Hello There, Guest! Login Register


Crem One 2B R-LFPP Dual review

#1
Crem One review
 
Salutare, tuturor!
 
            La rugamintea unor colegi de forum m-am hotarat sa fac un review despre un espressor mai putin cunoscut, Crem One 2B R – LFPP Dual, care sper sa  ii ajute pe cei ce vor sa afle mai multe informatii despre echipament. Am espressorul de 4 luni si il cunosc suficient ca sa pot spune cate ceva despre el.
            In primul rand, este un espressor foarte frumos, excelent construit, cu un finisaj perfect si o grija pentru detalii deosebita. La capitolul inovatie vine cu cateva lucruri noi dar pastreaza si lucrurile bune ale predecesorului sau, Expobar.
 
Hardware
 
Pentru toate detaliile hardware puteti accesa descrierea de aici:
 
https://www.caffea.ro/one-2b-r-lfpp-dual.html
 
O sa exprim doar cateva lucruri pe care le consider importante:
 
- boilere foarte mari – stabilitate si consistenta avansate
- pompa rotativa inovatoare – control al presiunii facil
- presiune graduala prin soft (0-30s – GSP)
- ecran oled pentru setari si informatii (inclusiv grafice de profilare)
- buton lateral pentru profilarea presiunii si alte functii
- alimentare inteligenta cu apa, sistem dual retea-rezervor (se realizeaza automat in functie de cantitatea de apa din rezervor)
- tava de picurare inteligenta cu sensor de umplere si capacitate de 1.8l
- robinet golire brew boiler – anuleaza, practic, grija depunerilor
- robineti abur si apa rotire ½ (excelenti pentru controlul deplin al frotarii)
- port USB pentru exportul/importul profilelor si update firmware/logo
 
Software
 
Pe partea de soft exista cateva aspecte care merita mentionate:
 
- GSP – este o solutie excelenta pentru o cafea absolut delicioasa, pe care o pot obtine chiar si cei mai putin experimentati (aka my wife). Se prestabileste durata preinfuziei (0s-30s) din soft urmand ca la fiecare extractie sa se ridice doar levierul si sa se obtina un shot foarte gustos si usor repetabil (consistenta a extractiei foarte buna)
- gestionarea facila a tuturor functiilor – temperatura boilere, presiune boiler abur, offset, setare/anulare alarme, setare pornire/oprire espressor, setare mod alimentare apa, verificare nivel apa boilere, oprire boilere independent, etc.
- setare alarma inlocuire filtre apa (calculeaza litrii de apa consumati)
- setare backflush (are contor pentru extractii -1638 de cafele pana acum)
- functie eco – la apasarea butonului K3 (stanga jos) aparatul intra in stand-by, reducand temperatura in boilerul de brew pana la 65 grade C si in boilerul de abur la 110 grade C. Asta permite ca la repornire espressorul sa fie gata de utilizare in 5 min. Aceasta functie se poate seta si pe automat din meniul tehnic
 
Utilizare
 
Espressorul este foarte usor de utilizat, intuitiv si are un sunet foarte placut (pompa aproape ca nu se aude). Poate fi utilizat in 5 feluri distincte:
 
  1. La fel ca orice alt espressor cu grup E61
  2. Cu preinfuzie preprogramata 0s-30s – GSP
  3. Cu presiune prestabilita, de ex. 6 bari. Spre deosebire de espressoarele cu flow control aici putem stabili din rotita presiunea fara a umbla la alte elemente hardware pentru reglaj. Poti experimenta acelasi shot la 9 b, 8 b, 6b, etc., doar printr-o simpla rotire de buton
  4. Extractie prin profilarea manuala a presiunii
  5. Extractie prin profilarea automata a presiunii (de ex. prin alegerea unui profil salvat in memoria espressorului)
 
Cu o asemenea plaja de optiuni poate fi satisfacut si cel mai exigent utilizator
 
Profilare
 
            Dupa cum am specificat si anterior, espressorul realizeaza profilarea presiunii si nu a volumului de apa utilizat. Aceasta diferenta de abordare este subiectul unei discutii separate pe care sper sa o putem dezvolta in viitor. Deocamdata, extractiile cu profilare sunt exceptionale si pot fi modificate atat “live” cat si prin modificarea fisierului Expone.txt in Wordpad sau Notepad.
            Faptul ca profilele pot fi exportate, importate si modificate dupa dorinta reprezinta, in opinia mea, un mare plus al aparatului.
            Memoria are 5 sloturi pentru importul/modificarea/salvarea profilelor dorite.Prima pozitie nu poate fi stearsa/suprascrisa la importarea unor profile noi, ca o masura de siguranta. Aceasta poate fi folosita doar pentru salvarea unei profilari manuale care ti-a placut.
 
