folosesc Strega de cateva zile, deci n-am opinii consolidate si oricum, nu intentionez sa mai fac si eu un review tarziu, cand de vreo 3 ani incoace sunt atatea discutii, prezentari si review-uri despre aceasta masina, in mai toate forumurile de specialitate;
cu precadere pe home-barista unde a avut un suport deosebit;
asta nu-nseamna ca totul e clar cu aceasta masina - din contra, multe din problemele ridicate au avut parte de raspunsuri contradictorii, in legatura cu care, n-am prea intalnit teste elaborate si concludente;
niste cuvinte deci, in speranta ca odata va fi nevoie de un subforum cu 'levers'
asa cum imi pare mie, Bezzera respecta si in cazul Strega, un principiu minimalist ce-l aplica in conceptia si fabricarea masinilor de casa: operare usoara, accesibila dintru-nceput;
pentru un espresso in maniera traditionala a anilor '50, de spring-lever, unde nu se pune problema sa ai temperatura sau presiune constanta; poti cel mult, sa pleci de la mai cald sau mai rece;
daca se trece peste inconvenientul cu manevrarea levierului, Strega se poate considera destinata celor carora le place mai mult sa bea espresso, decat sa prepare espresso!
paradoxal pentru popularitatea ce si-a castigat-o, Strega nu indeplineste conditiile teoretice de succes de piata: a fost facuta ca o masina usor de operat si cu levier; ori cine vrea o masina usor de operat nu-si ia levier, iar cine-si ia levier, vrea o masina traditionala, nu una hibrida, cu pompa de preinfuzie si incalzire electrica in grup...
probabil, popularitatea Strega este una in randul amatorilor avizati si e in legatura cu remarcabila sa versatilitate in manevrarea presiunilor si timpilor in extractie, dar si a unor regimuri de preinfuzie, greu de obtinut la masinile cu levier traditionale;
mai toate masinile prosumer sunt usor de operat; mult mai usor decat masinile entry-level;
dar Strega are avantajul unei tolerante deosebite; cu o cafea proaspata, cu o macinatura ceva mai fina decat cea uzuala espresso si cu o doza putin mai mare, adica 16-18g (mai mare, pentru mine care am lucrat in ultimele luni, pe Magica, in zona 14-15g), macinate pe - cel putin - un Macap , e practic imposibil sa gresesti shot-ul!
ajuta la asta preinfuzia completa si la presiune mare (pompa), dar si profillele de presiune si temperatura, descrescatoare in extractie, specifice masinilor cu levier;
nici HX-ul nu mai e insetat de flush-uri: grupul fiind incalzit, nu mai e nevoie de flush de incalzire, iar comportamentul grupului este oricum de dragon infierbantat; doar ca apa supraincalzita are la dispozitie volum suficient de destindere si racorire in camera cilindrului;
multi, printre care si eu, nu fac flush in cazul shot-urilor 'legate', la 1,5-2 min interval intre, sau pentru extractii pe care le doresti mai calde, iar pentru extractii mai reci, se poate lucra cu (1) flush dupa stationare prelungita, sau (2) cu presiune mai scazuta in boiler; dar astea sunt toate preferinte personale; in regim de shot-uri intermitente, cu perioade lungi de asteptare intre ele, se poate face flush imediat inainte de armarea portafiltrului; flush-ul in sine nu e o problema, e vorba de 1-3 sec de apa si abur - atentia mare trebuie sa fie in manevrarea levierului, care trebuie retinut in cursa sa de revenire sub forta arcurilor si fara rezistenta hidraulica a pucului;
remarcabil este ca - pentru cei cu experienta in operarea masinii - se poate interveni oriunde in procesul de extractie: ciclul initial de preinfuzie cu pompa poate fi oprit mai repede, cu umplere partiala cilindru si cu presiune mai mica, se poate mentine preinfuzia cat se doreste dupa oprirea pompei (la presiunea din cilindru), iar pe urma, in timpul extractiei sub actiunea arcurilor, se poate controla fie presiunea, fie debitul, intervenind in cursa levierului;
levierul e usor de manevrat, daca masina e asezata potrivit cu inaltimea operatorului;
sigur, nu e niciodata destul de insistat pe atentia necesara in manevrarea levierului, in special cand acesta revine sub forta arcurilor dupa un flush, cand nu exista rezistenta hidraulica a pucului: levierul trebuie strunit pe toata cursa sa de revenire, pentru a nu se transforma in catapulta!
