(21-08-2022, 20:56)umarianos Wrote: Super. Bine că e de bine.
Era de așteptat să se schimbe "totul". Palele acum favorizează vortexul nu mai intra in în conflict cu curentul de aer ce traversează tamburul.
Sunt curios cum calculați voi pierderea. Eu dacă aș face așa ceva să intru cu 14 in FC și să țin 108sec dev, ar rezulta ceva cu FC terminat și lejer spre 16%.
E drept că din poza afișată cu boabele reflecta spusele tale dar mai știu si cum este cu pozele astea.....
Mai departe ia si calculează ce și cum să ajungi să ai din start/de la charge ET binișor peste BT (exista o singura cale). Daca apuci sa te înveți așa, mai târziu daca vei interveni sa schimbi ceva. îți va fi mai greu să te dezveți.
- desi nu e dificil de calculat, pierderea o afiseaza Artisan automat, cand bag cantitatea cantarira dupa prajire.
- nu stiu ce umiditate am avut pe cafeaua verde
- ca sa am ET mai mare ca BT la Charge trebuie sa vad cum reglez din aer…. gaz…Mai mult, mai putin….mai devreme sau mai tarziu…. ?
Acum de ex:
- am preancalzit 15 min, la 220C, BT, cu vana deschisa la poz 3 (din 10) si gaz 2psi. Pana aici ET era deasupra cu vreo 20C
- am oprit arzatorul, am lasat sa coboare BT la 180C si am dat Charge boabe. Aici ET s-a dus sub BT din lipsa de aport de caldura de la arzator
- pentru TP la 90C, dupa Charge, am deschis aerul la 5 altfel, daca lasam la 2 sau la 3, aveam TP pe la 110C.
De aici incepe prajirea efectiva:
- la 50 de sec de la Charge am dat drumul la gaz 3psi si aer 2. Voi testa si gaz 2,5 psi, la 30 de sec
- la 160C gaz 2psi si aer 3
- la 195C gaz 1,0 psi si aer 4.
FC s-a declansat mai rapid, eram obisnuit sa il am la 200+C si m-a surprins cu gazul cam sus (acum am pozitia sondei adanc in boabe, dupa scimbarea sensului de rotatie si se afiseaza alta temperatura). De acum voi avea grija si voi reduce mai devreme gazul, 175-180C si voi mai creste si aerul, ca sa intru mai putin agresiv in FC.
- la 200C gaz 0,5 si aer 8
- la 20% dezvoltare Eject boabe (doream inirial 14-15% in max 9 min dar, scaderea rapida a ROR si aspectul boabelor m-au determinat sa las la 20%)
Data viitoare,cand voi reduce din timp gazul, voi evita modificari atat de bruste gaz/aer, ca sa nu am scaderi asa rapide de ROR; prefer un ROR descrescator uniform fata de acea cadere rapida ca mai sus in grafic.
Cam acesta este parcursul acestei prajiri, prima dupa modificarea sensului de rotire al tamburului, cu sonda BT pozitionata in boabe, nu in aer.
Oricum, sunt multumit.
Cuptorul performeaza bine, daca il conduc corect si stiu ce sa ii dau ca sa imi livreze ce vreau.
Cred ca sunt pe drumul corect!
Invat in continuare de la baietii mai mari!
Am rezolvat si cu conectarea la alt laptop si am graficele curate.
Sa vad de unde iau mai multa cafea ca sa incep sa prajesc pentru birou, ca sa pot exersa mai des. Cu o sesiune de prajire per luna, in care bag 2 sarje, ritmul experimentarilor este cam lent iar ciclul de invatare se cam lungeste.