Hello There, Guest! Login Register


Ambient Espresso Minima

#1
Ce ziceti: https://www.facebook.com/217898251649765...351215274/ ?

Frumusetea interioara... Smile
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#2
foarte interesant design Smile
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
#3
Un review destul de elaborat:

https://coffeeequipmentreviews.wordpress...cs-minima/
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#4
... Arata bine ... functioneaza bine , abureste bine poate fi o alegere ... ( usor cam scump pentru un " nas rece " Cool ...  cu solenoid ... Big Grin ... )
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | ECM | MK III | M47, M68 | Gene ...
 
Reply
#5
superba realizare!
punctat exact pe parametrii constructivi si functionali care s-au dovedit cei mai robusti in decenii de preparat espresso!
totdeauna am apreciat pe cei capabili sa reconsidere un trecut plin, si sa aleaga corect macar prezentul!
la 1490 euro, ca dual boiler performant, KUDOS lor!

p.s.
putina incredere in tehnologie si in inginerii ce decid o cale, merita!
adica, daca grupul E61 e atat de mult promovat la masinile espresso de casa, trebuie sa existe si motive cinstite, strict tehnice, nu numai excrocherii de marketing!
mereu am spus ca un E61 traditional, probabil cea mai eleganta provocare tehnica vs. levers, 'face singur' shot-ul!
in rest, iti trebuie doar o cafea buna Smile
__________________________________________________________________________
strega, minima, sette, prajitor
 
Reply
#6
Ce presupune aceasta constructie de grup cu solenoid?
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#7
nu stiu nimic descriptiv, probabil altii o sa gaseasca ceva, pe masura ce apare... deci pure presupuneri:

dar grupul nu are acel levier de... ridicat in sus...
asa ca solenoidul de grup pare sa comande ca si la grupurile comerciale E61, deschiderea supapei de brewing, deci lansarea shotului si deschiderea supapei de evacuare pentru eliberarea presiunii din incinta, la terminarea shotului;
operare simplissima...

in ce priveste controlul debitului, posibil se face din pompa, e metoda cea mai eleganta, care nu afecteaza presiunea de extractie (?)
__________________________________________________________________________
strega, minima, sette, prajitor
 
Reply
#8
(18-10-2018, 13:04)radudani Wrote: mereu am spus ca un E61 traditional, probabil cea mai eleganta provocare tehnica vs. levers, 'face singur' shot-ul!
in rest, iti trebuie doar o cafea buna Smile

... Asa o fi ... insa eu , sunt " greu de corupt 1 " ... Big Grin ... ( dar , nu contest capabilitatile celorlalte masini espresso cu traditie ... Cool ... ) cat despre cafea , ... ceea ce este bun pentru mine ... poate sa nu fie bun pentru toti ... Big Grin ... - alegerea este personala ...
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | ECM | MK III | M47, M68 | Gene ...
 
Reply
#9
ei, nu sunt interesat sa-l cumpar...

poate, dupa ce adaug un Bosco si un Londinium R Smile
si o sursa sigura si reliable de cafea verde proaspata si curata Smile

dar diferenta de cca. 140 euro in plus fata de Expobar DB mi se pare justificata!

insfarsit, cred ca e suficient din parte-mi, la fel am reactionat pe vremuri la Vesuvius ca idee de inceputuri cu profilarea...
sau la Decent Espresso; m-a luat tehnologia pe dinainte...
diferenta aici este remarcabila: rentoarcerea la.. radacini Smile
__________________________________________________________________________
strega, minima, sette, prajitor
 
Reply
#10
(18-10-2018, 13:11)tecsi78 Wrote: Ce presupune aceasta constructie de grup cu solenoid?

... Ceva de genul ...
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | ECM | MK III | M47, M68 | Gene ...
 
Reply
#11
Gata tatutilor, sunt 99% convins ca e ce trebe’. Smile

Va multumesc!
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#12
... Solutia nu este noua , dar e buna ... ( uneori , cam costisitoare ) ... si principiul , ramane acelasi... Cool ...
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | ECM | MK III | M47, M68 | Gene ...
 
