Hello There, Guest! Login Register


Vreau sa devin espressoman?

#1
Bine (ca) v-am gasit!

Nu aveam idee ce inseamna un espresso adevarat, pana nu am dat peste acest site. Inteleg acum ca prepararea lui e o adevarata stiinta, dar si arta in acelasi timp. Am citit, in ultima saptamana, mai mult decat credeam ca am s-o fac vreodata, despre espresso-ul perfect si cei 4 M necesari pentru a-l obtine.

Suntem (2) bautori ocazionali de espresso/cappuccino - doar in oras/concedii. Acasa bem doar cafea la filtru, in special decofeinizata (Dallmayr din comert). Consumul de espresso ar fi de 4-5/zi, cu variatii ocazionale in sus, cand avem vizitatori.

Am purces la cercetari asupra rasnitei si m-am oprit la Bezzera BB005 (ipotetic, nu am cumparat-o inca). Asupra espressor-ului nu m-am decis inca. Nu vreau sub nici o forma sa depasesc 2500 lei, din care rasnita e deja 1200, mai trebuie tamper, probabil cantar...

DAR, tot citind si studiind, am incep sa dau inapoi. Inca nu am raspunsul la intrebarea din titlu. Ma intreb daca merita  investitia si efortul ulterior de documentare, reglare, formare a mainii pana la obtinerea unui espresso decent. Plus ca vreau neaparat si cappuccino iar frotarea laptelui am inteles ca nu e asa simpla cum pare pe youtube.

Am nevoie de ajutor ca sa ma urnesc din indecizie. Asadar ma adresez voua cu cateva intrebari (probabil vor mai urma si altele).

- In primul rand, unde in Arad (eventual Timisoara) putem bea espresso si capuccino adevarat? Trebuie sa testam produsele inainte de a merge mai departe. [Image: rolleyes.gif]

- Cum iese espresso din decofeinizata? Am gasit online cafea proaspat prajita decaf, e OK? Voi pe care o recomandati?

- Am inteles ca la schimbarea cafelei trebuie re-reglata rasnita, corect? Probabil noi vom bea mai mult decaf, dar musafirii nostri nu. Deci, cum procedez? Le spun "stati un pic sa fac vreo 3-4 ture de proba, pana o nimeresc"?  [Image: biggrin.gif]

Multumesc pentru orice raspunsuri/opinii/sugestii.
 
Reply
#2
Astept setul 2 de intrebari
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#3
(15-07-2016, 13:35)scientist Wrote: Astept setul 2 de intrebari

Nu ai raspuns la cele din primul set? Sau?

Cred ca trebuie "rezolvat" setul 1 pentru a trece mai departe.

Momentan am ajuns sa ma uit la asa ceva.  (Nu dati cu pietre!)
 
Reply
#4
Salut, 

O sa incerc sa raspund punctual, pe baza experientei mele. Rog colegii cu mai multa experienta sa completeze in functie de opiniile lor. [Image: smile.gif]

1. In bugetul de 2500 vad 2 optiuni viabile:
- In cazul in care nu te deranjeaza o rasnita manuala, consider ca vei obtine un rezultat in ceasca foarte bun cu Lelit PL41TEM(2050RON cu tamper inclus) si KINU M38(498 RON).
- In cazul in care doresti neaparat o rasnita electrica, atunci o alegere buna ar fi Pachetul Barista Home Basic de la Lelit. As mentiona aici ca, odata ce vei avea mai multa experienta si vei dori rezultate mai bune, va trebui sa schimbi rasnita cu una mai performanta. Oferte bune la rasnite performante se gasesc destul de des pe bursa si ai putea lua in calcul achizitia unei rasnite la mana a doua.
2.Nu stiu de locuri din Arad sau Timisoara, dar daca ajungi in Bucuresti poti incerca o cafea buna la Origo sau Guido.
3.Legat de cafea decofeinizata gasesti destul de multe informatii aici:  http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...ofeinizata . 
4.In caz de musafiri ar trebui sa reglezi rasnita pentru cafeaua achizitionata cu ceva timp in avans si sa notezi treapta de rasnire. Atunci cand vin invitatii poti doar sa schimbi treapta de rasnire. 

