Welcome Back Log In Create Account

recomandari pentru achizitie rasnita si espressor a.k.a "ma omoara intrebarile"

deenman: "inca mai sunt colegi care cred ca daca isi cumpara kinu ating perfectiunea"

+1
(ce-i drept, pe urma o dai in bara, in impresia mea, recomandand totusi Kinu, ca se re-vinde usor; mai ales in germania, cum zicea Lyvyoo, parca...)

deenman: "Ca sa ti iei o rasnita decenta trebuie sa scoti din buzunar cam tot atat cat ai da pe espressor."

ca pret de rasnita, da, dar asta depinde si cat ai dat pe espressor;
imi pare ca e suficient sa dai cam jumatate pret pe rasnita, daca espressorul e trecut de 2000 euro!
altfel, cand mi-am luat macap-ul (la vremea aia nu tanjeam atat de mult dupa o 'conica') ajunsesem la concluzia ca de pe la 650-700 euro incep rasnitele mari capabile si chiar in zona respectiva e sweet spot-ul pret/performanta pentru cele plate; cele conice urca spre 1000 euro...

un espressor de 2500, chiar 3000 euro (deja incep comercialele cu 1 gr) poate fi intr-un whishlist ca alegere 'inteleapta', mai ales daca e un spring-lever (care sunt de regula, mai scumpe - grupul e de cca. 3 ori mai scump decat E61);
dar o rasnita de peste 1500 euro incepe sa devina un lux, ceva ezoterism implicat etc.
dar nimic nu e batut in cuie, cu praguri rigide: un Monolith Titan Conical Espresso Grinder, la $1950 nu ar trebui sa ni se para scump; ci doar greu sau imposibil de abordat...pentru moment, ar zice unii...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Cu Monolith, in afara de pretul mare, mai sunt urmatoarele probleme:
1) disponibilitate - fabrica cateva batch-uri pe an (cred ca 2-3), platesti un avans de 500$ cand se pun pre-orders pe site si mai astepti cateva luni pana e gata productia
2) transport - e fabricata si vanduta in US asa ca e foarte costisitor sa o aduci (cost mare transport + taxe vamale).
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(08-08-2017, 12:57)deenman Wrote: Ai prea multe asteptari de la o rasnita budget de 1200-2000ron. Fiecare cu neajunsurile ei, inca mai sunt colegi care cred ca daca isi cumpara kinu ating perfectiunea. Ca sa ti iei o rasnita decenta trebuie sa scoti din buzunar cam tot atat cat ai da pe espressor.

Cu riscul de a ma insela, personal nu cred ca afirmatia "mai multi bani = mai multa performanta", caci totul are o limita. Daca la expresoare inteleg logica de a da minim 5500ron pe un DB cu grup E61 si PID, sau minim 3500ron pe un HX, logica fiind ca nu exista alte espresoare mai ieftine cu aceste specificatii. Cred ca la rasnite treaba sta cu totul altfel. Si anume, odata ce aplici toate filtrele importante pe care le doresti si reusesti sa gasesti rasnita dorita, tot ce apare dupa acel pret este doar un bonus minor de functii (viteza de rasnire, silentiozitate, durabilitatea/fiabilitatea cu care este construita rasnita, timer si control de greutate asupa macinaturi).

Spre exemplu, in cazul meu (cu toate ca o sa ma repet) caut doserless (fara doser si fara palnie), stepless, on-demand, hoper de maxim 500-600grame si electronica de baza (adica butonul on-demant +- buton general de power, si maxim accept timer). Aceste filtre ma fac sa realizez ca cea mai ieftina rasnita care mi se potriveste este E5P (~2100ron).
In cazul asta ce inseamna rasnita care sa coste aproximativ cat costa espressorul ?
Pai sa vedem:
E6P este un E5P cu timer si costa 3000ron, faptul ca e scump nu justifica in niciun fel faptul ca e mai buna decat E5P, avand fix aceeasi configuratie.

E37J este fix un E6P cu o constructie mai solida, mai atragatoare, cu timer si buton pulse, iar revizia/curatirea este foarte usor de facut pe ea. Ea costa 4000ron. Are vreo logica sa scoata o macinatura altfel fata de E5P/E6P ?

E37S este fix un E37J care are cutite de 83 si control termic in timpul rasnirii, astfel ca are un output de cafea de 3 ori mai mare fata de rasnitele din gamele inferioare, aici intervenind controlul termic care previne incalzirea macinaturii.

E92 cu cutite conice de 71mm este On-Demand universal (poate fi apasat cu orice portafiltru), dar in acelasi timp costa minim 2000euro.

Sunt rasnitele E37S si E92 capabile sa produca o macinatura "mai buna" decat celelalte rasnite din gamele inferioare ?
Posibil ca da, posibil ca nu. Sper ca firma producatoare a facut teste din toate punctele de vedere astfel incat sa asigure o macinatura uniforma intre toate rasnitele, diferenta dintre ele fiind data de dotari preferentiale (timer, control termic), viteza si cantitatea pe care acestea le pot procesa.
Pana una alta consider ca, din punct de vedere al logicii si al compararii efective a dotarilor, nu ar trebui sa fie diferenta intre macinaturile rasnitelor specificate.

Macap M2M/M2D le-am exclus deoarece rasnita sunt stepped.
Inca am in vedere Macap M4D (desi nu-mi place deloc ideea de display, electronica "avansata" pe rasnita, dar in lipsa de alternative nu am incotro), dar raspunsul primit dupa completarea formularului a fost ca nu au in stoc aceasta rasnita si ca ea poati fi livrata la comanda abia in luna octombrie. Astept reply cu oferta/pret estimativ pentru M4D sa stiu daca merita asteptarea.

Si daca tot am luat in calcul Macap M4D, as mai tine in evidenta si Eureka Zenith Club E (dar pana in momentul actual nu m-am documentat in ceea ce priveste aceasta rasnita de altceva inafara de 60mm discuri plate si faptul ca e stepless, doserless).

O sa mai fac un formular la cei de la BeanTec si pentru o oferta la Eureka Zenith Club E, avand in vedere ca nu am primit reply la primul formular completat pentru Ceado E5P.

(08-08-2017, 12:57)deenman Wrote: Mai strangi bani (vreo 6000 ron) si iti iei rasnita cu pretentii.

Depinde ce pretentii, una inseamna performanta de rasinire efectiva, altceva inseamna dotari aditionale. Ar insemna ca daca vreau sa-mi iau masina, imi iau cea mai scumpa, care are si trapa, desi eu nu am nevoie sau nu vreau trapa la acea masina.

Reply
(08-08-2017, 14:11)vladdooo Wrote: 2) transport - e fabricata si vanduta in US asa ca e foarte costisitor sa o aduci (cost mare transport + taxe vamale).
Să nu uităm nicicând, că plătim TVA-ul ... cum ar zice Florin Bogardo.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
A_C_M Wrote:Cu riscul de a ma insela, personal nu cred ca afirmatia "mai multi bani = mai multa performanta", caci totul are o limita. Daca la expresoare inteleg logica de a da minim 5500ron pe un DB cu grup E61 si PID, sau minim 3500ron pe un HX, logica fiind ca nu exista alte espresoare mai ieftine cu aceste specificatii.

o mare greseala sa cauti logica in lumea asta a cafelei!
de ex., convingerea ta ca nu exista expresoare mai ieftine cu specificatiile respective, nu mi se pare corecta, nu mai zic logica, mai ales ca in formularea ta intra si masinile SH care pot fi mai ieftine decat baremurile gasite de tine!
in plus, cineva ar trebui sa-ti atraga atentia ca mai putini bani (limitele inferioare de pret pentru categoriile de masini respective) inseamna calitate mai slaba: exista diferente remarcabile intre un HX de 3500 lei (daca e nou, atunci saracul de el...) si altul de 7000 de lei!
ceea ce ar conduce la o concluzie: in lumea asta a echipamentelor espresso folosite acasa, ne preocupa in primul rand calitatea!
eu as lasa performanta pe seama operatorului uman, ca de-aia ii zicem hobby de preparat espresso acasa...

in lumea cioplitului artizanal, exista conservatorism, da, dar nu exista limite de performanta, deci vad adevarata afirmatia ca in practica, nu exista limita in performanta masinilor, ca si a oamenilor!
in plus, stii bine ca dependenta nu e liniara si ca, deci, ca sa adaug 1% performanta undeva in zona masinilor de stratosfera, e posibil sa dublez pretul! se va gasi mereu cineva sa plateasca!

