Welcome Back Log In Create Account

Alegere HX ( Expobar Office Leva, Lelit PL62 ) vs. DB + Mahlkonig Vario?

[emoji2] [emoji319]
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
(25-12-2014, 13:08)Mihai.B Wrote: Am avut aceeasi dilema la achizitie: DB sau HX ... In final am ajuns la HX + Vario ceea ce pt mine s-a dovedit un setup complet, echilibrat.iti recomand acest setup...sau oricare hx + vario...e greu pe ne vazute dar trust me : merita

Da, pana acum spre HX inclin din 2 motive. Unul financiar si unul care tine de gust, dupa comparatia intre cele doua facuta pe home-barista.com. Momentan strang bani. :)

Reply
(25-12-2014, 16:41)radudani Wrote: uff... aici se vorbeste de alegere HX :)

Nu doar. :) Sfat achizitie espresor si rasnita. :)

Reply
@MarianNC nu știu dacă financiar e mai lesne un Hx insa cu siguranță este mai bun în ceașcă. Dacă te refereai la HX SB și HX DB atunci da... Sb e mai lesne. Pana acum nu am simțit nevoia unui DB precum Brewtus... Dar cine știe... Poate în viitor apare un upgrade
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47

Reply
Nu sunt un cunoscator dar din ce am inteles, am citit pana acum nu stiu in ce masura se poate numi un upgrade. :) Daca cel care decide in final este gustul atunci atributul de "fruity" revine unui HX si nu unui DB. Asadar in ce ar consta upgrade-ul?

Reply
Nu as putea spune ca un db nu livrează. Am băut un shot făcut de un 41tem și era demență. Nu cred ca în zona asta de preț trebuie sa te axezi doar pe specs. Uite cazul meu : 0 experienta și m-am trezit cu un Hx + Vario! Crezi că am avut rezultate pe loc? Greșit... Timp de o saptamana am stricat kg de cafea și litri de lapte.... In concluzie tine de experiență. Cat despre upgrade-ul meu... Nu consider Brewtus ca fiind un update pt setup-ul meu. Momentan nu simt nevoia... Poate pe viitor. Revenind la topic: Daca ești în zona celor 1000 euro pick something si apucă-te de exersat și experimentat ;)

Reply
Pai daca reusesc sa strang banii pana pe 15 ianuarie o sa merg pe Lelit Pl62 Mara si un Vario. Cei de la Lelit au o noua reducere pentru sarbatori. :)

Reply
Bafta! Setup-ul asta nu are cum sa nu livreze

Reply
Sper sa reusesc sa il iau. Mereu apar alte cheltuieli. :)

Reply
Redeschid topicul pentru ca nu am observat răspunsuri clare :-)

Are cineva Office Leva? Cum se compara cu Lelit PL62T ?

Mărturisesc ca mi-ar place HX (si din punct de vedere al costurilor)
Expobar Leva HX (rotary pump), Honne 1.0, MK Vario, Hario scale, Hario Switch, Aeropress

Reply
(15-03-2015, 18:02)hora_ce Wrote: Redeschid topicul pentru ca nu am observat răspunsuri clare :-)

Are cineva Office Leva? Cum se compara cu Lelit PL62T ?

Mărturisesc ca mi-ar place HX (si din punct de vedere al costurilor)

Sunt doua  Office Leva, la care te referi?
HX si

DB

eu ti-as recomanda DB, poti face economie la energie prin oprirea unui boiler, poti regla T din boiler f usor, 
+ consum apa mult mai scazut daca bei de mai multe ori pe zi cafea :)
Kafatek Monolith Flat Max 2, Kopi Deva-SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.

Reply
Da, despre HX era vorba. Legat de economia la apa, ne legam la conductă. De partea cu economia de curent :-) well... La ce costuri se ajunge cu toate jucăriile, curentul e ultima problemă.
Expobar Leva HX (rotary pump), Honne 1.0, MK Vario, Hario scale, Hario Switch, Aeropress

Reply
(15-03-2015, 23:33)hora_ce Wrote: Da, despre HX era vorba. Legat de economia la apa, ne legam la conductă. De partea cu economia de curent :-) well... La ce costuri se ajunge cu toate jucăriile, curentul e ultima problemă.

atunci as merge pe Lelit, ....sunt subiectiv, am avut un Lelit 41Em si mi-a placut tare mult.
Dar stiu ca sunt 2 sau 3 posesori de Lelit PL62T  poate raspund ei si iti dau informatiile de care ai nevoie.
Stiu ca Lelit PL62T  vine cu un bonus destul de valoros, letiera , temper etc, liviu stie mai multe....
Kafatek Monolith Flat Max 2, Kopi Deva-SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.