In final, as vrea sa adaug ca frotarea nu este atat de complicata. Consider ca este imposibil ca dupa o saptamana de exercitiu sa nu obtii un rezultat decent. Nu va fi perfect, dar va fi mai bun decat ce poti obtine cu aparatul din link-ul tau.
Expobar Brewtus IV, Honne Home, Cafflano Kompresso, Kinu M47,  Hario V60 Drip Scale
 
Reply
#5
Multumesc de raspunsuri. Am luat in considerare deja pachetul Home Basic. Cochetam chiar si cu Premium-ul. Dar tot as vrea sa degust inainte de a cumpara ceva.

Daca ar fi sa dati note la produsul final si 9,90 ar fi espresso-ul (aproape) perfect pe care-l faceti voi, ce nota ar primi ceea ce rezulta dintr-un "espressor" automat de 2500 de lei? Cu acelasi tip de cafea.
 
Reply
#6
iti pot da un raspuns-evident subiectiv.
un prieten are un automat (saecco) chiar la vreo 2900 de lei iar diferenta intre ce scot eu si ce scoate el e uriasa...
- nota 3 pt saecco cu usoara indulgenta (asta folosind cafea prospat prajita)
Spor!!!
DC Studio/Honne Home
PAST-Expobar Brewtus IV, Honne Home,CEADO E5P,ESPRO Tamper , Felicita Scale,IMS vs VST,Motta Distribution Tool
Lelit41TEM,Lelit43MMI
 
Reply
#7
(15-07-2016, 17:05)Klaxa Wrote: Multumesc de raspunsuri. Am luat in considerare deja pachetul Home Basic. Cochetam chiar si cu Premium-ul. Dar tot as vrea sa degust inainte de a cumpara ceva.

Daca ar fi sa dati note la produsul final si 9,90 ar fi espresso-ul (aproape) perfect pe care-l faceti voi, ce nota ar primi ceea ce rezulta dintr-un "espressor" automat de 2500 de lei? Cu acelasi tip de cafea.


