Welcome Back Log In Create Account

critica prajirii pure :)

Si care ar fi acea cafea "buna" la care sa ne bagam group buy la un sac ca "sa simtim diferenta".
Sigur ca vom simti o diferenta... la buzunar, aia cu sigurantza !
Dupa care papilele se conving ele singure cat de bun prajitor e stapanul... prin autosugestie :)

Provocare: alege oricare cafea la moda acum din oferta prajitorilor autohtoni, in gama 150-200 lei, si eu procur un sac de verde la sub 10-15 Euro kg, posibil chiar din aceasi sursa si crop care se aduce si in tara.

(22-08-2021, 09:58)rob8402000 Wrote: Cat off topic pe un topic cu adevarat interesant. Sper ca dupa ameliorarea discutiilor sa se faca putina ordine in ultimele pagini caci va deveni greu de urmarit acest topic.

Cata dreptate ai...

Reply
Quote:Respect pentru toti prajitorii profesionisti care ne sprijina in a ne duce mai departe o pasiune, o activitate care ne bucura.
Pentru foarte multi dintre noi prajitul acasa nu aduce vreo economie (echipamentele sunt scumpe, energia la fel, materia prima se obtine cu costuri mai mari),

Aici e vorba despre cu totul altceva si nu e despre concurenta, bani, profit sau imbogatire, din partea celor care prajim acasa cateva kg de cafea pe an!

Radu, bine spus!

Reply
(22-08-2021, 10:29)Eugen16 Wrote: Pentru ca am cochetat si eu cu ideea de a praji acasa, consider ca argumentul financiar ar trebui scos atat din ecuatie, cat si din discutie. Atata timp cat in fiecare luna pierdem cateva sute bune de lei, fiind furati la utilitati si carburanti romanesti la preturi nemtesti, la intretinerea Pensiilor Porcesti si a salariilor la stat de 105.000 lei pe luna,  o diferenta de una sau doua sute de lei in plus intre verde si prajit nu merita de luat in discutie. La pierderi financiare mai putem adauga si cumparaturile impulsive, care mai usureaza si ele, aiurea, buzunarul.
  In sinea ei, cafeaua de specialitate, si in general produsele speciale, nu se adreseaza persoanelor cu dificultati financiare. 
Consider ca argumentul adevarat pentru prajirea acasa e pasiunea si poate curiozitatea de a explora altfel, asa ca discutia despre bani si preturi home vs comercial e inutila si consuma energie si spatiu de postare degeaba.
  Cand ai o pasiune, o suta sau doua de lei in plus sau in minus nu conteaza.
Asta nu e logica prăjitorului casnic, ba chiar aș zice că e fix pe dos.

Cafeaua de specialitate devine un hobby costisitor dacă realizezi că nu prea găsești în țară cafea bună, prăjită light corect. Din cauza asta m-am apucat eu de prăjit acasă.

Reply
Dev, raspunsul tau ma duce cu gandul la trei intrebari, retorice, desigur :
Colegul Radu Carutasu a ales sa prajeasca acasa ca sa economiseasca bani pentru rata la Bugster? Sau din alte motive decat cele financiare? 
​​​​​​​In cazul, ipotetic, in care guvernul decide sa sprijine prajitorii comerciali prin facilitati fiscale si subventii, intrucat nevasta ministrului de finante tocmai si-a descis o firma in domeniu si pretul cafelei prajite scade simtitor sub pretul cafelei verzi, colegul Renatoa, care este extrem de atent cu banii, va renunta sa mai prajeasca acasa? Eu nu cred, va "ingiti galusca" si va plati pretul.Gresesc, Renato?
Nici Fane cu al sau Expobar, sau Gicu Serban nu par chiar foarte stramtorati sau zgarciti din fire.Motivul lor e altul si el transpare usor din finalul semnaturii lui Fane. Analizat foarte atent, raportul cost/beneficii nu este in favoarea prajitului acasa. Unul dintre motive si cel care m-a potolit pe moment, afost expus chiar de tine : pierderea diversitatii. De asta afirm ca pentru pasiune banii sunt mai putin importanti. Sunt multe alte cheltuieli lunare care pot fi usor optimizate pentru a economisi una sau doua sute de lei, dar nu cele cu pasiunea.

