorului bravo.
Daca se desfac surubul de deasupra si surubul cu imbus, sub capacul tinut de surubul cu imbus se afla o saiba patrata. Umplerea spatiului liber va determina limitarea cursei distribuitorului
Espressoman infocat
Lyon
Am luat legatura cu @
SwooshMihu sa realizeze niste saibe 3d care sa imbrace saiba metalica dar sa se incadreze si in incinta. Un cilindru cu un patrat gol in mijloc.
Ca inaltime, ma gandesc ca un set de 4 bucati din 2 in 2 mm, ar trebui sa acopere nevoi de diverse site si incarcari cu cafea.
Espressoman infocat
Satu Mare
Salutari!
Stie cineva o sursa cat mai ieftina pentru Bravo Tamper 58.5mm cu autonivelare si dinamometrica?
Mersi! :-)
Espressoman infocat
Bucuresti
08-02-2020, 12:22
(Edited 08-02-2020, 12:22 by vladdooo.)
Doar daca ai un prieten care merge in Brazilia
The tamper is R$ 440.00,
The Distributor is R$ 340.00,
Filter Holder support is R$ 240.00
Astea sunt preturile din Decembrie
Cursul acum e 1 real = 1.0158 lei
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47
Espressoman infocat
Satu Mare
(08-02-2020, 12:22)vladdooo Wrote: Doar daca ai un prieten care merge in Brazilia
The tamper is R$ 440.00,
The Distributor is R$ 340.00,
Filter Holder support is R$ 240.00
Astea sunt preturile din Decembrie
Cursul acum e 1 real = 1.0158 lei
Iti multumesc mult pentru informatii!
Nu trimite prin curier in Europa?