Welcome Back Log In Create Account

critica prajirii pure :)

Am citit postarile referitoare la prajirea cafelei, incepand cu 2013 cand @Fane si @renatoa incercau sa gaseasca diverse solutii viabile pt home roaste. Pentru inceput, cred ca un cuptor cu convectie fortata si reglarea (relativa) a temperaturii este suficient pentru a invata prajirea, dar cu conditia sa se utilizeze cantitati mici de cafea (eu am folosit 125g) pt a suplini lipsa amestecarii boabelor. Am mers exact pe regulile “bolduite” de Renato si de aceea rezultatele au fost satisfacatoare.  Renato “m-a citit” foarte bine. Tot ce a scris acolo despre mine si aparatura mea este corect. Bineinteles ca am un cronometru, fara el nu as putea lucra. Totusi, cred ca o sonda care sa-mi arate temperatura exacta, m-ar ajuta sa inteleg evolutia, inertia si sistemul de reglaj din fabrica ale aparatului meu. In rest, incercati ca nu aveti ce pierde. Mai mult ca sigur, dupa un timp, voi cauta solutii de upgradare, dar numai dupa ce o sa inteleg cu adevarat fenomenul. Dar vorba lui @Laddu, am facut deja praf acest topic, asa ca mai bine deschidem unul dedicat.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
(30-08-2021, 17:21)Laddu Wrote: Ati facut terci si topicul asta...
De ce zici?
Avem cel puțin 3 colegi care vor și se vor apuca de prăjit acasă , avem un coleg care după câteva luni de băut cafea din prajitorii va gusta cafea prăjită de un espressoman(acasă) (ca sa nu mai zică unii că doar ne autoevaluam)
- si lista este deschisa la gustat

Eu zic că suntem pe câștig nu pe terci.
Aici se critică tot, și prăjeala și prăjitul acasă și prajitorul (miscela - primul M din cei 4 )
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Toata disputa asta cu prajitul acasa se poate stinge daca primim un raspuns la urmatoatele intrebari :
Cand va fi lansat pe piata kitul Renato Uno, pentru modarea cuptoarelor de bucatarie, ce pret va avea, cine se va ocupa de montaj si garantie? Trimitem toti cuptoarele la Craiova??

Reply
De ce sa stingem discutia? Te deranjeaza ca lumea poate afla ca se poate praji acasa in conditii cat de cat ok?. Ai de gand sa prajesti acasa?
Si nu cred ca este o disputa, este ceva constructiv. Disputa intre cine?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(30-08-2021, 17:51)Eugen16 Wrote: Toata disputa asta cu prajitul acasa se poate stinge daca primim un raspuns la urmatoatele intrebari :
Cand va fi lansat pe piata kitul Renato Uno, pentru modarea cuptoarelor de bucatarie, ce pret va avea, cine se va ocupa de montaj si garantie? Trimitem toti cuptoarele la Craiova??
Nu exista nici o disputa cu prăjitul acasă ci doar câțiva care vor sa o aprindă și nu le iese.
Faptul că aruncați cu pietre într-un om care are intenții bune și nu are absolut nimic de câștigat din cele 9000 de postări făcute numai pe forumul asta nu arata decât un singur lucru "...." mi-e rușine să-l pronunț
Nu mai incercati sa ii închideți gura și de data asta că nu este frumos.
Noi vrem să creștem , vrem informații prețioase pe limba noastră și se pare că Renato le da foarte bine și cel mai bine dintre toți, alții dau bani la cursuri sa afle ce spune Renato.
Nu va place? Exista un buton de unsubscribe sau veniți cu contraexplicatii pertinente nu cu prostii aruncate la mișto și jumătăți de adevăruri.