Ex. de  profil:
 
 
Sper ca aceste informatii sa va fie utile si va stau la dispozitie daca aveti nevoie de mai multe detalii.
 
Succes tuturor in alegerea voastra!

PS: 
Se pare ca e o problema cu afisarea pozelor. O sa revin!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#2
Am revenit cu pozele la care făceam referire:

[Image: WGWe1hS.jpg][Image: 2ahMWAx.jpg][Image: i899BKl.jpg]

[Image: tDWkaff.jpg][Image: ixQly6v.jpg]
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#3
13.639,50 RON la banii ăștia ar trebui să te motiveze cu ceva ca să alegi între Lelit Bianca și el Dodgy
Lelit Mara X PL62X,Macap M42M,Lelit 41TEM,Lelit 043 MMI
 
Reply
#4
Pai și ce e demotivant în ce oferă?
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#5
prețul este demotivant,un espressor mai puțin cunoscut față de Lelit Bianca și cu mult mai scump,aproape 4,000 de lei peste Bianca deci în jur de 800 de euro în plus

din ce am văzut în specificați nu are plusuri față de Lelit Bianca și la preț este mult mai mare.
Lelit Mara X PL62X,Macap M42M,Lelit 41TEM,Lelit 043 MMI
 
Reply
#6
Nici nu-mi dau seama cum sa privesc mesajul tău. La ce te referi ca nu are plusuri? Constructiv sunt similare la fel ca și brewtus și multe alte db mai ieftine decât Bianca.
Dacă doar asta vezi e clar ca nu te-ar interesa un produs ca acesta. Dar, cel puțin, tu știi exact ce ai nevoie.
Dacă nu mi-ar fi făcut cu ochiul un Bianca acesta ar fi fost noul meu espressor. Acum nu prea mai simt nevoia de schimbare dar cine stie...
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#7
(21-08-2021, 08:02)lig76ct Wrote: 13.639,50 RON la banii ăștia ar trebui să te motiveze cu ceva ca să alegi între Lelit Bianca și el Dodgy

De ce sa dai atat, cand poti sa-l iei cu 11990 lei? Motive cred ca sunt destule: repetabilitatea, robinetii 1/2 , silentiozitatea pompei (mi-e mai mare dragul sa-l ascult dimineata), etc
 
Reply
#8
@sirpet2001
frumos espressor, interesant si util review ul de mai sus.
Cine cunoaste diferite modele de espressoare, principii de functionare ale acestora, importanta  diferitor parametri asupra extractiilor si influentele asupra gustului lichidului extras poate, cu usurinta, sa isi dea seama dintr-o asemenea descriere care sunt diferentele intre cele doua modele, Crem One si Lelit Bianca, aduse aici in discutie.
Despre cat de cunoscut este brandul celor de la Lelit, in raport cu cel de la Crem, nu are rost sa discutam. Cine cunoaste piata espressoarelor stie cat de vechi sunt, ce produce fiecare dintre acestea si de cand.

Revenind la descriere, intreb urmatorul lucru.
Daca profilarea se face in presiune, debitul ramane acelasi pentru fiecare valoare setata a acesteia?
Daca debitul ramane constant, lungumea palierelor de preinfuzie si de profilare, se realizeaza prin start/stop pompa sau in alt mod?
Daca nu, atunci cum se realizeaza profilarea (in debit constant), avand in vedere ca pucul se erodeaza si rezistenta lui la trecerea apei se modifica?
 BUGSTER, LM/GS3-AV, EK43, Honne, Hottop-2K+, Kinu M47, Cafflano
 (Ex: Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM 2B, Hottop-P, Flair, Vario, Macap M4D, Kinu M68, K30)
 
 
 
Reply
#9
(21-08-2021, 08:31)lig76ct Wrote: din ce am văzut în specificați nu are plusuri față de Lelit Bianca și la preț este mult mai mare.

