(17-07-2016, 08:01)Klaxa Wrote: ...Daca citeam cu atentie aici, imi dadeam seama ca nu e cazul. ...
ai facut foarte mult oricum, de obicei intrebatorii raman la primul nivel de semnificatie si nu folosesc nici "search"-ul si nici timpul lor, procedand ca si cum timpul celorlalti le-ar apartine...
(15-07-2016, 11:22)Klaxa Wrote: ... Nu vreau sub nici o forma sa depasesc 2500 lei, din care rasnita e deja 1200, mai trebuie tamper, probabil cantar...
...incep sa dau inapoi. Inca nu am raspunsul la intrebarea din titlu. Ma intreb daca merita investitia si efortul ulterior de documentare, reglare, formare a mainii pana la obtinerea unui espresso decent. ...
nu mi se pare probabil ca cineva sa reuseasca sa te 'urneasca din indecizie' cu un raspuns pe tava!
pana la urma, raspunsurile la principalele intrebari, trebuie sa ti le dai singur(a):
-
iti place espresso, cu adevarat? ai baut mai multe, chiar multe, espresso-uri pe care sa le consideri bune? dar nu numai de la Origo sau Guido, poate fi si Presco din Baia Mare, sau destui altii, din Cluj...
bea cat mai mult espresso bine facut - de altii,
din cafea proaspat prajita!
- dac-ai ajuns sa-ti pui problema espresso, atunci
dece incepi cu o limitare drastica a sumei ce o poti cheltui pe echipamente? cine crede oare ca incepatorii trebuie sa bea cafea mai proasta pentru ca tot n-au inca gusturile formate si trebuie sa se (auto)educe etc. ?!
considera o dotare buna, vezi apoi cat costa, fa comparatii, cauta -
nu sfaturi, ci echipamente (!) - si amana cumpararea pana vei putea sa-i faci fata material!
daca vei avea vreodata motivatia si resursele necesare!
pana atunci, poti
bea cafea proaspat prajita, extrasa cu o metode alternative: ibric, frenchpress, V60 sau
drip in general;
incearca sa vezi avantajele unui inceput cu o dotare buna, nu
entry-level...
cu un echipament de incepator e mult mai greu sa faci un espresso decent, decat cu un echipament din gama prosumer!
nu sunt un adept al invatarii pe calea cea grea, cea dura - cale a deselor frustrari si descurajari!
oricat timp ai avea, nu merita sa-l irosesti cu cafea decofeinizata si echipamente espresso entry-level!
in plus, ajungi sa stapanesti echipamentul
entry-level, in limitele sale, cam atunci cand ai inceput sa te plictisesti de el!
iar toata experienta castigata cu un
entry-level, sa zicem un SBDU - Lelit, Gaggia, Silvia, cum se practica - nu-ti foloseste la nimic, chiar te incurca, pe un, sa zicem, dual-boiler cu PID!
trebuie sa incepi cu echipamente bune, care te ajuta, te motiveaza sa mergi mai departe!
ce mai, avand echipamente bune pe care ajungi sa stii sa le folosesti, poti sa-ti raspunzi singur la intrebarea:
dece m-am bagat in treaba asta?!
- conseciinta a celor de mai sus, e inevitabilul
cost! o prastie foloseste ca propulsor latex-ul; orice incercare de a transforma alte materiale in elastic de prastie comporta riscuri majore
[Image: smile.gif]
si trebuie sa ai in vedere ceva de genul TCO (
total cost of ownership), adica sa adaugi la costurile initiale si ocazionale pe parcurs, si
costul periodic/
lunar al cafelei proaspat prajite! care e la 70 - 120+ lei/Kg pentru o cafea de la decent in sus ...
cu banii cheltuiti pe cafea (4-5 Kg/luna, verde) mi-as putea lua un espressor prosumer la fiecare 2 ani!
