Hello There, Guest! Login Register


preinfuzie folosind teava de abur

#1
am gasit azi modul asta de preinfuzie manuala:
Quote:Vanboom Preinfusion Technique (VPT)
1. grind, tamp, etc. 
2. place a pitcher under the steam wand 
3. set the steam valve slightly snug (allowing some water to flow at a very slow rate out of the steam wand)
4. lock in portafilter
5. press the brew switch: listen to the sound the water is making through the machine
6. tighten the steam valve a second or two after you hear the puck fill (yes, you can HEAR it)
7. finish extraction

vizualizare grafica:
[Image: rancilio-silvia-stappen-preinfusion-2.png]
are cineva experienta cu treaba asta?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#2
Da, folosesc metoda aceasta de profilare din robinetul de apa calda/abur la Gaggia Classic.
Tin robinetul deschis mai mult sau mai putin până se satureaza pucul. Lucrez ca și cu o padela de profilare de pe alte masini.
Tehnica asta merge pe orice SBDU cu teava de apa calda. Se pare ca merge si pe Breville DB.
Exista un dezavantaj, este necesară o compensare mai puternica a temperaturii apei din boiler. Se extrage mai multă apa calda si intra mai multa apa rece in boiler cat timp sta deschis robinetul.
De aceea trebuie sa vezi cat de mult iti permite aparatul propriu sa te joci cu robinetul fara sa influentezi negativ gustul din ceasca.
 
Reply
#3
cred ca atunci cand e deschis robinetul de abur iti iese presiunea pe teava de abur si pe cafea ajunge apa cu presiune mica, chestie care iti face preinfuzia. pe masura ce inchizi robinetul incepe sa formeze presiune si extractia decurge normal. in teorie suna bine. ce te impiedica sa incerci?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#4
mersi de raspunsuri, incerc azi seara ca dimineata eram in graba, n'am reusit sa experimentez, facut un ristretto obisnuit si fuga-fuga)

am o intebare, de fapt:
- daca fac preiunfuzie asa, cand incep numaratoarea de 25 sec, cand apas butonul de brew sau cand apar primele picaturi de cafea pe sita (am PF naked si vad asta)?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#5
ce treaba ai cu 25 sec?
te orientezi dupa rata de extractie 1:2, 1:3 sau cat vrei
 
Reply
#6
eu merg pe 25-30 sec cu tot cu preinfuzie.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#7
(16-02-2017, 11:45)Fane Wrote: eu merg pe 25-30 sec cu tot cu preinfuzie.

In " Manualul inblinzitorului de cafele " zice asa : http://www.home-barista.com/espresso-mac...13979.html , deci mai las-o un pic... [Image: smile.gif] ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#8
(16-02-2017, 11:42)mirceat Wrote: ce treaba ai cu 25 sec?
te orientezi dupa rata de extractie 1:2, 1:3 sau cat vrei

pai fara preinfuzie sa zicem am 1:1.5 in 25sec, daca adaug preinfuzie, înseamnă că apar si secunde in plus.
abia aștept să încerc, să văd ce iese Smile
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#9
Am incercat si eu o mica perioada metoda asta (inainte de a monta si PID), dar nu pot spune ca am sesizat modificari evidente de gust.
Acum mi-a revenit interesul, si voi face cateva teste. Foarte buna observatia lui mirceat, de urmarit cum variaza temperatura aplicand aceasta metoda. Cat despre timp, eu pornesc cronometrul cand pornesc pompa, si il opresc cand obtin rata de extractie dorita (poate fi oriunde intre 25 si 35 secunde in functie de reteta).
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
 
Reply
#10
(16-02-2017, 12:10)Levo Wrote: In " Manualul inblinzitorului de cafele " zice asa : http://www.home-barista.com/espresso-mac...13979.html , deci mai las-o un pic... [Image: smile.gif] ...

 merci. observasem si eu ca iese mai buna pe la 30.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#11
(16-02-2017, 12:30)mmariusc Wrote: Am incercat si eu o mica perioada metoda asta (inainte de a monta si PID), dar nu pot spune ca am sesizat modificari evidente de gust.
Acum mi-a revenit interesul, si voi face cateva teste. Foarte buna observatia lui mirceat, de urmarit cum variaza temperatura aplicand aceasta metoda. Cat despre timp, eu pornesc cronometrul cand pornesc pompa, si il opresc cand obtin rata de extractie dorita (poate fi oriunde intre 25 si 35 secunde in functie de reteta).

poti sa scrii exact pasii pe care ii faci?
adica, deschizi robinetul pentru abur, apesi butonul de brew si cand apar primele picaturi pe partea exterioara a sitei incepi incet a inchide robinetul de abur sau...?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#12
In principiu asa ceva. Poti avea o plaja mare de experimentare, cât de mult deschizi robinetul la inceput, dupa cat timp incepi sa-l inchizi, cu ce viteza il inchizi. Poti face manevre asemănătoare si pe finalul extractiei.
 