Pretul pentru espressomani nu este mult mai mare (vezi postul lui @bogy  Idea ) dar specificatiile sunt cel putin diferite.
Probabil ca te-ai uitat cu jind la Bianca dar ai ales Mara, foarte bine, o alegere justificata personal (eu insumi nu am inteles niciodata nevoia achizitiei unui HX, mai ales de catre incepatori). James H arata ca poti obtine un espresso decent cu o investitie de 250 de euro (cu Gagia C). Pe forum exista o oferta imbatabila chiar si international (Lelit+G-Iota) la 3500 lei. Dar daca nu e vorba de bani iti sugerez sa te uiti mai atent la specificatii, nu cum te-ai uitat la pretul de achizitie  Smile

(21-08-2021, 09:18)vlaicu Wrote: Dacă nu mi-ar fi făcut cu ochiul un Bianca acesta ar fi fost noul meu espressor. Acum nu prea mai simt nevoia de schimbare dar cine stie...

Bianca este un echipament foarte solid 
Sa te bucuri de el multi ani!

@RaduCarutasu

Radu, multumesc si ma bucur foarte mult ca ai intervenit si ai adus discutia pe fagasul normal.
NU am vrut nici o clipa sa creez un post Crem One vs Bianca, dar asa stau lucrurile uneori!
Referitor la intrebarea ta, debitul nu ramane acelasi la schimbarea presiunii ci se modifica subsecvent impreuna cu aceasta. Elementul de noutate il reprezinta faptul ca in cazul profilarii debitului, presiunea ramane constanta.
Presiunea minima de pornire este de 2 bari si ajunge pana la 10 bari prin mariri secventiale de 0.2 bari (sau 0.5 bari setati din meniul tehnic). Presiunii de 2 bari ii corespunde un debit de 3g/s iar la 10 bari avem 11,7g/s.
Unde este avantajul aici? Dupa cum stim presiunea este cea care conduce extractia intr-un grup E61 (de asta le setam la 9 bari). De asemenea, shot-urile la 6 bari sunt complet diferite ca rezultat in ceasca. Astfel putem modela presiunea in timpul aceluiasi shot pentru a scoate doar ce ne intereseaza din cafeaua aleasa pentru extractie. De aici posibilitatile sunt infinite... Smile
Danilo Lodi explica foarte bine aceasta relatie intre presiunea de extractie si substantele extrase, fiind si un apreciat creator de profiluri pentru Dala Corte. Toate aceste lucruri sunt evidente si din informatiile post extractie oferite de Decent.
Toate cele bune!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#10
Petru si eu ma bucur ca ai revenit. 
Cand noi (potini ptin 2010-2011) descifram alfabetul extractiilor pe Softpedia si apoi pe Espressoman ul lui Lyvyoo) tu veneai cu explicatii si experiente SF, greu de inteles la nivelul de echipamente si acumulari din acele vremuri. Smile

Totusi, as dori sa inteleg corect niste lucruri, legate de Crem One si tu esti in masura sa faci lumina aici.
Nu voi discuta in termeni de versus, Bianca si Crem, doresc sa inteleg modul de functionare al ultimului, cat timp l-am inteles pe al modelului Bianca. 
De ex, la GS3/AV, in momentul in care modific presiunea, debitul ramane acelasi, cca 8 g/sec.
La Crem, ai masurat debitele la difreite presiuni?
Ce debit ai la 9 bar, la 8, 7, 6,…..
intreb asta deoarece am observat ca daca debitul nu se modific odata cu modificarea presiunii, este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa se realizeze paliere cu stabilizarea presiunii pentru timpi diferiti,  ceruti de operator, pentru realizarea unor profile de extractie. 
Ex, la Bugster, prin intermediu padelei, debitul de apa este separat in doua directii, unul spre puc, celalalt spre evacuare si, astfel, se poate mentine un palier de presiune oricat de mult timp si oricum ar evolua rezistenta pucului. 
La Bianca acest lucru nu este posibil deoarece, in prezenta unui puc rezistent, in faza de preinfuzie, daca nu se opreste debitul de apa, presiunea va continua sa creasca si nu se va putea realiza un palier stabil. 
Dupa ce pucul se erodeaza situatia se modifica. 
Eu am observat insa (literatura precizeaza la fel) ca cea mai importanta faza in definirea gustului extractiei o reprezinta tocmai aceasta etapa, cea a preinfuziei. Deci controlul asupra acestei faze asigura controlul asupra profilului aromatic al shotului extras.
 BUGSTER, LM/GS3-AV, EK43, Honne, Hottop-2K+, Kinu M47, Cafflano
 (Ex: Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM 2B, Hottop-P, Flair, Vario, Macap M4D, Kinu M68, K30)
 
 
 
