acum vad mai la-nceputuri...
" dozator (... mi se pare cea mai stupida inventie pentru Home-USE)."
intelegi cred ca nimeni dintre fabricantii de rasnite comerciale, n-a stat sa faca
reload la dozator, pentru vreo rasnita destinata uzului caznic!
nu, dozatorul vine din lumea masinilor comerciale unde, mai ales daca are umplere automata este extrem de valoros in workflow!
gandeste-te ca oricat de rapid ar fi macinatorul, 4-6g/sec, tot ii trebuie mai multe sec, vreo 4-7s sa umple o sita de portafiltru!
pe cand cu dozatorul, o umpli si in mai putin de o sec! fara bulgari...
pe urma, tot in mediul comercial, si tot din motive de viteza, se lucreaza cu dozarea la volum: clampanesc din doser pana umplu cu varf sita din portafiltru si apoi rad excesul de macinatura cu o spatula, la nivelul buzei sitei; doserul este ideal in acest caz pentru a primi inapoi macinatura in exces!
e vorba de
metode fundamental diferite de a prepara espresso: cea italiana, cea europeana spre nord, cea americana etc.
in metoda italiana, viteza si precizia sunt esentiale! un espresso obisnuit e gata in 30s, plecand de la rasnire pana la servire!
in metoda nordica, sau americana, pregatirea minutioasa, in afara timpului, e parte din marca de calitate a cafe-ului respectiv! un espresso se prepara in 3 min in US...
rasnitele astea mari care invadeaza bucatariile pasnice ale familiilor de espressomani sunt destinate utilizarii comerciale si de regula trebuiesc modificate/adaptate, ca un compromis pentru specificul home;
dar culmea e ca dozatorul e una din componente care merita tinuta si in mediul casnic! IMO, sigur!
eu am avut palnie de inox, am gaurit-o si adaptat-o pentru a transforma macapul meu in ceva gen mazzer; am facut 2 incercari si de fiecare data am revenit in graba la doser! acum am si daruit palnia cuiva din forum... care probabil e multumit cu doserless-ul obtinut...
exista e adevarat, o particularitate in cazul meu: fac cel putin 5 double-shot-uri intr-o sesiune: umplu doser-ul cu rasnitura pentru 5 shoturi (de ex. 91g) si merg pe cantarire la intrare si la iesire;
dar aici ajung la o parte care mi se pare comica cel putin: sa faci un singur shot, hai doua, si sa folosesti un titan grinder de 15-20 Kg, pe care sa-l suflii si periezi tot timpul sesiuni?!
sau altfel: sa ai ditamai masina espresso, poate comerciala, nu 'de casa' si sa-ti faci shotul ala singur, sau in doi, cu o rasnituta manuala... ca nu ocupa loc mult;
sau mai rau: "e mai buna decat una electrica, chiar cu dantura mai mare"!
observi ca n-am vorbit despre avantajele doserului in mediul casnic; numai ca mie-mi place!
pentru ca nu vreau sa sfatui pe nimeni, doar sa informez;
imi place sa cred ca fiecare hotaraste cu propriu-i cap, dar informat fiind, sau cum imi place mie sa spun: in cunostinta de cauza;
"de aceea am si precizat ca am vazut preturile primite anul trecut prin acordarea discountului, sa speram ca nu s-au schimbat..."
ce incercam sa spun - cam chinuit ca si eu ma autocenzurez - e in orice caz, fara legatura cu pretul, mai ales la diferente mici...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)