(18-03-2015, 18:33)hora_ce Wrote: ...Mâine vine comanda de la hotspotcaffe
In Cluj am în?eles ca in curînd vor fi 2 variante (prajitorii) de luat in considerare.
oferta de la
HotSpot Coffee merita nu numai toata consideratia, dar si o discutie separata...
Cat priveste Clujul,
Yume coffee roasters vor fi. sunt convins, o prezenta de luat in considerare in cultura noastra a cafelei si nu numai pentru sortimentele lor, ci si pentru cafeaua preparata acolo...
sper sa auzim de acel Bosco cu 2 grupuri :)
Quote: mi-ar place HX (si din punct de vedere al costurilor)
Quote:...daca ziceai 1400 eram pe comandă
as fi vrut sa vin si eu cu o parere, sfat de achizitie... dar recunosc, in lipsa unor posibilitati concrete de upgrade, care sa ma motiveze, opiniile mele sunt atipice si subiective - alti colegi de forum iti pot fi mult mai de ajutor (!);
HX-ul si DB-ul sunt cai diferite, pentru oameni diferiti si cu disponibilitati diferite!
in fata unei decizii de achizitie ar trebui sa eviti:
- sa alegi HX pe considerentul ca e mai ieftin decat un DB!
- sa alegi DB pe considerentul ca e mai usor de utilizat comparativ cu un HX!
sunt niste criterii evidente pentru toti, dar care te pot pune in situatia de a regreta mai tarziu alegerea facuta!
e un paradox, dar niciodata n-ai sa stii cu adevarat ce vrei, decat dupa ce vei fi folosit deja un espressor prosumer macar cateva luni...
si oricat se analizeaza preturi, discount-uri si 'diferente in ceasca', vei fi cu atat mai aproape de ceea ce ai impresia ca ti-ai dorit, cu cat masina pe care ai cumparat-o e mai sus intr-o ierarhie high-end, deci si mai scumpa...ceea ce te va scuti - cat costa oare asta - de frustrarile si chinuiala de a obtine o extractie baubila, pe o masina mai spre entry-level in ideea "
learn on a hard to use platform";
mi se pare normal, pe de alta parte, sa doresti mai multe la un loc, fara sa le poti tine pe toate impreuna :)
daca excludem diversele electrocasnice de facut cafea, imensa majoritate a masinilor espresso din lumea larga, sunt masinile comerciale, mult mai scumpe decat masinile de casa; si marea majoritate a lor sunt masini HX; tot mai putin asemanatoare cu masinile HX de casa; tot un fel de HX-uri sunt si Nuova Simonelli Aurelia si Victoria Arduino Black Eagle, masini care au indeplinit cu brio criteriile severe de stabilitate termica ale WBC si au fost selectate ca atare de-a lungul anilor;
masinile comerciale au destula libertate sa fie foarte diferite intre ele; dar cam toate cele mai noi, tind sa aiba un boiler de extractie in grup sau solidar cu grupul;
boiler de extractie incalzit separat, cu control digital, dar totusi cu apa preincalzita intr-un schimbator de caldura in boilerul de abur,
sau incalzit direct ca schimbator de caldura (cu apa sau abur din boilerul de abur);
iar o masina moderna comerciala ce e numita HX (NS Aurelia II), are controale multiple de temperatura in 3 zone distincte pentru fiecare grup (T3), PID-uri cu sensori de presiune, afisaje digitale etc.
alta e situatia cu masinile de casa:
HX-urile de casa sunt compromisuri ale unor concepte clasice de masini comerciale; in cel mai bun caz, formule comprimate si amputate ale modelelor comerciale moderne; cu prea putin tuning in ansamblul HX-termosifon-E61;
DB - urile de casa sunt masini ad-hoc, fara multe echivalente printre masinile profesionale, care, cand au boilere independente le au de regula ca parte a grupului;
la ambele tipuri, cel mai notabil compromis, este boilerul de capacitate mica;
in formula high-end cea mai intalnita, ambele tipuri de masini de casa se bazeaza pe acelasi grup separat tip E61; care iarasi e un concept clasic; nimic rau in asta: E-61 este frumos si practic si lucreaza foarte bine cu un schimbator de caldura, pentru care a si fost conceput de Faema cu peste 50 de ani in urma;
dar E61 nu e cea mai potrivita solutie pentru o masina cu boilere multiple - e doar o solutie economica, pentru ca grupurile E-61 sunt de mult componente standardizate;
n-as vrea sa ma lungesc iarasi in detalii, dar merita amintit ca un HX supraincalzeste apa in boilerul de aburi, ceea ce face transferul de caldura catre grup mult mai eficient decat in cazul unui DB care incalzeste si mentine apa in boilerul de extractie, sub temperatura de fierbere, ceea ce inseamna mai mult timp si mai multa inertie in incalzirea pasiva a masei de alama a grupului!