interesant ca manualul, care in - sa-i zic eufemistic - austeritatea sa, nu poate fi folosit ca material de referinta, interzice armarea levierului fara a avea portafiltru cu puc! dar ne linistim repede daca ne uitam in youtube la flush-uri pe Strega
portafiltrele sunt mai adanci si mai grele; cel bottomless, ascunde spectacolul sitei in adancimile sale, oricum, am nevoie de o iluminare ad-hoc;
nu exista backflush si nici sita oarba printre accesorii; dupa scoaterea portafiltrului, pucul e compact, 'uscat', fara urme de apa;
daca levierul nu e neaparat un dezavantaj chiar si pentru cei comozi - pana la urma asta inseamna sa 'tragi un shot' - singurul draw-back real fata de E61 & co, este faptul ca extractia odata pornita cu intreaga cantitate de apa din cilindru, se termina numai dupa epuizarea cantitatii respective, cand pistonul ajunge in pozitia de jos si arcurile sunt destinse;
iar cantitatea de apa initiala in cilindru, depinde de durata si presiunea de preinfuzie; intr-o extractie normala, se epuizeaza, pe langa o parte din apa cu care s-a "inmuiat" pucul, pana la 55 ml din cilindru (volumul dislocat de piston e 55,33 cm3, dar intervin si gazele comprimate etc.);
sigur, ceasca se scoate dupa atingerea ratei de extractie dorite (sau a volumului dorit, sau la aparitia blondirii etc.);
una peste alta – lucrul cu masina mi se pare relaxant;
dar sigur, cand atat de mult depinde de tine, in reusita bauturii, e usor sa te pierzi in cauze si efecte;
cum spuneam, Strega poate fi folosita foarte bine ca masina spring-lever traditionala; e oricum, cea mai ieftina dintre masinile de acest gen pentru casa si nu exista motive sa nu se obtina rezultate asemanatoare cu a celorlalte masini; exista modele Strega cu conectare la retea, cu sau fara rezervor (si pompa) - configuratii traditionale, cu HX, care fac preinfuzia la presiunea retelei si care sunt foarte potrivite cerintelor de functionare ale unei masini cu levier, in utilizare casnica;
cei curiosi, sau... entuziasti, pot modifica usor Strega - sunt deja multi care au facut asta, desi cei drept, n-am gasit descrieri ale unor rezultate spectaculoase pe care le-ar fi obtinut;
in primul rand un dimmer pe pompa si - dece nu - un PID pe rezistentele grupului, cu un senzor in locul actualului termostat;
cu atat mai remarcabila contributia lui Jim Schulman si a altora, la explorarea capabilitatilor masinii fara a recurge la varia bricolaje...in special rezerva lui in a se interveni in regimul termic al grupului, asa cum a fost gandit de inginerii Bezzera;
de altfel si intentia mea, ca si in cazul Magica, este de a ma limita la masuratori, atata cat e posibil; ca exemple:
- profilele de temperatura in grup si in HX pot ajuta mult la gasirea momentului optim de declansare shot pentru un anume regim de temperatura al extractiei; asta, pentru a compensa una din principalele limitari de proiectare a masinii: lipsa de sincronizare intre regimul termic HX si cel al grupului: in asteptare, grupul are un control stabilizat al temperaturii, cu un deadband de 3,5C pe un termostat buton de 95C si un ciclu de cca. 3 min; dar apa pompata prin HX poate avea la inceput mult peste 100C, apoi se raceste sub 80C; asta poate sa determine o anume inconsistenta, cand shot-urile sunt la intervale intamplatoare, spune Jim Schulman; eu speculez ca interactiunea dintre cele 2 duce la un compromis functional ok: cand apa e fierbinte, opreste incalzirea, cand apa e mai rece, incalzirea ajuta si ea, la atingerea unei temperaturi medii, care poate pleca, in cazul cand se lucreaza fara flush-uri, de la un 97C; dar toate astea urmeaza a fi verificate;
- profilul de presiune pe parcursul intregii extractii, in exploatare, este practic inabordabil;
masurari cu caracter informativ general, se pot face cu portafiltre cu manometru si robinet cu ac;
sau profesional, cu un dispozitiv Scace;
e posibil de asemenea sa se instaleze un manometru in circuitul pompei, cu indicatii relevante numai in preinfuzie;
dar masuratori in timpul extractiei sunt posibile numai la baza pistonului; unii au facut gauri de acces senzor, de-alungul tijei pistonului (!); n-am mai gasit publicate rezultatele ;(
a, si shot-urile pe Strega sunt mai conturate, mai echilibrate decat pe Magica, de fapt, diferenta e bine sesizabila; dar abia asa imi dau seama ca ajunsesem sa fac shot-uri foarte bune pe Magica!
si probabil tot asa, n-o sa-mi dau seama cand am ajuns sa fac shot-uri foarte bune pe Strega...