sigur, cineva trebuie sa defineasca performanta si cred ca aici, end-userul este ultimul indreptatit sa o faca;
ori forumul acesta este plin de afirmatii si certitudini in legatura cu performanta rasnitelor si a masinilor espresso;
performanta, ca si calitatea, sunt obiective; n-am zis-o eu... sunt masurabile, deci apartin stiintei nu woodoo-ului
deci nu se poate afirma nimic in acest sens fara argumente serioase, experimentale si stiintifice, sau referinte la altii care au facut asa ceva;
poti compara 2 ceado-uri din punct de vedere al convenabilitatii, dar prea putin relevant, din punct de vedere al performantei;
la rasnitele considerate structura mecanica de baza, barebone, principalele caracteristici pentru utilizatorul final ar putea fi: gradul de normalizare macinatura, caracteristica de distributie dimensionala a particulelor considerand macinatura bimodala ca fiind necesara pentru espresso traditional, extraction yield-ul din ceasca!

da, avem - cei mai multi - preferinte bine definite sau in curs de solidificare, dar performanta este doar o minciuna dulce pentru cei care traiesc din sfaturile si parerile altora!

mai departe, in sofismele cu rasnitele, nu ma bag...
ideea ar fi ca tu faci survey-ul, din propriul punct de vedere si tot tu decizi in final;

grija mea - tot mai putina in ultimul timp - ar fi pentru ceilalti, in cautare disperata de formule de upgrade, prinsi in febra pietii - e si asta o moda - sau platind gresellile 'de tinerete', cand si-au zis ca la casa mica trebuie si echipament mic Smile
espresso-ul asta chinuit, cu scule rudimentare, imi aminteste de titlul unei pravalii de hrana stradala in brasov, numita... cartofiserie Smile  chiar asa, espressofiserie...ha!

atentie, spre deosebire de unii, nu am bani - probabil, de-aia ma tot vaiet cu cafeaua verde!
dar daca fac o investitie, e ceva ce trebuie sa mi se para ca merita, si sa ramana in picioare dupa orice criteriu valoric sanatos...

stim ca orice rationament pe hartie, sau sticla, tinde sa devina desuet, stangaci, dupa ce facem primii pasi in lumea reala, cea in care ne preparam espresso-ul acasa!

viteza de rotatie a cutitelor, marimea cutitelor, forma lor plana sau conica, etc. nu fac diferenta si ne regasim mereu in fata aceleiasi rasnite de baza, restul fiind 'bonus minor de functii', 'dotari preferentiale'!
pai - am mai spus asta de multe ori - folosesc rasnita Sette 270 de la inceputul anului si turnul masiv al macapului s-a redus la un reper cu rol oarecum estetic... pentru un 'bonus minor de functii' pe care-l are Sette, la capitolul conveninence!

da, rationamentul cu rasnita ceado, structura barebone care se regaseste pe toata 'inaltimea' gamei de rasnite oferite de producator, mi se pare halucinant! un rationament de tip patul lui Procust, aplicat in lumea rasnitelor Smile

A_C_M Wrote: ... Cred ca la rasnite treaba sta cu totul altfel. Si anume, odata ce aplici toate filtrele importante pe care le doresti si reusesti sa gasesti rasnita dorita, tot ce apare dupa acel pret este doar un bonus minor de functii (viteza de rasnire, silentiozitate, durabilitatea/fiabilitatea cu care este construita rasnita, timer si control de greutate asupa macinaturi).
... E37J este fix un E6P cu o constructie mai solida, mai atragatoare, cu timer si buton pulse, iar revizia/curatirea este foarte usor de facut pe ea. Ea costa 4000ron. Are vreo logica sa scoata o macinatura altfel fata de E5P/E6P ?
... E37S este fix un E37J care are cutite de 83 si control termic in timpul rasnirii, astfel ca are un output de cafea de 3 ori mai mare fata de rasnitele din gamele inferioare...
E92 cu cutite conice de 71mm este On-Demand universal (poate fi apasat cu orice portafiltru), dar in acelasi timp costa minim 2000euro.

Sunt rasnitele E37S si E92 capabile sa produca o macinatura "mai buna" decat celelalte rasnite din gamele inferioare ?
Posibil ca da, posibil ca nu....
Pana una alta consider ca, din punct de vedere al logicii si al compararii efective a dotarilor, nu ar trebui sa fie diferenta intre macinaturile rasnitelor specificate.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(08-08-2017, 23:56)radudani Wrote: o mare greseala sa cauti logica in lumea asta a cafelei!

Imi place rau formularea asta, pe masura ce explorez cafeaua si o inteleg mai bine imi dau seama ca o inteleg mai putin :) Sper sa nu ma frustrez la un moment dat si sa o abandonez, pentru ca exista clar o logica care se aplica in mai mult de 80% din cazuri ( sper! ) si doar lipsa de practica ne face sa nu o vedem.

Revenind la abordarea strict "matematica" a compararii rasnitelor si espresoarelor, pe specificatii gen "compare" pe Emag. It doesn't work! Dar e un inceput, perfect normal, prin care trecem toti. pentru comparatia rasnitelor eu am o tehnica si am sa fac un topic special. E mai mult decat observatii vizuale gen "bulgarasi", viteza, dimensiune cutite etc. 

Daca as mai fi la inceput sa fac o achizitie de espressor plus rasnita as face asa : 

1. curs barista initiere ( 200 e)
2. 2 carti scott rao de citit
3. vizitare 1 2 espressomani experimentati si home set up lor. 
4. achizitie 
5. curs de sensory ( acreditat sau nu, mai putin important)
6. multe cafele acasa si in cafenele, evaluate senzorial cu baristii care isi aloca timp pentru asta. nu sunt multi dar exista :)

Evaluarea oricarui aparat sau rasnite se face cu papilele noastre gustative, prin teste succesive izoland variabilele. In lipsa dezvoltarii lor, pe subiectul cafea evident, ne raman evaluari "matematice", pe care le facem zi de zi, cu alte produse electrocasnice sau IT. Suntem priceputi la asta insa la cafea e alta poveste.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
Multumesc mult pentru participarea la discutie, si sper sa avem cat mai multe atat timp cat exista miza si ies si rezultate.

Din toate cele citite pe forum in ultima perioada, trag urmatoarele concluzii:
1. Orice rasnita capabila sa produca o macinatura consistenta, uniforma (modala - pentru rasintele cu cutite plate respectiv bimodala - pentru rasnitele cu cutite conice), capabila sa "cauzeze" extractia unui espresso 25ml in 25secunde, este o rasnita BUNA. Asta inseamna ca intra in cursa toate rasnitele de la 200euro pana la mii de euro. Asta definesc eu ca si "performanta de baza" a unei rasnite, lucru care este greu de demonstrat, dupa cum ati sustinut si voi.
2. Singurele observatii obiective pe care un utilizator le poate avea vis-a-vis rasnita X sunt: viteza cu care aceasta rasneste, retentia de cafea, usurinta sau greutatea cu care se curata
3. Restul insusirilor unei rasnite, sunt fie subiective fie "optionale". Design, zgomot (semi-subiectiv, ce pentru mine e galagios, pentru altul nu e, dar decibelii sunt decibeli), timer, on-demand, dosered/doserless, stepped/stepples.

Deci pentru a produce un espersso bun, d.p.m.d.v, conteaza doar pasul 1, pas pe care, oricat am discuta, nu putem sa-l aflam de la un nivel incolo.

(09-08-2017, 12:57)razvanMB Wrote: Revenind la abordarea strict "matematica" a compararii rasnitelor si espresoarelor, pe specificatii gen "compare" pe Emag. It doesn't work! Dar e un inceput, perfect normal, prin care trecem toti. pentru comparatia rasnitelor eu am o tehnica si am sa fac un topic special. E mai mult decat observatii vizuale gen "bulgarasi", viteza, dimensiune cutite etc.

Din pacate cam asta e felul meu de-a fi, si-mi place sa cred ca totul se poate reproduce intr-o oarecare masura daca se pastreaza cat mai multe constante.
Acum, ca nu pot sa prepar un espresso mereu la fel, datorita mai multor variabile precum timpul (data de 09.08.2017 ora 15:12:22), cafeaua in sine, laptele, apa folosita la brew si froth, temperatura din aer, umiditate, zgomotul rasnitei si efectul lui asupra cafelei macinate care poate sa difere de la rasnita la rasnita, chiar, bunadispozitia bautorului / antrenamentul lui sau lipsa antrenamentului, si multe altele, sunt perfect de acord.

(09-08-2017, 12:57)razvanMB Wrote: Evaluarea oricarui aparat sau rasnite se face cu papilele noastre gustative, prin teste succesive izoland variabilele. In lipsa dezvoltarii lor, pe subiectul cafea evident, ne raman evaluari "matematice", pe care le facem zi de zi, cu alte produse electrocasnice sau IT. Suntem priceputi la asta insa la cafea e alta poveste.
Eu vad fix cam acelasi mod de a compara fie ca e vorba de espressor/rasnita sau televizor/monitor pentru ca si la televizor/monitor intervine preferinta (subiectivismul), ce pentru mine e prea luminos pentru tine poate fi prea intunecat s.a.m.d.
Tocmai de aceea incerc sa obtin cat mai multe informatii care nu pot fi prea mult atinse de subiectivism.
Cat despre faptul ca "la cafea e alta poveste", cred ca trebuie sa pastram acelasi grad de obiectivism. Desigur, sa scriu aici ca un espresso este doar un espresso, ar fi pura blasfemie, atat pentru mine cat si pentru acest loc. Dar, pentru mine, pasiunea pentru espresso, este la fel de costisitoare si la fel de importanta precum cealalta pasiune a mea, si anume lumea multimedia (PC, unitate media 24h/7d, sistem full homecinema cu proiector panasonic AT-AE8000, etc).