Reply
#13
Dacă vreți să citiți cum "s-a născut" Minima:

https://coffeeforums.co.uk/showthread.php?43909&p=587869#post587869
Expobar Brewtus IV+pulsor, Niche Zero, VST 18g, Bravo Tamper & Distribution Tool, Brewista Smart Scale II
Gaggia Baby Millennium+PID, Kinu M47, site IMS, nivelator Motta 58.5, Espro Calibrated Tamper 58.35
 
Reply
#14
Daca vor fi colegi interesati de un group buy, va rog sa-mi dati de stire. Am initiat o discutie cu importatorul in acest sens si am gasit “intelegere”. Smile
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#15
Avand in vedere ca beta-urile s-au "dat" cu 900 de lire, aprox. 970 de euro, probabil e ceva loc de "intelegere".  Wink
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#16
Concret, comanda de 10-15 buc., 1250 de euro cu tva, fara asigurarea transportului.
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#17
Lyvyoo Wrote:... De fapt orice grup E61 asta face, daca are la baza un Dual Boiler ... Mai jos un clip cu un dispozitiv tip SCACE pe Bianca, aparat ce pare sa fie mai stabil decat Brewtus-ul pe SCACE.

nu m-as baza pe imagini video, as verifica hands-on, in fericita imprejurare in care as dispune de aparatura de test adecvata;
sigur, Bianca e mai 'lucrata' si... mai scumpa (!), asa ca e de asteptat un raspuns mai bun...

dar ceea ce inteleg eu, dupa atatea profile termice de sesiune acumulate in special pe HX-ul Magica, e ca shotul e 'facut' de grupul E61, iar stabilitatea termica - adica o consistenta a profilului termic de extractie, de la un shot la altl - e rezultatul mai multor factori: apa si cupru in boilere, temperatura in boiler vs. in grup etc.

in mod special, daca ne referim la profilul orizontal de temperatura al apei de extractie, acesta rezulta dintr-un echilibru, gandit la vremea respectiva - 1961 - si regandit de atatea ori de atunci, intre profilul termic al apei ce intra in grup si capacitatea termica a grupului, plecand de la temperatura sa in momentul intrarii apei;
una peste alta, cantitatea de caldura cedata de mediul mai cald, sa poata fi transferata in exterior fara a ajunge sa determine o schimbare neasteptata in dinamica temperaturii apei de deasupra pucului;
sensul de transfer caldura in grup e intotdeauna spre exterior, dar inertia termica a grupului si conductibilitatea sa termica vor ajuta la un compromis stabil cu temperatura apei pompate din boiler;
sigur, apa ce ajunge deasupra pucului nu va avea temperatura grupului, ci o temperatura rezultata din balansul termic la care s-a ajuns in circuitul prin canelurile din grup;
cei care gandesc la fel cum am spus eu mai sus, vor astepta niste grafice cu profilul de temperatura in grup si la suprafata pucului; sper sa le pot livra peste niste saptamani, desi orice asemenea grafic e specific pentru conditiile de test: masina (Minima*), prezenta unui anume fel de portafiltru, doza cafea etc.

* am sa-i fac o 'scurta' prezentare zilele astea - exista niste asemanari vagi cu Bianca: si Minima... e dual boiler si are un manometru pe grupul E61 dar grupul e cu solenoid, boilerele-s de inox, cel de abur semnificativ mai mare; stock, Minima nu e cu parametrii profilabili! si n-are astfel padela, butoane si manere de lemn etc. Smile
__________________________________________________________________________
strega, minima, sette, prajitor
 
Reply
#18
(28-08-2019, 15:42)radudani Wrote:
Lyvyoo Wrote: 

* am sa-i fac o 'scurta' prezentare zilele astea - exista niste asemanari vagi cu Bianca: si Minima... e dual boiler si are un manometru pe grupul E61 dar grupul e cu solenoid, boilerele-s de inox, cel de abur semnificativ mai mare; stock, Minima nu e cu parametrii profilabili! si n-are astfel padela, butoane si manere de lemn etc. Smile

