Hello There, Guest! Login Register


Bezzera Dual Boiler Matrix DE vs Bezzera Dual Boiler Duo DE

#1
Salutare comunitate Blush

De cateva zile tot fac research pentru achizitionarea unui espressor semi-profesional (home barista).
Dupa multe cautari am ramas la aceste doua variante, desi nu am reusit sa gasesc diferentele dintre ele (pe langa partile din plexiglass cu led, cu care se mandreste Matrix).

1) Stie cineva daca exista si alte diferente?
2) De asemenea, nu am gasit informatii cu privire la bari. Pe display apar 10 bari pentru boilerul principal si 2,5 parca la steamer. Aveti idee daca se pot ajusta? Si daca da, se face din soft sau trebuie desfacute aparatele? Sunt sunt foarte pasionat, insa inca noob, dar mi-ar placea sa reglez la 9 bari pe principal cu 1,2-1,5 pe steamer.
3) Oare voi aveti alte recomandari de espressoare semi-profesionale? Conditiile la care nu vreau sa renunt: 
- dual boiler
- 9 bari
- steamerul 1,2 - 1,5 bari
- functie memorie (dupa ce reusesc gasesc/prepar formula/reteta "magica" as vrea sa ii las prietenei optinea de a apasa cate un sigur buton pt cappuccino, espresso, flat etc. Nu s-ar bucura prea mult de experienta manuala cu cantar si timer)  Cool


Va multumesc in avans pentru raspunsuri. Probabil voi face un topic si pentru rasinta, nici acolo nu pot sa ma hotarasc si am cateva nelamuriri. Big Grin
Espresso Machine: CREM ONE – R-LFPP Dual Boiler
Coffee Grinder: Soon!
 
Reply
#2
Si pe mine m-au interesat cele 2 modele dar varianta Manual cu grupul E61 circulatie termosifonica. Nu exista nicio diferenta in afara de briz brizurile  si luminitele lui matrix. Eu as merge pe varianta standard (manual si nu grupul ala incalzit electric).Mi se par mult mai fiabile in timp.
Acum daca as alege la nivelul ala de pret si cu grup E61 in mod clar fara niciun dubiu as alege Rocket R Cinquantotto.  E o bijuterie, iar display-ul este extern daca pateste ceva nu e nicio tragedie.
Iar la ceva mai multi banuti un grup saturat ca DC Studio sau Decent espresso.
 
Reply
#3
(10-10-2021, 01:27)distrugatorul Wrote: Si pe mine m-au interesat cele 2 modele dar varianta Manual cu grupul E61 circulatie termosifonica. Nu exista nicio diferenta in afara de briz brizurile  si luminitele lui matrix. Eu as merge pe varianta standard (manual si nu grupul ala incalzit electric).Mi se par mult mai fiabile in timp.
Acum daca as alege la nivelul ala de pret si cu grup E61 in mod clar fara niciun dubiu as alege Rocket R Cinquantotto.  E o bijuterie, iar display-ul este extern daca pateste ceva nu e nicio tragedie.
Iar la ceva mai multi banuti un grup saturat ca DC Studio sau Decent espresso.

Si mie imi place manual, doar ca varianta MN (spre deosebire de DE) nu are niciun buton pentru memorare si as vrea sa ii fac viata usoara si prietenei, care bea cot la cot cu mine.
Espresso Machine: CREM ONE – R-LFPP Dual Boiler
Coffee Grinder: Soon!
 
Reply
#4
Nu mi se pare o idee buna.Pierzi toate avantajele grupului E61 traditional (preinfuzie , profilare de presiune) doar pt o bruma de confort.
Daca vrei confort ia un DC Studio. Grup saturat si in loc de butoane ai maneta aia cu single si shot dublu exact ce ai si pe bezzera Duo de.
 
Reply
#5
Citeste threadul https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ual-review. Cream one 2B mi se pare foarte aproape de ceea ce doresti tu.
 
Reply
#6
Poti gasi pe canalul celor de la Wholelattelove videoclipuri cu teste suficient de amanuntite despre genul de aparat pe care il cauti:

https://www.youtube.com/WholeLatteLove/videos

Brandurile germane, ECM si Profitec in speta, au aparate ceva mai ingrijit si mai logic lucrate la interior si exterior, fata de brandurile italiene, ceea ce explica si diferenta de pret.

