Hello There, Guest! Login Register


salutare

#1
Salutare,
Ma numesc Nicu, sunt din Bucuresti, si ma bucur sa fac parte din aceasta comunitate de oameni pasionati. 
Vreau sa incep prin a mentiona ca sunt incepator in ale "espresso-ului", sunt abia la inceput de drum.... si din pacate (sau din fericire) - ma lovesc de ceva frustrari  Confused

In primul rand, echipamentul este format dintr-un espressor Rancilio Silvia V5, o rasnita Rancilio Rocky, un tamper Motta (58 mm, convex, cu maner rosu  Big Grin ) .... si cam atat. 

Incet incet, incep sa invat espressorul, spumarea laptelui, cum sa-l curat, etc.
Mentionez ca le-am luat SH pe ambele, le-am curat bine cu solutii dedicate, rasnita am desfacut-o, am periat-o, am asezat-o la loc, toate bune. 

Nu reusesc sa fac un espresso "calumea". Nici pe departe. 
Am testat cu cafea la punga de un kg de la Julius Meinl (aveam prin casa) - nu a iesit nimic baubil, am zis ok, e de la cafea, o fi veche, etc. 

Am intrat unde-am nimerit, online, am gasit un site (nu stiu daca-i pot da numele) si am comandat 4 cafele - Etolia... chipurile "freshly roasted" - numai ca medium roast. 

Curge zeama ca la robinet. In 20 de secunde am peste 100 de ml in ceasca. In 10-15 secunde am cam 60 de grame (nu ml, ci pe cantar). 

Am incercat sa rasnesc cat poate rasnita de fin. Se ating deja rulmentii. Tot la fel patesc. Am incercat mai grosier, deja e mai rau, dar nu cu mult. 


Unde gresesc? Am tampat si mai tare, si mai incet, am schimbat si cantitatea de cafea - ba 18, ba 16, ba 14 grame, ba orice cantitate intre... nimic. 

Eram pe punctul sa comand alte cutite pentru rasnita, cand m-am gandit ca poate totusi e de la cafea... sau de la altceva. 

Ce parere aveti? 


Pun si niste poze mai jos... poate ajuta cu ceva .... 

[Image: itQO7hrrmkPOn7YHG9vVT71Z4C0h6NkY34sBMgYN...authuser=0]



[Image: 7MR0JFbkr10-AAyVBFyRcUhKjDV10QgGW01LPSpQ...authuser=0]


[Image: YWnCC_PkIp5FA9V9si28dWMiJAHRipo1hQo7ul1A...authuser=0]

[Image: 0roGfdLStUJq5hGbQZFrl9JeYlIG4NwrXbtMhybx...authuser=0]

Si 2 filmulețe - cu rașnița și cu espressorul...

https://youtu.be/rlicj1wF2sQ

https://youtube.com/shorts/E856X0ifpKQ?feature=share
Mazzer Super Jolly + Rancilio Silvia
 
Reply
#2
Salutare și bine ai "îndrăznit"!
Scurt și la subiect: din pozele cu pucul umed as zice că este prea grunjoasa râșnirea. Daca râșnița nu îți permite să macini atât de fin încât să blochezi espressorul și de acolo sa urci in spre coarse până unde îți place ..... sorry dar nu ai râșniță și ea este regina de pe bar.

Espresorul ar trebui și el verificat ce presiune baga in grup.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#3
Pune niste poze in care se vad cutitele si unele macro cu macinatura.
Ai idee la ce presiune e reglat OPV-ul espressorului?
Ce sita folosesti?
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
#4
OK, multumesc pentru raspunsuri, ma temeam ca rasnita ar putea fi cauza... asa ca am facut niste teste. 

Am luat 2 cafele deja rasnite si le-am comparat cu setarea cea mai fina pe care o pot obtine eu cu Rocky, unde deja cutitele se freaca intre ele bine de tot.  Asta am obtinut:

[Image: wB73BfmsrLADMkv_fQGutqfLynCjx_if_vusD3sf...authuser=0]


[Image: xIEploDe_1LIiipux-x4gSTF9zhuHWzZJQ1nHIOZ...authuser=0]

Ultima e ce reusesc eu sa rasnesc: 

[Image: aqE_9vumqXHn0mFwubzcC034CTC1FKiy1KngJ-2A...authuser=0]


Se vede cu ochiul liber ca nu sunt nici pe departe apropiat de "pudra" turceasca. Ba chiar cred ca sunt cam pe la gradul de rasnire pe care-l are Nova Brasilia... pentru ibric. 

Stanga - cafeaua turceasca , mijloc ce am rasnit eu , dreapta Nova Brasilia. 

[Image: HnWz-4fcYKrWjV3Qur-lb4w5fJCrg8jmTR-eHSFT...authuser=0]


In cazul de fata - ce as putea face? Ma batea gandul sa schimb cutitele, sa comand unele noi , dar mi-e sa nu imi scape si altceva.
Exista posibilitatea sa fie si altceva "nealiniat" la rasnita? Sau doar cutitele tocite? (desi, cel de la care am cumparat rasnita mi-a spus ca le-a schimbat anul trecut...) 

Cosuletul e cel standard cu care vine Silvia, de 14 grame, in care am "indesat" cam 16 grame.
 
Reply
#5
Folosesti rasnita cu boabe in hopper?
Bezzera Magica S MN PID, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#6
(23-06-2021, 11:46)Cofescu Wrote: Folosesti rasnita cu boabe in hopper?
da... nu asa trebuie?
 