Astept cu nerabdare. A aparut si la noi?
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#19
(28-08-2019, 17:52)tecsi78 Wrote: ... A aparut si la noi?

da, sper sa nu se interpreteze ca reclama involuntara!
ce am primit eu acum cateva zile, e fabricat in iulie a.c. - posibil sa fie probleme cu o productie limitata...adica batch-uri lansate periodic (?)
fata de prototip, au schimbat mai multe, pare-se in mai bine, in orice caz, manometrul dual in manometru de grup, partea de monitorizare boiler de abur facandu-se prin indicatia de temperatura de pe display-ul PID...
__________________________________________________________________________
strega, minima, sette, prajitor
 
Reply
#20
dezgrop thread-ul asta: mereu am fost impotriva diluarii informatiei intr-o babilonie de threaduri;
nu e vorba de un review - exista documentatia lui Dave Corbey (HP) si clipuri o multime, cu prezentari de exterior si de interior, cu shot-uri facute; (acelasi DaveC, care a 'mosit' si Bianca...)

deci, primele impresii despre o masina pe care o folosesc de cateva zile;
o masina care mi-a facut o placuta impresie, mai putine surprize decat ma asteptatam... o alternativa la Strega, pe masa de lucru;
pana la urma, un dual boiler, care n-are nimic in plus si nici in minus Smile

cand a aparut, prin 2018, mi-a atras atentia pentru ca:

- era un downgrade de produs al unei firme care a facut o masina complicata, poate prima masina de casa cu profilare de parametrii in extractie - acel ACS Vesuvius! nu mi s-a parut inspirata alegerea grupului E61 pentru o masina cu profilare; dar Vesuvius era o dovada functionala ca, acolo la fabricant, sunt cativa care gandesc bine...
deci si Minima, in intentia celor ce au facut-o, de a fi o masina ieftina, cat un HX, dar cu tot ce-i trebuie ca dual boiler de brand, trebuia sa aiba ceva deosebit, macar in intentia fabricantului!

- avea 2,3l l boilerul de abur; nu stiu sa existe produse noi pe piata de casa, cu boilere de marimea asta;
ok, e totusi un boiler mic, fata de masinile comerciale cu un grup
pe deasupra, ideea de masa termica, pe care o consider esentiala pentru stabilitatea termica a masini, pare compromisa atat pentru ca, cele 2 boilere de 2,3l si de 0,8l sunt din inox si sunt izolate, cat si pentru ca apa de extractie are circuit simplu de la pompa direct in boilerul de extractie fara a se folosi un schimbator de caldura pentru preincalzire, in boilerul de abur;

continuand descrierea pe scurt:

separarea functionala intre boilere e completa, asa ca masina poate lucra fara nici o problema numai cu boilerul de cafea activ; boilerul de abur se incalzeste rapid, cca. 6 min (setat conf manual la 130C - 1,7 bar dif) si se foloseste numai cand e nevoie de lapte...
si fiindca veni vorba de incalzire, nu trebuie neglijat faptul ca masina dispune de un grup E61 cu solenoid, care e incalzit prin termosifon din boilerul de cafea;
asta inseamna ca e nevoie de minim 30 min, pentru incalzirea grupului, chiar daca boilerele ajung in mai putin de 10 min la regimul termic setat prin PID;

ca dual boiler, masina are un PID Gicar, care are exact minimul de functionalitate necesara: setare usoara a valorii de referinta pentru cele 2 boilere, afisare alternativa a temperaturii curente in cele 2 boilere (fara zecimala), cronometru de shot pe durata functionarii pompei, intrare usoara in mod mentenanta si schimbare rest parametrii (descriere in manual);

in stilul ei de compromis ingineresc minimalist, Minima nu are un manometru de presiune in boilerul de abur; singurul indicator al starii boilerului e temperatura curenta afisata pe ecranul PID; si singurul manometru existent e montat pe grup (la fel ca la Bianca, sau cel oferit de Eric) - ceea ce nu prea suporta vreo remarca critica, e cu siguranta cel mai potrivit loc pentru a vedea presiunea in extractie! sigur, asta conduce la ideea de profilare debit, achizitionand unul din kiturile ce se ofera deja pentru montare in mushroom-ul grupului...
sau macar - cu cca. 20 de lei, nu 200 euro - controlul debitului pompei, pornind de la un dimmer;
atat boilerul de abur, cat si cel de cafea dispun de protectii termice si de suprapresiune;
ceea ce e bine pentru boilerul de cafea care functioneaza cu apa supraincalzita (pe la 110C);

