Welcome Back Log In Create Account

recomandari pentru achizitie rasnita si espressor a.k.a "ma omoara intrebarile"

Eu folosesc M47 la Pavoni si imi place si sa fac tot felul de experimente, deci rasnesc destul de des cate 4, 5 duble consecutiv (de cate 12 g). Efortul nu e prea mare.

Dupa ce am inceput sa rasnesc si cu Quamar Q13 (single dose, deocamdata), mi se pare procesul de rasnire mult mai "satisfacator" cu Kinu M47, datorita lipsei retentiei si, in consecinta, a lipsei operatiunilor de curatire. 

Ca rezultate, insa, tind sa cred ca o rasnita electrica poate oferi rezultate mai echilibrate, pt asta ma mir cum stau cele de la SCAE nevandute de atata timp.

Apropo de Bezzera, de ceva timp ma uit si eu la Magica si am citit ca unii de pe forum au comandat prin BeanTec, ar merita o intrebare, mai degraba decat sa fie achizitionata de pe emag...
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Bezzera Magica are grouphead E61, pe cand BZ10 si BZ07 au grouphead "made by Bezzera".

Extras de pe CoffeeGeek:
" Based on the comparisons that I have read, the differences between the Bezzera group head and the E61 come down to clarity versus body.  Jim Schulman once commented that the Bezzera group head produces shots identical to the Elektra group head.  Elektras are known for producing beautifully nuanced shots that are high in clarity, whereas the E61 is famous for producing heavy shots with tons of body.  The differences are supposed to be attributed to the fact that the Elektra and Bezzera groups have a more direct path of travel for the water than the E61, which is theorized to lead to the clarity/body difference, and the E61 tend to have a more gradual build-up of pressure.  Elektra groups do not perform as well as E61's when the basket is over-packed, so if you get the Bezzera and you like 18gm and 22gm shots, then you should also get an 18gm VST basket and a triple basket. "

Acum ce sa zic, Magica costa 6000 ron, si la banii astia as merge clar pe DB Brewtus in loc de HX.

@razvanMB, cat despre rasnita M47, nu stiu ce sa zic exact. Eu incerc sa aleg cea mai buna optiune performanta/pret, dar iau in considerare absolut toate parerile voastre. Sincer sa fiu, si eu sunt curios cum o sa fie trecerea de la rasnita electrica la manuala, si cum o sa mi se schimbe ora de trezire datorita acestui fapt :))

Daca totusi cea mai buna varianta ramane Vario Home, o s-o iau pe aceea, desi sincer urasc felul in care arata si gradul de electronica din ea. De asemenea imi displace si felul in care arata Baratza Sette, care ma duce de fiecare data cu gandul la Mixerul Artisan de 1000$ made in USA :)
La look imi plac stilurile simpliste folosite la Bezzera BB005 sau Ascaso I1. Dar cum ziceam, sunt dispus sa renunt la preferinta lookului astfel incat sa aleg rasnita cu cel mai bun raport performanta/pret.

Reply
(03-08-2017, 23:11)A_C_M Wrote: Extras de pe CoffeeGeek:
" Based on the comparisons that I have read, the differences between the Bezzera group head and the E61 come down to clarity versus body.  Jim Schulman once commented that the Bezzera group head produces shots identical to the Elektra group head.  Elektras are known for producing beautifully nuanced shots that are high in clarity, whereas the E61 is famous for producing heavy shots with tons of body.  The differences are supposed to be attributed to the fact that the Elektra and Bezzera groups have a more direct path of travel for the water than the E61, which is theorized to lead to the clarity/body difference, and the E61 tend to have a more gradual build-up of pressure.  Elektra groups do not perform as well as E61's when the basket is over-packed, so if you get the Bezzera and you like 18gm and 22gm shots, then you should also get an 18gm VST basket and a triple basket. "
Asta cu "claritatea" shot urilor pe mine personal ma pierde. Sunt convins ca poti scoate shot uri mega "clare" ( oare ce o insemna mai exact clar?) si pe E61, este totul un joc al macinaturilor, temperaturilor si dozelor. Grouphead ul are din pacate prea putine lucruri de spus pe claritate, poate insa sa strice consistenta si repetabilitatea, asta da. Dupa multe cafele baute si cel mai important, ceva traininguri avizate( sau macar persoane care sa te indrume pe sensory) o sa descoperim cafeaua ca fiind mult mai complexa decat clara si neclara. Singura chestie logica de acolo este ca E61 are intradevar un flow rate gradual in primele secunde ale extractiei. Elektra poate livra probabil foarte rapid flow rate constant si atunci ai o presiune pe cafea formata mai rapid. Daca vrei sa ai "claritate" si pe E61 macini o idee mai grosier si te joci cu temperatura. Scapi de body f rapid, doar ca dai de altele ;)
Intr adevar, din testele mele, o preinfuzie prelungita are ca si tendinta "generalizabila" sa dea un mouthfeel diferit, poate fi interpretat ca si corpolenta. Am avut E61 si nu am tras concluziile coffeegeek, pentru ca nu sunt reale. 