Cu ocazia asta lansez o invitație colegului @bogono sa zică puțin cât potențial are prăjitul acasă,
@bogono un alt coleg "enciclopedie" in ale cafelei , după ani de zile de băut cafele bune din prajitorii și din toată lumea, de aproape 1 an își prăjește singur cafeaua acasă și nu ca "sa iasă mai ieftin" ci pt a avea formula de 4M completă.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(30-08-2021, 17:30)umarianos Wrote:
De ce zici?
Avem cel puțin 3 colegi care vor și se vor apuca de prăjit acasă , avem un coleg care după câteva luni de băut cafea din prajitorii va gusta cafea prăjită de un espressoman(acasă) (ca sa nu mai zică unii că doar ne autoevaluam)

Aici se critică tot, și prăjeala și prăjitul acasă și prajitorul (miscela - primul M din cei 4 )

Topicul asta r fi trebuit sa fie despre critica unei prajiri si atat.

Pentru prajit acasa, gustat de la prajitorii casnici, modare cuptoare, facere cuptoare, retete, grafice, teorii de prajire, etc. exista topicuri dedicate.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Subscriu la tot ce a scris mai sus Umarianos.
Renato daca vreodata te decizi sa faci un workshop pe sculele de acasa, fie ca este despre prajit sau despre orice altceva, eu ma urc in masina si vin.
Dar vin doar daca pui o taxa, sau macar ma lasi sa iti aduc o punga de Gardelli. :))
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Datorita lui Renato si altor colegi de pe forum fac paine cu maia acasa. Ar fi ok sa le multumim acestor oameni care isi dedica timpul initierii..

Reply
(30-08-2021, 18:35)Laddu Wrote:
De ce zici?

Pentru prajit acasa, gustat de la prajitorii casnici, modare cuptoare, facere cuptoare, retete, grafice, teorii de prajire, etc. exista topicuri dedicate.
Pe tine nu te includ în tabăra celor puși să "ațâțe" dar dacă citești prima postare făcută/propusă de @Fane cred că îți vei schimba părerea.

Reply
scopul forumului e crearea unei comunitati de pasionati si share-ul dezinteresat de informatie. nu-i deloc obligatoriu sa aiba toti aceiasi parere. :)
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
(30-08-2021, 18:57)umarianos Wrote: dacă citești prima postare făcută/propusă de @Fane cred că îți vei schimba părerea.
Bine venita precizarea. Colegul @Fane chiar a subliniat ca suntem o comunitate mica si nu are rost sa ne pierdem in postari aleatorii in diverse threaduri. Astept cu nerabdare pareare colegului @d2florin dupa ce degusta cafeaua prajita la OZN. Apropo @umarianos, ai vreun preferat intre OZN si masina de paine modificata?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Ok, la final e decizia voastra sub aprobarea moderatorilor. 

Ultimul offtopic de la mine pe tema asta ca sa intelegi ce am vrut sa spun:
Mie personal imi suna a "dupa noi, potopul". Cand ai informatii despre tot si orice imprastiate in diverse threaduri e cam greu pentru cineva nou, care vine peste 1 an, sa urmareasca firul ideilor. Si crezi ca va face atunci? Va deschide un alt topic (poate al nspelea pe tema respectiva) punand aceleasi intrebari care s-au mai pus de multe ori.

Suntem o comunitate mica de pasionati, dar asta nu inseamna ca lasam organizarea la usa. Altfel putem sa ne mutam pe lug sau google groups
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
(30-08-2021, 19:16)Dan_R Wrote:
(30-08-2021, 18:57)umarianos Wrote: dacă citești prima postare făcută/propusă de @Fane cred că îți vei schimba părerea.
Bine venita precizarea. Colegul @Fane chiar a subliniat ca suntem o comunitate mica si nu are rost sa ne pierdem in postari aleatorii in diverse threaduri. Astept cu nerabdare pareare colegului @d2florin dupa ce degusta cafeaua prajita la OZN. Apropo @umarianos, ai vreun preferat intre OZN si masina de paine modificata?
Chiar daca în OZN am investit mai mult timp și resurse decât în HGBM, astăzi, la ora actuala, HGBM-ul câștigă.
Asta nu înseamnă că renunț la OZN, am ceva "probleme" cu agitarea, fiind o agitare la orizontală și nu pe verticală ca la tambur, e mai complicat, HGBM-UL are avantajul celor 2 palete și compensează și prin turația mare a lor.