IMO, take it or leave it: nu merita sa te gandesti la a-ti
prepara espresso acasa, decat daca il vei putea face din cafea arabica naturala, cu echipamente (espressor si rasnita) de nivel prosumer!
altfel, ai intotdeauna alternativele de extractie cafea mult mai ieftine si pentru multi impatimiti in ale cafelei, pe deplin satisfacatoare!
principalul castig, principalul pas, este
intelegerea rolului cafelei proaspat prajite si imediat inainte de extractie macinate!
cafeaua este un aliment si deci, ar trebui sa mai aiba inglobata in ea viata, energie naturala!
boabele prajite din pungi si cutii, in rafturile magazinelor, sunt mumificate: impregnate cu sute de chimicale pentru a-i pastra aspectul, a-i reface mirosul si efectele... cafeaua ambalata si conservata nu e cafea naturala, cel putin nu ca aliment si nu ca medicament ...
multi intra in cursa asta - nebuneasca pentru unii - a echipamentelor pentru espresso, tot mai sofisticate si tot mai scumpe; pentru ca odata intrat, nu poti trai cu frustrarea, cu complexele continue ca tu nu ai asa ceva si nu stii ce-i aia
[Image: smile.gif]
vreau sa spun ca esentiala e cafeaua, nu masinile; dar e adevarat, daca vrei sa zbori, iti cumperi un helicopter, sau avion, nu o iei iarasi de la Aurel Vlaicu incoace...
altfel, pe planeta asta cei mai multi isi desfasoara viata la sol
[Image: smile.gif]
Klaxa Wrote:...vreau neaparat si cappuccino iar frotarea laptelui am inteles ca nu e asa simpla cum pare pe youtube...
cred ca multi din membrii forumului au ramas la, sau au descoperit, obiceiul de a bea espresso cu lapte frotat;
si asta pare sa fie considerat de
hard core-ul purist, un obicei degradant vs. calitatea de bautor de espresso
[Image: smile.gif]
se discuta mai putin in forum despre asta - nu cum se froteaza laptele, cat de tidaka trebuie sa fie varful de abur, ci pur si simplu cum e mai buna si ce gust are o bautura pe baza de lapte si espresso!
in ce priveste varful de abur, conteaza desigur
geometria gaurilor - numar si diametru, unghiul de iesire a jetului, dar mai ales, asezarea varfului de abur in masa de lapte si in raport cu peretii pitcher-ului, sectiunea insumata a orificiilor si debitul de abur furnizat de boiler in regim constant (la ce sectiune totala, presiune etc.) si mai sunt ele...
dar toate de mai sus au un bottom line:
volumul boilerului de abur; ori aici, masinile prosumer au cat de cat un volum ce poate fi acceptat ca si compromis (1,5-2l... de la 3l in sus nu mai vorbim de compromis!)
vreau sa spun ca frotarea laptelui nu se face pe youtube ci in latiera de inox si devine chiar simpla, daca masina espresso furnizeaza abur suficient de puternic!
p.s.
nu stiu cum se 'nasc'
bautorii de espresso; cu siguranta nu prin imitatie, sau prozelitism!
dar uneori, cu un espresso
straight in fata imi amintesc de niste prieteni, cu multe decenii in urma (asta ar fi 'cheia'), din Cluj, dar care lucrau in Bucuresti: in fiecare dimineata isi preparau pe aragaz extractul de cafea intr-un
moca pot traditional si il beau in cescute mici, gen pahare de tuica; de obicei, fara zahar (!) - o bautura 'grea', uleioasa pe care cu siguranta ar fi preferat-o alternativei (daca le-as fi putut-o oferi) unei extractii din al n-lea val, pe o masina espresso profesionala si cu cafea de specialitate, sau chiar de fitze
[Image: smile.gif]
ca ei, cu siguranta mai erau si altii, chiar si atunci, chiar si la noi;
totdeauna mi-am zis ca asa ceva se numeste a fi bautor nativ de espresso;
vreau sa spun ca nu trebuie neaparat sa te imbraci cum zice 'moda', ci cu haine pe care le simti placute si care iti vin tie bine!
da, in acest forum s-au strans o multime de entuziasti ai prepararii espresso-ului acasa, dar exista viata si in afara forumului si acolo e marea majoritate a bautorilor de cafea; cafea degradata de timp, de robuste inferioare, de uleiuri aromatizante, de tratamente cu abur etc.
daca printre ei sunt si bautori de espresso, de cafea infuzata sub presiune, ei deja beau asa ceva;
si nu cred ca sunt in cautarea vreunei perfectiuni...
si probabil principalul salt calitativ ce l-ar accepta daca n-ar fi asa de complicat (cumparat de la magazinul din colt vs. cumparat online, 'pe neve', cu plata transportului) si de scump, ar fi sa treaca pe
consumul de cafea arabica naturala, proaspat prajita; nu atat pentru un gust mai bun, cat pentru efecte mai bune...inclusiv cardiace;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)