Nu trebuie neglijata nici posibilitatea de a monta un robinet pe grupul E61, ceea ce nu este posibil pe aparatele cu grup proprietar.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#7
In plus fata de ce zice dev, dc cauti pe HB, grupul BZ va oferi shot-uri mai clare, in timp ce grupul E61 va oferi mai mult corp (de fapt, mouthfeel, dar e alta discutie).

Insa plusul de claritate il pun pe un restrictor de debit ceva mai mic la grupul BZ (speculatie), in timp ce la grupul E61, cu un kit de reglare a debitului, vei putea avea ce debit vrei tu.

In plus, preinfuzia tipica E61 (cu camera de preinfuzie) permite umplerea rapida a camerei de extractie si preinfuzia aceasta facuta pe un palier care e in jurul a 2 bar. Fara preinfuzia tipica E61, pentru a nu avea o rampa de presiune prea brusca, debitul initial ar trebui sa fie mai scazut.

Din testele pe care le-am facut de curand (mici dpdv al numarului, deci validitate scazuta, dar good enough for me), pe pompa vibratoare (nu e cazul la produsele din titlu, dar mi se pare util totusi), prefer, ca gust, sa am preinfuzia tipica a E61, mai degraba decat sa modulez o preinfuzie din debit scazut initial.

Ca stabilitate termica, e adevarat ca PID-ul de pe grupul DE te-ar ajuta sa te apropii de perfectiunea unui grup saturat si asta il face foarte interesant, pentru ca ai 2 PID-uri, unul pe boiler, unul pe grup.

Totusi, pt acasa, cu tot compromisul unui grup expus, in care ai in boiler 108 si in grup 92, grupul E61 totusi ofera rezultate foarte bune.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#8
(10-10-2021, 02:00)distrugatorul Wrote: Nu mi se pare o idee buna.Pierzi toate avantajele grupului E61 traditional (preinfuzie , profilare de presiune) doar pt o bruma de confort.
Daca vrei confort ia un DC Studio. Grup saturat si in loc de butoane ai maneta aia cu single si shot dublu exact ce ai si pe bezzera Duo de.



Dar si Matrix De are preinfuzie, chiar iti setezi la cate secunde sa fie 1-2-3-4-5 Smile Mi se pare mie sau nu vorbeste in necunostinta de cauza?  Huh
Espresso Machine: CREM ONE – R-LFPP Dual Boiler
Coffee Grinder: Soon!
 
Reply
#9
Da ai dreptate am gresit eu, am observat acum ca are preinfuzie electronica si grupul "Bz" de la Bezzera care e pe modelul matrix sau duo. 
Dar nu ai posibilitatea unui robinet cum zicea dev mai sus.
Esti hotarat din ce observ pe modelul ala.
La grupul E61 clasic in special la espresoarele cu pompa rotativa si legate la reteaua de apa au preinfuzie controlata manual din pozitionarea manetei in pozitia intermediara. Avantajul e ca o poti prelungi cat vrei
 
Reply
#10
Aia e o preinfuzie stop&go, e un tip de preinfuzie destul de putin folosita la masinile espresso tip prosumer si mai degraba intalnit la masini entry level. Teoretic ar putea merge, practic nu am intalnit pe nimeni multumit de tipul asta de preinfuzie. Acum, e drept ca si LM GS3 are tipul asta de preinfuzie, insa e vorba de acum multi ani, intre timp tehnologia si pretentiile home barista in ceea ce priveste versatilitatea au evoluat.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#11
Oare espressoarele de la La Marzocco au grup E61? Ma refer la cele din cafenelele din Bucuresti (Origo, Steam, Cafelier, Saint Roastery). Cel mai mult imi doresc sa obtin gustul pe care il espressoarele din cafenelele pe care le frecventez. 
Nu sunt 100% hotarat pe aceste 2 modele, insa vreau ceva care sa aiba NEAPARAT si functia de a salva pe butoane retete (asa cum spuneam si mai sus). Si am observat ca si cei de la Origo au de ex. astfel de butoane.
M-ar ajuta mult daca ati putea sa imi raspundeti punctual la intreabarile pe care le-am pus, altfel voi ajunge si mai confuz  Confused Repet, sunt inca noob si imi e destul de greu sa inteleg diferenta intre e61, bz si ce au alte espressoare profesionale.

