Welcome Back Log In Create Account

cutite si alte taioase

(03-02-2020, 13:48)mihai123 Wrote: salut, ulei mineral pentru tocatoare, unde pot gasi, eventual fara comanda online?

https://www.ikea.com/ro/ro/p/skydd-ulei-...-00046786/
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
Alt loc in afara de ikea? Parca pierd prea mult timp acolo mereu, dus de val :))

Multumesc pentru recomandare, in caz ca nu gasesc alt loc am sa merg la ikea
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |

Reply
(03-02-2020, 16:05)mihai123 Wrote: Alt loc in afara de ikea? Parca pierd prea mult timp acolo mereu, dus de val :))

Multumesc pentru recomandare, in caz ca nu gasesc alt loc am sa merg la ikea

Pentru putin! Altundeva n-am idee, n-am cautat niciodata, in ikea l-am vazut accidental :)
Modded Gaggia Classic 2015, Kinu M47, V60, Aeropress, Brewista Smart Scale v1

Reply
E ciudat ca ikea ofera cateva cutite decente, dar pe partea de ascutire doar vesnicele role... nu o piatra, nu un masat...

Reply
(03-02-2020, 20:00)renatoa Wrote: E ciudat ca ikea ofera cateva cutite decente, dar pe partea de ascutire doar vesnicele role... nu o piatra, nu un masat...

Pentru un profan, ce face piatra si ce face masatul? Eu inca chinui cutitele de la Ikea cu role :)

Reply
Si eu sunt profan, dar n-am vazut pana acum vreun maestru cutitar ascutindu-si creatia pe role din alea...

Par sa fie o modalitate facila de a fi sigur ca obtii un unghi mediu, unul si bun, probabil optim la taieri casnice, fara alte instrumente ajutatoare.
Ce nu imi place mie este ca acest unghi este format din doua suprafete care nu sunt drepte, ci concave/convexe, depinde din care parte a lamei privesti :D
Asa ca rezultatul este un tais foarte subtire, poate chiar ca o lama de ras, dar si usor de stirbit/tocit...

Ce este piatra... uite aici, pe romaneste :)

Gasesti si despre masat, care e un fel de pila... incearca "ascutire cu masat"

Reply
De asa ceva vorbeam in urma cu ceva timp:
[Image: oYyV7Es.jpg]

Pare interesant, se presupune ca isi ajusteaza unghiul automat. Scrie ca merge si la lame zimtate, desi nu imi dau seama cum.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
Are niste tije de torsiune, se vede mai bine si explica aici:

https://www.youtube.com/watch?v=84fd_UbLn6M

Ajustarea unghiului eu o inteleg ca este functie de forta de apasare... :s
Poate ca este o pozitie la care pilele se aseaza fix pe tais si simti rezistenta maxima, si aia o insemna automaticul... 

Singurul lucru care nu imi inspira incredere este canalele/modelul de marketing prin care se vinde... "as seen at TV"
Cand aparent acelasi produs il gasesti intre 32 si 107 lei, ceva e putred...

Reply
Ai dreptate in legatura cu marketingul.
Si ai dreptate si in legatura cu unghiul = forta de apasare. Si nici nu pare sa ofere  posibilitatea de blocare a tijelor.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
Povesti...
iti scoate unghi de 60 grade langa maner si de 30 grade la varf...? In functie de forta de apasare.  Tongue

Daca prin lame zimtate intelege lame stirbite, da, e posibil sa mearga.  :D :D :D
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Nu ne faci dumneata o demonstratie de macelarit un cutit in stil japonez, sau cu ce scule detii... ca vad ca la contrat esti maestru :P

