@
hadriano
Il am in semnatura, dupa ce am inceput sa am preferinte la espresso pentru cafele prajite light mai degraba, decat medii.
Care este diferenta intre light si mediu, pe buna dreptate ar intreba unii.
La inceputurile discutiilor pe acest subiect explicatiile erau sumare si neconvingatoare.
Am invatat pe propria-mi piele sau pe propriile papile, pe propriile echipamente, cum e cu cafelele astea light.
In mod neasteptat espressorul si rasnita mi-au aratat cel mai bine cum e cu prajelile astea, unele cu solubilitate lenta altele mai rapida sau, unele se extrageau mai simplu pe cand altele mai dificil spre imposibil, cu gusturi nedefinite sau mai complexe.
Tot straduindu-ma sa elimin cat mai mult din gustul amar, testam diferite abordari ale prajirii.
incepeam sa caramelizez cat mai corect (pentru gusturile mele) si sa evit excesele sau arderile.
Obtineam cafele care deveneau din ce in ce mai greu de extras. Pucul se destructura, fisurile apareau, curgerile erau mai dificil de controlat, se accelerau rapid…..
Totul se imtampla deoarece prajeam mai deschis si solubilizarile erau mai lente, mai greoaie.
Abordarea prepararii cu La Marzocco GS3-AV era dificila, oricat maream dozele, micsoram macinaturile, foloseam site cu restrictia debitului…..
Debitul mare de apa livrat de pompa, preinfuzia foarte scurta, duceau la spargerea pucului, la udarea prea rapida, la solubilizari incomplete si, evident, la numeroase extractii ratate, subextrase, chinuite….si la gusturi indecise.
Am realizat ca ceea ce urmaresc eu este greu spre imposibil de realizat cu un espressor fara profilare. Dar nu orice fel de profilare ci una controlabila atat in debite cat si in presiuni, simultan.
Asa am ales sa ma despart de GS3 ul si sa il inlocuiesc cu Bugster.
Aveam nevoie de alte retete de preparare pentru cafelele care incepusera sa imi placa mai mult decat cele pe care le foloseam pe La Marzocco.
Am ajuns la concluzia ca expresoarele clasice performeaza pe prajeli clasice, ca retetele clasice se preteaza la tipuri clasice de extractie.
Noile abordari in prajire au nevoie de echipamente adaptate noilor provocari pe care acestea le ridica.
Deci, pentru mine cafeaua prajita light este cafeaua cu solubilizare lenta, care are nevoie de atentie marita la preparare si care se lasa descoperita mai ales cand este abordata cu blandete, cu grija si cu pricepere.
In opinia mea, boabele de cafea prajite light, daca sunt preparate prin metoda espresso nu mai respecta standardele de extractie asa cum sunt ele definite in regulamentele de specialitae, doze, timpi, presiuni, temperaturi.
De asemenea sunt necesare si echipamente care sa faca fata la provocarile diferite, pe care le ridica extractia unor cafele prajite cu solubilitarea mai lenta a compusilor solubili.
Eforturile de a prepara o cafea light sunt ceva mai mari, dar odata ce rutina este dobandita nu mai este nimic special in asta.
Rezultatele din ceasca insa ii pot surprinde pe multi.
Surprizele pot fi in ambele sensuri, placute sau neplacute. Nu toata lumea se poate adapta iamediat la schimbari bruste in obisnuinta a ceea ce inseamna gustul traditional al cafelei.
Odata ce obisnuinta de a consuma cafele din prajeli light s-a instalat, este destul de dificil de revenit la a consuma shoturi clasice, cele cu care este obisnuita maea majoritate a consumatorilor de espresso.
Am citit numeroase articole, postari pe forumuri, in care prajelile light sunt puse la zid si tratate cu un total dispret, absolut nemeritat zic eu.
Este acuzata acreala excesiva, ca fiind principalul element de respingere.
Ma gandesc mai degraba ca respectivii, cei care infiereaza prajelile cu solubilitati mai lente, nu au avut ocazia sa experimenteze suficient cu niste extractii adaptate, dedicate acestei abordari. Lipsa unor espresoare capabile si a unei rasnite performante, impreuna cu nepriceperea celui care preparara, zic eu, sunt principala cauza pentru respingerea pe scara larga a cafelelor cu prajire light, a caror solubilizare se face mai lent.
Succes cu Jamaica BM!