• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cafea decofeinizata

#1
Am remarcat cu mare tristete ca indiferent de furnizor cafeaua decofeinizata este mult prea prajita pentru gustul meu si mult mai prajita fata de cea cu cofeina. Ca o comparatie: cumparata de la Sarkis sau Zapata (de la cel din urma am cumparat o singura data - nu-mi place personalul vanzator) este la fel de arsa ca si cea (cu cofeina) de la Starbucks, care exprima cel mai negru umor la adresa cafelei si a consumatorilor. Ca sa nu pomenesc despre cea fara cofeina a aceluiasi franchisor global, care poate fi macinata cu mainile libere, daca o framanti intre palme, mai energic. Atat de arsa este...
Ca sa revin: oare cafeaua decofeinizata nu poate fi prajita mai light?

P.S.
Demult imi doresc sa incerc si cafeaua de la Papa Jacques dar inca nu m-am acomodat cu comertul online. Cand vor deschide magazin voi fi printre primii clienti.
P.P.S.
Am cercetat forumul si nu am gasit acest subiect. Daca a fost tratat si de altcineva pana acum, scuze!
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.
 
Reply
#2
Provocarea este sa gasesti si decofeinizata prin metoda naturala, daca tot te abtii sa bagi substante puternice in organism.

Dar iti dau o idee: pui o cerere de achizitie pe aria Propuneri achizitii de grup si cand se strang doritori pentru 2.5kg de cafea cat este o sarja, ceri un profil de prajire mai light (city sa zicem) si prajitorul iti face hatarul. Sau cumperi mai multa cafea verde din afara (eventual tot in grup) si gasesti un prajitor dispus sa iti faca saejele pe gustul tau.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Eu am luat niste Bolivia decofeinizata de la Ecuator si tot asa este prajita - un Vienna, Light French. Nu mai stiu sigur, dar am mai luat cam acum un an si parca nu era asa de inchis prajita. Am luat si 2kg verde pe care o voi praji mai deschis si voi reveni cu impresii.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#4
(11-03-2014, 22:57)Lyvyoo Wrote: Provocarea este sa gasesti si decofeinizata prin metoda naturala, daca tot te abtii sa bagi substante puternice in organism.

Dar iti dau o idee: pui o cerere de achizitie pe aria Propuneri achizitii de grup si cand se strang doritori pentru 2.5kg de cafea cat este o sarja, ceri un profil de prajire mai light (city sa zicem) si prajitorul iti face hatarul. Sau cumperi mai multa cafea verde din afara (eventual tot in grup) si gasesti un prajitor dispus sa iti faca saejele pe gustul tau.

Intrebarea mea era: de ce, indiferent de furnizor, cafeaua decofeinizata este prajita mult mai mult decat cea normala? Eu unul nu consum aceasta categorie de produse, dar sunt nevoit in fiecare dimineata sa-i prepar sotiei o zeama cu (un oarecare) gust de cafea. Pe care o dreg cu spuma de lapte.
Ma gandeam ca este o tehnica speciala de prajire care se adreseaza strict cafelei verzi decofeinizate. Si daca este asa, de ce? Si daca nu este asa, atunci de ce se prajeste atat de puternic? Vreau sa inteleg, atata tot...

(12-03-2014, 00:45)baloozzy Wrote: Eu am luat niste Bolivia decofeinizata de la Ecuator si tot asa este prajita - un Vienna, Light French. Nu mai stiu sigur, dar am mai luat cam acum un an si parca nu era asa de inchis prajita. Am luat si 2kg verde pe care o voi praji mai deschis si voi reveni cu impresii.

Din pacate inca nu am posibilitatea sa prajesc cafeaua. Dar si cand o voi avea, sigur veti auzi de mine!...
Ei, hai, nu va scandalizati, a fost doar o gluma!
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.
 
Reply
#5
De regula, o cafea decofeinizata neprajita este mai inchisa la culoare in comparatie cu o cafea verde normala. Se inchide la culoare in urma procesului de decofeinizare.

Multi sunt atenti la nuantele de culoare care se dezvolta in timpul procesului de prajire si mai putin atenti la alte indicii legate de procesul de prajire. Din pacate, nuantele de culoare nu reprezinta (cel putin pentru mine) un indicator "de incredere" atunci cand prajesti cafea.

O prinde caldura ceva mai repede in comparatie cu o cafea verde obisnuita si atunci trebuie sa modifici toti parametrii de prajire in conformitate. De aici incolo tine de tehnica fiecaruia de prajire si de cat de bine este stapanita aceasta.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#6
(12-03-2014, 14:11)Papa Jacques Wrote: De regula, o cafea decofeinizata neprajita este mai inchisa la culoare in comparatie cu o cafea verde normala. Se inchide la culoare in urma procesului de decofeinizare.

Multi sunt atenti la nuantele de culoare care se dezvolta in timpul procesului de prajire si mai putin atenti la alte indicii legate de procesul de prajire. Din pacate, nuantele de culoare nu reprezinta (cel putin pentru mine) un indicator "de incredere" atunci cand prajesti cafea.