Espressorul plecare l-am avut, Lelit PL41 TEM, scotea între 8 , 8,5 , până spre 9. Dar cu o râșnița buna, care e mai importantă si cu o cafea proaspăt prăjită
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#8
TEM-ul este f bun pentru inceput, oricum cam dupa 6 luni ai sa stii cam ce-ti trebuie [Image: smile.gif] Asta daca ai folosit TEM-ul un perioada asta.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#9
Parerea mea eate sa nu te apuci de espresso daca bei decofeinizata. Calitatea bauturii nu va fi apropiata de cafeaua de specialitate chiar daca decofeinizarea s-a facut prin procedeul swiss water. Care sunt problemele de sanatate care te fac sa alegi decofeinizata? (Daca nu sunt indiscret). Daca nu poti bea decat decofeinizata, ia o rasnita, oricare si in ibric. Rezultatul la espresso di decof, nu merita investitia. Daca bei bere fara alcool, nu iti iei KEG, racitor, halbe si congelatir pentru halbe, agati o cuyie de nealcoolizata de la non stop si asta e. Nu va fi niciodata ca o bere manufacturata, un stout, un IPA etc.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#10
Fara a dori sa ofensez pe cineva si cu regretul ca exista persoane care, poate, datorita unor probleme medicale nu pot consuma decat decaf, spun si eu ca impartasesc punctul de vedere al lui stefandinescu.
De ce?
Deoarece am prajit decaf si am incercat sa-l si beau. Nu am reusit sa fac nicio combinatie de gramaje, granulatii, temperaturi etc, din care sa scot o bautura decenta dupa gustul meu si apropiata de cea cu care eram obisnuit, preparata din boabe normale.
Orice as fi facut imi rezulta un lichid cu gust pe care nu il puteam încadra decat la ceva artificial, nefiresc pentru cafea.
Chiar ma gandeam ca, daca nu as mai avea voie sa beau cafea din boabe reale, as prefera sa renunt complet la a mai consuma espresso.
Experienta decaf mi-a amintit de armata, cand ne mai distram pe la instrucții si incercam sa vedem cum miroase o floare parfumata avand masca de gaze pe figura ! Blush
Rezultatul il bănuiești oricine: deloc!
Mie cam asa mi s-a parut si cafeaua decaf in comparatie cu cea normala Sad
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#11
Dupa parerea mea, cafeaua fara cofeina se incadreaza perfect intre berea fara alcool si salariul fara bani.  [Image: biggrin.gif]
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#12
Poti incerca un shot normal si unul decaf si la final sa faci alegerea. E foarte posibil sa nu gasesti asa mare diferenta ca incepator in domeniu. Eu mai prajesc decaf si am multi care nu si-au dat seama ce e desi spun ca nu stiu ce pandalii ii apuca de la decaf. Desigur am si "alergici la cofeina" si altceva nu beau, dar ei considera espresso ala de i-a otravit prin Italia, juma robusta ieftina. Poate gasesti un coleg la care sa mergi cu o decaf proaspat si corect prajita si astfel rezolvi dilema.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#13
da, neaparat sa te duci la un forumist sa bei un espresso din arabica 100%. In situatia ta eram si eu acum patru ani cand m-am lasat de baut cafele, trecusem pe decofeinizata pentru-ca ma lua cu palpitatii de la robusta nenorocita stropita cu diferite arome sintetice ambalata sub diferite brand-uri. Si la baruri pricopsite o sa ai surprize de espresso cu palpitatii, pentru-ca nu-si permit sa puna numai arabica, 18g de arabica prajita cu sapte zile in urma, la 30g de lichid, nici la 15lei espresso nu-ti face [Image: smile.gif] Doar sa bei la sediul unui prajitor de la care comandam noi aici.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#14
(15-07-2016, 19:05)stefandinescu Wrote: Care sunt problemele de sanatate care te fac sa alegi decofeinizata?

Ultimul espresso l-am baut cu muuuulti ani in urma si s-a lasat cu palpitatii, tremurici, ameteli, ce mai, rau in toata regula. Nu stiu din ce a fost facut, dar sigur nu din cafea proaspat prajita 100% arabica.
N-am renuntat la cafea atunci, dar am baut doar filtru, mult diluat cu lapte si apa - un fel de zeama lunga cu iz vag de cafea. Cu mai bine de un an in urma, am descoperit ca atat eu, cat si sotul, avem tensiunea mica prea mare - valori constant peste 90, chiar 95-98. De atunci acasa bem decofeinizata, eu ma invart pe la 90 acum, el mai putin dar ajutat de pastile.

Problema e ca nu am incercat espresso din boabe reale, ca cele pe care le laudati voi. Mi-a placut tare mult Julius Meinl, si Cafe Vergnano, si Illy. Cappuccino decaf toate, la diverse baruri/restaurante. Probabil ca un espresso adevarat mi s-ar parea sublim si, fiind din arabica 100%, sunt ceva sanse ca "ceasul" meu sa nu aiba nimic impotriva. Mariano a confirmat ca se poate.

O sa astept ocazia de a incerca adevaratul espresso, poate ajung in capitala, poate apare vreo prajitorie prin zona. Sau un forumist aradean prietenos. [Image: rolleyes.gif]

Oare de ce nu prind prajitoriile in partea de vest? Am citit undeva pe forum ca si Papa Jacques spunea acelasi lucru.
 