Reply
#11
Primul lucru pe care trebuie sa-l faca un nou utilizator al Crem One este urmatorul:
1. Se seteaza rotita de presiune la 2 bari (minimum posibil acum)
2. Se aseaza o ceasca incapatoare pe cantar si se ridica levierul fara PF montat. Espressorul are un timer afisat pe display si e usor de urmarit
3. Oprim flush-ul la 20s.
4. Se imparte cifra de pe cantar la 20 (secundele) si rezulta debitul in g/s la presiunea minima (2 bari)
5. Se repeta pasii de mai sus cu rotita setata la 1/4 turn, 1/2, 3/4, 1 (rotire completa 360 grade), 1 si 1/4, etc.
retinand in acelasi timp si presiunea afisata (1/4 = 3.6 bari de exemplu)
6. Rezulta un tabel cu debite in g/s la diferite presiuni 

Aceste informatii ne ajuta in cazul profilarii manuale a presiunii. Avantajul informatiilor insa este si mai mare in cazul profilarii automate (se realizeaza in Notepad si se importa in espressor prin USB).
Concret, in cazul unei cafele dark de exemplu, suntem interesati de corpul ei, dulceata si aromele "pozitive". Stim din literatura cand are loc extractia acestor substante (vezi impartirea shot-ului in 3 parti, 10g la inceput, sa zicem, 10g la mijloc si 10g la sfarsit). Gustand din cele trei pahare observam ca primul este usor amarui dar foarte cremos, al doilea este dulce si cu arome clare, al treilea este apos, acid si neplacut in general.
Tot din literatura stim ca la presiune inalta se extrag mai intai dulceata si aromele (fiind mai solubile) si pe urma celelalte, care in functie de timpul in care iau contact cu apa pot sa modifice extractia pana la "distrugerea" acesteia (a rezultatului final in ceasca)!
Punand cap la cap aceste lucruri Crem One propune o abordare volumetrica bazata pe presiune si timp.
Asa arata un profil pentru extragerea unei cafele dark:
1. 7 sec la 9 bari 
2. incepand cu a opta secunda presiunea scade gradual catre "0" (in pasi de 0.2 bari)
a) Imaginea finala va fi T=36s, apa folosita 117 ml, pentru (D=15g, Y=30g)
b) Volumul de apa folosit initial la umplerea spatiului de deasupra pucului si la penetrarea acestuia - 67ml (7s la 9bari)
c) Volumul de apa folosit pentru terminarea extractiei - 50 ml (29s la o descrestere graduala lineara a presiunii in trepte de 0.2 bar catre zero)
Daca volumul de apa folosit este mai mare de 117 ml, rasnirea a fost prea fina. Daca e mai mic am rasnit prea mare. Deci dupa obtinerea unui shot delicios in parametrii de mai sus, poti folosi informatiile de pe ecran si pentru verificarea gradului de rasnire.
La cafelele light este exact invers: o preinfuzie prelungita si apoi cresterea si mentinerea ei pana la sfarsit.
Abordarea prin profilarea presiunii este una inovatoare si suficient de noua ca sa creeze confuzii. Incerc sa raspund cat se poate de bine cu informatiile acumulate pana acum. Un lucru este cert insa, Crem One face niste shot-uri delicioase intr-un procent de reusita foarte mare.

(21-08-2021, 15:24)RaduCarutasu Wrote: intreb asta deoarece am observat ca daca debitul nu se modific odata cu modificarea presiunii, este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa se realizeze paliere cu stabilizarea presiunii pentru timpi diferiti,  ceruti de operator, pentru realizarea unor profile de extractie. 

exact asta face Crem One, modificarea debitului odata cu modificarea presiunii

(21-08-2021, 15:24)RaduCarutasu Wrote: La Bianca acest lucru nu este posibil deoarece, in prezenta unui puc rezistent, in faza de preinfuzie, daca nu se opreste debitul de apa, presiunea va continua sa creasca si nu se va putea realiza un palier stabil

Asta preintampina Crem One prin profilarea presiunii
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#12
@sirpet2001
Solicitarea mea de a dezvolta aspectele de mai sus a plecat de la afirmatia formulata in prima postare:

”Profilare
            Dupa cum am specificat si anterior, espressorul realizeaza profilarea presiunii si nu a volumului de apa utilizat.”