O prinde caldura ceva mai repede in comparatie cu o cafea verde obisnuita si atunci trebuie sa modifici toti parametrii de prajire in conformitate. De aici incolo tine de tehnica fiecaruia de prajire si de cat de bine este stapanita aceasta.

Ok, voi incerca si aceasta varianta.
Multumesc (in numele sotiei mele) Papa Jacques.
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.
 
Reply
#7
Eu mai beau cafea decofeinizata dupamasa, sau spre seara....( ca sa pot dormi noaptea si sa nu stau cu ochii in tavan Smile ) dar o "dreg" cu lapte; si mie mi se pare ca este mai prajita ca si majoritatea cafelelor, dar sigur gradul de prajire nu intrece Lavazza care mie personal cu toate ca am putina experienta la cafea...mi se pare exagerat de prajita.
Chiar azi am baut decofeinizata de la Ecuatorcafe si mi se pare ok ca si gust si aroma.
Bezzera Unica |  La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#8
(12-03-2014, 00:45)baloozzy Wrote: Eu am luat niste Bolivia decofeinizata de la Ecuator si tot asa este prajita - un Vienna, Light French. Nu mai stiu sigur, dar am mai luat cam acum un an si parca nu era asa de inchis prajita. Am luat si 2kg verde pe care o voi praji mai deschis si voi reveni cu impresii.
Revin cu o rectificare. Am luat numai verde si am prajit o singura sarja. Fiind la culoare mai inchisa, patata vanat parca (asta mi-am amintit-o multumita lui Papa Jacques) plus la umbra hotei am cam ars-o.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#9
Foarte rar beau cafea decaf si asta doar la insistentele sotiei, care are impresia ca beau cu prea multa cofeina. Nu am aceasta problema si, mai mult decat atat, imi amintesc de degustarea la care am participat si unde am "ras" 9 (noua) cafele de intre orele 11:00 - 15:00, parca. Dupa degustare m-am dus acasa, unde la ora 17:00 deja dormeam ca porcu'...
Dar sa revin la subiect cu o alta intrebare: se preteaza orice soi/origine pentru decofeinizare? In urma procesului in sine mai pot fi identificate caracteristici de soi/regiune/terroir ca si la cele "lasate in pace" sau se intampla ca la berea fara alcool, unde totul se regleaza doar din reteta/proportii/aditivi/arome/etc?...
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.
 
Reply
#10
Parerea mea , vorbind strict pe acest forum ce promoveaza calitatea nu cantitatea CAFEAUA FARA COFEINA ESTE O GLUMA PROASTA , cafeaua din gama " Arabica " are concetratie MICA de cofeina asa ca nu face rau , nu veti pierde nopti . Aruncati la cos termenul de FARA COFEINA cand vorbim de arabica .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#11
(14-03-2014, 15:45)honciucmihai Wrote: Parerea mea , vorbind strict pe acest forum ce promoveaza calitatea nu cantitatea CAFEAUA FARA COFEINA ESTE O GLUMA PROASTA , cafeaua din gama " Arabica " are concetratie MICA de cofeina asa ca nu face rau , nu ve-ti pierde nopti . Aruncati la cos termenul de FARA COFEINA cand vorbim de arabica .

Ai mare dreptate Mihai. Dar ce te faci cu "sfatul medicului", care medic stie despre cafea ca este nociva... Si-i recomanda sotiei sa nu mai bea cafea. Sau daca vrea cu tot dinadinsul, sa cumpere Jacobs fara cofeina!...
Cam asta stie lumea larga (in care este inclusa si multimea medicilor) despre cafea...
Si de aceea vreau sa ma informez, macar sa inteleg cum si de ce a aparut cafeaua de acest tip. Am o mare banuiala ca de fapt e o spoiala ca si cu racoritoarele "light". Care dupa ce ca numai racoritoare nu sunt, mai au si tone de formule chimice in loc de zahar...
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.
 
Reply
#12
Chiar si cei care fac procesul de decafeinizare fara chimicale - http://www.swisswater.com/trade zic asa:

We continue to improve bean color and strive for ever-greater chlorogenic and amino acids retention, resulting in truer origin flavor in a decaffeinated coffee.

Asta inseamna ca si gustul si culoarea sunt alterate odata cu extractia cofeinei. Asta inseamna ca nu ne intereseaza Smile
Eu nu cred ca se va gasi o procedura naturala care sa extraga DOAR cofeina din boabe fara sa altereze restul substantelor din cafea.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#13
Sfatul medicului se refera la cafeaua de larg consum , robusta ( care are intradevar cofeina multa) , amestecuri de arabica cu robusta sau chiar arabice de calitate indoielnica cu alte cuvinte ce se afla pe rafturile supermarketului sau ce vedem reclama la TV
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#14
Dragi prajitori, dar nu scrie in actelele voastre procentul de cofeina dintr-o arabica "mai slaba" si cel din decofeinizata? Despre ce diferenta vorbim practic?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Procentul de cofeina la o cafea arabica normala se "invarte" undeva intre 1 - 1,5 %.