Ca sa fie clar, si sa stim de unde plecam la drum, oricine isi doreste sa aiba varful de gama / rasnita "cu pretentii" de la marii producatori de rasnite (K30, E37S, Royal Electronic, Monolith, sau altele cu doser), astfel incat sa rasneasca ~20 grame in 2-3 secunda, fara zgomot, fara bulgarasi, fara retentie, caci logica mea imi spune ca daca varful de gama ar fi fail, atunci ce pretentii sa mai am de la entry level.

Imi plac discutiile constructive si imi place sa fiu contrat atat timp cat gresesc caci asta inseamna ca pe viitor sigur nu voi mai gresi.

Oricum, la ora actuala, este clar ca optiunile sunt limitate:
1. Ceado E5P - sper sa fie 2100ron (usor usor incep sa-mi iau adio de la ea, caci cei de la BeanTec inca n-au raspuns; fiind cea mai basic rasnita, 64mm burr; singurul ei dezavantaj, pentru mine, fiind butonul on-demand care este asezat fix pe suport, si nu poate fi apasat cu portafiltru bottomless)
2. Macap M5D culoare C10 - 2470ron (desi nu-mi place deloc culoarea, alt model nu este disponibil pana in octombrie; 58mm burr)
3. Sette 270 - 2000ron (sunt inca nedumerit deoarece vad ca sunt opinii diferite in ceea ce priveste rasnita ca fiind "espresso capabila" 100%; mai adaug ca imi calc pe inima alegand un model ultra electronic)
4. Kinu M-47 (care de fapt nu este disponibila la ora actuala, fiind disponibila in septembrie)

Grea alegere, si oricate carti de specialitate as citi, si oricate cafele as gusta oriunde as merge, tot ~500euro sunt disponibiil si tot aceleasi 3 rasnite. Smile

Reply
(09-08-2017, 15:46)A_C_M Wrote: Multumesc mult pentru participarea la discutie, si sper sa avem cat mai multe atat timp cat exista miza si ies si rezultate.

Din toate cele citite pe forum in ultima perioada, trag urmatoarele concluzii:
1. Orice rasnita capabila sa produca o macinatura consistenta, uniforma (modala - pentru rasintele cu cutite plate respectiv bimodala - pentru rasnitele cu cutite conice), capabila sa "cauzeze" extractia unui espresso 25ml in 25secunde, este o rasnita BUNA. Asta inseamna ca intra in cursa toate rasnitele de la 200euro pana la mii de euro. Asta definesc eu ca si "performanta de baza" a unei rasnite, lucru care este greu de demonstrat, dupa cum ati sustinut si voi.
2. Singurele observatii obiective pe care un utilizator le poate avea vis-a-vis rasnita X sunt: viteza cu care aceasta rasneste, retentia de cafea, usurinta sau greutatea cu care se curata
3. Restul insusirilor unei rasnite, sunt fie subiective fie "optionale". Design, zgomot (semi-subiectiv, ce pentru mine e galagios, pentru altul nu e, dar decibelii sunt decibeli), timer, on-demand, dosered/doserless, stepped/stepples.

Deci pentru a produce un espersso bun, d.p.m.d.v, conteaza doar pasul 1, pas pe care, oricat am discuta, nu putem sa-l aflam de la un nivel incolo.

Vei rafina in mod cert "crezul" de mai sus, doar ca ai nevoie de multe extractii si ceva studiu. E imposibil doar din lumea virtuala sa analizezi o rasnita, oricat de pragmatic ai vrea sa fii. 

Foarte putine rasnite din zona 500 euro, electrice au macinatura uniforma. In zona de 1000 euro am avut surprize placute, dar la niciuna din firmele maintionate mai sus.  Nici n am testat toate modelel de pe piata, totusi, deci surprize placute pot aparea. "Bulgarasii" se produc si la cea mai buna rasnita din lume ( EK 43 zic unii), pe care o detin, daca macini suficient de fin. Chiar devin "bulgaroi". O macinatura neuniforma poti face si la o macinatura grosiera, fara pic de bulgarasi. Dar repet, doar testand in viata reala poti constata asta, cu minim 3 4 rasnite in fata si mai ales, cu o persoana care te poate ajuta sa cauti ceea ce vrei sa intelegi. 

Retentia si timpul de macinare sunt chestii care nu au nimic in comun cu performanta unei rasnite vis a vis de gust. Retentia e o "problema" tipic espressomana, pentru ca home user ul ar vrea sa nu piarda cafea. In zona comerciala nici nu se pune problema de 1-2 3 grame retentie, pentru ca e rulaj. De asta marile branduri nu proiecteaza rasnite care sa nu aiba retentie, ci sa macine uniform. 

Rapiditatea in macinare este iar un parametru important in comercial si nice to have @ home. De asta si costa sa ai o rasnita rapida dar care macina uniform in acelasi timp. 

Daca nu ajuta aceste informatii nu e bai, doar te rog sa intelegi ca scriu aici doar sa informez, nu sa contrez, desi unii nu sunt de acord cu aceste idei, ele pot fi impartasite de altii. Tine doar de gradul de experienta, totul e relativ, doar experienta influenteaza perceptia. 

Gusturile in cafea nu sunt chiar asa de relative sa stii. Exista cursuri speciale de sensory si in urma absolvirii lor si a practicii continue, cursantii isi calibreaza oarecum uniform papilele gustative. Ca si la vin unde ai somelieri, si la cafea si la ceai exista persoane certificate care simt destul de consistent aceleasi gusturi/defecte/proprietati in lichidele testate.  

Dar pentru ca tot iti plac lucrurile concrete, investeste intr un refractometru ( VST sau Atago) si poti analiza destul de interesant parametrii precum Total Disolved Solids si Extraction Yield. Sunt foarte logice corelatiile si de multe ori, confirma gusturile identificate de papile.

Reply
A_C_M Wrote:... Orice rasnita capabila sa produca o macinatura consistenta, uniforma (modala - pentru rasintele cu cutite plate respectiv bimodala - pentru rasnitele cu cutite conice), capabila sa "cauzeze" extractia unui espresso 25ml in 25secunde, este o rasnita BUNA. Asta inseamna ca intra in cursa toate rasnitele de la 200euro pana la mii de euro. Asta definesc eu ca si "performanta de baza" a unei rasnite...
... 3. Sette 270 - 2000ron (sunt inca nedumerit deoarece vad ca sunt opinii diferite in ceea ce priveste rasnita ca fiind "espresso capabila" 100%; mai adaug ca imi calc pe inima alegand un model ultra electronic)

cum stii, cum apreciezi OBIECTIV, ca o rasnita are o macinatura consistenta, uniforma!?
sau zici asa, la... pipait si privit cu microscopul/lupa?!
e o afirmatie pe care o folosesti probabil in lucru, dar care nu trebuie generalizata!
poate altcineva, apreciaza ca numai macinatura unei rasnite cu dantura plana de la 75mm in sus, incepe sa devina consistenta si uniforma!
deci pragul de apreciere a unei rasnite bune nu e fix, e ceva fiziologic, variabil de la individ la individ; si desigur, nu ar trebui sa luam in considerare muritorii de rand, care se uita la macinatura ca la capre ( Smile ), ci aceia dotati cu suficienta sensibilitate si avand suficienta experienta, ca sa simta caracteristica de distributie dimensionala a particulelor de macinatura si mai apoi, EY-ul in ceasca! fara aparate si... electronica distrugatoare a tot farmecul Smile

si atentie, faci ditamai confuzia: modal, folosit cu referire la macinatura e irelevant!
se folosesc termenii de bimodal si unimodal;
practic, toate rasnitele de cafea sunt mai mult sau mai putin bimodale!

dar in orice caz, rasnitele comerciale de bar, sau rasnitele folosite acasa, sunt toate bimodale;
unele rasnite de pravalie, acele bulk grinders, au un raspuns preponderent unimodal la granulatie mare!
adica, daca rasnesc pentru frenchpress, sau chiar drip, particulele de macinatura rezultata vor fi ca dimensiuni, procentual, in marea majoritate grupate in jurul dimensiunii setate; de ex., 1500-2000 microni;

mai stii probabil ca pentru o aceeasi rasnita si aceeasi cafea, procentul de particule de praf (fines - cele din zona 50 microni) scade pe masura ce dimensiunea setata a particulelor creste!

adica toate rasnitele cu 'dantura' mai mare au un comportament unimodal la setari grosiere!