masina nu are provizii speciale pentru a face o preinfuzie: grupul e vaduvit de camera de preinfuzie, dar pompa (nu Ulka ci, pare-se un ARS) face totul: cca. 3 sec de preinfuzie soft la 0 bar pana se presurizeaza incinta de extractie, apoi o rampa, in restul de cca. 6 sec pana la presiunea maxima setata cu OPV-ul;

Manualul nu contrazice conceptia minimalista de ansamblu, dar din acest punct de vedere ramane un model: nu stiu ce-i lipseste... explica extractia moderna, propune atitudini corecte fata de decalcifiere/backflush/flush/etc., explica pana si ce inseamna si ce fac parametrii PID-ului;

remarcabila e executia interioara: materiale si componente bune, comerciale, spatiul folosit cu multa inspiratie; oricum totul e inghesuit rau, dar impresia e de inghesuiala foarte ordonata, cu marcaje pe toti conectorii!
impresia generala e ca nu s-au facut compromisuri de calitate de nici un fel; exista compromisuri ingineresti, exista rezolvari - mai ales mecanice - discutabile, dar rezultatul general e compact, functional, calitate si robustete; asa cum ii sta bine unei masini prosumer!
pentru ca am aprovizionat si pe altii in zona, mi-au venit doua asemenea masini, ambalate superb pe palet de lemn (perfectespresso.ro); ambele functioneaza fara probleme...

nu mai pun la sfarsit bilele albe, mi-au placut cam toate ce au placut celorlalti la aceasta masina; inclusiv consistenta si stabilitatea termica;
am facut masuratori cu sita si garnitura scoase din grup si cu proba bagata in gaura de intrare apa in grup; am ales deocamdata parametrul E1 al PID-ului, acel offset pentru boilerul de cafea, la valoarea 14: 90C erau afisate de PID ca temperatura de extractie, 90C era temperatura apei ce venea prin orificiul unde era sonda! pe toata durata testului - cca. 40s...
dar sunt mai multe lucruri care nu sunt asa cum mi le-as fi dorit, cel putin asa mi s-au parut la inceput; de ex., tava in L: e de capacitate mica, 1l, pentru ca e putin inalta, doar intinsa, gaurile acelea triunghiulare imi par urate si sunt cam mari pentru piciorusele cantarelor 'de bijuterii' chinezesti...
fata de levierutzul acela de la E61 manual, solenoidul e neindurator: on/off/punct; pucul e compact, dar e pe partea de umed;
Sette a fost upgradat, macina direct in portafiltru, dar merge si la Minima trick-ul cu tamperul pus direct pe movila de macinatura!

cum pare sa fie o rusine in forum sa vorbesti despre cafele industrial/comerciale/etc., e la fel si cu bauturile cu lapte!
desi traiesc cu impresia ca in afara unui nucleu tare, foarte multa lume din forum bea cafeaua cu ceva lapte! fara sa se laude prea mult cu asta...
si apropo de nucleul acesta tare, pe mine ma mira doar ca ideea asta ca un 'espresso macho' (espressoman, adica) practica lichide usor decolorate si placut acrisoare, de le zice tot espresso, si nu bauturi negre, tari in care sta lingurita in picioare, care se numeau pe vremuri tot espresso, chiar daca erau facute si la mocapot Smile
revenind la lapte: aici Minima ar putea fi cu adevarat foarte buna, adica la nivelul celor comerciale! laptele iese usor si repede in microspuma, desi cred ca pentru un incepator, varful cu 3 gauri cu care se livreaza masina e prea mult; un varf cu 2 gauri era promis ca va fi livrat cu masina standard; acum e promis intr-un kit de accesorii, contra altui cost...