O mica precizare insa: daca planta este stresata va produce mai multa cofeina ca reactie de aparare iar atunci procentul de cofeina se poate ridica destul de mult chiar si in cazul unei arabica (3-4%).

O cafea decofeinizata ar trebui sa aiba sub 0,09% cofeina. Procentul se poate determina numai prin analiza fizico-chimica.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#16
1% n-ar parea mult, dar si daca nimeresti cateva loturi cu 4% si ai probleme cu ceasul, cred ca e cam nasol...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Pai daca-i spun sotiei ca ce bea ea are 0,9% si ce beau eu are maxim 1,5% cofeina poate-o conving sa bea si ea CAFEA!...
Desi poate parea lipsit de importanta subiectul, pe mine m-a ajutat foarte mult aceasta mica dezbatere.
Va multumesc tuturor pentru parerile postate.
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.
 
Reply
#18
Boris, diferenta e de la 0,09 la 1,5 (nu 0,9 ci 0,09)
Nu tin cu decofeinata, departe de mine gandul dar ai omis un zero Smile
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#19
(17-03-2014, 18:08)Entonii Wrote: Boris, diferenta e de la 0,09 la 1,5 (nu 0,9 ci 0,09)
Nu tin cu decofeinata, departe de mine gandul dar ai omis un zero Smile

Am impresia ca ai omis si tu un 0...de fapt este 0,009 la 0,015

(15-03-2014, 13:28)Papa Jacques Wrote: O cafea decofeinizata ar trebui sa aiba sub 0,09% cofeina.

Sau mai degraba, dupa cum spune papajacques, este de fapt 0,0009 comparativ cu 0,015......diferenta este mult mai mare
Sab Antica Levetta HX (rotary pump and plumbed), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, site  IMS
 
Reply
#20
Mda, m-am entuziasmat si mi-au scapat "detaliile" de dupa virgula. Deci va trebui sa folosesc in continuare detaliile organoleptice. Sau nu. Acu' n-o s-o traversez eu strada daca ea nu vrea...
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.
 
Reply
#21
Prin procesul de decofeinizare structura bobului de cafea este alterata , indiferent de metoda folosita - ori prin fierbere , ori prin racire extrema ( decofeinizarea cu CO2) . Asa ca si comportamentul cafelei decofeinizate este diferit in timpul procesului de prajire , timpii se comprima , primul "crack" nu este la fel de sonor ca in cazul cafelelor obisnuite , iar variatiile de culoare (deci si a gradului de prajire ) sunt foarte greu de sesizat . De multe ori chiar si o prajire medie poate fi interpretata ca fiind profunda datorita acestei particularitati a cafelei decofeinizate , dar daca ati sesizat notele de gust specifice unei prajiri mai intense inseamna ca acesta e gradul de prajire dorit de procesator ori a fost o scapare la una dintre prajiri . Specific acestor cafele este si aparitia mai rapida a uleiurilor la suprafata bobului de cafea , fapt datorat aceluiasi motiv 0 modificarea structurii bobului . Noi asteptam cu real interes si aparitia pe piata noastra a cafelelor Decaffito , dar plantarea acestui hibrid a debutat acum cativa ani si in consecinta mai avem de asteptat .
 
Reply
#22
Incerc si eu sa trec pe decaf cel putin pentru cateva luni. Am comandat pt prima data decaf de la hot spot, mexic. Aroma este clar la sub jumatate comparativ cu sortimentele cu cofeina, dar na, asta e. Nu mi se pare prajita prea tare (cu exceptia a cateva boabe arse), insa boabele au o culoare neuniforma (au pete de culoare) - o fi de la soiul cafelei, sau din cauza procesului de decofeinizare? Observ si o diferenta de dimensiune a bobului - unele mai mici altele mai mari.
Ascaso I Mini I2 | Lelit PL41EM
 
Reply
#23
Cam asa este asta decofeinizata. Si eu am prajit azi o noua sarja de Mexic, de la Hotspot. Oricum, vezi ca nu tine asa mult ca cea normala, daca ai luat mai multa trage la ea. Daca esti amator de latte, te vei intelege mai bine cu ea. Eu am "clienti" care daca nu le spun, nu isi dau seama ca e decaf.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#24
Columbia decaf de la Coffemap nu este prajita prea tare, dar rezultatul este destul de acru si parca putin sarat. Foarte ciudat gustul. Cea de la Ecuador este mai OK si chiar si mai OK este cea de la Hotspot. Ambele sunt Mexico, cred.
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
#25
Ce am observat eu?Cand o beau acasa facutala expresor nu am nici o problema ,dar daca o fac la munca in zilele cand sunt de garda,la ibric o simt .Nu ca imi face rau,dar imi cade in mod evident mai greu.Si vorbesc de aceeasi cantitate.Ceea ce inseamna ca intr-adevar prin prepararea espresso cantitatea de cofeina este clar mai mica.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#26
Din ce am baut pana acum, cea de la Corsini [21Eur/kg] e cea mai ok ptr mine.


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#27
Mult prea scumpa pentru o cafea oxidata!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)