Acum, precizarile detaliate pe care le-ai furnizat, lamuresc neclaritatile pe care le-am avut si, in plus, arata si catva dintre diferentele majore in modurile de functionare si de realizare a extractiilor dintre Crem si Bianca.
Concluzia pe care o inteleg este aceea ca, odata cu modificarea presiunii la pompa, se modifica si debitul livtat de aceasta, prin scadere sau crestere.
Deci, pntru extractii la presiuni de 8 barr pompa livreaza un debit X g/sec, la o extractie cu 7 barr, debitul va fi x-1 iar la 9 barr, debit x+1 (acel 1 sa fie o convntie si nu o valoare)
Cu ajutorul ultimilor explicatii, oricine citeste specificatiile si modul de functionare al lui Crem, isi va da seama ca discutam despre doua modele - Crem si Bianca- cu ajutorul carora extractiile pot fi abordate din perspective diferite, cu rutine de lucru la fel de diferite.
 BUGSTER, LM/GS3-AV, EK43, Honne, Hottop-2K+, Kinu M47, Cafflano
 (Ex: Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM 2B, Hottop-P, Flair, Vario, Macap M4D, Kinu M68, K30)
 
 
 
Reply
#13
(21-08-2021, 18:15)RaduCarutasu Wrote: Cu ajutorul ultimilor explicatii, oricine citeste specificatiile si modul de functionare al lui Crem, isi va da seama ca discutam despre doua modele cu ajutorul carora extractiile pot fi abordate din perspective diferite, cu rutine de lucru la fel de diferite.

Exact, Radu. Multumesc pentru aceasta concluzie edificatoare!
Toate cele bune!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#14
Ai observat acest sunet in timpul extractiei? https://youtu.be/uWVvGyLxNHk

Extractii reusite! Imi place foarte mult aparatul!
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#15
La inceput facea cateodata un zgomot diferit (nu ca cel din video in nici un caz) atunci cand faceam flush-uri lungi. Am  realizat ca asta se intampla cand presiunea depasea 6 bari, mai precis intre 6 si 7 bari.
Nu se intampla niciodata in timpul unui shot sau in cazul in care foloseam o sita blind.
Dupa cateva zile l-am legat la retea si zgomotul nu a mai aparut sub nici o circumstanta. Nu stiu cum a rezolvat asta problema?!?
Exista un fix de la Crem One pentru aparatele afectate si se numeste TSB 251.
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#16
@sirpet2001, la exemplul dat de tine extractia incepe la 9 bari 7sec dupa care in restul de 29 sec presiunea scade gradual cate 0,2 bar/sec? Am inteles corect? Foarte interesant aparatul, sa-l stapanesti sanatos.
 
Reply
#17
Da, exact.
Se vede graficul în prima poză din al doilea post. 
Mulțumesc Smile 
Extracții reușite tuturor!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#18
Acum sincer vorbind și padela de la Bianca limitează debitul. Știu ca făcusem un grafic pe Felicita arc la diferite poziții ce debit are. Clar mai complicat de reprodus dar e acolo.
In load (când ai presiune și după acel flow restrictor) e posibil sa se comporte diferit. Un test relevant de ambele părți e sa ai un restrictor la 5ml/s in 9 bar iar apoi sa te joci cu presiunea și sa masori. Oricum fix pentru ce se scria mai sus apreciez Crem One și îl consider best buy pentru capabilitățile oferite. Nu știu în comparație cu Vibiemme Superelectronica, cum se poziționează. La preț clar e o oarecare diferența notabilă.
Pe de alta parte nu știu câta relevanta are ținând cont ca puc-ul se erodează și nu mai opune aceeași rezistență. Câteodată am impresia ca ne complicăm viata doar pentru ca putem .
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#19
Nu prea era cazul sa ma bag si eu, dar de data asta nu am rezistat. 
Am citit destul de mult despre espressoare, unele bune altele foarte bune si chiar interesante, dar asta m-a lasat, efectiv, cu gura cascata, la propriu. Poate si descrierea facuta de sirpet a contribuit la asta. E senzational. Pretul? Chiar nu mai conteaza pentru un pasionat.
 
Reply
#20
Întotdeauna contează, deși probabil as fi putut cheltui bugetul pentru Bianca din prima (deși nu era la sf lui 2017 când am început cu pl41tem) chiar și trecerea de la ibric (făcut după ureche cu cafea mono origine din mega, da, aia îmi plăcea la gust) mi s-a părut enorma și aproape nejustificata cheltuiala de ~3000ron (espressor + rasnita + accesorii).
Asa ca deși am considerat ca am sărit ceva etape ulterior am constatat ca nu au fost prea multe. Tot de la entry level am plecat.
Cu toate acestea am prieteni care au rămas la TEM.
Revenind la subiect (oarecum), profilarea este o cu totul alta poveste și deschide noi orizonturi. În acest moment nu ma vad în căutarea unui upgrade pentru ca nu vad limitarea hardware ci mai degrabă lipsa de timp sau incapacitatea mea de a-mi perfecționa tehnica a. î. sa scot și "untul" din orice tip de cafea. Și, de ce sa nu recunosc, e complicat de explicat jumătății mai bune pe ce vreau sa cheltui niște mii de €.

