A_C_M Wrote:... Orice rasnita capabila sa produca o macinatura consistenta, uniforma (modala - pentru rasintele cu cutite plate respectiv bimodala - pentru rasnitele cu cutite conice), capabila sa "cauzeze" extractia unui espresso 25ml in 25secunde, este o rasnita BUNA. Asta inseamna ca intra in cursa toate rasnitele de la 200euro pana la mii de euro. Asta definesc eu ca si "performanta de baza" a unei rasnite...
... 3. Sette 270 - 2000ron (sunt inca nedumerit deoarece vad ca sunt opinii diferite in ceea ce priveste rasnita ca fiind "espresso capabila" 100%; mai adaug ca imi calc pe inima alegand un model ultra electronic)
cum stii, cum apreciezi OBIECTIV, ca o rasnita are o macinatura consistenta, uniforma!?
sau zici asa, la... pipait si privit cu microscopul/lupa?!
e o afirmatie pe care o folosesti probabil in lucru, dar care nu trebuie generalizata!
poate altcineva, apreciaza ca numai macinatura unei rasnite cu dantura plana de la 75mm in sus, incepe sa devina consistenta si uniforma!
deci pragul de apreciere a unei rasnite bune nu e fix, e ceva fiziologic, variabil de la individ la individ; si desigur, nu ar trebui sa luam in considerare muritorii de rand, care se uita la macinatura ca la capre (

), ci aceia dotati cu suficienta sensibilitate si avand suficienta experienta, ca sa simta caracteristica de distributie dimensionala a particulelor de macinatura si mai apoi, EY-ul in ceasca! fara aparate si... electronica distrugatoare a tot farmecul
si atentie, faci ditamai confuzia:
modal, folosit cu referire la macinatura e irelevant!
se folosesc termenii de
bimodal si
unimodal;
practic,
toate rasnitele de cafea sunt mai mult sau mai putin bimodale!
dar in orice caz, rasnitele comerciale de bar, sau rasnitele folosite acasa, sunt toate bimodale;
unele rasnite de pravalie, acele
bulk grinders, au un raspuns preponderent unimodal la granulatie mare!
adica, daca rasnesc pentru frenchpress, sau chiar drip, particulele de macinatura rezultata vor fi ca dimensiuni, procentual, in marea majoritate grupate in jurul dimensiunii setate; de ex., 1500-2000 microni;
mai stii probabil ca pentru o aceeasi rasnita si aceeasi cafea, procentul de particule de praf (fines - cele din zona 50 microni) scade pe masura ce dimensiunea setata a particulelor creste!
adica
toate rasnitele cu 'dantura' mai mare au un comportament unimodal la setari grosiere!
reusita lui matt perger in a promova comercial rasnita MK EK43 (asa vad eu povestea...) nu se bazeaza pe proprietatile unimodale ale macinaturii pentru espresso la 'dantura' plata extrem de mare a rasnitei, ci pe capacitatea acesteia de a livra o macinatura la dimensiunea setata extrem de strans grupata!
in plus, da, el a folosit la WBC un EK43 si a cernut macinatura pentru a lucra unimodal, adica cu o distributie dimensionala in mare majoritate de dimensiunea setata; la vremea aceea, intelegea in proprii termeni, ce inseamna "
an even extraction" - o extractie facuta in marea majoritate pe o macinatura cu particule de aceeasi dimensiune, deci unimodala;
in niste '
papers' din 2015, matt perger arata dece EK43 este superior lui Mazzer Robur (multi de-atunci si eu nici acum, nu suntem convinsi de asta!): are, e adevarat, cel mai mare procent de fines (deci distributie bimodala pronuntata, la acea rasnita minune EK43, cu 'dantura' plata), dar ca greutate asta e foarte putin, in schimb are o distributie extrem de grupata, superioara celorlalte rasnite, in zona dimensiunii setate:
ulterior, s-a lepadat in felul lui si a ajuns sa reconsidere acele
fines... pentru ca merita citit, aveti si un fragment si linkul:
Fines
Wow. Back in 2012 I won the World Brewers Cup with a routine centred around removing fines. As it turns out, sifting doesn’t really get rid of all the small particles. There’s still millions of them stuck to the larger grinds. When coffee is torn apart in the grinder it leaves pockets of positive and negative charges all over the grinds that attract the fines. Conclusion: sifting is pretty useless for particle segregation and testing.
Now that we know just how much of the brew is made up of fines extractions, it becomes increasingly obvious that fines aren’t the villain; otherwise every coffee ever made would be horribly over-extracted. ...
... Once I figure out how to brew fines properly I’ll be back at the WBrC with an apology routine!
https://baristahustle.com/blogs/barista-...-explained
s.a.m.d.
- toate macinaturile pentru espresso, asa cum e defint el in niste limite care respecta traditionalul, sunt BIMODALE!
- si - asta-i oricum doar parerea mea - rasnitele cu '
dantura' conica sunt cele mai potrivite pentru espresso traditional!
dar oricum, diferenta 'in ceasca' fata de cele cu 'dantura' plana e minima, probabil mai marcanta la prajirile usoare, decolorate, care rezulta in oteturi florale in ceasca
A_C_M Wrote:am mai evaluat Sette 270, si am fost dezamagit de o chestie, si anume indemnul venit oficial de la producator: la fiecare rasnire de 5-max30secunde, rasnita trebuie sa se odihneasca 60secunde pentru a se racii.
a evalua o rasnita nu ar cere macar cateva saptamani de lucru efectiv cu ea, cu multe cafele si chiar masini!?
insfarsit, sper sa fi facut anterior si o alta 'evaluare': motorul rasnitei e garantat pentru 150 de ore (!) nu mai mult!
a, si nu stiu daca ai facut legatura cu pompele vibratoare, care au si ele recomandat de fabricant un regim intermitent de lucru de (CEME Ulka EX5, de ex.) 1:1 (on:off)...
hotarat, Sette 270 nu e o rasnita de pravalie, sau de bar, e o rasnita de... bucatarie, asa cum am tot spus!
ca sa fii convins ca merita sa o cumperi trebuie sa admiti ca totul e cam... trecator; lucrurile durabile, faraonice sunt caraghioase in contextul prezent (asa cum erau odata dinosaurii si alte oratanii din incinta macromolului din brasov - vis-a-vis de selgros; acum inchis, in asteptare de afacerist cu mobila); si mai trebuie ceva, sa crezi macar putin, in tehnologie... in care context, zdranganeala amplificata de cutia de plastic trece ca si durerile de cap...:)
raman cutitele etzinger, conceptul neobisnuit de rotire al cutitului exterior si de flotare al celui interior;
niciodata nu m-am gandit ca rasnita asta are multa electronica: n-o folosesc cu timer-ul, o folosesc single-dose si timerul e setat acoperitor in overrun, ca sa 'scutur' ramasitele de macinatura;
sub nici o forma nu m-as fi expus la bataile de cap ale modelului W; mecanism gravimetric sensibil, in montura ieftina de plastic?!
probabil se poate, nu vorbeam eu mai sus de... increderea in tehnologie? :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)