Reply
#15
Avem prajitorie la Timisoara, mai avem una la Oradea, de asemenea la Cluj-Napoca vreo trei, chiar si in Baia Mare. Eu zic ca sunt intr-un număr suficient raportat la nr. de espressomani. Plus de asta, in ziua de azi, curieratul e mai rapid ca oricând. Si încă ceva: Nu toate prajitoriile au si cafenele.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
 
Reply
#16
În zona Auchan din Mall-ul timișorean este o cafenea unde se poate bea o cafea buna. Am încercat week-endul trecut si a fost OK.
 
Reply
#17
De unde iau cafeaua ?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#18
De la Pressco.
 Lelit PL41TEM, Ascaso I-mini I1, Kinu Phoenix
 
Reply
#19
"Oare de ce nu prind prajitoriile in partea de vest" Klaxa vezi ca ai extraterestrii la Cluj, Yume!!!!
Chiar ma enerveaza ca Ardealul asta este de fiecare data peste......Ii astept eu la plaja si le dau eu nana [Image: smile.gif]
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#20
(16-07-2016, 07:39)Gozmin Wrote: Avem prajitorie la Timisoara, ...

Unde? Scuza-mi ignoranta, dar nu stiu ce prajitorie reprezinti.
Are cafenea?

EDIT: Am google-it si zilele trecute dar cred ca am sarit peste rezultat. Sun Cofee? N-am descoperit inca daca are sau nu cafenea, am vazut insa ca organizeaza periodic degustari.
 
Reply
#21
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...prajitorie

Colaboreaza cu o cafenea in TM - Aelthernativ
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#22
(16-07-2016, 17:15)Lyvyoo Wrote: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...prajitorie

Colaboreaza cu o cafenea in TM - Aelthernativ

Multumesc, Lyvyoo. Toate informatiile sunt aici, trebuie sa folosesc mai mult butonul Search. [Image: rolleyes.gif]
 
Reply
#23
(16-07-2016, 17:05)Klaxa Wrote:
(16-07-2016, 07:39)Gozmin Wrote: Avem prajitorie la Timisoara, ...

Unde? Scuza-mi ignoranta, dar nu stiu ce prajitorie reprezinti.
Are cafenea?

Eu nu reprezint nicio prajitorie, eu doar imi cumpar boabele de la ei. Daca va referiti la altceva rogu-va fiti mai explicita ... Eu nu incerc decat sa ajut.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
 
Reply
#24
(17-07-2016, 00:59)Gozmin Wrote:
(16-07-2016, 17:05)Klaxa Wrote:
(16-07-2016, 07:39)Gozmin Wrote: Avem prajitorie la Timisoara, ...

Unde? Scuza-mi ignoranta, dar nu stiu ce prajitorie reprezinti.
Are cafenea?

Eu nu reprezint nicio prajitorie, eu doar imi cumpar boabele de la ei. Daca va referiti la altceva rogu-va fiti mai explicita ... Eu nu incerc decat sa ajut.

Imi cer scuze, am interpretat gresit postarea ta. Am citi repede "Avem prajitorie la Timisoara, mai avem una la Oradea, de asemenea la Cluj-Napoca vreo trei, chiar si in Baia Mare" si am crezut ca e vorba de o singura firma, cu prajitorii in orasele enumerate, si ca vorbesti in numele ei.
Daca citeam cu atentie aici, imi dadeam seama ca nu e cazul. Mea culpa, a fost o "greseala de incepator" si imi pare rau pentru ea.
 
Reply
#25
(17-07-2016, 08:01)Klaxa Wrote: ...Daca citeam cu atentie aici, imi dadeam seama ca nu e cazul. ...

ai facut foarte mult oricum, de obicei intrebatorii raman la primul nivel de semnificatie si nu folosesc nici "search"-ul si nici timpul lor, procedand ca si cum timpul celorlalti le-ar apartine...
 