Ce nu am înțeles pe deplin la Crem One este faza cu prelungirea etapelor dacă puc-ul opune rezistenta. S-a menționat faptul ca nu face profilarea in funcție de debit (în mod direct) dar pe un video de la DC impresia lăsată este aceea ca, oarecum, făcea acest lucru.
https://youtu.be/XF7LFVMM9bY
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#21
(21-08-2021, 13:08)sirpet2001 Wrote: Elementul de noutate il reprezinta faptul ca in cazul profilarii debitului, presiunea ramane constanta.

Unde, la Bianca? Nu, la Bianca, datorita restrictiei de debit, modificarea de presiune e implicita, in anumite limite.

(21-08-2021, 13:08)sirpet2001 Wrote: Dupa cum stim presiunea este cea care conduce extractia intr-un grup E61.

Ba nu, debitul e cel care conduce extractia! "Ba nu, presiunea". Etc...

Exista un thread pe forum cu "profilarea de debit vs profilarea de presiune" si, dupa cum putem vedea acolo, intelegerea efectelor fiecarei "profilari" e departe de a fi intuitiva si avantajele unei profilari fata de alta, in conditiile in care si la Crem One exista restrictorul de debit din grup (inlocuit la Bianca cu robinetul cu ac), sunt destul de dubitabile: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...s-de-debit

Iar apropo de profilarea de presiune ca noutate si ca inovatie, as indrazni sa amintesc ca levierele fac profilare de presiune in mod repetabil (oarecum) din anii '50, dar parca si Vesuvius are gear pump.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#22
@cradun
“….Ba nu, debitul e cel care conduce extractia! "Ba nu, presiunea". Etc... “

Asa cum scrii mai sus, dezbaterea presiune vs debit este, inca, de actualitate.
In opinia mea, profilarea in presiune, cu debit constant este problematica.
Erodarea pucului duce, inevitabil, la accelerarea curgerii. Devine o adevarata provocare mentinerea duratei de extractie pentru shoturile preparate astfel. Orice deficienta la pregarirea pucului va fi evidentiata de debitul care va ramane constant pe durata extractiei.

Profilarea cu variatia debitului elimina din ecuatie extractiei influenta erodarii pucului.
Desigur, debitul si presiunea sunt in directa corelare dar depind ca marimi de rezistenta/erodarea pucului.
Nu doresc sa spun ca gusturile shoturilor extrase, in diferite variante, unele in raport cu altele sunt mai bune, mai putin bune sau mai rele.
Am consumat shoturi memorabile, extrase in toate modurile despre care se discuta aici.
Cafeaua, calitatea acesteia, a prajirii si priceperea operatorului fac diferentele cele mai mari. Aparatura, espressorul, rasnita ajuta mult la valorificarea maxima a potentialului cafelei si a priceperii barista.
 BUGSTER, LM/GS3-AV, EK43, Honne, Hottop-2K+, Kinu M47, Cafflano
 (Ex: Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM 2B, Hottop-P, Flair, Vario, Macap M4D, Kinu M68, K30)
 
 
 
Reply
#23
(20-08-2021, 22:54)sirpet2001 Wrote: Am revenit cu pozele la care făceam referire:

[Image: WGWe1hS.jpg][Image: 2ahMWAx.jpg][Image: i899BKl.jpg]

[Image: tDWkaff.jpg][Image: ixQly6v.jpg]

Mi se par foarte bune profilele si strategiile de abordare ale extractiilor in functie de gradul de prajire, felicitari pentru intelegerea foarte buna a acestor aspecte Smile Felicitari si pentru review! 

Informatiile corespund cu concluziile pe care le am avut inca din 2016 cand aveam Vesuvius cu profilare de presiune si din 2017 cand am inceput sa lucrez cu Dalla Corte Mina cu profilare de debit. 