reusita lui matt perger in a promova comercial rasnita MK EK43 (asa vad eu povestea...) nu se bazeaza pe proprietatile unimodale ale macinaturii pentru espresso la 'dantura' plata extrem de mare a rasnitei, ci pe capacitatea acesteia de a livra o macinatura la dimensiunea setata extrem de strans grupata!
in plus, da, el a folosit la WBC un EK43 si a cernut macinatura pentru a lucra unimodal, adica cu o distributie dimensionala in mare majoritate de dimensiunea setata; la vremea aceea, intelegea in proprii termeni, ce inseamna "an even extraction" - o extractie facuta in marea majoritate pe o macinatura cu particule de aceeasi dimensiune, deci unimodala;
in niste 'papers' din 2015, matt perger arata dece EK43 este superior lui Mazzer Robur (multi de-atunci si eu nici acum, nu suntem convinsi de asta!): are, e adevarat, cel mai mare procent de fines (deci distributie bimodala pronuntata, la acea rasnita minune EK43, cu 'dantura' plata), dar ca greutate asta e foarte putin, in schimb are o distributie extrem de grupata, superioara celorlalte rasnite, in zona dimensiunii setate:

ulterior, s-a lepadat in felul lui si a ajuns sa reconsidere acele fines... pentru ca merita citit, aveti si un fragment si linkul:
Fines
Wow. Back in 2012 I won the World Brewers Cup with a routine centred around removing fines. As it turns out, sifting doesn’t really get rid of all the small particles. There’s still millions of them stuck to the larger grinds. When coffee is torn apart in the grinder it leaves pockets of positive and negative charges all over the grinds that attract the fines. Conclusion: sifting is pretty useless for particle segregation and testing.
Now that we know just how much of the brew is made up of fines extractions, it becomes increasingly obvious that fines aren’t the villain; otherwise every coffee ever made would be horribly over-extracted. ...
... Once I figure out how to brew fines properly I’ll be back at the WBrC with an apology routine!

https://baristahustle.com/blogs/barista-...-explained

s.a.m.d.
- toate macinaturile pentru espresso, asa cum e defint el in niste limite care respecta traditionalul, sunt BIMODALE!
- si - asta-i oricum doar parerea mea - rasnitele cu 'dantura' conica sunt cele mai potrivite pentru espresso traditional!
dar oricum, diferenta 'in ceasca' fata de cele cu 'dantura' plana e minima, probabil mai marcanta la prajirile usoare, decolorate, care rezulta in oteturi florale in ceasca Smile

A_C_M Wrote:am mai evaluat Sette 270, si am fost dezamagit de o chestie, si anume indemnul venit oficial de la producator: la fiecare rasnire de 5-max30secunde, rasnita trebuie sa se odihneasca 60secunde pentru a se racii.

a evalua o rasnita nu ar cere macar cateva saptamani de lucru efectiv cu ea, cu multe cafele si chiar masini!?
insfarsit, sper sa fi facut anterior si o alta 'evaluare': motorul rasnitei e garantat pentru 150 de ore (!) nu mai mult!
a, si nu stiu daca ai facut legatura cu pompele vibratoare, care au si ele recomandat de fabricant un regim intermitent de lucru de (CEME Ulka EX5, de ex.) 1:1 (on:off)...
hotarat, Sette 270 nu e o rasnita de pravalie, sau de bar, e o rasnita de... bucatarie, asa cum am tot spus!
ca sa fii convins ca merita sa o cumperi trebuie sa admiti ca totul e cam... trecator; lucrurile durabile, faraonice sunt caraghioase in contextul prezent (asa cum erau odata dinosaurii si alte oratanii din incinta macromolului din brasov - vis-a-vis de selgros; acum inchis, in asteptare de afacerist cu mobila); si mai trebuie ceva, sa crezi macar putin, in tehnologie... in care context, zdranganeala amplificata de cutia de plastic trece ca si durerile de cap...:)
raman cutitele etzinger, conceptul neobisnuit de rotire al cutitului exterior si de flotare al celui interior;
niciodata nu m-am gandit ca rasnita asta are multa electronica: n-o folosesc cu timer-ul, o folosesc single-dose si timerul e setat acoperitor in overrun, ca sa 'scutur' ramasitele de macinatura;
sub nici o forma nu m-as fi expus la bataile de cap ale modelului W; mecanism gravimetric sensibil, in montura ieftina de plastic?!
probabil se poate, nu vorbeam eu mai sus de... increderea in tehnologie? :)

Reply
(09-08-2017, 17:21)razvanMB Wrote: Daca nu ajuta aceste informatii nu e bai, doar te rog sa intelegi ca scriu aici doar sa informez, nu sa contrez,

Tocmai aia e ideea, ca le consider informatii foarte folositoare. Si ceea ce ai scris tu, am scris si eu mai sus, si ma bucur ca am ajuns la aceeasi idee. Singurul punct care influenteaza rezultatul din ceasca este doar punctul 1.
Punctele 2 si 3 fiind bonusuri care nu afecteaza in niciul fel rezultatul din ceasca.
Punctele 2 si 3 cresc extraordinar de mult pretul unei rasnite.

Totodata, daca nu exista rasnita care sa macine uniform la pragul de 500euro, si cele care rasnesc uniform apar abia la 1000euro, (desi eu cu greu pot accepta treaba asta, caci asta ar insemna sa acceptam ca doar o rasnita cu cutite mari poate produce o rasnire uniforma si constanta), atunci incerc sa gasesc rasnita care macina cel mai aproape de uniform din cele de 500euro.

Intre timp am mai evaluat Sette 270, si am fost dezamagit de o chestie, si anume indemnul venit oficial de la producator: la fiecare rasnire de 5-max30secunde, rasnita trebuie sa se odihneasca 60secunde pentru a se racii.

Tind sa merg pe E5P - 2250ron, luat de la perfectespresso, avand in vedere ca BeanTec nu da niciun semn.

(09-08-2017, 17:31)radudani Wrote: cum stii, cum apreciezi OBIECTIV, ca o rasnita are o macinatura consistenta, uniforma!?
sau zici asa, la... pipait si privit cu microscopul/lupa?!
e o afirmatie pe care o folosesti probabil in lucru, dar care nu trebuie generalizata!
poate altcineva, apreciaza ca numai macinatura unei rasnite cu dantura plana de la 75mm in sus, incepe sa devina consistenta si uniforma!
deci pragul de apreciere a unei rasnite bune nu e fix, e ceva fiziologic, variabil de la individ la individ; si desigur, nu ar trebui sa luam in considerare muritorii de rand, care se uita la macinatura ca la capre ( Smile ), ci aceia dotati cu suficienta sensibilitate si avand suficienta experienta, ca sa simta caracteristica de distributie dimensionala a particulelor de macinatura si mai apoi, EY-ul in ceasca! fara aparate si... electronica distrugatoare a tot farmecul Smile

In cazul asta e perfect, caci asta am simtit de la inceput de cand tot citesc reviewuri peste reviewuri, opinii, pareri si contre, fix la concluzia asta vroiam sa ajungem, si anume ca si performanta unei rasnite este foarte subiectiva pana nu avem instrumentele necesare sa facem statistici, ceea ce nu cred ca o sa vedem prea curand Smile Si atunci o recomandare de "strange 6000 ron si ia o rasnita cu pretentii" se traduce in ceva de genul "ia si tu ce-i mai scumpa ca n-ai cum sa dai gres". In acelasi timp inseamna ca o rasnita de 1500, 2000 ron poate obtine niste rezultate extrem de apropiate de rasnita de 6000ron.

(09-08-2017, 17:31)radudani Wrote: si atentie, faci ditamai confuzia: modal, folosit cu referire la macinatura e irelevant!
se folosesc termenii de bimodal si unimodal;
practic, toate rasnitele de cafea sunt mai mult sau mai putin bimodale!

s.a.m.d.
- toate macinaturile pentru espresso, asa cum e defint el in niste limite care respecta traditionalul, sunt BIMODALE!
- si - asta-i oricum doar parerea mea - rasnitele cu 'dantura' conica sunt cele mai potrivite pentru espresso traditional!
dar oricum, diferenta 'in ceasca' fata de cele cu 'dantura' plana e minima, probabil mai marcanta la prajirile usoare, decolorate, care rezulta in oteturi florale in ceasca Smile
unimodala vroiam sa zic. Multumesc pentru lamurire.

Reply
A_C_M:   "... ca si performanta unei rasnite este foarte subiectiva pana nu avem instrumentele necesare sa facem statistici"

apropo de performanta subiectiva... pai nu asta e domeniul nostru de lucru si de aspiratii? cine vrea o cafea stiintific buna?! poate de curiozitate, odata!
dar ceea ce vreu si probabil sunt si altii asa, este o cafea buna! in subiectivitatea mea! si pentru asta nu-mi trebuie statistici;
nu-mi plac cifrele, nu beau/nu mananc cifre!

