pacala Wrote:Nu cred ca expresia "ai tu atata experienta..." - exprima cumva un aer de superioritate;
acum gata, ne-am luat la harta,
flame, dupa metoda binecunoscuta: ma fac ca nu inteleg, neglijez esentialul din ce se doreste a fi comunicat, scot din context ceva ce ma irita si dăi...!
nu, expresia respectiva exprima - si mi se pare foarte clar asta - ceea ce am vrut sa spun! dar cu conditia ca sa nu fie zmulsa din context, ci lasata in paragraful respectiv si citita in intregul sau!
altfel, cele spuse de tine, pacala, lasa un gust amar, dar nu de cafea, ci de malitie..
scriu mult in fiecare postare, cu dorinta ca scrisul meu sa fie folositor celor interesati si rezultatul e sistematic invers!
cu siguranta e vorba de cum scriu, plus, cat de interesati sunt de intratul in toate detaliile, cei atrasi de un subiect in care am postat si eu!
n-am cum sa ma schimb, atata sunt, deci (1) fie nu mai scriu deloc (de fapt, as dori sa scap de thread-ul acesta macar
, fie - pentru ca mediul virtual suporta orice continut, (2) scriu cum stiu, dar ma citesc (cu un efort de atentie suplimentar) cei chiar interesati; (3) cei mai multi, pot sa ignore scrisurile mele, decat sa se simta iritati, sau frustrati in convingerile lor, sau sa dea cu bata-n balta pe un fragment de text scos din context! un context pe care nici nu l-au vazut, de fapt!
vladooo: "Legat de termometrul Eric, radudani a zis ca nu prea e util pe Magica (eu asa am inteles)"
A_C_M: "...poti sa corelezi usor temperatura din boiler, afisata pe PID, cu temperatura din grup, conform tabelului din manualul espressorului. Caz in care acel termometru Eric devine obsolete/inutil la lucrul de zi cu zi..."
q.e.d.
cradun: "Si pe mine m-a speriat afirmatia lui radudani ca "metodele lui Eric nu functioneaza pe Magica" (citat aproximativ), dar cred ca se referea la modalitatea de lucru, cu timpii pe care ii recomanda Eric de flush si de asteptare, nu la adaptor si temometru in sine.
Daca tot am intervenit, pt ca am vazut ca esti intereseaza Magica cu PID, e un intreg thread cu utilitatea PID-ului pentru HX, eu am concluzionat ca nu are rost. Si eu tot la Magica ma uit cu interes, dar la cea fara PID."
kudos!
Milan SunCoffee: "PID pentru HX e util in sensul ca e mult mai precis decat presostatul. Deadband de pe presostatul este 0.2-0.5 ce seamana 3-8 grade celzius, la PID este undeva 0.05-0.1. Si mai important scap de sunetul (foarte enervant) de descidere-incidere de presostat."
foarte adevarate astea (cu precizarea ca la Magica, deadband-ul e undeva la 0,13 bar, dar in thread-ul acela cu PID pe HX, faceam alte 2 observatii:
- oscilatia de temperatura in boiler, urmare a ciclurilor pstat, nu se regaseste absolut deloc, este complet absorbita de masa termica a grupului E61! am si ilustrat si cu un profil in boiler vs. cel din grup; ramane chestia cu clicul iritant al releului; dar toate au un cost... adica si linistea prea mare la domiciliu
- PID-ul pe incalzirea boilerului de abur permite un reglaj usor, convenabil, comparativ cu pstat-ul; dar acest reglaj nu il faci de regula pentru a schimba temperatura apei de extractie pentru urmatorul shot! nu merge, cu inertia intregului sistem! dar sigur, merge pentru a regla temperatura de extractie intr-o succesiune de shot-uri!
deci PID pe HX nu ne apropie cu nimic mai mult de performanta, doar, apreciabil, de confort/convenabilitate;
"metodele lui Eric Svendson cu termometrul sau, aplicabile in special la masinile mai temperamentale (se incalzesc repede, se racesc repede etc.) cum era QM Anita, nu merg la Magica; dar chiar nu merg deloc!
de unde si multa confuzie si rataciri la posesorii de termometre si masini HX de tip mixer (majoritatea celor de casa sunt asa), mai ales ca acum, majoritatea celor din forum nu au termometre Eric ci varia incarnari autohtone..."
se poate intelege ca nu recomand adaptorul lui Eric? cu termometru, sau mai ales cu o proba de temperatura pentru datalogging?!
probabil, pentru ca asa s-a si intamplat!
dar ca fapt, am lucrat cu masurarea temperaturii in punctul Eric, cu dispozitivele lui, practic pe toata durata utilizarii Magica! doar ca nu i-am aplicat metodele! ar fi insemnat sa stau 15-18 min intre shot-uri! etc.
cand am amintit de Eric Svendson, aveam oricum din plecare niste presupozitii:
- am scris mult, tare mult in forumul acesta despre masuratorile cu un termocuplu Eric (mai apoi am cumparat si un termometru, tot de la el) si concluziile mele cu aplicabilitate in regimul de lucru cu Magica; vag speram ca forumistii interesati de Magica au apucat sa citeasca ceva si din scrisurile mele (search!)