Reply
In momentul in care ai idee despre cum se ascute un cutit si ce se doreste, solutia asta e clar in afara discutiei.
Se si vede in video cum apasa mai tare si se desface scula, marind unghiul de ascutire. Iar in final scade apasarea si bratele isi revin, micsorand unghiul de ascutire.
Din partea mea, as zice ca apreciez mai mult solutia cu role de la Ikea/Fiskars, macar ofera o chestie constanta. Iar un cutit Fiskars de mai bine de 10 ani il ascut doar cu o scula (inlocuita de cateva ori in timp) din aceea de la Ikea cu rezultate rapide si foarte bune pentru acel tip de cutit.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Salutare, pentru ca era o dorinta mai veche si pentru ca nu inteleg cum, dar chef-ul de la Ikea s-a ratacit prin casa sau pe la familie/vecini, am comandat asa ceva :), cu un pic de emotie deoarece sotia si copilul s-au taiat in trecut cu obiecte mult mai putin taioase. Urmeaza si niste pietre adecvate, desi scumpe, cred ca voi lua ceva de calitate, pentru ca se folosesc perioada indelungata. Daca ma va prinde microbul(sansele sa scap sunt mici), urmeaza si o lama de 240 din carbon steel cu maner traditional, pe care sa o folosesc doar eu :). Am gasit cutitul si in jp, la un pret mult mai bun inclusiv cu TVA si transport(vama se plateste la peste 150 eur parca ...), dar deja era lansata comanda si e mai complicat cu livrarea la Posta, unde dureaza si destul de mult. Multumesc lui CatalinH pentru rabdare si solicitudine, eu puneam intrebari de un rand si el imi explica pe 5 randuri :). Abia astept sa ajunga, revin cu poze Wink

Reply
Fain, să-l folosești cu placere. 

Din experienta mea, cu cât e mai ascuțit un cuțit, cu atât ai șanse mai mici sa te tai, căci aplici tăieturi cu forța mai mica, iar lamă aluneca greșit mult mai rar. 

Ma mir cum de colegul, care nu prea înghite lamele "entry level", a recomandat VG10.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
(07-02-2020, 12:50)Laddu Wrote: Fain, să-l folosești cu placere. 

Din experienta mea, cu cât e mai ascuțit un cuțit, cu atât ai șanse mai mici sa te tai, căci aplici tăieturi cu forța mai mica, iar lamă aluneca greșit mult mai rar. 

Ma mir cum de colegul, care nu prea înghite lamele "entry level", a recomandat VG10.

La un moment dat am vrut carbon steel, dar el m-a avertizat ca isi va schimba culoarea si ca e posibil sa rugineasca daca nu e ingrijit cu atentie. Cutitul e un compromis ca si prima achizitie pe directia asta. Legat de gradul de ascutire, ma gandesc ca atentia sporita cu un astfel de instrument in mana precum si usurinta in taiere are trebui sa reduca riscul de accidente, teoretic :D

Reply
Nu ai făcut o alegerea deloc rea, nu ma înțelege greșit. O să-ți placa. 

Otelul carbon nu are nevoie de îngrijire "speciala". Nu trebuie să-l bibilesti sau sa îl ungi cu alifii după fiecare folosire. Tot ce are nevoie e sa îl ștergi după folosire, sa fie cât mai uscata lama și sa nu-l lași umed perioade îndelungate. Adică tai 2 roșii, lași lamă pe fundul de lemn și mergi sa mănânci pentru 30 de minute. Asta ar duce la ruginire. 

Schimbatul culorii e partea frumoasa la lamele de carbon, patina dezvoltata e cumva amprenta bucătarului, diverse alimente lăsând culori diferite : acidul face negru, proteina tente albastre, legumele un galben palid, etc.

Reply
(07-02-2020, 13:16)Laddu Wrote: Nu ai făcut o alegerea deloc rea, nu ma înțelege greșit. O să-ți placa. 

Otelul carbon nu are nevoie de îngrijire "speciala". Nu trebuie să-l bibilesti sau sa îl ungi cu alifii după fiecare folosire. Tot ce are nevoie e sa îl ștergi după folosire, sa fie cât mai uscata lama și sa nu-l lași umed perioade îndelungate. Adică tai 2 roșii, lași lamă pe fundul de lemn și mergi sa mănânci pentru 30 de minute. Asta ar duce la ruginire. 

Schimbatul culorii e partea frumoasa la lamele de carbon, patina dezvoltata e cumva amprenta bucătarului, diverse alimente lăsând culori diferite : acidul face negru, proteina tente albastre, legumele un galben palid, etc.