Kinu 47 e usor de testat. Cred ca se gaseste vreun forumist sa te lase sa macini de cateva ori, sa vezi ce inseamna, ca si efort fizic. E cel mai bun test. Calitatea macinaturii e f buna, timpul si efortul...vezi singur. 
Vario n am avut dar toti zic ca se decalibreaza, e si ca model veche..Sette pare o varianta desi din ce am discutat cu barista profesionisti care au testat o, o folosesc doar pentru brew..Parerea mea este sa te uiti la rasnite electrice in zona 800-1000 euro, acolo sunt niste Anfim uri, Ceado, care pot face casa buna cu un espressor de 1000-1400 euro. Chiar si pe al tau actual vei simti o mare diferenta cu alta rasnita. Daca prinzi un sh la 500 care nou e 1000, go for it. Dar ce e 500 nou, electric, makes no sense daca o sa ai espressor de 1000 euro.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
(03-08-2017, 21:09)maki Wrote: ...acum radudani, vreai sa zici ca Bezzera BZ07 PM are grup E61? ha...

daca asa ai inteles, asta-i problema ta!

in ce ma priveste, nu vreau sa zic, ci zic! si ma stradui sa fiu destul de explicit, poate chiar clar; cu conditia - greu de indeplinit de altfel - sa citesti tot ce scriu! ceea ce n-ai facut in chestia cu HX-ul tau...
altfel, poti scoate din context sau rastalmaci, iar mai departe e ca la gradinita: unu' zice da, altul ba; si invers Smile

(03-08-2017, 22:33)razvanMB Wrote: ... Totusi personal consider orice rasnita manuala doar un back up pt espresso, fie si home. Eu posed si Kinu 47 si Comandante si nu recomand nimanui pt espresso, nu datorita calitatii ci datorita...chinului.

foarte adevarat! 
si daca adaugi la asta si anumite limite proprii rasnitelor manuale in general, si Kinu nu e o exceptie, ajungi la concluzia ca rasnitele manuale, in ciuda popularitatii lor printre barista de casa, sunt echipamente de utilizare limitata, ocazionala; uneori sunt singura solutie posibila;
dar accesul la marea performanta nu va fi niciodata apanajul rasnitelor manuale!
nu stiu sa fi citit prin forumul nostru despre evaluari EY, facute de espressomani cu refractometre, dar din cele vazute pe la altii, ar rezulta ca e greu cu o rasnita manuala sa depasesti 18% EY, corect masurat!

si apropo de chin, de fapt, de convenabilitate, am citit argumentele unora care renunta la rasnite performante, pentru ca au.. retentie; de, unii beau digiti, altii, retentie; si mai raman cei cu cafeaua... espresso Smile

A_C_M Wrote:... sunt dispus sa renunt la preferinta lookului astfel incat sa aleg rasnita cu cel mai bun raport performanta/pret.

si cum 'evaluezi' performanta unei rasnite?
e undeva in forumul acesta vreun review in care, cu argumente experimentale de laborator se face vreo astfel de evaluare? la vreo rasnita?
in plus, o rasnita odata evaluata, cu n tabele de parametrii si analize/diagnostice ramane suspendata in neant, daca nu avem la dispozitie termeni comparativi pentru performantele altor rasnite; deci comparatii!
si daca vorbim de comparatii atunci exista resortul unor teste blind bazate pe criterii stiintifice - nu s-a facut asa ceva in comunitatea noastra;

la ora actuala totul e pe baza de afirmatii profund subiective: "imi place", "imi place mai mult", "nu-mi place", "e mai pufoasa, mai fara bulgari", "se simte la pipait" etc., sigur, unele din ele in postura intangibila a unor surse care fac apreciere din inaltimea experientei si prestantei profesionale;
si da, comoditatea, convenabilitatea in utilizare, curatatul/retentia, sunt argumente subiective;

toate bune, e normal sa avem preferinte si e bine sa putem lua decizii in propria noastra favoare, dar toate astea n-au legatura cu performanta!
performanta unei rasnite in a fi capabila sa furnizeze macinatura pentru espresso!

