dezgrop thread-ul asta: mereu am fost impotriva diluarii informatiei intr-o babilonie de threaduri;
nu e vorba de un review - exista
documentatia lui Dave Corbey (HP) si clipuri o multime, cu prezentari de exterior si de interior, cu shot-uri facute; (acelasi DaveC, care a 'mosit' si Bianca...)
deci, primele impresii despre o masina pe care o folosesc de cateva zile;
o masina care mi-a facut o placuta impresie, mai putine surprize decat ma asteptatam... o alternativa la Strega, pe masa de lucru;
pana la urma, un dual boiler, care n-are nimic in plus si nici in minus
cand a aparut, prin 2018, mi-a atras atentia pentru ca:
- era un downgrade de produs al unei firme care a facut o masina complicata, poate prima masina de casa cu profilare de parametrii in extractie - acel ACS Vesuvius! nu mi s-a parut inspirata alegerea grupului E61 pentru o masina cu profilare; dar Vesuvius era o dovada functionala ca, acolo la fabricant, sunt cativa care gandesc bine...
deci si Minima, in intentia celor ce au facut-o, de a fi o masina ieftina, cat un HX, dar cu tot ce-i trebuie ca dual boiler de brand, trebuia sa aiba ceva deosebit, macar in intentia fabricantului!
- avea 2,3l l boilerul de abur; nu stiu sa existe produse noi pe piata de casa, cu boilere de marimea asta;
ok, e totusi un boiler mic, fata de masinile comerciale cu un grup
pe deasupra, ideea de masa termica, pe care o consider esentiala pentru stabilitatea termica a masini, pare compromisa atat pentru ca, cele 2 boilere de 2,3l si de 0,8l sunt din inox si sunt izolate, cat si pentru ca apa de extractie are circuit simplu de la pompa direct in boilerul de extractie fara a se folosi un schimbator de caldura pentru preincalzire, in boilerul de abur;
continuand descrierea pe scurt:
separarea functionala intre boilere e completa, asa ca masina poate lucra fara nici o problema numai cu boilerul de cafea activ; boilerul de abur se incalzeste rapid, cca. 6 min (setat conf manual la 130C - 1,7 bar dif) si se foloseste numai cand e nevoie de lapte...
si fiindca veni vorba de incalzire, nu trebuie neglijat faptul ca masina dispune de un grup E61 cu solenoid, care e incalzit prin termosifon din boilerul de cafea;
asta inseamna ca e nevoie de minim 30 min, pentru incalzirea grupului, chiar daca boilerele ajung in mai putin de 10 min la regimul termic setat prin PID;
ca dual boiler, masina are un PID Gicar, care are exact minimul de functionalitate necesara: setare usoara a valorii de referinta pentru cele 2 boilere, afisare alternativa a temperaturii curente in cele 2 boilere (fara zecimala), cronometru de shot pe durata functionarii pompei, intrare usoara in mod mentenanta si schimbare rest parametrii (descriere in manual);
in stilul ei de compromis ingineresc minimalist, Minima nu are un manometru de presiune in boilerul de abur; singurul indicator al starii boilerului e temperatura curenta afisata pe ecranul PID; si singurul manometru existent e montat pe grup (la fel ca la Bianca, sau cel oferit de Eric) - ceea ce nu prea suporta vreo remarca critica, e cu siguranta cel mai potrivit loc pentru a vedea presiunea in extractie! sigur, asta conduce la ideea de profilare debit, achizitionand unul din kiturile ce se ofera deja pentru montare in mushroom-ul grupului...