Reply
Eu am PL62T. Neavand alt Hx sa Db inainte nu as putea sa compar...ar fi nerealist.ce pot sa-ti spun este ca sunt multumit! Pentru un tiraj de 4-6 cafele/zi este mai mult decat suficient.eu sunt sub aceasta medie.este mic, ca si consum de energie nu se simte ( trust me, eu sun din aceeia cu becuri led in toata casa + toate electrocasnicele A+++ ! Si am verificat si asta dupa achizitie) este operativ relativ repede, foarte puternic ca steamer.mie mi se pare bine contruit in linia lui de pret.
Acum ai si o parere subiectiva a unui posesor de Lelit HX :)

Reply
La importator, PL62T (cu PID) vine doar cu tamper cadou. PL62,  fara PID, in varianta noua cu supapa antivacuum din fericire (prietenii stiu de ce :) ) vine cu acel set de accesorii cadou. Ca de obicei, toate aceste detalii oferite de catre importator, sunt publice, pe sectiunea de reduceri.

S-a mai discutat despre folosirea PID-ului pe HX-uri si cred ca s-au putut trage concluziile de rigoare asupra modalitatii de folosire si a felului in care actioneaza. Insa "cadoul" cel mai de pret pentru orice HX este termometrul Eric. Probabil ca impreuna cu un PID iti va oferi un control aproape total asupra masinii sau daca nu control, cel putin o harta a temperaturilor si diverselor regimuri tehnice de functionare. 

Nici HX-ul Expobar nu e de neglijat, la 920E fiind cam cel mai ieftin HX cu E61. Il imprietenesti si pe el cu un termometru Eric si ai o scula foarte serioasa pe masa. In cazul HX-ului Expobar, datorita consumului mai mare de apa al acestui tip de espressor, as mai pune 80E in plus pentru varianta cu pompa rotativa. Pentru asa mica diferenta parca e pacat sa nu faci pasul catre conexiunea la retea. 
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Dupa ce am postat mai sus mi-am recitit topicurile vechi in care intrebam la randul meu ce sa si cum sa fac.acum la ceva vreme dupa achizitie imi dau seama de urmatoarele : daca te impiedici de fiecare detaliu tehnic ajungi ori la sume foarte mari ori sa nu mai cumpari nimic. este adevarat ca mereu ne dorim mai mult si ca nevoia de upgrade este mereu prezenta, mereu vrem o casa mai mare, o masina mai buna, insa de cele mai multe ori tocmai noi ramanem in urma gadgeturilor pe care le detinem.Spun asta pentru ca am baut espresso delicios facut cu Gaggia classic ! Consider ca orice varianta din cele mai sus mentionate pot livra un gust extraordinar in ceasca. Aveam de ales intre Lelit pl62t si expobar brewtus iv ( acelas pret ~) si am ales fara sa clipesc Lelit pt ca este mai mic ( nevoiele tehnice erau satisfacute de ambele la acel moment). Pt mine a fost detsliul care a facut diferenta. Asa ca alege ce iti place si crezi ca ti se potriveste pt ca sigur dupa o perioada te vei gandi la upgrade.

Reply
Am un Lelit PL62. Acum are si supapa antivacuum :) (aspect extrem de important).

Am si un Vario Mahlkonig, care functioneaza bine.

Voi scrie pe scurt cate ceva din experienta personala de pana acum.

Aspect
Dpdv estetic este doar o ciudatenie. Am observat totusi ca impune respect, in ciuda look-ului invechit, usor industrial.
Nu stiu de ce, din start mi-a amintit de Nautilus-ul lui Jules Verne...
Te atasezi repede de "vechitura" si are sanse mari sa devina obiectul cel mai indragit din bucatarie.

Usurinta in exploatare
Desi folosirea espressor-ului parea initial anevoioasa pentru cei din casa, toti s-au obisnuit mai repede decat ma asteptam. Rutina specifica se deprinde repede, insa trebuie sa acceptam ca este nevoie de implicare si ceva atentie, in toate etapele.

Constructie
Inacceptabila, aproape ireala pentru modelul vechi de Mara (fara supapa antivacuum!!! din fabrica), bunicica pentru modelele fabricate dupa nu stiu ce data din 2014.
Materiale de calitate (majoritatea), desi aspectul exterior al boilerului ar duce cu gândul la ceva second, cu multi ani de utilizare in conditii grele. As spera ca interiorul e altfel dar..... ce motive as avea?

Functionare
Imi place ”manualitatea” masinariei, flexibilitatea ei (nu aia a sasiului pe care din pacate o simt uneori). Prefer aprecierea sau numararea secundelor de flush in locul unui reglaj digital (in momentul asta chiar al unui termometru Eric), pentru a obtine o usoara individualitate a gustului cafelei in functie de cerinte.
Consumul de apa este ridicat, chiar nefiresc si observam repede asta dupa frecventa umplerii rezervorului. Avertizorul sonor este foarte util si intra in functiune la momentul potrivit (nu ramai fara apa la jumatatea extractiei). Totusi, folosesc apa de la robinet de cele mai multe ori, asa ca nu resimt financiar aspectul asta.
Stabilitate termica este buna (E61).
Aburi "uscati" cu un regim stabil mai lung decat ar fi necesar pentru o utilizare in regim casnic.