(10-10-2021, 11:44)distrugatorul Wrote: Da ai dreptate am gresit eu, am observat acum ca are preinfuzie electronica si grupul "Bz" de la Bezzera care e pe modelul matrix sau duo. 
Dar nu ai posibilitatea unui robinet cum zicea dev mai sus.
Esti hotarat din ce observ pe modelul ala.
La grupul E61 clasic in special la espresoarele cu pompa rotativa si legate la reteaua de apa au preinfuzie controlata manual din pozitionarea manetei in pozitia intermediara. Avantajul e ca o poti prelungi cat vrei

Visul meu sa pozitionez maneta si sa prelungesc cat vreau eu, insa chiar nu ma ajuta pentru prietena mea. Chiar am nevoie sa gasesc o varianta care sa satisfaca ambele nevoi.
M-am uitat si pe la lelit si nun am gasit nimic  Huh

(10-10-2021, 10:13)dev Wrote: Poti gasi pe canalul celor de la Wholelattelove videoclipuri cu teste suficient de amanuntite despre genul de aparat pe care il cauti:

https://www.youtube.com/WholeLatteLove/videos

Brandurile germane, ECM si Profitec in speta, au aparate ceva mai ingrijit si mai logic lucrate la interior si exterior, fata de brandurile italiene, ceea ce explica si diferenta de pret.

Nu trebuie neglijata nici posibilitatea de a monta un robinet pe grupul E61, ceea ce nu este posibil pe aparatele cu grup proprietar.

La ce te referi ca poti monta robinet pe e61? 

Imi place ECMC si Profitec, insa nu rezolva problema cu salvarea retetei.
Espresso Machine: CREM ONE – R-LFPP Dual Boiler
Coffee Grinder: Soon!
 
Reply
#12
Lelit Elizabeth e fix ce-ți trebuie. Cu orice alt aparat, îți bulversezi mintea și bagi zâzanie in relația de cuplu, inutil.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#13
@dev ar putea sa te lamureasca pt. ca are "masinarie" profesionala.
Chiar ma intrebam si eu ce ai putea obtine spre exemplu pe un Rancilio classa 5 cu 1 singur grup care e un espresor profesional un "entry level" la un pret decent cu butoane programabile cum iti plac tie
 
Reply
#14
(10-10-2021, 11:31)cradun Wrote: In plus fata de ce zice dev, dc cauti pe HB, grupul BZ va oferi shot-uri mai clare, in timp ce grupul E61 va oferi mai mult corp (de fapt, mouthfeel, dar e alta discutie).

Insa plusul de claritate il pun pe un restrictor de debit ceva mai mic la grupul BZ (speculatie), in timp ce la grupul E61, cu un kit de reglare a debitului, vei putea avea ce debit vrei tu.

In plus, preinfuzia tipica E61 (cu camera de preinfuzie) permite umplerea rapida a camerei de extractie si preinfuzia aceasta facuta pe un palier care e in jurul a 2 bar. Fara preinfuzia tipica E61, pentru a nu avea o rampa de presiune prea brusca, debitul initial ar trebui sa fie mai scazut.

Din testele pe care le-am facut de curand (mici dpdv al numarului, deci validitate scazuta, dar good enough for me), pe pompa vibratoare (nu e cazul la produsele din titlu, dar mi se pare util totusi), prefer, ca gust, sa am preinfuzia tipica a E61, mai degraba decat sa modulez o preinfuzie din debit scazut initial.

Ca stabilitate termica, e adevarat ca PID-ul de pe grupul DE te-ar ajuta sa te apropii de perfectiunea unui grup saturat si asta il face foarte interesant, pentru ca ai 2 PID-uri, unul pe boiler, unul pe grup.

Totusi, pt acasa, cu tot compromisul unui grup expus, in care ai in boiler 108 si in grup 92, grupul E61 totusi ofera rezultate foarte bune.

Spuneai "In plus, preinfuzia tipica E61 (cu camera de preinfuzie) permite umplerea rapida a camerei de extractie si preinfuzia aceasta facuta pe un palier care e in jurul a 2 bar. Fara preinfuzia tipica E61, pentru a nu avea o rampa de presiune prea brusca, debitul initial ar trebui sa fie mai scazut."
Ma intreb: LM GS3 sau celelalte LM cum au?
Espresso Machine: CREM ONE – R-LFPP Dual Boiler
Coffee Grinder: Soon!
 