A_C_M:  "... inseamna ca o rasnita de 1500, 2000 ron poate obtine niste rezultate extrem de apropiate de rasnita de 6000ron."

chestia de mai sus e concluzia unui rationament? 'logic'?
ai tu atata experienta cu rasnitele ca sa fi ajuns la opinii proprii in confruntare cu ale altora?
pentru ca daca o afirmatie in care faci delimitari, ramane in argumentatia unei a treia parti, spre care nu faci referinte (link) atunci, totul e cam vorbire de dragul de a spune ceva; cui foloseste?!

in lectura mea, fiecare din cuvintele citate mai sus e in postura de... sitting duck Smile
asa ca nu mai continui!
cele ce le-am scris in interventiile mele anterioare merita citite in intentia in care le-am scris; daca ceva nu ti se pare asezat cum trebuie, rog spune-mi...
sau mai bine si mai simplu:  las-o balta!
sper sa-ti cumperi ceva de care sa fi multumit suficient de mult timp!

Reply
(09-08-2017, 20:32)radudani Wrote: A_C_M:   "... ca si performanta unei rasnite este foarte subiectiva pana nu avem instrumentele necesare sa facem statistici"

apropo de performanta subiectiva... pai nu asta e domeniul nostru de lucru si de aspiratii? cine vrea o cafea stiintific buna?! poate de curiozitate, odata!
dar ceea ce vreu si probabil sunt si altii asa, este o cafea buna! in subiectivitatea mea! si pentru asta nu-mi trebuie statistici;
nu-mi plac cifrele, nu beau/nu mananc cifre!

A_C_M:  "... inseamna ca o rasnita de 1500, 2000 ron poate obtine niste rezultate extrem de apropiate de rasnita de 6000ron."

chestia de mai sus e concluzia unui rationament? 'logic'?
ai tu atata experienta cu rasnitele ca sa fi ajuns la opinii proprii in confruntare cu ale altora?
pentru ca daca o afirmatie in care faci delimitari, ramane in argumentatia unei a treia parti, spre care nu faci referinte (link) atunci, totul e cam vorbire de dragul de a spune ceva; cui foloseste?!

in lectura mea, fiecare din cuvintele citate mai sus e in postura de... sitting duck Smile
asa ca nu mai continui!
cele ce le-am scris in interventiile mele anterioare merita citite in intentia in care le-am scris; daca ceva nu ti se pare asezat cum trebuie, rog spune-mi...
sau mai bine si mai simplu:  las-o balta!
sper sa-ti cumperi ceva de care sa fi multumit suficient de mult timp!

Nu cred ca expresia "ai tu atata experienta..." - exprima cumva un aer de superioritate - este foarte "politicoasa" daca presupunem ca forumul este deschis pentru toti iubitorii de cafea, de la incepatori pana la barista profesionisti.

Asta  in contextul in care ACM a scris "  rasnita de 1500, 2000 ron poate obtine niste rezultate extrem de apropiate de rasnita de 6000ron." I bolded cuvantul "poate" fiindca mi se pare cheia acelei expuneri: prezinta o posibilitate care sa fie discutata cu argumente pro si contra.

E foarte simplu a spune rasnitele bune costa mai mult de 6000RON ( consider nejustificat de mult pentru consum casnic de 2-3 cafele pe zi cred eu) dar cred ca este mult mai laudabila - si mai utila mail ales- initiativa de a identifica rasnite la un pret mai mic.

Forumul ar fi inutil daca s-ar discuta numai de rasnite peste 2000 euro - stie toata lumea ca sunt bune. Mult mai folositor este identificarea unor rasnite cu performante apropiate in ceea ce priveste calitatea macinaturii, dar la un cost mai redus, bineinteles acceptand cateva compromisuri legate de zgomot, electronica, sau alte caracteristici de importanta redusa pentru uzul casnic.

Parerea mea personala, poate gresesc...
QuickMill QM67,  MK E65S, tamper si distribuidor Bravo

Reply
As scrie multe, ma mananca degetele, dar ma abtin.

Cine da pe un espressor si pe o rasnita 6000-8000ron, are bani si de rasnita de 6000ron. Ca sa o spun elegant.

Reply
(09-08-2017, 22:40)pacala Wrote: Forumul ar fi inutil daca s-ar discuta numai de rasnite peste 2000 euro - stie toata lumea ca sunt bune. Mult mai folositor este identificarea unor rasnite cu performante apropiate in ceea ce priveste calitatea macinaturii, dar la un cost mai redus, bineinteles acceptand cateva compromisuri legate de zgomot, electronica, sau alte caracteristici de importanta redusa pentru uzul casnic.

Ma bucur sa vad ca exista si persoane care imi impartasesc curiozitatea, din punct de vedere logic, care au respect pentru banul pe care-l muncesc, si nu se multumesc doar cu punctul de vedere al experientei nemasurate dar ne-explicate al persoanelor care merg pe premiza "da cat mai mult pe rasnita si nu mai cauta raspunsuri logice", impreuna cu cealalta premiza "hai ca daca ai bani de espressor de 6000ron, ai si de rasnita, ce atata logica".

(09-08-2017, 22:53)deenman Wrote: Cine da pe un espressor si pe o rasnita 6000-8000ron, are bani si de rasnita de 6000ron. Ca sa o spun elegant.

O deductie foarte gresita care in mod normal ar veni de la o persoana care nu are prea multe deaface cu domeniul (adica nu prea este pasiune la baza) dar avand bani poate sa epateze linistit cumparandu-si tot ce e mai scump, fara o baza logica (de ce ?, exista si ceva mai ieftin poate la fel de bun ?, am nevoie de rasnire in 2 secunde sau nu am ?). E un termen pentru astfel de persoane, termen care chiar imi scapa la ora asta.

In primul rand nu am un espressor de 6000-8000 ron, doarece merg pe sfatul dat de toata lumea si anume ca "grinder comes first". Espressorul de 6000-8000ron, poate la anul.

Sa stii ca exista si oameni pasionati de espresso cu venituri nu foarte mari, care viseaza la o masinarie din gama High End, dar niciodata nu o sa se gandeasca la chestii de nivel enthusiast, acelea fiind extraordinar de scumpe. Acesti oameni tin la banii lor si vor sa inteleaga de ce trebuie sa cheltuie 6000ron pe o rasnita, si in acelasi timp ce pot obtine la 2000ron si care este cea mai buna varianta la 2000ron din cele existente, totodata acesti oameni nu prea agreeaza sa se bazeze pe logica doar 20% si restul de 80% pe misticism, pozitia lunii, zodiac, si alte lucruri din lumile nevazute.

Daca sunt persoane care au inradacinata in cap ideea ca TREBUIE sa dea 6000ron pe o rasnita si sa nu mai puna intrebari de ce, ca asa sigur o sa fie ok, sa fie, nu am nimic cu ei, sunt banii lor si le respect decizia si nici nu o pun la vreo indoiala.

Eu incerc sa aflu pareri atat de la persoanele care au rasnitele de 2000ron, cat si cei care le-au avut dar au si rasnite de 6000ron, astfel incat sa poata exprima prin lucruri concrete diferentele dintre 3 modele de 2000ron, si de ce cea de 6000ron le bate pe toate.
(09-08-2017, 20:32)radudani Wrote: chestia de mai sus e concluzia unui rationament? 'logic'?
Nu am "atata" experienta, asta e si motivul pentru care ma documentez si discut cu oameni care au mai intalnit niste lucruri, si nici nu o sa am vreodata posibilitatea sa experimentez pe toate rasnitele, decat daca o sa o iau usor pe aratura si o sa incep sa fac "romanisme" sa iau rasnitele, le tin 10zile si le testez, dupa care le intorc fara motiv. Si tot fac asa pana am testat toata plaja de rasnite si-mi fac o idee. Dar in cazul asta nu ar mai exista forum, nu ar mai exista discutii, pareri si opinii, caci vb aia, de ce sa puna intrebari cineva care n-are experienta, cand el trebuie sa rumege si sa inghita tot ce zice "senseiul".

(09-08-2017, 20:32)radudani Wrote: pentru ca daca o afirmatie in care faci delimitari, ramane in argumentatia unei a treia parti, spre care nu faci referinte (link) atunci, totul e cam vorbire de dragul de a spune ceva; cui foloseste?!
A pus cineva link cu ceva ce dovedeste ca presupunerea mea este invalida, sau care sa ma faca sa nu plec la drum cu acea presupunere atat timp cat marea majoritatea nu prezinta argumente clare ? Ba mai mult, acele argumente, subiective/obiective, adunate, toate duc mai mult spre presupunerea mea decat spre afirmatia "dai 6000ron, no-questions-asked"

P.S.: Cei de la BeanTec sunt in concediu pana pe 15.08.2017, iar dorinta mea de a avea o macinatura espresso ok imi depaseste rabdarea, astfel ca am comandat Ceado E5P de la perfectespresso.

Reply
Personal cred colegul ACM a identificat destul de inspirat cam ce ar fi de cumparat in zona 500 e, deci nu cred ca e vreo problema de orientare. 