Reply
Sa ma bag si eu in seama,
Mi am facut un streamer din lipsa de bani dar mai mult din placere ca este facut de mana mea dar la painea cu maia a fost invers, am facut din placere.
Cand aveam tendinte sa prajesc si eu doream sa o fac pur si simplu din cauza ca este mult mai iedtina cafeaua verde...
Fiecare avem motive diferite si trebuie respectate.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(22-08-2021, 15:55)Eugen16 Wrote: Analizat foarte atent, raportul cost/beneficii nu este in favoarea prajitului acasa.
Unul dintre motive si cel care m-a potolit pe moment, a fost expus chiar de tine: pierderea diversitatii.

De unde analiza asta, ca este complet falsa... Confused pune niste cifre jos ca sa avem pe ce discuta.
Si sunt curios cum cuantifici beneficiile...

Si a doua la fel... Da-mi o oferta de prajitor local cu 12 origini in portofoliu? Atata am avut eu stoc post-Brexit pana acum vreo luna. E adevarat ca nu am tinut in casa mai mult de 4-5 origini in vremuri normale, dar astea pe alese din 50, din orice vreau pot avea 5kg intr-o saptamana, pentru ca e warehouse in port la Portsmouth, cea mai aproape ruta de America. Nimeni din tara nu tine stoc de o asemenea diversitate, or avea cativa 50 saci in magazie, dar nu atatea origini de unde sa poti alege.
Daca e sa vorbim de diversitatea ofertei locale... ce sa zic cand vad aceasi cafea la 3 prajitori ? Vrei sa dau din casa care cu care "se combina la o cartela" ca sa ia un sac impreuna ?

Reply
(21-08-2021, 19:41)dev Wrote: Eu cred că majoritatea celor care prăjesc acasă sunt cantonați in universul "prăjitul acasă e afacere" și "ce prăjesc acasă bate la fund ce prăjesc aia cu prețuri mari"...

de partea cealalta nici prajitorii comerciali nu sunt toti niste artisti cu toate ca daca-i intrebi pe ei...

(22-08-2021, 16:25)renatoa Wrote: De unde analiza asta, ca este complet falsa... Confused pune niste cifre jos ca sa avem pe ce discuta.
Si sunt curios cum cuantifici beneficiile...

Si a doua la fel... Da-mi o oferta de prajitor local cu 12 origini in portofoliu? Atata am avut eu stoc post-Brexit pana acum vreo luna. E adevarat ca nu am tinut in casa mai mult de 4-5 origini in vremuri normale, dar astea pe alese din 50, din orice vreau pot avea 5kg intr-o saptamana, pentru ca e warehouse in port la Portsmouth, cea mai aproape ruta de America. Nimeni din tara nu tine stoc de o asemenea diversitate, or avea cativa 50 saci in magazie, dar nu atatea origini de unde sa poti alege.
Daca e sa vorbim de diversitatea ofertei locale... ce sa zic cand vad aceasi cafea la 3 prajitori ? Vrei sa dau din casa care cu care "se combina la o cartela" ca sa ia un sac impreuna ?

si eu am in general patru - cinci origini acasa pe care le alternez, o sarja ma tine sub o saptamana. cand comandam de la prajitori comerciali diversitatea era chiar mai mica.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Hai, să trecem la treabă zic , se mai apuca cineva de home roast ?
Pentru cine dorește să o facă și ar fi interesat, mă ofer sa trimit mostre cu cafea prăjită de mine pentru a face comparație.

Rog mai mulți colegi (căci mai sunt) care prăjesc acasă, să înceapă să contribuie la aceasta comunitate de home roasting, in felul acesta umplem topicul cu ce trebuie.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
umarianos, daca vrei iti donez un aparat de prajit pe pat de aer cald care nu-l mai folosesc.
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
(22-08-2021, 19:00)Fane Wrote: umarianos, daca vrei iti donez un aparat de prajit pe pat de aer cald care nu-l mai folosesc.

Daca nu il vrea el donezi si atii care vor sa se apuce? :d
Hehe :)) sub 500 de lei am sanse sa fac un prajitor de cafea?
Rocket R58 - Flow Control + G-iota DF64 + Eureka Atom 75; 1zpresso K-Max, Kettle Klarstein, Flair Pro

Reply
Nu cred ca ati inteles diversitatea in adevaratul sens al cuvantului…
Un sac de 5kg, prajit in ratii de 150-300g inseamna 15-30 prajiri. Inca 4 saci de 5kg si un 6-12 luni nu mai iesi din astea 5 origini.
Unde e diversitatea…? [emoji23]
In conditiile in care pot lua de la 5-10 prajitori decenti din tara sau afara complet altceva la 2-3 saptamani (pana la urma si daca au acelasi sac de cafea, tot e prajita altfel, nu sunt identice). Iar in 4-6 luni si ei mai schimba loturile.