(15-07-2016, 11:22)Klaxa Wrote: ... Nu vreau sub nici o forma sa depasesc 2500 lei, din care rasnita e deja 1200, mai trebuie tamper, probabil cantar...
...incep sa dau inapoi. Inca nu am raspunsul la intrebarea din titlu. Ma intreb daca merita investitia si efortul ulterior de documentare, reglare, formare a mainii pana la obtinerea unui espresso decent. ...

nu mi se pare probabil ca cineva sa reuseasca sa te 'urneasca din indecizie' cu un raspuns pe tava!
pana la urma, raspunsurile la principalele intrebari, trebuie sa ti le dai singur(a):

- iti place espresso, cu adevarat? ai baut mai multe, chiar multe, espresso-uri pe care sa le consideri bune? dar nu numai de la Origo sau Guido, poate fi si Presco din Baia Mare, sau destui altii, din Cluj...
bea cat mai mult espresso bine facut - de altii, din cafea proaspat prajita!
- dac-ai ajuns sa-ti pui problema espresso, atunci dece incepi cu o limitare drastica a sumei ce o poti cheltui pe echipamente? cine crede oare ca incepatorii trebuie sa bea cafea mai proasta pentru ca tot n-au inca gusturile formate si trebuie sa se (auto)educe etc. ?!
considera o dotare buna, vezi apoi cat costa, fa comparatii, cauta - nu sfaturi, ci echipamente (!) - si amana cumpararea pana vei putea sa-i faci fata material!
daca vei avea vreodata motivatia si resursele necesare!
pana atunci, poti bea cafea proaspat prajita, extrasa cu o metode alternative: ibric, frenchpress, V60 sau drip in general;
incearca sa vezi avantajele unui inceput cu o dotare buna, nu entry-level...
cu un echipament de incepator e mult mai greu sa faci un espresso decent, decat cu un echipament din gama prosumer!
nu sunt un adept al invatarii pe calea cea grea, cea dura - cale a deselor frustrari si descurajari!
oricat timp ai avea, nu merita sa-l irosesti cu cafea decofeinizata si echipamente espresso entry-level!
in plus, ajungi sa stapanesti echipamentul entry-level, in limitele sale, cam atunci cand ai inceput sa te plictisesti de el!
iar toata experienta castigata cu un entry-level, sa zicem un SBDU - Lelit, Gaggia, Silvia, cum se practica - nu-ti foloseste la nimic, chiar te incurca, pe un, sa zicem, dual-boiler cu PID!
trebuie sa incepi cu echipamente bune, care te ajuta, te motiveaza sa mergi mai departe!
ce mai, avand echipamente bune pe care ajungi sa stii sa le folosesti, poti sa-ti raspunzi singur la intrebarea: dece m-am bagat in treaba asta?!
- conseciinta a celor de mai sus, e inevitabilul cost! o prastie foloseste ca propulsor latex-ul; orice incercare de a transforma alte materiale in elastic de prastie comporta riscuri majore [Image: smile.gif]
si trebuie sa ai in vedere ceva de genul TCO (total cost of ownership), adica sa adaugi la costurile initiale si ocazionale pe parcurs, si costul periodic/lunar al cafelei proaspat prajite! care e la 70 - 120+ lei/Kg pentru o cafea de la decent in sus ...
cu banii cheltuiti pe cafea (4-5 Kg/luna, verde) mi-as putea lua un espressor prosumer la fiecare 2 ani!

IMO, take it or leave it: nu merita sa te gandesti la a-ti prepara espresso acasa, decat daca il vei putea face din cafea arabica naturala, cu echipamente (espressor si rasnita) de nivel prosumer!

altfel, ai intotdeauna alternativele de extractie cafea mult mai ieftine si pentru multi impatimiti in ale cafelei, pe deplin satisfacatoare!
principalul castig, principalul pas, este intelegerea rolului cafelei proaspat prajite si imediat inainte de extractie macinate!
cafeaua este un aliment si deci, ar trebui sa mai aiba inglobata in ea viata, energie naturala!
boabele prajite din pungi si cutii, in rafturile magazinelor, sunt mumificate: impregnate cu sute de chimicale pentru a-i pastra aspectul, a-i reface mirosul si efectele... cafeaua ambalata si conservata nu e cafea naturala, cel putin nu ca aliment si nu ca medicament ...