Ideea e ca rutina actuala a folosirii cutitelor(exceptandu-l pe cel de paine pe care dupa folosire il sterg si-l pun la loc in suportul de lemn) nu presupune stergerea/curatarea lor dupa fiecare folosire. Dupa ce fac o salata cutitul ramane nespalat pana dupa masa, sau dupa ce il spal, il las la uscat pe chiuveta, deci folosirea unui otel carbon presupune schimbarea acestei rutine. Chiar si cu o lama de VG10, daca manerul este din lemn, nu-l poti lasa aruncat prin chiuveta... Dar ce nu facem pentru a imbunatati diversele experiente in utilizarea obiectelor pe care le folosim zilnic ;). Urmeaza un combo de pietre, un cutit pentru carne cu os si mai vedem :D

Reply
Cel mai important aspect este ca are tirbuson. In orice situatie ai fi, poti destupa o sticla de petrus inainte sa dai piept cu inamicul.[Image: 62a8b69e07678b718471e2c6cffcf161.jpg]
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
Si au ajuns, in stanga gyutoh Sakay Takayuki cu lama de 210mm, in dreapta honesuki Tojiro DP cu lama de 150mm. Ambele au venit putin ascutite, dar dupa ce le-am trecut pe 1000/5000/8000 Shapton, gyutoh a devenit o bestie, honesuki in schimb nu am avut inca cum sa-l testez in aria sa de competenta, pasari, animale mici :). Momentan sunt in cautarea unor suporti magnetici nu foarte mari/lungi pe care sa-i aplic pe exteriorul cubului suport de cutite de la Ikea.

Reply
An fost la un prieten in vizita zilele asteasi as vrea sa va arat ce colectie de cutite are.

[Image: q0Qhdn-JU_9NKtDwup3Ga9np-z1poRd2__chuaaf...authuser=0]

[Image: uSZNy-SowJFLUc0kJAYIuCbhy0QKIJEcYHvxC9rL...authuser=0]

[Image: RssWbToqRhcG_SlwHMAvPDyNMR2Hn2eS767veoW9...authuser=0]

[Image: oBJu1jEPxim4hk5sz3EgqbLTA6iOqk9bzb05mWaT...authuser=0]

[Image: enjjQ8386cHBmiFkH4peHhf3pHrgitiHAypSFXen...authuser=0]

[Image: gfHEUEtHqtW7DUVMabwbg8qouQb1I-0j5K_mzvhG...authuser=0]

[Image: AT-SZ-y71fP07u3XpT0us9POnly8_n2LcjdvaBMV...authuser=0]
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO

Reply
... Very niceee ... Cool ... incitant ... :D ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Mi-a ajuns si mie briceagul

[Image: ZzlTC-iVVkJjXCtkYAKl3FMCaWAYr78RpKRpkeUz...authuser=0]

[Image: C3v9E_GJoVW87NOES6sOavSR6nsa3DzKB6-tQuWz...authuser=0]
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO

Reply
Merita vreo ascutitoare din astea?
https://www.lidl.ro/p/stii-ca-poti-cu-pa...tat/p57731

Reply
Clar nu!

Reply
Un waterstone 800/1600 și un strop cu pastă verde e tot ce-ți trebuie pentru a-ți întreține cuțitele, Renato.

De fapt nici de piatră n-ai neapărat nevoie, dacă folosești stropul după fiecare întrebuințare a cuțitelor.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
(03-08-2021, 18:30)TVTVTV Wrote: Un waterstone 800/1600 și un strop cu pastă verde e tot ce-ți trebuie pentru a-ți întreține cuțitele, Renato.

De fapt nici de piatră n-ai neapărat nevoie, dacă folosești stropul după fiecare întrebuințare a cuțitelor.

Buna idee, chiar ma gandeam zilele trecute la ascutirea cutitelor.
O recomandare pentru pietre?

Reply
Sunt cutite ordinare de bucatarie, de maxim 30 lei bucata, nu fiti asa rai...
E vorba de ascutirea lor de rutina, acum o fac pe chestie din aia cu discuri care nu-mi inspira incredere nici cat astea de la aratai...

Reply
Alea de 30 lei sunt de unica folosinta. Nu se ascut. [emoji23]

Reply
(03-08-2021, 18:30)TVTVTV Wrote: Un waterstone 800/1600 și un strop cu pastă verde e tot ce-ți trebuie pentru a-ți întreține cuțitele, Renato.

Da unde se ia pasta verde?
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Inclusiv de pe olx... 10 lei 100g
https://www.olx.ro/d/oferta/strop-piele-...b420L.html

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)