O izolare a boilerului (in cazul in care nu vine deja asa din fabrica) sau o schimbare a izolatiei cu un burete termoizolant mai gros este o operatie simpla care reduce mult timpul de incalzire (daca ma grabesc, dupa 13-15 minute pot face o cafea, altfel astept cam 20 minute, dar numai din cauza celor citite pe forum, neavand indicatori masurabili).
Oricum, o priza programabila este un must have (eventual una WiFi, desi personal am optat pentru prima varianta).

Service
Ei, aici am probleme.
Personal consider ca am luat aparatul fara garantie si nici nu voi mai apela vreodata la un service Lelit.
Spre linistea personala, nu prea exista piese susceptibile unor defectiuni frecvente, iar daca acestea vor aparea, probabil sunt usor de gasit si de schimbat.

Aprecieri subiective
Imi vine greu sa cred ca un espressor din zona asta de pret, chiar binisor mai scump, oricare ar fi el, HX sau DB, ar fi capabil sa ofere o diferenta in ceasca pe care sa o pot simti (e adevarat ca nu sunt suficient de antrenat deocamdata), prezenta E61 pe masinarie si a unor materiale de calitate uniformizând performanta, cel putin in zona gustului produsului final.
Sunt si eu de parere ca uneori ne impiedicam de prea multe aspecte teoretice desi dezvoltarile lor constituie motorul evolutiei noastre pana la urma. Dar exista niste limite de analiza, proprii fiecaruia, pe care unii ajungem sa le redefinim mereu (asta e bine), uneori fara sa concretizam sau sa experimentam ceva (aici ar putea aparea probleme - am un prieten care isi alege televizorul de peste 10 ani si ma semnalizeaza satisfacut de cate ori apare un model superior celui ales de mine in urma cu cativa ani, el ramanand in continuare credincios CRT-ului "3d"). (Asta cu 3d a fost rautate, ma refeream la bombajul specific).
Dupa parerea mea, PID-ul ales de fabrica nu se potriveste deloc pe aparat (oricum nu am asa ceva). Despre PID si HX s-a vorbit destul cred, dar aici ma refer la aparenta produsului. De multe ori vechiul cu noul se pot combina in forme reusite. Aici insa, ca parere personala, dpdv estetic, espressor-ul este peretele iar PID-ul si termometrul sunt nucile, cu toate ca utilitatea lor, in functie de versiunile de espressor este indiscutabila.

As indrazni sa cred ca espressor-ul ar putea fi obiectul ala care ramane copiilor (ca o apreciere cu iz emotional), insa nu cred deloc ca Vario ar putea intra in aceeasi categorie (cu toate astea, daca ar fi sa aleg dupa cele cateva luni de folosire, alegerea ar fi aceeasi).
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
(16-03-2015, 09:44)Adrian T Wrote:
... Acum are si supapa antivacuum :) (aspect extrem de important).

cer toleranta fata de dorinta mea de a aborda iarasi supapa asta antivacuum - mica si ascunsa buturuga pe drumul alegerii unui HX, despre care s-a tot discutat fara sa "ne impiedicam de prea multe aspecte teoretice " si e adevarat, toate espressoarele cu boiler de abur ar trebui sa aiba asa ceva;
mai mult, nici mie nu mi-a venit sa cred ca nu exista asa ceva, undeva mascata in ingramadeala nefireasca de fire si conducte;
dar, e un fel de atavism, de la adevaratele masini espresso cu boiler de abur!

pe de alta parte, nu am nici o afinitate fata de Lelit si nici n-am lucrat cu vreunul; din contra, imi suna suspect, de cate ori citesc cum un nou venit a luat drumul Gaggia - Lelit - Expobar si Mahlkoenig Vario :) doar pentru ca asa ceva ni se ofera noua, in RO...

dar respect echipa aceea de ingineri de la Lelit care proiecteaza masinile astea, compromisuri HX de casa; si am toata increderea ca nu aspectele teoretice sunt o problema pentru ei - asa cum sunt totusi pentru noi - ci perceptia celor ce le utilizeaza - aceasta multime eterogena, pentru care e foarte greu de gasit un numitor comun in convenienenta controalelor manuale ale masinii;

supapa antivacuum nu este o componenta de securitate, deci daca lipseste nu e nici un pericol in exploatarea masinii! si nici nu mi se pare acum criticabila aceasta particularitate, la o masina facuta sa fie cat mai mica, cea mai mica dintre HX-uri cu E61 si care sa fie gata de lucru intr-un timp, termodinamic, absurd de scurt;

si manualul vorbeste de deschiderea robinetului de abur, scurt, undeva la inceputul sesiunii;
e tot ce e nevoie pentru a suplini lipsa supapei respective!