multi intra in cursa asta - nebuneasca pentru unii - a echipamentelor pentru espresso, tot mai sofisticate si tot mai scumpe; pentru ca odata intrat, nu poti trai cu frustrarea, cu complexele continue ca tu nu ai asa ceva si nu stii ce-i aia [Image: smile.gif]
vreau sa spun ca esentiala e cafeaua, nu masinile; dar e adevarat, daca vrei sa zbori, iti cumperi un helicopter, sau avion, nu o iei iarasi de la Aurel Vlaicu incoace...
altfel, pe planeta asta cei mai multi isi desfasoara viata la sol [Image: smile.gif]
 
Klaxa Wrote:...vreau neaparat si cappuccino iar frotarea laptelui am inteles ca nu e asa simpla cum pare pe youtube...

cred ca multi din membrii forumului au ramas la, sau au descoperit, obiceiul de a bea espresso cu lapte frotat;
si asta pare sa fie considerat de hard core-ul purist, un obicei degradant vs. calitatea de bautor de espresso[Image: smile.gif]

se discuta mai putin in forum despre asta - nu cum se froteaza laptele, cat de tidaka trebuie sa fie varful de abur, ci pur si simplu cum e mai buna si ce gust are o bautura pe baza de lapte si espresso!

in ce priveste varful de abur, conteaza desigur geometria gaurilor - numar si diametru, unghiul de iesire a jetului, dar mai ales, asezarea varfului de abur in masa de lapte si in raport cu peretii pitcher-ului, sectiunea insumata a orificiilor si debitul de abur furnizat de boiler in regim constant (la ce sectiune totala, presiune etc.) si mai sunt ele...
dar toate de mai sus au un bottom line: volumul boilerului de abur; ori aici, masinile prosumer au cat de cat un volum ce poate fi acceptat ca si compromis (1,5-2l... de la 3l in sus nu mai vorbim de compromis!) 
vreau sa spun ca frotarea laptelui nu se face pe youtube ci in latiera de inox si devine chiar simpla, daca masina espresso furnizeaza abur suficient de puternic!

p.s.
nu stiu cum se 'nasc' bautorii de espresso; cu siguranta nu prin imitatie, sau prozelitism!
dar uneori, cu un espresso straight in fata imi amintesc de niste prieteni, cu multe decenii in urma (asta ar fi 'cheia'), din Cluj, dar care lucrau in Bucuresti: in fiecare dimineata isi preparau pe aragaz extractul de cafea intr-un moca pot traditional si il beau in cescute mici, gen pahare de tuica; de obicei, fara zahar (!) - o bautura 'grea', uleioasa pe care cu siguranta ar fi preferat-o alternativei (daca le-as fi putut-o oferi) unei extractii din al n-lea val, pe o masina espresso profesionala si cu cafea de specialitate, sau chiar de fitze [Image: smile.gif]
ca ei, cu siguranta mai erau si altii, chiar si atunci, chiar si la noi;
totdeauna mi-am zis ca asa ceva se numeste a fi bautor nativ de espresso;

vreau sa spun ca nu trebuie neaparat sa te imbraci cum zice 'moda', ci cu haine pe care le simti placute si care iti vin tie bine!
da, in acest forum s-au strans o multime de entuziasti ai prepararii espresso-ului acasa, dar exista viata si in afara forumului si acolo e marea majoritate a bautorilor de cafea; cafea degradata de timp, de robuste inferioare, de uleiuri aromatizante, de tratamente cu abur etc.
daca printre ei sunt si bautori de espresso, de cafea infuzata sub presiune, ei deja beau asa ceva;
si nu cred ca sunt in cautarea vreunei perfectiuni...
si probabil principalul salt calitativ ce l-ar accepta daca n-ar fi asa de complicat (cumparat de la magazinul din colt vs. cumparat online, 'pe neve', cu plata transportului) si de scump, ar fi sa treaca pe consumul de cafea arabica naturala, proaspat prajita; nu atat pentru un gust mai bun, cat pentru efecte mai bune...inclusiv cardiace;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#26
Multumesc tuturor pentru parerile exprimate (radudani [Image: 77.gif] ).