informatia de pe net ne este accesibila tot mai mult intr-o forma 'salbatica', greu de asimilat;
tocmai pentru ca perceptia e subiectiva in lumea asta a cafelei - si nu numai - ne revine fiecaruia sarcina de a 'imblanzi' informatia de a ne-o face asimilabila in forma cea mai potrivita noua!
de aceea, nu cred ca cineva poate lua o decizie corecta numai in baza unor sfaturi primite de la o multime de binevoitori!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Am gasit un articol destul de bun pentru cineva la inceput:

http://www.frcndigital.com/coffee/HowToEspresso.html

Quote:It is difficult to convince a new home barista that a $300 grinder is an entry level tool, and that they would be best served spending $650 to $800, or even more. The espresso machine is an accessory to the grinder. I can make a decent espresso with a $7 espresso machine I bought used at a thrift store when paired with my quality grinder, but my $2500 espresso machine will turn out poor espresso when paired with an "economy" grinder.

Reply
Nu mai recomandați produse doar din auzite. Cine are să-l recomande sau nu, după caz.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
(04-08-2017, 00:30)radudani Wrote:  
A_C_M Wrote:... sunt dispus sa renunt la preferinta lookului astfel incat sa aleg rasnita cu cel mai bun raport performanta/pret.

si cum 'evaluezi' performanta unei rasnite?
e undeva in forumul acesta vreun review in care, cu argumente experimentale de laborator se face vreo astfel de evaluare? la vreo rasnita?
in plus, o rasnita odata evaluata, cu n tabele de parametrii si analize/diagnostice ramane suspendata in neant, daca nu avem la dispozitie termeni comparativi pentru performantele altor rasnite; deci comparatii!
si daca vorbim de comparatii atunci exista resortul unor teste blind bazate pe criterii stiintifice - nu s-a facut asa ceva in comunitatea noastra;

la ora actuala totul e pe baza de afirmatii profund subiective: "imi place", "imi place mai mult", "nu-mi place", "e mai pufoasa, mai fara bulgari", "se simte la pipait" etc., sigur, unele din ele in postura intangibila a unor surse care fac apreciere din inaltimea experientei si prestantei profesionale;
si da, comoditatea, convenabilitatea in utilizare, curatatul/retentia, sunt argumente subiective;

toate bune, e normal sa avem preferinte si e bine sa putem lua decizii in propria noastra favoare, dar toate astea n-au legatura cu performanta!
performanta unei rasnite in a fi capabila sa furnizeze macinatura pentru espresso!

informatia de pe net ne este accesibila tot mai mult intr-o forma 'salbatica', greu de asimilat;
tocmai pentru ca perceptia e subiectiva in lumea asta a cafelei - si nu numai - ne revine fiecaruia sarcina de a 'imblanzi' informatia de a ne-o face asimilabila in forma cea mai potrivita noua!
de aceea, nu cred ca cineva poate lua o decizie corecta numai in baza unor sfaturi primite de la o multime de binevoitori!

Asta-mi aminteste de un moment cand vroiam sa-mi iau o placa video, si desi fiind foarte pasionat de acest domeniu dar in acelasi timp fiind destul de outdated cu ce mai era nou, ce era la putere, etc. (intamplari in viata, bebelusi etc.) m-am  hotarat sa intru pe un forum de specialitate sa ma informez rapid cu ce si cum mai sta treaba. Discutii acolo zeci si sute de pagini, ca sa concluzionez ca de fapt nu era decat un simplu razboi intre fanboys al celor doua mari companii nVidia si AMD. Tot singur m-am informat, tot singur am luat decizia.

Dar consider ca aici discutiile se poarta la un nivel mult mai prietenos, mult mai civilizat, mult mai constructiv, intr-o comunitate mult mai unita, si mai dispusa sa-si expuna experientele, fie ele bune sau rele.