si daca o manevra manuala atat de simpla (sa ne spuna cei cu masini SBDU, de cate asemenea manevre e nevoie intr-un ciclu cafea-abur-cafea) simplifica ingramadeala de pe capacul boilerului, reduce din riscurile zilnice ale improscarii cu stropi de apa in incinta, din neplacerile pe care aceasta piesa le poate provoca in exploatare datorita depunerilor de piatra in zona plonjorului din supapa etc.
atunci, nu vad nimic gresit in intentia celor de la Lelit de a simplifica, de a aplica un tratament tip Ciomu, vorba celor de la "Fara Zahar" :)

la masinile cu un singur grup, rolul supapei antivacuum este in zona "placebo", tinand cont ca purjarea aburului e o manevra oricum necesara inainte de utilizarea aburului; altfel, la masinile cu mai multe grupuri, aceasta elimina riscul aspiratiei laptelui in boiler (cand presiunea din boiler devine - tranzitoriu - mai mica decat cea atmosferica);
atunci inseamna ca aceasta piesa, la masini cu boiler mic, se pune mai mult pentru a intretine un mit comercial: am si asta, am si aia etc.

personal, fac o purjare de abur lunga, undeva in primele zeci de minute ale incalzirii masinii si cate una scurta, inainte de fiecare utilizare abur; in ideea de a mentine fierbinte circuitul si deci de a elimina condensul; sau falsa presiune - just in case;
cele de mai sus nu sunt o incercare de a demonstra ca e mai bine asa, fara supapa antivacuum, ci doar un exercitiu, o incercare, de a privi in limitele normalului, la ceea ce mostenim ca dogma imprumutata din lumea masinilor profesionale clasice; printre altele...

aceste masini de casa, si ma gandesc la cele din segmentul superior, evolueaza tehnologic pe o directie proprie unde vechile invataturi nu se mai aplica;
ma gandesc de exemplu la marimea boilerului de abur - element cheie in performanta de varf a unei masini comerciale clasice: atat aburul, cat mai ales timpul de revenire, consistenta profilelor de temperatura sunt toate cu atat mai bune cu cat masa termica a masinii e mai mare;
in partea cealalta, boilere mici, elemente de incalzire puternice si PID-uri, care sa tina in frau stabilitatea precara a unui sistem cu atat de putina inertie termica;
---

altfel, un mare +1 la toate cele scrise de Adrian T in postarea precedenta!
pentru efortul de obiectivizare, de a face o prezentare utila celorlalti, in primul rand;
este un review de utilizator si ar merita sa fie plasat intr-o zona dedicata;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Ok. Punem pompa rotativă, legarea la retea si termometrul eric pe lista.

E Expobar, din punct de vedere al construcției, mai bun?!

Reply
S-ar putea ca threadul sa nu ma "ajute" - daca ar fi conform criterilor il scot pe lelit din calcule, el neavand posibilitatea de a fi legat la retea de apa si nici pompa "rotunda". sunt pe aici proprietari de Expobar HX?

apropo radudani - si mi-e mi s-a parut suspect ca foarta multa lume de pe forum s-a orientat catre un cerc restrans de aparate - dar dupa ce am vazut oferta pe piata noastra...

ce variante as avea?

Reply
(17-03-2015, 20:48)hora_ce Wrote: ce variante as avea?

Dar ce  RASNITA ai in vedere ? 
Pentru expresor ce buget ai alocat ? 

Poti lua un super-expresor dar care , deservit de o rasnita nepotrivita , va livra in ceasca un rezultat indoielnic . 
Extractia astfel obtinuta poate fi usor depasita , calitativ , de combinatia dintre o rasnita performanta si un expresor mediu .

Desi poate este greu de acceptat , intai  RASNITA si dupa aceea expresorul ! 

Cred ca ar fi bine sa privesti lucrurile si din acest unghi .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(17-03-2015, 20:48)hora_ce Wrote: S-ar putea ca threadul sa nu ma "ajute" - daca ar fi conform criterilor il scot pe lelit din calcule, el neavand posibilitatea de a fi legat la retea de apa si nici pompa "rotunda". sunt pe aici proprietari de Expobar HX?

apropo radudani - si mi-e mi s-a parut suspect ca foarta multa lume de pe forum s-a orientat catre un cerc restrans de aparate - dar dupa ce am vazut oferta pe piata noastra...

ce variante as avea?

Alegerea este mereu influentata de pret. Pentru 2-3 shoturi zilinic si o indemanare redusa a operatorului s-ar putea ca diferenta intre scule bine alese (rasnita + expresor) de 700-1000 EUR si unele de 2000+ EUR sa nu fie seziabila si ca atare sa nu merite. Daca nu ai nevoie de abur decat rar atunci alegi un single boiler cu boiler cat mai mare. Daca ai buget mare iti alegi o rasnita buna si un dual boiler "sanatos" cu boilere mari...