Reply
(30-08-2021, 17:22)Mihai L Wrote: Sunt niste praguri intre care se incadreaza o prajire corecta.

Dupa niste grafice poti sa-ti dai seama daca nu ai putere suficienta (pui 1kg de cafea in cuptor, de pilda, si din grafice vezi ca nu e in stare sa urce temperatura in boabe intr-un interval decent). Sau daca boabele sunt mai uscate sau mai umede decat cele dinainte.
Sunt chestii greu de vazut din afara, fara experienta.

Despre ce praguri vorbim ?
Am precizat ca intervalele care le-am dat acolo asigura o prajire corecta pe orice masina si orice tip de boabe.
Evident se subintelege ca trebuie respectate specificatiile de fabricantului masinii, iar daca este construita in casa, sa respecte macar regula 1:6

Daca nu stii inainte de a pune 1 kg in cuptor ca nu se va termina prajirea, si iti trebuie grafice pentru asta, eu zic ca ai probleme de alta natura, mai grave...
As fi curios cum iti arata graficul umezeala din boabe, asta chiar ca ar fi tare daca ai lamuri-o, de abia astept sa o incorporez in AI-ul meu de prajire... vei avea creditele meritate, nici o grija.

Daca sunt greu de vazut din afara fara experienta, de ce postam ?
Tot ce am scris sunt lucruri verificate si testate... nu numai de mine.

Reply
(30-08-2021, 19:24)Laddu Wrote: Ok, la final e decizia voastra sub aprobarea moderatorilor. 

Ultimul offtopic de la mine pe tema asta ca sa intelegi ce am vrut sa spun:
Mie personal imi suna a "dupa noi, potopul". Cand ai informatii despre tot si orice imprastiate in diverse threaduri e cam greu pentru cineva nou, care vine peste 1 an, sa urmareasca firul ideilor. Si crezi ca va face atunci? Va deschide un alt topic (poate al nspelea pe tema respectiva) punand aceleasi intrebari care s-au mai pus de multe ori.

Suntem o comunitate mica de pasionati, dar asta nu inseamna ca lasam organizarea la usa. Altfel putem sa ne mutam pe lug sau google groups

te inteleg si sunt de acord cu tine, dar in domeniu prajirii acasa suntem o comunitate foarte mica si daca stam cu batul sa se posteze numai ontopic si ordonat tai tot cheful de discutie al colegilor si mai avem pe sectiunea asta doar cate un post la o saptamana doua. sa zicem ca in domeniul prajirii acasa suntem in romania in etapa „Scriețibăieți, orice, numai scrieți!".
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
(30-08-2021, 20:03)Fane Wrote: ......sa zicem ca in domeniul prajirii acasa suntem in romania in etapa „Scriețibăieți, orice, numai scrieți!".

De pus in ramă sloganul ăsta.

Pe cei pe care ii "deranjăm" cu dorința noastră de extindere/cunoaștere, să zică meeersi că nu suntem peste tot(toți) și stăm liniștiți aici pe un singur thread.

Reply
@umarianos
Nu intentionez deloc sa-i "inchid gura" lui Renato. E unul dintre cei mai buni colegi si il mai tachinez din cand in cand pentru ca imi este foarte simpatic.Alte ori il tachinez ca sa-i stimulez si mai mult imaginatia. Am dat post repy la postare si am uitat sa pun emoticonul cu ras si probabil, de asta ai interpretat postarea mea ca pe un atac. Nu am intentionat nici o clipa sa il atac pe Renato si nici nu cred ca se va intampla asta vreodata. 
Mai glumesc uneori,ca sa detensionez atmosfera, pentru ca prea multa incrancenare nu e benefica. Se pare ca de data asta nu mi-a iesit.

Reply
(30-08-2021, 18:35)Laddu Wrote:
De ce zici?

Topicul exista in cadrul mai marii rubrici ale forumului: "Prajire acasa". Nu? Adica, ce sa discutam, cum credem noi ca prajeste campionul mondial pe scule de zeci de mii de euro? Sau ce spun papilele noastre gustative (antrenate, sic, doar pe scule care trec clasa) despre prajitul pur?
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.