Despre performanta/pret, ce inseamna performanta in cazul unei rasnite? habar n-am Smile Pentru mine "performanta/pret" se traduce printr-un raport bun intre: rasnirea efectiva (ce range de granulatie suporta), puterea de a rasni consistent, retentia cafelei in rasnita, fiabilitatea produsului, dimensiunea produsului si in ultimul rand, aspectul produsului. Trebuie sa existe o balanta buna. Asta e motivul pentru care impartasim pareri/recomandari/opinii. Daca din 12 oameni, 10 au folosit Vario si considera ca e ok, si doar 2 oameni considera ca nu e ok. Atunci ... involuntar tind sa merg spre "democratie" si sa cred majoritatea, cu toate ca sunt constient ca si asa pot sa gresesc, caci fie cei 10 oameni pot sa fie begginers si cei 2 sa fie ultra certificati, fie poate sa fie o chestie strict subiectiva precum (zgomot, design, etc.); de unde si vb "one man's trash is another man's treasure".

La PCuri treaba e destul de simpla de documentat: 1. Care sunt placile video pe piata? , Ce monitor am si ce rezolutie folosesc ?, Ce detalii vreau sa am ma joc ?; toate raspunsurile adunate duc fix la placa video potrivita. O placa video care nu indeplineste una din conditii automat nu e buna. Alta placa video extrem de scumpa fiind overkill-inutila, daca exista o placa mai ieftina decat ea, care sa indeplineasca conditiile dorite.

La espresoare treaba sta un pic altfel. Daca esti fan devotat HX, poti sa iei linistit un espressor de 1000euro caci clar vei avea aceleasi rezultate in ceasca precum un DB care costa 1350euro.

La rasnite treaba fiind mult mai complicata, pentru mine. Dupa cum ai zis si tu, nu avem perfomanta expusa undeva, totul fiind un mixed feelings al fiecaruia intre cele enumerate de mine mai sus.

Multumesc mult de tot pentru ajutor. Overall acum sunt si mai in ceata la alegerea rasnitei Tongue

Reply
Dacă te uiți în ogrăzile oamenilor a dispărut Bă Rața! În suma data, recomand Macap sau un sh cu mușchi.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Ca placa grafica am luat acum vreo 2 ani 970 gtx si sunt ff multumit de ea.  Ca idee e diferenta intre un hx si si un db. Temperatura e cel mai impotant factor. Dar ca idee daca nu bei cappucino ambele sunt inutile btw.  In genral se recomanda sa prioritizezi rasnita apoi espressorul. Dar de cand cu kinu 47 lucrurile sau mai schimbat. Daca cu diferenta intre kinu si o electrica mid lvl poti lua un espressor mai bun atunci ia kinu
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.

Reply
baloozzy Wrote:Dacă te uiți în ogrăzile oamenilor a dispărut Bă Rața! În suma data, recomand Macap sau un sh cu mușchi.

sper sa fi pus mana pe o baratza, oricare o fi fost ea si ca nu faci doar un lovit cu parerea;
sau... de parere Smile

A_C_M Wrote:...Daca din 12 oameni, 10 au folosit Vario si considera ca e ok, si doar 2 oameni considera ca nu e ok. Atunci ... involuntar tind sa merg spre "democratie" si sa cred majoritatea, cu toate ca sunt constient ca si asa pot sa gresesc ...