Reply
#15
Si pengrupurile bz iese cafea excelenta. Verificat cu bz16
 
Reply
#16
(10-10-2021, 14:07)r1r2000 Wrote: Si pengrupurile bz iese cafea excelenta. Verificat cu bz16



pe ce espressor?  Smile
Espresso Machine: CREM ONE – R-LFPP Dual Boiler
Coffee Grinder: Soon!
 
Reply
#17
Ai aici o explicatie apropo de diferentele intre un E61 (Bezzera, ECM, VBM) si un grup saturat (La Marzocco, Dalla Corte).

Despre cum functioneaza un grup E61, aici.

Esti la inceput si e posibil sa nici nu stii ce sa cauti, e ok, intreaba aici pe thread si vedem ce putem sa facem.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#18
(10-10-2021, 15:04)cradun Wrote: Ai aici o explicatie apropo de diferentele intre un E61 (Bezzera, ECM, VBM) si un grup saturat (La Marzocco, Dalla Corte).

Despre cum functioneaza un grup E61, aici.

Esti la inceput si e posibil sa nici nu stii ce sa cauti, e ok, intreaba aici pe thread si vedem ce putem sa facem.

Tks mult pentru linkuri, am citit in mare parte si am inteles niste diferente. 
Imi dau seama ca E61 e preferat in special pentru ca a fost inventat acum f mult timp si pentru modul in care face preinfuzia, iar BZ e mai bun in special pentru boabele prajite mai bine. Nu sunt multe informatii despre BZ pe interent, fiind relativ nou, insa observ ca pe modelul DE exista totusi o preinfuzie care poate fi setata direct din soft de la 1 la 5 secunde, ceea ce ma face sa cred ca merita comparat cu e61. E61 are destul de multe dezavantaje, de la materialele folosite in constructia acestuia si pana la multitudinea de piese. BZ pe de alta parte are si el diverse dezavantaje.
Cum ai spus si tu, imi e greu sa iau o decizie.

As mai intreba: ce as putea sa gasesc la 12.000 lei si care sa indeplineasca conditiile din topic?
- dual boiler
- 9 bari
- steamerul 1,2 - 1,5 bari
- functie memorie (dupa ce reusesc gasesc/prepar formula/reteta "magica" as vrea sa ii las prietenei optinea de a apasa cate un sigur buton pt cappuccino, espresso, flat etc (minim 4). Altfel nu s-ar bucura prea mult de experienta manuala cu cantar si timer)  Cool
Espresso Machine: CREM ONE – R-LFPP Dual Boiler
Coffee Grinder: Soon!
 
Reply
#19
(10-10-2021, 20:08)vasialex89 Wrote: - functie memorie (dupa ce reusesc gasesc/prepar formula/reteta "magica" as vrea sa ii las prietenei optinea de a apasa cate un sigur buton pt cappuccino, espresso, flat etc (minim 4). Altfel nu s-ar bucura prea mult de experienta manuala cu cantar si timer) 
Pare ca tu cauti un automat ...
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#20
(10-10-2021, 21:20)Cip Wrote:
(10-10-2021, 20:08)vasialex89 Wrote: - functie memorie (dupa ce reusesc gasesc/prepar formula/reteta "magica" as vrea sa ii las prietenei optinea de a apasa cate un sigur buton pt cappuccino, espresso, flat etc (minim 4). Altfel nu s-ar bucura prea mult de experienta manuala cu cantar si timer) 
Pare ca tu cauti un automat ...
Nu, nu. Doar semiautomat, eu voi face manual full, cu cantar si tot ce trebuie. Daca citesti topicul vei intelege de ce
Espresso Machine: CREM ONE – R-LFPP Dual Boiler
Coffee Grinder: Soon!
 
Reply
#21
https://www.tastecrafters.ro/horeca/espr...-grup.html
doar ca e mai scump si e HX
Oricum, indiferent de butoanele programabile pe care le are un echipament semiautomat, laptele se cam face de operator.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#22
Reteta e implicit aceeasi la un E61, daca nu vrei sa folosesti profilare. Iar profilare se foloseste doar la prajiri foarte light, nu vad sensul sa iei un espressor care tine minte profilele numai pentru prietena. Care oricum zici ca bea cu lapte. De exemplu, ECM are un cronometru incorporat care porneste cand dai drumul la pompa, poti face un mic training in care sa spui: opresti la secunda 27. Nu e atat de greu.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#23
nu cumva asta e ceea ce cauti? 