Reply
#7
(23-06-2021, 11:58)niqn10 Wrote:
(23-06-2021, 11:46)Cofescu Wrote: Folosesti rasnita cu boabe in hopper?
da... nu asa trebuie?

E bine. Cautand pe google am gasit acest post de pe home-barista, poate ajuta.
Bezzera Magica S MN PID, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#8
OK, am curatat rasnita, degeaba.... nu stiu sa-i dau de cap. tot nu rasneste indeajuns de fin. cutitele nu par tocite. Nu stiu daca exista optiunea sa fie puse gresit... desi ma indoiesc. Intre timp, am scos "comunista cu cutite" de la debara si am rasnit o cafea fina. 
Nu cred ca e nevoie sa spun ca am innecat-o pe Silvia, astfel ca mi-a dat doar vreo 3 picaturi, dupa care s-a razgandit, si nu a mai scos nimic Big Grin
Asta imi spune un singur lucru... Rasnita mea nu rasneste indeajuns de fin  Angry

Am sa mai incerc sa-i dau de cap... daca nu... alta la rand ...
 
Reply
#9
Ca sa ai cugetu' impacat, regleaza mai intai supapa (espressorului) OPV la 9-9,5 bari, si daca tot nu reusesti sa obtii ceea ce trebuie, atunci cauta o rasnita competitiva si nu mai cheltui banii pe upgradari la cea actuala. Ai aici un exemplu cum se poate face : https://youtu.be/wuHcviD6R1M. Trebuie sa ai o sita blind, ca sa blochezi apa pe grup.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#10
Nu se vad pozele
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
#11
(23-06-2021, 18:49)Dan_R Wrote: Ca sa ai cugetu' impacat, regleaza mai intai supapa (espressorului) OPV la 9-9,5 bari, si daca tot nu reusesti sa obtii ceea ce trebuie, atunci cauta o rasnita competitiva si nu mai cheltui banii pe upgradari la cea actuala. Ai aici un exemplu cum se poate face : https://youtu.be/wuHcviD6R1M. Trebuie sa ai o sita blind, ca sa blochezi apa pe grup.

Am vazut filmuletul ala, dar pana sa ma apuc sa umblu prin Silvia, as vrea sa ma asigur ca nu e de la rasnita problema. 
Faptul ca am putut rasni atat de fin incat sa o blochez (sa nu curga decat vreo 2 picaturi de "cafea") - cu o rasnita cu cutite - si nu am putut rasni nici pe departe asa fin cu Rocky... imi spune ca problema e la rasnita. Nu stiu ce sa-i mai fac inafara de curatat si reasezat cutitele la loc, si nici nu am ce-mi trebuie ca sa fac asta (timp, rabdare, scule .. )
 
Reply
#12
Este evident ca problema este de la rasnita, dar pana te hotarasti cu ce o inlocuiesti, este oricum necesar si benefic pentru rezultatele din ceasca, sa ai OPV-ul reglat la 9-9,5 bari. O presiune mare favorizeaza chanelingul si implicit calitatea cafelei rezultate. E posibil ca vechiul proprietar sa fi facut deja acest reglaj. Totusi este bine sa verifici.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#13
opv-ul este reglat pe 9 bari dacă nu s-a umblat la el. râșnița e foarte bună, înafară că are dozator, dar trebuie să fi atent la cum e poziționat opritorul din interiorul râșniței, care nu te lasă să apropii cuțitele. eu am acest grindăr și macină f bine, astfel încât am curgere de 25s/14g cafea, pe sita originală de la Silvia.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
#14
Din ce vad pe filmulet (pozele nu pot sa le vizualizez), rasnita nu este setata pe zero. Probabil cand ai asamblat-o dupa curatare, nu ai tinut cont de pozitia in care se ating cutitele si nici de pozitia opritorului. Este posibil ca din aceasta cauza sa nu poti apropia la maxim cutitele si poate ar mai trebui sa demontezi din nou si sa desfaci cutitele si sa cureti bine suprafata de asezare ca sa fii sigur ca nu ai probleme de aliniere a cutitelor. Aici este un filmulet clar cum se demonteaza si monteaza la loc totul fara sa gresesti : https://youtu.be/I3A6O9cMtmI.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#15
Am vazut si video-ul respectiv, si altele... 
Cutitele se ating - numai ca din ce imi dau eu seama, nu se ating uniform, ci par sa fie cumva "descentrate" sau nu chiar paralele. Chiar daca nu e pe "0" setarea, cutitele se ating la setarea minima, pana se freaca. 
Am facut si testul cu markerul .... si mi-am confirmat faptul ca nu sunt paralele. De aici mai departe... ma bate.
 
Reply
#16
Daca atunci cand ai desfacut totul pentru curatare, ai demontat si cutitele (desfacand la fiecare cele trei suruburi cu care sunt fixate) si ai curatat bine de mizerie suprafetele de asezare, nu iti ramane decat sa incerci o aliniere a cutitelor folosind markerul. Pentru asta va trebui sa pui sub cutitul inferior (fix), distantieri din foite de staniol in zona unde markerul nu este sters (nu a fost atins de cutitul superior). Cand insurubezi piulita superioara port-cutit, aceasta se roteste usor (ma gandesc sa nu fi fost fortata si s-a deteriorat filetul)? Un ultim lucru care il poti face este sa demontezi inainte cutitele si sa vezi daca sunt plane.

Am gresit cand am spus "cutitul inferior -fix". Cel inferior este mobil montat pe axul motorului. Oricum eu cred ca trebuie umblat doar la reglajul unuia din cutite (nu la ambele fiindca reglajul va deveni haotic).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)