ei vezi! tocmai asta e slabiciunea unui forum ca epressoman.ro: e un mediu in care 'molimele' informationale se propaga usor!
fiind un forum de specialitate, cred ca singurul mod de argumentare este cel bazat pe argumente stiintifice;
more or less...
agitatia, agitatorii, argumentele emotionale, dau toate culoare, dar nu numai ca sunt sarace in informatie utila pentru a lua o decizie educata, dar sunt de obicei si (involuntar, ok) manipulatoare in eroare!
la un moment dat in istoria acestui forum, nu 10, ci cateva sute de forumisti te-ar fi sfatuit sa-ti iei un MK Vario home; era la moda si o majoritate deja servise asa ceva... acum, se cam vand si, in opinia mea, raman o alternativa pret/performanta mult, mult sub Sette 270!
acum, foarte, foarte multi, au Kinu, in varia incarnari; probabil intr-un viitor, se va intelege ca rasnitele manuale sunt un compromis de performanta in prepararea espresso, pentru avantajul portabilitatii si convenabilitatii in operare!
dar cei in cautarea unui espresso bun, preparat de ei, acasa, dintr-o cafea buna (!) vor putea ajunge acolo cu ajutorul unei rasnite electrice! si iata, nu sute, ci poate mii de forumisti ar fi gata sa ma contrazica!
cel putin ar trebui sa intelegi ca nu mecanismele democratiei sunt cele care lucreaza in povestea asta cu... numerele mari!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(04-08-2017, 19:00)Neuromancer Wrote: Ca placa grafica am luat acum vreo 2 ani 970 gtx si sunt ff multumit de ea.  Ca idee e diferenta intre un hx si si un db. Temperatura e cel mai impotant factor. Dar ca idee daca nu bei cappucino ambele sunt inutile btw.  In genral se recomanda sa prioritizezi rasnita apoi espressorul. Dar de cand cu kinu 47 lucrurile sau mai schimbat. Daca cu diferenta intre kinu si o electrica mid lvl poti lua un espressor mai bun atunci ia kinu
GTX 1070 Tongue

Am completat formularul pentru Macap M4D - culoare C83, dar din pacate nu au pe stoc decat Macap M5D - culoare C10. La comanda doar pentru luna octombrie.

In momentul de fata caut o rasnita doserless, stepless, si on demand, dar fara displayuri si prea multa electronica. Am completat formularul pentru M4Ddoar pentru cutitele de 58mm. Acum, intrebarea este daca exista diferenta la aceeasi cafea, rasnita la aceeasi finete, intre M2D sau M4D din cauza marimii cutitelor, sau ele influenteaza de fapt flowul cafelei, astfel cu cat cutitele sunt mai mari, cu atat rasnita termina de rasnit mai repede ?

(04-08-2017, 19:55)radudani Wrote: la un moment dat in istoria acestui forum, nu 10, ci cateva sute de forumisti te-ar fi sfatuit sa-ti iei un MK Vario home; era la moda si o majoritate deja servise asa ceva... acum, se cam vand si, in opinia mea, raman o alternativa pret/performanta mult, mult sub Sette 270!
Daca-mi amintesc bine, acum 5 ani, marea majoritate sustinea ca un incepator in ale espressoului trebuie sa plece la drum cu minim un Gaggia MDF, fapt ce m-a si impins sa fac acea alegere. Acum, cand am revenit pe aceste meleaguri, vad ca lumea a ridicat stacheta, ceea ce nu-i rau, doar ca se considera ca MDFul este nepotrivit chiar si pentru incepatori Smile

Cat despre greseala cu democratia, sunt constient de ea, si mai toti facem greseala asta, cand mergem cu masina la service, cei care nu prea avem treaba cu mecanica sau servicearea, zicem "lasa ma ca stie mecanicul ce trebuie facut, ca doar e meseria lui". O presupunere de multe ori gresita.

Sincer eu presupun ca din rasnitele aceluiasi producator, cel putin teoretic, ar trebui ca rezultatul rasnirii sa fie identic. Atentie, zic rezultatul, nu tot procesul. Diferenta facandu-se intre game prin functii de genul: 1. viteza, 2. temporizare, 3. hadsfree, 4. marimea compartimentului de cafea, 5. zgomot, etc.
Eu oricum sunt dornic sa asimilez cat mai multe informatii Smile
Vedem ce iese.

LE: Pe ce-am pus ochii si-mi place din cam toate punctele de vedere, ar fi Ceado E5P, dar nu stiu la ce preturi se aduce in Ro. Pe afara am vazut ca la 660$, ceea ce depaseste cu mult asteptarile mele.
Dar ca idee, E5P e tipul de rasnita pe care l-as vedea la mine in bucatarie, acompaniand espressorul. Astea-s functiile pe care le-as vrea de la o rasnita, nimic in plus, nimic in minus.
Am completat si formularul pentru Ceado E5P, astept sa vad rezultatul.

Multumesc.

Reply
Am primit oferta de la cei de la perfectespresso pentru Ceado E5P - 500 euro.
Astept sa vad si oferta ce urmeaza sa o primesc, in urma completarii formularului de pe espressoman, de la cei de la BeanTec si vad incotro ma indrept.