Reply
Suspect este si ca Vibiemme Romania mi-a trimis un mail azi ca sunt dispusi sa ofere reduceri maricele pe toata gama lor, inclusiv Super PID-ul de 2000 si ceva de euro  :)  Suntem o tinta, asa este  :)

Cu Gaggia si Lelit e cat se poate de simplu. Nu toata lumea are bani de HX-uri si DB-uri si mult mai putini sunt dispusi ca de la un automat sau de la un Tassimo sa treaca la un HX SH, iar singurele alegeri mai ok dotari / pret, la nivel international,   au fost si sunt de la Gaggia si Lelit. Pana sa iasa din fabricatie, Gaggia Evolution surclasa la 700 si ceva de lei absolut toate espressoarele pana la Classic si nu numai. Apoi Lelit-urile iarasi nu aveau concurenta directa pana la 4-500E. Din pacate, caci am fi castigat cu totii daca exista o batalie mai serioasa.

Mergand mai sus, Expobar-ul asa s-a pozitionat de cand stiu eu marca asta spaniola, la preturi sub italieni, fara rabat de la calitatea pieselor interioare. Ma rog, oricand se poate si mai bine (un presostat profesional, o valva antivacuum mai buna, eventual un PID "strecurat" pe acolo etc.) dar totul costa daca tot adaugi si adaugi. Iar cand cumperi un espressor nou si nu stii de unde sa mai completezi bugetul, poate e mai bine sa te intrebi ce ar fi mai eficient, un presostat Sirai sau un termometru Eric?! Un PID eventual sau o tabla mai slefuita? Sau poate toate la un loc? De aceea spun ca bugetul este decisiv.

Proprietari de Expobar HX estimez ca sunt vreo 5-6 daca am numarat bine semnaturile. Au mai scris impresii pe ici pe colo dar nu mai am link-urile acum. Dar pe forumurile de afara gasesti destule referinte, cautand dupa "Expobar Office Lever (Leva) HX". Un review detaliat aici, dar pentru modelul vechi ce avea un singur manometru. Intre timp a aparut si al doilea, caci era culmea ca un HX sa stea doar intr-un singur manometru.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
vct1976
................................................
Alegerea este mereu influentata de pret. Pentru 2-3 shoturi zilinic si o indemanare redusa a operatorului s-ar putea ca diferenta intre scule bine alese (rasnita + expresor) de 700-1000 EUR si unele de 2000+ EUR sa nu fie seziabila si ca atare sa nu merite.
.................................................
Este si acesta un punct de vedere .
Daca nu il impartasesc nu inseamna ca nu il respect .
Eu vad lucrurile mai nuantat , prin prisma faptului ca am avut prilejul sa lucrez cu mai multe combinatii de aparate , rasnita + expresor , din gama home use ( Gaggia +Vario , Lelit TEM + Gaggia MDF , Lelit Tem+ Vario  , Lelit EM. + Lelit MM , Expobar + Gaggia MDF , Expobar + Vario , Expobar + K30 ,  VBM + Vario , VBM + K30 ) .

Categoric , numarul de bauturi consumate intr-o zi nu are nicio legatura cu pretul echipamentelor .
Calitatea insa este intr-o relatie de conditionalitate cu tipurile de echipamente care o asigura .
Tipurile de echipament sunt incadrate in grupe , in  functie de solutiile si principiile diferite care au stat la baza conceptului constructiei .
De aceea avem rasnite cu lame , cu cutite plane sau conice , cu diametre mai mici sau mai mari cu viteze de rotatie diferite , cu motoare mai puternice sau mai slabe , cu cutite din otel , ceramice sau din titan samd .
La fel avem la dispozitie expresoare automate sau semiautomate , cu thermoblock , cu boiler ,  SBDU , HX , DB , cu grup simplu , suprasaturat sau E61 , cu boilere mai mari sau mai mici , verticale , orizontale samd .
Nu o sa spun ca unul este mai bun decat celalalt dar pot spune ca niciun aparat entry level , asociat cu o rasnita din aceeasi categorie nu va extrage un shot cu un gust complex , in care buchetul de arome din gust si miros sa poata fi  transferat , prin extractie , din boabele de cafea in ceasca  , iar nasul si papilele sa poata deosebi soiurile din care provin diferite cafele nu numai dupa acreala sau amareala cu dupa nuanta florala sau cea fructata , dupa aroma ciocolatie sau cea de alune , dupa gustul de iasomie sau cel de condimente etc.
Intr-adevar o extractie frumoasa se poate obtine cu multe combinatii de aparate  si nu neaparat din cele scumpe .
Pentru complexitate si pentru diversitate in ceasca , pentru posibilitatea de a putea experimenta fara limite  este nevoie insa de ceva mai mult . 
Din acest punct de vedere ar trebui definite asteptarile , atunci cand ne gandim la ce tipuri de echipamente merita sa achizitionam . 