la cele de mai sus, fiecare din cei interesati trebuie sa adauge sare si piper
disclaimer: o asemenea masina nu se ia decat in cunostinta de cauza, ca urmare a unei decizii personale!
cu precadere pe home-barista unde a avut un suport deosebit;
asta nu-nseamna ca totul e clar cu aceasta masina - din contra, multe din problemele ridicate au avut parte de raspunsuri contradictorii, in legatura cu care, n-am prea intalnit teste elaborate si concludente;
niste cuvinte deci, in speranta ca odata va fi nevoie de un subforum cu 'levers'
asa cum imi pare mie, Bezzera respecta si in cazul Strega, un principiu minimalist ce-l aplica in conceptia si fabricarea masinilor de casa: operare usoara, accesibila dintru-nceput;
pentru un espresso in maniera traditionala a anilor '50, de spring-lever, unde nu se pune problema sa ai temperatura sau presiune constanta; poti cel mult, sa pleci de la mai cald sau mai rece;
daca se trece peste inconvenientul cu manevrarea levierului, Strega se poate considera destinata celor carora le place mai mult sa bea espresso, decat sa prepare espresso!
paradoxal pentru popularitatea ce si-a castigat-o, Strega nu indeplineste conditiile teoretice de succes de piata: a fost facuta ca o masina usor de operat si cu levier; ori cine vrea o masina usor de operat nu-si ia levier, iar cine-si ia levier, vrea o masina traditionala, nu una hibrida, cu pompa de preinfuzie si incalzire electrica in grup...
probabil, popularitatea Strega este una in randul amatorilor avizati si e in legatura cu remarcabila sa versatilitate in manevrarea presiunilor si timpilor in extractie, dar si a unor regimuri de preinfuzie, greu de obtinut la masinile cu levier traditionale;
mai toate masinile prosumer sunt usor de operat; mult mai usor decat masinile entry-level;
dar Strega are avantajul unei tolerante deosebite; cu o cafea proaspata, cu o macinatura ceva mai fina decat cea uzuala espresso si cu o doza putin mai mare, adica 16-18g (mai mare, pentru mine care am lucrat in ultimele luni, pe Magica, in zona 14-15g), macinate pe - cel putin - un Macap , e practic imposibil sa gresesti shot-ul!
ajuta la asta preinfuzia completa si la presiune mare (pompa), dar si profillele de presiune si temperatura, descrescatoare in extractie, specifice masinilor cu levier;
nici HX-ul nu mai e insetat de flush-uri: grupul fiind incalzit, nu mai e nevoie de flush de incalzire, iar comportamentul grupului este oricum de dragon infierbantat; doar ca apa supraincalzita are la dispozitie volum suficient de destindere si racorire in camera cilindrului;
multi, printre care si eu, nu fac flush in cazul shot-urilor 'legate', la 1,5-2 min interval intre, sau pentru extractii pe care le doresti mai calde, iar pentru extractii mai reci, se poate lucra cu (1) flush dupa stationare prelungita, sau (2) cu presiune mai scazuta in boiler; dar astea sunt toate preferinte personale; in regim de shot-uri intermitente, cu perioade lungi de asteptare intre ele, se poate face flush imediat inainte de armarea portafiltrului; flush-ul in sine nu e o problema, e vorba de 1-3 sec de apa si abur - atentia mare trebuie sa fie in manevrarea levierului, care trebuie retinut in cursa sa de revenire sub forta arcurilor si fara rezistenta hidraulica a pucului;
remarcabil este ca - pentru cei cu experienta in operarea masinii - se poate interveni oriunde in procesul de extractie: ciclul initial de preinfuzie cu pompa poate fi oprit mai repede, cu umplere partiala cilindru si cu presiune mai mica, se poate mentine preinfuzia cat se doreste dupa oprirea pompei (la presiunea din cilindru), iar pe urma, in timpul extractiei sub actiunea arcurilor, se poate controla fie presiunea, fie debitul, intervenind in cursa levierului;
levierul e usor de manevrat, daca masina e asezata potrivit cu inaltimea operatorului;
sigur, nu e niciodata destul de insistat pe atentia necesara in manevrarea levierului, in special cand acesta revine sub forta arcurilor dupa un flush, cand nu exista rezistenta hidraulica a pucului: levierul trebuie strunit pe toata cursa sa de revenire, pentru a nu se transforma in catapulta!