Ca merita sa cumperi o rasnita de coffee shop profi pentru 2 3 cafele pe zi acasa, depinde de cat de imp e cafeaua pentru fiecare, nu? Daca vrei ca cele 2 cafele sa fie ca in coffee shop ( evident cu asumarea pierderilor pe teste) e evident ca nu vei reusi cu rasnita la un sfert de pret, decat ocazional, intamplator si pe anumite cafele. Cu espressorul sunt un pic mai rezervat, la cele comerciale platesti si pentru anumite specificatii de care nu ai mereu nevoie acasa.  Daca vrei bei o cafea decenta, multe peste tot ce gasesti in Horeca mai putin 20 de locatii in tot Bucurestiul, iti ajunge o cafea buna, un pic de know how, o rasnita de 500 de euro si probabil un espressor tot pe acolo. 

Cand va veni momentul de ceva mai bun, sunt convins ca exista informatii suficiente cat si colegi care pot ajuta din nou, cu mai mult sau mai putina "efervescenta". Eu sincer nu dezavuez postarile fie ele si lungi, dar care sunt la obiect, au un fundament logic si experential solid. Inseamna ca un om isi aloca timp pentru a impartasi informatii, gratuit. Cine este pragmatic culege ce e mai bun de la fiecare si profita de ocazie sa se educe cu costuri de timp/bani avantajoase. :)

Reply
A.C.M

.....Eu incerc sa aflu pareri atat de la persoanele care au rasnitele de 2000ron, cat si cei care le-au avut dar au si rasnite de 6000ron, astfel incat sa poata exprima prin lucruri concrete diferentele dintre 3 modele de 2000ron, si de ce cea de 6000ron le bate pe toate....

Iti respect punctul de vedere desi nu il impartasesc.
Nu voi da link-uri si nu vai face nicio trimitere la puzderia de clipuri, articole, postari pe alte forumuri despre expresorul x vs modelul y sau despre o rasnita vs alta. Le poti gasi si singur

Ma incadrez in zona celor care au pornit pe acest drum considerand ca o cheltuiala de vreo 2500 lei pentru expresor ( Lelit PL41 TEM nici nu se importa la noi atunci) si cam 800 de lei pentru o rasnita (Gagia MDF) reprezinta enorm pentru a avea acasa o cafea buna.
Am fost la un coleg de pe Softpedia la acea data, care avea un Expobar ( vreo 1600 de Euro adus de afara) si o Vario Mahlkonig (vreo 1900 de lei din tara) si am baut ceva total diferit, ce nu am putut reproduce acasa.
Am cumparat si eu aceeasi combinatie.
La cca un an dupa asta m-am dus cu echipamentul meu la BSOC pentru un training, cu Paul Ungureanu, Flori si alti premianti din zona prepararii cafelei. Acolo am folosit in paralel, pe expresorul meu Expobar, rasnita mea Vario dar si pe a lor Mazer Super. 
Diferentele de gust cu cele doua macinaturi au fost atat de mari incat mi-am schimbat rasnita, cu o K30 de vreo 1400 de euo.
Bautor de combinatii cu lapte, am avut ocazia sa testez un VBM Domo 2B Super si am vazut ce diferenta mare era intre aparatul meu Expobar si acesta, in ceea ce priveste frotarea.
povestea continua si am mai schimbat multe de atunci.
Pe langa toate astea am participat la o multime de sesiuni de preparare si de degustare organizate cu diferite ocazii  (scriu la ora asta dupa o sesiune prelungita de acest tip - prea multa cofeina-, cu Razvan si cu Dalla Corte Rolleyes ), ocazie cu care am putut constata singur care sunt potentialele unor aparate .

Cu cele scrise mai sus vreau sa arat ca nu m-am dus din prima in zona aparatelor mai scumpe.
Totul s-a intamplat in timp, din cauza experientelor pe care le-am avut pe traseu, si pentru ca am dorit ca acasa sa mapot bucura de o extractie maxima (atata cat permite cafeaua)
Se poate usor vedea ca, cu cat mi-am dorit mai mult in zona gustului, cu atat mai ridicate erau si preturile echipamentelor care imi puteau oferi aceasta satisfactie.

Si astazi am Lelitul si este zilnic folosit la birou. I-am schimbat rasnita cu o Macap M4D de vreo 2000 de lei. 
Avand in vedere ca acasa beau ceva diferit fata de ce livreaza echipamentele de la birou, la servici nu consum cafea; cel putin niciodata espresso si rar cappuccino. 
Motivul gustul obtinut din cafeaua rasnita cu Macap si extrasa cu Lelitul nu au nimic, dar absolut nimic din ce obtin cu echipamentul din semnatura.

Poate ca experienta mea iti ofera cateva rasounsuri la intrebarile tale si aprecieri de genul ca unii espressomani "avand bani pot sa epateze linistiti cumparandu-si aparate scumpe" vor fi reevaluate si reformulate.

Pana nu vei parcurge singur astfel de etape si nu vei acumula asemenea experiente, iti va fi dificil sa evaluezi in ansamblu fenomenul espresomanului pasionat de gust si aflat permanent in cautarea unui espresso perfect. 
Pentru obtinerea unui espresso bun este nevoie de aparate care sa permita experimentari prin modificari precise ale unor parametri (temperatura, macinatura) dar sa ofere si stabilitate si repetabilitate dupa efectuarea acestora. Din pacate nu orice echipament este capabil sa ofere asa ceva.
Sunt persoane pe forum care au facut eforturi deosebite sa isi satisfaca aceast dorinta si si-au achizitionat aparate foarte scumpe in raport cu veniturile lor. Sunt convins ca au facut-o din pasiune si nu pentru a epata. Nu putini sunt cei care au pornit de jos, cu 500-600 de Euro si au ajuns, in ani, dupa multe experiente parcurse sa isi schimbe aparatele cheltuind bine peste 2000 de Euro, iar acum sunt mult mai multumiti (constat din cele citite pe acest forum).

Intr-adevar aparatele din sfera high sunt scumpe. Sunt fabricate manual, volumele sunt reduse, piata este una de nisa, retelele de distributie costa ......
Pana la urma cam toate pasiunile, hobby-urile costa, iar a cauta gustul perfect si a avea parte de aceste nu este altceva decat o alta zona de pasiune.

Acesta este modul in care privesc eu cafeaua.
In 99% din cazuri o beau doar acasa, in rest o ignor. Sunt dependent doar de un gust bun si de o preparare corecta, altfel nu ma atrage.
Ca mine cred ca sunt mai toti cei care au ajuns sa isi intretina aceasta placere achizitionandu-si aparate capabile.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Iti multumesc ca te-ai alaturat discutiei si ca ai compresat si reformulat parerile, opiniile, experientele si raspunsurile tale date de-a lungul timpului pe forum, intr-un anume fel, parca specific acestui thread. Felul in care ai povestit lucrurile mi-a conturat si mai bine tabloul "Lumea espressoului", si ma face sa si inteleg, bazat pe incredere, de ce nu-mi impartasesti parerea Wink

Va respect parerile tuturor, va multumesc ca va rapiti din timpul vostru sa participati discutiei si stiam ca intr-un final o sa ajungem la niste idei care o sa-mi fie si mie de folos cat si altor noi cautatori de "retete de succes in functie de buget".

Totodata nu avem cum sa nu ajungem si la "contre", mici neintelegeri sau pareri total opuse (vezi cazul cu parerea despre "Sette 270" Smile ), dar cel mai important e sa ne acceptam parerile mai ales cand sunt clar subiective si sa constientizam ca ele sunt subiective, "parerea mea". :))
(10-08-2017, 01:05)RaduCarutasu Wrote: Poate ca experienta mea iti ofera cateva rasounsuri la intrebarile tale si aprecieri de genul ca unii espressomani "avand bani pot sa epateze linistiti cumparandu-si aparate scumpe" vor fi reevaluate si reformulate.

Imi cer scuze daca s-a interpretat gresit, si intentia mea nu a fost sa jignesc persoanele care au aparatura de 2000,3000,4000,10000 euro, dar daca te uiti atent aceasta afirmatie a fost clar un reply pentru cel pe care-l mananca degetele si care face o afirmatie total "rasfatata". O pun mai jos ca sa fim lamuriti.
(09-08-2017, 22:53)deenman Wrote: As scrie multe, ma mananca degetele, dar ma abtin.

Cine da pe un espressor si pe o rasnita 6000-8000ron, are bani si de rasnita de 6000ron. Ca sa o spun elegant.

(10-08-2017, 01:05)RaduCarutasu Wrote: Sunt persoane pe forum care au facut eforturi deosebite sa isi satisfaca aceast dorinta si si-au achizitionat aparate foarte scumpe in raport cu veniturile lor. Sunt convins ca au facut-o din pasiune si nu pentru a epata. Nu putini sunt cei care au pornit de jos, cu 500-600 de Euro si au ajuns, in ani, dupa multe experiente parcurse sa isi schimbe aparatele cheltuind bine peste 2000 de Euro, iar acum sunt mult mai multumiti (constat din cele citite pe acest forum).
|
Exact despre asta este vorba.

