am deschis thread-ul luandu-ma dupa titlu, dar vad ca nu intra in discutie decat o singura optiune si asta, deja finalizata;
subscriu in intregime la observatiile pertinente ale lui raducarutasu si lyvyoo!
IMO:
- espressoman/home-barista, adica un pasionat de espresso; cel mai probabil dornic de experimentari si perfectionare; daca e asa, atunci recomandarea mea este mereu pentru o masina robusta, simpla, dar
care sa permita orice performanta; limita sa-i fie numai cel ce o utilizeaza; sa permita valorificarea unui talent si a unei pasiuni existente, dar si a unei indemanari castigate in timp;
modelul in discutie nu intra in aceasta categorie; profile de presiune? profile de temperatura? abur puternic? control manual?
- probabil n-am inteles: dai cca. 1000EUR pe o combina espresso si mai cumperi si un grinder de aproape 400EUR, separat?
- desigur o diversitate de pareri ajuta tuturor sa inteleaga marginile unei lumi in care ne miscam, dar personal cel putin, nu pot sa postez intr-un forum de specialitate ca intr-un chat, sau ca pe skype; orice afirmatie mai indrazneata merita sustinuta de documentarea propriilor experiente, de referinte/link-uri de oarece calibru; nu o putem introduce cu seninatate pentru ca asta credem, sau ca am citit undeva, nu mai tinem minte unde...pentru ca altii, anonimi cititori, sa preia ideea si sa o duca mai departe, tot asa, fara sa mai stie unde au citit...
- sunt printre cei care pun la indoiala multe percepte tabu din lumea asta espresso; dar ramane un hard core, putin diferit pentru fiecare,
pe care-l respectam cu totii pentru ca ne defineste ca si comunitate; ca exemplu: (imi place sa cred ca) un espressoman/barista-de-casa va accepta ca unul din cele mai 'de aur' espresso poate fi preparat pe un NS Aurelia II si ca unul, chiar mai bun, poate fi preparat pe o masina de casa, manuala cu levier, gen Cremina - model de simplitate si robustete, mai poate fi preparat chiar si pe un HX de casa; dar imposibil, pentru orice eperimentat barista, pe o masina de facut espresso de 4-5 Kg, cu plastic si tabla de otel, eventual si cu PID-uri :)
am folosit un an un 'espressor' Krups - fiecare incepe de unde poate, sau de unde e, dar trebuie sa ajunga la a intelege detaliile tehnice si a accepta cele de mai sus, pentru a se putea intelege cu ceilalti...
si in afara de consideratiile tehnice, mai ramane ceva si mai greu de definit, un espresso "facut cu mana ta"; si atunci, pentru restul, nu vad o deosebire esentiala intre o masina espresso (super)automata si una semi-automata, dar debila, 'carpita' cu automatizari plug-in;
cele de mai sus nu pot fi, cred, pricina de polemica;
daca se intelege ca reprezinta deosebirea dintre o abordare traditionala, intuitiva si una modernista, mai stiintifica si comercial-pragmatica;
deocamdata e loc pentru fiecare, dar inoxul, plasticul modern,
computer aid-ul, sau macar protezarea PID, sunt viitorul si in espresso; batranele firme de familie italiene vor fi cumparate de, sau metamorfozate in, colosi ai lumii cafelei; si atunci poate vom fi de acord ca ibricul de cupru al bunicii facea o turceasca nemaipomenita in comparatie cu actuala combina chinezeasca, din inox si plina de luminite colorate :)
* Aurelia II (fie si pentru WBC 2013) e o masina tradtionala grefata inteligent cu destula electronica; ce se poate imagina ca ar trebui controlat, poate fi controlat manual sau programat la ea; boilerele sunt de... cupru si are si schimbator de caldura - fara legatura cu considerente de marketing; si
inca ceva Aurelia, modelul precedent era probabil cea mai stabila termic masina comerciala;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)