in continuare, cateva poze din interiorul masinii, pentru cei pe care-i intereseaza executia tehnica;
ceva mai incolo (dupa 12 sept) am sa vin cu date mai concrete despre comportamentul termic;
[Image: obLG1Kj.jpg]
[Image: TsxiXzy.jpg]
[Image: Gy5NEpx.jpg]
[Image: vINNMzw.png]
[Image: Fi9KXlC.jpg]
[Image: TJmWk4Y.jpg]
[Image: sC4JqzL.jpg]
[Image: JWUr485.jpg]
[Image: YhEemuq.jpg]
[Image: lyIzZOe.jpg]
__________________________________________________________________________
strega, minima, sette, prajitor
 
Reply
#21
Bravo!
Minima, personal, mi se pare o alege mai buna decat Brewtus, datorita boilerului de brew.
Sa o/il imblanzesti si la cat mai multa cafea buna!

Cred ca majoritatea espressomanilor beau si “cu lapte”. Doar priveste topicul cu pozele minunate ale cafelei “ de azi”.
Nu cred ca se da lumea cu parfum “Macho Preso”, ci doar se discuta despre aceasta licoare deoarece din ea poti simti munca prajitorului si calitatea bobului. Un Cortado/ Flat/ Cap il bei la relax, dupa ce ai injectat 2-3 espresso si te-a luat durerea de cap ca “ceva nu iese asa cum ai vrea tu”.
Acasa: DC Studio, Compak E8 + OE Funnel, Bravo Tools
Delegatie: Kinu M47, Cafflano Kompresso si Aeropress
 
Reply
#22
(30-08-2019, 01:14)Elian_CT Wrote: Minima, personal, mi se pare o alege mai buna decat Brewtus, datorita boilerului de brew.

Poti sa detaliezi, te rog, prin ce e mai bun boilerul de brew al Minimei?
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
#23
Multumesc radudani, fiind foarte interesat de aparat (am bea mai mult cu lapte Smile ), astept cu nerabdare datele despre comportamentul termic; personal sunt putin dezamagit ca au plasat manometrul pe grup si nu mai e loc pentru termometru.
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#24
multumesc pentru interior.
Bezzera Magica(rotativa), Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#25
Wow, Minima pare un game-changer pe segmentul asta de DB cu PID si componente de calitate. M-ai facut foarte curios, chiar ma gandeam la un upgrade de ceva timp si genul asta de masina era in zona 2500-3000 din ce-am gasit pana acum. La 1500 nu cred ca are competitor, stiti voi?

Tare sunt curios daca e o strategie de dumping ca sa ia din piata, sau efectiv isi propun sa reseteze un pic regulile jocului in zona de prosumer.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#26
(30-08-2019, 07:04)bogy Wrote:
(30-08-2019, 01:14)Elian_CT Wrote: Minima, personal, mi se pare o alege mai buna decat Brewtus, datorita boilerului de brew.

Poti sa detaliezi, te rog, prin ce e mai bun boilerul de brew al Minimei?

Volumul boilerului pentru cafea - 0.8 L pentru minima vs 1.7 L Brewtus
    Intr-un regim casnic, de 2 - 4 cafele dimineata (total 200 - 300 ml), volumul din boilerul lui Brewtus personal, mi se pare foarte mare. Necesita flushuri lungi pentru improspatarea apei pe care o tot incalzesti si racesti; necesita mai mult timp pentru incalzire si stabilizare.

In regim comercial sau office cred ca Brewtus ar face fata mai bine si volumul boilerului ar ajuta la stabilitate si la un necesar de incalzire mai mic.
Acasa: DC Studio, Compak E8 + OE Funnel, Bravo Tools
Delegatie: Kinu M47, Cafflano Kompresso si Aeropress
 
Reply
#27
sa compari 2 masini espresso in general e un task incomod - nu se poate face o comparatie - de dragul sprijinului pe cifre - luand parti ale masinii! o masina espresso trebuie judecata ca un intreg, cautand semne care vorbesc despre atentia, migala cu care a fost ea conceputa...