In rest, si eu zic ca partea de prajit acasa tine de pasiune, nu de reducerea costurilor sau de diversitate.
In materie de performante, nu cred ca avem atat de multi colegi care au echipamente bune si prajesc exceptional. Din ei s-au si ridicat unii ca Bogdan, Bubucalu, etc si se ocupa special de asa ceva. Iar echipamentele de acum clar nu sunt de uz casnic.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
neah. se livreaza cafea verde si la 250gr. eu cumpar vreo 7kg odata vreo 5 origini. si cand comanzi de la prajitori, mergi de obicei la acelas prajitor (ca ai gasit unul care prajeste pe gustul tau) si el n-are de obicei in oferta 20 de origini. asa ca e cam aceiasi chestie d.p.d.v. a diversitatii.

(22-08-2021, 19:03)Daniul Wrote: Daca nu il vrea el donezi si atii care vor sa se apuce? :d
Hehe :)) sub 500 de lei am sanse sa fac un prajitor de cafea?

sa asteptam raspunsul lui umarinos.

Reply
(22-08-2021, 19:14)Fane Wrote:  sa asteptam raspunsul lui umarinos.

Da, sigur, chiar am cochetat cu ideea începerii construirii unui fluid bed.
Îmi programez un drum la Rădăuți de urgență.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(22-06-2021, 11:28)renatoa Wrote: 200 la incarcare este un maxim, nu o valoare la care sa scazi.
Energia se acumuleaza in faza de uscare, crescand mai alert dupa TP, nu din charge.

Asta e ultima mea prajire de macerata, de la Falcon. Graficul temperaturii este pentru aer, nu am sonda in boabe.
Gustul... care este... maceratele astea oricum sunt din alta lume...

Poți instala un BT (gaură nouă, sondă rapidă de 3mm), un HUB de la Phidget sau Yoctopuce USB, te legi direct la laptop, din Artisan selectezi pentru ce o folosești (BT). Costă undeva la 100$ sau euro upgrade-ul, depinde de producător și tipul de sondă: pt100, J sau K type

Reply
(22-08-2021, 19:41)Alin83 Wrote:
(22-06-2021, 11:28)renatoa Wrote: 200 la incarcare este un maxim, nu o valoare la care sa scazi.
Energia se acumuleaza in faza de uscare, crescand mai alert dupa TP, nu din charge.

Asta e ultima mea prajire de macerata, de la Falcon. Graficul temperaturii este pentru aer, nu am sonda in boabe.
Gustul... care este... maceratele astea oricum sunt din alta lume...

Poți instala un BT (gaură nouă, sondă rapidă de 3mm), un HUB de la Phidget sau Yoctopuce USB, te legi direct la laptop, din Artisan selectezi pentru ce o folosești (BT). Costă undeva la 100$ sau euro upgrade-ul, depinde de producător și tipul de sondă: pt100, J sau K type
Foarte buna informația pentru începători dar nu este cazul lui @Renato , el ar putea să-și puna 3 sonde BT și să facă suma lor daca vrea(nu am auzit de vreun prăjitor sa aibe așa ceva)

Reply
(22-08-2021, 19:41)Alin83 Wrote: Poți instala un BT (gaură nouă, sondă rapidă de 3mm), un HUB de la Phidget sau Yoctopuce USB, te legi direct la laptop, din Artisan selectezi pentru ce o folosești (BT). Costă undeva la 100$ sau euro upgrade-ul, depinde de producător și tipul de sondă: pt100, J sau K type

Sfatul este dat din proprie experienta ? Pentru ca suna cam... "din carti".
La fel ca si cu recomandarea popper-ului ca cel mai facil mijloc de a incepe sa prajesti home.
Si daca ai BT-ul si un Artisan in fata, gata, se cheama ca te poti apuca de prajit cafea ?

Personal nu am spatiul necesar pentru un laptop langa prajitor, si nici disponibilitatea de a-l muta la fiecare prajire.
Si chiar cand am avut, am constatat, surpriza, ca nu prajeste Artisanu pentru mine !