- cei interesati de termometrul Eric, au citit destul din documentatia oferita de acesta pentru lucrul cu termometrul sau!
ei, si eu m-am referit da, la metodele lui Eric, recomandate de acesta, care nu merg pe Magica, o masina mult mai lenta in recuperare, deci mult mai potrivita pentru (1) shot-uri la intervale mai rare, cum se intampla home si (2) pentru lucrul fara flush-uri in lucrul cu shot-uri succesive (head-to-head);
(pentru cei interesati de Mgica, poate ajuta ca plecare si:
http://www.home-barista.com/espresso-mac...ml#p364205
http://www.home-barista.com/espresso-mac...ml#p364262 - dar nu vorbim de Magica acum)
A_C_M:
"... am concluzionat, strict teoretic, urmatoarele:
- un DB ... permite dezactivarea boilerului de abur...
- un HX ...nu e asa indulgent precum un DB; flushingul obligatoriu pre-extractie face parte din acel learning curve; pentru un control al temperaturii, este necesara montarea unui termometru in grupul E61."
convingerea mea este ca, dupa ce vei fi lucrat macar cateva luni cu o masina espresso prosumer, vei reconsidera cele scrise mai sus; nu pentru ca n-ar fi adevarate, dar si in espresso, ca si in rest, nu exista adevar absolut! ce vezi intr-un fel, e vazut de altul, din partea cealalta! dau ca exemplu acest thread...
cu ceva detalii mai sus: la masinile traditionale - si in general masinile comerciale pana acum cativa ani, apartin acestei categorii, la fel masinile de casa ne-electronizate - stabilitatea termica si in final calitatea procesarii e data de masa termica! ar fi una din explicatiile mele pentru o incarnare de casa a unui DB, ca fiind mai usor de stapanit, decat un HX, tot de casa; si masa termica, inseamna grup (mostly E61) si boiler(e)!
chestia cu economia de energie cand 'amputezi' masa termica a masinii prin deconectarea boilerului de abur este in esenta o abureala de marketing! pentru ca vorbesc de DB-uri de 2000-2500 euro pe care multi
home-barista le tin in functiune tot timpul!
si nu e vorba numei de masa termica, ci de conditiile de functionare proiectate: mare parte din DB-uri au un HX in boilerul de abur!
fara boiler de abur, apa ce intra in boilerul de extractie e mai rece, mult mai rece (!) si drept rezultat, profilul de extractie va fi alterat (descrescator) si desigur, PID-ul va impune un regim mai intens de incalzire in boilerul de extractie! deci in compensare, ceva crestere de consum energetic tot apare! chestia cu conservarea energiei...
bottom line: multe DB-uri vor avea un comportament termic mai dificil, daca functionalitatea lor e amputata prin oprirea boilerului de abur;
si atentie! "flushing-ul obligatoriu pre-extractie" nu e obligatoriu la HX-uri!
obligatoriu la HX-uri e insa
o buna cunoastere a principiului de functionare (simplu, de altfel), o intelegere proprie, prin apropiere de masina, nu prin acumularea de percepte tehnice preluate din varia surse...
schimbatorul de caldura are ca particularitate preluarea prin transfer termic pana la egalizare, a temperaturii intre 2 fluide in cazul nostru, astfel ca, dupa un timp (
recovery to full idle - cum ii spun eu) se ajunge in HX, la aceeasi temperatura ca si cea din boilerul de abur, care temperatura e in orice caz peste cea de fierbere a apei! altfel, nu avem functionalitatea unui boiler de abur saturat, ci a unui boiler de apa calda!
deci, apa supraincalzita din HX, pompata in grup, cu toata inertia termica a grupului, ajunge sa fiarba, odata adusa la presiunea atmosferica (in camera de extractie, deasupra pucului);
pentru a evita fenomenul acesta practic necontrolat, se face un
flush de racire, mai lung sau mai scurt, functie de particularitatile functionale ale masinii;
dar in continuare, intervine
durata de recuperare pentru un nou shot, adica durata necesara pentru ca apa din HX sa ajunga la o temperatura imediat sub cea de fierbere; la masinile de tip 'mixer', cum e si Magica, aceasta durata e, cu o marja de 1-3 min, undeva la 120 sec dupa shot-ul precedent; astfel ca acest nou shot, se poate face linistit, fara nici un flush precedent! apa fiebinte dar nu supraincalzita din HX, trece prin canelurile grupului ajungand la o temperatura de extractie dorita; si asa si cu shotul urmator etc.
A_C_M:
"Mai multi au afirmat ca rezultatul unui espresso bun consta in 80% aparatura si 20% manopera/tehnica utilizatorului/inspiratie/etc..."
care-s ăștia, mai multi? zici ca-ti place o abordare mai tehnica si mai realista; dar atunci, din consideratie pentru cei care te citesc, dece nu iti sustii referintele mai exact, cu link-uri?!
si spun astea, pentru ca nu sunt de acord cu cele de mai sus!
mai multi, da, mult mai multi, au afirmat ca
rezultatul unui espresso bun este 95% CAFEAUA si 5% restul... aparatura, indemanare etc! la gramada
este una din principalele cai de a ajunge sa bei cafea, nu digiti, sau cugetari mestecate de altii
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)