A mai intrebat lumea care e diferenta fata de Vibiemme Super Electronica. La Crem se pare ca profilarea de presiune se face in timp real de la rotita in timp ce la Vibiemme e necesara preprogramarea pasilor din meniu. Deci on the fly e mai usor cu Crem dar nu am inteles daca se memoreaza profilul pe care il creezi ( cu succes sa presupunem) automat sa l poti replica, sa scapi de manualitate ulterior, macar temporar, pe o cafea anume cu o reteta anume. La Vibiemme ai repetabilitate insa e mai dificil sa gasesti reteta, trebuie sa lasi un profil sa ruleze, evaluezi rezultatele si apoi schimbi profilul si pasii in functie de ce ipoteza de lucru ai in minte. Cumva seamana cu prajirea boabelor verzi de cafea Smile E mai time consuming oarecum. 

In rest analogiile cu Bianca sunt posibile partial, preinfuzia minima la 2 bari cu debit de 3 g/ sec e buna, dar nu vei putea sa prelungesti extractia cu mai mult de 15 secunde la acest debit de preinfuzie. La Bianca am vazut ca poate si sub 1.5g/ sec, ceea ce e mult mai ofertant pe super light roast. La Bianca in schimb debitul maxim de 6.5g pe secunda e un debit mediu si oarecum limitativ pe prajirile medii si medii inchise, nu mai zic de cele dark. Dar se pare ca cine cumpara Bianca e mai mult fan light roast Smile 

Din experienta totusi spun ca persoanele care nu au avut inca experienta cu niciuna din tehnologii nu vor avea o viata usoara in a intelege diferentele intre ele. La inceput de drum fiind mai ales, trebuie mers pe recomandari, instinct si ulterior propria experienta va conduce catre tehnologia cea mai potrivita. Toate aduc un plus si nicidecum un minus Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#24
[Image: giphy.gif]
Bianca + Niche
 
Reply
#25
Salutare tuturor si multumesc pentru postari.
In primul rand trebuie sa indrept cateva greseli:
-
(21-08-2021, 18:15)RaduCarutasu Wrote: @sirpet2001
Solicitarea mea de a dezvolta aspectele de mai sus a plecat de la afirmatia formulata in prima postare:

”Profilare
            Dupa cum am specificat si anterior, espressorul realizeaza profilarea presiunii si nu a volumului de apa utilizat.”

Trebuia continuat cu "asa cum fac espressoarele cu profilare de debit" 
 
(21-08-2021, 13:08)sirpet2001 Wrote: Elementul de noutate il reprezinta faptul ca in cazul profilarii debitului, presiunea ramane constanta.

Trebuia sa explic mai detaliat aici. Debitul si presiunea se modifica intotdeauna dependent, cu o multime de variabile, ajungand chiar la un loop, in special in sistemele semideschise asa cum apreciem ca fiind pucul de cafea. Aici nu e nici o indoiala!!!
Asadar, am vrut sa spun ca in cazul profilarii debitului (la espressoare cu profilare de debit) presiunea ramane constanta in sistem pana la modificator (padela de exemplu). Prin actionarea padelei, modificam debitul dupa aceasta in timp ce presiunea din spate ramane aceeasi. Asta creaza, cel putin deocamdata, o schimbare a presiunii in cascada, imprecisa si imposibil de reprodus!
Elementul de noutate in cazul Crem One este ca rotita actioneaza asupra presiunii in tot sistemul (vezi diagrama desfasurata pe WLL). Astfel, alimentarea boilerului de brew se face numai din rezervor (tocmai pentru stabilitatea presiunii) chiar daca esti conectat la retea. Rotita actioneaza asupra pompei DC iar debitul de apa este restrictionat precis (in functie de presiunea setata) de un restrictor aflat imediat dupa pompa. Asta duce la precizie, raspuns instantaneu si mai ales reproductibilate.
(20-08-2021, 16:45)sirpet2001 Wrote: reducand temperatura in boilerul de brew pana la 65 grade C si in boilerul de abur la 110 grade C

temperatura din boilerul de abur scade la 105 grade C si nu 110
Scuze pentru eventualele confuzii create!