P.S. din cate am vazut, anul trecut s-a cumparat si cu 2100ron, cu reducerea EspressoMan. Astept cu nerabdare raspunsul.

Intre timp, daca e vreun espressoman cu Ceado E5P si vrea sa "scape" de el, acum e momentul.

Toate cele bune!

Reply
A_C_M: "Am primit oferta de la cei de la perfectespresso pentru Ceado E5P"

dac-am sta sa ne gandim un pic, faptul ca ai dezvaluit valoarea ofertei e in dezavantajul tau!

Reply
(05-08-2017, 23:14)radudani Wrote: A_C_M: "Am primit oferta de la cei de la perfectespresso pentru Ceado E5P"

dac-am sta sa ne gandim un pic, faptul ca ai dezvaluit valoarea ofertei e in dezavantajul tau!

Iti dai seama ca m-am gandit de 10 ori daca sa postez informatia sau nu, si asa sotiei ii e mila de mine cand vede ca de 2 saptamani sunt in lumea cafelei si numai asta visez. Oricum tocmai de aceea am si precizat ca am vazut preturile primite anul trecut prin acordarea discountului, sa speram ca nu s-au schimat Wink

Reply
acum vad mai la-nceputuri...
" dozator (... mi se pare cea mai stupida inventie pentru Home-USE)."

intelegi cred ca nimeni dintre fabricantii de rasnite comerciale, n-a stat sa faca reload la dozator, pentru vreo rasnita destinata uzului caznic!

nu, dozatorul vine din lumea masinilor comerciale unde, mai ales daca are umplere automata este extrem de valoros in workflow!
gandeste-te ca oricat de rapid ar fi macinatorul, 4-6g/sec, tot ii trebuie mai multe sec, vreo 4-7s sa umple o sita de portafiltru!
pe cand cu dozatorul, o umpli si in mai putin de o sec! fara bulgari...
pe urma, tot in mediul comercial, si tot din motive de viteza, se lucreaza cu dozarea la volum: clampanesc din doser pana umplu cu varf sita din portafiltru si apoi rad excesul de macinatura cu o spatula, la nivelul buzei sitei; doserul este ideal in acest caz pentru a primi inapoi macinatura in exces!

e vorba de metode fundamental diferite de a prepara espresso: cea italiana, cea europeana spre nord, cea americana etc.
in metoda italiana, viteza si precizia sunt esentiale! un espresso obisnuit e gata in 30s, plecand de la rasnire pana la servire!
in metoda nordica, sau americana, pregatirea minutioasa, in afara timpului, e parte din marca de calitate a cafe-ului respectiv! un espresso se prepara in 3 min in US...

rasnitele astea mari care invadeaza bucatariile pasnice ale familiilor de espressomani sunt destinate utilizarii comerciale si de regula trebuiesc modificate/adaptate, ca un compromis pentru specificul home;
dar culmea e ca dozatorul e una din componente care merita tinuta si in mediul casnic! IMO, sigur!
eu am avut palnie de inox, am gaurit-o si adaptat-o pentru a transforma macapul meu in ceva gen mazzer; am facut 2 incercari si de fiecare data am revenit in graba la doser! acum am si daruit palnia cuiva din forum... care probabil e multumit cu doserless-ul obtinut...

exista e adevarat, o particularitate in cazul meu: fac cel putin 5 double-shot-uri intr-o sesiune: umplu doser-ul cu rasnitura pentru 5 shoturi (de ex. 91g) si merg pe cantarire la intrare si la iesire;

dar aici ajung la o parte care mi se pare comica cel putin: sa faci un singur shot, hai doua, si sa folosesti un titan grinder de 15-20 Kg, pe care sa-l suflii si periezi tot timpul sesiuni?!
sau altfel: sa ai ditamai masina espresso, poate comerciala, nu 'de casa' si sa-ti faci shotul ala singur, sau in doi, cu o rasnituta manuala... ca nu ocupa loc mult;
sau mai rau: "e mai buna decat una electrica, chiar cu dantura mai mare"!
observi ca n-am vorbit despre avantajele doserului in mediul casnic; numai ca mie-mi place!
pentru ca nu vreau sa sfatui pe nimeni, doar sa informez;
imi place sa cred ca fiecare hotaraste cu propriu-i cap, dar informat fiind, sau cum imi place mie sa spun: in cunostinta de cauza;

"de aceea am si precizat ca am vazut preturile primite anul trecut prin acordarea discountului, sa speram ca nu s-au schimbat..."
ce incercam sa spun - cam chinuit ca si eu ma autocenzurez - e in orice caz, fara legatura cu pretul, mai ales la diferente mici...

