(03-04-2021, 16:06)dev Wrote: De 2000 de euro poti bea cafea multa si buna, de care nu vei putea praji, fara sa-ti bati capul cu prajitul.
Eu as rula 2 abonamente, simultan, la 2 prajitorii bune din Europa, pe care le-as schimba la 3-6 luni. In felul acesta, iti poti largi orizontul, fata de prajitul acasa care, de cele mai multe ori, ti-l ingusteaza.
Cred ca am mai spus si alta data, prajitul acasa nu e "afacere". Poate fi hobby, poate fi un mod de a experimenta ceva nou dar nu e niciun biznis. Sunt prajitorii, si in tara si afara, care ofera cafea buna, prajita corect la preturi decente. De ce sa accepti un compromis compus din: cafea verde de calitate indoilenica, vanduta prajitorilor casnici la pret de scalping, un prajitor subdimensionat si supraevaluat care mai mult te incurca, cand poti bea cafea prajita de niste profesionisti cu ani de experienta in spate?
Agree to disagree cu mai multe parti din cele scrise mai sus. E un punct de vedere, mai sunt si altele.
Prajitul acasa nu e pentru toata lumea, total de acord. Sunt multe aspecte care vor opri o multime de pasionati de cafea din a praji.
Curba de invatare e mare. Trebuie sa investesti bani destul de multi din start. Iti trebuie rigoare si dorinta de a te perfectiona, altfel nu vei progresa. Iti trebuie spatiu unde sa pui prajitorul, indeal un spatiu inchis unde ai aerisire buna. Iti trebuie timp. Trebuie sa ai (tu si cei din jurul tau) toleranta pentru mirosul cafelei in timp ce se prajeste. Etc, etc.
Dar daca ai cele de mai sus, ai niste avantaje fata de un prajitor comercial. Nu platesti spatiu, nu platesti oameni, nu platesti tot felul de taxe la stat, nu te uiti la profit, etc. Asta iti permite sa platesti mai mult pe scule/materie prima si sa stai cu costurile sub cele ale unui prajitor comercial.
Face asta din prajitul acasa o
afacere? Poate nu, poate da, depinde de fiecare ce considera afacere.
> fata de prajitul acasa care, de cele mai multe ori, ti-l ingusteaza
Nu te opreste nimeni sa prajesti si sa si cumperi cafea de la prajitorii, daca gasesti ceva interesant. Ai mai multe optiuni, nu mai putine. Plus ca sunt origini pe care nu prea le gasesti la prajitorii sau le gasesti rar, gen India, Indo/Sumatra, Yemen.
Apropos, chiar sunt curios daca si-a facut cineva abonament la prajitorii si daca a primit cafele mai deosebite, cu sanse de largit orizonturi.
> un compromis compus din: cafea verde de calitate indoilenica, vanduta prajitorilor casnici la pret de scalping, un prajitor subdimensionat si supraevaluat care mai mult te incurca
Gasesti cafea de calitate de la vanzatori care vand cafea verde de multi ani. Nu rezisti pe piata ani buni daca vinzi calitate indoielnica.
Le poti cumpara la pretul la care le cumpara un prajitor comercial? Clar nu! Le poti cumpara la un pret mult sub pretul cafelei prajite (aceasi calitate)? Din experienta mea da.
La prajitor, no comments. Am experienta doar cu Aillio Bullet. Pentru necesarul meu nu e deloc subdimensionat, chiar duce sarje mai mari decat am nevoie. Nu stiu la ce te referi legat de supraevaluat in contextul de home roaster.