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ual-review
Lelit PL81T Grace | DF64 | Timemore Black Mirror 
 
Reply
#24
Nu ai fost atent. Omul cauta un aparat cu butoane programabileSmile
Eu zic sa mergi pe cel pe care l-ai ales deja. Este evident ca pachetul majoritar de actiuni este detinut de sotie/prietena care a votat deja produsul Big Grin

Iar acum incerci sa te convingi si tu ca este cea mai buna varianta
 
Reply
#25
(10-10-2021, 22:22)distrugatorul Wrote: Nu ai fost atent. Omul cauta un aparat cu butoane programabileSmile
Eu zic sa mergi pe cel pe care l-ai ales deja. Este evident ca pachetul majoritar de actiuni este detinut de sotie/prietena care a votat deja produsul Big Grin

Iar acum incerci sa te convingi si tu ca este cea mai buna varianta

Habar nu are ea, doar am discutat in mare si nevoile ei. Decizia finala ramane la mine.
As merge si pe varianta de e61 insa mai rau am devenit confuz dupa toate raspunsurile voastre Smile plus cateva primite in privat Smile Cineva de ex mi-a zis acum ca sub nicio forma e61. "Este învechit și caracteristica lui de presiune este potrivită pt cafele prăjite tare. Dacă bei light roast nu este potrivit. De aici și mulți useri care spun “ca cafeaua” light roast este acra."

So...scopul topicului este sa ma lamuresc daca sa aleg e61 sau BZ manual/semi-automat Smile
Espresso Machine: CREM ONE – R-LFPP Dual Boiler
Coffee Grinder: Soon!
 
Reply
#26
Pfff deja tre sa avem aparate clasificate pe tipul de prăjire al cafelei.... Interesant..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#27
(10-10-2021, 21:59)cradun Wrote: Reteta e implicit aceeasi la un E61, daca nu vrei sa folosesti profilare. Iar profilare se foloseste doar la prajiri foarte light, nu vad sensul sa iei un espressor care tine minte profilele numai pentru prietena. Care oricum zici ca bea cu lapte. De exemplu, ECM are un cronometru incorporat care porneste cand dai drumul la pompa, poti face un mic training in care sa spui: opresti la secunda 27. Nu e atat de greu.

Nu iau doar pt mine si pt prietena mea, avem destul de multi prieteni care vin pe la noi si care apreciaza un espresso simplu Smile
Normal ca ii voi face si ei traning, insa nu ma pot decide intre manual si semiautomat pentru ca raspunsurile voastre sunt extrem de diverse, la fel si pe alte forumuri internationale Smile multi spun a BZ e mult superior si ca iese espressoul mult mai fin spre perfect spre deosebire de e61. Cu toate astea e61 cica scoate gustul mai bun. So, sunt inca confuz si mi-ar placea sa imi raspunda cineva care le-a folosit pe ambele si sa ma ajute cu un raspuns mai clar de ce A si nu B.
Espresso Machine: CREM ONE – R-LFPP Dual Boiler
Coffee Grinder: Soon!
 
Reply
#28
Parerea mea e ca daca poti baga mana adanc in buzunare sa mergi pe DC Studio. Nu vei regreta. Si exista si posibilitatea de a-l programa cum doresti ca sa fie usor de folosit. Timpul de incalzire e mult mai scurt decat la E61.Nu stiu Bz cum sta la capitolul asta.
Si ai tehnologia "noua", grup saturat si nu cea "invechita"
 
Reply
#29
Unde este rasnita in aceasta discutie?
 BUGSTER, LM/GS3-AV, EK43, Honne, Hottop-2K+, Kinu M47, Cafflano
 (Ex: Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM 2B, Hottop-P, Flair, Vario, Macap M4D, Kinu M68, K30)
 
 
 
Reply
#30
(10-10-2021, 22:35)vasialex89 Wrote: So, sunt inca confuz ...
... si asta pentru ca nu ai citit forumul. Nu intelegi inca anatomia unui shot espresso, care sunt variabilele importante si cum trebuie ele modificate pentru a obtine un rezultat conform cu gusturile tale. Iti recomand sa nu pui caruta inaintea cailor.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 3 Guest(s)