Reply
(06-08-2017, 00:56)radudani Wrote: acum vad mai la-nceputuri...
" dozator (... mi se pare cea mai stupida inventie pentru Home-USE)."

intelegi cred ca nimeni dintre fabricantii de rasnite comerciale, n-a stat sa faca reload la dozator, pentru vreo rasnita destinata uzului caznic!

nu, dozatorul vine din lumea masinilor comerciale unde, mai ales daca are umplere automata este extrem de valoros in workflow!

Asta este fix chestia de care ziceai si tu mai devreme, " informatia de pe net ne este accesibila tot mai mult intr-o forma 'salbatica', greu de asimilat;" caci am expus o preferinta, cu ura, si nici macar n-am specificat motivul pentru care am luat acea decizie. Imi fac mea culpa, trebuia sa zic doar "imi doresc o rasnita doserless, on-demand .... etc", fara alte complicatii. Pentru ca intr-o zi, poate sa vina un om nou, sa citeasca, si s-o ia ca atare fara sa rumege informatia si sa caute "de ce-ul?".

Eu fac in genere 4 latteuri pe zi, 2 dimineata si 2 seara. Rasnesc cafeaua "on-demand", adica dau de doser in continuu pana ajung la cantitatea de cafea necesara (asta inseamna ca pucul este plin si inca putin peste), apoi cu capacul de la doser, prin cateva miscari "meseriase" incerc sa rad excesul de cafea fix cum ai precizat si tu mai devreme. Diferenta este ca excesul de cafea, 1 gram sa zicem, il pun inapoi in doser. Desi stiu ca nu e ok sa folosesc cafeaua aia (1gram) rasnita cu 9-10 ore inainte, tot o fac, ca nu sunt nici magnat, si ma doare sufletelul sa arunc cafeaua aia buna la care s-a straduit Stefan (Distecco) s-o prajeasca cu suflet si patos.
Oricare rasnita mi-as cumpara, tot la fel o sa procedez, pentru ca, cel putin momentan, asta imi este felul de a face espresso. Cum eu imi doresc rasnita on-demand, fara doser, unde o sa pastrez eu cafeaua, daca pana acum o pastram in doserul de la MDF ? :))

Ah, si apropo, off-topic, ca tot "e noapte si e tarziu", stateam si ma intrebam ... "cum am ajuns sa-mi iau espressor?". Si inca nu stiu raspunsul.
Ce stiu e ca nu a fost pe baza de anturaj, ca sa aflu de la cineva si apoi sa-mi placa si sa intru si eu in hora.
Totodata, inainte eram bautor de zeama de la "tonomat", nu faceam cafea la ibric etc.
Dar dintr-o data ceva s-a schimbat, si am intrat in lumea espressoului.
Cu Gaggia Evolution si mai ales cu Gaggia MDF, nu are cum sa iasa un espresso mai mult decat mediocru. Dar, timp de 5 ani, eu l-am tot comparat cu espressoul primit la magazinul de cafea (ca mai beau si la job, aproape zilnic, un espresso), si daca licoarele nu difereau atat de mult, am zis ca e indeajuns ce face aparatura mea.
Long story short, nu stiu cum am ajuns sa detin un espressor acasa, atat timp cat nu obisnuiam sa-mi fac cafea.

Reply
Comparațiile cu zona IT sau auto sunt amuzante. Ar fi interesant să fie benchmark-uri dedicate produselor ce fac subiectul forumului, dar nu sunt. Toate testele sunt subiective, depind de cel care le face.
E greu să te decizi pe un produs, fiecare are ceva mai bun sau mai slab decât altul.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
(06-08-2017, 02:29)amarok Wrote: E greu să te decizi pe un produs, fiecare are ceva mai bun sau mai slab decât altul.