Reply
(30-08-2021, 20:15)Eugen16 Wrote: @umarianos
Nu intentionez deloc sa-i "inchid gura" lui Renato. E unul dintre cei mai buni colegi si il mai tachinez din cand in cand pentru ca imi este foarte simpatic.Alte ori il tachinez ca sa-i stimulez si mai mult imaginatia. Am dat post repy la postare si am uitat sa pun emoticonul cu ras si probabil, de asta ai interpretat postarea mea ca pe un atac. Nu am intentionat nici o clipa sa il atac pe Renato si nici nu cred ca se va intampla asta vreodata. 
Mai glumesc uneori,ca sa detensionez atmosfera, pentru ca prea multa incrancenare nu e benefica. Se pare ca de data asta nu mi-a iesit.
Ce sa zic ... Te cred doar 50% . "Să de-a Domnul" sa fie așa.

Reply
Same opinion.

Reply
Blendul meu de astăzi
Indonezia Sumatra + Brazilia Linda Cerrado + Rwanda. Cate 300gr din fiecare, prăjite separat și apoi amestecate.
[Image: 25e4657241352e4490dd51762b5c9367.jpg]

Reply
Dat comanda de cafea verde..
Renato, pregateste te sufleteste :) there is no turn back :)

Reply
Mi-e groaza... dupa cat mi-ai frecat... maiaua...

Reply
Umarianos, de la mine ai un mare 10.
Nu ma asteptam sa fie asa buna, burundi..
Nu e acida, are corp, daca imi iese si mie asa e perfect.
Mult mai buna decat ce am baut de la unele prajitorii consacrate. Bv.

[Image: 7cf0f94ee7b23d161e28093f8d8fff38.jpg]

Reply
Se verifica ce ziceam mai demult: daca iti place cafeaua coapta e normal sa nu-ti placa cafeaua ne-coapta. Care mai e si foarte scumpa...

Reply
:) asa o fi.

Reply
(31-08-2021, 13:21)d2florin Wrote: Umarianos, de la mine ai un mare 10.
Nu ma asteptam sa fie asa buna, burundi..
Nu e acida, are corp, daca imi iese si mie asa e perfect.
Mult mai buna decat ce am baut de la unele prajitorii consacrate. Bv.

[Image: 7cf0f94ee7b23d161e28093f8d8fff38.jpg]
Cu plăcere Florin.

Să-ți fie rușine că cereai cafea coapta la 140 Ron kg de la cele 5 prajitorii de unde ai comandat până acum.
Aia îți dădeau baked și îți plăcea acum eu ți-am dat tot baked și e iarăși buna ... Tu nu ai auzit de o prajitorie de la Piatra Neamț care s-a închis din păcate .. aia vindea cafea "vie" în sânge dar nu mai e că am fi comandat toți de acolo, sau posiilbil sa mai fie și să prăjească "pe subt mana" .

Reply
Asta e un aspect negativ al socializarii excesive: se iau si obiceiurile proaste. 

Incearca sa lasi tonul mai jos pana devii comerciant de cafea coapta cu acte. Daca nu stii ce prespune asta, intreaba un prieten care cunoaste legislatia. Banuiesc ca nu-ti imaginezi ca ai descoperit tu sau cine te-a consiliat, o metoda de a pacali sistemul...

Reply
Nu stiu ce imi dadeau, dar stiu ca asta e buna :) adica nu vad nici o diferenta fata de cafeua de la alte prajitorii, bine in aceeasi gama,
Cine are retineri de a incerca prajirea acasa, il incurajez sa incerce.

Hei, sper sa nu fi comis o ilegalitate ca am laudat o cafea prajita acasa
Imi cer scuze pt asta.

Reply
Ai pretenții la ton pozitiv dar tu ne crezi prosti dea binelea. Vii cu probleme de grădiniță la noi și vrei sa tăcem? Avem scule colegu' , știm și noi sa tinem un RoR(RoC) acolo unde trebuie încât să nu ne "baked" pe noi.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)