Daca citit in urma o sa vedeti ca nu am intrebat niciodata ceva de genul "ce rasnita de 2000ron face espressoul perfect?".

(10-08-2017, 01:05)RaduCarutasu Wrote: Intr-adevar aparatele din sfera high sunt scumpe. Sunt fabricate manual, volumele sunt reduse, piata este una de nisa, retelele de distributie costa ......
Pana la urma cam toate pasiunile, hobby-urile costa, iar a cauta gustul perfect si a avea parte de aceste nu este altceva decat o alta zona de pasiune.

Inteleg perfect ce inseamna un hobby scump, si inteleg si logica PRODUS SCUMP = in marea majoritate a cazurilor PRODUS SUPERIOR CALITATIV.
Cand mi-am luat proiector de 2500euro, toata lumea m-a facut nebun, ca existau proiectoare 1080p incepand cu 1600ron. Eu il folosesc in sufragerie, proiectand un ecran de 2,2m diagonala, la o distanta de 3,5m, cand el poate proiecta lejer un ecran de 7m diagonala. Dar acolo diferenta de calitate este evidenta, prin comparatie pe web (reviewuri), nu trebuie sa vezi cu ochii tai live.
Insa la rasnita, pana la raspunsul lui @razvanMB "e evident ca nu vei reusi cu rasnita la un sfert de pret, decat ocazional, intamplator si pe anumite cafele.", pot sa zic ca efectiv inca asteptam pareri ca sa inteleg "de ce-ul?".

Multumesc inc-odata pentru sprijin, pareri, rabdare.

Pana una alta astept sa vina Ceado E5P ... ca pana la espressor, si anume "Bezzera MAGICA S MN PID", e cale lunga. Partea buna e ca la capitolul espressor sunt 100% hotarat si impacat. P.S. fix din pasiune si din dorinta de a stapani procesul de extractie pe un HX, acesta, impreuna cu modul de functionare/utilizare al lui, imi inspira sentimentul de "espresso traditional", am ales HX over DB.

Reply

Rasnire usoara.

Reply
(09-08-2017, 22:40)pacala Wrote:
(09-08-2017, 20:32)radudani Wrote:  

.....E foarte simplu a spune rasnitele bune costa mai mult de 6000RON ( consider nejustificat de mult pentru consum casnic de 2-3 cafele pe zi cred eu) dar cred ca este mult mai laudabila - si mai utila mail ales- initiativa de a identifica rasnite la un pret mai mic.

Forumul ar fi inutil daca s-ar discuta numai de rasnite peste 2000 euro - stie toata lumea ca sunt bune. Mult mai folositor este identificarea unor rasnite cu performante apropiate in ceea ce priveste calitatea macinaturii, dar la un cost mai redus, bineinteles acceptand cateva compromisuri legate de zgomot, electronica, sau alte caracteristici de importanta redusa pentru uzul casnic.

Nu este nicio dificultate in a spune orice.
Problema apare arunci cand cele afirmate nu au la baza suficienta informatie sau experienta pentru a transmite adevar, credibilitate.
De exemplu, cele zise mai sus ".....E foarte simplu a spune rasnitele bune costa mai mult de 6000RON (consider nejustificat de mult pentru consum casnic de 2-3 cafele pe zi cred eu) " reprezinta un punct de vedere personal care nu isi gaseste adepti decat in zona celor pentru  care calitatea (aspectul, textura, gustul -toate la un loc-) pentru o cafea nu au mare importanta si, daca cineva nu bea decat unul sau doua shoturi de cafea zilnic, acestea pot avea o calitate scazuta sau mediocra. Adica, daca beau doar un preparat sau doua zilnic acestea pot fi acre sau amare iar daca beau mai multe, doar atunci ar trebui sa ma preocupe gustul, calitatea.alitatea

Din pacate asa este! 
Rasnitele (expresoarele) expresoarele) bune costa mult. 
Materialele care intra in constructia lor, solutiile tehnice inglobate, geometria cutitelor, alinierea acestora, stabilitatea ansamblului, fiabilitatea acestuia difera de la un model la altul si, pe masura ce toate acestea la un loc se imbina in produse capabile, de lunga folosinta si preturile urca.
in aceeasi zona de pret, produse similare livreaza rezultate apropiate. 
O rasnita Gaggia va livra o macinatura echivalenta sau apropiata Ascaso sau Lelit, o alta Macap M4D va da ceva apropiat de o Mazzer Mini dar niciunele nu se vor apropia de o K30 (o am si pot aprecia) prin prisma gustului  unei extractii, realizate pe un expresor capabil.
O rasnita stepped va fi mai dificil de folosit pentru espresso fata de una steples, una cu cutite turnate sau matritate nu va avea aceeasi macinatura cu o alta a carei cutite sunt atent prelucrate la fiecare mm.
De acord ca, de la un anumit pret in sus, diferentele nu mai constau in calitatea macinaturii ci in satisfactia oferita in utilizare (aspect, usurinta in utilizare, placerea de a lucra cu echipamentul....).

Aceste lucruri sunt valabile si pentru expresoare si pentru rasnite dar si la biciclete, motociclete, aparate foto, televizoare, masini, case....peste tot.  Huh

Este o vorba des vehiculata in lumea espresso: "intai rasnita si apoi expresorul"
Asta nu inseamna decat ca fara o rasnita capabila nu potem obtine o curgere corecta.
Aceasta curgere corecta nu este si garantia unui gust bun si corect pentru soiul de cafea extras.
Pentru a satisface si cea de a doua parte, cea cu gustul, este nevoie (in afara de cafea buna, proaspata) si de aparate care sa indeplineasca o seri de cerinte absolut obligatorii pentru a aduce in ceasca arome fine si gusturi alese. 
Aceste cerinte inglobeaza solutii tehnice, mai mult sau mai putin sofisticate dar, se pare, destul de costisitoare.

Am scris toate astea pentru a arata si alte aspecte legate de alegerea unei rasnite (expresor) in afara de aprecieri pornite din evaluarile simpliste ale preturilor.
Sunt pe piata produse pentru orice buget. E bine ca alegerile sa se faca dupa o cat mai ampla documentare; teoretica  citind si practica participand la sesiuni de preparare si degustare sau, pursisimplu intrand in cafenele, comandand, consumand si comparand.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(10-08-2017, 08:21)deenman Wrote:
Rasnire usoara.
Multumesc mult!

(10-08-2017, 09:20)RaduCarutasu Wrote: Nu este nicio dificultate in a spune orice.
Problema apare arunci cand cele afirmate nu au la baza suficienta informatie sau experienta pentru a transmite adevar, credibilitate.
Este de la sine inteles (sau cel putin asa vreau eu sa cred), ca o persoana care vine pe un forum si cere ajutor, nu respinge ajutorul si se da atotcunoscator, decat daca este troll sau are probleme de alta natura.

Scopul acestui thread fiind exact acela de a cere ajutor, de a apela la bunavointa colegilor si a aduna informatia, parerile, opiniile fiecaruia, indiferent ca in unele cazuri nu pot fi de acord cu ele, chiar si cu putina mea experienta. De exemplu sa vad catalogate rasnitele de 6000ron ca fiind doar "decente" (sinonime: acceptabil, lipsit de pretentii), pentru mine deja e prea mult si prea descurajator si deja ma facea sa ma intreb "ba, sa mai continui pe drumul espressoului sau s-o las balta, avand in vedere ca "decenta" incepe de la scule de 6000ron ?". De fapt consider ca apele s-au tulburat in momentul in care, desi lucrurile explicate spuneau cam acelasi lucru, o spuneau cu o tenta foarte descurajatoare. Cei vechi si cu mai multa experienta vin in sprijinul celor noi, prin a le explica si a-i face sa inteleaga, amical si prietenteste, care ar trebui sa fie asteptarile lor de la "lumea espressoului".

Multumesc tuturor inc-odata.
Tot raul spre bine. Va doresc sa aveti parte de rasniri uniforme, rapide si silentioase, urmate de extractii cremoase si gustoase!

Reply
Calea espresso este una costisitoare, cu multe mofturi, similara cu parapantismul, ca vorbim de hobby uri. La un moment dat ai sa vezi ca incep sa ti placa cafelele la 200-300 ron/kg.

Daca nu vrei sa o iei pe acest drum scump exista oricand si alte variante mult mai ieftine, v60, aeropress etc.

Reply
E bine ca esti impacat cu ce ti ai luat. Ideea de HX m a bantuit si pe.mine mult timp dupa.ce mi am luat ca prim espressor un DB cu profilare de presiune. Am cam ars etapele si mi.ar fi.placut sa trec gradual, organic, asa cum culegi precum Radu Carutasu au facut o. Acum e inutil sa mai revin la HX insa mereu e gandul what if.. :)

Unii pe forum sunt mai patimasi, altii mai sarcastici, altii prea detaliati, altii off topic :) asa e pe.forumuri, democratie. Pe.masura ce extractiile se aduna o sa.ti dai seama mai.usor care informatii sunt pentru tine. 