Aprecierile de genul celor care induc ideea ca nu merita sa cheltuim suma X sau Y pentru doar una , doua , trei sau patru cafele pe zi , nu au nimic de a face cu ceea ce dorim sa bem .
De multe ori , cei ce doresc sa achizitioneze un expresor si o rasnita cauta sa bea acasa ceea ce au baut ei prin Italia sau pe la Starbucks sau pe mai cine stie unde . 
Si eu am crezut ca ce m baut pe acolo reprezinta cam maximul de calitate . 
Cafea tare , cafea amara si concentrata . 
Clabucii aceia pufosi , care se incapatanau si nu voiau sa se amestece cu cafeaua mi se pareau si mie un deliciu .
Aiurea ! 
M-am inaselat si , tocmai de aceea am tot simtit nevoia sa schimb aparatele . 
Ajungeam la nivele pe care nu le mai puteam depasi cu ce aveam , ca dotare , in acel moment si eram constient ca se poate si altceva . 
Acel acltceva l-am obtinut cu aparate mai complexe . 
In aceeasi situatie sunt multi colegi . Se poate vedea clar acest lucru pe bursa , unde se vand aparatele nu din dorinta de a scapa de ele ci pentruca utilizatorii au vazut care le sunt limitele si doresc mai mult .
Ei , acest mai mult inseamna , de cele mai multe ori si mai multi bani . 

In momentul in care dorim sa preparam acasa un espresso ar cam trebui dat un " delete " cam la tot ce stim despre aceasta bautura , ca urmare a celor consumate  pe oriunde . 
Multi am patit-o si , dupa ce am vazut cam ce gust are un espresso adevarat , preparat corect acasa , nu prea am mai baut cafea prin oras(e) .

Din propria experienta pot sa afirm ca daca dorim complexitate atunci este bine sa nu ne gandim la investitia in aceste echipamente prin prisma cantitatii  de lichid pe care urmeaza sa o bem ci prin aceea a satisfactiei pe care ne-o dorim .
De aceea consider ca este bine ca , in masura in care bugetul permite sa se mearga spre un maxim de dotare . Nu va mai aparea , astfel , prea curand dorinta unui upgrade si se pot economisi bani printr-o alegere chibzuita , inteleapta . 

Bobul de cafea nu se lasa descoperit prea usor . Are si el mandrie , demnitate , personalitate proprie si, daca tot are atat de multe de oferit , cere in schimb putin interes si efort din partea noastra . 

Cam asa vad eu povestea despre modul in care ar trebui abordata luarea unei decizii de cumparare a unor echipamente dedicate pentru prepararea , acasa , a unui espresso perfect .
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Oh. credeam ca in semnătură toată lumea își pune ce are pe acasă. Eu de vreo 3-4 ani am un delonghi Treviso. (care am zis ca nu nimerită pus in semnătură).

Prima cafea adevarata am baut-o in Amsterdam... Moment ce m-a pus pe gânduri/drumuri. Pe urmă am descoperit acest minunat forum (si hb si videouri cu dan kent si colecția de la seatle coffe)... De câteva luni bune ma foiesc zi de zi, seara/noapte de noapte ;-)

Am început sa bifez de pe listă si echipamente/accesorii încep a fi cumpărate. (MK Vario+hario scale)

Cum nu doresc (acum) sa dau 3000euro pe un echipament ce nu intră în bucătăriei (fiind la început probabil ca nici nu voi face diferența dintre el si un gagia clasic) INSA conștient ca aceste gusturi se cultivă... Am ales sa merg pe cevavespressor in range 900-1100 Euro (cochetez cu un HX E61+rotativa+legat retea apa+eric) in speranța ca gărgăunii upgrade-ului nu vor bate la ușă in următorii 4-5 ani.

Cum zice americanul: Face sens?!

@Liviu: tare curios oferta de la vb :-)

Reply
Alt factor important (in afara de echipamente si indemanare) este si materia prima - cafeaua.
De obicei ce gasesti prin cafenele din oras este arsura, cu gust de cenusa umeda (exista si exceptii, normal).

Reply
@hora_ce - probabil vreo 2000E+ pentru Domo Bar Super PID :)

Reply
(18-03-2015, 10:40)vct1976 Wrote: Alt factor important (in afara de echipamente si indemanare) este si materia prima - cafeaua.
De obicei ce gasesti prin cafenele din oras este arsura, cu gust de cenusa umeda (exista si exceptii, normal).

Luat in calcul: Mâine vine comanda de la hotspotcaffe

In Cluj amam înțeles ca in curînd vor fi 2 variante (prajitorii) de luat in considerare.

@Liviu - dam it! :-) daca ziceai 1400 eram pe comandă

Reply
(18-03-2015, 18:33)hora_ce Wrote: @Liviu - dam it! :-) daca ziceai 1400 eram pe comandă

Ai urmatoarele posibilitati cu bugetul pe care ti l-ai propus .
Ambele sunt foarte bune si , dupa parerea , mea mult mai usor de utilizat comparativ cu un HX .
Expobar Brewtus IV ( Office Leva Dual Boiler ) cu PID, grup E61, pompa rotativa si conexiune la reteaua de apa - 1450 Euro
sau 1300 Euro modelul cu pompa vibratoare si rezervor pentru apa . 