(21-08-2021, 23:21)vlaicu Wrote: Ce nu am înțeles pe deplin la Crem One este faza cu prelungirea etapelor dacă puc-ul opune rezistenta
Parametrii de functionare sunt urmatorii:
1. Durata shot-ului 35s
2. Presiunea profilata de extractie in etapa unu este de 2 bari timp de 15s (pentru exemplificare!)
3. Presiunea profilata de extractie in etapa doi este de 9 bari timp de 20s
4. Total apa consumata pentru extractie 100ml
Cum functioneaza:
 Odata ridicat levierul aparatul incepe preinfuzia, umple camera, umezeste pucul cu o presiune de 2b, timp de 15s si foloseste 60ml apa (datele sunt doar pentru exemplificare)
Restul de 40ml ar trebui sa fie folositi in urmatoarele 20s la 9 bari.
Daca rasnirea a fost mult prea fina pentru profilul selectat aparatul va urmari intotdeauna tinta de 40 ml numai ca o va atinge poate in 40s in loc de 20s. Astfel se pot modifica etapele de timp ale extractiei in functie de gradul de rasnire!

(22-08-2021, 10:17)cradun Wrote: Iar apropo de profilarea de presiune ca noutate si ca inovatie, as indrazni sa amintesc ca levierele fac profilare de presiune in mod repetabil (oarecum) din anii '50, dar parca si Vesuvius are gear pump.

Indrazneste, fiule, indrazneste! Eu indraznesc si mai mult, pana in primul deceniu al secolului trecut cand s-a inventat extractia cafelei ... prin exercitarea unei presiuni asupra pucului (vezi Faema, La Pavoni). Poate asta raspunde si altei nedumeriri de-a ta vizavi de cine conduce extractia (sper ca vorbim despre acelasi lucru, respectiv espresso!!!)
Levierele fac asta din anii '50 dar eu nu am un levier (vezi descrierea aparatului din link-ul din review). Ce am vrut sa spun este ca aparatul meu poate reproduce, cu rezultate extraordinare, o extractie tip Slayer prin profilarea presiunii. Pentru mine e un element de noutate!
In rest, sincer, nu prea stiu ce sa cred despre postul tau... Undecided

(23-08-2021, 12:30)razvanMB Wrote: Deci on the fly e mai usor cu Crem dar nu am inteles daca se memoreaza profilul pe care il creezi ( cu succes sa presupunem)
Multumesc Razvan pentru interventia ta!
Asta incercam sa spun ca pare mai usor cu Crem (si cu siguranta mai exact).
In ce priveste memorarea profilului, da, acesta poate fi memorat. Dupa extractie, profilul, cu toti parametrii (inclusiv reprezentarea grafica) ramane pe ecran pana la ...infinit Smile Poate fi salvat, sters sau eliminat de pe ecran prin apasarea oricarui buton, actionarea rotitei sau a levierului, etc.
 
(23-08-2021, 12:30)razvanMB Wrote: Din experienta totusi spun ca persoanele care nu au avut inca experienta cu niciuna din tehnologii nu vor avea o viata usoara in a intelege diferentele intre ele. La inceput de drum fiind mai ales, trebuie mers pe recomandari, instinct si ulterior propria experienta va conduce catre tehnologia cea mai potrivita. Toate aduc un plus si nicidecum un minus Smile

Absolut de acord cu fiecare cuvant! Smile
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#26
(20-08-2021, 16:45)sirpet2001 Wrote: Deocamdata, extractiile cu profilare sunt exceptionale si pot fi modificate atat “live” cat si prin modificarea fisierului Expone.txt in Wordpad sau Notepad.
 Pentru a intelege mai bine, sa presupunem ca avem aceiasi dotare de la rasnita pana la espressor. Tu imi transmiti datele si cu o cafea boabe identica eu obtin acelasi lucru in ceasca ca si tine?
 
Reply
#27
Exact așa  Smile
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#28
Tare echipamentul. Mi-a facut placere sa iti citesc reviw-ul si explicatiile suplimentare. Bravo!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#29
Mai ales dacă se aliniază și planetele sau măcar un Mercur retrograd să fie.

Oricum, cred că au scăzut vânzările vara asta și trebuiau impulsionate cu niște marketing ieftin.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#30
Totusi, am o neclaritate ce tine de acel sunet ciudat in timpul cresterii rapide de presiune pana la 6-7 bari.  La unii persista la altii nu. Cica e vorba de instalarea unui kit special pentru aparatele afectate. Facusem o comanda de CREM LFPP inainte de a afla de problemuta asta( sper sa fie minora Smile ) In orice caz, am cerut importatorului sa afle de la producator cum stau lucrurile la aparatele asamblate in aceasta perioada. Asa ca , astept raspuns de la ei.
CREM ONE 2B R-LFPP; COMPAK E8; KINU M47; BRAVO tools; DUOMO the eight; VST18gr;20gr; IMS Nano 18gr; Flair Signature PRO ; Felicita Arc
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)