in alt thread, ziceam:
marimea boilerului de extractie (cafea) trebuie considerata in relatie cu grupul de extractie, cu puterea elementului de incazire, cu proprietatile PID-ului; altfel, folosita ca valoare absoluta ne-ar conduce la concluzia ca Brewtus (1350€), cu ai sai 1,5l la boilerul de cafea, e mai bun decat VBM Domobar Super cu 0,4l (2260€) si e la fel ca LM GS/3 (6-7000€)!
si apropo de VBM, modelul Domobar Super HX e peste 1800€!
iar ECM Synchronika e 2900€, cu un boiler de cafea jum'ate cat Brewtus...


acum, apropo de Brewtus: n-am lucrat cu masina respectiva si ar fi nedrept sa dau sentinte!
dar (eu aveam info despre 1,5l ambele boilere la Brewtus, or fi outdated...am gasit acuma 57 ounces=1,62l) nu la marimea boilerului sa ne uitam - aceasta spune cel mult ca masina a fost dedicata oarecum sesiunilor scurte cu un singur boiler si ca are neaparata nevoie de celalalt boiler pentru shoturi in succesiune rapida...
da, la Brewtus, apa de extractie pompata in boilerul de cafea, trece in prealabil printr-un HX in boilerul de abur! asta se lasa cu 2 observatii:
- cand boilerul de abur e oprit (e comutabil, cel putin la Brewtus IV), apare repede, dupa 1-2 shoturi, o scadere de cateva grade in temperatura de extractie; vizibila si pe PID, desi cea aratata de PID e temperatura (cu offset) din boilerul de cafea, nu temperatura in grupul de extractie! atata poate elementul de incalzire (1250W?) si PID-ul, cu volumul mare al boilerului de cafea (dublu fata de Minima, care are 0,8l cu un element de 1000W)!
- cand se lucreaza cu boilerul de abur, temperatura acestuia nu poate fi ridicata prea mult (pentru un abur cat mai bun posibil) pentru ca va duce la incalzirea treptata a boilerului de cafea, indiferent de puterile si intentiile PID-ului, care nu are nici o posibilitate sa raceasca apa din boilerul a carui temperatura o 'controleaza'!

poate, cele de mai sus ajuta la a considera putin diferit capacitatea boilerului de cafea: un boiler prea mare inseamna o solutie de compromis de care au tras cei ce au proiectat masina (IMO)!

pana la urma, pentru necesitatile domestice, un boiler de cafea de cel mult 750-800 ml, acompaniat de un element de incalzire de ordinul a 1000W e o solutie mult mai eleganta si care permite separarea completa a celor 2 boilere; nu intamplator proiectantii Minima si-au permis sa urce capacitatea boilerului de abur la 2,3l (intr-un spatiu propus a fi foarte limitat!) si sa recomande pentru el o temperatura de 130C, adica 1,7 bar (supapa de siguranta deschide la 2,5 bar);

insfarsit, alte cateva diferente, care mie mi se par semnificative din punct de vedere... ergonomic (Minima e... confortabila in operare):
- PID-ul Minima are shot timer; in maniera traditionala pe masini cu pompa, am revenit la parmetrul timp; masinile cu levier lucreaza oarecum in afara acestuia Smile
- rezervoare de apa de 2,6l la ambele masini; accesul la rezervorul Minima e usor, cu capac separat;
ce-i drept, mie nu mi se pare o solutie frumos racordata la intreg, e ceva lipit acolo... ca impresie!
- pompe diferite, cu caracteristici diferite; la Minima, pompa ARS face intreaga preinfuzie de cca. 9-10s;
- grupuri E61 diferite, respectiv cu solenoid la Minima; comod in operare si intretinere;
- ambele supape de expansiune (OPV) sunt sub panourile carcasei, dar accesul la Minima e mai usor (imediat sub panoul superior), iar supapa e de calitate profesionala; asta pentru reglajul limitei maxime de presiune in extractie;

bottom line: da, si pentru mine Minima "mi se pare o alegere mai buna decat Brewtus" - doar am ales Minima...
si la toate cele de mai sus egale, inca as alege Minima, pentru design (in ciuda tavii care nu-mi place...) si pentru componente de calitate, intr-o schema simpla, fara bucle si fundulite... pentru ca la masinile astea termice traditionale, fiecare forma si material conteaza! nu le putem compara, doar prefera in subiectivitatea noastra...
__________________________________________________________________________
strega, minima, sette, prajitor
 