Reply
#13
Da, exact. Porneam pompa cu robinetul de abur putin deschis, iar la aparitia picaturilor pe sita il inchideam. Si intr-adevar, exista o plaja destul de mare cu care se poate experimenta: cat de mult deschizi robinetul, cand incepi sa il inchizi si cu ce viteza. Nu mi-am batut prea mult capul la vremea respectiva, dar voi mai testa zilele urmatoare, sunt curios de rezultate [Image: biggrin.gif]
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
 
Reply
#14
sa nu uiti sa scrii ce si cum Big Grin
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#15
La gaggia classic scade mult temperatura din boiler pana incepe extractia sau poate am deschis eu prea mult robinetul, cert e ca am facut cu 89 de grade cafeaua in loc de 94..
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
#16
daca "masori" temperatura la ce arata PIDul afisat, nu e temperatura apei..
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#17
A fost o vreme cand obisnuam sa ma joc si eu cu al meu Silvia, sperand sa descopar o cale ca shot-urile mele sa semene cat mai mult cu alea de pe Slayer. Sigur, sa te joci e minunat, indiferent de varsta, cu toate ca e bine sa nu uiti ca e doar un joc. In momentul in care te-ai plictisit/ai obosit, reusesti sa si intelegi asta. Poate ca au fost unele cafele care aveau mici beneficii subtile la gust in urma unor astfel de manipulari, dar nici un rezultat adevarat la care sa exclami WAW!!! si sa te ia cu ameteli si frisoane. Intr-un final am renuntat si prefer in majoritatea cazurilor sa fac o extractie directa si simpla.

ps.: mai foloseam o metoda de pseudo-preinfuzie, evident fara a modifica in vreun fel presiunea. (nu stiu insa cat de sanatoasa pt masina): porneam pompa de la butonul de apa (mijloc), cu robinetul inchis complet. Imediat apasam succesiv butonul de brew - 1 secunda On, o secunda Off (alternativ), folosind acest procedeu intre 4 si 10 secunde. Dupa secunda 10 cel tarziu lasam butonul de Brew On pina la finaul extractie, inchizand imediat butonul de mijloc. N-am abuzat de metoda asta caci mi se parea ca prea trag de aparat fara sa stiu exact ce efecte nedorite pot sa apara. Tot nu era Slayer, asa ca nu merita.....
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#18
am incercat azi metoda cu teava de abur si tot cafeaua obisnuita (care place), am primit in ceasca.
cred, ca am sa fiu de acord cu tine, in aceasta privinta. 
se poate de jucat din cand in cand, dar in brewul ne zi cu zi, nu stiu exact daca se merita.

m'a intrigat in semnatura ta  V3 Pro, ce e asta? Smile
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#19
Nu cred ca e nimic special, asa e trecut pe eticheta lui din fabrica, observasem asta la modelele aparute in 2011-2012. Imediat dupa 2012 a disparut din denumire. N-am avut curiozitatea sa caut sau sa intreb pe cineva, am lucrat in perioada aia cu 2-3 aparate in paralel, unele fiind din 2008 si nu am bagat de seama absolut nici o diferenta.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#20
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#21
Observ ca ultima postare e din 2017 si cam reinvii un topic mort Smile
Dupa ce am vazut un clip cu ideea + unele cu profile de curgere de la whole latte love am zis sa incerc 2 chestii cu espressorul "sub-entry" level Big Grin
Mai intai am verificat fara portafiltru cam cat trebuie sa deschid robinetul de aburi pentru a avea flux 0 prin grup.

Primul shot : am pornit cu robinetul de aburi deschis partial, flux redus mult pe grup pana am vazut primul picur de cafea apoi am inchis complet robinetul de aburi pana la final. Rezultat ok, dar nimic deosebit la gust. Vizual mai multa crema.

Al-2-lea shot : acelasi procedeu doar ca dupa vreo 15s cu robinetul inchis complet am inceput sa il redeschid lent pana am ajuns la cantitatea dorita in ceasca si curgerea prin grup s-a oprit. La fel, multa crema, dar de data asta si gustul a fost diferit in sensul ca pe final s-a simtit un pic mai dulce si fara nici o urma de amar.

La ambele shoturi am pornit rezistenta pe treapta de abur cam 5s la mijlocul extractiei pentru ca in general temperatura scade la finalul extractiei pana porneste singura rezistenta. Acum sigur as fi avut o pierdere si mai mare de temperatura daca nu i-as fi facut nimic.

Din 2017 a mai incercat cineva acest mic artificiu? Si cu ce rezultate?
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon
 
Reply
#22
Am dat intamplator atat peste aceasta capacitate de profilare cat si peste acest topic Smile

"Profilarea" mi-a priit foarte bine pe Etiopia Naturala de la Guido, care iesea mai mult :ananas" decat "rom" Smile
M-a ajutat sa domolesc putin aciditatea.
Filtroman infocat
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Cafflano Krinder (de vanzare)
 
Reply
#23
Mergand in sens invers banuiesc, nu? Adica pornit cu robinetu deschis si inchis dupa ceva timp?
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)