Cum scrie in multe alte locuri si domenii... nu tot ce se poveste pe internet este adevarat, incercati sa discerneti realitatea de fantezie... Chiar ieri se intreba unu pe HR:
Is automated Artisan PID control of a drum roaster a "fool's errand"?"
De ce? ca nimeni nu discuta de asta... si cam ce inseamna asta de regula ? Wink

Nu ai nevoie de computer ca sa prajesti cafea. Nici macar de masurarea temperaturii !
Esentialul este o sursa de caldura precis controlabila si reproductibila.
Prajitul cafelei este despre transferul unei energi termice intr-un timp anume. 
Orice in plus fata de asta este tichie...

Reply
Și răcirea boabelor după drop este foarte importantă, despre asta și mai ales despre "water quenching" cine ne poate spune pe românește la ce cafele se folosește ?

Reply
water cu arome ;) cognac in principal :D

Reply
Mai degraba apa cu arome.
Coniacul e scump.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Ei , lasă aromele . Este vorba la răcire, scade temperatura de la 210 la 100 in mai puțin de 1 minut, "călire".
Mă gândesc că pe light-uri poate ajuta să facă boaba mai casanta, am tot zis că am să incerc.

Reply
Parca si vad in viitorul apropiat: “Tratamentul termic la boabele de cafea - Calire si revenire”
Sau recomandari la rasnite slabe: decaliti cafeaua si apoi macinati-o. [emoji23]

Reply
Uite la "prietenul meu" Spro la min. 12:36 ce face.

https://youtu.be/KaKC0Eiskfk

Reply
(23-08-2021, 09:51)renatoa Wrote: water cu arome Wink cognac in principal :D
Dr. Oetker VSOP

Reply
Prima prajire cu asta: https://www.electronic-star.ro/Pentru-ca...-oxid.html

250g blend de 3 tipuri de boabe: Brazilia, Rwanda si Guatemala (cafeaua arata mai bine decat in poza). Uniformitate superioara prajirii pe care o faceam inainte: cuptor, tava gaurita, aer cald.
5 minute la 180°C fara incalzire prealabila
18 minute pe TURBO adica 230°C
cosul se invarte cu aprox. 3 turatii per minut
Singurul dezavantaj fata de prajirea la cuptor este timpul mai mare, cam dublu si ceva.

Attached Files Thumbnail(s)

DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.

Reply
Vrem poza. :D

L.E
Acum se vede
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Mai poți să-i faci retur?
Ce făceai înainte pare "lux" pe lângă asta.

Reply
(25-08-2021, 16:33)umarianos Wrote: Mai poți să-i faci retur?
Pot, dar nu vreau sa fac asta. De ce?
Logica imi spune ca aceasta metoda are potential mai bun decat varianta cealalta folosita de mine, pentru ca acum exista si miscare. Doar ca trebuie sa mai experimentez.

Reply
(25-08-2021, 16:34)sorance2000 Wrote:
Când ai prăjit, când guști?

Reply
E tot o coacere, doar că în altă formă.

În general, nu e o idee bună să amesteci soiuri din regiuni diferite, cu procesări diferite din care rezultă boabe cu densitate și umiditate diferită. Nu ai cum să le aduci pe toate la același nivel de prăjire, mai ales dacă țintești un rezultat cât mai light.

Reply
(25-08-2021, 16:37)umarianos Wrote:
(25-08-2021, 16:34)sorance2000 Wrote:
Când ai prăjit, când guști?

Am prajit astazi, imediat dupa ce mi-a venit. Maine o sa o gust.
Aparatul se trimite din Berlin Germania si ia cam 3-4 zile lucratoare sa ajunga.
Nu este zgomotos, dar eu tot nu am reusit sa aud FC-ul. In functie de gust voi decide daca mai reduc cantitatea ca sa reduc timpul. In general prefer prajirea light-(spre mediu)

(25-08-2021, 16:38)dev Wrote: E tot o coacere, doar că în altă formă.

În general, nu e o idee bună să amesteci soiuri din regiuni diferite, cu procesări diferite din care rezultă boabe cu densitate și umiditate diferită. Nu ai cum să le aduci pe toate la același nivel de prăjire, mai ales dacă țintești un rezultat cât mai light.

Vizual, uniformitatea este buna. Stiu treaba cu amestecarea soiurilor, dar eu asa prefer pentru ca nu prea beau single origin.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)