grupul E61 este cel care nu numai da stabilitatea in extractie, dar si impune un anume regim de lucru pentru extractie;
incalzirea lui se face prin termosifon, dn boilerul aflat in amonte, prin circulatia naturala a apei intre zone de temperaturi, respectiv densitati diferite;
mai departe insa, specificul HX difera fata de DB:
la HX, temperatura apei in incinta schimbatorului de caldura ("boilerul" in amonte) este de regula aproape de temperatura din boilerul de aburi, adica peste cea de fierbere; datorita diferentei de temperatura intre schimbator si grup (care disipeaza intens caldura) debitul termosifonului (si transferul termic de care aminteam mai sus) e mare si grupul daca nu e folosit (pauzele din utilizarea casnica) tinde sa devina prea cald pentru extractie; de aceea se folosesc restrictoare de debit in circuitul termosifon, care, bine alese pot mentine grupul la o temperatura constanta propice extractiei;
mai intervine aici insa, problema apei din HX, care devine supraincalzita dupa un timp de asteptare si trebuie eliminata prin flush, inaintea extractiei, realizand, daca procesul e bine stapanit, o egalizare temporara intre temperatura din schimbator si cea a grupului;
ar trebui inteles cat de greu (si costisitor totodata) este sa fabrici o masina HX potrivita la mai multe regimuri de exploatare; orice HX cere un tuning, care nu e numai simulare CFD pe ecranele proiectantilor, ci foarte mult si "arhaic"
error and trial; si asta costa, cum costa si detasarea de concurenta si restrictoarele de debit si needle valve-urile, injectoarele de tot felul, componentele standardizate de calitate;
la DB, apa circula prin termosifon intre boilerul de extractie - mentinut la o temperatura constanta sub cea de fierbere - si grup;
restrictoarele nu-si mai au rostul, iar circuitele tur-retur ale termosifonului, sunt scurte, pentru un control al temperaturii grupului, facut din boiler;
chiar daca temperatura in boiler e mentinuta peste cea efectiv de extractie (offset), in starea de asteptare (idle) temperatura grupului scade sub cea optima de extractie si e necesar si aici, de regula inainte de extractie, un flush, dar de incalzire grup pentru a aduce mai aproape temperatura grupului de cea din boiler;
se spune despre grupul E61 ca are "amprenta" sa de gust, ceea ce cred ca e adevarat; dar nu neaparat la masinile DB a caror profil de temperatura in extractie in grupul E61 este plat (liniar) si consistent;
in schimb, grupul E61 pe masinile HX are un profil de temperatura in extractie, cu acea cocoasa initiala caracteristica: o portiune suprapusa cu preinfuzia, in care debitul mare realizeaza un transfer termic mare, temperatura creste in grup si apa mai fierbinte decat cea de extractie infuzeaza pucul, grabind procesul de echilibrare termica in masa mai rece a macinaturii;
termosifonul ramane singurul mod de mentinere in parametrii a temperaturii grupului E61; orice alta solutie tehnica, inclusiv cea mai buna, inlocuirea grupului E61 cu ceva conceput special, este mult mai costisitoare; si se practica si la masini de casa - a se vedea modelele La Spaziale S1, sau - foarte interesant (in zona 2k) - Dalla Corte Mini; ambele DB-uri fara E61;
si le amintesc, pentru ca toate - La Cimbali, Faema, E61, La Spaziale, multiboiler, Dalla Corte, on-demand grinding, colaborarea cu Mahlkoenig (GCS - Grinder Control System) - marcheaza traseul de competenta si creatie a unui om: Bruno Dalla Corte...
Quote:apropo radudani - si mi-e mi s-a parut suspect ca foarta multa lume de pe forum s-a orientat catre un cerc restrans de aparate - dar dupa ce am vazut oferta pe piata noastra...
ce variante as avea?
tot ce s-a spus mai sus, in thread, "make sense" :)
e normal sa se considere cu prioritate acel cerc restrans de aparate pentru care se ofera reduceri si pentru care exista mai multa informatie de utilizare in comunitatea de forumisti;
dar pe masura ce membrii comunitatii acumuleaza cunostinte si experienta, apar tot mai multe noutati prin semnaturi...
in plus, exista si in afara forumului o oferta acceptabila atat la noi, cat si in UE;
chiar cu transport gratuit, adus la usa de FedEx;
si ca sa inchei: daca HX-ul rezista ca optiune in ce te priveste, merita sa explorezi, pe un wish list, si un drum pe care sunt putini dintre noi - eu stiu numai de unul, si as fi si eu daca-s putea:
spring levers;
ok, sunt (mult) mai scumpe decat prosumerele high-end de electie: Vibiemme, QuickMill, Izzo MyWay, Rocket etc. si asta explica multe;
dar exista si o varianta de spring lever hibrid accesibila in vecinatatea bugetului de care aminteai;
dar cu siguranta foarte putin recomandata pentru situatia ta, la inceput de drum - altfel, cu proprietati
zice-se, peste comun: Strega,
la noi, dar
si in UE (cu starter kit);
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)