Reply
(18-03-2015, 18:33)hora_ce Wrote: ...Mâine vine comanda de la hotspotcaffe
In Cluj am în?eles ca in curînd vor fi 2 variante (prajitorii) de luat in considerare.

oferta de la HotSpot Coffee merita nu numai toata consideratia, dar si o discutie separata...
Cat priveste Clujul, Yume coffee roasters vor fi. sunt convins, o prezenta de luat in considerare in cultura noastra a cafelei si nu numai pentru sortimentele lor, ci si pentru cafeaua preparata acolo...
sper sa auzim de acel Bosco cu 2 grupuri :)

Quote: mi-ar place HX (si din punct de vedere al costurilor)
Quote:...daca ziceai 1400 eram pe comandă 

as fi vrut sa vin si eu cu o parere, sfat de achizitie... dar recunosc, in lipsa unor posibilitati concrete de upgrade, care sa ma motiveze, opiniile mele sunt atipice si subiective - alti colegi de forum iti pot fi mult mai de ajutor (!);

HX-ul si DB-ul sunt cai diferite, pentru oameni diferiti si cu disponibilitati diferite!
in fata unei decizii de achizitie ar trebui sa eviti:

- sa alegi HX pe considerentul ca e mai ieftin decat un DB!

- sa alegi DB pe considerentul ca e mai usor de utilizat comparativ cu un HX!

sunt niste criterii evidente pentru toti, dar care te pot pune in situatia de a regreta mai tarziu alegerea facuta!
e un paradox, dar niciodata n-ai sa stii cu adevarat ce vrei, decat dupa ce vei fi folosit deja un espressor prosumer macar cateva luni...
si oricat se analizeaza preturi, discount-uri si 'diferente in ceasca', vei fi cu atat mai aproape de ceea ce ai impresia ca ti-ai dorit, cu cat masina pe care ai cumparat-o e mai sus intr-o ierarhie high-end, deci si mai scumpa...ceea ce te va scuti - cat costa oare asta - de frustrarile si chinuiala de a obtine o extractie baubila, pe o masina mai spre entry-level in ideea "learn on a hard to use platform";
mi se pare normal, pe de alta parte, sa doresti mai multe la un loc, fara sa le poti tine pe toate impreuna :)

daca excludem diversele electrocasnice de facut cafea, imensa majoritate a masinilor espresso din lumea larga, sunt masinile comerciale, mult mai scumpe decat masinile de casa; si marea majoritate a lor sunt masini HX; tot mai putin asemanatoare cu masinile HX de casa; tot un fel de HX-uri sunt si Nuova Simonelli Aurelia si Victoria Arduino Black Eagle, masini care au indeplinit cu brio criteriile severe de stabilitate termica ale WBC si au fost selectate ca atare de-a lungul anilor;

masinile comerciale au destula libertate sa fie foarte diferite intre ele; dar cam toate cele mai noi, tind sa aiba un boiler de extractie in grup sau solidar cu grupul;
boiler de extractie incalzit separat, cu control digital, dar totusi cu apa preincalzita intr-un schimbator de caldura in boilerul de abur,
sau incalzit direct ca schimbator de caldura (cu apa sau abur din boilerul de abur);
iar o masina moderna comerciala ce e numita HX (NS Aurelia II), are controale multiple de temperatura in 3 zone distincte pentru fiecare grup (T3), PID-uri cu sensori de presiune, afisaje digitale etc.

alta e situatia cu masinile de casa:

HX-urile de casa sunt compromisuri ale unor concepte clasice de masini comerciale; in cel mai bun caz, formule comprimate si amputate ale modelelor comerciale moderne; cu prea putin tuning in ansamblul HX-termosifon-E61;

DB - urile de casa sunt masini ad-hoc, fara multe echivalente printre masinile profesionale, care, cand au boilere independente le au de regula ca parte a grupului;

la ambele tipuri, cel mai notabil compromis, este boilerul de capacitate mica;

in formula high-end cea mai intalnita, ambele tipuri de masini de casa se bazeaza pe acelasi grup separat tip E61; care iarasi e un concept clasic; nimic rau in asta: E-61 este frumos si practic si lucreaza foarte bine cu un schimbator de caldura, pentru care a si fost conceput de Faema cu peste 50 de ani in urma;
dar E61 nu e cea mai potrivita solutie pentru o masina cu boilere multiple - e doar o solutie economica, pentru ca grupurile E-61 sunt de mult componente standardizate;

n-as vrea sa ma lungesc iarasi in detalii, dar merita amintit ca un HX supraincalzeste apa in boilerul de aburi, ceea ce face transferul de caldura catre grup mult mai eficient decat in cazul unui DB care incalzeste si mentine apa in boilerul de extractie, sub temperatura de fierbere, ceea ce inseamna mai mult timp si mai multa inertie in incalzirea pasiva a masei de alama a grupului!
grupul E61 este cel care nu numai da stabilitatea in extractie, dar si impune un anume regim de lucru pentru extractie;
incalzirea lui se face prin termosifon, dn boilerul aflat in amonte, prin circulatia naturala a apei intre zone de temperaturi, respectiv densitati diferite;
mai departe insa, specificul HX difera fata de DB:

la HX, temperatura apei in incinta schimbatorului de caldura ("boilerul" in amonte) este de regula aproape de temperatura din boilerul de aburi, adica peste cea de fierbere; datorita diferentei de temperatura intre schimbator si grup (care disipeaza intens caldura) debitul termosifonului (si transferul termic de care aminteam mai sus) e mare si grupul daca nu e folosit (pauzele din utilizarea casnica) tinde sa devina prea cald pentru extractie; de aceea se folosesc restrictoare de debit in circuitul termosifon, care, bine alese pot mentine grupul la o temperatura constanta propice extractiei;
mai intervine aici insa, problema apei din HX, care devine supraincalzita dupa un timp de asteptare si trebuie eliminata prin flush, inaintea extractiei, realizand, daca procesul e bine stapanit, o egalizare temporara intre temperatura din schimbator si cea a grupului;
ar trebui inteles cat de greu (si costisitor totodata) este sa fabrici o masina HX potrivita la mai multe regimuri de exploatare; orice HX cere un tuning, care nu e numai simulare CFD pe ecranele proiectantilor, ci foarte mult si "arhaic" error and trial; si asta costa, cum costa si detasarea de concurenta si restrictoarele de debit si needle valve-urile, injectoarele de tot felul, componentele standardizate de calitate;

la DB, apa circula prin termosifon intre boilerul de extractie - mentinut la o temperatura constanta sub cea de fierbere - si grup;
restrictoarele nu-si mai au rostul, iar circuitele tur-retur ale termosifonului, sunt scurte, pentru un control al temperaturii grupului, facut din boiler;
chiar daca temperatura in boiler e mentinuta peste cea efectiv de extractie (offset), in starea de asteptare (idle) temperatura grupului scade sub cea optima de extractie si e necesar si aici, de regula inainte de extractie, un flush, dar de incalzire grup pentru a aduce mai aproape temperatura grupului de cea din boiler;
se spune despre grupul E61 ca are "amprenta" sa de gust, ceea ce cred ca e adevarat; dar nu neaparat la masinile DB a caror profil de temperatura in extractie in grupul E61 este plat (liniar) si consistent;

in schimb, grupul E61 pe masinile HX are un profil de temperatura in extractie, cu acea cocoasa initiala caracteristica: o portiune suprapusa cu preinfuzia, in care debitul mare realizeaza un transfer termic mare, temperatura creste in grup si apa mai fierbinte decat cea de extractie infuzeaza pucul, grabind procesul de echilibrare termica in masa mai rece a macinaturii;

termosifonul ramane singurul mod de mentinere in parametrii a temperaturii grupului E61; orice alta solutie tehnica, inclusiv cea mai buna, inlocuirea grupului E61 cu ceva conceput special, este mult mai costisitoare; si se practica si la masini de casa - a se vedea modelele La Spaziale S1, sau - foarte interesant (in zona 2k) - Dalla Corte Mini; ambele DB-uri fara E61;
si le amintesc, pentru ca toate - La Cimbali, Faema, E61, La Spaziale, multiboiler, Dalla Corte, on-demand grinding, colaborarea cu Mahlkoenig (GCS - Grinder Control System) - marcheaza traseul de competenta si creatie a unui om: Bruno Dalla Corte...

Quote:apropo radudani - si mi-e mi s-a parut suspect ca foarta multa lume de pe forum s-a orientat catre un cerc restrans de aparate - dar dupa ce am vazut oferta pe piata noastra...
ce variante as avea?

tot ce s-a spus mai sus, in thread, "make sense" :)
e normal sa se considere cu prioritate acel cerc restrans de aparate pentru care se ofera reduceri si pentru care exista mai multa informatie de utilizare in comunitatea de forumisti;
dar pe masura ce membrii comunitatii acumuleaza cunostinte si experienta, apar tot mai multe noutati prin semnaturi...
in plus, exista si in afara forumului o oferta acceptabila atat la noi, cat si in UE;
chiar cu transport gratuit, adus la usa de FedEx;

si ca sa inchei: daca HX-ul rezista ca optiune in ce te priveste, merita sa explorezi, pe un wish list, si un drum pe care sunt putini dintre noi - eu stiu numai de unul, si as fi si eu daca-s putea: spring levers;
ok, sunt (mult) mai scumpe decat prosumerele high-end de electie: Vibiemme, QuickMill, Izzo MyWay, Rocket etc. si asta explica multe;
dar exista si o varianta de spring lever hibrid accesibila in vecinatatea bugetului de care aminteai;
dar cu siguranta foarte putin recomandata pentru situatia ta, la inceput de drum - altfel, cu proprietati zice-se, peste comun: Strega, la noi, dar si in UE (cu starter kit);
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)