Ce va urma?

Pasul 1, obligatoriu:
(17-07-2016, 14:40)radudani Wrote: bea cat mai mult espresso bine facut - de altii, din cafea proaspat prajita!
Din pacate, nu prea am unde sa-l beau in Arad. Dar tot voi ajunge eu pe undeva unde sa gasesc!

DACA experienta nu se lasa cu palpitatii (la propriu) -> pasul 2: dotarea. Si aici o sa tin cont de sfatul lui radudani:
(17-07-2016, 14:40)radudani Wrote: considera o dotare buna, vezi apoi cat costa, fa comparatii, cauta - nu sfaturi, ci echipamente (!) - si amana cumpararea pana vei putea sa-i faci fata material!
... take it or leave it: nu merita sa te gandesti la a-ti prepara espresso acasa, decat daca il vei putea face din cafea arabica naturala, cu echipamente (espressor si rasnita) de nivel prosumer!
Voi cauta, ma voi documenta si voi lua decizia in cunostinta de cauza.

Voi reveni cand (si daca) ajung la pasul 2. Toate cele bune!
 
Reply
#27
Poate merita o deplasare la intalnirea de la Timisoara, care se cloceste acum, vedeti topicul dedicat...
Acolo ati putea eventual experimenta si metode alternative la espresso, mult mai putin costisitoare ca dotare, mai discrete in bucatarie, transportabile in concediu fara efort deosebit, intretinere apropiata de zero, cat despre rezultatul in ceasca, nu sunt singurul care a trecut prin experienta espressor acasa si a zis pas.
Nu dau cu parul, doar informez, sa stiti ca exista. Smile
Cafeaua proaspat prajita este un element in ecuatia asta mai important decat metoda de preparare Wink
 
Reply
#28
(18-07-2016, 17:15)renatoa Wrote: Poate merita o deplasare la intalnirea de la Timisoara, care se cloceste acum, vedeti topicul dedicat...

Este vorba de cursurile de barista din 25-27 iulie? Nu ma tenteaza (inca) sa fac un curs, dar pentru o degustare de produse Sun Coffee as merge sigur in Timisoara. Ultima a fost in 28 mai. Pe cand urmatoarea, stie cineva?
 
Reply
#29
Daca ai bani de pachetul Premium de la Lelit eu pe ala as merge.
La mine bugetul a fost mult mai mic, max 1000ron si am inceput sa fiu multumit de rezultate rapid.
Dupa mine cafeaua este cea mai importanta, neaparat sa fie proaspata, prajita de cateva zile (despre decaf nu stiu, nu ma pronunt)
Procedura de preparare se invata usor, mai ales cu "sculele" de la Lelit, fata de ce am eu... o sa te descurci.
Bafta!
Gaggia Espresso Pure / Ascaso i-mini i2 / IMS basket / Naked Portafilter / Self-made tamper
La Pavoni Professional / Cafflano Kompresso / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#30
Vedeti in topicul timisorenilor, cea la care va sugerasem a fost deja, era o intalnire informala, nu un curs.

(19-07-2016, 15:03)Klaxa Wrote:
(18-07-2016, 17:15)renatoa Wrote: Poate merita o deplasare la intalnirea de la Timisoara, care se cloceste acum, vedeti topicul dedicat...

Este vorba de cursurile de barista din 25-27 iulie? Nu ma tenteaza (inca) sa fac un curs, dar pentru o degustare de produse Sun Coffee as merge sigur in Timisoara. Ultima a fost in 28 mai. Pe cand urmatoarea, stie cineva?
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)