Reply
#28
Foarte fain reviewul, multumim mult! Mi-ai bagat mortu'n casa, cum s-ar zice Smile
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#29
toata discutia asta cu Minima (si Brewtus in fundal...) are inca o sensibilitate de 'versus': boiler de inox vs. boiler de cupru!
as vrea sa adaug putin din ce gandesc acum - indiferent de ce am spus in discutii anterioare in acest subiect suficient de mult dezbatut:

la masinile noi se 'umbla' cate ceva la materiale si asta schimba uneori mult perspectiva: Minima e totusi o masina nou lansata, cu eticheta de marketing de minimalista ca schema, dar cu niste 'carlige' - zic eu, bine agatate;

inox-ul are o capacitate de a inmagazina caldura mult mai mica decat cuprul si are o capacitate de a transfera caldura, de asemenea, mult mai mica decat cuprul; e suficient sa consideram aceste deosebiri la nivel calitativ; sunt destule referinte in manuale si pe net pentru cei ce sapa la nivel de cifre...
inox-ul deci, nici nu 'acumuleaza' atat de multa caldura precum cuprul (acea 'masa termica' de care am tot zis la masinile traditionale si stabilitatea lor termica), dar nici nu 'suge' atat de mult caldura precum cuprul, pentru a o transmite spe exterior! la astea se adauga un element hotarator: izolarea exterioara si calitatea acesteia;
alegand aceasta solutie, mergem mai departe pe tot ce se poate face pentru a avea un boiler 'termos'!
si izolarea unui boiler de inox imi pare mai justificata tehnic, decat izolarea unui boiler de cupru, care ar trebui sa fie lasat sa lucreze in mediul sau 'natural' - dar la masinile de casa sunt hotaratoare alte criterii...

si chiar considerand izolatiile de boiler pentru cele 2 masini egale calitativ, tot avem: 1000W element de incalzire la un boiler izolat de inox cu capacitatea de 800 ml, care asigura un control mult superior prin PID, fata de un boiler de 1,6l de cupru, izolat si el, cu un element de incalzire de 1250W!

inoxul si cuprul sunt mult frecate in 'versusuri', inclusiv in legatura cu vasele de gatit in bucatarie...
mult se pedaleaza pe gust, ok, aici desigur capacitatea mare a boilerului e iarasi un dezavantaj; defectul insa nu e de material/conceptie, ci de mentenanta; iar masina de casa cu boiler mare de cafea are o mentenanta mai scumpa...

"Poti sa detaliezi, te rog, prin ce e mai bun boilerul de brew al Minimei?"


LE (disclaimer):
daca sunt ceva informatii in cele ce-am scris, rog a fi comparate de cei interesati, cu experienta ce o au in utilizarea - macar temporara - a altor DB-uri!
mai mult, sunt gata sa raspund cu un punct propriu de vedere la orice intrebare despre Minima, dar nu in comparatie cu alta masina! nici macar cu Strega - sunt lumi diferite!
in speranta ca dorinta/decizia unora de a 'pasi' spre Minima traieste pe raspunderea fiecaruia si nu a mea, cel care am tot spus...

__________________________________________________________________________
strega, minima, sette, prajitor
 
Reply
#30
(30-08-2019, 15:17)radudani Wrote: si chiar considerand izolatiile de boiler pentru cele 2 masini egale calitativ, tot avem: 1000W element de incalzire la un boiler izolat de inox cu capacitatea de 800 ml, care asigura un control mult superior prin PID, fata de un boiler de 1,6l de cupru, izolat si el, cu un element de incalzire de 1250W!
Avand in vedere faptul ca vorbim de grupuri E61, care se incalzesc in 30-40 min, nu cred ca e relevanta remarca ta. Elementul de 1250W face fata cu brio, chiar daca vorbim de un boiler de 1,5 litri.
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)