interesant ca manualul, care in - sa-i zic eufemistic - austeritatea sa, nu poate fi folosit ca material de referinta, interzice armarea levierului fara a avea portafiltru cu puc! dar ne linistim repede daca ne uitam in youtube la flush-uri pe Strega
portafiltrele sunt mai adanci si mai grele; cel bottomless, ascunde spectacolul sitei in adancimile sale, oricum, am nevoie de o iluminare ad-hoc;
nu exista backflush si nici sita oarba printre accesorii; dupa scoaterea portafiltrului, pucul e compact, 'uscat', fara urme de apa;
daca levierul nu e neaparat un dezavantaj chiar si pentru cei comozi - pana la urma asta inseamna sa 'tragi un shot' - singurul draw-back real fata de E61 & co, este faptul ca extractia odata pornita cu intreaga cantitate de apa din cilindru, se termina numai dupa epuizarea cantitatii respective, cand pistonul ajunge in pozitia de jos si arcurile sunt destinse;
iar cantitatea de apa initiala in cilindru, depinde de durata si presiunea de preinfuzie; intr-o extractie normala, se epuizeaza, pe langa o parte din apa cu care s-a "inmuiat" pucul, pana la 55 ml din cilindru (volumul dislocat de piston e 55,33 cm3, dar intervin si gazele comprimate etc.);
sigur, ceasca se scoate dupa atingerea ratei de extractie dorite (sau a volumului dorit, sau la aparitia blondirii etc.);
una peste alta – lucrul cu masina mi se pare relaxant;
dar sigur, cand atat de mult depinde de tine, in reusita bauturii, e usor sa te pierzi in cauze si efecte;
cum spuneam, Strega poate fi folosita foarte bine ca masina spring-lever traditionala; e oricum, cea mai ieftina dintre masinile de acest gen pentru casa si nu exista motive sa nu se obtina rezultate asemanatoare cu a celorlalte masini; exista modele Strega cu conectare la retea, cu sau fara rezervor (si pompa) - configuratii traditionale, cu HX, care fac preinfuzia la presiunea retelei si care sunt foarte potrivite cerintelor de functionare ale unei masini cu levier, in utilizare casnica;
cei curiosi, sau... entuziasti, pot modifica usor Strega - sunt deja multi care au facut asta, desi cei drept, n-am gasit descrieri ale unor rezultate spectaculoase pe care le-ar fi obtinut;
in primul rand un dimmer pe pompa si - dece nu - un PID pe rezistentele grupului, cu un senzor in locul actualului termostat;
cu atat mai remarcabila contributia lui Jim Schulman si a altora, la explorarea capabilitatilor masinii fara a recurge la varia bricolaje...in special rezerva lui in a se interveni in regimul termic al grupului, asa cum a fost gandit de inginerii Bezzera;
de altfel si intentia mea, ca si in cazul Magica, este de a ma limita la masuratori, atata cat e posibil; ca exemple:
- profilele de temperatura in grup si in HX pot ajuta mult la gasirea momentului optim de declansare shot pentru un anume regim de temperatura al extractiei; asta, pentru a compensa una din principalele limitari de proiectare a masinii: lipsa de sincronizare intre regimul termic HX si cel al grupului: in asteptare, grupul are un control stabilizat al temperaturii, cu un deadband de 3,5C pe un termostat buton de 95C si un ciclu de cca. 3 min; dar apa pompata prin HX poate avea la inceput mult peste 100C, apoi se raceste sub 80C; asta poate sa determine o anume inconsistenta, cand shot-urile sunt la intervale intamplatoare, spune Jim Schulman; eu speculez ca interactiunea dintre cele 2 duce la un compromis functional ok: cand apa e fierbinte, opreste incalzirea, cand apa e mai rece, incalzirea ajuta si ea, la atingerea unei temperaturi medii, care poate pleca, in cazul cand se lucreaza fara flush-uri, de la un 97C; dar toate astea urmeaza a fi verificate;
- profilul de presiune pe parcursul intregii extractii, in exploatare, este practic inabordabil;
masurari cu caracter informativ general, se pot face cu portafiltre cu manometru si robinet cu ac;
sau profesional, cu un dispozitiv Scace;
e posibil de asemenea sa se instaleze un manometru in circuitul pompei, cu indicatii relevante numai in preinfuzie;
dar masuratori in timpul extractiei sunt posibile numai la baza pistonului; unii au facut gauri de acces senzor, de-alungul tijei pistonului (!); n-am mai gasit publicate rezultatele ;(
a, si shot-urile pe Strega sunt mai conturate, mai echilibrate decat pe Magica, de fapt, diferenta e bine sesizabila; dar abia asa imi dau seama ca ajunsesem sa fac shot-uri foarte bune pe Magica!
si probabil tot asa, n-o sa-mi dau seama cand am ajuns sa fac shot-uri foarte bune pe Strega...
la cele de mai sus, fiecare din cei interesati trebuie sa adauge sare si piper
disclaimer: o asemenea masina nu se ia decat in cunostinta de cauza, ca urmare a unei decizii personale!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)