sau macar - cu cca. 20 de lei, nu 200 euro - controlul debitului pompei, pornind de la un dimmer;
atat boilerul de abur, cat si cel de cafea dispun de protectii termice si de suprapresiune;
ceea ce e bine pentru boilerul de cafea care functioneaza cu apa supraincalzita (pe la 110C);
masina nu are provizii speciale pentru a face o preinfuzie: grupul e vaduvit de camera de preinfuzie, dar pompa (nu Ulka ci, pare-se un ARS) face totul: cca. 3 sec de preinfuzie soft la 0 bar pana se presurizeaza incinta de extractie, apoi o rampa, in restul de cca. 6 sec pana la presiunea maxima setata cu OPV-ul;
Manualul nu contrazice conceptia minimalista de ansamblu, dar din acest punct de vedere ramane un model: nu stiu ce-i lipseste... explica extractia moderna, propune atitudini corecte fata de decalcifiere/backflush/flush/etc., explica pana si ce inseamna si ce fac parametrii PID-ului;
remarcabila e executia interioara: materiale si componente bune, comerciale, spatiul folosit cu multa inspiratie; oricum totul e inghesuit rau, dar impresia e de inghesuiala foarte ordonata, cu marcaje pe toti conectorii!
impresia generala e ca nu s-au facut compromisuri de calitate de nici un fel; exista compromisuri ingineresti, exista rezolvari - mai ales mecanice - discutabile, dar rezultatul general e compact, functional, calitate si robustete; asa cum ii sta bine unei masini prosumer!
pentru ca am aprovizionat si pe altii in zona, mi-au venit doua asemenea masini, ambalate superb pe palet de lemn (perfectespresso.ro); ambele functioneaza fara probleme...
nu mai pun la sfarsit bilele albe, mi-au placut cam toate ce au placut celorlalti la aceasta masina; inclusiv consistenta si stabilitatea termica;
am facut masuratori cu sita si garnitura scoase din grup si cu proba bagata in gaura de intrare apa in grup; am ales deocamdata parametrul E1 al PID-ului, acel offset pentru boilerul de cafea, la valoarea 14: 90C erau afisate de PID ca temperatura de extractie, 90C era temperatura apei ce venea prin orificiul unde era sonda! pe toata durata testului - cca. 40s...
dar sunt mai multe lucruri care nu sunt asa cum mi le-as fi dorit, cel putin asa mi s-au parut la inceput; de ex., tava in L: e de capacitate mica, 1l, pentru ca e putin inalta, doar intinsa, gaurile acelea triunghiulare imi par urate si sunt cam mari pentru piciorusele cantarelor 'de bijuterii' chinezesti...
fata de levierutzul acela de la E61 manual, solenoidul e neindurator: on/off/punct; pucul e compact, dar e pe partea de umed;
Sette a fost upgradat, macina direct in portafiltru, dar merge si la Minima trick-ul cu tamperul pus direct pe movila de macinatura!
cum pare sa fie o rusine in forum sa vorbesti despre cafele industrial/comerciale/etc., e la fel si cu bauturile cu lapte!
desi traiesc cu impresia ca in afara unui nucleu tare, foarte multa lume din forum bea cafeaua cu ceva lapte! fara sa se laude prea mult cu asta...
si apropo de nucleul acesta tare, pe mine ma mira doar ca ideea asta ca un 'espresso macho' (espressoman, adica) practica lichide usor decolorate si placut acrisoare, de le zice tot espresso, si nu bauturi negre, tari in care sta lingurita in picioare, care se numeau pe vremuri tot espresso, chiar daca erau facute si la mocapot
revenind la lapte: aici Minima ar putea fi cu adevarat foarte buna, adica la nivelul celor comerciale! laptele iese usor si repede in microspuma, desi cred ca pentru un incepator, varful cu 3 gauri cu care se livreaza masina e prea mult; un varf cu 2 gauri era promis ca va fi livrat cu masina standard; acum e promis intr-un kit de accesorii, contra altui cost...
in continuare, cateva poze din interiorul masinii, pentru cei pe care-i intereseaza executia tehnica;
ceva mai incolo (dupa 12 sept) am sa vin cu date mai concrete despre comportamentul termic;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)