Pentru mine a fost mai greu sa aflu efectivul de producatori de rasnite de calitate.
Dupa ce m-am lamurit, am aplicat filtrele mele personale si chiar ca nu mi-a ramas nicio alta optiune inafata de Ceado E5P. Adica On-Demand, Stepless, Doserless, hopper de maxim 600grame, si fara electronica multa, adica doar apasarea butonului de rasnire. Apropo, daca stiti ceva ce s-ar incadra in filtrele de mai sus, va rog sa expuneti, poate mi-a scapat producatorul sau modelul respectiv.

Oricum am completat si formularul pentru un Kinu M-47.
De la BeanTec inca nu am primit niciun raspuns.

Cu rabdarea trecem marea Smile

Reply
Ai filtrat si asta?

Reply
(07-08-2017, 15:38)quicknet Wrote: Ai filtrat si asta?

Nu prea se gaseste de cumparat. N-am gasit clar nici in Romania nici prin alte siteuri externe.

Reply
Si sa trimiti un email... costa ? :s Huh

Reply
(07-08-2017, 16:09)renatoa Wrote: Si sa trimiti un email... costa ? Confused Huh

Nu e deloc greu si nici nu costa. Doar ca ma gandeam ca ma risc cu garantia, daca nu au vreun importator prin tara.
Totusi, daca mi-ai dat ideea, am dat mail sa ceri niste detalii pentru Cunill Tranquillo, pret + transport catre Romania. Partea mai urata e ca ei sunt in concediu toata luna august Smile

"Gracias por su email.  Estamos de vacaciones del 4 de Agosto al 3 de Septiembre.
Volvemos el día 4.   "

Reply
Inseamna ca le merge bine... :)

Garantia, parca stabilisem ca este europeana, la electrocasnice... Huh

Reply
(07-08-2017, 16:54)renatoa Wrote: Inseamna ca le merge bine... Smile

Garantia, parca stabilisem ca este europeana, la electrocasnice... Huh

Pe deasupra mi-au si raspuns. Dar raspunsul m-a bagat in ceata rau. M-au trimis catre un site inexisted, tind sa cred ca vroiau sa ma trimeata catre lfcatering, care este firma de spare parts, nicidecum de vanzari produse cu totul.

" Dear XXX,First of all we thank you for your interest in one of our manufactured.Please, for retail purchases you can go to the following address: LF, SPAVIA VOLTRI, 8047023 CESENA (FC) ITALIAemail:info@ifcatering.comWeb: www.ifcatering.com We hope you are well attended.Thanks and best regards, "

In concluzie, momentan nu-mi ramane decat sa astept la raspunul celor de la BeanTec si raspunsul vis-a-vis formularul Kinu,

Reply
Avxcafe.hu au de vanzare rasnite cunil si la un pret foarte bun după părerea mea.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Vad că au și Kinu în stoc.  Wink
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Da, la 900/1200 lei M38/M47 :D

Reply
Dar, este. Nu mai comentam pe bursa ca e mult.

Reply
(08-08-2017, 10:54)adiszep Wrote: Avxcafe.hu au de vanzare rasnite cunil si la un pret foarte bun după părerea mea.

M-am chinuit ceva vreme cu google translateul, am si depus o comanda ... pe care ulterior am anulat-o. Cu tot cu transport Cunill Tranquilo ABS ajunge la 60480 Ft, adica 200euro, ceea ce intr-adevar este un pret bun.
Nu prea se gasesc reviewuri pentru aceasta rasnita, si vad ca este incadrata pe la nivelul ascaso i2.

Din cate vad, se si electrizeaza cafeaua si ramane lipita de palnie https://www.youtube.com/watch?v=C5IEInkv8g0

Daca nu mai apare vreun producator sau vreun model care mi-a scapat, o sa astept cumintel raspuns de la BeanTec si de la Kinu.

Reply
Ai prea multe asteptari de la o rasnita budget de 1200-2000ron. Fiecare cu neajunsurile ei, inca mai sunt colegi care cred ca daca isi cumpara kinu ating perfectiunea. Ca sa ti iei o rasnita decenta trebuie sa scoti din buzunar cam tot atat cat ai da pe espressor.

Cateva remarci logice:

Nu ai buget mai mare pt rasnita atunci iti iei ceva provizoriu dar unde nu pierZi mult pt ca oricum o vinzi:

Rasnita sh
Kinu ca se vinde rapid si pierZi putin.

Mai strangi bani (vreo 6000 ron) si iti iei rasnita cu pretentii.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)