Pana una alta ai foarte multe informatii despre Magica de la colegul Radu Dani, asa ca e o alegere buna, o cale.batuta de un om cu adevat dedicat studiului cafelei.

Nu uita sa ti completezi dotarea tehnica cu studiu si eventuale.cursuri. Sa faci o cafea buna pe niste aparate de multi bani e la.fel de greu ca si pe.unele mai slabe. Si doar in timp vei face diferenta.

Extractii reusite! :04:

Reply
(10-08-2017, 10:29)razvanMB Wrote: Ideea de HX m a bantuit si pe.mine mult timp dupa.ce mi am luat ca prim espressor un DB cu profilare de presiune. Am cam ars etapele si mi.ar fi.placut sa trec gradual, organic, asa cum culegi precum Radu Carutasu au facut o. Acum e inutil sa mai revin la HX insa mereu e gandul what if.. Smile

Mi-e foarte greu sa vorbesc despre espressor, avand in vedere ca il vad la multe luni distanta.

Insa, in linii foarte mari, din ce-am reusit sa culeg pana acum, am concluzionat, strict teoretic, urmatoarele:
- un DB este mai iertator in ceea ce priveste procesul de extractie al unui espresso, si totodata, in cazul unui bautor de espresso ce nu se bazeaza pe lapte, permite dezactivarea boilerului de abur. are si control ridicat asupra temperaturii.
- un HX are un learning curve mult mai lung, deci automat nu e asa indulgent precum un DB; flushingul obligatoriu pre-extractie face parte din acel learning curve; pentru un control al temperaturii, in cel mai bun caz echivalent, cu cel al unui DB, este necesara montarea unui termometru in grupul E61.

Astfel ca nu ar trebui sa fie o diferenta de calitate in ceasca, intre un DB si un HX, ci poate diferente de gust/arome, dar nu in sensul rau, adica unele arome ale cafelei pot fi mai intense pe DB in timp ce alte arome ale aceleasi cafele pot fi mai intense pe HX. in fond fiind o decizie 100% subiectiva, bazata pe gust si pe modul de lucru necesar fiecarui echipament din tipurile specificate.

Apreciez orice adaugari, corectii, sublinieri etc., cu atat mai mult de la colegi prosesori de Bezzera Magica precum @radudani care are deja masina respectiva dar si destula experienta.

Multumesc.

Reply
La HX cred ca ar fi bine sa-l legi la reteaua de apa, altfel o sa faci muschi de la bidoane si o sa dai bani multi pe apa in loc sa-i dai pe o cafea mai buna (cel putin teoretic)
Legat de termometrul Eric, radudani a zis ca nu prea e util pe Magica (eu asa am inteles)
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(10-08-2017, 11:04)vladdooo Wrote: La HX cred ca ar fi bine sa-l legi la reteaua de apa, altfel o sa faci muschi de la bidoane si o sa dai bani multi pe apa in loc sa-i dai pe o cafea mai buna (cel putin teoretic)
Stiu ca aia ar fi cea mai optima solutie, insa intervine costul ridicat, necesar pentru a filtra apa, astfel incat sa ai in espressor o apa de calitate ok.

(10-08-2017, 11:04)vladdooo Wrote: Legat de termometrul Eric, radudani a zis ca nu prea e util pe Magica (eu asa am inteles)
Am si aici o presupunere, ca de "la datul cu parerea" am ceva experienta ca tot romanul, si chiar sunt curios daca e valabila sau daca e alt aspect care mi-a scapat. Presupun ca acel control temperaturii este indeajuns de bun, si poti sa corelezi usor temperatura din boiler, afisata pe PID, cu temperatura din grup, conform tabelului din manualul espressorului. Caz in care acel termometru Eric devine obsolete/inutil la lucrul de zi cu zi, el fiind de ajutor in momentul in care faci troubleshooting.
O sa incerc sa ma uit peste review/posturi si sper sa gasesc care e motivul. Dar poate @radudani este amabil si pune acel feedback si aici.

Multumesc.

Reply
Si pe mine m-a speriat afirmatia lui radudani ca "metodele lui Eric nu functioneaza pe Magica" (citat aproximativ), dar cred ca se referea la modalitatea de lucru, cu timpii pe care ii recomanda Eric de flush si de asteptare, nu la adaptor si temometru in sine.

Daca tot am intervenit, pt ca am vazut ca esti intereseaza Magica cu PID, e un intreg thread cu utilitatea PID-ului pentru HX, eu am concluzionat ca nu are rost. Si eu tot la Magica ma uit cu interes, dar la cea fara PID.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(10-08-2017, 11:45)cradun Wrote: Daca tot am intervenit, pt ca am vazut ca esti intereseaza Magica cu PID, e un intreg thread cu utilitatea PID-ului pentru HX, eu am concluzionat ca nu are rost. Si eu tot la Magica ma uit cu interes, dar la cea fara PID.

PID pentru HX e util in sensul ca e mult mai precis decat presostatul. Deadband de pe presostatul este 0.2-0.5 ce seamana 3-8 grade celzius, la PID este undeva 0.05-0.1. Si mai important scap de sunetul (foarte enervant) de descidere-incidere de presostat.

http://www.home-barista.com/knockbox/sho...t1109.html

Reply
Nu a afirmat niciodata @radudani ca nu functioneaza termometrul Eric pe Magica! A spus ca nu functioneaza recomandarile lui Eric legate de modul de lucru cu masina, respectiv o rutina specifica masinilor de tip dragon.

Si nu, PID-ul nu inlocuieste termometrul de grup, neavand o corelatie directa cu temperatura grupului. PID-ul NU te va ajuta sa renunti la termometrul de grup, doar daca doresti sa renunti la abur si scazi temperatura din boiler la nivel de extractie cafea.

L.E. Daca locuiesti in Constanta, cred ca poti sa scoti din calcul si legarea la reteaua de apa. Nu o vei putea aduce  la un nivel decent duritate/pH cu costuri acceptabile.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
(10-08-2017, 11:45)cradun Wrote: Daca tot am intervenit, pt ca am vazut ca esti intereseaza Magica cu PID, e un intreg thread cu utilitatea PID-ului pentru HX, eu am concluzionat ca nu are rost. Si eu tot la Magica ma uit cu interes, dar la cea fara PID.

Nivelul pe care-l pot duce acum nu depaseste Magica fara PID, si sincer nu stiu daca vreodata o sa fiu atat de curios incat sa ma joc cu exctractiile la temperaturi cu 1-2 grade diferenta. Am inteles clar si nu pun la indoiala ca este diferenta de aroma intre un espresso facut din aceeasi cafea, odata la 90 grade si altadata la 91 grade, dar nu stiu daca o sa ajung la nivelul respectiv. Fapt care si pe mine m-a facut sa ma gandesc mult daca sa iau fara pid sau cu pid, insa diferenta este prea mica 150euro (1350euro cu PID - 1200euro fara PID), astfel ca ajutorul PIDului la un control mai bun al temperaturii in boiler si la troubleshooting cred ca valoreaza mai mult decat cei 150euro. Simple presupuneri fara o baza experimentata.

(10-08-2017, 12:32)adif Wrote: L.E. Daca locuiesti in Constanta, cred ca poti sa scoti din calcul si legarea la reteaua de apa. Nu o vei putea aduce  la un nivel decent duritate/pH cu costuri acceptabile.
Cum si banuiam, multumesc pentru feedback.

Reply
Cred ca prea multe discutii incep sa te incurce.Exista doua cai mari si late.Fie incepi cu un setup simplu ,ieftin dar capabil espresso(Gaggia classic,lelit 41 tem impreuna cu un ascasso ,lelit sau Vario)si te servesti de el ceva timp pana deprinzi prepararea espresso la nivel elemantar,fie bagi mana in buzunar, strangi din dinti sa doara mai putin extractia financiara,(asta daca nu dispui deja de destul numerar) si iti iei acolo un hx sau db si o rasnita asa spre un 4000 sau 6000 de lei.Marcile ti le alegi dupa pofta inimii sau orientandu-te dupa calea batatorita de multi altii inaintea ta.Dar chestia asta cu marea stiinta ,marea performanta,uit-o!Las-o in seama celor care au potentialul cunoasterii,aplicatiei si evident potentialul financiar sa-si satisfaca microbul.Nu vreau sa fiu ipocrit,dar cred ca marea majoritate a pasionatilor de pe forum ,daca ar fi avut capital indestulator ,ar fi luat numai produse premium.Mai bine,dupa ce te asezi pe rasnit ,extras si gustat,incearca cat mai multe cafele din portofoliul destul de generos al prajitorilor nostri.In felul asta chiar vei fi in castig.Altfel risti sa te consumi in discutii sterile,prea tehnice poate.Daca te pricepi, e altceva.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)